-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Slownz #59819 üzenetére
Megcsinálhatod előre is, persze, bár a telepítés alatti particionáló felület sem sokkal másabb. Ráadásul mindenképpen ott kell végrehajtanod majd a beállításokat.
Amúgy is újra akartam tenni a 18.04 miatt, mondjuk nem pont így.
Ezzel ne foglalkozz, én az első évben rohadt sokszor elszúrtam a dolgokat, pedig hamar átálltam csak ext4-re, de elég sok meghajtó volt, amit variálgattam is időnként. Még a minap is felülírta az egyik meghajtó particióját egy idióta PoP ...akármilyen számú disztró, persze valami laptopösszerakó cég dobta össze, csak éppen a particionáló része alkalmatlan használatra, simán csak lwm-mel dolgozik. (remélem jól írtam)
-
válasz
Slownz #59817 üzenetére
Szerintem új UIID-t is kap formázáskor, először próbáld az FSTAB-ot szerkeszteni az új UUID-del és az EXT4-et beírni a NTFS helyett.
Az is igaz, hogy ennek a rendszerindulást nem kéne hátráltatni, legfeljebb 1:30 percet visszaszámol boot előtt. Ha ez sem segít, akkor telepítsd újra, de a particionálással meg az FSTAB szerkesztésével körültekintően járj el.
-
válasz
Frawly #59814 üzenetére
Nem örülök én ennek, de időnként ezt dobja ez a nagy frissebb mindenből de még az azonnal előtt. Nem bosszantani akarlak, de az öreg laptopon a Mint XFCE simán vette az akadályt a 4.16-tal.
(#59806) Slownz
Hú, nem egyszerű itt kitalálni, mit működtél, de a képernyőképen lévő emergency módos javaslatot ilyenkor nem szabad figyelmen kívül hagyni, konzollal be kell lépni és megnézni, mit ír ki a
journalctl -xb
parancs. Ezt a műveletet gondolom futó rendszer alól csináltad, nem live alól, így a későbbi live umount nem zavarhat be. Azt nem írtad, melyik meghajtóval operatívkodtál, ilyenkor nagyon nem jó azt írni, hogy az egyik meghajtómat. Az fstab-os képen NTFS-nek ír több meghajtót is, ha átkonvertálod bármelyik meghajtót és benne van az fstab-ban, akkor ott is módosítani kell a bejegyzést értelemszerűen. -
válasz
Frawly #59799 üzenetére
Kapitányt illetően meg lehet rosszul emlékszem, lehet mégis AMD-je van.
Erre nem is gondoltam, de igaz ez is, én arra gondoltam, hogy nem használ Arch alapú disztrót.
Még azt is megemlíteném, hogy van olyan profi, hogy a melóhelyén a legjobb disztrót használja.Torvalds sem azért használja, mert x4r, és szereti magát instabil disztrókkal szivatni.
Biztos vagy ebben, hogy ez az oka? Az RHEL-nél mennyire bánják, hogy ő is teszteli nekik a Fedorát?
Örülök a naivitásodnak amúgy.
Igazából egy disztrónál az számít, hogy
1) sok ember álljon mögötte, mert ez gyakori, rendszeres, kiszámítható frissítéseket és sok csomagot jelent
2) legyen mindig minél frissebb.Köszi, meg is győztél, az 1) ponttal épp a Debiant írtad körül.
A minél frissebb-re nekem elég a Buster.
Mert ugye hiába fasza egy disztró, ha alig van rá csomag,
Tévednék, ha azt mondanám, hogy ez nagyon nem a Debianra illik, azt se zárnám ki, hogy náluk van a legtöbb csomag. (ez persze csak tipp)
(#59801) Dave™
Desktopon szerintem perverznek kell lenni a Debian használatához,
Talán 5 éve így volt, kicsit odafigyelősebb, mint a Mint, de én mindkettőt használom desktopként, pedig amikor először felraktam, nem sok előképzetlenebb számtech analfabéla volt a földön. Maga a használata semmivel nem nehezebb, mint bármi másé, még ha a telepítéséről és belakásáról írtad volna fentieket......
-
válasz
Frawly #59792 üzenetére
Hivatalosan a Fedora is rolling. OK, legyen, nem számít, végül is a RHEL communitys tesztdisztrójaként miért ne lehetne az. (persze nem az, de egye fene)
Rábeszéltél, holnaptól rollingra állítom a Debiant és Cinnamonnal!
A KDE egyébként annyira beállít a Mint-en most, hogy kifejezetten tetszik, nagyon smooth az egész rendszer, a betűk, a kinézete. Észre sem vettem reggel, hogy 10 perc után nem bootoltam vissza Cinnamonra. Addig tartott, amíg rá nem kattintottam a Messenger ikonjára a panel jobb alsó részén, ahová lerakja magát. Mindig elfelejtem, hogy annyira azért nem egyszerű egy tray-en lévő program felhozatala.....
Marad a buta Cinnamon, ami viszont nekem mindent tud, amit szeretnék és, hogy mennyire nem oltják le a villanyt! Bár sajnálom a Mint KDE-t, de jobb lesz azt az erőforrást is a Cinnamonra fordítani. Hátha a plasma 6-ban már a tray-re kattintás is megoldódik és akkor újragondolom. Tényleg sajnálom, mert kevés memóriával nagyon pörgős és nagyon szép lett a KDE, de ez az egy dolog úgy fel tud idegesíteni.......
A laptopra felraktam az új Ubuntu Mate verziót, természetesen az Arch klónok kernel panic-kal nem bootolnak.
-
válasz
Frawly #59788 üzenetére
Teljesen belezavarodsz ebbe a nagy LTS elleni hadjáratba, már a Fedora is rolling lett időközben?
Akkor az én Debian Busterem is az simán, ilyen alapon......xorg 1.19.6-tal meg mesa 17.3.7-tel. De legalábbis semi-rolling.Ezek szerint Arch alapon jó a nyílt nVidia driver?
-
válasz
Skullwipe #59778 üzenetére
Szerencsére ezeket már elég olcsón lehet venni, akár az aprón is. Azzal még érdemes kezdeni valamit egy alap lightos Linux-szal teljesen jó lesz. Még egy kis memória is jó lenne az 1GB mellé.
Ha le tudod cserélni a kondikat, fillérekért lehet kapni spéci boltokban, csak ott nem szabad tévedni, mert füstölni fog rajta minden.
-
válasz
Skullwipe #59776 üzenetére
Valószínű, hogy a vga kampeca lett, nekem is csinált már anno hasonlókat és ilyenkor már nincs tovább. Mondjuk a monitor is hasonló jelekkel halt be, de azt meg lehetett még javíttatni.
Ahogy a laptopon láttam, hozza a tőle elvártakat az LXLE, talán a PepperMint jobban néz ki, de mindkettő elég keveset eszik. Ha böngészni kell, akkor viszont nincs mese, elfogy a kevés memória.....
-
válasz
Skullwipe #59774 üzenetére
Ravasz disztró ez az LXLE, mert megnéztem live-ban, a help azt írja, hogy a Powermanager menüpontban kattints.......hopp, csak erre kattintva egyből a TLP honlapjára navigál.
Az xautolocker-rel kapcsolatban itt írnak annyit, hogy a lockert lehet szerkeszteni. Ha ez segít rajtad, nem nagyon szerkesztgetek ilyeneket, aki használ LXDE-t, majd megmondja, mik a lehetőségek ezzel vagy van-e valami LX-es segédprogram erre.
Találtam egy ilyet, ez lesz az egyik megoldás:
How to run custom script as screensaver in Openbox?
Még egy leírás.
Amúgy filmlejátszás alatt szokott ez gond lenni, de a playerben egyből az első opció a beállítások között a screensaver kikapcsolása.
-
válasz
#79715584 #59754 üzenetére
Ahogy Kapitány mondja, azt a PPA- hagyd, amúgy se nagyon sokat jelent, mert elég friss a tárolóban lévő is.
Ezeket tedd fel és nézzük meg a vainfo kimenetét, valószínű, hogy a
vainfo
csomagot is fel kell rakni:i965-va-driver
VAAPI driver for Intel G45 & HD Graphics familylibvdpau-va-gl1
VDPAU driver with OpenGL/VAAPI backendgstreamer1.0-vaapi
VA-API plugins for GStreamervainfo
Video Acceleration (VA) API for Linux -- info program -
válasz
CPT.Pirk #59752 üzenetére
Ez jó kiinduló pont, én is az archwikit nézegettem, csak külön az Intel és az AMD graphics oldalakat.
Ha a frissítések után sem lesz jó a lejátszás, akkor én a
vaapi
-t gondolnám a közös nevezőnek.
Ill. ha kijön végre a Mint 19, mert most már nagyon le van maradva, már a Busterhez képest is.Mint 18.3
Graphics: Card: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Trinity [Radeon HD 7660D]
Display Server: X.Org 1.18.4 drivers: ati,radeon (unloaded: fbdev,vesa)
Resolution: 1600x900@59.98hz
GLX Renderer: AMD ARUBA (DRM 2.50.0 / 4.15.0-13-generic, LLVM 5.0.0)
GLX Version: 3.0 Mesa 17.2.8Debian 9 (testing)
Graphics: Card: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Trinity [Radeon HD 7660D]
Display Server: x11 (X.Org 1.19.6 )
drivers: ati,radeon (unloaded: modesetting,fbdev,vesa)
Resolution: 1600x900@59.98hz
OpenGL: renderer: AMD ARUBA (DRM 2.50.0 / 4.15.0-2-amd64, LLVM 5.0.1)
version: 4.1 Mesa 17.3.7GLX Renderer és OpenGL renderer között mi a különbség?
-
válasz
#79715584 #59749 üzenetére
Szia!
Első kérdésedre azt mondanám, hogy bárhogy, bármire, csak frissíts!
Mikor frissítetted utoljára a rendszert?
Mesa 17.2.8 és 4.13.0-38-generic kernel amire most frissítened kéne. Hogyan frissítesz, a Frissítéskezelőből?
Ha az előbbi verziókat nem látod a listában, akkor a Beállítások/Szinteknél engedélyezd a 4. szintet.(#59750) CPT.Pirk
De jó, hogy itt vagy, mert én nem vágom a VGA-s dolgokat annyira, de jól tudom, hogy a
vaapi
lenne jó még a kollégának, mert az az Intelt és az AMD-t is támogatja? Azt tudom, hogy anno próbálgattam a laptopon és használt, bár abban csak Inteles kártya volt. Arra már nem emlékszem, hogy be kellett-e állítani külön a playerekben vagy auto módban is jó volt. Ezekhez a két VGA-s gépekhez abszolút nem tudok hozzászólni. -
válasz
Frawly #59735 üzenetére
az ottani srácok beelőzik néhány nappal az Archot frissességben, de az mindig eltántorított, hogy csak half rolling a Fedora.
khmmm......most akkor mi van ezzel, hogy a rolling a legfrissebb csomagokat......ajajjj
egérkurzorkövető szempáros és a pattogó labdás widget
ezek tuti a legfrissebbek lesznek, legalább valami sikerélményed is legyen már!
-
válasz
CPT.Pirk #59729 üzenetére
Ez super! Meg se kérdem, eddig, hogy a manóba bírtad ki nélkülük!
Tutira kitolásból rejtették el az addons csomagba.(#59731) CPT.Pirk
Pedig még láttam is valami Debianos hibajegyzékben valami erre utalót, de nekem nem esett le, csak most, hogy írtad miben volt. Ahogy néztem a KDE-s app oldalt, bőven van mit nézegetni, ha a kövér macska unalmas lesz.
-
válasz
Frawly #59715 üzenetére
A Cinmano nálam se éri meg, annak most frissült a kernele, nem kell rá a 4.15, egyébként ha már emlegeted, kézzel itt is fel lehetne rakni a 4.16-ost. De mivel ez nem rolling rendszer, így működik minden tökéletesen, be is állna az agyam, ha állandóan hajhászni kéne mindenből a legfrissebbet, mert csak úgy hajlandó működni a rendszer.
Neked nem rossz, hogy akárhogy pörögnek a frissítések, mégsem OK minden?
Még mindig nem temetem az LTS-t, amúgy még a 4.15-tel indító Mate Ubuntu is tökéletesen működik, mióta találtam egy olyan bepipált opciót, hogy szoftveres kompozitcionálású ablakkezelő bekapcsolása, innen kiszedtem a pipát, így minden jó compiz nélkül is.
-
válasz
growler #59709 üzenetére
Köszi, az is érdekel, jó, hogy említed. Ezt a spectre checkert már el is felejtettem, szoktad nézegetni időnként?
Előkeresem már én is, mert a laptopban Inteles proci van, ott akarom a 4.16-ost kipróbálni. A desktopon már csak a tárolós generic lesz, mivel melózom is rajta, nem piszkálom mással, no meg az AMD APU-s amúgy.MS checker - ez a MS rövidítés meglepett először
Ha kéznél van, linkeld már be ide léci a legfrissebb checkert, mert nem találom, kicsit bűvészkednem kellett minap a meghajtókkal és nagy a katyvaz. Van ez a PoP ' x nevű disztró, hát ennek gyakorlatilag használhatatlan a particionáló része, de nem hittem, hogy ennyire sz*r és az egyik meghajtót újraparticionálta kapásból. A Photorec-hez nem volt kedvem, nem is akarta csinálni, amire gondoltam, viszont a gparted pillanatok alatt behívta a régi particióban lévő mappákat egy root jogú 'ro' Nemo-ban és csak át kellett másolni másik meghajtóra. A fene se gondolta, hogy ez ilyen egyszerű lesz.
-
-
válasz
Frawly #59703 üzenetére
Alapból már az előbbi 4 cli-s program is más értékeket mutatott, de ez nem azt jelenti, hogy ne lennének pontosak, ami igazán nehezen fejthető meg annak, aki nem ismeri ezeket, az a memóriák kijelzése, de a processorok is majdnem olyan trükkösek. Amúgy az infót ugyanonnan nyerik, no mindegy, anno érdekeltek ezek a kijelzések és olvasgattam is a működésükről ezeknek a cli-s programoknak, de mivel ugye én csak home user vagyok , így sok minden még most is megérthetetlen számomra. A GUI-s kijelzésű programok meg gondolom a Winről érkezőknek vannak csinálva, de azok is pontos adatokból dolgoznak, csak a beállításaik mások. Az egyiknél a képen látszik is az okok egyike, hogy miért nem ugyanazt mutatják.
Egyébként, ha szükség van rá, a cli-s programokra azért lehet támaszkodni, ha ismeri az ember vagy inkább látja is amit néz. Nekem legalábbis segítettek ezek, mikor a laptopom processormagjaiból csak egyet akart használni az összes disztró. De ez már régi történet.
Mellékesen jut eszembe, múltkor említetted, mit kell csinálni a böngészőben a sorok vízszintes hullámzásával....rémlik, hogy kompozitort említetted. Most az új Ubi Mate csinálja, az a helyzet, hogy piszkálható kompozitor nélküli DE-khez vagyok szokva, ahol nincsenek ilyen gubancok. Már közben leesett, hogy a Mate-ban van, talán marco vagy hasonló, a compizra átállás szokott még segíteni, de nem találtam sehol, aztán rájöttem, hogy a Mint-ben van a default beállításoknál. Itt fel kell rakni, most, hogy leírtam, már vannak tippjeim.
-
válasz
Frawly #59697 üzenetére
Az akkor valami csodagép lehet, mert az lxtask sem mutathat mást, mint a többi, csak azért, mert nem KDE, Gnome, hanem LX
DE
-s.Alapból másképp van beállítva, kevesebb opciója van, de akár a Gnome-osnál is van opció arra, hogy ossza az értéket a processorok számával, hogy a hozzá nem értők ne kapjanak infarktust, ha már állandóan ezeket az értékeket nézegetik.
Amúgy nem jobb ezeket terminalból sasolni, ha már....dunát lehet rekeszteni annyi cli-s program van ilyen célokra.
Remélem senki nem kérdezi meg, miért nem pontosan ugyanazt az értéket mutatja az összes.....
-
válasz
Slownz #59633 üzenetére
Írtátok, hogy érdemes utánanézni, mielőtt a hardvert megvesszük.
Jogos és az is, hogy egyes hw elemeket nem lehet kipróbálni, ez csak notiknál működik.
Ma már a fő elemekkel nincs gond, kivételt képez ez alól a VGA, ot érvényes, amit írtam a nagyon új/nagyon régi hardverek támogatottságáról. Alaplap, meghajtó, processzor általánosságban mind működik Linux alatt is (na jó, a processorra is érvényes az, ami a VGA-ra)
De ma már a Linux iso-k is bootolnak választhatóan UEFI-ről is.
Ott van például a meghajtó dolog, anno még sokakban felmerült kérdésként, hogy SSD hogyan viszonyul a Linuxhoz és nem is teljesen alaptalanul. Akkoriban írtam az SSD-s blogomat is, ez ma már idejétmúlt teljesen.
5 éve még at AMD-k esetén nem volt mindegy, mit telepítesz, mert csak zárt meghajtóval futott megfelelően, egyes disztrókra ezt nyűgös volt felrakni.No meg ott vannak a nem fő elemek, amiknél felmerülhet jogosan kérdésként, hogy működik-e Linux alatt, például a wifi stick/dongle meg USB-s Tv kártyák, de ezekre is van megoldás, csak nem annyira egyszerű.
(#59634) Necronom
Nem ismerem ezeknek a telepítését, de innen néztél már valami újabb kiadást?
ezt próbáld ki:
http://skamilinux.hu/phpBB3/viewtopic.php?f=7&t=367#p5890 -
válasz
Slownz #59628 üzenetére
Hogyan lehet megbizonyosodni, hogy a kiszemelt hw jó lesz Linux-ra?
Sehogy. A live kipróbálás segít, de ezt így, hogy
Linuxra
jó lesz-e? Épp most írtam a Mint KDE kipróbálásáról és számomra kezd kiderülni sok érdekes dolog, de a lényeg, hogy x hardverre jó sok Linux disztró y verziója, de az sem mindegy, hogy melyik DE-vel. Ez van.Amúgy igaz, ha már valamilyen live működik rajta, biztosan lesz rá megfelelően futó disztró is, ha az egyik rendszerű nem, akkor a másik. Ez szinte tuti.
Ez elég jól mutatja, amit írtam most, ez nem egy DE háború, hanem
X
VGA-n valós problémák vannak egyes DE-k használatával, de nem írom le még 1x , olvasd el.Alaplapot tervezek cserélni, ezt venném: Asus MA97 R2.0 vagy EVO R2.0. Ubuntut szeretnék rá.
Ha nem túl új egy hardver vagy nem rettenetesen régi, akkor azzal nem lehet gond. Általában alaplapokról nem is hallottam még, hogy ne futna rajtuk a Linux. Nekem elég régi AMD APU-hoz való alaplapom van, de meg se fordult a fejemben, mikor cseréltem a régit, hogy fut-e majd rajta a Mint, azelőtt kezdtem el épp a Linux-szal ismerkedni.
-
válasz
herdsman12 #59619 üzenetére
GRUB_TIMEOUT=
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET=Azért, hogy ne legyen unalmas, 3 opció is van!
Ezt a nem friss, de igen részletes Grub 2 útmutató c. leírást érdemes átolvasni, miket ír a fenti opciókról.Ha csak nincs kedved a még részletesebb GRUB manualt olvasgatni fél napig.
-
20 Useful Terminal Emulators for Linux
Szerintem mazsolázz ezekből. A Terminator a király.
Tényleg, mit kell az alatt érteni, hogy letisztult? Gyakorlatilag valóban csak a pucolt krumplira nem mondják, viszont minden másra igen....
-
Várok még azért pár napot, nálad hamar kijönnek a hibák!
Megnéztem a honlapját, érdekes communitys verziók vannak, például külön nVidia kiadás meg hasonlók....
Ha ez a Chinci már használható, akkor kipróbálom. Ma már nincs semmi kedvem hozzá, mert a hang device-t annyira kilőttem, hogy fél nap volt, mire újra megszólalt. Egyszerűen nem volt hajlandó hangeszközt mutatni a Hangbeállításoknál. Alsa, pulse le-fel, csere-bere....csak, hogy kicsit átérezzem, amit Te folyamatosan érzel! -
válasz
zoltanz #59572 üzenetére
Bocs, gondoltam, hogy félreérthető lesz ez. Úgy értem, hogy Mint Cinnamont használok fő rendszerként 5 éve.
Ha akartam volna sem tudtam volna az első rendszert frissíteni, még a Maya volt az, egy ideje van csak könnyű verziófrissítési lehetőség a Mint-ben. A Mint 13 óta annyi minden változott itt is, hogy azt nem is lehetett volna erre a verzióra frissíteni, ha megkukulok se! -
-
Pár eset előfordulhat itt is, különben meg halál unalmas a Mint. Ha nem lenne nagy ritkán ilyen egy külsős csomag miatt....ki hinné el. Vagy azt mondod, szerencsés vagyok, hogy 5. éve ezt használom és nem emlékszem semmi összeomlásra......😉
Hányan használják ugyanazt ennyi ideje gond nélkül?
(szóval hiába gonoszkodnánk ily későn, ez lepattant) 😂 -
válasz
alitak #59555 üzenetére
Frissítés volt előtte? Bár nem pont ennél a login kezelőnél volt hasonló, de ha van virtualboxod, akkor ezt le kell szedned: virtualbox-guest
Ha nincs vb-d, akkor mesélj, mi frissült? Ill. akkor le kell cserélned lightdm az mdm-et. Már rég áttértek arra, akár ez is lehet a probléma okozója.
-
válasz
hódmaci #59526 üzenetére
A "frissítési házirend"-ben a középső protokoll van kiválasztva
Sejtettem, épp pár napja volt erről érintőlegesen szó a Mint topikban új telepítésnél, a 4. szintig nyugodtan bejelölheted. Nekem is úgy van, épp az említett eset miatt néztem meg és így jönnek a szükséges kernelfrissítések.
(#59527) csixy
Winx futkos rajta? Na, csupa egzotikum......bloaaaa....mondjuk a Winx-nél már nem az volt a fő gond, hogy nem fut jól.
-
válasz
CPT.Pirk #59519 üzenetére
Chakra bemutatót meg tervezek írni, de csak a következő iso megjelente után.
Remélem emlékszel, hogy egy éve is ugyanezt írtad.
(#59520) colomb2
Nem hangzik túl biztatóan. Mindegy Davenek igaza van, kb 10 nap múlva lesz csak tapasztalatom.
Vagy tudja a user hogy mit csinal.
Na ez most kicsit kényesebb kérdés, elég nagy számban raknak fel Arch klónokat inkábbnemtudjauserek és ezt abszolút nem bántásnak szánom. Mindenhol fordítottan arányos a probléma nagysága a user tapasztalatával. Egyébként.
-
válasz
CPT.Pirk #59516 üzenetére
Ha úgy van és más nem akarja, akkor megcsinálhatom ezt a szerkesztés dolgot, úgy is jön a hosszú hétvége.
Abban biztos lehetsz, hogy más nem akarja!
Szerintem jó ötlet lenne ez így! A Chakra emlegetése nekem külön tetszene, amúgy is rég használtam már, no meg hallanák a népek, hogy Manjaron kívül is van Arch alapú disztró (tudom, már nem teljesen). Arról nem is beszélve, hogy ha már KDE, akkor az csak a Chakra! (de rég írtam már ezt) (Te viszont rég írtál Chakra bemutatót)
(#59518) Dave™
Kár találgatni tapasztalat nélkül.
Jogos, én is ezt írtam volna. Manjaro topikban olvastam, de akár egyedi eset is lehet. Úgy látszik ma
mindenkisokan túlzásokbaesettestek a többi disztró lehúzásában (és nem mentség, hogy nem én kezdtem). Ezt most magammal kapcsolatban beismerem. -
válasz
Frawly #59502 üzenetére
Viszont változnak az idők, nagyon stabilak már a kisebb disztrók is, nagyon feljöttek használhatóságban, csomagszámban, megbízhatóságban, sokszor felhasználóbarátságban is, és adott esetben már többet nyújtanak. Már az Ubuntut és a Mintet is kezdik leszorítani.
Elhamarkodottnak tűnik ez, kár félteni az említett disztrókat. Nem azért, mert elég gyakori az ilyen taccsdown, inkább amiatt, amit arról olvastam, hogy nem nagyon szabad több napra magára hagyni ezeket a feltörekvő csodákat. Ha 1-2 hétig nem használod a géped, megszívtad, mert ha bekapcs és frissítesz, nagy eséllyel kampeca van.
Az Ubuntu leszorításától amúgy még a Mint is nagyon távol volt mindig. szerintem
-
válasz
CPT.Pirk #59513 üzenetére
Konkrét hibákat javít a mikrokód frissítés
Igen, kivéve, mikor nem, hanem kifejezetten vissza is vonatják. Ez nem az AMD mc volt, persze, de a laptopon felraktam, nem kellett volna.
Ne vedd rossz néven, de nem felrakni a mikrokód frissítést hülyeség.
Dehogy veszem rossz néven, én ilyenkor azt szoktam írni, hogy marhaság, amit csinálsz!
Szerintem ezek a jelzők jól kiemelik mennyire gondolod intenzíven, amit írsz. Én ha tehetném, sokkal több hasonló jelzős szerkezettel kommunikálnék.
Ettől függetlenül nem rakom fel a microcode-ot.
(amúgy nem az a gond, hogy én nem vagyok Tg, hanem az, hogy senki se és egyre jobban gatyásodik le a Téma összefoglaló) -sőt, annak, hogy én nem vagyok, legtöbben örülnek
Néha azért camouflage módban visszatérek. -
válasz
Frawly #59509 üzenetére
A múltkor is írtam, hogy van abban, csak nem tudja a felhasználó piszkálni.
(hogyne lenne benne amúgy, minden van ebben) Ez egy felhasználóbarát DE, minden integrálva van a Rendszerbeállítások menübe. Ami nincs benne, az nem is kell. Ez van.
Nemrég még az volt a gondod valamivel, hogy miért több helyen kell összefüggő dolgokat beállítani......vagy ezzel nekem volt gondom KDE-nél...Ugorgyunk inkább...
Wint használsz vagy a Manjaro bootkor nincs billentyűzeted? -
válasz
Frawly #59504 üzenetére
pl. egy kompozitort default belerakni, normálisan kidrótozott GUI-beállításokkal
Nehezen értelek, mert egyrészt van benne kompozitor, de nem külön állítgatós, mint más DE-nél, a Rendszerbeállításoknál viszont azért be lehet pár dolgot állítani. Van olyan, amit nem, kevéssé konfigolható, mint a KDE, de van amit ebben lehet beállítani, KDE-ben nem, viszont jóval könnyebb a beállítások kezelése. Igaz 5 év alatt felét sem próbáltam ki.
Ezt meg ő mindig szentségtörésnek éli meg, hogy miért agitálok a szent Cinmanó ellen.
Kár, hogy nem nagyon ismered a Cinnamont, de véleményt alkotsz róla.
Ezért szentségtörés, hogy dehonesztálóan emlegeted! Mi van akkor, ha néhányan elhiszik neked, hogy nem ez a legjobb DE???
(#59503) hódmaci
Ne hanyagold a frissítéseket, az a kernel már kb egy hete benne van a Frissítéskezelőben!
(#59498) CPT.Pirk
Szerintem szükségtelen bekapcsolni, ezért is van itt választható opcióként, mikor volt ez a spectre dolog, eléggé körbejártam a kérdést és én inkább hanyagolnám.
Te persze jobban értesz hozzá, de ezzel a microcode-dal úgy vagyok, hogy amíg minden működik, addig nem fogom felrakni.
-
-
-
Ubuntun is ott van? Akkor dettó. Nincs Ubuntum itthon, de van nekem az Ubuntuval is bajom időnként.
lev258 szaki megválaszoltaSzóval nagy marhaság, bárhol is kinn hagyják ezeket. Az én buta rendszeremben csak ennyi van:
Igaz, nem tudjuk mi lenne itt, ha egyáltalán lenne VGA a gépemben. Igaz, már rutinos kezdőként én már nem ugranék be neki, ha ott lenne.
-
itt csak azt látni hogy elérhető, de olyat nem hogy ajánlott is.
Egy kezdő, aki ezzel szembekerül, annak talán mindegy is, melyik szót alkalmazzuk. Ott van, telepíthető. Ez a gond.
(#59485) taiji
Szerintem te még nem ismersz itt mindenkit annyira, hogy minősíts, javaslom ne is gyakorold még egy darabig!
(#59484) Cyrin
De. Kihagytad a pár napos nagytudásuakat, akiknek még fogalmuk sincs sok mindenről, de már simán lekezelően írnak másokról.
-
válasz
CPT.Pirk #59463 üzenetére
Grafikus driverek helyzete Linux disztrók alatt c. írásod szerintem már benne volt az Összefoglalóban, de az sajnos kicsit most visszaugrott az időben, így egy régebbi verzió van most.
Bob szakit idézném, tényleg nem ártana már, ha jönne valaki és aktualizálná kicsit a témát.
Azért vannak még modern és rendkívül friss disztrók, ahol a driver frissítő GUI-ban még ott vigyorog a Catalyst, hogy fel tudja rakni, akinek fogalma sincs róla milyen rég megszűnt.
Szép-szép ez a nagy frissességi hajsza, de akkor miért van benne például a Manjaroban még a Catalyst az ajánlottak között?
-
válasz
Frawly #59451 üzenetére
Ezzel az old Debiannal teljesen sírba kergeted az embereket. Ezer éve nem catalystot használ az sem, de nyíltan meg kell mondani, hogy az, hogy nem friss csomagokból áll, konkrétan így félrevezető. Nem rolling rendszerű, de a gépek 99%-a pedig nem az éppen csúcskategóriás friss hardverrel van felszerelve, aminél ez okozhatna gondot.
Persze, ha valami frissebb kell, akkor már itt is elég nehéz átlegózni a frissebb csomagokat az instable, etc. repokból, de meg lehet oldani.Én 5 éve az akkori gépemmel kizárólag a Debian vonalas rendszereket tudtam elindítani, igaz kínlódni kellett a zárt ATI driver miatt, de a többi vonalon semmi nem volt, itt legalább szoftveres render módban volt képem a monitoron, máshol megkaptam a black screeent és szevasz.
Azóta is egy átlag hw környezetem van, használom 5 éve a Mint-et minden gond nélkül, még a Debian 8-at is két évembe telt, mire meg tudtam ölni a repok keverésével, de akkor jött ki a 9-es, így már nem kellett felélesztenem.Őszintén mondom, ez a legnagyobb baromság, állandóan azt nyomni, hogy a Debian régi csomagokkal dolgozik és emiatt mennyivel jobb a rolling rendszer. Szinte minden gépen érdemesebb Debia/Ubuntu vonalat használni a nem hozzáértőnek, ha valami most kijövő csúcs VGA-t vesz valaki mondjuk, akkor lehet gondban.
Még hogy catalystot használ a Debian...
kora reggel ilyet olvasni, még a kávét is kiköptem, mikor láttam.
Páran persze cáfoljátok, de elég logikusnak tűnik, hogy melyik rendszert alapul véve lehet egy stabil kezdőknek való rendszert összerakni. A tökéletes recept, végy egy atomstabil Debiant, várd meg amíg az Ubuntu összerak egy kezdőbarát disztrót és abból rakj össze kapkodás nélkül egy totál kezdőbarát és totál stabil out of box rendszert. Így született a Linux Mint, hála a kánonosok hebrencskedésének.
(#59452) Bici
Mondd a Winről épp áttérőnek, hogy inkább telepítsen pure Archot vagy Debiant netinstallal.
Ezt a catalystot ne emlegesd már, nézzünk bele az AtiHowTo lapra a debianwikiben, szó se esik catalystról. A kollégának fogalma sincs a Debianról.
-
Félreértettél!
Arra utaltam, hogy mi a Win? Ott is van egy alapkernel (nevezzük így) és vannak alap programok és milliónyi segédprogram.
Te azt írtad, a Windowshoz nem kellett ehhez segédprogram. Nem a ló*-t. Emiatt említettem, hogy a Manjaroba belerakták a készítők a TLP-t, a Mint-be meg nem.
Méghogy a Winhez nem kellett ehhez segédprogram!Talán annyi a különbség, hogy a Winbe bele van hegesztve, szabadulni se tudsz tőlük, itt meg szabadon cserélheted, törölheted ezeket a segédprogramokat.
Az újabb kernelekkel én azért megpróbálkoznék a helyedben. (LTS kernelek csak)
Gondolom kiadtad TLP-ben a start parancsot és beállítottad ac/dc módba is. (nekem se tűnt fel, hogy már felraktad)
-
Windowsnál nem kellett semmilyen segédprogram, ott jól működött alapból.
ezt inkább nem hallottam
A TLP is csak olyan, mint ha Winben gondolkodnál kicsit, a Manjaroban alapból benne van, a Mintben nincs.
Ahogy látod Dave kollégának is működött ugyanezen alapokon is előbbi gépen.
Bocsi, de a jelenség alapján ítéltem meg a géped felszereltségét, mert nem írtad, a Dell meg 2GB memóval kezdi a felsorolást ennél az eszköznél.A tlp felrakása nem bonyolult, terminalba beírod a sudo apt install tlp
felrakod még az ajánlottakat hozzá, igaz ez a művelet beletelik 10 sec-be akár:
ubyegon@mintcinnamon-18 ~ $ sudo apt install tlp
[sudo] ubyegon jelszava:
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
Javasolt csomagok:
tp-smapi-dkms acpi-call-dkms
Ajánlott csomagok:
tlp-rdw linux-tools smartmontoolsAz alábbi ÚJ csomagok lesznek telepítve:
tlp
0 frissített, 1 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített. -
A gép egyébként elég régi (2012-ben jelent meg), a használt Mint disztró pedig a legújabb, 18.3-mas, Cinnamon, így nem hiszem, hogy lenne értelme frissebb kernellel (ha van egyáltalán, még nem néztem).
Itt lehet a kutya elásva, túl erős neki a Cinnamon, ki kéne próbálnod Mate vagy XFCE felülettel. A Cinnamon bár szuper DE, eléggé erőforrás-igényes. A Toshiba laptopon én Mint alatt próbaképpen használtam az Ukuu-t és minden új kernelt felraktam, működött minden, a Cinnamont már én is lecseréltem a laptopon amúgy fentiek miatt.
-
Ez így igaz, de a hozzászólás nem attól lesz on vagy off hogy hány ember szerint van ez vagy az, hanem a témája alapján.
OK, ehhez akkor nem értek. Az utolsó sorból sejtettem, hogy piszka akart lenni, azért is reagáltam rá. Abban tévedsz, hogy a többiek nem DE politizálnak, elég ha megnézed az egyik bejegyzést, ahol szofisztikáltan lebuzizzák a Cinnamonosokat!
(#59409) Dave™
Annyira nem vagyok mostanában odáig a szavazásoktól, sőt! Az X fő preferencia mérlegétől függetlenül nekem az a kedvencem, ami, szerencsére vagyunk ezzel még így sokan és nem fog a nagy kedvenced sorsára jutni a Cinnamon! Mer' akkor nekem is kell keresnem egy másik kedvencet, amiért pitbullozhatok.
(#59409) Dave™
Már bocsánat, ha neked az jut eszedbe Elton Johnról elsőként, hogy buzi...
Nem ez jutna eszembe először amúgy, lehet, hogy a kontexus volt rossz csak. Nem tartozik a kedvenceim közé, pár számát szeretem azért. Az meg rohadtul nem érdekel, kinek milyen beállítottsága van, csak ne tolják túl pride-on az emberek képébe.
-
Direktben ezek nem kezelik a ventilátor sebességét, ill. nem lehet szabályozni őket, mint egy Wines célprogrammal. Arra jók csak, hogy a részegységek fogyasztását szabályozzák, optimalizált esetben kevesebbet pörög a venti.
Nem csak ezektől függ egyébként a dolog, de segíthet. Nálam volt olyan disztró az öreg laptopon, ami nehezen indította be a ventit, de ha beindult, akkor a terhelés levétele után is pörgött, van ami késleltetve veszi le az rpm-et, de van olyan is, ami érezhetően azonnal halkul. (nem a disztró volt a lényeg persze, hanem az általa használt kernel, főleg)
Sajna esetenként ez ilyen, próbálgatni kell, én csak ennyit tudok erről, öreg is a Toshiba Satellite meg ritkán is használom.
Elképzelhető, hogy frissebb kernellel is ki kéne próbálnod. Mint alatt az UKUU-val a legegyszerűbb, ha nem akarsz nagyon terminalt használni.
-
Ja, hogy ez az asztali környezetekről szólt volna.... Nekem úgy tűnt, hogy egy megszűnt/reboot szaklap x olvasója beírta a twitterre, melyik a best DE szerinte. Ettől még annak a bejegyzésnek nem sok köze van magukhoz az asztali környezetekhez.
szerintem Megtippelheted, hogy a felhasználók hány ezreléke szavazott egyébként. Elég rétegportálról van szó és tudok pár embert, akinek twittere sincs.
Nem akarok senkit sem elkeseríteni, de már anno is írtam, hogy hiába van ezer éve első helyen a Mint a DW-n, az se jelent sokat, mint ahogyan a mostani Arch klón első helyezése sem.
Ezt szerintem pontosan tudjátok.
-
Szia!
Nem ismerem az a típust, de általánosságban érdemes a tlp-t felrakni és reboot után megnézni, tesztelgetni, van akinek a másik erre a célra való program működik jobban, a laptop-mode-tools. Nézegesd meg ezeket.
Powertop-ot használják sokan. Mindhárom benne van a Mint tárolóiban is.
-
Ez elég komoly, bár nem tudni, hogy a megszűnése óta milyen felhasználók szavazgatnak oda. Nagy szüksége nincs a cinmanónak arra, hogy olvasottság híján megszűnt szaklapokban első helyen szerepeljen, igaz a KDE-nek se.
Ezen kívül tudjuk, hogy említett DE olyan körökben is népszerűbb, ahol nem olvassák eme lapot. Én sem szavaztam, ki tudja, talán 5-6 szavazat fordíthatna is az eredményen.Ettől függetlenül köszönjük neked az offtopikos hírt!
-
Tökéletesen tisztában vagyok vele, de sajnos nem mindenki tudja, az önmagában érdekes, hogy egy modern és friss disztró grafikus driverkezelője ezt miért jeleníti meg és ajánlja fel telepítésre.
Nekem is fenn van a Manjaro, tapasztalok is nála érdekes dolgokat, de már nem írom be sehová, mert nem veszik jó néven. Mint ha én csak hibakeresési céllal raktam volna fel a Manjarot.....de ha még így is lenne, van ahol örülnének neki, ha feltárják a hibákat is.
-
válasz
lev258 #59388 üzenetére
Manjaro az új Ubuntu! röviden
Hosszabban kifejtve, akik már valamit sejtettek a Debian/Ubuntu csomagkezelés vonalon, most nyergelnek át a Manjarora, mert az mennyivel jobb, mint a buta Ubuntuk/Mintek/Debianok. Ezzel nincs is gond, mert elég hamar szembesülnek azzal, hogy ott is vannak gondok, inkább az a veszélyes, hogy a totál kezdő Ubuntu vonalon indulók is kapják a jó tanácsokat, mi hogyan működik mégis superül! Ha szóba kerül, hogy ez éppen egy teljesen más rendszerű Linux, mint amivel a kérdező kínlódik, még akkor is zavart okoz, de ha szóba sem kerül, az abszolút kaosz. Ez van.
no offense
-
válasz
#79715584 #59363 üzenetére
Szia!
Ha átnézel a Linux Mint topikba, az utolsó jó pár hsz arról szól, ami téged is érdekel. Az Összefoglalóban is ott a yt videós link. Linux Mind a csatorna amúgy.
A kérdéseidre a válasz 1-4.-ig IGEN
Az 5. valószínű, elméletileg igen, de nem ismerem ezt a hardverösszeállítást így.Most menj át a Mint saját topikjába és tanulmányozd, amiről ott szó esett.
Ismertető az újdonságokról. A HiDPI támogatás már az előző verziótól jól megoldott.
-
válasz
Frawly #59354 üzenetére
Csak hogy tudd, a Win7, Win8, Win8.1, Win10 minden verziója tud EFI partíció nélkül is települni BIOS MBR boottal.
Fenébe, ezt csak most mondod!? Túrom is elő a Wines pendrivejaimat.....
Mondjuk engem anno a Rufus megszopatott mocskosul, mikor a játékos gépre Win10-et telepítettem.
Tetszett a story. Szerintem járunk hasonlóan páran, ha nem is a rufus-szal.....
-
Ezek a szektorok nem 512 ill. 4096-ban vannak megadva?Leesett, kb-ban írtad.Nekem az utóbbit is felismerte anno a Linux NTFS-re formázottan. AF-es HDD, amiatt alap a 4096, ha valaki nem értené.Azért úgy nem valami super dolog állítgatni ilyen értékeket a HDD-n, főleg ha nem tudjuk mi mit jelent.
Valószínű, hogy az alignálás is fals lett így.
-
válasz
Frawly #59329 üzenetére
Sorry, de én nem vagyok érintett a témában, azon viszont még én sem lepődök meg, hogy a Winx EFI particiót csinál magának! Aki azt akarja, szívjon csak, abban már nem is reménykedem, hogy megértsd, hogy nem akarok Win 8+ oprendszert, csak Linuxot és nincs semmi kényszerem az UEFI-re továbbra sem. ás lenne a helyzet, ha valami miatt ki kéne próbálnom. Ez viszont igen nagy titokban fog zajlani, hogy meg ne tudd!
Papogány koma kísérletei.......
-
válasz
IstvánLászló #59318 üzenetére
Szia László!
Valami csavar van ebben a kérdésedben? Leírást erről azért nem találsz, mert nincs mit leírni,
felrakod előbb az egyik Arch-ot utána a másikat, vagy fordítva
ez lehetne a magyar nyelvű leírás mindössze. Ha csak nem egy zuhanó repülőn csinálod éppen, akkor nem sok buktatót látok a dologban, bármennyi Linux disztrót felrakhatsz multibootban. Nekem az elején, mikor még nagyon hopperkedtem simán volt 10, de a terás vinyódra felrakhatsz 100-at is.Most az öreg laptopon van 2 Arch klón és két Debian vonalas disztró, elvannak, egyedül azt nem bírják, ha Arch után a Mint-re áthelyezem a GRUB-ot, de ilyen nem tervezel remélem.
(#59319) agy73p
Ettől még nem szerencsés kivenni azokat a disztrókat az out of box-ok közül, mert nálad nem úgy működnek.
-
-
A feliratok hasonló gonddal küszködtek (ékezetek helyett kriksz-kraksz)anno a TV-n, az jutott eszembe, hogy azt simán kijelölve átkódolta TV által is olvashatóra, akár kipróbálhatnád fájlnevekkel is párat kijelölve próbaképpen. Ez a Notepadqq elég jó lehetne erre a célra is. (csak egy ötlet, hátha, de ha működik, csak ki kell jelölnöd az összes fájlt az adott mappában)
-
-
válasz
Slownz #59261 üzenetére
Lehet, ha a Nautilusban egyáltalán működik még a jobb gombos menü.......
Ha nem, akkor rakj fel Nemo-t helyette.
Ott így:
De ez csak a fájlkezelő bezárásáig él, állandóra nem akarsz ilyet. Vagy telepíts Kali Linuxot.
amikor valami kiegészítőt kellett "telepíteni" DeadBeef alá
Ez amúgy elég fura, hogy root fájlkezelőben akarsz telepíteni kiegészítőket....... -
válasz
Frawly #59229 üzenetére
Gondolom nem olvasta az említett írást sem, néha működik a dolog csak úgy érzésre is.
Nálam is működtek már más számára hajmeresztő dolgok.
A gond az, hogy közben lecsekoltam az írásban ezt a hivatkozást és már nem működik a linkje kéklufinak.
Továbbá íródott egy fogalomtár is colomb2 fórumtárs által: Fogalomtár Linux kezdőknek
-
válasz
Frawly #59227 üzenetére
Ezt ezek szerint rosszul tudtam
Még veled is előfordulhat ilyesmi!
Én előnyben vagyok, mert tudom, hogy nem értek hozzá, így pár dolgot még aktív koromban beraktam az Összefoglalóba, ha már szorgalmas kollégák megírták. Gondolom szolgálati szorgalomból ezeket el is olvastam, rajtam kívül túl sokan nem olvasgatják az Összefoglalókat.
egy ilyenből idézem:
Amennyiben nem terminálos, hanem grafikus (GUI) programmal akarunk szerkeszteni egy konfigurációs fájlt, akkor a sudo parancs helyett egy "grafikus sudo" (vagy "grafikus su") parancsot használunk, ami lehet többféle, disztrótól, grafikus felülettől függően, például:gksu (vagy gksudo)
kdesu (KDE alatt)
beesu (Fedora)
gnomesu (OpenSuse Gnome) -
Ha végigolvasni, amit linkeltem, meg fogsz lepődni! Az ilyen telepítés lényege, hogy az alaprendszer települése után választhatod ki, melyik kezelőfelületet szeretnéd. Nézd meg az utolsó képet! ☺ (A cikkíró is Mate felülettel csinálta végig)
---mobilról írok, néha átírja a szavakat, sorry---- -
válasz
jackal79 #59211 üzenetére
Egyet tehetsz, a fenti fájlt visszarakod(vagy újratelepítésre kijelölöd). Egyébként, ha ez nem segít, akkor halál pontosan kell tudni az összes kiadott parancsot és a hibák kimenetét.
Ez az első tippem. Sajnos a megjelenítés elég kényes dolog, ha abba belekutyul valami, azt nem mindig egyszerű helyrehozni. (illetve egyszerű, ha tudod, mit csináltál, legfeljebb időigényes)
(#59212) jackal79
A pent inkább gpartedből próbáld helyrehozni. Ha nem segít ill. nem lehetséges a formázás, akkor a képen fenn látható Particiós tábla létrehozása go,bal újrarakod a particiós táblát.
-
válasz
jackal79 #59204 üzenetére
libsdl2-2.0-0
Ezzel a próbával kavartad meg a dolgokat, mivel ennek egyik függősége a X11 RandR extension library is.
Nem 100%, de majdnem biztos, hogy itt lesz a gond.....Amúgy a fenti csomag alapból telepítve van, megnézhetnéd, hogy nálad megvan-e.
tárolóban csak ez a verzió elérhető, gondolom a letöltött game más verziót igényelt és amit le akartál szedni, függőségei voltak, amiatt nem sikerült:
-
Ez egyszerű és gyors lemezhasználati elemző, amely arra szolgál, hogy megtalálja mely könyvtárak vagy fájlok több helyet foglalnak el akár helyi, akár távoli rendszereken. forrás
Mivel nem csak a helyi meghajtókat vizsgálja, így meg tud lepni.
Akár a df --si parancsot is használhatod, az csak a helyi meghajtók méreteivel sokkol.
(néha ügyesen elő tudtok ásni amúgy igen hasznos, csak kissé más célú segédprogramokat)
lev258 meg leírta az értelmezés részt.
-
válasz
Frawly #59169 üzenetére
Ez nagyon jó volt, kissé szarkasztikus, de így reggeltájt nagyon üt.
Az ilyen videókat mindig imádom, mikor valaki a harmad képernyőn magát mutatja, de az írás nem igazán látszik, pedig az lenne a lényeg. Mindenesetre nagyon ügyes a faszi, én nem vagyok ily ügyi. Meg ekem tényleg elég kiöregedett gépparkom van.
(ami részben alkalmas lehetne UEFI-re, de mivel csak az egyik, így aztán.....)
Slownz a működő FSTAB-ról nem rakott be képet, talán azért nem látod. Ott az lett megkavarva, hogy létrehozta az mnt-ben is a films mappát. Ha már létezett Win alatt a Films mappa, akkor az a gép a /media-ba csatolja, így azt az elérési utat kell neki is megadni. Korán van még neked is úgy látom.
egy mobilvinyót most rádugtam a gépre és a mount -l parancs egyértelműen fogalmaz:
/dev/sdc1 on /media/ubyegon/Új kötet type fuseblk
-
Volt tippem rá, hogy Manjarora simán felmegy! 🙂
Telepíteni tudtam Mint-re meg futott is egy jó ideig.milangfx
Valóban, valami py dolog volt, ami valami mással akadt össze.....de ez 3 éve volt, lehet most minden ok lenne vele, már nem telepíteni fel minden Vackor, hogy agyonkutyulja a rendszert. -
Nekem is sokkal jobban tetszett a glances, csak valami volt vele anno, amiért elhagytam, a top-ot meg default módban +1 T M gombokat lenyomva használom, viszont valós idejű folyamatokra nemrég találtam az nmon-t, ha nem ismeritek, érdemes megjegyezni, csekkoljátok le, még jól jöhet!
Valami függőségi probléma volt a glances-szel anno, úgy emlékszem......
-
Ezt a Glances-t én is használtam 2015-ben, de később átálltam a top-ra, elsőre nem annyira, de mégis sokkal informatívabb, persze sokan csak default nézetben használják, pedig tud az többet is .....
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Tarr Kft. kábeltv, internet, telefon
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Autós topik
- Videón a Z Flip7 méretes külső kijelzője
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- DUNE médialejátszók topicja
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad V110 - i3-6GEN I 4GB I 128GB SSD I 15,6" I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- ALIENWARE Area-51 R6 Threadripper Edition 1920X
- Azonnali készpénzes Apple Macbook Air felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B650M R7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RTX 5070 12GB BE QUIET! Pure Base 500DX 650W
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest