-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
hódmaci #42386 üzenetére
A dd az üres helyet is kimenti, így nagy lesz a backup. Nézd meg ezt a régi cikkemet, pár helyen lehet aktualizálni kell, de benne az rsync-es módszer működik, csak a tényleges adat mennyiségből csinál mentést, amit vissza is tud állítani. http://logout.hu/bejegyzes/cpt_pirk/raspberry_pi_sd_usb_image_backup_helytakarekos_mod.html
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Elég sok ramod van, valszeg még játék alatt se nagyon nyúl a gép a swaphoz.
A /var kihelyezése szerintem nem probléma, de ideiglenesen kipróbálhatod kikapcsolni, csak kell tenni egy # karaktert az őt tartalmazó sor elé a /etc/fstab fájlban, meg egy újraindítás.
Azért se hiszek a /var problémájában, mert nekem pl. ntfs-es partíción vannak a játékok Linux alatt is, aminek nem is olyan gyors az elérése, mint egy rendes ext4 partíciónak, mégsem okoz semmi gondot ez.Én Chakra Linuxot használok, de a videó driverek itt is azok, mint a többiben. A gép meg az adatlapomnál.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Gyenge procitól nem fagy a gép és a Radeon / Catalyst driverek se annyira problémásak, valamint a Steam se gázos.
Kérdés az, hogy amikor kifagy, akkor az a játékot érinti, vagy az egész rendszert? Pl. át tudsz-e lépni ctrl + alt + F6-tal terminálra?
Kellene valami közös pontot találni. Mondjuk ott van egy ingyenes moba a steamen, a Strife. Az meg radeon kártyán a nyílt és a zárt driverrel is. Maga a játék nem érdekes, de azt legalább bárki ki tudja próbálni. Azért javaslom ezt, mert majdnem ugyanolyan kártyával nekem hiba nélkül fut.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ha ez az a gép ami az adatlapodnál van, akkor swap csak akkor kell, ha hibernálni akarod a gépet, sleepet tud nélküle is, minden máshoz meg tele vagy memóriával.
Szóval ha az 1TB-os hdd a rendszer hdd, akkor két lehetőséged van, vagy egyben csinálsz egy ext4 partíciót és megadod a "/" gyökér fájlrendszernek, vagy ketté bontod és egy 20-30 gigás partíciót adsz a gyökérnek, a maradékot pedig a /home alá csatolod, ez teljesen a te saját területed lesz.
A ketté bontást akkor szokták csinálni, ha fontos, hogy véletlen se vesszen el személyes adat, vagy beállítás, mert azok is oda kerülnek a /home alá. Igazából én még egyszer se bontottam szét emiatt a dolgokat.A 2TB mehet az /mnt alá, de célszerű lenne egy mappába tenni. Pl: /mnt/adatok, ezt elvileg meg tudod tenni már azzal, hogy ezt írod be telepítéskor, és akkor magától megcsinál mindent a telepítő.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lev258 #42329 üzenetére
Hát, a netes leírásokban ha felcsatolnak valamit valahová, azt jellemzően a /mnt alá szokták, a /media az eltávolítható eszközökre van.
/media Default mount point for removable devices, such as USB sticks, media players, etc.
/mnt Stands for "mount". Empty directory commonly used by system administrators as a temporary mount point.[link]Mivel nincs kifejezett "/mount_here" mappa a unix fájlrendszerben, így szerintem a /mnt teljesen tökéletes, vagy csinálhatsz külön könyvtárat a gyökérbe pl. /windows/d néven.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Biztosan látja, csak magától nem csatolja. Nálad most pl. fájlkezelőből lehet bemenni a meghajtóra, akkor felcsatolja.
Csatolni telepítéskor kb. bárhova tudsz, működni fog, de a szokás a /mnt alá csatolás, 1-1 mappába a partíciókat. (ez fontos, ne egy mappába csatolj kettő vagy több partíciót, mert nem fog működni)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
nickedez89 #42134 üzenetére
Kisbetű / nagybetű, num lock probléma? A hitelesítési hiba üzi a rossz jelszót szokta takarni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique #42059 üzenetére
Áhh, a Lubuntu az már elég fancy disztró, skinnelt LXDE-vel. Debianra tegyél Lxde-t az az igazi.
Amúgy az Lxde startmenüje egyben jól utánozza az XP startmenüjét, a nem rendszerezett programok, vagyis inkább a /bin futtatható tartalma be van hányva a menübe...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique #42055 üzenetére
Pedig tényleg olyan. A dolgok ugyanott vannak, meg az lxde "start" menüje is elég hasonló.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mehet egybe a 30G-s partíció, simán Ext4-nek formázva. A csatolási pont pedig a "\", vagyis a gyökér. Ha odaadod neki az egész vinyót, akkor elvileg magától is ezt fogja csinálni.
Letöltő kliens - torrent? - az van dögivel. A plex meg van Ubuntura, itt írja hogyan kell felrakni, nem bonyolult: [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Üdv. Eléggé rokon disztrók, de lehetnek eltérések pl. a játékokhoz kellő egyéb csomagok nevében, amit kézzel kell felrakni. Adhatsz neki egy próbát.
Egyébként nem csodálom, hogy nem tetszik az Ubuntu, a unity felületet többségünk nem szereti. Viszont van pl. KDE-s Kubuntu, azt is nézd meg. De maradj az LTS verzióknál, amik most a 14.04-es számot viselik. - amúgy mindegy melyik verziót rakod fel, az asztali környezet könnyen cserélhető egy másikra, és akkor azt rakod fel, amelyik neked tetszik. Ez nem olyan, mint Windowson a metró.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A Steam megy kb. bármelyik Linux disztrón, de az Ubuntu a támogatott. Szóval kezdőként azt tudom javasolni, mert egyéb disztrón pár dolog máshogy van, ami megnehezítheti a játékok telepítést. Bár az Uborkából is csak az (LTS) jelölésű verziót próbáld meg.
Az már az ízlésedre van bízva, hogy melyik asztali környezet tetszik neked. Unity Ubuntu, Kde Kubuntu, Lxde Lubuntu, stb. Ezt a kezdőbetűből látod. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
IstvánLászló #42013 üzenetére
A procid tudja a PAE-t. Egyébként fizikai cím kiterjesztés, amivel 32 bites proci tud 32 bites számnál nagyobb címen is memóriát elérni. (3GB felett)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
IstvánLászló #42007 üzenetére
Nincs inkompatibilitásra okot adó HW a gépedben, maxa kiírt lemez nem stimmel. Próbáltad letölteni újra az ISO-t? Lehet az sérült meg a letöltés során.
Amúgy XP-n azt hiszem pl. az imgburn progival írtam iso-t lemezre. Amúgy már régen csináltam ilyet, a lemezt lezárni nem kell újraírható lemeznél?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A ramból lehetne kicsit több, de már erre is felrakhatsz egy komplett KDE5-ös disztrót. Na azok úgy néznek ki, ahogy egy asztali környezetnek ki kell néznie.
https://www.kde.org/announcements/plasma5.0/
Geripapa: zsír!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem, a Lili helyett javasoltam a pendrivera íráshoz a win32diskimagert. A lili egy fat32-es kis partíciót csinál, meg mellé egy másikat ahol a tényleges adat van. A diskimager, meg pl. a rufus más technikával dolgozik. Próbáld ki őket.
olivera88: nem csak az elérési út nem stimmel?
ubyegon2:
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
kkdesign #41833 üzenetére
Nem normális. Kivéve persze ha Ubuntut raktál fel...
Komolyra fordítva, nézd meg az erőforrás kezelőben, hogy melyik processz tekeri a procit, akkor megtudjuk mi csinálja az állandó terhelést. Normál esetben nem lehet 5-10% felett a nyugalmi proci használat, de inkább 5% alatt a normális, mindegy milyen disztróról van szó.
Blabcsi: OpenBox-nál komolyabb asztali környezetes disztróban ne gondolkozz. Ha legalább SD ramot tudnál még bele rakni, az kicsit segítene. Egy OpenBox-os disztró ram fogyasztása 60...80MB.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Az az 5GB az elég kevés, oda éppen csak elférnek a disztrók, de azért jó lehet. Az XP se bővelkedhet ott szabad hellyel.
Szóval, swap partíció arra kell, hogyha elfogy a szabad memória, akkor is tudjon hová dolgozni. Ha nézünk egy OpenBox-os disztrót, akkor kb. 300MB ram fog maradni a böngészőnek, a rendszer elvan 60-80MB rammal mindössze. Adsz neki 1GB swapot, akkor rendben is van ez a kérdés, az esetek többségében az is kihasználatlan lesz.
A boot-ra én is a plop-ot javaslom, de személyes tapasztalatom nincs vele.
Disztrók amikkel próbálkozhatsz:
ArchBang (arch + openbox), ChrunchBag (Debian + openbox), alap Debian8 Lxde-vel.
Az openbox környezet konfigurálása kicsit fájdalmas, de azzal lehet elérni a legkevesebb ram használatot.kkdesign: igen, jó. Viszont szerintem feleslegesen sok az a hely a swapnak. De maradhat így is, nem gond. Az SDA az jelen esetben az SSD, nem?
Egyébként én az Ubuntu helyett választanám a "valami más" opciót. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hát, pl. a Skype már nem fut azon a procin az SSE2 hiánya miatt...
Mindenesetre ne halott disztrót tegyél fel, annak semmi értelme. Ott már a csomag adatbázis se feltétlen működik, pláne nem frissül.
Javaslom a "puppy linux" disztrót, azt ilyen gépekre csinálják. [link] Amúgy termesztésen minden disztrót ki tudsz írni pendrivera. Többségüket még ki is tudod próbálni live rendszerként.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #41619 üzenetére
Az eredeti BBC-s Galaxis útikalauz stopposoknak 4. részében van a válasz, mikor megépítik a hihetetlen fejlett számítógépet a probléma megválaszolására: [link]
A neten fel lehet lelni magyar felirattal a sorozatot, javaslom a beszerzését és megnézését. Lehetőleg egyszerre, úgy nagyobbat üt! -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ha úgy telepíted az adott disztrót hogy ne rakja fel a saját grubját, akkor igen, csak ki kell adnod a meglévő disztród alatt a sudo update-grub parancsot. Chakrát addig ne rakj fel most, amíg be nem fejezik a repó migrálást a KDE5 miatt, addig ugyanis nincs telepíthető csomag. A végén vannak a dolognak, bármikor elkészülhet.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
kmisi99 #41559 üzenetére
Kparted / gparted is tud partíciókat és partíciós táblát is másolni meg ezeket visszaállítani, ezeket jellemzően megtalálod a "live" képes disztrókon a programok között, csak írj ki egyet pendrivera és bootolj be róla.
Ha célirányos megoldás kell pont ilyen feladatokra, akkor pl. egy clonezilla disztrót tegyél ki a penre, az csak erre van.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
kkdesign #41554 üzenetére
Igen ez érthető, de azért nem javasoltam ezt, mert azon a ponton ahol elhasal ott még nem kerül képbe az fstab fájl, ahhoz előbb el kell jutni magára az eszközre, na ott hal el a dolog nálad. A látottak szerint megváltozik az eszköz UUID-je, mintha egy fizikailag eltérő eszköz lenne. A UUID pont azért van, hogy ez ne következhessen be.
Egy tippem még van, le lehetne beszélni a grubot az uuid használatáról. Ehhez be kellene lépni chroot-tal a telepített rendszerre, majd az /etc/default/grub.cfg fájlban a "GRUB_DISABLE_LINUX_UUID=false" sort true-ra állítani. Vagy ha true-val van ott, akkor ki kell szedni az elejéről a #-ot.
A folyamat ilyen egy live arch linux alatt, valami hasonló van nálad is, csak nem ugrik be melyik disztrót raktad fel.
mount /dev/sdbxy /mnt
arch-chroot /mnt
nano /etc/default/grub.cfg (ctrl + o, ctrl + x a mentés és a kilépés a nano-ban)
grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
exit
umount /mnt
reboot -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#33253120 #41541 üzenetére
Egy hasonló P4-es gépen a 12.04 LTS folyamatos 30% körüli proci terhelést produkált, mert a unity felület a megfelelő támogatás nélkül prociból dolgozott, legalább is gondolom ez volt az oka. Lecseréltük lxde-re a felületet, mindjárt leesett a proci terhelés a nulla közelébe.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
IstvánLászló #41417 üzenetére
Annak minden gond nélkül mennie kell, ha kiírod mint képfájl.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
IstvánLászló #41413 üzenetére
Igazából nem tudom. De az imager olyan mint a DD, 1:1-ben kitolja az iso-t az eszközre, ahogy azt kitalálták. Ezért kell utána kézzel helyrehozni a partíciót a pendriveon.
freaghill: Win7 szívatott így nem is egy gépen, de ez független a Linuxtól. Be kellett bootolni a telepítőbe, ott nyitni egy cmd-t, majd fel kellett másolni a pendrive telepítő mappáját a meghajtóra, rátenni egy boot flaget, majd onnan bootolni a gépet és megcsinálni a telepítést. Elég szopás volt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
IstvánLászló #41401 üzenetére
Windows alatt minden disztrót a Win32 diskimagerrel írok: [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
freaghill #41396 üzenetére
Ez gondlom a CS GO volt. Érdekes, hogy ennyire rossz eredményeket produkált a nyílt driver. Valszeg tényleg fel kell raknod a Catalystot, csak a látottak alapján egy másik disztrón.
Lathronos: nem csak magával az EDID kiolvasással vannak gondok? Kézzel lehet modeline-t csinálni a nem szereplő felbontásokra is. Na persze ha van egyéb lehetőség, akkor nem az analógot célszerű használni, már csak a rosszabb képminősége miatt sem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
kkdesign #41362 üzenetére
Nekem majdnem ez van, csak nincs Windows a gépen de az odd helyére bedugtam egy SSD-t és azon van a Chakra, miközben bent van a rendes vinyó is. Nálad ha jól értettem amit láttam, az eszköz azonosítója változik meg, amivel nem is tudom hirtelen mit lehetne kezdeni, ez valami biosz szinten lévő dolog.
Amúgy nincs véletlen egy sata / ahci mód kapcsoló a biosban? Annak az átállítása esetleg megoldhatja a gondot.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
freaghill #41356 üzenetére
Először szerintem indítsd el a játékokat. Ha működnek, akkor szerintem ne is cserélj drivert. Ha pedig nem működnek, akkor pl. a terminálban indítva nézd meg mi a gond, aztán másold be ide. Könnyen lehet, hogy csak valamilyen apró library-t kell felrakni hozzá.
lev258: ja, ha az AMD driver nagyja bekerül a kernel környékére, az jó lesz. Remélem ezzel a nagyon tré 2D teljesítményen is javítanak valamit...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lev258 #41353 üzenetére
Amúgy érdekes, régen is csak a gond volt az Ubuntun, vagy leszármazottain a zárt driverek bekapcsolásával, valahogy többnyire nem ment aztán csak terminált kaptál és old meg... (legalább is az én tapasztalataim ilyenek)
Nem igazán értem a dolgot, pl. Chakrán 4-5 parancs kiadásával és egy újraindítással oda - vissza lehet váltani a driverek között csak azt kézzel kell csinálni, de megbízhatóan működik.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
qwertly #41191 üzenetére
Sima Debian8 Lxde-vel megáll olyan 150MB memória fogyasztással, miközben stabil is mint a kő. Ez szerintem elég pehely még a 10 éves gépek számára is.
Innen kapj le egy lxde-s iso-t: [link], ezt rögtön ki is tudod próbálni telepítés előtt, mert live lemezkép is egyben.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
student #41179 üzenetére
Nem, pörgőset nem. A gép maga viszonylag pörgős lesz egy könnyűsúlyú disztróval, de az a proci egyszerűen kevés a mai netes tartalmakhoz. Persze menni fog vele a böngészés, de számíts hosszú weboldal betöltési időkre.
Van egy majdnem pont ugyanilyen gép az egyik szomszédomnál, én Debiant raktam rá Lxde-vel, pont arra van használva amit mondasz, mínusz a filmezés.
Ha netre kell olcsó gép, akkor oda minimum a Core2 proci, a modernebb cuccok közül meg inkább egy olcsóbb AMD APU és akkor az még jó pár évig jó lesz.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Damateo #41174 üzenetére
A kábel hibája is lehet. Valamint ezeket többnyire Kínában csinálják, ahol képesek nagyon tré forrasztásokat csinálni, mikor csak a szentlélek tartja a dolgokat a nyákon. Nekem is van egy olyan usb-sata átalakítóm, amin újra kellett forrasztanom a dolgokat, hogy működjön. Szóval először a HW oldalát kellene ellenőrizni.
llaszlo: jobbat nem tudom most hirtelen. Esetleg készíthetsz fájlra mutató linket a megosztás mappába, akkor nem kell két példány. Bár ez így nem annyira kényelmes.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
kkdesign #41162 üzenetére
A partíció végéből lecsíphetsz, az jó megoldás. Ekkor viszont telepítéskor tedd a grub-ot a HDD-re (elvileg alapból is oda fogja rakni), így megmarad a Win10 saját betöltője az ssd-n, miközben a vinyón meg meglesz a grub, benne mindkét rendszer indítójával, csak át kell majd állítani a biosban a boot eszközt a vinyóra az ssd-ről.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
beloadjoker #41121 üzenetére
Az időzónád Észak Amerikára van állítva, az állítsd át a Budapestire.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Ezkijez #41109 üzenetére
Tedd fel a mesa-utils csomagot (meg csinálj frissítést, ha még nem volt), aztán add ki a glxinfo parancsot. Nézd majd meg, hogy van-e benne direct-rendering az elején.
Meg indíts egy glxgears progit is a terminálban, hogy forognak-e a kerekek.
Továbbá kellene némi infó a gépről.
ubeygon2: nyunyunyu!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Lathronos #41054 üzenetére
Dehogy új, csak újszerű. Nagyon vigyázott rá az előző tulaj, meg mint az itthon kapható TP gépek egy jó része, ez is Németországból importált gép. Ott valószínűleg nem volt túl sokat használva.
ubyegon2: Szerintem nincs ilyen gond. Az előző 3 TP gépemnek se volt nagyobb betekintési szöge.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Joccc07 #41044 üzenetére
Az xfce egy könnyűsúlyú DE, még régi gépen se normális ha az ilyet használó disztró 2 percig tölt.
Tegnap vettem új TP T410-et, benne egy Core i5 meg tettem bele egy kínai dzsunka ssd-t, az eredménye az lett, hogy a boot alig 10 másodpercig tart, pedig KDE-s disztróról van szó ami nem pehely DE.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
freaghill #40909 üzenetére
Még nincs kész, de nyugodtan felrakhatod. Gyakorlatilag egy Steam-be bootoló Debian, csak a sima Debiannál frissebb driverekkel.
Ebből a szempontból bármi más disztróra felrakhatod a Steamet. Max ha nem Debian / Ubuntu leszármazott, akkor a játékhoz esetlegesen kellő library-k neve eltér attól, amit megadott a játék fejlesztője. Ott neked kell utánanézni mi kell nekik.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
qwertly #40896 üzenetére
Válasszuk szét, itt most az asztali környezetről beszélek, a hozzá kapcsolódó disztró kvázi mindegy.
Már az lxde se bővelkedik szolgáltatásokban, a nála kisebb igényűekben még ennyi sincs, azokat kezdőként fájdalmas konfigurálni (pl. openbox). - ezért majd nyilván kapok az openbox fanoktól.
Per pillanat csak a KDE-t tudom felhozni ellenpéldának, de az azt használó disztró erőforrás igénye nagyobb mint egy Lxde-sé, 4-500MB ramot igényel üresjáratban. KDE-ben a panel áthelyezések is tilthatóak. [link]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Antivírus szoftverek, VPN
- Beszámítás! Sony PlayStation 5 PRO 2TB Digital játékkonzol extrákkal garanciával hibátlan működéssel
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dell E5450 nagyon szép állapot i5, FHD IPS, 8GB, 256GB SSD, NVIDIA,Világítós HU billentyűzet
- BESZÁMÍTÁS! MSI SUPRIM X RTX 4080 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest