-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
Rowon #100836 üzenetére
FSTAB-ban egy helyen látsz mindent és ha nem fejből mennek a mount opciók, mint urandom0 kollegának, akkor mi történik? Nyilván megnézegeti a home user azt a pár Archwiki oldalt és akkor már talán még egyszerűbb a helyzet. Szóval egyszerűbb, átláthatóbb és egy helyen megoldod, ami szükséges. Ugye a swap nem lesz a Disks-ben, így mindjárt kelleni fog egy másik GUI-s program. Gparted-ben szintén nem lehet mindent megoldani.
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/nvme0n1p2 during installation
UUID=ab713dc9-b7ef-44b2-a7df-9b761a951395 / ext4 errors=remount-ro 0 1
# /boot/efi was on /dev/nvme0n1p1 during installation
UUID=128E-E953 /boot/efi vfat umask=0077 0 1
/swapfile none swap sw 0 0itt az a pár segítő Archwiki oldal:
-
válasz
oreg0503 #100821 üzenetére
Nem gond, jó, hogy beraktad ezt a képet, ott van a megoldás is...
Bal nagy ablakbabn lévő kisablakban nyomj a Megnyitás rendszergazdakéntra ill pipáld be, az kérni fogja a jelszavad és ekkor megnyílik egy emelt jogosultságú fájlkezelő ablak! Ott ugyanígy előhívod a jobboldalon lévő Tulajdonságok ablakot és megadod a megfelelő opciókat értelemszerűen! Felül Tulajdonos, utána az adott felhasználónév...így kb...lehet, hogy a Fájlok elérése helyett más lesz ott, írás/olvasási jog, ilyesmi, azt kell bejelölnöd majd.. (mappa elérése, fájlok elérése...ami csak van, mindenhol jelölj be megfelelő jogosultságot)
-
-
válasz
tordaitibi #100815 üzenetére
Itt valami teljesen más volt, hogy mi azt azt már sose tudjuk meg mert le lett formázva az egész.
Szerencséjére a kollégának csak filmek voltak rajta, mert amúgy lehetett volna még bűvészkednie a Testdisk/Photorec programmal, de így nem érdemes.
Anno én is elügyeskedtem egy HDD-ről 300gigányi filmet!
Sajna nem volt a közelemben senki, akin eret vághattam volna...
-
válasz
oreg0503 #100812 üzenetére
A fene enné meg a Windowst, eszerint zárolta magának a meghajtót és mivel töröltél is valamit, így max Winről lehetett volna megoldani a dolgot.
Törlöm a particiót és formázom EXT4-re . Akkor automatikusan csatolja a LM, vagy kell a csatoláshoz, írás- olvasáshoz mókolnom valamit?
Pontosan így, épp ezt mutattam előbb a screenshoton! Debianon kéne mókolni, Linux Mint-en nem kell! Csatlakoztatod és már használatra kész.
-
válasz
oreg0503 #100807 üzenetére
Ó...Tibikomám válasza alapján esett le, hogy ez lehetett valami Wines haszontalanság is. De ha nincs már Win, akkor nincs gond se!
Ami kell arról a meghajtóról, az sem érhető el már? Amúgy Linux Mintnek látnia kéne az NTFS-t is. Ha le tudod halászni a szükséges fájlokat, utána formázhatod is szerintem, ha nem tudod leszedni, akkor meg főleg. Nyilván Wines dolgokban csak Winesek tudnak okosat mondani...
-
válasz
oreg0503 #100804 üzenetére
Szia!
Nem teljesen tiszta, mit is töröltél. Ha csatlakoztatod a külső eszközt, akkor megjelenik a baloldali panelon? Ha igen, akkor semmi gond, ha magába az SSD-be töröltél bele, amikor fel volt csatolva, az megint más helyzet.
Itt a képen alul látható, amint bedugtam a pendrive-ot, egyből megjelent felcsatolva.
Egyébként live alatt csatolt eszközről is tudsz másolni a telepített rendszer mappáiba. Ha meg valamit töröltél, a Kuka-ból nyilván visszaállítható, de itt nem erről lehet szó...
-
válasz
UserX #100797 üzenetére
Ahogy urandom0 is írta, a default magyar a jó, amit a telepítősegéd is felajánl, szóval ha nem piszkálod és továbblépsz annál az opciónál, akkor minden OK! QWERTY szerintem alapból pont rossz, elég ha csak ránézel arra a sorra.
Rendszerbeállításoknál ott a Kiosztás menüpont, ahol be tudod állítani a sima magyar kiosztást és alul van a kis bill ikon, arra rákattintva látod is, milyen lesz.
Bocsánat én Win felhasználó vagyok!
Ezt sajnos biztosan nem bocsájtjuk meg, de Linuxos dolgokban azért segítünk!
***************upd
Fenébe, most fogtam fel, hogy XFCE-t raktál fel, nem Cinnamont, de ott is kell lennie a Rendszerbeállításokon belül billentyűzet beállítási opcióknak. Amúgy a Cinnamon verzió a legkönnyebben kezelhető, időseknek főleg.
Itt van egy ilyen leírás, de ez terminalos, ahogy látom...
How do I set default keyboard layout in XFCE?
Hátha van itt XFCE-s fórumtárs is...ő majd segít, ha ezek alapján nem megy a dolog.
-
válasz
Rimuru #100782 üzenetére
Az hogy mar firmware szinten nem latszodik nekem nem erre utal.
Ööö...látszódik itt minden, főleg az, amit a BIOS ír boot előtt, hogy gond van a ventivel szerinte! De a kapott kódokat beírva a supportoldalra meg egy nagy semmit ír. Pucoljam ki a port meg hasonlók? Ezt van, aki magától nem nézné meg!?
Még ma van kis időm, valami rejtett BIOS opciókat előhívok, mert valahogy meg lehet mocorogtatni a ventit így, nem hiszek annyira a sikerben, de kíváncsi vagyok a rejtett BIOS opciókra.
-
válasz
tordaitibi #100783 üzenetére
A tacho az sebességet jelent angolul.
Ja OK, azt hittem, hogy eltartott kisujjal írkáltad.
Köszi az ajánlatot, szerintem élni is fogok vele, de már csak januárban szerintem!
Ha a ventillátor meghajtó fet vagy tranzisztor van megszakadva és ezt Te szoftveresen megjavítod akkor tudod...
Azt mondod, még igen erős akarattal sem bírnám megcsinálni!?
Nem ismersz még akkor!
De nyáron tuti kampeca lenne a proci, most is egyetlen csomag frissítésekor, igaz GRUB-ot is frissített utána, de pillanat alatt 100 celsiust mutatott... Pedig úgy örültem neki, hogy kaptam új ventit is hozzá, ki is tudtam cserélni, összerakom, beindul...és ugynúgy semmi.
Szóval tényleg rendes tőled, ha nem ilyen bolodokháza időszak lenne, mindegy mire visszautaznak a népek úgyse lesz kész, jó lesz az a január. Addig most már ne érjen kéz-lábtörés, ill utóbbi nem lényeges.
-
válasz
tordaitibi #100775 üzenetére
Inkább a hobbiekektronika topikba
Oda azért nem írok, mert ugyanúgy nem fogom érteni, amit írnak, mint ahogy nem értelek téged sem.
nem jön vissza tahó jel
Lehet azért, mert nem is ment sehová.
Dell notis topikban ezt írták, ami igaz lehet, de a másik javaslat még jobb lenne. Dell support oldala meg ezt írja, szóval kb annyi, hogy ha éppen sütne a nap és nem nézek bele, az úgy jobb.
De anno kernel paraméterrel oldottam meg azt is, hogy ne csak egyetlen processzormag működjön a Toshiba Satellite L305-ben, ezért is gondoltam, hogy kernel paraméter is jó lenne.
Hardverhiba meg nincs, mivel cseréltem a ventit.
-
#100773 ubyegon2-ben lévő problémával kapcsolatos kérdésem lenne. Ha a Dell Latitude 7400 2in1 ventilátor vezérlője nem indítja a ventit, van erre valami kernel paraméter, amivel át lehetne hidalni, akár direktben használva is a ventit?
Vagy ezt már a Haladóba írjam?
-
válasz
Rowon #100768 üzenetére
Többnyire régi, elavult procik, nem támogatják az újabb kodekeket.
Ööö...no de a használtüzleti nem csak 50-60eft lehet ám.
Mondjuk összehasonlítom a fél éve vett Dell Latitude 5520-at 32gigás konzumer 160eft-s biliműanyag géppel, OK, hogy ez a i5-1135G7 proci Iris XE-vel 32GB RAM-mal nem csúcs, de mégis...
-
válasz
csixy #100764 üzenetére
Az a fő gondom ezekkel a konzumer noticsodákkal, hogy a belső paraméterek bőven jók női user használatra, de a strapabírásuk nulla. Félévente kéne újat venni, ezért is írtam, hogy már az újabb használtüzletik sem olyanok, mint a régebbiek. Konkrétan a Dell Precision M4700 meg a HP Elitebook 8560w az medveagyonütésre is alkalmas.
De még a 8570p töltőöble is 5 év valóban intenzív használat után, hurcibálás után kezdett vacakolni és amikor én használni kezdtem, már volt benne 4-5 év üzleti használat.
Egyetlen hibája, hogy a linux telepítők minden verzióját visszaöklendezi.
Azér' az elég durva hiba, gyakorlatilag nálam repüljpáva lenne első napon.
-
válasz
oreg0503 #100753 üzenetére
Hát ez a használtüzleti noti kérdés egy örök marad!
Nekem az ezeréves HP Elitebook 8570p-m múlt évben ment nyugdíjba, úgy, hogy még én is használtam bő 5 évet napi 12órában, melót is azon végeztem. Az, hogy a szekvenciális íráson kívül mindenben jobb volt a Sata3 Samsung 860 EVO SSD-m, ne is érintsük. Ugye azt tudjuk, hogy normál rendszerfuttatásnál nem érzékelhető a különbség Sata és NVMe SSD között...folyamatosan hurcoltam magammal, egyszer rá is zuhantam teljes súlyommal és a még durvább 8560w tesója még mindig használatban van.
A mostani Dell Latitude 5520-as mondjuk kétszer annyiba volt használtan, mint a HP Elitebook, de lényegében hasonló gépeket újonnan közel sem kapom meg ennek a duplájáért sem. Sajnos a mai használtüzleti notik viszont már fizikailag nem tűnnek annyira strapabírónak, legalábbis a mostani Dell és egy szintén régi Dell Precision M4700-am alapján ezt látom. Ez utóbbi kimaxolt hardveres tudásához hasonlót 4 éve kommersz gépekből igazán nem is tudtam volna találni.
De szerencsére sokan veszik a konzumer gépeket meg konzumer SSD-ket is, így a gyártó tudja gyártani a hasznosabb komponenseket is.
De a lényeg, hogy mindenki legyen elégedett. (Samsung 860 EVO óta már SSD-t is csak használtüzletit veszek)
-
válasz
szotadi #100750 üzenetére
Igazán nincs mit, remélem pont ez eddig kimaradt nálad.
Ez a Screen Flickering dolog eléggé meglepett, nagyon régen volt ez gyakori, ez az _iommu kapcsolgatás is ezerévesnek tűnik nekem, de legalább találtál rá megoldást.
Amúgy régen is és most is pont az Inteles gépek nem voltak problémásak, de úgy általában is elég sok gondról olvasni mostanában, amit az újabb kernelek orvosolnak. De legalább foglalkoznak vele, csak ha valaki home userként belefut ezekbe, azért nincs egyszerű dolga.
-
válasz
szotadi #100748 üzenetére
Hátha segít...nálam a display 100%-on van 1920x1080-on, ezt a beállítást szoktam minden notin először bizergálni, ha szükséges, külön a fontok méretét is, plusz a fájlkezelőn, paneltálcán, a terminalablakon és a Firefoxban állítok a fontok méretén. Így ezekkel normális méretű lesz minden.
-
Cinnamonon a Betűtipus beállításoknál szoktam feljebb venni a Szövegméretezést 1,2-re vagy 1,3-ra. Ott próbáltad már ezt?
.
Az alap 1-es az ilyen a Menükben:
-
válasz
oreg0503 #100741 üzenetére
Jujjjj, csak használtüzleti notebookot szabad venni Linux alá!
Amúgy meg gyártóként régebben elég Linuxbarát volt az Acer, EndlessOS-t rakott sok notebookjára, pár éve meg áttért a Windowsless gépeknél a Linpus Linuxra, ami egy bootUP OS igazából, de ebből is látszik, hogy akár Linuxszal is kiadhatnák szinte bármelyik gépüket.
Amit vettél és rowon kolléga megnyugtatott vele kapcsolatban, azon a gépen minden főbb paraméter Linuxbarátnak látszik szerintem is. Lehet hamarabb anyázná az Acert, aki Win11-et akarna felrakni, de ez 11.gen Intel CPU-s gond lehet, nincs valami driver a Win telepítőben és el sem indul így a telepítés, gondolom Linuxnál a kernelben ezek nem fognak hiányozni, talán RAID driverről volt szó...
Intel UHD és az Intel Ax211 Wifi jól fut Linuxon, a többi fődarabnál meg egyértelmű, hogy nem lehet gond.
De legközelebb kérdezz rá hamarabb és majd ajánlunk neked super használtüzletit!
(ez amúgy csak félig vicc, én tuti azt ajánlanék mindenkinek)
(webkamerát meg fingerprintet sose használok)
-
válasz
cigam #100699 üzenetére
Tényleg nagy lutri ez az USB dongle téma, viszont ha már kernelbe bekerült végre a driver, utána nem lesz vele gond. Remélhetőleg.
Amúgy az amazonos linkem is egész jónak tűnik, ami fut Linuxon, beleírták a megnevezés sorába.
A chipekkel meg ugyanúgy variálnak a gyártók, mint a belépő szintű SSD-knél is.
-
válasz
cigam #100692 üzenetére
Nyilván nem minden egyes RealTek totál kampeca Linuxon, de azért jellemzően azokkal van baj, ezt a linket neked is érdemes nézegetni, bár biztosan ismered. Mindegy is, tény, hogy ha valaki notit venne és jót akar magának, az Intel wifiset vagy Qualcommosat vesz. Meg azért tegyük hozzá, hogy neked megvan a megfelelő jártasságod, hogy driverezd Linuxon, ha gond van, de kezdőknél ez valós gondot jelent. Nem? De!
Itt egy jó példa, Dell Latitude 5520:
Device-1: Intel Wi-Fi 6 AX201 driver: iwlwifi v: kernel bus-ID: 00:14.3
chip-ID: 8086:a0f0 class-ID: 0280
IF: wlp0s20f3 state: up mac: Dj:B0:B0:f4:4c:d5
Device-2: Intel Ethernet I219-V vendor: Dell driver: e1000e v: kernel -
válasz
funkmester #100684 üzenetére
Hirtelen ez a skinflint ugrik be, ahol tudsz szűrni wifi gyártóra és modulra. Látható is az Intel elterjedtése és ezekkel tényleg nem szokott gond lenni Linuxon. Qualcomm is van bőven, szóval ahogy rowon ft írta, az jó kiindulópont lehet.
A pár napja írt hsz-ben lévő linkeket is érdemes nézegetni amúgy, főleg az elsőt.
-
válasz
Rowon #100691 üzenetére
Broadcom az még elmegy Linux alatt, de mióta olvasom a topikot, tényleg mindenki csak szív a RealTek wifis dolgokkal.
Toshiba Satellite L305-ben volt RealTek csak, de az is csak a LAN:
Card-1: Realtek RTL8101/2/6E PCI Express Fast/Gigabit Ethernet controller
driver: r8169 v: 2.3LK-NAPI port: 3000 bus-ID: 02:00.0 chip-ID: 10ec:8136
IF: enp2s0 state: down mac: 00:1e:33:6e:c6:e4
Card-2: Qualcomm Atheros AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express)
driver: ath9k bus-ID: 03:00.0 chip-ID: 168c:002aViszont a nagyon belépő szintű Dell notikban előfordul a RealTek wifi, ahogy nézegetem, de amúgy a Dellekben Intelek vannak, Latitude meg Precisionban tuti.
-
-
válasz
Rowon #100647 üzenetére
rég röhögtem ilyen jót! Bocsi minden érintettől, de ez a tologászós dolog megjelent előttem...
No de amúgy Tibikomám csodarendszere annak ellenére is működik, hogy azt a hülye striccert vagy mit tologatja rajta. Nyilván benne van 5000 üzemórája, de szerintem eret is vágna magán, ha csak felrakná és 15 perc bíbelődés után csak használni kéne... tényleg dögunalom.
Szerintem is pár terminál parancs bőven megfelelő, ha a felesleget el akarjuk távolítani, bár tény, hogy izgalmasabb a gombnyomogatós appok után pislogni, ha szépen lecsüccsen a rendszer egy reboot után!
Nyekkentettem már meg anno Debiant is, de pontosan tudtam, mit csináltam előtte. Ez bizony igen lényeges, ha a user nem a piszkos ablakokon keresztül akar pingvint látni.
-
Jogos a figyelmeztetés, kicsit elment a szakmai iránytól a beszélgetés, ami egyrészt jó, mert kifejezetten jó kis csapat alakult itt ki az idők során, de sose megyünk át a kifejezetten nekünk készült Linuxos OFFtopikba... No most átvittem oda a pálinka dalt, ha gondoljátok, ott tudjuk folytatni! Nem idegen topik, a mi saját offtopikunk végülis.
(amúgy nagy ivászat után másnaposság ellen egy 3 órás január 01. hajnali Arch telepítés az igazi)
-
válasz
tordaitibi #100539 üzenetére
Sejtettem, hogy kölökkori a képed!
Alkecolás nálam is nagyon fékezett habzású általában, bár a topikokat olvasgatva néha rámférne egy löket...no majd ünnepekkor, azt úgysem lehet másképp kibírni!
Cigi még megvan nálam is, de kb mindegy a pesti levegő vagy cigifüst.
A kor meg olyan, hogy amíg nem hülyül az ember, addig folyamatosan bölcsebb lesz! Ezeket simán érzem is...
-
válasz
csixy #100536 üzenetére
Az enyém a biciglis láttán úgy haptákba vágja magát, hogy az orrom kénytelen vagyok a szélvédőbe törölni!
Na ilyen nem kéne, pont az volt most is jó, hogy nevelőcélzattal azért picit meg tudtam ugrasztani a komát! De mondjuk ugyanezt eltátszotta volna, mikor kicsit hócsúszkás az aszfalt... Szerencse, hogy itt a kanyart mindig szemből levágják a lakótelepi vietkongok, így nagyon óvatosan közlekedek, plusz az egyenes részen van a trafik is, ahonnan mindig átgyalogol valami elmeroggyant körülnézés nélkül.
growler
Jajjj ez a nyelvtannácizás!
Én szeretem biciglinek írni, osztjónapot.
-
válasz
tordaitibi #100530 üzenetére
Az én táblafelismerő rendszerem az utóbbi 43 évben még nem mondott csődöt
Majd fog! A rutin meg az évek, utóbbi még nálad is sokkal erősebb, no meg az alkecolás+cigik!
A jó öreg Ignis se ismer egy táblát se, mondjuk minap meg egy birka bicigkist nem ismert fel, nekem kellett megállnom 20 centire a térgyitől! 20 körüli majomgyerek volt, kétoldalt parkoló autók között úgy gyalogolt át, hogy füliben a zene, nézte a mobilját... Ami durva volt, hogy neki állt feljebb, mikor a térdén megérezte a Suzuki szelét, üvöltözött, hogy ő már rég lelépett a járdáról! Kikiabáltam neki, hogy pont ez a baj te nyomoroncbirka!
Jó ideje ilyenek már fel se húznak.
-
válasz
csixy #100520 üzenetére
Nem cseréltem le, megvan a cinnamon is.
Akkor jó, legalább látod, mi mennyire használható!
Amúgy meg opelsosekopel!
Persze ehhez hozzá tartozik a régenmindenjobbvót!
Amúgy ez az ElementaryOS is aranyos, de nagyon herélt/korlátozott rendszer alapból. Mindig az EndlessOS ugrik be emellé emlékeimben...
-
válasz
Petya XT #100505 üzenetére
FF linuxos verzióknál nagyon köhög nálam az add-on page, sőt az esetek 95%-ban be sem jön, idő túllépésel.
Ezt még nem tapasztaltam, most megnéztem a Kiegészítők oldalt, simán bejön, addonokat is lehetne felrakni, azt mondjuk felrakja magának, ha bejelentkezek a sync-be.
#100506 tordaitibi
A FF alapból magyar nyelven indul a Mint-en, ennek két oka lehet, egyrészt fenn van a firefox-hu csomag, plusz install előtt nyilván kiválasztom a megfelelő lokációt, nyelvet. Ha valamelyik disztró régebben nem rakta fel a firefox-locale-hu nyelvi csomagot, akkor nyilván felraktam én utólag.
A betüméreteket két helyen állítom be, a Rendszerbeállításokban először, mivel ez is befolyásolja a FF fontjait, utána külön növelek rajtuk a FF saját beállításainál. Nem tűnik annyira ördögien nehéznek a dolog.
Másik, semmilyen módon nem tudom rávenni hogy teljesképernyősen induljon, mindent kipróbáltam, eredmény nulla.
Erre nem nagyon tudok mit mondani, annyira elképzelhetetlen...
-
válasz
Petya XT #100502 üzenetére
Sajna ezekkel az USB wifi adapterekkel lehet szívni, ha nem előrelátóan választ az ember.
Linux wireless LAN support
Existing Linux Wireless drivers
Amazon listDe ha már megvan, akkor marad az ügyeskedés, szerencse, hogy ez a morrownr oldal elég sok mindenben megoldás, nyilván nem a legegyszerűbb.
-
...és mindkettőt átállítottam egy másik UK szerverre
Ha az automata azoknál dobja a legjobb sebességet ill láthatod, hogy működik-e a tükör, akkor onnan frissíteni fog.
Amúgy annyi totál felesleges dolgot raksz fel...a HDS alapból nem SSD-hez van fejlesztve, NVMe SSD-hez meg főleg nem jó, de ugyanerre a Linuxos verzió abszolút értelmetlen. A hőmérséklet értékekig néztem a screenshotot, annyi elég is volt.
Parancssori megoldás a jó, ott nincs különböző függvények alapján kalkulált érték, vannak a nyers smart adatok és abból látod, mi a helyzet.
ezek kb hasonló adatokat dobnak:
sudo smartctl -x /dev/nvme0n1
sudo nvme smart-log /dev/nvme0n1 -Hmég akár ezt is megnézheted, hogy van-e hiba:
sudo nvme error-log /dev/nvme0n1
-
válasz
Petya XT #100488 üzenetére
A manó csípje meg, amikor kérdést feltetted, Tibikomám úgy elvitte a showt, hogy elsikkadt ez a dolog. Pedig még meg is néztem, de nem írtam meg, hogy amit linkeltél, abban ott a linkelt megoldás, azt írták, amíg nem működik a leírásban lévő dolog, addig ezt kell használni helyette:
"[Important] this repo is under scrutiny as the driver is not working properly , meantime this is working , this repo will be updated shortly"
-
Bocs, nem szoktam nézni ezt a Rendszerinfó appot, megnéztem és nálam is nvr-t írt...amíg ki nem húztam azt a fület kicsit, így már jobb...
Nem nagyon lehetne lassulás azon a gépen, a Sabrent NVMe SSD sem lassú, RAM is van bőven...
Jó lenne megnézni a futó processzeket mondjuk htop terminal appal, a CPU oszlop alapból az aktív, kékkel látod, itt jól látható, ha valami húzza a CPU-t...
A terminalból frissítés lefut rendesen? Telepítés után cserélted a default tükröket?
Egy terminalos
inxi -Fxxx
kimenetet berakhatnál, jó általános hw/sw áttekintést adna!Hardveres tűzfal van, egy DrayTek Vigor 2860A
Akkor szerintem a gufw tűzfalat nyugodtan inaktiválhatod és a clamav virusírtót is.
sudo smartctl -x /dev/nvme0n1
kimenet is hasznos lehet az SSD-ről. -
válasz
Rowon #100473 üzenetére
& I02S3F
Akkor van értelme a clamavot szigorúan esetileg lefuttatni, ha sokfelé egerészünk és mondjuk van olyan meghajtónk, amit Windows gépre is csatlakoztatunk. Bár fene tudja, ilyen esetekre meg úgyis van magán a Windowson saját virusírtó és azon is lehet ellenőrizni a bedugott külső eszközt.
Ami a kérdezőnél van a /dev/nvr-re telepítve disztró, azon meg eszeveszett R/W terhelést csinál a clamscan, ha ez az nvr tényleg az, amit az NVR alatt értünk és folyamatosan scanneli a clamscan, akkor nem csoda, ha leül a rendszere. Mert egyébként semmi nem indokolná a lassulást!
Ezeket a fals riasztásokat nem is hallottam eddig, igaz nem is olvasgattam ezekről az irtókról túl sokat. Nyilván Windowsról áttérve mindenkit érdekel, hogy is van Linuxon ez a virusírtás...
Az is igaz, hogy mióta nem Wint használok, nem is nagyon vásárolok ncore és egyéb shopokból crackelt appokat, gamekat!
-
-
A magas CPU értékeket a jelenleg is futó víruskergető okozza.
Ezt miért futtatod egyébként? A screenshot alapján piszok magas a write érték, nem tudom, mit ír az annyit a lemezre... Van konkrét oka, hogy futtatod a clamscan-t?
Engem mondjuk ez is meglepett kicsit:
Mi a fene ez a /dev/nvr, ahová a / telepítve van?
-
válasz
growler #100459 üzenetére
22-re fel lehet mokolni a 6.4-es Cinnamont.
Ne csináljuk ezt egyelőre! Valóban pár pillanat felmókolni, de reboot után fekete képernyő fogad, jobbgombra egyedül az Asztali beállítás sor jelenik meg X11-en, Waylanden semmi. A 3gombos újraindításra reagál nagy nehezen a rendszer.
Belegondolva kicsit, ha jól futna Linux Mint-en, tuti frissítenék, hiszen a csapat büszkesége a Cinnamon.
Szóval csak saját felelősségre rakja fel mindenki és csak ha van tesztelésre tartott disztró!
dmesg ezzel búcsúzik:
11.177672] systemd-journald[335]: /var/log/journal/dbc67a17...
Van is egy 8MB file fenti könyvtárban, de még olyan korán van, hogy a bin-t fogalmam sincs, mivel nyitom meg...
-
válasz
Warton #100452 üzenetére
Hát ez tényleg nem akarja a 22-re upgrade-et! Mindent végigzongozáztam, amit lehetett, apt-cache törlés, eredeti tükrök visszarakása, Szoftverforrásoknál a kijelölt program downgradelése. Már az Apt-cache ablak után bedobja a Javítás ablakot és ennyi...
De ahogy nézelődtem, rájöttem, hogy Cavintont kellene szednem, mert van egy augusztusi és egy szeptemberi log is a /home-ban, amiben látszik a sikertelenség.
....
Get:88 http://mirror.easyname.at/ubuntu-archive jammy-backports/multiverse amd64 c-n-f Metadata [116 B]
Fetched 51,7 MB in 5s (10,4 MB/s)
Reading package lists...
Check succeeded: APT gyorsítótár
Running check 'Rendszer pillanatfelvételek'
Fixing check 'Rendszer pillanatfelvételek'
mintupgrade-inhibit-power: nem található folyamat
Igazad van, ez így nem fog működni sajna...
clean: remove all unused deps [link]
Ezzel viszont nem tudom, mit csináljak, pedig lehet lenne valami értelme... -
válasz
Warton #100447 üzenetére
Szerintem rakd fel a 0-49-est. Ha nem akarja azt használni a rendszer, amit utolsónak felraksz, az azért is lehet, mert nem azon a disztrón futtattad a grub-update parancsot, aminek aktív a GRUB-ja bootkor. De ha mindet leszeded, csak egy marad, akkor azt kéne használnia.
Bár a leírásban a 6.8-as kernelt írja, lehet nem lényeg a végén lévő szám.
-
válasz
Warton #100440 üzenetére
Jobb lenne a Synapticból eltávolítani a fentieket és azt a
hwegeneric verziót felrakni, amit a képen mutattam, az 2027-ig támogatott.
De ha rákattintasz a legfelső sorban, akkor nem lesz aktív a telepítő gomb? Igazából eltávolítani nem is kell semmit, mert egy előzőt őriz meg a rendszer. De lehet csak a nala csomagkezelő szedi le a felesleges kerneleket automatikusan, az apt az nem. -
válasz
Warton #100434 üzenetére
Ez valóban érdekes, mert a második képen olyan verziók vannak, amik éppen a Mint 22 tárolóiban vannak. Hasonló gondokra írták, hogy...
I believe the issue is the incompatibility of packages present in Ubuntu 22.04 repos which Mint 21.x is based on. To my knowledge the official supported kernels for Ubuntu 22.04 and by extension LM 21.x are 5.15 LTS, 6.2 HWE and 6.5 HWE ... i recommend to use the latest 6.5 HWE and wait until LM 22 is released for it will use 6.8 kernel
[link]Ha nem a 6.8.0-45.45~22.04.1 kernel van fenn a 21.3-nál, akkor rakd fel azt tárolóból* és utána próbáld meg újra. Ha az van fenn jelenleg is, akkor viszont ez így tényleg elbukik az Ubuntu repón.
*megnéztem, ez van a 21.3 tárolóban...
-
válasz
Rowon #100415 üzenetére
Azok a linkek ugyanarról a blogról vannak, amit Te is linkeltél az imént!
Anno tényleg valami nagyon nem volt kerek, szinte vérre menő viták övezték a Miki sapit, mondjuk az akkori felelős főTG szerintem abba kezdett belezakkanni, annyira komolyan vette a megbízatását...
Most, hogy béke van, már nem vesznek vissza!
brühühüüüü
-
válasz
IstvánLászló #100399 üzenetére
Neked is szép napot!
A részemről nem a piszkálódás a célom,ígyekeztem jó véleményeket - mondani.
Nem is rád céloztam imént, hanem ránk többiekre, akik azért piszkálódnak időnként!
-
-
válasz
tordaitibi #100388 üzenetére
Ubi egy kulonleges eset, tenyleg elvan ppa nelkul.
Én különleges eset!
És ezt Te írod...
Elvagyok én mindennel és minden nélkül is, csak ne Win, meg ezek a snap, flatpak és társai rettenetek legyenek. Ezek mind-mind az elbutulás felé vezetik a usereket!
Elképzeltelek téged is 20 év múlva, amint az 50 éves régi XP-s szutykaid még meglesznek az akkori AI-flatpakon és a legújabb megoldásokat erőszakolod össze a 40 éves Ubuntuddal!
(nehogy megilletődj, eccerűen ez most beugrott, minden bántó szándék nélkül)
-
válasz
IstvánLászló #100387 üzenetére
Nehogy vérkomolyra vedd ezeket a Linuxom belüli froclizásokat!
Mindig is egészséges marad ez a piszkálódás LTS és rolleres tábor között. Amúgy míg nem kell Wint használnom, én bármelyik Linuxszal ellennék.
De gyanítom, minden normális Linux user így van ezzel.
PPA-t régebben használtam én is, Selene egyszercsak megszünt tárolós verzióban és PPA kellett, de már egy ideje nem nagyon rakok fel semmit külön Linux Mintre, kivéve a megszokott cli-s programokat.
Anno nálam is Debian volt a Linux Mint mellett állandóra, főleg mélyebb megismerés céljából, így én is megtanultam PPA nélkül ellenni.
Van amúgy egy Win11-em is egy 2230-as NVMe SSD-n, de nincs gépközelben. Ezzel kaptam a használtüzleti notit.
-
válasz
Warton #100379 üzenetére
Azért látjuk Tordai úr kálváriáját a megromlott Ubuntujával
De egy 18.04 Ubuntut használ!
(de főleg mikkel pakolja tele...)
Nekem is van lejárt szavatosságú LinuxMIntem és nem tudom upgradelni, mert errort dobál.
Ez meg gondolom a szokásos user error lehet! Senki nem foglalkozik a figyelmeztetéssel, hogy minden nem hivatalos Ubuntu és Mint tárolós csomagot le kell pucolni főverzió upgrade előtt.
Amúgy meg LTS verziókról van szó, miért is lenne olyan, mint a rollingok?
Utóbbiakat meg csak frissítsd állandóan, ha kihagysz pár hetet, majd pislogsz erősen.
Egyébként épp pár napja volt több nagyon ősi Ubuntu upgrade a topikban.
#100377 Rimuru
-
válasz
Crvsh3R #100374 üzenetére
If you have a /boot/grub2 folder instead of a /boot/grub folder , you need to adjust the file paths mentioned here and in the minegrub-update.service file
Also if you're not sure, run grub-mkconfig -V to check if you have grub version 2 (you should have) [link]Úgy látom, ahol fentiek teljesülnek, ott tudod használni. Ventoyt nem ismerem, egyszer csináltam vagy 5 disztróval, de pár hónap után egyszerűen megnyekkent teljesen.
-
válasz
csixy #100285 üzenetére
Jót tesz persze, de enélkül is mocorog bőven.
Ha más nincs, akkor ez a karácsony fedőnevű készülődésre felkészülés is itt van. Ma már keresgélés volt, ajtódísz, asztali koszorú és átnézni, mik vannak, nyilván ami padlóra borulta magát, azt meg Ördi kezdte rágcsálni bőszen.... szóval van itt adrenalin eléggé.
-
válasz
urandom0 #100282 üzenetére
Nagyon kedves, hogy klingonul üzen, csak párszor égnek állt a hajam menet közben tőle. De legalább a BIOS frissítések sikerültek, egyből 3 verziót is upgrade-elt a rendszer, mármint nem a rendszer, mert reboot után csinálta.
Az elején majd egy percig nullán álldogált a folyamatjelző csík...az kicsit idegesítő volt azért.
Azért jó, hogy most már bármelyik disztrón automatikusan lehet BIOS-t/firmware-t upgrade-elni.
-
válasz
urandom0 #100280 üzenetére
A Lubuntus kolléga, tényleg, ez pár napja volt!
Valahogy ezektől függetlenül mégis az marad az emberben, hogy nem lehet ilyet csinálni, ami ugye Linux alatt sokszor nem azt jelenti, hogy lehetetlen.
Remélem ez a KDE Neon 22.04 to 24.04 autoupgrade-re is vonatkozik....épp most engedtem rá a rendszerre. Remélem a plasma 6.2-re upgrade nem nyekkent meg semmit, az Ubuntu core talán megoldja...no közben azért ugranak fel fura értesítések:
Reboot után szerencsére működik az új LTS...
ubyegon@NEON-latitude5520:~$ inxi -Fxxx
System:
Host: NEON-latitude5520 Kernel: 6.8.0-49-generic arch: x86_64 bits: 64
compiler: gcc v: 13.2.0 clocksource: tsc
Desktop: KDE Plasma v: 6.2.3 tk: Qt v: N/A wm: kwin_wayland vt: 1 dm: SDDM
Distro: KDE neon 24.04 6.2 base: Ubuntu 24.04 LTS Noble
Most jön a Dell firmware update, ez inkább izgat...
Nálunk, a cégnél olyan volt, hogy előző kolléga Ubuntu-t használt szervernek, és úgy gondolta, jó ötlet Debiant csinálni belőle úgy, hogy átírja a repókat és dist-upgrade-el.
Azért egy ilyen művelet végrehajtójától megkérdezném, mennyire mélyen gondolta át ezt fejben.
Mondjuk arra jó, hogy aki ki akarja javítani, ez legalább nem tompul el teljesen!
-
válasz
cigam #100274 üzenetére
Ja nem is magadnak csináltad!? Az még meredekebb, ha mégis bekrepál, majd hívni fog.
De ha eddig jól ment, a következők már nem jelenthetnek akkora gubancot. Ha belegondolok, hogy a sysvinit-et kicseréli a telepítő systemd-re, már-már olyan, mintha egy új telepítést csinálna.
Ezek szerint mindketten tévedtünk, vagy urandom0 ft téved!
-
válasz
cigam #100269 üzenetére
Régebben nem arról volt szó, hogy ekkora ugrás nem lehetséges?
Nem is volt az régebben...vagy ekkora mágus vagy, vagy valahogy megoldották azóta, mert talán a systemd-re átállás miatt se nagyon volt lehetséges. Legalábbis nekem is így rémlik. Akkor már csak két lépést kell megtenned a 24.04-ig.
Mindenesetre gratula hozzá!
Nekem eszembe nem jutna, igaz nem is értek az Ubuntuhoz.
-
válasz
tordaitibi #100264 üzenetére
Így van +megkaptam hogy nem kell papolnom mert Ő nem óvodás, tudja mi az alvás meg a hibernálás.
Azon kicsit meg is lepődtem, mert egyrészt egy új topiktárs esetén az ember olyan dolgokat is leírhat, amit tévesen gondolt, hogy nem tud a kérdező, de pont amiatt, mert nem tudjuk, mit tud egy új ember. Másrészt kifejezetten barátságos segítő szándékkal írtad, nem az én odaszúrós segítő stílusomban.
Én az önérzetesség miatt biztos voltam benne, hogy tudja a fórumtárs, ha még én is tudom ezeket, aztán most kiderült, hogy annyira mégsem.
No nem baj, nem vagyunk egyformák és egyformán elfogadóak sem. Így aztán azt a zseniális hibrid hibernációdat sem fogja már soha megismerni!
-
válasz
Remus389 #100248 üzenetére
Azt akarod mondani, hogy tulajdonképpen ezzel hibernált a Windows 10 suttyomban?
Nem én mondom, 10 éve nem használok Wint, de legutóbb Tibikomám is írta, hogy valami félhibernált állapotba kerül a Win kikapcsoláskor, de amit az előbb linkeltem, az is egyértelműen ezt taglalja!
A Linux az tényleg kikapcsolt állapotba kerül a shutdown-ra.
Linux az végrehajta a kapott parancsot.
-
válasz
Remus389 #100238 üzenetére
How to Turn Fast Startup On or Off in Windows 11
Ezt csak úgy itt hagyom neked. Utóbbi időben kétszer is kellett harcolnom Winnel, mindkét alkalommal ki kellett kapcsolni valamit, egyik alkalommal csak azért, hogy egyáltalán működjön a notebook...
No mindegy, szerintem a linkben leírtak alapján kapcsold ki a fast startup-ot vagy akár csak a hibernálást és utána nézd meg a bootidejét.
Amúgy legutóbb, mikor ez szóba került, pár ötlet elhangzott, például suspend/altatás...
Amúgy pár éves Dell Latitude 5520 se sokkal gyorsabban bootol a nyamvadt UEFI miatt, mint az öreg összelegózott notid legacy boottal!
Régi desktopom meg 3,2 sec alatt bootolt 10 éve!Debian volt az, de ez lassú volt amúgy, mert az Antergos 2,7 sec alatt bootolt! Nem vicc...
-
válasz
Rowon #100205 üzenetére
Valószínűleg a közösen használt EFI partíció miatt, de csak találgatok, mert laikus vagyok.
Az lehet, a Win képes kigyomlálni a Linuxnak szükséges dolgokat, lehet emiatt használnak sokan külön /EFI-t a Linuxhoz.
Nálam nem volt gond, mikor a Windowsos SSD volt benne a gépben, de úgy látom nem is aktív a dolog:
ubyegon@Latitude-5520:~$ sudo mokutil --sb-state
[sudo] ubyegon jelszava:
SecureBoot disabled -
válasz
Normi™ #100181 üzenetére
Összezavarják azt aki még kezdő mint én.
Figyelj, akit ez az infó összezavar, annál semmilyen gondok nem okoz, ha abban a tudatban telepíted az LMDE-t, hogy az rolling!
Amúgy fene tudja 2015-ben milyen volt, de szerintem ott is megkapott egy adott Debian rolling tárolót a sajátja mellé, ami akkoriban az experimental volt, de azt tuti nem használhatták, mert azért az LMDE-nek stabil disztrónak kellett lennie.
Amúgy tényleg az is.
-
válasz
Normi™ #100177 üzenetére
Megtréfálhatott valami azon az oldalon, én a bejelentésnél nem látom azt, amit írsz...
Ahogy cigam szaki is írja, üti egymást nagyon az LTS és a rollig kifejezés.
Követed az SSD kibeszélőt ezek szerint, az okos dolog amúgy. Én is követem egy ideje, néha tényleg hasznos infókat lehet ott összeszedni.
-
válasz
Normi™ #100174 üzenetére
De akkor most már láthatod, érdemes először mindig a tárolóba benézni, ráadásul ez a csomag nem is igazán régi a .git verzióhoz képest. Annyi azért mentségedre szól, hogy nem könnyű elsőre megtalálni, még a telepített verziót sem az, tegnap is beírtam a Menü keresőjébe a
fwupd
,fwupdate
szavakat és semmi, szerencsére a firm-re már dobta is a hirtelen igen meglepő nevű appot. Épp tegnap este volt szó erről SSD topikban csixy komámmal...gnome belső vezérlőprogram - agyam eldobtam, mikor megtaláltam!
Egyébként a Debian Edition rolling verzió ha jól tudom.
Kezdetekkor az unstable Debiannal jött ki, de azóta már az lett a stable verzió...de nem vagyok biztos benne. Nincs most fenn LMDE6, hogy megnézzem a sources.list-jét.
-
válasz
Petya XT #100148 üzenetére
Megvan, Tibikomám a kulcsa a Timeshiftnek, tudtam, hogy valaki csinált egy jó blogot erről! +1 respect neki, most megérdemli.
Samsung Pro SSD azért más liga, mint a Kingston, nemrég elemeztük használt SSD-t vásárolni szándékozó fórumtárssal, kb ugyanaz a minőség, mint a szerver/industrial Samsung SSD-k, csak nincs bennük power lost protection, de amúgy agyonvághatatlanok. Régi desktopomban még nekem is van három HDD, fogalmam sincs, mit kezdjek velük...
Ezek a home patkányok is nagyon cukik, igazából az összes pici otthoni rágcsáló az, de patkányt meg vadászgörényt már nem mernék itthon tartani, az aztán tényleg bebújna oda is, ahonnan a nyuszit már 95%-ban kizártam. Első hetekben, mikor szabadon volt, elképzelhetetlen helyekre bebújt, mászott, ugrott.
-
válasz
Petya XT #100144 üzenetére
Az alsó képen a Toshiba van, az SSD ugyanaz, 87 fok
Jaja, látom, úgy értettem, hogy nincs gond a Disks hőkijelzésével, mert a Toshibánál 37 celsiust mutat.
Végül beállítottam úgy, hogy napi mentésből megtart 5 példányt
Az igen sok, nem? naponta 5 mentés? Hirtelen nem ugrik be, hogy ez inkrementális mentéseket csinál amúgy, mert ha olyat is, akkor jóval kevesebb hely fogyna. Ha valaki tudja, megírhatná!
Téged tájékoztatlak először, ha megkotlik. Ha érdekel, ha nem....
Hát speciel engen kifejezetten érdekelnek az SSD-k! Szóval köszi.
Valami hasonló korú Kingston Fury 120GB nekem is van itt valahol a matuzsálem Intel 520 120GB mellett. Milyen is volt, amikor a HDD-ket ezekre cserélte a user!
intel-gpu-tools
No ez nem ugrott be minap, mindenáron valami top nevűre kerestem rá...
Egy időben rengeteg ilyen monitorozó appot kigyűjtögettem, tényleg vannak nagyon jók, nagyon az elején a glances-től voltam elájulva, nyilván a htop után elég glancos valóban, de nagyon jó amúgy.
-
válasz
csixy #100142 üzenetére
Csincsilla!? Na apám, látszik, hogy nem állatorvos vagy! Mondjuk én épp attól tudtam meg, hogy holland törpe Rex a nyuszi fajtája.
Azóta sokat olvastam, hogy a törpenyuszihoz kell aztán kemény idegrendszer, pedig nem. Én olyan nyugodt vagyok utóbbi időkben, lehet azért, mert már mindent meggyilkolt, amit lehetett!?
-
válasz
Petya XT #100136 üzenetére
Ez a nyuszi nagyon cuki!
Köszi, tényleg haláli kis cukiság, de rettenet dolgokat művel, illetve csak épp úgy viselkedik, mint egy nyuszi! Kitapétáz, kábelt elharap, széklábakat formáz, ketrecéből kihudinizi magát(ezért inkább leszereltem a ketrec ajtaját), szóval működik rendesen.
Tibikomám majd viszi magával villanyszerelő segédnek a zsebiben.
Jól mondod, a Linux Mint még erre a matuzsálem SSD-re a legjobb! Ezt a Timeshift dolgot viszont hiába kérdezed tőlem, ismerem ugyan, de seha nem használtam még, de azt látom, hogy tényleg elég felhasználóbarát a kezelőfelülete. A lényeg, ha több mentést állítasz be, akkor legyen neki tárhely bőven, mert azt megeszi hamar. Ezt csak azért tudom, mert egyszer felraktam és akaratomon kívül szerintem aktiváltam és azt vettem észre, hogy alig van helyem a meghajtón!
Viszont úgy látom a másik topikban tévedtünk a kollégával, mert jól mutatja a hőfokot az alsó képen! Azért kíváncsi vagyok, meddig lehet nyúzni még az az SSD-t!
Tényleg jó az a btop, egyszer próbálgattam elég sok ilyen top alternatív monitorozót, csak új Mint felrakásakor nem jut eszembe mindent felrakni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- OLED TV topic
- Pécs és környéke adok-veszek-beszélgetek
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Android szakmai topik
- Kiszivárgott a Pixel 10 Pro
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Filmvilág
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dell USB-C dokkolók: (K20A) WD19/ WD19S/ WD19DC + 130W, 180W, 240W töltők
- Bomba ár! Dell Latitude 5490 - i5-7GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Xiaomi 11 Lite 5G NE 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Zalman S2 TG Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest