-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Önmagában a cron talán nem, de az alábbi két kulcsszó külön ki is van emelve az Összefoglaló elején, mint nem kezdő témák: (ahogy látom, már nincs ott az Összefoglaló elején)
- két Linux verzió van használatban szervereken (az újabbik systemd-s)
- kötelezően futtatandó scriptek vannakA problémafelvetésben persze szerepel a
szó, meg ide többen is jönnek.Értem.
-
lefut-e a srcipt itt vagy-ott, init-es disztrókon lefut systemd-sen nem,ha nem miért nem, miért nincs systemd-timer, milyen környezet adódik át a cron-nak......
Mint ahogy az már elhangzott, van erre egy Haladó topik, mert ez szerintem elég egyértelműen nem kezdő témakör. Mi a fene olyan bonyolult ebben?
-
válasz
cintula187 #61664 üzenetére
Gondoltam hátha felvidulsz kissé! 😀
Winx-et használni olyan roppant komoly dolognak tűnik.
Amúgy többen is említették már, kicsi a valószínűsége, hogy ezt a problémát ki lehetne szűrni live Linux futtatásával. Ha csak úgy nem, hogy rákattansz és kilövöd a zűrbe a Winx-et.😶 -
válasz
cintula187 #61661 üzenetére
Csak poenkodtam, nem piszkálni akartalak. Lényegében csak te használnád a Linuxod, a géped Windowst használna az alatt is. Kb erre voltál kíváncsi.
-
válasz
cintula187 #61658 üzenetére
Én is gondoltam már rá, hogy a kisautóm futóművizsgálatát kímélési célzattal egy vontató hátán végeztetem el. Álljon rá az közvetlenül azokra a bazi nagy forgó vashengerekre.........
Csak mert hetekig a linuxot kéne használnom
Ha hetekig fogod használni, úgy dobod ki az ablakon a Winx-et, mint a pinty!
-
Aham, látom mit írnak. Azt nem írják, hogy mikor vezethet a discard teljesítményromláshoz, erre utaltam az előzőben. Mezei használatkor szerintem és sokak szerint ez nem áll fenn. De berakhatod a heti cron-ba is az fstrim lefutását.....
Én használom a discard-ot, mióta SSD-m van, a heti cron-ban is benne van az fstrim, jó ez így.Ki tudja, lehet már többször is előfordult, hogy veszítettem pár microsecundumot ezzel........
-
-
válasz
CPT.Pirk #61608 üzenetére
Ott talán jobban ismerik az új kiadást, mint itt.
Nekem úgy tűnt, szinte ugyanazok járnak ide és oda is. Amúgy abszolút nem Mint specifikus a kolléga problémája.
Más
A totál elavult 14.04 alapon készült SSD-s írást kivennéd az Összefoglalóból?thnx
-
válasz
SwissAirplan #61578 üzenetére
Nem ismerem a parancssoros csatlakozást, de ha érdekel, nézd meg ezt : nmcli — command-line tool for controlling NetworkManager
Itt még VPN plugin-t is találsz hozzá.
ez kicsit egyszerűbb: How to connect to WiFi from the command line?
meg ez is:
How to Configure and Manage Network Connections Using ‘nmcli’ Tool -
válasz
Frawly #61576 üzenetére
Az a cikk már úgy kukába való, ahogy van, hozzáértőnek célszerű lenne írni valamit, ha érdemes. Anno érdemes volt ezt publikussá tenni laikus to még laikusabb értékkel.
A topikokban is inkább csak GUI-s beállításokra írok néha, valahogy azt vettem észre utóbbi hónapokban, hogy érik egy kérdés, válasz nincs, de ha én valamit beírok, már jön is a válasz, de nem a kérdésre, hanem, hogy én baromságokat ne írjak már. Biztosan előfordult többször, hogy baromságot írtam, több ezer hsz-nél nehéz kizárni, de aki nem ír semmit csak opponál.... (ez a jelenség más gyakorta hozzászóló esetében is feltűnt)
Szóval nem csak a blog-ot, magamat is inaktiválom/tam. Még olvasgatom azért rendszeresen.......
-
válasz
Frawly #61574 üzenetére
Köszi a tippeket, valóban elég fura mai szemmel olvasni, főleg a kímélős részeket, de anno volt ilyen félelem az emberekben. Amit pontokba szedve írtál, eléggé megváltozott a blog óta, systemd-s meg egyéb érintett részek. Annyit már nem ér az egész, hogy átírjam, ma már valóban csak használják a népek az SSD-t, mint bármelyik HDD-t, SSHD-t. (bár ez lehet, hogy kihalt)
Talán inaktiválom az írást, az SSD topikban úgyis van elég Linuxos szaki, épp tegnap néztem be oda.
Amikor írtam a blogot, még sokan ismeretlenül tekintettek az SSD-re Linux alat, így összeszedtem, amiket én olvastam róla, ennyi volt a története. Érteni azóta sem értek hozzá többet.
-
válasz
SwissAirplan #61572 üzenetére
-
válasz
SwissAirplan #61566 üzenetére
A Cinnamonnál a Rendszereszközök/Inditópult-ban tudsz hozzáadni egyéni parancsot és alkalmazást is:
(#61569) Frawly
Az értelmetlen vita a swap-ról meg a nehogywinnélkülmaradj-ról, ezzel húzzunk az Uff-ba, erre gondolt a Kapitány.
Nagyon nem követem már az SSD-s témát, lehet ki kéne lőni az Összefoglalóból is azt az elavult Linux SSD-n.....c. írást.
-
válasz
King Unique #61559 üzenetére
Nem kell mindent vérkomolyan venni.
-
válasz
Frawly #61556 üzenetére
Most elvesztettem a fonalat, hogy az OP-vel mire célzol.
Mivel még laikusként is OS-nek írnám a oprendszert röviden, így csak az OverProvisioning lehet az OP. ha már....
(#61557) Frawly
Elég a 120-asnál az OP, ha kiszámolod a 8GB elrejtett helyet.
Hátha valaki nem tudná, 120GB-os SSD nincs, csak 128GB-os. és így tovább a nagyobb méreteknél is
Laikusként mindig örömmel olvaslak benneteket, mint megható professzorokat.
King professzor sajna nem tud elszakadni a promótól (Win), de talán belefér.
-
válasz
Frawly #61553 üzenetére
Értem. Jól elmagyaráztad, még én is felfogtam.
Még mindig gyanakszom ám, hogy az OP nem TRIM-et használ.bocsi
(#61554) Frawly
Egyetértünk ebben.
ha tudja magáról a user, hogy figyelmetlen, hajlamos tele pakolva felejteni a meghajtót, és/vagy lusta rajta állandóan helyet felszabadítani.
Vagy 120, 240, etc. méretű SSD-je van, amin gyárilag le van foglalva a szükséges hely.
-
válasz
Frawly #61551 üzenetére
A swap partíció pont hogy elveszi a területet az overprovisioning elől
Ebben mennyire vagy biztos? Csak mert ennek az OP-nek nincs sok köze a TRIM-hez szerintem. Bármilyen nem használt terület megfelel. (úgy tudom, hogy tökmindegy, particionálva van-e a hely vagy nincs, csak adat ne legyen rajta)
Lehet, hogy én tudom rosszul.Csak emiatt említettem a 16GB-ot, messze állt tőlem, hogy én bármekkora swap-ot javasoltam volna, biztosan gyorsan olvastad át, amit írtam.
OP-nek 7-28% kell, ha már százalékokkal szaktekintélykedünk.
""
Az overprovisioninggal nem kell amúgy sem foglalkozni, azt lehet tenni az érdekében, hogy nem szabad szarásig pakolva használni az SSD-t, hanem arra figyelni,
""Értem. Nem kell vele foglalkozni, de arra kell figyelni, hogy...... Látsz ebben Te is némi ellentmondást?
-
válasz
Frawly #61542 üzenetére
Egyébként a szakértők mondjuk javasolhattak volna 16GB swap particiót, ha már..... Ennek lenne értelme, mert tutira meglenne az overprovisioning-nak szükséges minimal hely. Ami gyárilag a 256GB-os SSD-nél nincs lefoglalva. (talán sokan nem is tudják miért van 120 és 128 GB-os SSD is)
Ha már szaktekintélykedünk, ezeket is el kéne mondani, mert előfordulhat, hogy a többi partició tele lesz és akkor......Ha meg nagyon swap-mániásak vagyunk, akkor
zram
mégiscsak, mert az nagyságrendekkel gyorsabb, hiába van a swap SSD-n!Bocsi, hogy laikusként belevauzok. Aki nem hiszi, olvasgasson utána.
Ha valaki pedig Linuxot akar a gépeire, ne erőlködjünk már, hogy jajjjjj inkább hagyd meg a Wint is dual-ban, mert jujdejó lesz az kitudjamikor.
[OFF]no offense[/OFF]
-
válasz
King Unique #61529 üzenetére
hogy a felhasználástól függően akár még 16 GB RAM-nál is szükség lehet rá.
Ez a hibernálás lehet vagy más, nem home user szintű felhasználás. Szerintem. Ettől függetlenül igazad van!
Mint mindig. Talán abban nem, hogy az összes Linuxos topikban le akarod beszélni a népeket, hogy csak Linuxot használjanak. Szerintem akinek nincs szüksége arra a nagyszerű Windows oprendszerre, azt hagyjuk, hadd engedje el.
Ettől még max respect a küldetéstudatodért.
Maradjunk annyiban, hogy mindenki akkora swap-ot használjon, amekkorát akar. Mivel a rendszer nem fogja használni, az tuti, fentiek kivételével.
-
válasz
King Unique #61524 üzenetére
Talán nem telepítettél még Ubuntut és nem találkoztál figyelmeztetéssel akkor, amikor nem volt létrehozva swap?
Legalább párszáz esetben láttam, mert Mint telepítéskor is ezt írja, ettől még ez vicc. Sorry, de ha emiatt javasoltad a swap-ot, az ......
Aztán gyakorlatilag nem tudsz semmi egyebet felhozni ellene, csak azt, hogy van 8 GB RAM.
Nem kell egyebet felhozni, Linux alat tsenki nem javasol 8GB RAM mellett swap-ot, ha nincs hibernálás, de ezt gondolom olvastad már 5ezerszer.
Egy relatív kis méretű SSD-n ráadásul funkciótlanul swap-ot csinálni..... -
válasz
King Unique #61516 üzenetére
Illetve eleve célszerű létrehozni, mivel az Ubuntu telepítője ugatni fog, ha nincsen.
Sorry, de ez a figyelmeztetés abszolút értelmetlen.
(ugye nem mondod, hogy ezt komolyan vetted?)
Lehet SSD-n swap partició, de minek 8GB fizikai RAM mellett? Nem túlkímélés vagy lespórolás miatt.
-
válasz
CPT.Pirk #61515 üzenetére
Tiszta a különbség a kettő között, csak amiatt raktam ide, mert hasonlóan volt felsorolva az Ubuntu által készített swap fájl is, mint itt a zram. Egyébként fura, mert a zram-ot is a kevés memória miatt hozták létre.
(én csak próbaképpen raktam fel, 16giga mellett nem nagyon kell)
-
válasz
CPT.Pirk #61513 üzenetére
Akkor is, ha egyébként van swap partíció?
Épp ezen gondolkodtam, de nem emlékszem. Mikor volt fenn 18.04, biztosan megnéztem, de nem ugrik be. Elméletileg szerintem megcsinálja. Valahogy úgy néz ki a listában, mint nálam a zram.
ubyegon@mintcinnamon-18 ~ $ inxi -p
Partition: ID-1: / size: 18G used: 13G (78%) fs: ext4 dev: /dev/sda1
ID-2: /media/ubyegon/PCX size: 20G used: 3.2G (17%) fs: ext4 dev: /dev/sdb9
ID-3: /media/ubyegon/Data size: 107G used: 27G (27%) fs: ext4 dev: /dev/sdb6
ID-4: /media/ubyegon/TT size: 233G used: 93G (43%) fs: ext4 dev: /dev/sdb8
ID-5: /media/ubyegon/TORRENTEK size: 473G used: 279G (63%) fs: ext4 dev: /dev/sdb7
ID-6: /media/ubyegon/Partició size: 587G used: 459G (83%) fs: ext4 dev: /dev/sdd1
ID-7: swap-1 size: 2.00GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/zram0
ID-8: swap-2 size: 2.00GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/zram1
ID-9: swap-3 size: 2.00GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/zram2
ID-10: swap-4 size: 2.00GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/zram3(#61511) ooszi
swap-ot nem megbeszéltétek, hogy nem kell? SSD-re főleg nem célszerű, de 8 GB-nál minek? Hibernálni nincs értelme szerintem SSD esetén.
-
válasz
CPT.Pirk #61493 üzenetére
Az OK, hogy a 18.3 mint alaprendszer támogatott lesz, de magával a KDE-vel már nem foglalkozik senki vagy rosszul tudom? Igaz túlzottan eddig se volt sok spéci Mint-es rész benne, szinte Kubuntus volt az egész.
Viszont KDE-s 18.3-ról frissíteni azt úgy tudom nem lehet
Sajna egyik DE-nél sem, elég sokan kérdezgették utóbbi időben. Na majd meglátjuk, azért elég sokan bánják, hogy levették a kezüket a KDE-ről. Legalább a Cinnamonon meglátszik majd a még több törődés.
Sajna a HP8470p-re már nem volt időm felrakni a KDE verziót, pedig kíváncsi voltam rá, de az utódjára felrakom.
-
válasz
CPT.Pirk #61491 üzenetére
Aham, mondjuk ezekre az általad említett képekre meg én nem emlékszem! 😁
Amúgy mi a javaslat Minteseknek, ha továbbra is használnák KDE-vel?
Tippem az lenne, hogy ha fenn van a Kubuntu repo az Ubuntus alaprepókkal, akkor még jó ideig használható lenne a Mint KDE.
Hogy látod ezt, mint érintett? -
válasz
CPT.Pirk #61488 üzenetére
Akkor jó, mert ha álmodtam, akkor nem is léteznek azok a KDE fanok, akik sok hónapja elég vehemensen győzködtek. 😀
Ráadásul feleslegesen, mert azt én is látom, mennyit eszik egy-egy rendszer induláskor! Utána elvész az előny persze, de erről a vita során képeket is raktam be. -
válasz
SwissAirplan #61484 üzenetére
Szerintem az is maga a csoda, hogy elindult a rendszer Cinnamon felülettel, KDE fanok el se hinnék.
Itt már 6 éve is gond volt hasonló eszközön és lehet, hogy igaz amit írnak, egyszerűen kevés volt a memória a VGA driverhez. Legalbbis az akkori Maya Mint verzióban még volt driver. (emiatt is említettem a legrégebbi, de még frissülő 17.3-at)
-
válasz
SwissAirplan #61482 üzenetére
Gondoltam, rosszabb már nem lehet. Remélem nem a Cinnamonnal telepíted..... 1 GB már elég kevés, bár most már beugrott, hogy kijelző nélkül fogod használni. Így ez a felbontás dolog se túl nagy gond. És valóban, a VIA roppant rémisztő tud lenni, ha ilyen van a gépedben.
Inkább hagyd ezeket a .deb fájlokat, nehéz lenne összehozni Mint alatt amúgy is.
-
válasz
SwissAirplan #61479 üzenetére
Memory: 365.6/872.0MB
Ennyi lenne a memória? Az Cinnamonhoz nagyon kevés. Én a helyedben a leglightosabb XFCE-t tenném fel, de még inkább a Mint 17.3 XFCE lenne talán használható. A VIA VGA.....szóval ahhoz nem találsz jobb felbontást ebben a felállásban.
Meg kéne próbálnod innen felrakni valamelyik verziót, kezdve az elejéről (Wheezy)X.Org X server -- VIA display driver
xserver-xorg-video-openchrome (1:0.2.906-2+deb7u1)
Semmi biztosat nem mernék mondani, a VIA az ...phhhúúúú
(fenébe....közeben kezd kiakadni a tápegység a melegben, csoda, hogy reboot után megmaradt amit írtam)
-
válasz
SwissAirplan #61474 üzenetére
-
válasz
_ _ _ _ _2 3 #61469 üzenetére
Ezt érdemes lenne újra elolvasnod, nem viccnek szántam.
Érdemes lenne pár alapdolgot elolvasni, itt az Összefoglalóban is lehet ismerkedni a rendszerrel.
Érdemes lenne kicsit az alapvetésekkel ismerkednetek, mert anélkül még kérdést sem fogtok tudni feltenni.
-
válasz
_ _ _ _ _2 3 #61466 üzenetére
Manjaro Xfce desktop-ot akarok.
Sorry, nem akartam a lelkedbe gázolni ezzel a Wines beidegződéssel. Ha neked a Manjaro XFCE desktop tetszik, okkor OK, csinálj azt a Fedora Gnome-ból. Egy blogbejegyzést azért csinálj majd róla.
-
válasz
_ _ _ _ _2 3 #61456 üzenetére
Az alap probléma az, hogy akkor kérdeztek a Kezdő topikban, amikor már összehoztok egy jó nagy katyvazt. Valamit felraktok azt elkezditek átalakítani Windózzá és utána kérdeztek. Érdemes lenne pár alapdolgot elolvasni, itt az Összefoglalóban is lehet ismerkedni a rendszerrel. Tök mindegy, hogy Fedorát vagy mást raksz fel, mert a problémák egy része attól független, kifejezetten DE-függő. (DE - asztali kezelőfelület)
Érdemes lenne kicsit az alapvetésekkel ismerkednetek, mert anélkül még kérdést sem fogtok tudni feltenni.
Ahogy kollégánk említette imént, a Linux telepítésekor gyakorlatilag el kell felejteni a Windowsos beidegződéseket. Az összeset úgy, ahogy van.
-
-
válasz
Frawly #61447 üzenetére
Azt nem vettem le eddig, hogy WM-et használna, igaz sokat nem tudunk a telepített rendszerről, csak annyit, hogy fenn van.
Egy normál telepítés során amúgy csak DE-t vagy szervert lehetne választani, de mintha a Debian 9 telepítője már kicsit másabb lenne.
A csomagtelepítés amúgy DE/WM független, mivel terminalból fut, valami más gond is lehet ott.
Mindegy, tény, hogy Debian telepítésekor mindenre figyelni kell és szükség lesz utána a csomagkezelés ismeretére és fel kell készülni a függőségek manuális feloldására.
Amúgy pontos infók esetén többet is mondhatnánk akár.....
-
Persze lehet ,hogy csak nem tudok "kezdő" fejjel gondolkodni.
Ez lehet a helyzet.
Amúgy jóval több eldöntendő helyzet van annál, minthogy a /home-ot akarod-e vagy sem szemben az Ubuntu telepítősegédjével. Ezeknél persze lehet simán választani a next next módszert, aztán majd működés közben jönnek ezek a kérdések, mint a kollégánál is.
Nekem mondjuk bejön most már a Debian telepítője, ahol például az FSTAB opciókat is meg lehet adni. Mondjuk aki nem ért hozzá, az simán megad root és felhasználó jelszót is, ebből is gondok vannak később kezdőknél, ez sincs Ubuntunál. Egyszer majd összeírom azt a jó néhány lényeges különbséget a két rendszer telepítősegédje között, én ugyanis még mindig kezdő fejjel gondolkodom.
Egyszóval Debiannal is hamar be lehet állítani a telepítési opciókat, de nem árt tudni, hogy mi mit fog csinálni majd később.
Csak én már tisztában vagyok vele mennyi mindent nem tudok.
Itt kezdődik a tudás!
-
Ez tuti? Mi kell hozzá még?
Tuti, mert kicsit érdekesebb a telepítő/particionáló rész Debiannal, mint mondjuk az Ubuntunál.
Ha ubuntu (származékon) adod ki az apt update/install xy parancsot, az mitől kezeli jobban a függőséget?
Mivel zártabb a rendszer, így igen ritka, hogy függőségi problémákat ír ki a rendszer.
Lehet, csak egy sima apt update hiányzik, hogy lektöltse/frissítse csomagválasztékot.
Lehet. Meg a többi alapvető hiányosság, ami később nyilvánvaló lesz. Szerintem baj nem lehet belőle, ha kipróbál egy kezdőbarátabb disztrót is a kolléga.
Maradhat a Debiannál is persze, csak kicsit nehéz így megfejteni, hogy mit és hol rontott el.
Ha a weboldalukról valaki ki tudja választani, pontosan melyik iso-ra van szüksége, akkor annak a felhasználónak célszerű Debiant telepíteni. Ha már ez gondot okoz, akkor minden más gondot fog okozni.
A Debian használatához a csomagkezelés néhány fontos alaplépését ismerni kell. Anélkül nem megy, az Ubuntu/Mint-nél ez nem szükséges, de lehet alkalmazni ott is a Debian módszereit, ha ismerkedni akar valaki velük.
Persze Te tudod ezeket nálam ezerszer jobban, én csak egy laikus felhasználó vagyok és anno megküzdöttem ezekkel a dolgokkal.
-
válasz
SwissAirplan #61441 üzenetére
Inkább azt látják itt a hozzáértők, hogy Debiannal kezdened egyből túl döcögős lesz.
Persze amire neked kellene a rendszer, arra a Mint sok, mert az csak asztali felületekkel van, ettől függetlenül ugyanúgy menne ezeken is, amit írtál, az alapok és a csomagkezelés ugyanaz. Az Ubuntu Debian alapú, a Mint meg Ubuntu alapú, viszont megúszod a kezdeti nehézségeket!
Nézd meg, ami tetszik, majd meglátod, miért mondjuk többen is, hogy ne egyből a Debiannal kezdj.
-
válasz
SwissAirplan #61439 üzenetére
Pont ezért javasoltak neked először egy out of box Mint vagy Ubuntut. A Debiannal nincs olyan, hogy felrakod next next módszerrel, ill lehet, hogy felmegy, de utána nem segíti a felhasználót semmiben, mint az előbb említett két másik rendszer.
A transmission-nak nincsenek ilyen függőségei, amit kiír a terminal, így a fene se tudja, mit rontottál el.
Amúgy is eléggé jellemző a Debianra, hogy ha függőségek kezeléséről van szó, azt simán ráhagyja a felhasználóra. Ezek kezeléséhez kell minimális ismerete a dolgoknak.
Nálad ezt is hiányolja a rendszer a kiírás szerint, de, hogy ez miként került oda vagyis mit raktál fel, ami miatt ez kéne......
próbáljak egy másik debiant?
Igen! De még ne most.
A kérdéseid alapján nem lenne rossz kipróbálni mégis az Ubuntu/Mint valamelyikét. -
válasz
SwissAirplan #61435 üzenetére
Nekem Mint és Debian rendszeren is települne, de ettől függetlenül célszerűbb csak apt-ot használnod és a
sudo apt install transmission-gtk
paranccsal próbálni.Az alábbi ÚJ csomagok lesznek telepítve:
transmission
0 frissített, 1 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 4 nem frissített.
Letöltendő adatmennyiség: 1.232 B.
A művelet után 9.216 B lemezterület kerül felhasználásra.
Letöltés:1 http://ftp.de.debian.org/debian buster/main amd64 transmission all 2.94-1 [1.232 B]
Letöltve 1.232 B 0mp alatt (12,9 kB/s)
Selecting previously unselected package transmission.
(Adatbázis olvasása ... 213323 files and directories currently installed.)
Preparing to unpack .../transmission_2.94-1_all.deb ...
Unpacking transmission (2.94-1) ...
Beállítás: transmission (2.94-1) ...sudo apt-get install transmission
is felrakja nekem, lehet, hogy a Buster *all csomag miatt már nincs külön a gtk és a gt verzió.Ha nem használsz asztali felületet, akkor a
-cli
-t kell a végére biggyeszteni a-gtk
helyett. -
válasz
CPT.Pirk #61410 üzenetére
Régi hát, szerintem az egész wiki haladóknak ér valamit. Én elvagyok a Debiannal, de első disztrónak kicsit hard, ha valami nem működik.
modeset-tel még én sem bírkóztam, de kernel paraméterekkel már kellett bíbelódnöm, ha egyszer már csinálta valaki, nem nagy valami. Legfeljebb akkor, ha fogalmam sincs, melyik paraméteren kéne változtani: például
processor.nocst=
-
válasz
#68216320 #61407 üzenetére
Csak egy "buta user" vagyok, de funkcionalitásban nem visszalépés ez így a Unity-hoz képest?
Ahogy olvasni, a Gnome-ot egyre inkább lebutították.
Remélem jóval kisebb az erőforrás igénye és a gyenge gépek tulajdonosainak megfelel, mert nekem eddig nem jött be
Nem, ennek a legnagyobb az erőforrás igénye. KDE sokkal jobb ebből a szempontból, sőt az új Cinnamon is.
(Jól tudom, hogy Unity (Ubi16.04) esetében is xorg volt még?)
Visszaálltak hamar a a 16.04-ben a xorg-ra, a wl volt először a default.
-
-
válasz
Frawly #61397 üzenetére
Kicsit én is kezdtem kíváncsivá válni, mikor ezt (#61389) olvastam, én is meg akartam kérdezni, miért nem a Mint/Ubuntu páros (de csak azért ezek, mert közös tőről fakadnak, akár Manjaro-t is írhattam volna amúgy)
Egyszóval a fenti kérdéshez viszonyítva a Debian picit még nehézsúlyú, lósz*rt se számít, hogy van wiki vagy nincs. Rakjon már fel egy kezdő a wiki alapján szükséges multimedia meg egyéb plusz repókat, ha arra van szükség, no meg kezelje a szükséges függőségi problémákat. (persze nem lehetetlen, kezdő koromban én is szívtam a fglrx telepítésével)
Ugye a Mint-nek nincs wikije, mégis kicsit könnyebb vele boldogulni kezdőként.
(#61384) Asztee
Idág müködött is ,de gondoltam (megnehezítem az életem
) feltelepítem az nVidia drivert is hozzá
Ha működött, miért érezted, hogy hiányzik a zárt nvidia driver?
-
válasz
Geripapa #61380 üzenetére
Jó eséllyel működni fog minden ugyanúgy, a kernel felismergeti a hardvereit az új gépnek és bebootol. Én már raktam át meghajtót és nem volt gond a disztrók futásával. Ettől lehetnek olyan esetek, amikor gond van, ha ezt tapasztalod, ráérsz a reinstallra akkor. Például a VGA-k, amiket a Kapitány is említ.
-
válasz
herdsman12 #61319 üzenetére
A 26-os végű jó volt egy darabig, de tegnap annál is előjött nálam ugyanez a hülyesége.
Lehet, hogy azt a launchert érdemes lenne kilőni, mielőtt beindul. -
válasz
herdsman12 #61311 üzenetére
Ez a logikai kötetes dolog nekem ismeretlen szerencsére, így meg, hogy a fizikai kötet állapotáról ír, még jobb, viszont közben beugrott, hogy a 4.15..24-es kernelnek volt egy hasonló bugja a laptopon, nekem is a tapi piszkálásra éledt fel a rendszer, vissza is álltam a 23-as végű kernelre, megszünt a dolog.
Ezt az ablakot láttam egyébként, amit még soha:
Nem tudom mi a fene ez, de nem volt hangulatom vizsgálgatni, inkább a kernel visszaugrást választottam. Neked is ezt javaslom.
-
válasz
CsengődiGeri #61280 üzenetére
-
Ritka eset a tiéd, de ilyenkor vagy nincs mit tenni vagy valami olyan egzotikus kernel opciót kéne átállítani, amit a jóisten sem tud, melyik működne, mert nem tudja senki mi a pontos hiba. Az mindenképp biztató, hogy a 16.04 működik, előbb utóbb meg csak lesz valami használható kernel vagy valami a 18.04-hez is.
(Azért az is érdekes, hogy amennyiben tisztán telepítem a 16.04 -et, akkor 4.13 -as kernelt használ, ha frissítem 14.04 -ről, akkor marad 4.4)
Ezt nemrég leírták itt, mi az oka, de már nem emlékszem pontosan.
A lényeg, hogy legalább rosszabb nem lett a helyzet!
-
válasz
herdsman12 #61271 üzenetére
Szeva!
Én simán felraknám, memórián kívül szinte ugyanez volt a Toshiba Satellite-em is, XFCE ezen még futkosni fog rendesen.
Intelekkel nem szokott gond lenni szerintem.
XFCE mindig pörgős volt Mint-nél is, ha igaz, még pörgősebbé is tették mind3 DE-t.
Kíváncsi vagyok a tapasztalataidra. -
válasz
lev258 #61267 üzenetére
Lehet nem kellene ilyet javasolni.
Lehet. Nem is tenném, ha a kolléga nem lenne túl az 50 telepítésen és kipróbált kernelen. Eredménytelenül !!!!!!
Szerinted valami rosszabb lesz, mint volt? Ilyenkor szoktam írni, hogy akkor mondjatok használhatóbb tippeket.(#61258) 7etape
Inkább ne próbálj ki semmit, amit javasoltam. Így legalább tuti, hogy nem fog működni normálisan a rendszered.
Majd csak mondanak valami hasznosat a hozzáértők. -
Sajna nVidia nekem nagyon kiesik, nem mint ha értenék az AMD, Intel kártyákhoz, de azok legalább vannak a gépekben. A helyedben szisztematikusan végigmennék ezen a 3 wiki lapon és ha nem javul semmi, akkor már csak a samukalapács marad.
-
-
válasz
#78600448 #61214 üzenetére
Nézz körül a nemrég linkelt Linux Mind yt csatornán, hátha szó esik a Kdenlive-ről meg akár a monitorozásról is.
A legtöbb monitorozó program cli-s, de amúgy mit akarnál monitorozni?** TARTALOM ** 00:00 - Bevezetés 00:40 - Az OBS-Studió beállításai (Felvételhez, és Streamhez) 04:41 - Kdenlive, első lépések, és beállítások. 11:05 - Hang utómunka az Audacityvel (Hiba keresés, és megszüntetés, hangerősítés, zajszűrés) 29:08 - Vágás és effektezés, a Kdenliveal (Feliratok, átmenetek, zoom, stb...)
-
válasz
#78600448 #61206 üzenetére
Ezt a videót megnézheted telepítés előtt, a particionálással meg nagyon figyelmesen ténykedj!
Ha csinálsz /home particiót külön, akkor max 20GB elég a gyökérnek ( / ). Akkor is elég amúgy, ha a letöltések az NTFS-re mennek, nálam is 20GB-on van a rendszer és HDD-re töltök le. -
válasz
#78600448 #61204 üzenetére
Az csoda egy szerkezet, de legalább nem régi, így nem lehet vele túl sok gond. Érdemes telepítve tesztelni a disztrókat, ami live-ban megtetszett. A video teljesítményt meg más megjelenítéssel kapcsolatos dolgot is lehet majd optimalizálni szükség esetén. Terascale2-es kártya annyira nem gáz, még ha nem is GCN-es még.
-
válasz
#78600448 #61200 üzenetére
Ahogy Frawly mondja, jól kezeli az AMD-ket a rendszer, nálam ezen fut és semmi gond nincs, a ventiket is jól kezeli:
System: Host: HP-EliteBook-8470p Kernel: 4.15.0-20-generic x86_64 (64 bit gcc: 5.4.0)
Desktop: Cinnamon (Gtk 3.18.9-1ubuntu3.3) dm: lightdm
Distro: Linux Mint 19 Tara
Machine: System: Hewlett-Packard (portable) product: HP EliteBook 8470p v: A1029D1102
CPU: Dual core Intel Core i5-3340M (-HT-MCP-) cache: 3072 KB
Graphics: Card: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Thames [Radeon HD 7550M/7570M/7650M] -
-
válasz
#78600448 #61186 üzenetére
Hosszabb távra tervezek ezért nem szeretném, ha a rendszer omladozna, de ezen disztrók terén elvagyok akadva, hogy melyik mennyire stabil.
A fenti a lényeg vagy külső alapján választasz?
Merhogy a külsőt eléggé testre lehet szabni.......
Arra a gépre én a hosszú táv miatt Linux Mint Cinnamont tennék.
Majd jönnek a Manjarosok erre hamar, de csak az írjon, aki 6. éve használja ugyanazt a disztrót és DE-t, mint én a Mint Cinnamont. bocsi srácok
-
válasz
jackal79 #61145 üzenetére
Szia!
Tuti, hogy magától nem frissül semmi, főleg nem verzió.
Még nincs magyar leírás és ilyenkor még kockázatosak ezek a most meglévő leírások alapján végrehajtott frissítések. Majd ha bekerül a Frissítéskezelőbe opcióként, akkor érdemes megcsinálni.
az előző verziófrissítés opciója a Frissítéskezelőben:
-
válasz
King Unique #60570 üzenetére
pl. a fájlkezelőben betallózod a tartalmát és meg akarsz róla nyitni valamit.
Általában. Szerinted mi a fenétől van, hogy a Nemo ezzel szórakozik, ha valamit keresni akarok a meghajtón?
Erre írtam, hogy be kell kapcsolni a disks-ben művelet előtt.Seagate és WD is ugyanezt csinálja. Sőt, ahogy látom a Seagate nem is alszik.
Valójában ezek nincsenek auto csatolt módban, de ettől még.....
-
Gondoltam, csak azért galádkodtam, mert sokan ördögtől valónak tartják a GUI-s megoldásokat. Ez a másik véglet persze.
Próbáld ki az előbbi képen is látható Disks v gnome-disk-utility programot, smart-tól kezdve sok mindenre jó (arra pont nem érdemes használni amúgy)
Akár azonnal is készenlétbe tudod helyezni a vinyót, ha már nem kell, de be is állíthatod, hogy ha úgy szimpibb.
Az alvás jelet ilyen kis zzz-vel jelzi (középen)
A képeken a Disks van. Ez maga a program, milyen külső GUI-ra gondolsz?
Egyébként Nemo-ból néha nekem sem ébred fel, disks-ből kell bekapcsolnom.
Amúgy a datecenter, surveillance meg a többi típus nem ugyanúgy működik, lehet, hogy ezt nem lehet altatni, mármint a Gold-ot. Látod, még Black-nél is van eltérés.
-
Szerintem inkább készenlétbe tudod rakni, kikapcsolni nem lehet, de az idle-től is elhalkul teljesen. Vagy a sleep mód az....vagy standby. Itt nézz körül meg a hdparm man oldalán. Gondolom GUI-s megoldást nem akarsz, mert az túl egyszerű lenne. Játék konzolos amúgy?
Ja és az se mindegy, milyen HDD, nekem az egyik WD Black-en állítható az akusztika, másikon nem, a WD-nek van is külön idle3 programja.
-
válasz
Rimuru #60557 üzenetére
Ez annyira egyszerű lehet, hogy még életemben nem hallottam róla! Gyaníthatóan ez rendszergizdáknak való.
OK, már látom, hogy ez telóra van. Az rohadtul hiányzik, hogy még telón is nézegessem a rendszer adatokat.
Minek? Belepiszkálni tutira nem fogok, akkora felületen még áttekinteni sem fogom tudni a kínai 8magos csodát.(amúgy nem is akartam volna androidos vizekre evezni, nem is kéne, az egy dolog, hogy a kollégát kitiltották az androidos topikból)
-
válasz
aprokaroka87 #60553 üzenetére
Ezek az opciók vannak:
Help for Interactive Commands - procps-ng version 3.3.10
Window 1:Def: Cumulative mode Off. System: Delay 3,0 secs; Secure mode Off.
Z,B,E,e Global: 'Z' colors; 'B' bold; 'E'/'e' summary/task memory scale
l,t,m Toggle Summary: 'l' load avg; 't' task/cpu stats; 'm' memory info
0,1,2,3,I Toggle: '0' zeros; '1/2/3' cpus or numa node views; 'I' Irix mode
f,F,X Fields: 'f'/'F' add/remove/order/sort; 'X' increase fixed-width
L,&,<,> . Locate: 'L'/'&' find/again; Move sort column: '<'/'>' left/right
R,H,V,J . Toggle: 'R' Sort; 'H' Threads; 'V' Forest view; 'J' Num justify
c,i,S,j . Toggle: 'c' Cmd name/line; 'i' Idle; 'S' Time; 'j' Str justify
x,y . Toggle highlights: 'x' sort field; 'y' running tasks
z,b . Toggle: 'z' color/mono; 'b' bold/reverse (only if 'x' or 'y')
u,U,o,O . Filter by: 'u'/'U' effective/any user; 'o'/'O' other criteria
n,#,^O . Set: 'n'/'#' max tasks displayed; Show: Ctrl+'O' other filter(s)
C,... . Toggle scroll coordinates msg for: up,down,left,right,home,end
k,r Manipulate tasks: 'k' kill; 'r' renice
d or s Set update interval
W,Y Write configuration file 'W'; Inspect other output 'Y'
q Quit
( commands shown with '.' require a visible task display window )
Press 'h' or '?' for help with Windows,
Type 'q' or <Esc> to continue -
válasz
herdsman12 #60551 üzenetére
Ez klassz, örülök! Kevés történés van mostanában errefelé, de legalább......
-
válasz
herdsman12 #60549 üzenetére
Ha a top parancsot használod, célszerű az 1-es gombbal szétugrasztani a processzorokat, mondjuk az nmon kicsit könnyeben áttekinthető:
Hirtelen egy dolog jut eszembe, ha a Cinnamon magas procihasználatot mutat, nem a grafikus megjelenítőt használja, hanem a szoftveres leképezés módot. Ez valamilyen grafikai hiba esetén indul, más DE-k ilyenkor mutatnak elsötétült képernyőt. Jelentkezz ki és a bejelentkezésnél nézd meg, mi van kiválasztva, jelentkezz be a normál Cinnamon felületen. Egy próbát megér.
-
válasz
jackal79 #60545 üzenetére
Miféle rendszered van neked, hogy ennyire ki van herélve? Én az előbb raktam fel, mert már nem default a Mint Cinnamonban a gedit, de van benne elég sok nyelv.
Szerintem fel kéne tenned a teljes nyelvi csomagot.(#60547) jackal79
Mi a baj a Xed szerkesztővel?
Ez a fura, mert ezek alapból települnek. Menj be a synapticba és keress rá mindenre, ami langauge és -hu szavakra előjön.
Amúgy leszedted valamivel a fél DE-t? -
válasz
herdsman12 #60539 üzenetére
Célszerű lenne megnézni, mi használja a processzort a top, htop, gtop vagy a nmon valamelyikével vagy amiket itt javasolnak.
-
válasz
Skullwipe #60491 üzenetére
Arch vonalon egész jó ahogy próbálgattam, és nem nagyon ajánlja senki biztos meg van az oka: [ArcoLinux]
Én már elég sokszor ajánlottam, ha klónokról volt szó. Pár órája is éppen.
(#60488) milangfx
Amúgy ha ezt a 91. sort kikommenteljük, akkor meg lehet változtatni a beírható DNS számát? Mennyi a max?
(a kettőskereszt megléte miatt nem értem, azért kérdezem)# define MAXNS 3 /* max # name servers we'll track */
-
válasz
gabaly #60482 üzenetére
OK, így már tiszta a dolog és logikusabb is, most már csak azt nem értem mi a baj a 18.3.-mal.....nálam az is tökéletesen működik.
Azonnal én sem szoktam váltani, legalábbis az éles rendszert nem. Az SSD-re váltás valóban nagyszerű tud lenni, még Linuxon is sokat számít!
-
válasz
Flowtation #60477 üzenetére
Kevés vagy ubyegonnál a GPT...
Ha lecseréled UEFI-re, akkor működik.
Más: többször előjön, hogy nincs az Ubuntuban alapból a spectre és meltdown védelem, csak kérdem, nem a kernelben kéne ennek lennie? Mert, hogy az erre írt teszter script nem mutat sebezhetőséget, mint minap valaki ezt linkelte is! -
válasz
Frawly #60473 üzenetére
Először volt ez az UEFI natív választásakor, sokáig se kép....
Azután az UEFI hibridnél volt ez. meg a fastboot opció felfedezése, de SSD-ről nem tudott bootolni, mert üres volt teljesen.Az EFI FAT32 partíció létrejött?
Nem jött létre, mivel fentiekből kiderül, egyik UEFI opciót sem akarja a gép, így meg elég nehéz!
Azt a tényálladékot szűrtem le, hogy eddig én nem akartam ezt az UEFI-t, most a HP 8470p nem akarja.
Ebből kifolyólag akármennyire is akarnám megérteni az UEFI működését, nem fog sikerülni. Kb egy órán keresztül próbáltam a két UEFI opció választása után a bios-ba bejutni. Még egyszer csak úgy kísérlelném meg fenti tapasztalások után ezt az UEFI átállást, ha lenne még egy gép tartalékba vagy legalább nem lenne itthon kalapács.Tehát semmiféle Ubutu meg más nem zavart most be, mert az SSD azelőtt lett inicializálva, GPT séma van rajta, tök üres, nincsenek rajta GRUB-ok sem.
Esetleg még arra tudok gondolni, hogy a Mint telepítője MBR módban bootolt valami miatt, és MBR módban csinálta meg a telepítést, az UEFI boot meg ezért nem találja.
Semmi nem volt a gépbe dugva, pendrive sem a Mint iso-val, úgy sem csinált semmit, csak az első linken lévő képet hozta be.
Nagyon nem értem az egészet, az tuti! Nem így kéne ennek működnie, de az biztos, hogy semmi nem kavart be itt most.
Gyakorlatilag fél siker, mert MBR-ről GPT-re átálltam. Ne legyünk telhetetlenek! ( a gép is túlélte, hála a MIL szabvány megfelelőségének)
Ja és most készítem az első vudubabát!
-
válasz
gabaly #60467 üzenetére
Mert a 18.3-ast még nem ajánlom. Én 2 napja tettem fel a 18.2-es Mintet cinnamonnal de már mióta köjött azt használom és úgy megy mint az álom.
Ez elég óvatos hozzáállás, kifejthetnéd, miért nem ajánlod a 18.3-at!
Jó, értem, hogy még csak most tetted fel két napja a 18.2-est, de ezek szerint még nem ismered a 18.3-as verziód és úgy nem ajánlod? Ennél véglegesebb és stabilabb már nem nagyon lesz, mivel 2 hét és itt a Mint 19.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Új! HP 230 Vezetéknélküli USB-s Billentyűzet
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 7950X 16 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Akciós Windows 10 / 11 Pro OEM Licenc Kulcs 100% eredeti, jogtiszta!
- Apple iPhone 14 Pro, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! HP ProBook 450 G6 - i7-8GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest