- Bemutatkozott a Transcend SSD-inek zászlóshajója
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen TV-t vegyek?
- Steam Deck
- Bluetooth hangszórók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Házimozi haladó szinten
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- OLED monitor topik
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Jah értem, touchpad nélküli TP. Amit kolléga írt, az mellé még lehet hogy be kell állítani billentyűzet kiosztásnak a megfelelő IBM gépet. Arra a gépre nyugodtan mehet személyes kedvencem, a Chakra, ott ezt be lehet állítani. A címlapos cikkeim között megtalálod, a win alóli kiíráshoz win32diskimager progi kell.
amadeus11: lili helyett a win32diskimagerrel, vagy Unetbootinnel próbálkozz. Mostanában a Lili kicsit le van maradva.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A trackpoint az egy közönséges egér, ebből a szempontból bármelyik disztró felmegy rá. HW-s kiépítés is elég erős bármelyikhez.
Hogy ne írjon sokat, be kellene kapcsolni a noatime opciót az fstab fájlban, így nem fog hozzáférési időket menteni a fájloknál. Esetleg még lehet egy nem naplózó fájlrendszert használni pl. a régebbi ext2, bár ezzel nincs tapasztalatom. Meg azt sem tudom, hogy még kézzel kell-e bekapcsolni az fstabban a discard opciót, ami a trim funkció.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
MasterMark #23794 üzenetére
Keress valami cross platform távoli asztal alkalmazást.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
MasterMark #23746 üzenetére
A legacy driver nem igen követi a kernel váltásokat, így pl. Chakrán dobták a supportját, a régi karikhoz így egyetlen út a nyílt driver a 3.12+ kernelekkel.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
MasterMark #23741 üzenetére
Mekkora proci terhelés van xvba mellett? Mert az elvileg nem HW gyorsított kimenet.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A GTT az, de kelleni fog a dconftool is.
Amúgy mondanám hogy a friss RC cakra isot nézd meg, de valami baja van a sourceforgenak, nem tudunk letölteni tőlük RC isokat.
Amit előbb írtam a keresésre, az ha nyitva van valami, akkor úgy jön elő, hogy lenyomod az alt + F2 kombinációt.
Plusz a "K" menüben is van egy külön kereső. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
A keresés úgy megy, hogy a szuper billentyűt lenyomva a felső kde-s beviteli mezőben tudsz keresni és kiválasztani ami kell, egér nélkül is. Nem kell belekattintani.
Egyébként ahogy néztem teljes hotkey beállítási és létrehozási lehetőséged van.Az összes app megnézésének nem tudom mi a haszna, ha néha több app megy egyszerre, akkor eltérő asztalon szoktam megnyitni őket.
A beállításokra meg jah, persze nem mozgok bennük állandóan, de azt nem tartom jónak, hogy a regedit jellegű dconftoolt kell telepíteni és benne kotorászni egy olyan apróságért, mint pl. a felület lezárása, meg egy másik toolt tegyek fel azért, hogy beállíthassam mit tegyen a laptop ha lecsukom a fedelet.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
elodman #23695 üzenetére
Hogy KDE kötődésű-e azt nem tudom, gondolom az mert alapból az láttam eddig KDE-n, csak arra akartam utalni, hogy le lehet váltani akár pl. teljes képernyős launcherre is.
Meg van pl. Lancelot is:Gnome3 terén az elrendezés az egyik, ami nekem abszolút nem jön be.
A másik a beállítások eldugott volta, egy csomó dologhoz nem férsz hozzá alapból. Állítólag ezen a téren már kicsit javultak a dolgok, de Debianban lévő G3 verzió helyett egyszerűbb normális rendszert összerakni a Gnome classiccal, bár oda is kell toolokat letölteni. A korábbi állapotokat jól jellemzi Linus posztja: [link]
Nálam azért jött képbe a classic, mert mikor frissítettem azt az öreg gépet amin a Debian van, akkor nem akartam új felület elé ültetni a használóját. Elég vacak volt a normális Gnome2 után a gyakorlatilag alig valamilyen beállításokra képes tök üres Gnome3-at látni.Mondjuk persze az is benne van, hogy aki egyszer megszokta / megszerette a KDE filozófiáját, annak utána nem magyarázod meg, hogy miért jó eldugni a beállítások lehetőségét.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
elodman #23691 üzenetére
A Start menu nem volt ennyire értelmes mint a kickoff sajnos soha. Majd talán ha visszahozzák 8.2, vagy a 9-ben, de a 7-es startmenüje nem közelíti meg a kickoff szintjét.
Btw. nem kötődik a kickoff a KDE-hez, van egy csomó másik launcher amit választhatsz.A Gnome meg annyira szolid, hogy az borzasztó. Ilyesmit tényleg csak annak tennék fel, aki semmit nem tud a számítógépről.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
LógaGéza #23681 üzenetére
Kb. 2 percbe telt a ronda feketéből valami normálisat kihoznom.
- amit linkeltél lejjebb, annak az összerakása sem tart 2 percnél tovább.
Nah izé, fogalmam sincs min keresztül érzékeli másik oprendszer a Yt lejátszást. Nem is flashplayerrel nézem a videókat hanem HTML5-tel, így a flashre sem lehet fogni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
LógaGéza #23678 üzenetére
Ennek semmi akadálya, a témákat olyanra alakítod, ami neked tetszik. Mind elrendezés, mind színvilág terén.
Nézd meg ezt a képet:
(vbox alatt készült kép, azért ilyen nagy a kapudan ablaka, mert kicsi volt a felbontás)Alapból ilyen randa fekete a színvilág, a telepítés után lefutó kapudan progiban meg azt választasz, amit szeretnél. Ezek után meg a rendszerbeállításokban lehet tovább testre szabni.
Jim-Y: hehehe
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nemtom, soha nem értettem a minimalizmust keresőket, így azt sem tudom, hogy az én első képemen mi a csicsa. Haver kirakott minden totál felesleges cuccot az asztalra, az úgy egy katyvasz. De nálam mi a csicsa? Szolid színek, csak pár apróság van kint...
Ami nekem nem szokott tetszeni, az pl. a mindenféle dock-os megoldások, azoktól mindig menekültem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
LógaGéza #23673 üzenetére
Túl sok a szín. Na ez ütött így reggel.
Nálam ilyen a KDE, ezek a témák alapból választhatóak, meg van egy rakás letölthető:
Ezen a képen barátom Chakrája van, ugyanaz a verzió, ugyanúgy KDE, ezért szoktam mondani, hogy a KDE olyan mint a legó.
Ha megnézed nálam a képet, a jobb alsó sarokban ott van a zárt Catalysthez a monitor widget. A kiugrások benne a KDE effektjeinél a megugró GPU használat, miközben a proci nem csinál semmit. Nem tudom mire gondoltál a gpu-s GUI alatt, de szerintem erre.
Amúgy ha van 2GB ram a gépben, akkor simán megy egy KDE-s disztró, de általában 500MB alatt marad a ram fogyasztás, ez ma nem számít soknak. Most nemrég KDE-s Debiant raktam 1GB rammal szerelt régebbi TihnkPadre, tök jól ment vele.
Nos Yt alatt itt is bekapcsol a képernyővédő, azt nem tudom milyen módon tudná a disztró detektálni, hogy megy egy Yt lejátszás. Filmek alatt persze nem kapcsol be, az meg van oldva.
MasterMark: nézz meg egy másik lejátszót is. Pl. a frankó SMPlayer
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
MasterMark #23643 üzenetére
A nyílt driverből nincs legacy, minden radeon kártyához ugyanaz a nyílt driver van.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
MasterMark #23640 üzenetére
Nyílt drivernél HD gyorsításért 3.12-es kernel kell hozzá és vdpau-t tudó lejásztó, vagy a zárt driver és ugyanez vaapi-vel.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
MasterMark #23630 üzenetére
Akkor nem csoda, mert a 4650 már egy ideje legacy kártya, Windows alatt is, te meg a normál drivert akartad felrakni. Fglrx-legacy vagy mi kell neked.
ubyegon2: Lehet csak le kell venni a tetejét, meg tenni rá friss firmware-t. Bár érdekes, mert pl. a TPlink wr842nd-m az összes gyári firmwarrel 1-2 naponta megállt, tettem rá egy openwrt azzal meg tökéletes.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
MasterMark #23625 üzenetére
A ppa-s sor után? Mert attól még az Ubinak se lehet baja.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Akkor a bass redirection hiányzik neked, nem a driver. Azt hiszem a KDE-s hangeszköz kezelő ezt alapból bekapcsolja, mert az audigy-m jobban szól, mint a Daniel_K driverrel Windows alatt, persze ennek az eltérő hang alrendszerhez is köze van, de ettől még a bass redirection elvileg aktív. Persze hogy régebbi Uborkában mi - hol van, azt nem tudom.
Amúgy inkább rock, punk rock fan vagyok, de van pár jó metál is, amit szeretek.
ubyegon2: egy használt router is megteszi, minden téren sokat tud segíteni. Plusz a digis netnél a Wines gépek közös hálózatba kerülnek, ha nem figyel az ember és nincs routere. Én is tudtam nyomtatni valamelyik szomszéd hálózaton akaratlanul megosztott nyomtatójára...
- Ha van egy routered, azon nem jönnek át így.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
MasterMark #23588 üzenetére
És aeold:
Kb. így megy ott:
sudo add-apt-repository ppa:xorg-edgers/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get install fglrx-installer
[link] - legalább is ezen link szerint. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
MasterMark #23585 üzenetére
Nem tudok, nem használom ezeket a disztrókat. De úgy rémlik az itteniek alapján, hogy PPA-t kell keresned a Minthez, amiben a zárt driver van és onnan telepíteni. Kérdezd Shadow kollégát, ő a Mintes.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
ubyegon2: Win alatt az átlagos disztrókhoz a Linux Live usb creatort - lili - szoktam használni, de akkor a diskimager is jó lesz. A Debian netinstall "nonfree" telepítőt meg itt találod: [link]
*A chmod a+x futási jogot adott a scriptednek. Ezek a dolgok az oka annak, hogy miért biztonságosabb a Linux, mint a Windowsok.
MasterMark: persze, de a stabilitás meg az Ubuntu, az Makó meg Jeruzsálem. Valamiért eléggé el van bonyolítva a zárt driver telepítése az Ubuntu vonalon (válaszolva kérdésedre, a Mint abból készül), az alapot adó Debianon csak annyi a zárt driver telepítése, hogy kiadod a két kellő csomag telepítésének a parancsát, majd ha végzett kiadod az aticonfig --initial parancsot, aztán csókolom. Ennyi, ez meg követi a rendszerfrissítéseket.
EarL 007: technikailag igen, de ha egy darab eszközöd van és az pl. radírgumin áll, akkor nem nagyon fogsz hallani belőle bármit is a seekelést kivéve.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
MasterMark #23572 üzenetére
Kezdőknek eleve olyan disztrót adnék, ahol nem kell terminál a vga driverezéshez, hanem már az iso bootolásánál el lehet dönteni, hogy melyiket szeretnéd használni.
Amit te akarsz csinálni most kézzel, az ha menne is, valszeg az első kernel frissítéskor elhasalna. A drivernek xorg és kernel függőségei vannak, azt hiszem kernel modult is tartalmaz, ezért része szokott lenni a disztró csomagkészletének, így minden egyszerre, egymással szinkronban frissül.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
MasterMark #23567 üzenetére
De miért kézzel? Nincs rá normális mód, pl. egy ppa-n keresztül?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #23563 üzenetére
Nemrég csináltam egy gépet A8 5600K + 2*2GB ddr3 + 1TB Seagate Barracuda felállásban. Teljes KDE-s disztró 26-28 s alatt jut el a betöltés végére. Win7 se volt több mint 40s, szóval sok értelmét nem látom egy drága, de cserébe kicsi SSD megvételének, ezeken a betöltési időkön nem nagyon kell javítani. Ha mégis igény lenne gyorsulásra, akkor SSHD-t vennék, ahol SSD tölti be az adaptív cache szerepét pár giga méretben.
A scriptek meg úgy mennek, hogy terminálból kell használni, de először futási jogot kell neki adni. Kb. így abban a könyvtárban, ahol a scripted van:
chmod a+x scripted
És futtatni így:
./scriptedNewmanHD: a biztonságos eltávolításra minden rendszer alatt szükség van, csak az élet túl rövid hozzá.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #23557 üzenetére
Abban az ábrában nem különböztetik meg a Debian oldstable, stable, testing / unstabil ágait, elég nehezen lenne áttekinthető, főleg ha minden disztrónál így csinálnák.
Az LMDE elvileg nagyobb stabilitásra törekszik, ezért nyúltak vissza a Debianos dolgokhoz a buntu cuccai helyett. Nemtudom mennyire jött be nekik, itt páran szoptak vele amit nem csodálok, mert maga a Debian testing amiből készül se igen alkalmas napi használatra...
*fordítás: ritka hogy kellene, pl. régebben szórakoztam vele, hogy új mesa drivert fordítottam be Mint alá, hogy kicsit több fps-em legyen a gagyi Intel vga-val a Minecraftban.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #23554 üzenetére
Letöltesz mondjuk egy git forrást, akkor ott többnyire elég gyéren és pongyolán, de dokumentálva van egy readmeben, hogy milyen parancsokat kell kiadni a forrás csomaggá fordításáért. A folyamat közben meg valszeg egy csomó egyéb csomagot is be kell szerezned, mivel nem kifejezetten a te rendszeredre van írva a csomag. Ha szerencséd van, ezek megvannak a disztród repójában.
Am. egy csomó disztró épül a Debian "Testing" ágára, mint pl. az Ubuntu.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #23543 üzenetére
A telepítő közli veled, hogy milyen firmware-t keres. Kicsit macerás megkeresni neten, de le lehet tölteni azt a csomagot, amiben benne van ez az fw, azt vagy felmásolod egy másik pendrivera és beadod neki, vagy a telepítő pendrive "firmware" mappájába teszed és kezded előröl, ezután magától menni fog a dolog.
A free-nonfree dolog meg a Debian filozófiájából fakad, emiatt kevésbé van részletezve, hogy van nonfree verzió is. A free telepítő alapból még nem is engedélyez nem teljesen free csomag repót.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#32839680 #23536 üzenetére
Debian alatt használtam fx5200-at, még analóg monitor volt rajta, ott azt hiszem fel kellett tenni az nvidia drivert, hogy be lehessen állítani a felbontást 800*600 fölé.
A nagyszülőknél bevált a Debian (gnome classic felülettel), csak annyit csinálok rajta, hogy amikor ott vagyok, lefrissítem. Ennél a disztrónál kb. garantálható, hogy semmit nem vág haza egy frissítés.ubyegon2: Igen, csak annyi opció van hogy nem voltam benne biztos, hogy célszerű pl. beginerre szűrni.
Más disztrókkal is megy a diskimager, de a többségnél simán megy az unetbootin, vagy a lili is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#32839680 #23528 üzenetére
Őszintén szólva nem tudom. Amiket leírtál követelmények, azok kb. mind teljesülnek egy átlagos asztali disztrónál, igazán kérdés talán csak a nyílt - zárt VGA driverek közötti váltás megoldása lehet. Talán megnézném a helyedben a distrowatchon az xfce-s listát: [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #23508 üzenetére
1-2 éve PH cikk is volt erről, hogy meglepő adatokat találtak, mikor az átlagos hiba arányokat vizsgálták vinyóknál:
Csak a számra rosszul emlékeztem, 35-40 fok. Azt meg nem lépi túl a vinyó, ha van légmozgás a házban. Nálad inkább HW hibára gyanakszom.Mikor utoljára használtam a terminálos hdsentinelt, az csak terminálban dobott ki pár alapadatot. Én KDE-zek, ott lehet pl. pythonban scriptet írni erre, bár az nem kezdőnek való cucc, plusz lehet van is készen [link].
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Egy T60-as ThinkPadet vettem korábban, azon OSX-et használt az előző tulaj, csak annyi volt vele a dolga, hogy egy Atheros wifit kellett betennie, azt kezelte az OSX. Én mondjuk nem hagytam rajta, nem rajongok a mögötte álló cégért se, úgyhogy ment fel rendes Linux disztró. Ez egy ideig a Debian volt KDE-vel, majd mivel ennek voltak gondjai, később Chakra.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Érdekes tapasztalat Debianon. Penről raktam fel a rendszert, így bekerült két sor az fstabba, ami miatt ntfs-es pendriveot nem engedett a usernek csatolni. A megoldás az volt, hogy ki kellett kommentezni ezt a két sort az /etc/fstab végén:
/dev/sdb1 /media/usb0 auto rw,user,noauto 0 0
/dev/sdb2 /media/usb1 auto rw,user,noauto 0 0Nem tudom pontosan mi a célja ennek és csak véletlen derült ki, mert a másik pendriveom fat32-es volt, azt meg tudtam csatolni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#59070464 #23475 üzenetére
Igen, ezek jók. A NoScirptet mondjuk nem használom, az mikor utoljára néztem, túl sok kényelmetlenséget okozott.
Plusz még ha generálle gyorsítanád a rókát, akkor írd be a webcímek helyére hogy about:config, majd ott a keresőbe írd be hogy network.http.pipelining, majd a megjelenő legfelső kulcsot váltsd át true-ba rákattintással. Ezzel több szálon fogja betölteni amit nézel.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#59070464 #23470 üzenetére
Ez valami facebook szemét lesz, ami betölt az oldallal együtt, ha jól értem. Javaslom az Adblock plus kiegészítőt feltenni a firefoxhoz, meg ennek az element hideing helper verzióját, így könnyen ki lehet deríteni, hogy milyen scriptek töltenek be és a nemkívánatosakat ki lehet gyomlálni, már ha magától az ABP nem teszi meg.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#32839680 #23456 üzenetére
1: ez kb. minden normális asztali disztrónál így van, minden ott van, ami kell. Főleg ha KDE-s.
3: A google lehet tudja merre van a samba config, de a locate parancs megmondja a terminálban. Azt hiszem smb.conf néven van a config, azt így keresd: locate smb.conf
A 2. kérdésre: természetesen tudsz állandóra csatolni valamit. Csinálj egy mappát a /home alá, mondjuk /home/adatok. Ez után a /etc/fstab fájlban be kell adnod, hogy oda szeretnéd.
A sudo fdisk -l kírja a partíciókat, így onnan tudod, hogy melyik partíciót akarod csatolni. Ezek alapján be kell írni egy sort az fstabba:
/dev/sdaX /home/adatok defaults 0 0
Ez most fejből ment, nem vagyok a Linuxos gépem előtt. Azt hiszem már nem kell megadni a partíció fájlrendszerét.
NewmanHD: OpenGL-t nézve nincs különösebb lemaradás a zárt AMD driver és ennek Win7-es verziója között. [link] ABU-tól annyit tudtunk meg, hogy a Linuxos OpenGL driver az AMD esetén egy jó fél évvel le van maradva. Ez most szerintem változni fog a SteamOS miatt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#32839680 #23407 üzenetére
Tudni kellene, hogy milyen parancsokat adtál ki az f1-ben.
sh4d0w: hát ez nem az én világom. Így is sok esetben szerintem szenvedés pl. manpagekből kisilabizálni egy parancs használatát, szal nem vágyok ilyesmi élményekre újra. Inkább azt szoktam mondani, hogy oldják meg rendesen, nekem is csak 24 órából áll egy nap.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lionhearted #23383 üzenetére
Én mondjuk teljesen biztos voltam benne, hogy ha nem is Debianon, de Debian stabil vonalon fog kijönni a SteamOS. Ha üzletet építek, biztosan nem ruházok be a Debian testing vonalba és szerintem ilyen téren más se nagyon.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Nowhereman #23379 üzenetére
Gyengébbre nem, mert egyrészt csak 64 bites kiadása van, másrészt azért nem egy lightweight dolog a jelenlegi KDE. Később elvileg moduláris lesz, de nem tudom ezzel hol tartanak.
Ha csutka a gép, akkor Debiant rakok fel, ha még az is sok neki, akkor meg ArchBanget. Igaz ez utóbbival én is kétszer leopom magam, mire használható lesz a felülete, de legalább többet nincs rá gond.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Nowhereman #23372 üzenetére
Ez attól függ, hogy KDE+460MB ram használat minek számít.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Nowhereman #23333 üzenetére
Vagy feltesz egy rendes disztrót.
LógaGéza: Manjaronál nem egy sudo pacman -Syu után kellett volna megkapnod az új kernelt? Amit írsz az is működik, csak gondolom használod a rendszerfrissítést. Mondjuk egy kicsit sietnek a csomag verziókkal, ezért nem szoktam javasolni kezdőknek.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #23318 üzenetére
Csak úgy ne állj neki kernelt beszerezni, várd meg még kijön a disztródra, majd frissíti magát.
Amúgy jó az a terminál. Pl. fel akarod rakni a VLC-t, akkor Debian vonalon csak sudo apt-get install vlc a terminálban. Nem kell megkeresni a grafikus csomagkezelőt, abban kézzel keresgélni, stb.colomb2: csak mire hazaérek a Linuxos gépekhez, már a fene akar dolgozni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #23315 üzenetére
Hát nézd, kicserélni a grafikus drivert egy disztró alatt, az nem a kezdő szint. Ennek ellenére Arch alapon és Chakrán is minden össze van foglalva wiki oldalakra, csak követni kell az ott látottakat, nem egy nagy kaland.
Napi szinten egy parancsot szoktam kiadni terminálban, ami elindítja a frissítést. Amíg nem volt saját grafikus csomagkezelőjük, addig megszoktam, aztán maradt is. Szóval a terminál nem egy rákfene, csak egy segédeszköz.
*szerk:
a 3.13-as kernel annak fontos, aki a nyílt drivert használja. Pl. jobb szupport van benne a legújabb radeonoknak. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #23313 üzenetére
Arch fork, az volt mikor elkezdték. Végül teljesen külön váltak már egy ideje, és a KDE köré épülnek. Nézd meg a blogomat, van róla részletes cikkem.
Ez a driveres dolog meg úgy működik, hogy az elején kiválasztod, hogy simán bebootolsz, vagy szeretnéd használni a zárt drivereket. Az előbbinél a nyílt drivert tölti be, az utóbbinál meg az AMD zárt driverét. Attól függően melyik módban indítod a telepítőt, a kész rendszer is olyan lesz, de később persze át lehet váltani a másikra, ha valamiért kellene, csak pár parancs.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#59070464 #23279 üzenetére
Valamiért mindenki menne az AMD oldalára, de ez nem Windows, nem neked kell ezzel szopni. Tedd fel azt, amit felajánlott, mivel kernel és xorg függései vannak a Catalystnek. Az meg hogy nincs verzió szám, hát az meg az Ubuntu "néplinux" volta miatt van szerintem, kicsit mintha Windows lenne...
Vladi: annyira nem egyszerű. a Zárt driveren HW gyorsításhoz a vaapi-t kell használni, annak használatához fent kell lennie az xvba-video csomagnak, és pl. SMplayer esetén az mplayer-vaapi csomagnak, így válik a vaapi kimenet elérhetővé.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#59070464 #23270 üzenetére
A Dota2 fut natívan Linux alatt a steamen.
Régebben én is szórakoztam az MPCHC filtereivel, de most ott vagyok, hogy pl. SMPlayer alatt pont ugyanolyan jól megy minden, nincs szükség filterekre. Vaapi-s mplayer mellett még HW gyorsítás is van, szal minden okés. Igaz egy ideje már mpchc alatt sem filtereztem, nem érzem szükségét.Én mondjuk Firefoxot használok, mindig mindenhol. Minél kevesebb google, annál jobb.
Syl: nem, mert hibás az összehasonlítás. Windowsnál azért nem tárolunk semmi fontosat a Windows partícióján, mert az évek alatt megtanultuk, hogy megy minden a levesbe ha re-installálni kell a Windowst. Az meg sokkal gyakoribb dolog, minthogy megborulna egy disztró.
Valamint kezdőnek jobb az, ha nem visszamentett konfigokkal dolgozik, hanem új telepítésnél új konfigja van. Túl sok dolgot úgy sem kell beállítani... -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#59070464 #23243 üzenetére
Mielőtt telepítesz, javaslom a secure boot és a fastboot opciók letiltását a biosban (ha újabb, UEFI-s az alaplap), valamint a fájlrendszerből is jobban jársz, ha a hagyományos, nem GPT-s fájlrendszert választod. Így egy tonna szopástól mented meg magad. - már ha a Win8 használatát nem vesszük annak.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
joecontra #23194 üzenetére
"You need to rename your chakra.iso to chakra.img first as the application only allows .img files." - a mostani verzió már tényleg látja az iso fájlokat is, de mikor előzőleg próbáltam, akkor nem akarta az igazságot, azóta valszeg frissült.
bob.zxr: nem, én csak Ryle álltal írt programokra írtam, neki válaszoltam. Ő nem beszélt az imagerről.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Fire/SOUL/CD #23189 üzenetére
Én megpróbáltam használni a dd windowsos verzióját, de nem sikerült. Képtelen voltam neki beállítani az elérési utakat, holott a terminálos dd-t meg párszor már használtam.
joecontra: jól hangzik. A Chakránál is ott van az ajánlott progik között, de az ottani leírás alapján sem tudtam beadni neki a .img-re átnevezett fájlt, szal feladtam. Nem tudom Archnál kell-e átnevezni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Azt, hogy valamit variáltak, amivel még ezek a programok nem tartják a lépést. Chakra is ugyanezt az iso megoldást alkalmazza, a lentebb írt programok azt sem tudják kiírni.
Joecontra meg csak annyit írt, hogy megpróbálhatja. Amit én írtam, az Chakránál működik, így kb. 100%, hogy a nagyszülőnél is menni fog.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Angelotti #23166 üzenetére
A Debian úgy hívja magát, hogy "univerzális operációs rendszer". Azért van annyi iso, mert nem csak PC-n fut, hanem egy tucat más processzor architektúrán is.
A zárt dolog azt jelenti, hogy egyből hozzáférsz azokhoz a szoftverekhez is, amik nem nyílt forrásúak. Ez azért érdekes, mert a Debian filozófiájába alapból csak a teljesen nyílt szoftverek férnek bele, ha neked más is kell, azt kézzel kell engedélyezned. Pl. gyártói grafikus driver a közösségi helyett.
A GUI-t az boot legelején tudod beállítani, nem tudom fejből a menüpont nevét, de elég egyértelmű lesz ha végigolvasod.
A netinstall meg azért jó, mert csak azt szedi le a telepítés alatt, ami neked kell. Így egy kis régi pendrive is elég a telepítéshez.
Btw. itt a téma összefoglalót szerintem fusd át, a végén van Debianos cucc.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Angelotti #23164 üzenetére
Ahogy írtad az oprendszereket, abban a sorrendben kell telepíteni őket, úgy a végére lesz egy Grub rendszerindítód benne mindhárom rendszerrel.
A Linuxnak 1 darab root partíció kell, a többi (swap partíció, külön /home) igény kérdése.
Windows (7-ig bezárólag) után mindenképpen KDE-s disztrót néznék, az olyan felület, amilyen a Windows lehetett volna.
Innen töltsd le a gépednek megfelelő, "zárt" Debian iso-t: [link] Ennek a képfájlnak a bootolásakor választható a kívánt felület, pl. az említett KDE.
szbalogh: lehet jó lenne frissíteni, de ahhoz meg kellene net... Amúgy add ki az lsusb parancsot mikor be van dugva az új pen és nézd meg mit ír ki rá. Az ad némi támpontot.
TAKÍÍ: gyakran része a Libreoffice a disztróknak alabpól. Ha nem, ott a csomagkezelő és felrakod belőle, pár kattintás. A Wines Realplayer helyett meg sok alternatíva van, pl. Smplayer, Vlc, DrgaonPlayer.
MS office Linuxra meg azt hiszem idén fog kijönni.
Driverekkel nem igen lesz dolgod valszeg. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Attól nem lesz valami biztonságos, hogy zárt a forrás. Lásd Windows, mennyi javítás jön hozzá. No meg mióta NSA dolgok előkerültek, ki mondja meg, hogy mit tettek be a zárt kódba?
Officera ott a LibreOffice (ha már a régi OpenOffice bejött), ahogy olvasom a leírtakat, apád biztos nem valami olyasmi rettenetre vágyik, mint pl. az Office 2007, az LO/OOO meg ugyanazt hozzák, amiket a 2003 alatt megszokott.
Win után meg KDE-s disztrót keress szerintem. Egy jó példát találsz a blogomban is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Lacpac #23139 üzenetére
Neked most végül is mi kell? Egy rendes Linux amit használni fogsz, vagy egy letöltő gép amit max webről piszkálsz meg hálózatról?
Próba erejére pendriveot is használhatsz, az megy mint vinyó, csak nem arra való, hogy hosszú távon folyamatosan írogasson rá az oprendszer. Abba a laptopba mindenképpen kell egy vinyó.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Eladó Új Motorola G31 4/64GB szürke / 12 hónap jótállással!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT GAMER PC termékbeszámítással
- 15" Workstation: Lenovo Thinkpad P1 gen2 // P52s // P15 gen1 // FHD, 4K oled touch
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X280 - i5-G8 I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- KIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad Ultra Docking Station (40AJ)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest