-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2
üzenetére
Nem, mivel a Synaptic nem pacman frontend. Ahogy az Octopi sem apt-os.
Ellenben a kolléga kérdése inkább arra vonatkozott, hogy futhat-e. Nos igen, arch vonalon kb. mindegyik DE-n fut az Octopi, max leszed pár qt libet.guftabi96: meg lehet próbálni. Ha lassúnak éreznéd, akkor vannak kisebb igényű disztrók is.
-
olivera88
veterán
válasz
ubyegon2
üzenetére
Sikerült.
Köszi.
A fene gondolta volna h ez volt a hiba.
Lecsatlakoztattam a régi HDD-t, és úgy telepítettem újra. Most rendben van, betöltődik a grub. Telepítés végén miután re-startoltam ezt írta ki The system is going down for rebot now. Ez normális? Én indítottam újra restart gombal mert nem történt semmi.Joecontra Mi az a DD? Megint Unetbootinal írtam ki.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2
üzenetére
A rekonq egy totál QT-s, webkit alapú böngésző. Minden esetre szerintem elég pocsék, szeret összeomlani ugyanazoknál az oldalaknál ahol a rókának semmi baja. Rakd fel az extrából a rókát, csak be kell pipálni a szoftverkezelőben az extra repót.
A kwallettnek meg ha nem adsz meg semmit alapból csak nyomod a tovább-ot, akkor többet nem zaklat.
bob.zxr: hehe kemény. Akkor mire hozzánk is elér, addigra már stabil is lesz.

-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2
üzenetére
A 4.14 bétáját most adták ki a kde.org-on, de hogy a kde5 éppen hol tart, azt nem tudom. Ez a része a dolognak kicsit nehezen átlátható szerintem.
Amúgy lehalt a linuxtracker.org, azért nem megy a torrent.
Az a DE meg nagyon hard.

kispx: van Gstreamer 1.2.3, meg egy csomó Gstreamer 0.1-es csomag. Mindegyik fel van rakva.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2
üzenetére
A helyzet az, hogy májusban tényleg váltottak html5-re, de a jelenlegi FF verzióban még nem aktív ez:
Ez utóbbi egyébként hamarosan változni fog, a Mozilla néhány napja jelentette be, hogy a licencköteles H.264-et és a hozzá kapcsolódó másolásvédelmi technológiát kényszerűségből implementálni fogja a Firefoxban, miután a webes videós formátumok csatájában a szabad alternatívák elbukni látszanak, a webes szolgáltatások pedig gyakorlatilag egyhangúlag adoptálták a H.264-et.
Gondolom emiatt van az, hogy most pl. csak 360p-ben vitte a html5-re kapcsolt videókat, flash alatt meg van minden felbontás. Nem sikerült információt találnom róla, hogy mi a helyzet a támogatás implementálásával, melyik verzióval lesz meg.
KDE 4.13.2, de a korábbiakkal sem volt gond.
A letöltéssel meg nem tudom mi a gond, mind az SF-es, mind a torrentes ott van.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2
üzenetére
Semmi gond vele. Sőt, mióta átálltak html5-re, azóta win alatt szopok hogy vagy el sem indul a videó, vagy betölt 14 másodpercet és semmi többet, csak újratöltés után játssza le az egészet. Itt meg semmi gond, minden videót rendesen betölt és játszik.
_Dumber_: már alapértelmezett a html5 egy ideje, szóval nincs már flash ott.
-
_Dumber_
őstag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Nem piszkálni akarlak, de a virtuális módnak semmi köze a live-hoz.
Attól hogy virtuálisra van valami telepítve (vmware, vagy virtualbox), egyáltalán nem törvényszerű, hogy valami beállítás elvesszen, lévén, hogy ott is HDD/SDD/vagy hasonló-ra ment, csak virtuális parítíción.A live az más.. ott töröl minden beállítást, mert az tényleg RAM-ba dolgozik.
-
válasz
ubyegon2
üzenetére
Ami a gondom.
Beállítom a felbontást, magyar nyelvet magyar időzónát, magyar bill.-t virtuális szerver alatt futó Linux-ban majd kilépek, és minden addigi beállítás visszaáll.
Gondolok itt 800X600 képernyő felbontásra és a nyelvre, órára.colomb2: mi történt a többi hellyel?
nem értem a kérdést.
-
mzx
senior tag
-
mzx
senior tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Nekem többnyire laza (na jó, szoktam aggodalmaskodni is), és igen erős lelkületű vagyok (ezt nem fogom itt bizonygatni, az élet már bizonyitotta bőven). Viszont nem lazulok, amikor rosszindulatot tapasztalok, mert megvédem magam, és elgondolkodtatom az illetőt olyankor ,hogy fejlődjön... Na jó, kivéve, ha 100 kiló...
De ezt most hagyjuk. Emlékezz vissza, h hetekig "vettem a lapot tőled", még június előtt. Na, nem téma.
ON.
Hódmaci, esetleg kérhetünk tőled is egy gparted screenshot-ot? (Kertsa user nagyon eltűnt ,pedig érdekelt volna, az ő próblémájára mi a megoldás...) -
mzx
senior tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Megelőztél... épp most akartam neki linkelni, hozzátéve, hogy minimum 2 user-ből kettő ezt ajánlja.
Mivel már ajálnottad nekem.
(Más kérdés, h akkoriban mégse erre volt szükségem, ezért még nem gyakoroltam ezt...
)
(Csak poén: ezek után méltán rászolgálnál, h elnevezzük rólad grUb(y)2-nek.
) -
Apollyon
Korrektor
válasz
ubyegon2
üzenetére
Holy sh!t!
Most megnéztem, tényleg majdnem 4GB a Kwheezy telepítője. Ahogy néztem, jól tele van pakolva mindennel. Na ettől állna égnek bambano haja
Ahhoz képest hogy az alap Debian netinst telepítője 222MB ..Egyébként mi lesz ezzel a Kwheezyvel, ha kijött a jessie?
A MATE-et meg nem annyira nehéz felszenvedni, csak pár parancsot kell beírni.
-
Lathronos
őstag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Ez a Kwheezy nagyon tetszik KDE létére. Na holnap munka után fel is telepítem és tesztelem egy-két hétig. Az meg, hogy nem a legfrissebb KDE van rajta nem izgat. Ha olyan jó mint amilyen gyönyörű, akkor még a végén megszeretem a KDE-t és ez lesz az új favorit.
Bár a 3.8 GB méret kicsit sok, de majd lefaragom a felesleget. -
BoB
veterán
válasz
ubyegon2
üzenetére
Jobb alsó sarokban a tálcán van egy hálózat ikon, azon bal gombal katt, majd a megnyló ablakon csavarkulcs:

Majd adja magát, hozzáadás, DSL:

(#27896) CPT.Pirk: Ubuntu vonalon (meg Arch-nál is) már nincs az a beállító modul. Felváltotta ez a plasma widget (plasma-nm). Azon keresztül kell már ezt állítani.
-
L4ller
tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
nincsenek ott a másik képen látható fülek, így beljebb kell menni egy menüvel.
Ha beállítottam egy kapcsolatot, annak azonnal kéne kapcsolódnia, ha minden rendben, vagy újraindítást/kijelentkezést igényel?
szerk.: hétvégéig semmiképp sincs rá mód sajnos, nem férek hozzá a géphez addig
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2
üzenetére
Azért, mert a dsl kapcsolat is vezetékes. http://docs.lds.net.ua/img/debian_kde4.png
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
mzx
senior tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
ubyegon2 írta:
"Nem kenyerem a kerülgetés, csak visszaolvasva a hozzászólásaimat, nem találtam egyet sem, ami kimerítené a zaklatás fogalmát, mit egyébként a BTK büntetni rendel. Miután előbbivel lettem megvádolva, így jogosan vagyok óvatos.
conversation end"Válaszom:
Kötözködtél, és lejáratni probáltál elég meredek kifejezésekkel, alap nélkül, tobbszor is junius folyamán. Ezt fogalmaztam meg, amikor és ahol helye volt. Valamint arra kértelek hónapokkal ezelőtt, hogy kérlek mellőzd a cizinmust, amit TÖBBEK irányába tanusítottál.A "jó fej" ciznizmus még oké, az ironia is, ha helye van, a normális hangnemű humorod is oké, amikjor olyan volt, és mint láttad, vevő voltam arra még.
Ennek ellnére még e hónapban is utaltaggál ,hogy "mzx nem érti a humort", meg "dzsihádot hirdet", stb, ami már csupán enyhe beszolásod volt bár, de ezek szerint nem hagytál alább a provokácioddal. Megkérlek, hogy NE fokozd.
Térjunk vissza szakmai beirásokra. És meg lett mondva, hogy ne itt uzenj nekem személyiségjegyek és más off témakörben. (Mindig te kezded, a modik meg engem figyelmeztettek nyíltban és nem téged, ami szintén igazságtalan.) Én irtam neked pár napja egy privátot, ujfent kulturált hangnemben. Ne provokáld ki kérlek, h itt keljen reagálnom ilyetén soraidra, nem szolgáltam rá eddig se, h a modik engem vegyenek elő, helyetted.
Az az aljas taktikád, hogy ha itt nem reagálok, akkor bár engem ne mmoderálnak, de akkor elérted, h lejártasz engem, ok nélküli irányomba valo (részben) (nagyon) negativ jellemzéseiddel. Ha meg reagálok, akkor meg szonak nekem a modik, és nem neked.... ne mtudom, hogyan éred el, de saját magad alatt vágod a fát evvel, és segitoleg felvilágositottalak erről. Te döntöd el, mit teszel, ubyegon2.
-
-
-
Apollyon
Korrektor
válasz
ubyegon2
üzenetére
Hopsz igen, kicsit fogalomzavarba kerültem.
Szóval a testing repót csak 1-2 program installjához használtam, aztán ment a #. Frissítéshez nem szabad használni, mert mint ahogy már a Captain is mondta, kettéhal a rendszer. Hacsak nem vagy Debian fejlesztő

(#27490) Penty: Jah az megvan, azt viszont egy netinstallnál még mindig külön parancssorban kell telepíteni, mert a default DE a Gnome's Hell, a telepítés előtt választható DE-k között meg még nincs, csak a KDE, LXDE, Xfce
-
Apollyon
Korrektor
válasz
ubyegon2
üzenetére
Az azért ritka hogy valaki olyan szerencsés hogy ennyit eltölthet ott fent, de igazad van.
A Debian 7.5 nálam atomstabil, és igen wheezy-backports repót használok, és nincs probléma. Pár programból testing verzió van fent, mert az annál régebbi funkcióhiányos, egyébként a testing repó unkommentálva (hihííj micsoda szép magyar szó) van.
Egy backportssal még nem, de ennél feljebb már szét lehet gányolni szegény Debiant, de ugye az unstable meg testing repó nem általános felhasználásra van.. Ha a Jessie is ilyen klassz lesz mint ez a 7.5 elég sok usert fog hozni magával.
Főleg hogy majd defaultban benne lesz (sőt az official tárolókban már benne van) a MATE és nem nekem kell manuál felhegesztenem.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
ubyegon2
üzenetére
Tudom hogy ez poén, de most őszintén, ki a rák internetezne az űrben? Az hót ziher hogy kb ez lenne az utolsó dolog amivel ott fent foglalkoznék

Az viszont örvendetes hogy az űrben is Debian van .) Az már nem hogy a kuglinál is...
Egyébként ha már Debian 6.0: megkapta az LTS besorolást
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2
üzenetére
LTS Mintnél milyen dolgok frissülnek? Milyen gyakran van pl. kernel és driver meg program frissítés?
Half rollingnál kb. havonta van teljes disztrót érintő upgrade csomag, néha több is. Eddig kb. két évet lazán túléltek a telepítéseim, szal ezt meg tudják oldani jól. - persze csak ha az ember követi alkalomadtán az utasításokat és nem a --force kapcsolóval erőszakolja meg a pacmant, mint az egyik barátom mikor lusta olvasni.

Debianból meg a 7 a stabil. Ennek fejlesztés alatt álló instabil dolgaira épülnek a kedvenceitek.
Debian6-ot a NASA-nál használnak pl. az ISS fedélzetén, mert hogy annak már minden tulajdonságát ismerik. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2
üzenetére
Nem azt mondtam hogy nem lehet, hanem hogy hivatalosan nem ajánlott. Azért az elég cinkes.

Amúgy meg half rolling, nem rolling.
Penty: ha azt nézzük hogy a disztró fejlesztői is angolul kommunikálnak, akkor érthető. Persze nagyobb disztróknak vannak helyi lokalizált weboldalai is, de a kisebbeknél ez a munka inkább a közösségre hárul, ha már elég nagy hozzá.
Én pl. le szoktam fordítani a devek utasításait, mikor valamit kell csinálni a csomagkezelőben. Meg vannak páran akik magyarítást csinálják a Chakrához. -
tvamos
nagyúr
válasz
ubyegon2
üzenetére
Hat... azert win-en sem artana, ha neha elolvasna az ember a gep alott az uzenetet...
(#27457) Penty válasza CPT.Pirk (#27451) üzenetére
A Windows egyik előnye a Linuxhoz képest, hogy ott a beállítás-, hiba- stb. szövegek magyarítása 100% közelében van, míg Linuxon ez sajnos jóval kevesebb.
Igy meg sosem gondoltam a temara. Azert a win alapbeallitasokkal altalaban elindul. Linux alatt neha a wifi-vel is meg kell kuzdeni, hogy menjen. Erre sokszor lusta vagyok...
(#27445) fradi81 válasza tvamos (#27444) üzenetére
Koszi! Toltom mar a telepitot. (Kicsit lassan csorog lefele. Gyengusz itt a net.) -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2
üzenetére
Igen persze.

Lehet lemaradtam valamiről, de talán most már javasolt a frissítés a kiadások között, vagy még mindig az újratelepítést javasolják?
A Windowsban egyébként nem minden rossz. Erre egy példa a felhasználói felület a Windows7-ben. Igaz hogy az aeroval se tud semmi látványos effektet, meg nem is igen lehet konfigurálni, de maga a koncepció és a tálca kialakítása jó.
-
-
-
N0zer0
senior tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Nem, sajnos nem lehet kikapcsolni, mert fastresume errort érzékel, mindenképpen ellenőrzi.
Persze, erre figyelni fogok, megnézem, hogy miért unmounted módban röffen be a rack. A Mint 17 KDE-t meg akartam vágni, de mégis Arch telepítésére adtam fejem, ám azt nem sikerült titkosított LVM-re telepíteni sikeresen, ezért fel kellett addig tenni valamit, amíg a Mint 17 KDE nem jön ki. Mint 16 KDE-re nem akartam visszaváltani, ezért esett a választás a Kubuntu 14.04-re, egyébként a rendszer 98%-ban megegyezik a Mint 17-tel, épp úgy a Trusty Ubuntu tárolót használja mindkettő, ugyanazokat a csomagokat. Kubuntu alatt is jól működött a felcsatlakoztatás, csak pár napja játssza ezt.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
ubyegon2
üzenetére
Sajnos nem lehet kikapcsolni, ha a qbittorrent úgy indul el hogy nem látja a célt, akkor legközelebbi csatlakozáskor újrahasheli az egészet. Na én azóta tartom a torrentes mappát a /home alatt

Érdemes nyomonkövetni amúgy az oldalát [link]
Elég nagy kár érte egyébként hogy a windowsos verzióra is pazarolják az erőforrást.
-
N0zer0
senior tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Eddig nálam is úgy működött Linux Mint 16 KDE alatt. Viszont Kubuntu 14.04 alatt ezt kezdte játszani pár napja, már harmadszor szopom meg, hogy végig kell ellenőrizni miatt több mint 1TB-nyi adatot. A rackem jól van, hibaellenőrzött NTFS partíció van rajta, olvasható, SMART rendben, rossz szektor nincs rajta. USB-n lóg, már így használom 3-4 éve, csak eddig Windows alatt toltam vele, pár hónapja már csak Linuxszal.
Elvileg, ha nincs felcsatolva, akkor csak simán nem kéne találnia a fájlokat, és hibaablakot kéne dobnia, ahogy Mint alatt is tette.
-
N0zer0
senior tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Azért nem egészen olyan. Egyrészt kevesebbet tud, másrészt elég bugos. Pl. sokadik napja kínlódok a qBittorrenttel. A rackem valami miatt csak félkész állapotban csatlakozik (pedig futtattam fsck-t is), nem mountolódik, és ha véletlenül elindítom a qBittorrentet, akkor nem szól ám, hogy nem elérhetők a fájlok, hanem elkezdi őket újra tölteni. Ha meg tényleg mountolom a racket, akkor elindulnak ugyan a torrentek, de ragaszkodik az újraellenőrzéshez, ami 1,5TB-nál és lassú NTFS-ses racknél több, mint 1 egész nap.
-
mzx
senior tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Példát vehetnél rólam, és bevállalhatnád te is itt a hibáidat, melyek elől folyton kitértél. Infantilis módon egyre csak "visszadobtad a ladbát" megalapoozott kritikáimra. Én itt felvállaltam, h észrevettem: nem megfelelő topicba írtam az egyik kérdésem, mint látod.
Pár hónapja javasoltam, h korrekt módon közeledj másokhoz minden esetben; mellőzd , kérlek, hogy (időnként) cinikus, lezekezelő hangnemben reagálsz többekre!, megalapozatlanul. (Nem a humoroddal van baj.) Mivel ez a jelzésem már akkoriban se tetszett neked, elkeztél alaptalan jelzőkkel lekezelni egem is onnantól...
Ha jogos kritikát kapsz, gondolkozz el rajta, ne pedig kitérj előle, a másikra mutogatva ok nélkül, csak mert kritikát kaptál.
Ezen felül provokatőr hozzáállásoddal most megkérlek, szintén hagyj fel! Felbujtó hatása van ráadásul, a hozzád hasonlókra hatsz ezzel.Ha bárki itt ócsárol engem, jogom van nekem is itt reagálnom rá - én mindig kulturált hangnemben tettem és tartom magam ehhez (nem úgy, mint egyesek). Ráadásul én kizárólag önvlédelmi okokból (olykor részben mások védelmében is).
Felőlem privátban is megteheti az illető, ha kritikát szeretne közölni rólam - amennyiban van alapja, mindig szívesen fogadom.
Azonban az alaptalan kötözködéseket kéretik mellőzni annak, aki hajlamos rá, meg a sunyi érdek-részrehajlást is mellőzni! A többség itt példamutató, és korrekt, legalábbis egyelőre ezt tapasztalom. Aki viszont nem felnőtt hozzáállású, az mit keres itt...? (Csak mert jól ért a számtechez az olyan nagykorú illető, az még nem jogosítja fel, h részt vegyen a felnőttek életében.)
SZERK: mint látom, egyesek még büszkék is infantilizmusukra... (Legalább Uby-n ilyet nem tapasztaltam eddig.)
-
-
olivera88
veterán
-
-
800.henrik
senior tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
A lefoglalatlanból csináltam 2 particiót (2x100Gb). /dev/sda5 jobb egérgomb, másolás, egyik 100gb-os partición beillesztés. utána a /dev/sda6-ot is átmásoltam a másik 100gb-os particióra. az extended-et kitöröltem, grub-ot visszatelepitettem, és újrainditás után elindult a Linux Mint

Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- BESZÁMÍTÁS! 64GB (2x32) Samsung 3200MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 7 265KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÚJ Lenovo ThinkPad X13 Gen 5 - 13.3" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- JBL Xtreme 4 új, bontatlan akciós áron eladó!
- REFURBISHED - DELL Performance Dock WD19DCS (210-AZBN)
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Köszi.
A fene gondolta volna h ez volt a hiba.
Lecsatlakoztattam a régi HDD-t, és úgy telepítettem újra. Most rendben van, betöltődik a grub. Telepítés végén miután re-startoltam ezt írta ki The system is going down for rebot now. Ez normális? Én indítottam újra restart gombal mert nem történt semmi.

Nagy dolgoknak általában kis kövecskék térítik el útjukat.
Nem az.
Mivel már ajálnottad nekem.
Ahhoz képest hogy az alap Debian netinst telepítője 222MB ..

CPT.Pirk