- Projektor topic
- Bemutatkozott a HHKB legújabb, Topre kapcsolókkal szerelt billentyűzete
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Mini-ITX
- Melyik tápegységet vegyem?
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- OLED TV topic
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Warton
üzenetére
libva-mesa-driver fenn van? Mitha ennek hiányára panaszkodna a VLC...
Egyébként az 535-ös nvidia driver metapackages még a Linux Mint tárolójában is benne van, Manjaron is fenn kell lennie, vagy az AUR-ban vagy rendes tárolóban. Ha külön a gyártó oldaláról leszedett drivert akarod felrakni, az elég nyűgös még Debian/Ubuntu alapú disztrókon is, ahogy a képeden is írja a kimenet, onnan indul a dolog, hogy a kernel drivert inaktiválni kell. Próbáld először a libva-mesa-driver-rel kezdeni, aztán a tárolóból az 535-ös driver... Ha nem megy, akkor jön az nVidia oldaláról letöltött driver felrakása. Innen talán el tudsz indulni:
How to install the NVIDIA drivers on Manjaro 21 Linux
Nincs most nVidia-s gépem, amin jobban meg tudnám nézni ezeket a dolgokat, de kb ilyen irányba indulnék a helyedben, amit írtam.
A libva-hoz.... Hardware video acceleration ArchWiki
-
naja
aktív tag
válasz
Warton
üzenetére
Szerintem jó, hogy van ilyen. Sorvezetőnek megfelel. Nyilván kezdőknek vagy középhaladóknak szól. Akinek meg van ébersége, az vélehetően nem felejti (mint minden vlog/blog/fórumnál), hogy ez csak egy vélemény. A linuxnindzsák meg már úgyis végig nyomkodták mindet, és megvan a saját elképzelésük a dolgokról.
A provokatív stílussal egyetértek. Azért majd a pokolra jut, amikor eljön az ideje...
Szerintem nem a befektetett energia a lényeg, hanem a nagy tapasztalat ami a "kinyilatkoztatása" mögött van. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton
üzenetére
Gpartedet nem kell megnyitnod hozzá. https://linuxhint.com/uuid_storage_devices_linux/
Amúgy egyszer be kell állítani, de megoldható a menet közbeni auto mount.
Két megoldást tudok erre, egyik az autofs, a másik meg udev szabály írása.Amúgy az fstab-os állandó csatolás az miért nem jó?
-
Sinkapeter
tag
válasz
Warton
üzenetére
Esetleg a lemezeknél próbálkozhatsz a KDE rendszerbeállításaiban a eltávolítható háttértárak - cserélhető tárolóknál, ahol a név ellenére az összes gépben lévő lemez megjelenik (persze azon kívül, amiről a rendszer fut), és be lehet állítani, hogy mikor csatlakoztassa automatikusan őket.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton
üzenetére
1: az első a bináris, a második meg a futtató környezet. [link]
2: azért nyitja meg a dolphin, mert ha ott kattintasz rá, akkor ideiglenesen felcsatolja valahová a fájlrendszerben. Terminálban mindenképpen csatolnod kell valahová az eszközt neked is egy mount paranccsal. -
válasz
Warton
üzenetére
Kb. de azért ennyire nem.
én 15 éve Operázok, 5 éve Linuxozok. Operáék kb. havonta tolnak ki valami kis vagy nagy upgradet, aminek 3-ból 1x az a következménye hogy megszűnik a weboldalak 90%-án a videolejátszás
Okát már tudom, opera-ffmpeg-codecs de a fene se szereti az épp aktuálisat az internet legeldugottabb bugyraiból levadászni, terminálba bemásolni/felülírni a régebbit. Illetve ez se volt mindig megoldás mert volt hogy 2-3-al régebbi verzióval működött jól azaz ad-hoc totózás, tippeléses alapon.
Hogy ez a Linux, az Opera, vagy kinek a sara az szerintem se engem se senkit nem érdekel de eléggé kellemetlen felhasználói oldalról.
Azt tudom hogy ez a probléma Winen ismeretlen.
Nagyon jól fogalmaztál, mindig van valami apró gebasz de ettől eltekintve meg szuper rendszer. Csak az az apróság mindig előjön valahol
-
-
Ueda
senior tag
válasz
Warton
üzenetére
Asszem ezzel is működik. Legalábbis "alap" dolgokra, smart nézésre, sebességtesztre, partícionálásra (bár erre van amikor profibb a gparted) szívesen használom.
https://archlinux.org/packages/extra/x86_64/gnome-disk-utility/
Matyarul Lemezek néven jelenik meg. -
válasz
Warton
üzenetére
Gnome/OpenSUSE alatt:
1. jobb klikk az ISO-ra.
2. Megnyitás ezzel... (Windowsban ez ugyanaz, mintha valamihez társítani szeretnéd).
3. Kiválasztod a "Lemezképcsatoló"-t.Aztán, hogy ez Manjaro alatt hogy működik, fingom sincs, de legalább egy sémát látsz, hogy hogyan működhet.
-
válasz
Warton
üzenetére
A tálcán lévő wifi jelen van egy sárga felkiáltójel, és azt írja korlátozott a kapcsolat
Ugyanezt csinálta nekem is Manjaro KDE, kiírta, hogy csatlakozott az internethez, de korlátozott az elérés...azért nem foglalkoztam vele, mert mobilról USB-n osztottam neki netet, desktopról van szó és egyszer csak megunta, azt hittem a 2,4/5 ghz váltások miatt volt, de telepített rendszernél már nem jelentkezett a sárga felkiáltójel, így el is felejtettem. Hasonló akkor volt, mikor a szolgáltató sunyin NAT-olta az IP-met, de más disztróknál és notebooknál nem volt meg a jelenség! Azért érdekes...

-
-
Ueda
senior tag
válasz
Warton
üzenetére
Nah ... ha jól értem az update-notifier amit ki kéne kapcsolni. Most volt kedvem rákeresni : https://www.reddit.com/r/EndeavourOS/comments/xs82tr/how_to_turn_off_package_updates_notification/
(vagy google : endeavouros packages message turn off )Kiváncsiságból megnéztem, hogy mik vannak itt :
$ ls /etc/eos*
Lehet turkálni ( a beállításokban ) :
$ sudo nano /etc/eos-update-notifier.conf
-
-
válasz
Warton
üzenetére
Ha van türelmed még telepítgetni, akkor javaslom meleg szívvel az openSUSE Tumbleweedet is. Arch-hoz hasonlóan rolling kiadás, naponta van új verziója. Minden csomagból a legújabb DE stabil verzió található meg benne. Könnyű telepíteni, könnyű kezelni, minden rendszerbeállításhoz van grafikus felület, ha nem akarsz, akkor terminálozni sem kell benne.
Elég jó cucc, főleg játszani használom.
-
-
-
BoB
veterán
válasz
Warton
üzenetére
Kicsit elcseszett a wiki, azt a részt csináld ami az info box alatt van (vagyis mondhatni kettes verzió).
Amikor problémázik hogy nem jó és letörlöd-e, akkor ne töröld le mert a következő lépés nem fog menni (gyak. le van töltve manuál majd felrakva a szignatúra nélkül)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton
üzenetére
Igen, a dolgok általában így romlanak el, hogy "de eddig működött".

Ezért kell hibajegyet nyitni ott ahol mutattam, hogy tudjanak róla és csinálják meg. A google találatok alapján nincs megoldás, így marad a bugtracker vagy vársz hátha magától megoldódik.
Jobb tippem nincs. - illetve amit BoB írt, azt csináld meg, az hasznos lehet.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton
üzenetére
Van, akinek az ntfs partícióra telepítés okozza. Gondolom nálad nem azon vannak.
Viszont átfutva a proton bugtrackert, nem találtam kifejezetten ilyen hibát, mint ami neked van. Szerintem kellene nyitnod egy hibajegyet itt: https://github.com/ValveSoftware/Proton/issues?q=is%3Aissue+is%3Aopen
Könnyen meglehet, hogy egyszerűen nem próbálnak játszani több mint 10 éves hardverrel, így nem jött elő náluk ez a probléma.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton
üzenetére
Ilyen hosszabb dolog mehetne legközelebb pastebinre.
A nyílt AMD driverrel GCN1-es kártyáktól van Vulkan. Neked HD5750-ed van, az sajnos régebbi. Itt elsőre nem látok hibát, de valóban a Steam is azt írja, hogy nem tudta a vulkan-t életre kelteni. Elvileg jó az a proton parancs is, amit használsz.
Esetleg megpróbálhatod az AMD saját driverét a nyílt driver helyett az amdvlk-val, az ha jól nézem a régebbi kártyákon is tudja a vulkant. De ezzel nincs tapasztalatom.
Hosszabb távon lehet, hogy érdemes lenne azt a régi Radeont egy picit modernebbre cserélni.
-
-
Tim82
félisten
válasz
Warton
üzenetére
Ha jól olvasom a BIOS verzió alapján, ez a 2.0 verzió lesz a GA-H61M-S1 alaplapból. A gyártói honlap alapján valóban csak Win alól futtatható formában tölthető le a jelenlegi F8-nál újabb BIOS (F9 és F10 béta).
Wine alól én biztosan nem próbálnám meg, de a régi fajta, mini XP-s Hiren's Boot CD alól érdemes lenne megpróbálni (gondolom, Legacy módban boot-ol az alaplap és nem UEFI módban). UEFI mód esetén nem biztos, hogy ez a megoldás működne.
-
válasz
Warton
üzenetére
Szia uram, alig használt floppy érdekel?

Ajándék egérrel, bár már kezd kopni a golyója.
Van retro billentyűzet is, de azt nem adom
-
Sonja
nagyúr
válasz
Warton
üzenetére
Ahogy Tim82 is írja, USB floppy drive!
Ráadásul ez USB Mass Storage-nek is látszik, akár okos TV-re "dugva" is lehet használni. 
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton
üzenetére
Igen, ilyet tervezek. Pl. Cyberpunkot már néztem korábban, az hibahatáron belül mozog Linux-Windows között. A Shadow of Tomb raider úgy emlékszem jobban futott Linux alatt, de az ha minden igaz natív port, azt majd letesztelem. Meg még átnézem a kb. 150+ játékos Steam könyvtáram, hogy miben van értelmes benchmark és multiplatform.
Mondjuk a Cyberpunk benchmarkja is picit csalóka, mert sosem pont ugyanaz zajlik le, csak majdnem így kell pár kör, meg átlagolás.
Disztrók között viszont érdemi eltérésre nem számítok, annyira kevés erőforrást használnak önmagukban.
Rowon: ezzel szkeptikus vagyok. Kifejezetten asztali disztrókra gondoltam, a Debian meg azért nem feltétlen az a régi csomagjaival és a driveres problémákkal.
-
válasz
Warton
üzenetére
Őszintén, sok értelme a tanuláson kívül nincs annak, hogy ezekkel elszórakozok, DE arra viszont jónak érzem.
Tegnap egy hasonló képességű, szintén egy magos Celeron processzorral felszerelt gépre feltelepítettem az Antix Linuxot. Tök pofás kis rendszer szerintem, viszont, amint megnyitottam a Firefoxot, megállt az élet. Néztem kb. 10-15 másodpercig, ahogy 100% terhelésen kínlódik szerencsétlen a böngésző kezdőoldalának megnyitásával, aztán úgy voltam vele, hogy engedjük el.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton
üzenetére
Jah, ez így nem jó.
Amúgy jah, de én anno frogattam már mesa-t forrásból régen, nem volt egy gyors dolog. Itt meg folyton újra és újra le kéne fordítani... Egyébként más okom is volt a disztró váltásra és mint utóbb kiderült, ez mellékesen megoldotta a Navi10-es GPU driver összeomlás problémát, amit már hónapok óta nyomoztam.Kovbob: inkább a haladó topicban próbáld meg. Én annyit tudok erről, hogy a 32 bites UEFI az nem barájta a Linuxnak.
tordaitibi: jó kérdés, kicsit keresgélve a témában igazából továbbra sem világos, hogy mi van. Elengedtem...
-
válasz
Warton
üzenetére
Ez nekem érdekes.
Lehet tévedek de a kodek a fizetős, ha egy ilyen videót szerenék létrehozni.
A dekóder ami az user használatába van az ingyenes, nem?
Ezen az alapon bezárhat a Mindig TV, az összes DVB-T2 vevőt jogilag kukázni kellene mert azokon is fizetős, vagy valaki világosítson fel ezügyben.
Balacy követte el a videót, ezúton is respect neki. -
Ueda
senior tag
válasz
Warton
üzenetére
Debian -os magyarázat, de a lényeg ugyanaz. Itt a javasolt szó van az opcionális helyett. https://linuxlaci.wordpress.com/2018/09/04/apt-get-alapfokon/
Ismerni kell, az adott dologra szükség van vagy nem. Arra emlékeszem Manjaro -ból, hogy wine -hoz mindent kipipáltam, mert nem tudtam, hogy melyik mit csinál vagy hiányzott korábban (akkor még gui-t használtam).
pacman -Qi -val lehet bámészkodni, mert kiírja, hogy telepítve, pl. :
$ pacman -Qi ark
Név : ark
Verzió : 22.12.1-1
Leírás : Archiving Tool
Architektúra : x86_64
Webcím : https://apps.kde.org/ark/
Licencek : GPL
Csoportok : kde-applications kde-utilities
Szolgáltatja : Nincs
Függ : kparts kpty libarchive libzip kitemmodels hicolor-icon-theme
Opcionális függőségek : p7zip: 7Z format support [telepítve]
unrar: RAR decompression support [telepítve]
unarchiver: RAR format support
lzop: LZO format support
lrzip: LRZ format support
arj: ARJ format support
Igényli : Nincs
Opcionálisan igényli : Nincs
Ütközik : Nincs
Lecseréli : Nincs
Telepített méret : 4,58 MiB
Csomagoló : Antonio Rojas <arojas@archlinux.org>
Fordítás ideje : 2023. jan. 3., kedd, 13:29:40 CET
Telepítés ideje : 2023. jan. 5., csütörtök, 19:17:53 CET
Telepítés oka : Kézzel telepítve
Telepítőszkript : Nem
Ellenőrizte : AláírásVagy használsz ilyen fasza parancsot (copy-paste érdemes):
pacman -Qq | fzf --preview 'pacman -Qil {}' --layout=reverse --bind 'enter:execute(pacman -Qil {} | less)' --exact --no-color --no-separatorforrás : browsing packages
-
Ueda
senior tag
válasz
Warton
üzenetére
https://unix.stackexchange.com/questions/64320/how-to-list-all-hardware-supported-by-kernel Most nem ásom bele magam, de hasznos lehet.
-
Ueda
senior tag
válasz
Warton
üzenetére
Pl. a linux-hardware.org -nak erre is jónak kellene lennie, de nem az. Hiányoznak a terméknevek. Nem sokat lehet kihámozni a keresési beállításokból. https://linux-hardware.org/?view=net_wireless_model Így marad a guglizás, meg a gürcölés.
[ google : linux supported devices ]Valaki régebben linkelte ezt : https://wikidevi.wi-cat.ru/Main_Page
-
BoB
veterán
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton
üzenetére
Nem szólt neked, "új kernel elérhető, kérlek frissíts"? A jobb alsó sarokban szokta írni. Menj be a "kernel" menübe és ott tedd fel a 6.1-et.
Horvi:

Rowon: én azon röhögtem, hogy ugyanaz a cég csinálja a leghalkabb 5600XT-t, a Sapphire a Pulse-t, meg a leghangosabbat, utóbbi a "black edition" mert az úgy logikus... Véletlenül vettem egy olyat is mert összekevertem, másnap már eladtam. Annyira hangos kártyám még nem volt.
-
Warton
őstag
válasz
Warton
üzenetére
Itt a nagy vakációzás közben volt időm a World of Tanks linuxon történő elindításával foglalkozni. Végülis sikerült Lutrissal elindítani a non-Steam verziót a wargaming centerből. Wine közbeiktatásával.
Közben rájöttem arra is, hogy eddig miért nem akart elindulni. Nagyon egyszerű a lutrisos verzió alapból vulkan drivert használ. Viszont azokban a gépekben, amikkel próbáltam olyan vga van, amit a vulkan nem támogat: HD 4850, HD 5750. Mivel semmilyen hibaüzit nem dobott a Lutris ezért ezt nem tudtam csak keresgélés után. Szóval vettem egy RX550-öt és most már elindul, persze normálisan nem lehet játszani vele, de legalább elindul.
-
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Projektor topic
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Vége egy korszaknak: PlayStatonre is jön a Halo: Campaign Evolved
- Bemutatkozott a HHKB legújabb, Topre kapcsolókkal szerelt billentyűzete
- GTA V
- Xiaomi Smart Band 8 - folyamatosan
- Battlefield 6 teszt
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- droidic: Windows 11 önállóság nélküli világ: a kontroll új korszaka
- További aktív témák...
- ÚJ akku! Lenovo ThinkPad X1 Extreme Gen2 i7-9850H 32GB 1TB GTX1650 500nit 4K 1 év teljeskörű gar.
- BESZÁMÍTÁS! Asus H370 i7 8700K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB RAMPAGE Shiva A-Data 650W
- Azonnali készpénzes félkonfig / félgép felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- BESZÁMÍTÁS! MSI B760 i5 13400 32GB DDR5 512GB SSD RTX 4070 12GB ÚJ Zalman T4 Plus FSP 650W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest

Először az első résszel, az OK, de utána...
CPT.Pirk