- Eldurvul a Nova Lake-kel az Intel-féle hibrid dizájn
- Hisense LCD és LED TV-k
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Házimozi belépő szinten
- Milyen TV-t vegyek?
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- OLED TV topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Apple asztali gépek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Nem a megfogalmazásod figuráztam ki, hanem a tényt, hogy a Winnek mekkora helyet kell biztosítani, mert piszokul tud hízni, tudom, ha karban tartják, akkor nem annyira.
Másik meghajtód sem volt ezek szerint, amire átmásold azt a partíciót.
Én így raktam talonba a Win7-et egy HDD-re, ne pöffeszkedjen az SSD-n, ha úgysem használom.WinX szele még nem csapott meg?
-
válasz
inf3rno #38651 üzenetére
Sorry, de neked evidens, másnak nem, én a PS után nem is olvastam végig a listád.
Nemrég volt egy szórakoztató zseni aki három néven is ontotta az okosságait, így TG-ként akár feladatomnak is érezhetem, hogy odafigyeljek a különös hsz-eket produkáló fótumtársakra. Nem kell ismerned az ilyen történeteket, de én ismerem, elég frusztráló hatással volt a topiktagok egy részére.
Nyomozni nem kellett, szabadon rákereshetsz a nyílt topikokban a hozzászólásokra.
Eszem ágában sem volt ezzel megbántani az érzéseidet, de első a topik rendje és nyugodt működése. Remélem eme félreértések után a hozzáértő fórumtársak hasznos segítséget nyújtanak majd, amit akár vita nélkül is el tudsz fogadni! A te előképzettséged alapján nem lesz nehéz dolog belerázódnod.Ha gondod van a topikgazdai tevékenységemmel, írhatsz a modker-be!
(#38648) Syl
Ha a Win ennyire szétterjedt a számára meghagyott túl nagy partíción, akkor sok választásod nem nagyon van! Partíció másolással tudtad volna még megoldani Gpartedből, ha megvannak a feltételek hozzá, de egy haladó lépést választottál, le a Winnel!"lecsökkentem a win partíciót az ésszerűség határáig (kb 60-80 GB)"
(#38650) King Unique
Értelek és egyet is értünk, apró félreértés volt részemről, sorry! -
válasz
Vidual001 #38635 üzenetére
Szia!
A Mint XFCE jó lenne neked 32bites változatban a 2 GB alatti memória miatt, de lehet, hogy érdemes lenne a 17.2 RC-t feltenned, nemsokára végleges állapotra frissül és a Mint-nél az RC változattal sem szokott stabilitási gond lenni. Én is 17 RC-t telepítettem anno és azóta is stabil 17.2-re frissültve is!(#38630) whbearKösz, ezt kipróbálom akkor!
Valahogy eddig nem futottam össze ezzel. -
válasz
King Unique #38639 üzenetére
Lehet, hogy félreértettelek!
Annyi lett volna a lényeg, hogy SSD-nél mindegy a fájlrendszer, mert egyiknél sem kell defragmentálni.
inf3rno fórumtárs kérdéseivel kapcsolatban felmerült bennem, hogy vagy szórakozik csak velünk vagy szórakoztatni akar bennünket itt az abszolút kezdő topikban, beköszönőjében ezzel nyit:
"Sziasztok! 18 éve vagyok Windows felhasználó. Most, hogy a Microsoft üzleti stratégiát váltott, és el akarja minden adatomat küldeni a felhőbe, úgy érzem, hogy jobban járok, ha inkább átnyergelek Linux-ra."
Szót sem ejt arról, hogy egyébként programozó és programfejlesztéssel is foglalkozik. Nem értem, mi a célja a fórumtársnak, már az furcsa volt, hogy ha egy asztali disztrót keres Win helyett, akkor miért erőlteti a docker-t!?
Nemrég még azt írta, hogy ő nem egy Linux fan.
Ahogy nézem, pár válaszadót ezzel a bemutatkozójával kicsit megtévesztett, amit veszünk jó néven.
-
válasz
King Unique #38601 üzenetére
SSD esetén értelmetlen a töredezettség mentesítés, fájlrendszertől függetlenül, mivel nem HDD és nincs olvasófej, így kevéssé zavarja, hol van éppen az adat. Viszont sok felesleges írással jár, így már a Win7 vagy a 8 is alapból kizárja az SSD-t a töredezettség mentesítő programjából. Linuxon meg nincs is ilyen alapból.[link]
[link]
Vannak árnyaltabb vélekedések is: [link]Amire a fórumtárs gondolt az érintett kérdésében, az szerintem a HDD, nem az SSD.
(#38623) inf3rno
Kevés memóriával pont, hogy kerülni kéne az adblock használatát, hiszen maga is sok memót felemészt, itt is sokan az uBlock-ot javasolják helyette, valóban szignifikáns a különbség a kettő között memória használatban utóbbi javára!
(#38605) inf3rno
"A vírusirtóval kapcsolatban nem értek egyet. Nekem pár naponta jelezni szokott böngészés közben google top10-ben, és egyáltalán nem kell hozzá semmi extrém weboldalra felmenni."Meglep, hogy egy általad ismeretlen oprendszer fórumán tanácsokat kérsz, de kapásból nem értesz egyet egy minden Linuxos által ismert alapvetéssel.
Szerinted a Linuxon mit tud garázdálkodni a Win-es vírus? Biztosan tudod, ha már lesepred a guruk javaslatait az asztalról!Ahogy olvasom, kissé gyorsan haladsz, lehet, hogy előbb az alapokkal kéne ismerkedned, ahogy többen is javallották.
ezekkel a helyedben még várnék pár napot:
-saját gyors telepítő
-rendszer átmásolás
-telepítésre bash scriptet írniUgyanígy nem érdemes még a haladó topikban sem megjelenned ezekkel az ötleteiddel, egyébként is átjárás van a két topik között!
Két topikban indítani hasonló kérdéssorokat meg kifejezetten ellenjavallott! Külön köszönjük, ha ezt szem előtt tartod.
-
válasz
Thusor #38581 üzenetére
A verziók valóban jók, próbáld meg az apt-cache-t kipucolni és újraépíteni, hátha.
sudo apt-get clean
ha nem használtad még, ezt fogja pucolni:ubyegon@mint17 ~ $ sudo apt-get clean -s
Del /var/cache/apt/archives/* /var/cache/apt/archives/partial/*
Del /var/cache/apt/pkgcache.bin /var/cache/apt/srcpkgcache.binutána sudo apt-get update
Próbáld meg így telepíteni, hátha jól húzza magával a többit.
sudo apt-get install clamtk
ezek jönnek így le, igaz Mint 17.2 most ez ,de úgy látom ugyanazok a csomagok:
Inst libclamav6 (0.98.7+dfsg-0ubuntu0.14.04.1 Ubuntu:14.04/trusty-updates [amd64])
Inst clamav-base (0.98.7+dfsg-0ubuntu0.14.04.1 Ubuntu:14.04/trusty-updates [all])
Inst clamav-freshclam (0.98.7+dfsg-0ubuntu0.14.04.1 Ubuntu:14.04/trusty-updates [amd64])
Inst clamav (0.98.7+dfsg-0ubuntu0.14.04.1 Ubuntu:14.04/trusty-updates [amd64])
Inst libcarp-clan-perl (6.04-1 Ubuntu:14.04/trusty [all])
Inst libbit-vector-perl (7.3-1build1 Ubuntu:14.04/trusty [amd64])
Inst libdate-calc-perl (6.3-1 Ubuntu:14.04/trusty [all])
Inst clamtk (4.45-1 Ubuntu:14.04/trusty [all])(#38582) CPT.Pirk
Kicsit tényleg lemaradtunk az Ubi verziókról, főnök!
ezt dicséretnek szántam -
válasz
#82679040 #38557 üzenetére
Kösz ezeket az infókat!
Akkor mégis csak ahány ház, annyi szokás, ráadásul ezeket a disztrókat nem is próbáltam volna ki autopart telepítésben!(#38558) lolka1980 Biztos csak a halál és az, hogy a tehénszar lapjára esik!
Azért nem egy DoH módszert alkalmaztál.
(#38561) erhas01 Teljesen jó az az új billentyűzet?
-
válasz
lionhearted #38541 üzenetére
Nem sok időm van most utána/vissza olvasgatni, kicsit lemaradtam a disztrókkal is vagy azokból jön ki elég sűrűn új verzió.
SSD területen legalább van bizonyos előrelépés, de az Ubuntu a 14,04 óta nem változott sokat, ha igaz még mindíg az Intel és a Samsungokat kezeli default TRIM-mel.
Valamikor kéne már csinálni az üres HDD-re egy auto partícionálós telepítést, hogy legyen valami fogalmam, most hogyan csinálják a disztrók a partíciókat. Inkább ezt választom utánaolvasás helyett, többet tanulok belőle.
hogy egyes disztrók (na nem az Ubi
) az SSD-t felismerve discard-ot tesznek az fstabba.
Na ja, az Arch vonal, de lehet, hogy a kernelek miatt van.
Semmi rosszat nem tettem.
Azzal, hogy jó kérdéseket teszel fel? Persze, hogy nem, legalább megbeszéljük ezeket a dolgokat és valaki biztosan tisztábban fog látni!
(#38549) Shiku Hardverhiba is lehet a háttérben, amit a Linux kevésbé tolerál, mint a Win.
(#38552) lev258 Csak nem, hiszen 4 hsz-ben is felhívtuk erre a figyelmét!
Bár én most már kipróbálnám erhas01 helyében a felhasználónév felhasználónevet! -
válasz
lionhearted #38533 üzenetére
"Úgy tudom, az auto partícionáló csinál egy /-t, egy swap-ot és az összes többi helyet megcsinálja /home-nak." ( lehet, hogy meghagyja a home-nak? )
Ezek szerint nem, az úgy tudom-mal fejeztem ki, hogy nem biztos, nemrég olvastam valakitől, hogy így csinálta meg, bocs, ezt nem írtam. Én még nem partícionáltam auto módszerrel. A kézi módszerben jobban bízok.
Írtam is, hogy nem értek hozzá, viszont az eddigi tapasztalataim és az olvasottak alapján leírtam a kézi módszert és , hogy szerintem az a legegyszerűbb és a legjobb. Ezek alapján javasoltam, mindíg örülök, ha egy hozzáértő korrigálja az esetleges hibákat!
Igaz, jobb lenne ezt nem kérdés formájában megtenni. De így se rossz!
erhas01
Ezek a leírások nem tudják mindenkinek a felhasználónevét! -
válasz
Dhampir #38529 üzenetére
Akkor jó sugallat volt! Örülök neki!
Lehet, hogy a két változat nem azonos network-managert használ? Bár még sok oka lehet.
No igen, Jessie-ben nincsenek benne alapból a non-free fw-k, de viszont rendkívül rugalmasan lehet kutyulni a tárolókkal, én is Cinmanóval használom és használat közben nem tudom megkülönböztetni a 17.2- Cinnamontól, szinte, bekapcsoláskor igen, mert harmada a boot ideje a Jessie-nek. LMDE-vel sosincs szerencsém, de így a Mint és a Debian is 8 bőven elég.
Rengeteg apróságban eltérnek persze, főleg a segédprogramokban, a sensorokat például csak 8-ban tudom maximálisan kiíratni psensor-ral. -
válasz
Dhampir #38525 üzenetére
Ezt próbáltam sugallani imént, hogy elég hardver és felhasználófüggő itt minden, főleg a swap!
A legegyszerűbb, amit írtam, de ha nem mezei user felhasználásról van szó, akkor jön a /home, /boot, /var, etc.
Ezeknél már lényeges, hogy HDD/SSD vagy csak SSD-n fut a rendszer, nem mindegy mit hová raksz és hogyan optimalizálod.Ezek méretbeli eltúlzások, de működőképes volt így is.
Persze, sokféleképpen meg lehet oldani, de kicsit tényleg elméretezted!2 GB-tól már lehet, hogy érdemes a 64 bitest használni, swapot meg adhatsz meg többet is.
LMDE alatt alapból simán felhasznált 2-ből 1.5 GB swap-et a Jessie
Betsyre gondolsz? Nagyon nem mindegy, kevesebb fizikai memória esetén milyen DE-t használsz.
(#38523) hfeca Említettem, hogy sokan nem használnak NAS-t és a HDD-hez sem feltétlenül értenek, így egyszerűen nem tudnak segíteni. Ezen kár mérgelődni, mindenki arra a hsz-ra válaszol, amelyikre akar és tud is a kérdésre válaszolni.
Ha nem is értik, mi a problémád, mit válaszoljanak? A te gondod több topikon átívelő, nem kifejezetten kezdő Linuxos.
-
válasz
Dhampir #38522 üzenetére
(#38516) colomb2 Értem és az iróniát, nem csak alkalmazom.
Nem tudlak kijavítani, mert értenem kéne a partícionáláshoz.
colomb2 ft szinte mindent elmondott, amit az elég kevés általad megadott infó alapján meg lehetett adni! Ahogy mondta, az automata particionálást inkább kerülni kell, az egy esetben opció, abszolút kezdőnek, ha üres meghajtóra telepíti a disztrót.
Úgy tudom, az auto partícionáló csinál egy /-t, egy swap-ot és az összes többi helyet megcsinálja /home-nak.Marad a kézi partícionálás, ami alapesetben a /root és ha kell, akkor a swap.
A /root alatt a rendszer minden szükségeseset megcsinál, a boot mappát is, azon belül a grub mappát, amiket rugalmasan kezel-növel, ha szükséges. nálam 48 MB-tól 231 MB-ig több méretben vannak a boot mappák és 7 MB a grub mappa Ubuntu változatoknál, de 12 MB- os is van más disztrónál, úgy látom ez fix méretü A home mappa is bekerül ide a többihez hasonlóan és ezt is rugalmasan kezeli a rendszer.A swap mérete és optimális elhelyezése az függ attól, mire használod és milyen maghajtóra teszed. Idevág ez is [link], érdemes néhány hsz-t megnézni belőle.
Ha akarod bonyolítani az egyszerűt, akkor bele lehet ásni ezekbe még mélyebben.
-
válasz
IstvánLászló #38441 üzenetére
Szia!
Jó, hogy megosztod eme gondolataidat, az amigás analógia külön tetszett! Sok sikert kívánok neked a Linuxhoz is!
üdvözlettel és tisztelettel:
uby -
válasz
IstvánLászló #38434 üzenetére
Szia István László!
(#38398)-ban írtam ezt
utána meg ezt:
Ott a szmájli is mindkettő hsz végén! Félreérthettél szerintem, ez utóbbi csak annyit jelent, hogy örömmel látunk mindig, gyere máskor is!
Semmi kavarodás meg sértődés meg ártó szándék nem merült fel senkiben részedről!
Szerintem itt mindenki örül a sikerednek és örömmel segít, a visszajelzéseknek külön örülünk, mert azt látjuk, hogy van értelme a közös munkának!
▬ Egy dologra figyelj még, ha mosolygó smile van a mondat végén, akkor ott az a mondat pozitív mondanivalót hordoz, örömöt fejez ki!
Tisztelettel és üdvözlettel,
uby -
válasz
CPT.Pirk #38400 üzenetére
Még. Akarsz lenni
, reggel pont ez a hiányosság ugrott be nekem is! Már amennyiben hiányosság. (egyébként pont a Chakra topiknak van tényleg gazdája)
De tényleg nem én találtam ki! Látom sokan hitetlenkednek, így:
Felváltja a Szakértői rendszert a TopikgazdaiFurcsa, de ez van.
Autentikus személyként mondd meg nyíltan, törlendőnek ítéled a gratula hsz-t?
IstvánLászló Nézz be sűrűbben, ne csak akkor, ha újabb gép kerül elő!
-
válasz
spammer #38391 üzenetére
Kösz, ezt jó tudni! Épp reggel olvastam, hogy megszünik a Szakértő rang és átveszi a helyét a Topikgazda. Utóbbi inkább megbízás, mivel engem megbíztak ezzel - gondolhattad volna
, hogy tisztában vagyok az aktuális és általános fórumszabályokkal.
Bocs, ha zavartalak ezzel a kicsit vicces gratulációval, de jó pár értelmetlenebb off hsz keletkezik nap, mint nap, mint ez.
Emiatt biztos törlöm se ezt se a te hsz-edet. Megbeszéltük ezt is, belefér.
Offba rakom a zavaró gratula hsz-t.
(#38394) IstvánLászló
Örülök, hogy sikerült és jó ismerkedést! -
-
válasz
tvamos #38359 üzenetére
Szia!
nemreg "elmult" rola az exfat kezeles
Ez nagyon jó, de mégis, mit csináltál vele?
Gondolom 64 GB-os pendrive-ról van szó, de azt se említetted, éppen melyik Ubuntu verziót használod! Induló verziót írj és ha volt verzió frissítés, azt is.
Mivel formáztad a pent és milyen oprendszereken használtad? -
válasz
IstvánLászló #38350 üzenetére
(#38345) Cyrin hsz. tartalmazza a letöltő helyeket [link], [link]
32 bites kell neked 1 GB memóval. 2 GB a határ.
Linux Mint XFCE 17.2 még nincs, csak az RC változat vagy a 17.1-es
A Manjaro XFCE(#38348) colomb2 Ez fontos infó, vissza offolom.
-
Szia!
CPT.Pirk tökéletesen megfogalmazta a lényeget! Én 1,5 éve még a AMD Athlon 64 X2 4800+-t használva is úgy éreztem, sokáig elvagyok vele, azóta cseréltem SSD miatt alaplapot APU-val.
Neked az i3 azzal a 8 GB rammal nagyon elég.
Linux Mint 17.2 Rafaela Cinnamon tökéletes lesz.
Itt kicsit alacsonyra vették a rendszerigényt.
-
válasz
#68216320 #38337 üzenetére
Shell script topik
Linux - haladóknakAmit kérdeztél, nem abszolút kezdő téma, tedd fel a megfelelő topikba, hogy a válaszok is oda érkezzenek!
-
válasz
spammer #38322 üzenetére
Kb 1 éve szórakoztam a Cinnamon összes beállításával, akkor még nem is tudtam, hogy van terminator nevű terminal is.
Ezek szerint ez még a régi Qiana, ami egész jól bírja a frissítést romeo-ból.
(#38323) savior Mindenre több megoldás létezik, még én is sok mindenen meg tudok lepődni a több, mint egy éve használt Mintemen.
-
válasz
Rimuru #38316 üzenetére
Majdnem átsiklottam a hozzám szóló mondaton.
Olvastam pár tipikusan kezdő írásodat.
Arch Linux ahogy én telepítem
Gentoo telepítése Arch alattEzt meg szeretném, ha minden valódi kezdő olvasgatná:
-
válasz
Rimuru #38310 üzenetére
A guruknak nem is kell élni ezekkel a nokedliknak nem sértésnek szánom, magamat is közéjük sorolom szánt módszerekkel.
Nekem azért ugrott be, mert fórumtárs nemrég jelezte a Mint topikban, hogy 17.2-t kezdett használni! Azidőtájt eléggé megismertem a Mintet.Emiatt fura lenne szégyenkezned, a mai kezdők még persze, nem ismerik a gurukat, de a régiek szerencsére igen!
Nem off az, mindenre sok megoldás van, szerencsére! Mivel én kezdő vagyok, egyszerűbb megoldásokat nyújtok esetenként az abszolút kezdőknek.
-
válasz
#68216320 #38290 üzenetére
fstrim -v / vagy fstrim -v /home , külön a /home partícióra
Mindkét partícióra külön kell kiadni.
(#38289) savior Benne kellett lennie alapból is, ha Mintet raktál fel. Be kell kapcsolni csak, mert alapból inaktív. 17.2-ben nem lenne benne?
Lényeg, hogy megvan. -
válasz
Anakin007 #38284 üzenetére
Ha azt írja, hogy a jogosultságok nincsenek rendben, akkor azt érdemes elhinni.
Innen próbálj meg kiindulni a benne lévő és az azokban lévő linkekben ott lesz a megoldás.(#38285) Anakin007 Jelenlegi telepítésednél, lehet, hogy sehol!
De nem véletlenül van ez így megalkotva!
-
colomb2 & spammer
Igazatok van, régebben Wheezyn valóban lehetett ezzel szívni, anno ntfs-re akartam totál kezdőként torrentezni.
Jessien már alapból fenn van az ntfs-3g, egyre kezdőbarátabb disztró lesz a Debian. -
(#38266) Aflamin kérdésére felmerült bennem, hogy, ha eltávolítja a fuse-t, ami viszi magával az ntfs-3g-t, akkor mi történik? Elvileg nem látná az ntfs meghajtókat.
Debian alatt el lehet távolítani ezeket, Mint alatt nem, mert sok mindent húz magával. -
válasz
spammer #38226 üzenetére
a standard szerint a /mnt a nem eltávolítható tárolók (egyéb HDD-k) esetére van, míg a /media az eltávolítható
Régebben én is ezt tapasztaltam, de most Mint-en és Jessie-n is megnéztem és már semmi nincs az /mnt-ben, mindent az /media-ba tesz, ha fstabba beírom.
itt van Jessie-n a bal ablakban a /media az fstab csatolásokkal + a pendrive, jobb oldal( az az aktív most) meg üres az /mnt:
Data meg a Torrentek partíció egy WD Black-en van fixen a gépben.
/home , swap , aztán csókolom.
/home abszolút kezdőnek inkább elhagyható.
-
válasz
savior #38224 üzenetére
Az automatikus telepítés csodákra képes, de inkább a Gparted-del nézd meg, mi a helyzet a partícióiddal! Legalább bölcsen kiírtad a fontos adatokat egy számodra ismeretlen oprendszer telepítése előtt!
Gparted képet is berakhatnál. bal alsó Menü ikonra katt és a szövegcsíkba beírod, hogy Képernyőkép - a többi már adja magát.
(#38223) SATA_boy Nagyon fontos kérdés, amit piszkálsz, én is régóta rágódok ezen. A legtöbb leírás erről nem is nagyon tesz említést, pedig ez lenne a legjobb mód kezdőknek, kicsit viszont gyakorlottság is kell a partícionáláshoz!
A root és a többi mérete eléggé hw és felhasználói szokásoktól függő, de lehetne valami általános támpont ezekhez is, mint ahogy a swap-hoz általában van segítség.Igazság szerint pár napja egy új telepítés alkalmával el is kezdtem kifotózni a lépéseket, de rájöttem, hogy a nagy számú partíció zavart okozhat, így valamit ki kell találni, hogy egy viszonylag szűz telepítésnek látszódjon. Szerencsére nem vagyok rutinos róka, így a kezdők szemével látok!
Valamit összehozunk pár napon belül, mert tényleg a kezdetek vannak eléggé elhanyagolva az érintett topikokban.itt jól látszik, miről van szó, ennyi partícióval nem lehet demót csinálni:
Valószínű, hogy a kezdeti lépéseket egy üres meghajtón lehetne szemléltetni, ez az egyszerűbb, a többi szükséges lépést meg igazából össze kell innen ollózni, mert a topikban minden le van írva, csak össze kéne szedni.
Ezek után majd jönnek majd azok a hozzászólások főleg, ha valamit nem jól írsz le , amikből sokat lehet tanulni!
-
válasz
savior #38221 üzenetére
Vagy a /media könyvtárba, mint ha mostanában oda kerülnének a partíciók.
Amiket állandóra csatoltam fstab-ban, azok ott vannak.
Lehet, hogy valamit bekavart ez az LVM neked, ehhez nem tudok hozzászólni, soha nem választottam még ezt a módot.
Nem ezt kellett volna választanod, az már tisztán látszik, hanem a valami más opciót! -
válasz
savior #38214 üzenetére
Gratula hozzá!
A Mint simán beolvassa a többi meghajtót is fájlkezelőből, alapból fenn vannak az ehhez szükséges csomagok. Valami más gond lehet.
Hogyan telepítetted a Mint-et, a partícionáló rész érdekes most!?Egy lemezek- kel gnome-disk-utility készült kép a meghajtóról jó lenne.
Terminalos sudo fdisk -l parancs kimenete még jobb lenne.így néz ki, ha nyomsz enter-t a parancs után, akkor kéri a jelszavad, ha beírod, nem fogsz látni semmilyen karaktert, még csillagot se, beírás után üss egy entert és a képet rakd be vagy a kimásolt szöveget:
(#38215) savior Mi a baj a Nemo filemanagerrel, jól lehet konfigolni, kétpanelesre is, ha az kell!?
Vagy a terminal vagy a synaptic használhatja azt apt-ot, kettő egyszerre nem fog menni, lépj ki az egyikből! -
válasz
spammer #38211 üzenetére
Ez nem rossz, remélem nem értettétek félre a fahokedlis poent! dehogynem!?
Ezek a fahokedlis szintek már rutinosabb versenyzőknek ajánlottak, nem nokedliknak, mint és, meg a többi kezdő!
Különben mennyivel másabb egy sötét holdat nézni az asztalon, mint egy ilyen megnyugvást nyújtó asztalt!?
nem nagyon akar menni ez a linkelés
-
válasz
savior #38207 üzenetére
Így már sokkal jobb a hardver!
Tökéletes lesz kezdésnek a Mint 17.2 Cinnamon 64bit egy hiba van vele, sokan később se akarnak már mást használni!, épp pár napja jött ki a legfrissebb verzió![link]
totron ft-nak is igaza van, bár sokan meg nem bánják, ha jól is néz ki a disztrójuk, nem csak piszok gyors és biztonságos, én például Debian 8.1-et is Cinnamonnal raktam fel!
Ha a hw elbírja, akkor miért fahokedli kinézetű DE-t használjak?
-
válasz
savior #38199 üzenetére
A profilodban lévő géppel semmi esetre sem KDE, se Cinnamon, nem vagyok hw guru, de az elég gyenge konfignak néz ki.
Itt linkeltek egy xp kinézetű disztrót, szerintem az elmegy gyenge gépen is.(#38197) berus.berus Elvben egyszerű, de nem árt, ha a /home-ban ugyanazon DE verzió volt, mint az új telepítés. Igaz, én se csináltam még ilyet!
(#38200) totron Nem baj ez, sokan próbálnak úgy áttérni, hogy legalább a kinézet ismerős legyen nekik. Később majd elszakadnak ettől, ha megismerik a Linuxos DE-ket. Kezdjék el valahol, ez a lényeg!
-
válasz
savior #38194 üzenetére
Megtaláltad, itt a Linux Mint összefoglaló.
Olvasd el az itteni összefoglalót és a linkelt Mint-ét is mindenképpen, ha nem tiszta valami, kérdezz.
Ha a Win partícióját formázod ext4-re ntfs-ről, akkor simán eltűnik a Win és arra a partícióra telepítheted a Linuxot, de ne kapkodd el a dolgot. -
http://www.edidreader.com/-ot is kipróbálhatod kíváncsiságból, egy ablak az egész, te már biztosan tudod, milyen adatokat kell beírni.
Linux alatt ez sem működik természetesen! Ezt írhattad volna úgy is, hogy neked nem sikerült Linux alatt.
Azért jó volt olvasni vagy 5x, mennyire zseniális ez a Win!kár, hogy ezt nem a haladó topikba írtad
Ettől függetlenül jól megoldottad, gratula!
(#38117) Eastman Melyik libav-tools van fenn?
-
Szia!
Kezdő topikban nem lehet gügye egy kérdés!
Perzisztens telepítést csináltál a ? GB-os pendrive-ra.
Frissíteni szoktam rajta a rendszereket...
-ez nem tiszta.
Viszont elfogyott rajta az előre beállított 1GB hely.
-ez sem tiszta, mire szolgált ez a hely?Hogyan lehet ezt utólag bővíteni? Ha a partícionálás engedi -van elég hely mögötte, akkor Gparteddel bővítheted, szerintem!
...ha mégis telepíteném egy asztali gépre (amin általában használom is) akkor feltelepül a belakott rendszer is, vagy lehet előröl kezdeni?
Ez a /home-tól függ. Gondolom, nincs külön /home partíció a pendrive-on, ettől függetlenül, ha mented a /home tartalmát és azzal felülírod az ugyanazon verzióra telepített disztrót, akár működhet is.
Másik megoldás a Systemback. ha működik pendrive-on lévő rendszerre is
Próbálgasd és mindenképp oszd meg a tapasztalataid itt is!
-
válasz
beloadjoker #38067 üzenetére
Ha init-system-helpers (1.18~bpo70+1) hiányolja, próbáld meg feltenni innen.
(#38054) whatnot" Na, ez volt a kérdés
"
A kérdés inkább az, láttad-e a topik címét?
-
Ravaszul tetted fel a kérdést! Ettől függetlenül tényleg jó kis csapat gyült össze a kezdő topikokban!
A Rufus-t elfelejtettem említeni ha még nem használtad, szokták emlegetni itt is, már benne van a Win10 támogatás.
Külön köszi, ha leírod, hogyan sikerült megoldani, mert páran biztosan kipróbálnák, csak nem vallják be itt.
piszokwin is írja a Rufus használatát
ez is használható link, több módszerrel:
How To Try Windows 10 If You’re Running Linux -
Szia!
Errefelé ritkán van igény Win kiírására, de régebbi verziókra vannak megoldások, miért ne működne 7 feletti verzióknál. Próbáld ezt a két leírást, jelezd, ha jutottál valamire, hátha másnak is lenne később hasonló perverziója.
Make a bootable Windows USB from Linux
How to create a bootable Windows 7 USB Drive while using Ubuntu -
válasz
Aflamin #37943 üzenetére
Szükségem van mind a 3 ISO fájlra? (8.1 DVD)
Ha nincs netkapcsolat telepítéskor és az összes csomagra szükséged lenne, akkor kéne a 2-3. dvd.
Egyébként csak erre van szükséged debian-8.1.0-amd64-DVD-1.iso.torrent vagy direkt letöltés esetén erre
Live verziók : torrent direkt(#37888) DittyCat
Jó rég láttunk! Már azt hittem, visszatértél Winre, de látom, igen sokat haladtál, gratula! Ha nem is írsz, azért remélem követed a topikokat!
Látom Kapitány újra próbál a Chakra irányába elcsábítani, legutóbb sem járt ez sikerrel. Halkan jegyzem meg, hogy nekem még mindíg nem sikerült zöldágra vergődnöm 2. kedvenc disztrómmal. -
válasz
Klaus Duran #37863 üzenetére
Nem egyszerű ez a hozzáférés téma, akár meghajtó, mappa vagy fájlok esetében sem. Debian is másképpen kezeli, mint a Mint, adott disztón belül a GUI- s fájlkezelők is másképp kezelik ezeket.
Az fura, hogy pent a Linux nem kezel, ami Wines rendszeren lett formázva, fordítva már lehetnek gondok.(#37864) apszi
Később már sokkal egyszerűbbnek fogod látni azt a rendszerbetöltés témakört, bár így vegyes módszerrel nehezebb, én tiszta GRUB2- vel oldanám meg.
-
válasz
Klaus Duran #37855 üzenetére
Ez alapján próbálj meg csinálni valamit a jogosultsággal.
(#37857) apszi
sudo grub-install /dev/sdx biztosan telepítené a GRUB- ot, lehet updatelni is kéne, hogy mindent beolvasson, de biosban ezt az eszközt kell megadni 1. bootnak. Ahogy látom, megy ez már vakon is!(#37849) Vladi Arányaiban csökken a guruk száma, csak ki ne haljanak, mint a dinoszaurusz!
-
válasz
King Unique #37797 üzenetére
& herdsman12
Itt is ezzel foglalkoznak. SDFormatter nevű programot emlegetnek igen gyakorta. úgy látom, látogatottabb is a másik topiknál
Esélyes, hogy kuka a kártya.
Azt is említik, hogy hasonló esetben félállásba tolják a pöcköt.
-
Egyébként van a clamav ill. annak GUI változata a clamtk, de nem sokan használják. Linux nem célpont a vírusoknak. Más, mint a Wines, nem háttérben fut, neked kell lefuttatni.
Synapticból vagy terminalból tudod telepíteni sudo apt-get install clamtk, ha nincs fenn alapból, itt meg a gufw- ról esik szó. -
-
Amíg nem szerzel egy kis rutint egy Debian/Ubuntu alapú disztróval, addig nem túl jó ötlet beugrani az Arch vonalra, ezen belül Chakra- t használni külön M.I., ha nem magad vagy CPT.Pirk!
Én már ugrottam neki párszor, de nekem rendkívül rövid hajam van. Egész klassz disztró egyébként, de ha valami nem akar működni vagy nagyobb frissítő csomag érkezik...lásd fentebbi mondatotBöngészd majd a topikját kicsit, ha van időd.
(#37753) olivera88 Ilyen is van, hogy megjavul.
Nem szoktad az asztal, tálca, betűk, etc. kinézetét állítgatni?
-
-
Kora reggel átfutottam amiket írtál, de nem találtam leírást a gépedről, ami még inkább meglepett, senki nem kérdezett rá! Én most ezt tenném.
A PATA- s HDD miatt főleg kíváncsivá válik az ember.
Az is hasznos lenne, ha leírnád, mit telepítettél, pontosan!Fentiek nélkül értelmetlen ez a kérdés- felelet játék!
-
válasz
Kovbob #37658 üzenetére
Ha ismersz valamit Win- ről, érdemes ide berírni és választhatsz magadnak megfelelő alternatívát!
Esetünkben rákereshetsz a lightweight szóra és jönnek a találatok.
(#37679) spammer
Köszönjük, ez gyors volt, így a régebbi linkeket erre cseréljük az érintett topikokban.
spammer ft írása bekerült az Összefoglalóba.
-
Linux SSD- n - de hogyan? - egy kezdő tippjei nagyon kezdőknek címmel összeraktam ezt a blogot laikusként, ha van valakinek szakmai jellegű észrevétele, megköszönöm a segítséget!
Egyre nagyobb igény a témára, remélem tényleg érthető más laikusoknak is.
-
válasz
herdsman12 #37523 üzenetére
Multimedia például az ffmpeg csomag miatt kellhet, ami eddig benne volt az alapcsomagban. Már nincs.
Firefoxnak sok jelentősége nincs, Iceweasel tényleg ugyanaz, a sid- ben benn is a van a FF megfelelő legfrissebb változat.Egyébként most FF- ot csak az LMDE2 tárolóból tudsz feltenni.
deb http://packages.linuxmint.com betsy main upstream import
Lehet, hogy a keyring- et telepíteni kell hozzá, http://packages.linuxmint.com/pool/main/l/linuxmint-keyring/ [link]
-
válasz
spammer #37519 üzenetére
Okés, nem egyenlő a kettő, csak igyekeztem érthetően, leegyszerűsítve magyarázni
Ez így tökéletes ide, lévén ez a Linux abszolút kezdőknek topik!
(#37522) CPT.Pirk Persze az ember lusta, így a népszerű disztrókon kb. mindent lehet ezzel csinálni.
Ha nem lennének népszerű disztrók, az abszolút hozzá nem értő laikusok nem használnának Linuxot.
Ez ugyanígy van a GPS esetében is, az emberek 99 %- a képtelen lenne használni, mégis használnak egy eszközt abban a tudatban, hogy GPS- t használnak. -
válasz
Mr Dini #37502 üzenetére
sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade
cat /etc/apt/sources.list
nagynéném térdkalácsaEzt a 3 parancsot adtam ki terminalban, utolsót csak a kedvedért, hogy lásd, a /home/user- ben lévő .bash_history megőrzi az értelmetlen parancsot is!
Ahogy Sonja fórumtársunk írta imént, a pksu is csak egy téves beírás.ez se csinált semmit:
még szerencse, mert akkor a sertésűektől el kéne vennem a laptopot, nehogymá' kiszökdécseljenek a korcsmába!
-
válasz
herdsman12 #37496 üzenetére
A tied magyar szerverről kapja a frissítéseket. Ezzel is csinálhatsz listát magadnak, csak figyelni kell, mert nem ugrottak, náluk még a wheezy a stable. Hozzá tudod adnia a
multimediaés mozilla repokat is. az is lehet, hogy ezek se frissek, így hibát jelezhetnek, inkább arra jó ez az oldal, hogy a listák kialakítását meg tudod néznimultimedia tároló
Kicsit bonyolítják neked ezt a szerkesztést, kezdőknek ez egyszerűbb ha a gedit a szövegszerkesztő
ALT+F2
a feljövő kis ablakba beírod:
gksu gedit /etc/apt/sources.list
Mentés, bezárás, frissítés #apt-get update és kész a sources.list szerkesztése.
Gyors ellenőrzés a ~$ cat /etc/apt/sources.list terminalból. -
válasz
vgyuri #37389 üzenetére
Itt a Compizzal való összehozásról volt szó, ami valóban nem egyszerű, csak az XFCE 4.12 kompozitálás nélkül rendesen működik.
(#37390) wopi Alacsony memória használatot akarsz compizzal?
(#37391) rii Egy az ezerből. De a dd az működik minden disztrón.
Debian help -
Ahogy elnézem az architekturákat, ha amd64- es kell, akkor inkább ez működhetne, / Packages / squeeze (oldoldstable) / x11 / compiz ehhez meg nem érdemes felvenni repot, mert alul ott a .deb letöltő linkje, amit a Gdebi letöltés után telepít, ha csak nem talál teljesíthetetlen függőségeket.
Egy csomagért én már nem szoktam felvenni repokat, mert ha nem látom át a dogot és nem kapcsolom ki, akkor gubanc lehet, igaz eddig csak újabb repókat vettem fel.
Régebbi repot még nem vettem fel, inkább légy óvatos. -
válasz
kovaax #37287 üzenetére
Azt azért megjegyezném Mint/Debian - abszolút kezdő/kezdő használat alapján, hogy egy nem abszolút kezdő már jobban elboldogulhat a Debiannal, elég jól lehet frissíteni, amit akarok, jóval nagyobb szabadságom van ehhez, mint a Mint- nél mondjuk. Itt egy példa erre.
Lehet, hogy a legújabb hardverekkel gondjaim lennének, ezt nem tudom, de jelenleg igen rugalmasnak érzem a Jessie- t, a most már 5sec- re felhízott bootidővel együtt nem érzem hátrányban a 4.05- ös kernellel működő Arch alapúval szemben. Tegyük hozzá, hogy direkt nyúzom, amennyire tőlem telik, de még mindíg visszaállt atomstabil állapotba, pedig rég nem stable az alapja, hanem strech/sid.
Kicsit át kellett állítani a gondolkodásomat a Mint után, de már jobban bejön, mint a Mint. -
válasz
King Unique #37258 üzenetére
Ezt a freeDOS- t érdemes lenne leszedni, mert anno olvastam én is, hogy ez bekavar a normál GRUB2 frissítésnek.
Antergost próbáld ki, elég friss a kernele 4.0.5-1-ARCH és én is korán nyekeregtem, hogy milyen HDD program van rá, erre fenn van a tárolójában (lehet, hogy AUR- ban) alapból a gnome-disk-utility legfrissebb verziója!
Van egy whdd nevű program is, ha jól értem, ez a smartmounttools- ra épül, de nem tudta felépíteni a pacman. valamit hiányol az építéshez
KDE- t én se nagyon használok Cinmanó teljesen elég nekem, azt se tudom hirtelen megállapítani, milyen plasma- t használ most az Antergos, sőt egy darab Arch terminal parancs se jut eszembe.
Érdekes, eddig Antergos se akart rendesen működni, de ez a friss simán felment és minden működik, de gyüjtöm az elszántságom a Chakrához újra.(#37261) lev258 Ez a tűzzel rajzolás tényleg kafa, nekem még nem jött össze, de a fityegő ablakok nagyon tetszenek, néha ezek miatt megyek át Mint XFCE- re, Cinmanón nem akart működni régebben ez a wobly vagy mi.
-
válasz
#21078528 #37157 üzenetére
Régi WD Black- ről van szó, nem kell kikapcsolni a parkolást, éppen bekapcsolni akarom, bőven túl van az 5 évén és 2 éve kinyírta a rossz táp, de vissza lehetett hozni 100/100- ra, csak melegszik erősen. Újraéledése óta arra torrenteztem 1,5 évig, a 600000 park ciklusból még csak 2985- öt használt el.
Ezek fényében jót mosolyogtam azon, hogy csak ártanék neki!
Pont felette van egy újabb WD1003FZEX és a házat nem is lehet frontoldalról hűteni, így ezt a meghajtót akarom kímélni inkább, ennek is elég magas az üzemi hőfoka, de legalább sohasem parkol.
(#37158) spammer Ez elég eccerűnek tűnik!
Köszi a tippeket és bocs az offért.
-
válasz
#21078528 #37154 üzenetére
sudo hdparm -S /dev/sdx az értéket hová kell beírni?
Így kéne valahogy, a kis -s nem jó, ha egyáltalán nem használom a HDD- t x ideig?
Ez gondolom rebootig tartó állapotot idéz elő, jól sejtem, hogy valami cron- ba vagy hasonlóba kéne ezt betenni? bocs, de elég gui-manó vagyok a Mint miatt
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Gyúrósok ide!
- AliExpress tapasztalatok
- Újabb európai vasúttársaság vált műholdas internetre
- Gitáros topic
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Pécs és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Eldurvul a Nova Lake-kel az Intel-féle hibrid dizájn
- Suzuki topik
- Futás, futópályák
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Azonnali készpénzes Apple Macbook Air felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Asus A520 R5 3600 16GB DDR4 500GB SSD RTX 2060 8GB Rampage SHIVA CoolerMaster 700W
- AKCIÓ! 16GB (2x8) G.Skill Trident Z RGB 4266MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- Dell USB-C, Thunderbolt 3, TB3, TB4 dokkolók (K20A) WD19TB/ WD19TBS/ WD22TB4, (K16A) TB16/ TB18DC
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest