- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
- Gaming notebook topik
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Forrmell.enn
- OLED TV topic
- 3D nyomtatás
- Canon EOS DSLR topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sh4d0w #19367 üzenetére
Sejtettem, hogy itt vagy valahol a közelben.
Amúgy tudsz valami magyarázatot arra, hogy miért nem megy nála a grub? Mert probléma nélkül mennie kellene.
joecontra: passz, jó régen nem használtam már, de mintha valami Linux támogatás is lett volna benne. Nem tudom, még akárhány disztrót próbáltam ki, mindig ment a grub.
Sub-ZeRo: [link] Ránagyítva a képre meg tudod keresni, mi honnan ered!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sub-ZeRo #19354 üzenetére
Mondjuk két olyan disztrót néztél meg, amik egymásnak közeli rokonai. Nem elképzelhetetlen, hogy ami nem jól került be az Ubuntuba, az pont úgy került be a Mintbe is. Mindenesetre furcsa, mert ha fent állna ez a helyzet, akkor mástól is olvastunk volna ilyet.
Ha van kedved egy kis terminálhoz, akkor egy live disztró alól be lehetne menni a telepített disztródra és ott kézzel felrakni a grubot.
Vladi: nem tudom hogy csináltad, nekem még mindig csinált 100 megás kis partíciót magának.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sub-ZeRo #19340 üzenetére
Ilyesmi problémát nem okoz a 100 megás partíció, az én gépeimen is van a Win7 miatt. Nem tudom mi lehet nálatok, de én is egy Wines indítás helyreállítást csinálnék először, aztán telepítenék valamit fel. Az meg szerintem mindegy, hogy melyik disztrót nézed, mert grub ez is, grub az is. Esetleg bugos verziót meg csak nem raktak be végleges imagebe...
tvamos: fura, olyan mintha nem lenne telepítve a GRUB. Vagy van valami egyéb hibaüzi?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lionhearted #19335 üzenetére
Igen, de a képméret még beleférne az alsóbb szintekbe is. Amúgy ja, azt is írják, hogy még talán jobb is lesz, mint a gyári megoldás.
Most még ha kiadnák a "scaling" opció forrását, akkor már nem igen lenne szükség a zárt driverre nekem se.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lionhearted #19328 üzenetére
Hmm, igen. 16 ref frames érték miatt van az 5.1-ben. Arról nehéz konkrét infót találni, hogy végül is hol áll a zárt driver ezen a téren. Viszont van egy örömteli bejelentés, az AMD kiadta az UVD kezeléséhez kellő kódot, így a 3.10-es kernelben lévő nyílt driver VDPAU-n keresztül fogja tudni a filmeket lejátszani!
tvamos: szóval van két partíciód, egyiken a rendszer, másik meg tárhely? Ebben az esetben egyértelmű, hogy a Peppermint oda települt, ahol az Ubuntu volt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
trisztan94 #19300 üzenetére
3: te raktad be a PPA-kat, akkor tudod h. mit miért, ami már nem megy, vagy nem kell, azt szedd ki.
A gépet nem lassítják (nem is értem miért lassíthatnák), max az apt-get update fog tovább tartani a több repó miatt. De mint mondtam, azt a repót hagyd meg, amit használsz is valamire.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tvamos #19283 üzenetére
Az automata particionálás egy nem igazán ajánlott dolog, itt valószínűleg a Peppermint legyalulta az Ubuntut, mivel az üzenet szerint az Ubuntu nem tudja csatolni a root fájlrendszerét.
Peppermint alatt add ki a sudo fdisk -l parancsot, a kimenetében látni fogod, hogy most mi a helyzet, azt bemásolhatnád ide, segítünk megmondani mit hova kellene telepítened.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Jester01 #19271 üzenetére
Igen, az x264 Level 4.1 támogatást még mindig nem építették be a Linuxos zárt driverbe, pedig "igény az vóna rá". A killa nálam is szétesik, de legalább lejátssza végig.
Ugyanez prociból 42% konstans terhelést okoz, ami azért nem gyenge, ismerve a Phenom2 X4-em áramfogyasztási képességeit.
Elvileg level 4.0 van támogatva jelenleg, az csak annyiban kevesebb a 4.1-től, hogy a bitráta maximuma 20MBit/s, annál meg 50. A killa 42 körül van.
Egy kis extrának ezeket a videókat próbáld ki: [link], a Ducks Takeoff 720p-s verzióját még viszi az UVD egység, pedig a bitráta párszor átlépi a 20MBit/s-et.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sh4d0w #19268 üzenetére
Miért? Mert ennyit tudnak.
Különben meg a Debian Squeeze (stable) minden gond nélkül ment az akkori T60 laptopomon azzal a wifivel (a testinges se dobta a wifit) szal megint nem bennem, vagy az ÉN hardvereimben van a hiba.
Amúgy most komolyan, ha ezektől a problémáktól eltekintünk, betudjuk annak, hogy egyedi eset volt, akkor is, miért ajánlanád ezt a disztrót egy kezdőnek? Kicsit olyan, mintha azt mondanád neki, hogy rakjon össze egy fullos Archot a kerneltől kezdve. Oké telepíteni egyszerű, meg a dolgok egy részét lehet benne nyomkodni, de aztán jön a terminal. Ezzel sem lenne baj, de a BT-ben benne lévő eszközökre mi szüksége egy kezdőnek? Még nekem sincs, nem hogy egy kezdőnek...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Jester01 #19258 üzenetére
Zsír, na akkor ez egy jó hír mindenki számára!
Videó kimenet alatt arra gondoltam, hogy SMPlayer / VLC beállításai között a va-api -t ha kiválasztod, akkor alapból menni fog a HW-s lejátszás, nem kell hozzá külön kapcsoló a terminálban. Ill. van még egy "HW dekóder" kapcsoló is ott, azt még be kell nyomni.
Valaki Ubuntu, meg Mint alatt is megnézhetné, hogy ezekkel a csomagokkal megy-e. Az mondjuk kár, hogy nem megy ugyanazokkal a csomagokkal, mint másik disztrókon.
Lassan majd érdemes a HW-s gyorsítás mikéntjét is beleírni az útmutatóba.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#35202114 #19256 üzenetére
Angolul van, de itt írják: http://chakra.sourceforge.net/wiki/index.php/Switching_Between_Free_and_Non-free_Video-Drivers
Am. ha nem csináltál még túl sok mindent benne, talán egyszerűbb egy friss telepítést csinálni, engedélyezett zárt driverekkel. Bár végül is nincs benne semmi nehéz lépés.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sh4d0w #19253 üzenetére
Nem, nem az.
Próbáltam, program összeomlásokat produkált, egy esetben még maga a menü is meghalt, ahol a programok vannak. Továbbá kb. percenként dobta el a wifimet, amivel más disztrónak nem volt semmi baja, még a szintén Ubuntu alapú Mintnek sem, magyarul nem a wifimben (T60 Atheros wifivel) volt a baj...
Szóval nem, nem tartom napi szinten használható disztrónak, itt a kezdők számára semmiképpen. Majd ha már megismerte kicsit az illető pl. a terminál használatát, akkor ráér kipróbálni egy ilyen disztrót, addig csak a szívás és a "szar a Linux" faktor növekedne.A másik részében igazad van, rosszul fogalmaztam.
Jester01: az jó hír, ha végre megoldották, de akkor a rá épülő, még a Wheezynél is frissebb csomagokat tartalmazó Ubuntu és Mint esetében miért nem megy?
Milyen lejátszóval és kimenettel csináltad meg? Mit ír a terminálban a vainfo parancs? Ha meg tudod nézni, még megnézhetnéd a VGA órajeleit lejátszás közben. Meg izé, a libva1 és libva-glx1 csomagok miben másak, mint a sima libva?
Amúgy utojára Squeeze-n raktam kézzel Catalystet, de valamit változtattak, mert egy jó ideje már nem kellett és nem is ment így fel, csak simán apt-gettel raktam fel. Egyébként a Catalyst verziók az egyik oka, hogy nem használok itthon Debiant. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ViZion #19245 üzenetére
Minden HD szériás radeonnal ez van (az APU-k videokártyája is ilyen ugye), Debian vonalon nem megy az UVD egység kihasználása. Nem arról van szó, hogy ennek van-e látható hatása, hanem hogy az UVD helyett ha a proci számol az sokkal több áramot fogyaszt...
A szokásos tippem a Chakra, rajta egy SMPlayerrel, az iszonyat jó és sokat tudó lejátszó. Még a Wines MpcHC-t is lepipálja pár helyen.
Akármit is raksz fel, az xvba-video és a libva csomagok legyenek telepítve, a lehető legfrissebb Catalyst driver mellett. Aztán a vainfo parancs kimenete megmondja, hogy van-e HW gyorsítás, a videó kimenet meg a vaapi legyen.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
siebener #19241 üzenetére
Ja hogy GMA500, az meg egy zsír új cucc. Valamiért abban a hitben voltam, hogy régebbi Intel cucc, mert pl. a GMA950 hangzásra jobb, de valójában évekkel régebbi... Remek elnevezést talált neki az Intel. o.O
A BT5.3 nem igazán kezdőknek való, valamint saját tapasztaltaim alapján még napi szinten használt rendszernek sem feltétlen mondanám, végül is inkább egy céleszköz a hálózati szakiknak.
Az említett Ubuntuval rákerülhetsz a szopórollerre, nem igazán egy pici Atomra való disztró. Szoktam javasolni a Chakrát kezdőknek [link], rögtön live imageként tölthető le, a bootoláskor lehet választani, hogy nyílt, vagy zárt driverekkel szeretnéd elindítani, aztán mindent ki tudsz próbálni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
siebener #19216 üzenetére
A felbontás kérdést a kijelző elektronikája szokta EDID üzenetként eljelenteni, és amire azt mondja h. támogatott, az megjelenik a felbontás választó menüben is.
Ha esetleg nem, akkor egy kis terminálos mókával valószínűleg rá lehet venni a dologra.
Viszont egy live disztróval rögtön ki tudod próbálni telepítés nélkül, hogy mit alkot felbontás terén. Pl. Chakra, vagy ami tetszik, nem rég volt erről cikk IT cafen, csak egy pendrive kell hozzá.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
siebener #19214 üzenetére
Intel Atom procis gép, Intel GMA500 VGA-val. Ez azt jelenti, hogy bármit is raksz rá, alapból menni fog vele az Intel nyílt VGA drivere, mivel Intelhez nincs is olyan, mint pl. Radeonokhoz a Catalyst, vagyis zárt driver (Linuxon).
Ha más gép lenne, akkor meg disztrója válogatja hogy telepítés elején vagy a telepítés után az egyik menüből / a csomagkezelőből lehet feltenni a gyártói zárt drivert, vagy használod a közösségi nyíltat, ha megfelel.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#35202114 #19194 üzenetére
Nem azt mondtam, hogy váltsd át, hanem hogy ha kell, akkor váltsd át. Továbbá nem lekapcsolni kellene az effekteket, hanem engedni őket úgy, hogy a vga számoljon mindent. A problémát nem az effektek jelentik, hanem hogy a teljes 2D-s megjelenítést a proci számolja a vga helyett.
A bundle manager pedig már megszűnt, a csomagokat átszervezték a pacmanbe, hogy egyszerűbb legyen a használat. "News" rovatban vannak a részletek ezzel kapcsolatban.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem, az unstabil tárolóban van még csak a 4.10.80-1 -as verzió. Most a 4.10.4-1 -es verzió van a normál tárolóban. Én nem szívesen használok unstabil verziókat.
Vladi: csak hogy ez nem rolling disztró, a tisztán rollingot én sem szeretem. A kettő közötti normális átmenet otthoni felhasználók számára a félig rolling modell.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nálunk ez úgy van, hogy friss telepítő 1, max két havonta van, maga a rendszer meg kb. 2-3 hetente kap teljes rendszer frissítést (kb. ahogy kitesztelték alaposan az új KDE verziót vagy kernelt), ekkor 600-1200MB körüli a teljes letöltési méret, a köztes időben meg kisebb frissítések vannak.
Igaz itt csak KDE van, ez miatt egyszerűbb a helyzet, mint azoknál a disztróknál, ahol egyszerre van több supportált felület. Az a megközelítés könnyen a minőség rovására, vagy legalább is a felületek integrációjának rovására mehet.hokins: mint mondtam, alapból a disztrók a nyílt, radeon drivert használják. Disztrója válogatja, hogy a telepítés elején, vagy utána kapcsolhatod be a zárt Catalyst drivert.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hű de el van bonyolítva ez a fajta kiadási modell. Miért jó így fejleszteni valamit?
Am. megnézem majd effektek közben mit csinál a GPU zárt driverrel, a zárt driverhez van egy nagyon jó órajel monitorozó KDE-s plasma widget, ott szépen látszik, hogy pont úgy kezelődnek az órajelek, mint Windows alatt.
Csak most vacsi. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hopp csak emlegetni kellett.
Na az jó hír lenne, ha végre alapból bekerülne ilyesmi a nyílt driverbe. Persze ettől még sokunknak nem alternatíva, legalább addig nem, amíg nincs image scaling opció...
Ez a Fedora18 amúgy tényleg olyan rossz (vagy legalább is elbonyolított) volt, mint amilyennek itt páran meg a neten blogokban is leírták?
hokins: menj be a rendszereszközökbe, ott meg kapcsold be az asztali effekteket, esetleg szükség esetén nézd meg, hogy OpenGl, vagy Xrandr-el mennek, ezt ott megtalálod, ki kell próbálni, nem tudom melyiket szereti a nyílt driver, a zárt az OpenGl-t.
Valószínűleg az van, amit &rew írt. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#35202114 #19180 üzenetére
Akkor valami fut a háttérben.
Elképzelhető, hogy a fileindexelés megy a háttérben. A paneltálcán van egy nepomuk ikon, azon nyomj egy jobb gombot, és "nepomuk asztal engedélyezése" elől vedd ki a pipát. Ez egy elég felesleges funkció.VGA driver amúgy van fent, a nyílt "radeon" driver kerül fel alapból, ha nem választottad a "nem szabad driverekkel" opciót. Ez utóbbi döntést amúgy nem értem miért volt jó, mivel pl. a nyílt driver magától nem fog órajeleket csökkenteni, ami egy laptopnál elég fontos kérdés.
Vladi írt erről cikket a logoutra (csak nem tudom mi a neve a cikknek), hogy miként lehet megcsinálni. Bár kérdés, hogy a viszonylag új Brazossal és nyílt driverrel egyáltalán megoldható-e már. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
trisztan94 #19150 üzenetére
Keress rá a manjaro grafikus csomagkezelőjében.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
trisztan94 #19144 üzenetére
Esetleg ha elolvasnád a téma összefoglalót itt a topicban, az segítene.
Amúgy a Windows cmd-je egy űber ostoba valami.
hokins: nagyjából mert az elején nem azt tetted, amit kért.
Egyébként legalább 1 nap alatt annyit tanultál, mint egy nyomkodós Ubuntu felhasználó évek alatt. Valamint ami meg van csinálva egyszer, az működik. Továbbá nem tudom olvastad-e korábbi cikkem, de Chakránál érdemes időnként elolvasni a "News" rovatban közölt információkat, mert ott közlik, ha valami változik.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
trisztan94 #19138 üzenetére
Jajj ez nem Windows, nem kell ilyesmit kézzel összegereblyézned! Csomagkezelőben keres meg és tedd fel.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Jester01 #19133 üzenetére
Hmm tényleg, kissé hülye a csomag keresési rendszerük. Nem akarsz frissíteni a Wheezyre?
A 18W-t egyébként nem csodálom, az 5000-es széria eléggé sokat fogyasztott minden téren. Most ott tartanak már, hogy egy HD7770 OC-t simán hűtök egy kis passzív bordával venti nélkül egy zárt házban.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Jester01 #19131 üzenetére
Persze megbirkózik, csak míg egy átlag proci benyel hozzá pár 10 wattot, addig az UVD egység megcsinálja a tizedéből, közben a proci meg csinálhat valami mást. Sokkal elegánsabb ez így, főleg ha pl. laptopot használsz.
Am. van valami ilyen csomag a Squeezeben is: [link]
Vladi: jah értem, össze van kötve az UVD egység működése a DRM-es résszel, így nem lehet kiadni a dokumentációt....
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Jester01 #19128 üzenetére
Akkor már Chakrán próbálkoztam, nem?
Akkoriban adtam fel a dolgot, aztán nem is foglalkoztam vele addig, amíg McSzaby rá nem kérdezett a dologra, és írta, hogy ilyen módon szétfagy az xbmc. Ott valahogy jött a szikra, egyszerűen csak felraktam az xvba-video csomagot és azóta megy a HW-s dekóder. Xbmc-t amúgy nem használok, nem tudom azzal menne-e a lejátszás. Igazából sosem tetszett az xbmc.Most viszont az van, hogy ha Debian vonalon telepíted az említett csomagot, akkor a vainfo problémát jelez és nem tudod használni a dekódert. [link] [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Jó igen, meg egy működő számítógép is a feltétele.
Amúgy milyen titkosításra gondolsz? Egy avi, vagy mkv esetén semmi ilyen nincs, BD-re meg már van valamennyire működő megoldás nyílt alapokon.
hokins: csináld végig a rendszerfrissítést (pacman -Syu), aztán csinálj egy újraindítást és ott lesznek az ikonok.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#35202114 #19114 üzenetére
A fájl végének kellene kinéznie ez helyett:
[apps]
Include = /etc/pacman.d/mirrorlist
[games]
#[unstable]
#Include = /etc/pacman.d/mirrorlistígy:
[apps]
[games]
[extra]
[unstable]
Include = /etc/pacman.d/mirrorlistNem tudom miért nem volt bent nálad az extra kikommentezve, a leszedett iso-t felraktam ma reggel és ott volt a pacman.conf-ban mindkét repó kikommentezve.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#35202114 #19101 üzenetére
A Pacman a csomagkezelő. Azt az üzenetet kaptad vissza, hogy először magát a csomagkezelőt kellene frissítened, így:
sudo pacman -S pacman
A sudo pacman -Syu parancs a teljes rendszerfrissítést indítja, annak feltétele a pacman frissítése.
Ezeket csináld meg.
Chromieum kérdése:
Az történt, hogy a Chrome, Chromeium, Firefox és még vagy 30 népszerű progi eddig egy bundle managerből voltak telepíthetők, ami egyfajta egyszerüsített grafikus csomagkezelő volt, de ezt feleseges bonyolításnak tartották, így kiszervezték ezeket vissza a pacmanbe, viszont a májusi Benz iso még nem tartalmazza ezeket a változásokat.
Annyit kell csak tenned, hogy a pacman.conf-ban lévő két utolsó részt, az extra és az unstable repók elől kiveszed a kommentet, majd elmented, aztán kiadod ezt a parancsot: sudo pacman -S filesystem-extra és csinálsz egy újraindítást.Ez után egyből lehet telepíteni a chromiumot.
Egyébként nem lenne egyszerűbb magyarra állítva használni?
Jester01: sajnos minden Radeont érint, aminek van UVD egysége. Két dolog kell a HW gyorsításhoz, a zárt Catalyst driver és az xvba-video csomag telepítése. A helyzet az, hogy ha ezek után kiadod a vainfo parancsot a Debian vonal bármelyik disztróján, akkor libva hibát fog írni, más disztrókon meg nem. Ha nincs libva hiba, akkor pedig pl. SMPlayer és VLC simán tudja használni a HW gyorsítást, max a megfelelő kimenetet kell beállítani nekik.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hohó, fejlődnek szépen!
hokins: pacman -S openttd
Egyébként minden disztróra elérhető az openttd.
trisztan94: Onnan fakad a Mint, ahonnan az Ubuntu. Ez jót nem jelent.
A Gnome3 meg egy olyan szinten korlátolt valami, hogy arra nincsen szó. Állítólag már javulnak ezen a téren, meg pluginekkel még akár konfigurálni is lehet, de ez a megközelítés egyszerűen borzalmas.A KDE amúgy teljesen testre szabható, a dobozokat sem kell használnod. Ha nem tetszik, leszeded, amit szeretnél, azt meg kiteszel oda, ahová tetszik. Szolgáltatások, programok és kezelhetőség terén a létező legjobb és legteljesebb asztali környezet jelenleg. Cserébe nem lightweight.
Jester01: pontatlanul fogalmaztam, a Radeonjával (meg máséval sem) nem lesz HW gyorsítás Debian vonalon.
chab7: okoz néha gondot, hogy teljesen rolling disztró, azt a csomagkezelőt már régen dobták pl. a Chakránál. Amúgy két gépen használtam Manjarot, nem volt gond a betűkkel.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
trisztan94 #19088 üzenetére
A Manjaro még teljes KDE-vel is jól fut, nem csak a light, vagy minimalista ablakkezelőkkel. A géped egyébként nem gyenge, bármelyik disztrót röhögve elviszi. (persze Unitys Ubuntu egy más tészta, leginkább ártalmas a "Linux reputációjának")
Ha a legbarátságosabb és effektek terén legjobb felületet keresed, akkor az a KDE, bekapcsolt effektekkel. Asztalváltó kocka, széthulló ablakok, meg egy rakás fancy effekt opengl alapon. KDE-ben mondjuk a Chakra a verhetetlen, az meg a Manjaroval ered egy tőről.
A kettő között a különbség az, hogy a Manjaro teljesen rolling disztró mint az alap Arch, valamint kezdők számára nem annyira egyértelmű benne minden, kezdve pl. a karakteres telepítővel.Amúgy pl. Ubuntu Xubuntu és úgy mindennel Debian alapon nem fogsz tudni HW-s gyorsítást használni filmezéshez, míg Arch alapon igen. Az okát nem tudjuk, de ez van.
hokins: a te géped se túl gyenge még. Akár egy "komplett" disztrót is merek rá ajánlani, mint pl. a Chakra. kezdők számára is nagyon könnyen kezelhető.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sh4d0w #19053 üzenetére
Lenovo T60-on használtam a testinget, kétszer megborult. Bambano akkoriban azt mondta, hogy "keress egy állapotot ami működik és használd azt", vagyis ne frissítsem, ha egyszer működik.
Akkoriban nem volt alternatíva a stabil Debian használata, mert KDE-s voltam akkor is, de egy iszonyat bugos verziót tartalmazott a stabil ág, nem is értem miért ragadtak le egy olyan verziónál, amivel nem lehet állítani az energiagazdálkodást.
Ez egy laptopnál elég fontos kérdés, nem látom be miért kellene sleepbe mennie egy laptopnak, ha lecsukom a fedelet. Akkor menjen sleepbe, ha én azt akarom, de ott meg nem lehetett állítani, testinges verizóban igen, csak az meg megpusztult hamar...Nem tudom most mit használ Bambano, de én szeretem ha olyan a rendszer, hogy egy frissítéstől nem dől össze. Arch alapon már találtam ilyen disztrót többet is, Debian testing alapon még nem.
Jim-Y: sudo apt-get install fglrx fglrx-control (vagy ehhez nagyon hasonló) volt a telepítési parancs, miután engedélyezted a zárt drivereket a sources.list fájlban. De a Debian ilyen célra nem annyira jó, a Catalyst driver verziója jó réginél tart, mint a Debianos csomagok úgy ált.
Továbbá Debian vonalon nem megoldott a HD gyorsítás Radeonnal, más disztrókon viszont igen. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
lenny backports? Hát az meg honnan jött? Nár jó pár éves a Debian Lenny.
No meg az LMDE nem Debian, a backportsban a Debianhoz vannak friss verziós user appok még néhány egyéb dolog visszaforgatva.
A kompozernél te valszeg forrást töltöttél le, szinte mindig van benne egy README, ami megmondja hogyan kell telepíteni. Gyakaran így:
./configure
make
sudo make installViszont ezt a kézi telepítést csak utolsó lehetőségnek hagyd meg, a progi más néven meglehet a Mint alap tárolóiban is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Rimuru #18989 üzenetére
Szigorúan a biblia mellett tartom a felső polcon a kinyomtatott Arch wikit!
A megoldás az volt, hogy ne az sda-ra akarjam felerőltetni a grubot, hanem az sdb-re, mert a pendrive volt az sda. Öregszem bazz.
Gyönyörűen bebootolt, nem számít neki, hogy ezen túl két videokártya van a gépben. ÚÚÚ mekkora ugrás lesz a 4500MHD után a HD3470 a Minecraftban, végre át tudom majd lépni a 25fps-t. Gameing on Thinkpad
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
mount /dev/sdb3 /mnt
A normál csatolás után csináltam ilyet:
mount --bind /dev /mnt/dev
mount --bind /proc /mnt/procmajd chrootoltam:
chroot /mntvégül meg az update-grub és az mkinitcpio -p linux parancsokat is kiadtam, ezek lefutottak, megtalálták mindegyik oprendszert a vinyón, de aztán maga a grub betöltő nem került be az MBR-be. Lehet van erre valami spéci parancs.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sub-ZeRo #18983 üzenetére
Akkor van gondom, ha nem tudom angolul értelmesen megfogalmazni, hogy mit is szeretnék csinálni, mert akkor nem tudok érdemben ráguglizni. Ilyet meg még nem csináltam és nem tudom, hogy egyáltalán kell-e működnie neki így.
ViZion:
Már nincs meg, gyorsan kellett csinálni valamit, clonezilla meg nem volt kéznél. Ellenben a partíciók tökéletesen vissza vannak állítva.szerk2: am betettem tegnap egy kis bővítést az összefoglalóba. Grub2 reinstall, meg Debian témában.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Cseréltem laptopot egy közel azonos típusra így lementettem kparteddel a korábbi partícióimat és az MFT-t. Ezeket visszaállítottam szintén kparteddel, minden partíció megvan, a fájlok is rajtuk.
Viszont a szokott módon, felcsatoltam a partíciót Live rendszer alá, majd kiadtam a grub telepítése parancsot, akkor ezt kaptam vissza:
cannot find a grub drive, check your device mapVagyis nem igazán akarja megtalálni a cuccost. Ötletek?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sub-ZeRo #18949 üzenetére
Magára a grubra gondoltam, nem a Linuxra. Viszont ha már ott jársz, ezt akár live rendszer alól is megteheted, írasd ki vele a partíciókat, használva a lentebb látott parancsot. (live rendszeren valszeg nincs sudo, ott előbb az su - paranccsal root jogot kell kérned, ahová a jelszó valszeg a " root ", majd kiadhatod az fdisk -l parancsot, sudo nélkül)
T_chris: érdekes, még valamikor volt egy Uhu 1.1-es CD-m, de akkoriban nem vágtam, hogy mi ez és soha nem lett telepítve.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sub-ZeRo #18945 üzenetére
Szóval ha felraksz egy disztrót, akkor legalább van GRUB, de csak a disztrót, meg a recovery-t írja? Ha igen, ebben az esetben indítsd el a Linuxot, nyiss egy terminált, majd add ki a:
sudo update-grub parancsot, ez fel fog deríteni minden oprendszert, és hozzá fogja adni őket a boot menühöz. Amennyiben itt sem látja a Windowst, akkor ott valami mélyebb gond van. (a parancs kimenetét bemásolhatnád ide, meg egy sudo fdisk -l kimenetet is)pushalias: nekem sajnos a semmiből előjött a 490-es kék halál, azóta sem tudni az okát, de lehetetlenné tette a bootolást Win7-en és iszonyat szenvedés árán tudtam csak helyrehozni, miközben a Chakra meg vígan futott a gépen, szóval nem HW probléma volt. [link]
T_chris: UHU még van? Arra a gépre egy kis fogyasztású Debiant javasolnék.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
pushalias #18939 üzenetére
1G + Vista, na az lehetett valami.
Nem volt most kéznél nagyobb kép, mert éppen nem Chakrán voltam, toltam egy kis játékot. Itt van néhány nagyobb kép a KDE 4.8 - 4.9 körül készült cikkemben (itt az idő frissítenem): [link], itt meg két "widget" is látható munka közben: [link]
Szerencsére nekem munka / hobbi (beágyazott programozás ARM-en vagy fpga-n) miatt mindig ott lesz a Linux. Számítógép portjainak a kezelése, stb. sokkal egyszerűbb Linuxon. Amíg Windowson külön program kell a soros port kezeléséhez, addig Linuxon terminálból mint egy fájlt, úgy tudom írni és olvasni...
Persze Winnek is megvan a helye a gépen, nagyszerű platform a játékok futtatására. Adatbiztonság és megbízhatóság terén nálam már leszerepelt párszor, melóban sem könnyíti meg az életet, így marad a játék neki.
NewmanHD: keresd meg az Ubuntu csomagtárolójában (google, vagy kérdezz rá az Ubuntu topicban), hogy mi a neve a programnak. Valszeg meg fogod találni Mintre is, ha nem, akkor meg még mindig felrakhatod forrásból.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
pushalias #18936 üzenetére
Az az időszak kiesett nekem. Még fősulis keretek között használtunk először KDE-s gépeket, de azok a 3-as verziót használták még. Aztán később mikor megint előkerült a Linux használata a fősulin, akkor már valahol 4.5 körül járhatott a fejlesztés.
Amúgy most a 4.11-el a fejlesztésben megállnak, egy ideig csak hibajavításokat fognak kiadni, miközben készül az 5-ös verzió, a plazma desktop2-vel. Sok újdonság fog érkezni.
Egyébként ennek a kvázi Windowsos kinézetnek nem tudom hol van a gyökere, de úgy rémlik, hogy nem a Microsoft találta ki. Én azt szoktam mondani, hogy kb. így kell kinéznie egy logikusan felépített asztali környezetnek, mindegy milyen OS-ről van szó. Az meg egy bónusz ide, hogy a KDE igen jól átszabható, akár annyira, hogy nem is emlékeztet az eredetire.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Igazából azon a képen nem is néz ki jól, nem tudom miért ilyen ronda fekete témát raktak rá, általában oxygen témát szoktak rátenni.
Valahogy így:
pushalias: bárminemű hibát utoljára a 4.4-es KDE-ben találtam, az energiagazdálkodási beállítások nem működtek. Persze akkor már kint volt a 4.6-os KDE amiben már semmi ilyen gond nem volt, de mivel a stabil ágon lévő Debian maradt a 4.4-nél az ordító bug ellenére is, a testing repós Debian meg kétszer is megpusztult nálam, így végül kerestem egy disztrót amiben friss KDE-van, ez akkor a 4.8-volt, így jutottam el a KDE köré épült disztróra, a Chakrára.
KDE előtt egyébként használtam mindenfélét, a Gnome2 pl. tetszett (bár a beállítások és az adminisztrációs menü logikáját sosem éreztem át, mindig elvesztem bennük
), az lxde / xfce eléggé fapados egy normális gépre, az új Gnome3 / Shell meg egy rossz vicc. Unity meg nem tetszik, plusz volt szerencsém találkozni az első, borzalmasan bugos kiadásával nem lts-es Ubuntun.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sub-ZeRo #18924 üzenetére
Ott nálad valami vicces kis probléma lesz. Csak a saját gépemen vagy 10 disztrót raktam már fel W7 mellé, meg egyéb helyeken is raktam Linuxot mindenféle Windows mellé, a Grub elsőre ment mindenhol.
Hogy néznek ki a partíciók nálad? Van a 100 megás, akkor van egy "C" a Win7-nek, meg egy partíció az adatoknak és a végén egy partíció a Linuxnak, Ext4-el?A Chakrás tapasztalatodat viszont nem értem. Windows-t start menüvel gondolom használtál már, hát pont ugyanaz az elrendezés és elgondolás csak értelmesebben megvalósítva, nem űrhajó ez a KDE.
Minden ott van alapból, ahol lennie kell.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sub-ZeRo #18915 üzenetére
A Chakra KDE-s, ami alapértelmezésben legjobban hasonlít arra az elrendezésre, amit megszoktál a Win7-ig.
Miután felnyitod a paneltálcát, olyanra varázsolhatod, amilyenre szeretnéd. A többi asztali környezet, pl. Metró/Modern ui jellegű (képletesen, pont annyira megosztja a Linux usereket, mint a Win8 a Wineseket) Unity az Ubuntuban, vagy a Mint sajátja kevesebb lehetőséget ad a testreszabásra.
Amúgy meg Chakrán ott van az Arch wiki, kb. minden kérdésre instant választ kapsz. Ubuntu, Mint esetében ez nehézkesebb, ott fórumokban kell keresgélni a google-el.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sub-ZeRo #18898 üzenetére
A Windows bootloadere nem az sda1-en van, hanem a vinyó bootszektorában, vagyis az sda-n. Egy Linux telepítéskor annak kellene történnie, hogy ebbe a bootszektorba bekerül a grub, ami magába foglalja a korábbi wines loadert is.
A 100MB-s sda1 partíció ilyen szempontból érdektelen, nem vesz részt a bootolási folyamatban.Az Ubuntut sem javaslom, mivel abból készül a Mint, a probléma ott is fennállhat. A Fedora18-ra meg itt is olvastam több embertől, hogy nem lett olyan jó, mint a 17-es.
Nálad azzal kezdeném, hogy Win7 lemez be, és indítás helyreállítás, még akkor is, ha egyébként bootol a Win, mert elég keményen hozzá lett nyúlva a dolgokhoz. Ezután meg egy masszív Debian. Vagy esetleg személyes kedvencem, a Chakra.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sub-ZeRo #18896 üzenetére
Mikor elsőre nem sikerült a grub felrakása, akkor valószínűleg nem jól adtad meg az sda-t mint telepítési helyt. Ha viszont mégis jól adtad meg az sda-t, akkor valszeg belefutottál egy bugba a telepítőben. Lásd korábbi postomban írtakat.
A mostani esetben meg legyalultad a Win7 saját bootloaderét, így nem is lesz dualboot. W7 lemezt elő, csinálj egy "indítás helyreállítást" amíg meg nem kapod a működő Windowst, majd aztán mehet újra a Linux. Erősen javaslom másik disztró használatát.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#59070464 #18874 üzenetére
Nem is mondtam, hogy használd a HW-s gyorsítást csak arra utaltam, hogy az Ati driver állapota (vagy a nyílt driveré, ha nem raktál fel kézzel drivert Ubuntun) az befolyásolja a videó lejátszást is. Jellemzően a gyári driver olyan amilyen, a nyílt meg szolgáltatások és azok megvalósítása terén le van maradva.
Amit mondani akartam, az az, hogy pl. SMPlayerben nagyon könnyen lehet paraméterezni a használni kívánt szűrőket, az ffmpeg tud mindent.
Én mondjuk ennyire nagy tv-t nem használok (ide be sem férne
), de egy 32"-os TV-t használok egyben monitornak is.
Sub-ZeRo: sajnos a népesszerűség nem függ össze a minőséggel az első 1-2 legnépszerűbb disztró esetében. Ezért nem szoktam javasolni kezdőknek se az Ubuntut, se a Mintet, különös tekintettel a nem LTS verziókat.
Ha Debian vonalat szeretnéd megismerni és esetleg tanulni is valamit, akkor tegyél fel egy Debian 7-et, az beton stabil. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#59070464 #18872 üzenetére
Itt SMPlayert használok, az élmény kb. azonos az mpc-hc alattival, itt is jól megy az UVD-s hardveres lejátszás. Korlátot inkább az Ati driver milyensége okoz, mert az nem éri el minőségben a Windowsos megfelelőjét.
Nálad ott milyen kártya volt használva? Zárt, vagy nyílt driverrel használtad? VLC-ben érdemes legalább a videó kimenetet beállítani rendesen. Amúgy maga az Ubuntu is lehetett a gondok forrása, Debian vonalon valami nem százas videó lejátszás terén...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#59070464 #18870 üzenetére
Ezt a nem jó a képminőség dolgot erősen kétlem. Viszont ha nem vagy elégedett a film képminőségével, akkor ott vannak a GPU-s shaderek, mint mpchc alatt a denoise és a Complex Sharpen.
Még nem próbáltam, de elvileg ilyesmi módon rá lehet venni mplayert, hogy a video out használjon sghadereket Linux alatt:
vo=vdpau:deint=4:chroma-deint:pullup:colorspace=0:denoise=1:sharpen=0.7 - csak egy példa, amit gyorsan a google kidobott.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ViZion #18867 üzenetére
Pedig a probléma létező sajnos és piszok nehéz kezelni.
A videokártya 60Hz (esetleg 50, de 60 az alapértelmezett) -en küldi ki a képet a megjelenítőnek, ami meg legyen mondjuk egy TV. A gagyibb TV panelok 50Hz-en mennek, a kicsit jobbak valamilyen pl. CMR100Hz eljárást használnak a framerate emelésére, a már normálisabbak tudnak tényleges 100Hz-et, aztán ezek felett vannak még a drága és / vagy 3D tévék, pár száz Hz-es képfrissítéssel.
Erre jön még rá, hogy milyen framerate-es a film, van 23.976, 24, 25, 30, 59.valami, 60... stb.Szóval ezek után a megjelenítő eszköz elektronikáján múlik, hogy miként kezeli le a pl. 23.976Hz-es filmet, mikor ő éppen 50Hz-en megy, az 50-ben meg nincs meg maradék nélkül a 23.976. Hogy ez mennyire sikerül a TV-nek az egy kérdés, valamint még az is közrejátszik, hogy aki nézi a képet, mennyire érzékeny a tökéletlen képkocka időzítésre.
Hogy végül is mi történik, azt meg lehet nézni pl. Win alatt MpcHC-ben, mint itt az első kép a grafikonokkal: [link]. Erre nem tudok per pill Linuxos alternatívát, bár nem volt gondom a filmekkel ilyen téren ott.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ViZion #18865 üzenetére
"Igen, őket: MPC-HC, ffdshow, madVR, Avisynth, LAV Filters, Reclock. Tegnap néztem filmet VLC-vel, semmi ehhez hasonlíthatót nem lehet állítani. A végeredmény is borzalmas volt a fenti megoldáshoz képest."
ffdshow van ugye alapból Linuxon, pl. az mplayer, meg szerintem nagyjából minden lejátszó és konverter ezt használja.
A madVR egy kimeneti renderer az MpcHC-ben, ilyet nem fog találni, de pl. az SMPlayerben és VLC-ben is legalább 10 különböző kimenetet lehet választani. (persze célszerű azt, amivel megy a HD gyorsítás - bár ezt valószínüleg nem tudja megcsinálni Mint-el, ha Radeonja van, mert egyszerűen nem megy a Debian vonalon)
Az avisynt egy frame szerver, még az ősidőkben videó szerkesztő progikhoz kellett.
A Reclock meg elvileg képkocka időzítési problémákat hivatott javítani, hogy ne legyen page tearing. Igazából még Win alatt is csak nagyon speciális esetben kellhet.
A lav filterst nem ismerem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Fire/SOUL/CD #18836 üzenetére
Milyen problémát tud okozni az a partíció? (azon kívül, hogy elszed egy primary helyet a négyből)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Carasc0 #18722 üzenetére
Passz, a dist upgrade csak egy tipp volt, mert akkor pár dolog megmarad a 6-os után, pl. nem lxde-vel fogod kapni, hanem Gnome Shellel. (ami egy borzalom, de ez most nem lényeg)
Esetleg próbáld meg Chakrával, az Arch alapokon nyugszik, az ArchWikiben meg elég kiterjedt leírások vannak uefi-vel kapcsolatban.
Mindazonáltal én valami bios bugra gyanakszom, amit még nem javítottak. Érdemes lenne írni a cégnek ez ügyben. Egy FS Lifebook azért még sem olyan, mint az átlag FS hulladék laptopok...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
robagp #18694 üzenetére
A Chakrával jól választottál.
A csomagkezeléséről itt olvashatsz: [link], a cikkem többi része is érdekes, bár már nem minden része friss, pl. már nincs külön bundle manager, egyszerűsítettek a helyzeten.
MurdR: A Debian telepítőből kell majd csatolnod a kívánt partíciót, ráértél volna ott formázni. A Windows nem kezel semmilyen másik fájlrendszert, de nem is javaslom, hogy ebbe az irányba menj el. Léteznek EXT olvasást, akár írást is lehetővé tevő driverek Windowsra, de nem igazán van erre szükséged. A Linuxok fstab fájlában bármikor felcsatolhatod az ntfs-es partícióidat.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
PumpkinSeed #18674 üzenetére
Irodai célokra pont hogy a stabilitás a lényeg, a backportsot használva meg kap friss LibreOffice-t Debianon is, csak a gond az, hogy megreked egy elég régi és bugokkal szépen ellátott catalyst drivernél, vagy használja a nyílt drivert, ha annak elég a tudása (szolgáltatásai), pl. nem kell scalinget állítani a kijelzőhöz, mert olyat nem tud...
Nagyszülőket én Debiánra szoktattam rá, régebben Ubuntu volt. Azóta semmi tennivalóm nincs a géppel, csak ha ott vagyok, tolok egy frissítést rajta.
Amúgy kezdőnek pont jó ugrás a Debian, legalább a felrakást követően pár alapvető dolgot is megtanul a Linuxokkal kapcsolatban.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
TROGLODITA #18668 üzenetére
Az első kettő a megbízhatóság terén problémás, a Debiannal bazi régi Catalyst drivert kapsz (12.6 a Wheezyben) és azt sem alapból, az OpenSuse meg szerintem túl van bonyolítva.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mivel állandó téma Debian alapú disztribúciók kérdése itt, így úgy gondolom ideje lenne kiegészíteni az összefoglalót ezeknek néhány jellemzőjével.
---------------------------------------------------------:
Népszerű disztribúciókról röviden:
Debian, Ubuntu és Linux Mint
Debian:
A Debian egyike az "ős" disztribúcióknak, Linux disztrók tucatjai származnak belőle. A fejlesztői úgy titulálják, mint "az univerzális operációs rendszer", amit jól mutat az, hogy gyakorlatilag minden létező számítógép architektúrára elérhető, nem csak PC-re.3 dolog jellemzi:
-beton stabil
-átlagos disztróknál régebbi csomag verziókat tartalmaz alapból
-csak szabad szoftvereket tartalmaz alapértelmezés szerint, még a zárt gyártói driverek sem férnek bele ebbe a körbe. Aki ilyet szeretne használni, annak külön engedélyeznie kell ezeket.Debian alatt alapból a Debian mindenkori, "stabil" ágát értjük. Aki a stabil ág mellett frissebb programokat szeretne használni, annak jó megoldás a Debian Backports tároló használata. [link]
A stabil ágon kívül létezik még a testing / unstabil ág, ezek jellemzője a folyamatos változás, de a napi szintű használatuk nem javasolt, hamar kivégezhetjük vele a rendszerünket. Szóval ezt csak hozzáértők próbálgassák, mert visszatérni róluk a stabil ágra nem lehet. Részletek: [link]Összefoglalva, a Debian annak való, aki beton stabil rendszert szeretne használni, vagy éppen házi szervert szeretne összehozni. Továbbá remek alap a Linux használatának elsajátításához.
Ubuntu:
A Debian frissebb csomag tárolóin alapuló disztró, de tőle eltérő, határozott idejű kiadási menetrend szerint jelenleg félévente jelenik meg belőle új verzió. A verziók között vannak LTS (hosszan támogatott) verziók, kezdőknek mindenképpen ezek kipróbálása javasolt, mert a nem LTS verziók stabilitása nem a legjobb.Jellemzői:
-Unity felületet használó disztró, némiképp erőforrásigényesebb az átlagosnál ez miatt.
-rendelkezik grafikus szoftvere központtal, néhány kattintással telepíthető bármiLinux Mint:
Ubuntu alapú disztribúcióJellemzői:
-létezik belőle közvetlenül a Debianból származó, "Debian Edition" kiadás is, kezdőknek javasolt. [link]-------------------------------------------------------
Mintet már régen láttam, valaki kisegíthetne vele kapcsolatban. Meg amit még módosítanátok, írjátok meg. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
PumpkinSeed #18532 üzenetére
Ős Wines haveromat meggyőzte a döglődő vinyója, amin folyamatosan meghalt a Win7. Fél évig használta a Chakrát a félig halott vinyón, mert az Ext4 bírta a strapát, meg a Linux értelmes módon használja a ramot a gépben a hdd helyett, még a böngészőt is lehet oda cacheltetni mindenféle külső progi nélkül.
Amióta melózunk, különösebben időnk és energiánk sincs játszani, ilyen körülmények között tökéletes a Linux, egyszerűen csak minden működik és kész.
Persze tartok Windowst is pl. a Mass Effect széria meg STO miatt, de ennyi elég is belőle. Sajnos a tapasztalataim alapján komoly munkára és olyan helyre, ahol fontos az adatbiztonság, egyszerűen nem elég jó a Windows.Vladi: Radeon driver fejlesztés, és ilyesmi dolgoknál azért jól jönne egy kicsit nagyobb hátszél.
bob.zxr: munkatársad meg a haverja megérdemelne egy-egy jól irányzott tökónrúgást.
kispx: szerencsére szépen bővül a Steam játék kínálata Linuxra, már jóval 100 fölött van. Épp nemrég vettem meg rá a Postal2-t. Az a fasza játék!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
PumpkinSeed #18523 üzenetére
Sajnos kellene tudnia, mert ha valaki átjön Windowsról ő elég jó eséllyel az Ubuntut fogja leszedni, mert kb. csak arról hallott. Aztán leszedi az aktuális nem LTS verziót, akkor meg kiütköznek az unstabil alapok jelentette problémák és jó időre elmehet a kedve a Linuxtól, mondván h. a Linux egy trágya, pedig csak egy disztrónak látta egy kevésbé jól sikerült verzióját... Mint esetén ugyanez a helyzet.
Valamilyen kulturált formában ki kellene bővítenem az összefoglalót ezekkel a dolgokkal, mivel sokakat érintenek.
Cyrin: én Manjaro-t raktam KDE-vel egy abszolút nem hozzáértő lánynak, nagyon hamar megszokta és filmet néz, meg mindent csinál vele. Azóta sem hallottam egy rossz szót tőle.
T_chris: ez egy baromság.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
PumpkinSeed #18521 üzenetére
Igazából nem Debian alapú, hanem Debian testing / unstable alapú.
Magát a Debiant egyértelműen a Debian mindenkori "Stabil" kiadással azonosítjuk, mivel javarészt ott használnak Debiant, ahol a stabilitás az elsődleges szempont, a csomagok verziója meg kb. lényegtelen.Pl. ott volt a kernel bug dolog tavaly valamilyen energiakezelési téren, a Linux disztrók kb. 95%-át érintette, de nem a Debian stable rendszereket, mert ott a kernel verziót nem cserélgetik.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Aki ismeri a Gnome3-at, az mondjon nekem valamit a power button kérdésre. Szóval Debian7, Gnome3-al, van fent dconf-editor, meg a gnome-tweak-tool is. Utóbbival végre be tudtam állítani a témát, előbbivel meg már el tudtam érni azt, hogy állítható a power button megnyomásakor történő esemény, de még mindig nem jó, mert ha a leállítást állítom be, akkor feljön a leállítás ablak, 60 másodperc várakozással.
Ez azért nem jó, mert idős nagyszüleim ha egyszer megnyomják a kijelentkezés gombot, akkor itt vége a világnak...Szóval erős fenntartásaim vannak a Gnome3-al kapcsolatban. Nem túl erős a gép meg az itteni ADSL is folyton szakad, de lehet átállítom a gépet KDE-re, ha ez nem oldódik meg.
PumpkinSeed: és egy rakás bug is kerül bele Debianhoz képest, meg jelentősen nagyobb erőforrás igény is jellemzi. Egy atomos gépre sok minden való, de nem az Ubuntu, mióta dobták a Gnome2-t.
A felhasználóbarátság egyébként relatív. Pl. ha Ubuntuban megtanulja a kezdő Linuxos a gui-s csomagkezelő használatát, akkor azzal azt éri el, hogy csak ahhoz fog érteni. Viszont ha megtanulja használni a faék egyszerű apt-get parancsokat a terminálban, akkor máris előrébb jutott minden téren. Persze terminál van Uborkán is meg a többin is, de ha már van sok egyéb "könnyített" út, akkor minek menne vissza az alapokhoz?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Autós topik
- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
- Gaming notebook topik
- E-roller topik
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- The Crew sorozat
- RC modell földön, vízen, levegőben
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! ASRock B85M Pro4 B85 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felváráslás!! Xiaomi Redmi Note 11, Xiaomi Redmi Note 11 Pro, Xiaomi 11 Lite
- A Panasonic Toughbook CF-54 i5-5300u i5-6300u TN, IPS touch Budapest, MPL Foxpost
- BESZÁMÍTÁS! HP Victus 16-D0655NG notebook - i5 10400H 16GB DDR4 512GB+1TB SSD RTX 3060 6GB WIN10
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest