- Forrmell.enn
- Bluetooth hangszórók
- Vezetékes FEJhallgatók
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Autós kamerák
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Milyen videókártyát?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
RaPiDsHaRe #64567 üzenetére
Kezdésnek tegyél be ide egy
sudo fdisk -l
kimenetet, abból talán látszik majd valami. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
RaPiDsHaRe #64565 üzenetére
Hy!
Úgy nézem másnak is van vele gondja azon a disztrón. Vagy a kellő csomagok nincsenek fent, vagy valami efi partíció probléma van.
Kezdésnek nézd meg ezt a kettőt: [link] [link]
Még a másik Linuxos topicban is rákérdezhetsz, ott biztosan van 1 Centos user. Kezdő téren nem jellemző, hogy ilyet használnak.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Egy kis retro 99-ből: [Windows Refund Day - When Linux Users Demanded Their Money Back]
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
hódmaci #64402 üzenetére
Üdv!
Azért nincs külön letöltögetős driver Linux alá, mert nincs rá szükség. Be van építve minden, ami kell.Legegyszerűbb, ha fogsz egy live képes disztrót, pl. a Mint19 Cinnamon verzióját és kiírod pendrivera, majd bebootolsz róla és máris látod, hogy mi van. A linkelt gépben nincs semmi különleges hardver, egyszerűen csak faszán menni fog rajta és kész.
Tesztelésre meg a phoronix-test-suite a javasolt. [link] Terminálban működik, így picit meg kell ismerni, de a lehetőségei alaposan túlmutatnak a közismert Windowsos megoldásokén.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Pityu89 #64371 üzenetére
Disztró, a disztributor az beszállítót jelent.
Így kapásból LXDE-s vagy XFCE-s asztali környezettel rendelkezőket javasolnék, mert azok kellően kicsik, de ez még nem megy a használhatóság rovására.
Így kapásból Debian / Ubuntu vonalon, amelyik tetszik:
Linux Mint 19 XFCE https://linuxmint.com/download.php
Lubuntu 18.04 https://lubuntu.net/lubuntu-18-04-bionic-beaver-released/ -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Pityu89 #64367 üzenetére
Alapból max 500MB körül elvannak rammal a disztrók, szóval nem swap probléma lesz.
USB3-as pendrive USB3-as aljzatban? Ha igen, akkor ennyit tud a pendrive. Kísérletezhetsz pár dolgot áttenni ramdiszkbe, de sokkal nem lesz jobb a helyzet. Meg még minimalista disztrókkal is próbálkozhatsz.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Pityu89 #64315 üzenetére
Egyszerűbben:
Csinálj két partíciót a pendriveon. Az első legyen ntfs, a maradék helyre meg hagyd települni a Linuxot a szokásos EXT4 fájlrendszerrel és kész. Arra figyelj, hogy a boot szektor is a pendrivera kerüljön a telepítéskor.
Viszont az 5GB az kevés lesz egy átlagos disztrónak, oda csak nagyon minimalista dolgok férnek el. Több mint 10, de inkább 15GB a javasolt és akkor esetleg frissíteni is fogod tudni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ArthurShelby #64124 üzenetére
A sudo, vagyis magyarosan "szuper júzer tedd meg nekem" egy bevett dolog az "asztali" disztróknál.
Általában az van, hogy van egy root felhasználó, meg van a te felhasználód. Ha kell valami extra dolgot csinálnod, akkor a sudo-val meg tudod tenni, hogy azt a parancsot emelt jogokkal futtatod. Ez pl. azért jó, mert így véletlen elgépelt parancsok csak a te jogaiddal fognak futni, nem fogod csak úgy törölni magad alól a fájlrendszert.
Debian alatt egy picit manuálisabb a helyzet, mert ha megadsz jelszót a root felhasználónak, akkor a te felhasználód magától csak úgy nem kap sudo jogot, azt neked kell megadni neki, miután egyszer belépsz rootként. Ezt csinálja a a sudo adduser felhasználó sudo parancs, ami a felhasználót beteszi a sudo csoportba. A felhasználó ezt követően fogja tudni használni a sudo-t.
A vita abból állt, hogy mi lesz, ha nem adsz meg root felhasználó jelszót a Debian telepítőjében, és a telepítő így magától beállít sudo jogot a te felhasználódnak. A megoldás az, hogy semmi, mert inaktív lesz a root felhasználó fiókja.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Debian alatt nem így kell csinálni, hanem ahogy a wiki oldalon írják, szükséged van a nonfree csomagra. https://wiki.debian.org/PepperFlashPlayer/Installing, az tartalmazza a fájlt amit hiányolnak az oldalak.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Victor Súgó #63924 üzenetére
Annyira kihalás útján van, hogy az MS Azure felhőjében többségben vannak a Linuxos virtuális gépek, mint a sajátjaik.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
És Victor Súgó:
Figyeljetek, nem vagyok tagja a PH! stábjának, csak leírtam mi a szokás itt. Egyszerűen csak a sok év alatt bevett gyakorlat lett, hogy egy hozzászólásban több embernek is válaszolunk, a nevét, esetleg a hozzászólás számát is kivastagítva.
Nyilván csinálhatná ezt magától a RIOS fórum motor is hozzászólások összevonásával, de jelenleg nem csinálja. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Igen, ugyanaz a nonfree.Illetve azt hiszem már a bebootoló live image is használ nonfree csomagokat, mint pl. a proci mikrokódok.
Az i18n csomagok közül azokra van szükséged, amelyik programoknál nem lett alapból felrakva a magyar nyelv és egyébként szeretnéd magyarul használni.
A bugok meg olyanok, hogy ha belefutsz valamibe akkor célszerű bugreportolnod, hogy valami történjen vele de ha főverzió váltás kellene hozzá, akkor az csak a következő hivatalos Debian kiadásban várható, vagy együtt élsz vele, vagy bepróbálkozol a testing repó használatával, ami nem javasolt.
De ezzel nem mondtam azt, hogy találkozni fogsz bugokkal, csak annyit, hogy alapból régebbi csomagokat használnak, mint más disztrók.Az ISS-en is Debiant használnak a fent lévő ThinkPad gépeken, de ott még Debian6 van mert az már 200% megbízható.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Debiánnál legegyszerűbb rögtön a neked tetsző DE-s verziót letölteni, azon túl meg mindegyikből van nonfree telepítő is egyben. Gyorsabb is, mint a netinstallos.
Btw a Debián sajátosságai miatt nem feltétlen javaslom asztali disztrónak, mert a DE-ket érintő javítások csak lassan csordogálnak le és nem is ugranak fő verziót.Az i18n csomagokat a csomagkezelőben keresd. Mondjuk synaptic-ot tedd fel ha nincs ott alapból.
Arra is keress rá, hogy van-e SDDM csomag telepítve, azzal jön a KDE, mint login opció. Ha felrakta a KDE-t, akkor kell lennie SDDM csomagnak.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Keress rá az i18n-hu -t tartalmazó csomagokra, ott lesz pár magyar csomag ami kell neked.
"- A másik a gnome beállításai. Hogyan, hol tudnék beállítani néhány dolgot? Sajnos eléggé butácska így ez a gnome, pl. még tálcára helyezni se tudok, illetve némi csinosítás is ráférne. " - megoldás: ne Gnome-ot használj, ha variálni szeretnéd a desktopot.
Egyébként gnome-tweak-tool telepítése kb. az első lépés, azzal már pár dolgot be tudsz majd állítani.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A Link gombot megnyomva tudsz linket beilleszteni. https://www.syslinux.org/wiki/index.php?title=Syslinux_6_Changelog - aminek a szövegébe be is másolhatod a link címét, így egyből látszani fog, hogy mit linkeltél.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Victor Súgó #63826 üzenetére
Pl. a kéretlen reklámot posztolók ellen van. Meg viszonylag gyakori volt, hogy aki új az nem ismerte a hozzáoszlások összevonásának módját, így rövid idő alatt több posztot gyártott le tök feleslegesen.
Lelkesen fórumozni kell és akkor hamar lejár az újonc kor.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Doky586 #63768 üzenetére
Mint írtam, egyszerűen túl régi kiadással próbálkozol. Ha egy X kiszolgáló (Linux) nem tud EDID-n kikérni felbontás adatokat egy kijelzőből mert vagy az EDID chipet nem tudja olvasni, vagy a vga driverrel vannak gondok, akkor ált. 800*600-at állít be, mert azt minden szokta tudni. A leírásod alapján az nem jó a megjelenítőnek valamiért.
A syslinux ilyen jellegű paraméterezését itt szerintem egyikünk se vágja, ilyesmi nem kerül elő asztali Linuxoknál. Plusz szerintem a syslinux dolog csak addig érdekes, míg el nem indul a boot folyamat a választott boot opcióval, onnan már átveszi a kernel és az X a megjelenítést. Vagyis venné át, ha tudná.
Nem akarok a zsebedben turkálni, de mindössze 11 dollár az aktuális verzió és ha az sem lenne jó, akkor visszaadják a lóvét.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Doky586 #63766 üzenetére
A hdparm meg tudja ezt csinálni, az meg elérhető bármi Linux alatt. Pl. itt írják hogyan megy, csak pár parancs az egész: [link] [link]
A konkrét problémáddal nem nagyon tudunk mit csinálni, mert vagy az van, hogy magát a külső VGA-t nem kezeli rendesen, vagy az elérhető felbontásokat nem tudja helyesen kiolvasni. Mindkét esetben frissebb rendszerre lenne szükség, amiben újabb a kernel, azzal együtt a driverek és a monitorral kommunikáló X kiszolgáló is.
Ez nem olyan probléma, amit csak úgy simán meg lehet oldani egy ilyen régi rendszeren. 11 dollár az aktuális verzió, nem egy hatalmas összeg, döntsd el. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #63730 üzenetére
Köszi, így jó. A betűméret százalékos növelése helyett bekapcsoltam ezt a dupla DPI dolgot, majd a betűméretet csökkentve és a tálcát csökkentve normalizálódott a helyzet.
Mondjuk a login képernyőt nem érintette ez a beállítás, ott minden kicsi és ez nem olyan jó, mert hiába van engedélyezve az onboard képernyő-billentyűzet, hogy magától jöjjön elő, ott csak külön gombnyomásra indul be.
Ha az akadálymentesítésnél engedélyezek képernyő billentyűzetet, akkor az meg egy ronda valami lesz, állandóan a képernyőn. Majd kitalálok erre valamit.Amúgy igen, Mint 19 egy Atom procis tableten.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mint Cinnamon alatt hogyan lehet az alkalmazások címsorát megnövelni? A betűtípusokat meg tudtam növelni, de a - [] X és a <- -> gombok picikék maradtak.
Egy tabletre varázsoltam Mintet, ahol nagy a felbontás de kicsi a képernyő, így nehéz eltalálni a gombokat.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lev258 #63725 üzenetére
Én használom "high-end" zenei célokra is a Linuxot, saját épített erősítő mellé. Tök normál kernellel a Chakra probléma nélkül kiad magából 32biten 384KHz-es mintavételezéssel zenét USB-n a külső dac-nak. Ugyanez az eszköz amit használok, az Win10 alatt tud pattogni meg nem működni, mert félkész az ottani UAC driver.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#89874944 #63706 üzenetére
A telepítőben itt a "valami más" opciót választottad? https://i.imgur.com/GEBerHS.png
Aweriot: pacsi!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #63689 üzenetére
Mi a fenét bonyolítotok el ennyire?
Regionális beállítások -> beviteli beállítások -> beviteli beállítások -> hozzáadod a 2. billentyűzetkiosztást. A mellette lévő fülön meg rögtön láthatod is, hogy a CTRL + Space kombinációra vált a kiosztások között. Sőt, mikor váltasz kiosztást, azt meg is jeleníti egy rövid időre ott, ahová írni szeretnél.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ezt én értem, de a "Témához kapcsolódó anyagok" felirat mellett nincs ott a "(szerkesztés)" gomb, míg a felette lévő tök azonos "Téma tudnivalók" blokknál meg ott van.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Keef_Lee #63636 üzenetére
Ezt próbáld ki rajta: [unicorn6-puppynopae-rev-3-magyar-angol-2018-feb] Meg fogsz lepődni minden téren. Főleg a grub bootlogón.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Az illető csak azt nem tette hozzá, hogy egyben a legellentmondásosabb is. Régen fasza volt az Ubuntu, 384MB ramos gépen faszán lehetett vele böngészni, de akkor még Gnome2-es disztró volt. Aztán Unity-ra váltás egy sokk volt, majd évekkel később mire normális lett a Unity, dobták a fakocka jellegű Gnome3 desktopra váltás miatt...
A "komolyabb" DE-k közül a Linux Mint-es Cinnamon, vagy szintén Mint-es Mate ami ajánlott (ez kicsit kisebb igényű), a még kisebb igényűek közül meg az XFCE vagy LXDE asztali környezetek ajánlottak, utóbbi elég hasonló az XP / 7 felületéhez. Szóval pl. Lubuntu vagy Xubuntu az ajánlott innen.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
kismokesz #63571 üzenetére
Nem, de nem is kellek hozzá. Egyszerűen csak lefrissíteném a helyedben a 18.2-t 18.3-ra, az két kattintás https://blog.linuxmint.com/?p=3462. 18.3-on azt hiszem egyből megkapod a friss wine-t és az még sokáig támogatott kiadás.
Szerk:
Mondjuk meg kellene nézned valahol a csomagkezelőben, hogy most milyen wine verziód van. Valahol 3.21 körül tartanak jelenleg, de itthon totál más disztróm van, úgyhogy nem tudom Mint 18.2 alatt mikori a Wine. Ha ilyen friss kiadás van, akkor sajnos nem tudunk mit kezdeni a problémával jelenleg. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
kismokesz #63564 üzenetére
Az a sok fixme üzenet az mind valamilyen formában le nem kezelt dolog a Wine-ban. Segíthet, ha egy frissebb Wine verzió kerül fel a gépedre, de nem garantált, hogy megoldja a gondokat.
Még az wine SA adatbázisában tudsz böngészni megoldás után, van ott pár multi mod leírás: https://www.winehq.org/search?q=san+andreas
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
kismokesz #63555 üzenetére
Nyiss egy terminált ott, ahol az mbt telepítője van. Cinnamon DE-n ezt a gui-ról is meg tudod csinálni, ott van emlékeim szerint a jobb gombos menüben a terminál nyitása lehetőség a fájlkezelőben. Ha az megvan, akkor ott közvetlen indítsd el a telepítőt így: wine programneve.exe és másold be ide nekünk, amit a wine kiír.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Victor Súgó #63490 üzenetére
Szokott ilyen lenni. Ha valamit nem szeretek, az a Linuxos man page-ek, amikben aztán minden le van írva, csak általában a leggyakoribb felhasználási mód nem és akkor legózhatod össze magadnak.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Victor Súgó #63488 üzenetére
Ezt inkább a haladó topicban kérdezd meg, az rsync lélektana már nem annyira a kezdő téma.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tonyrulez #63449 üzenetére
Van rá megoldás. https://wiki.archlinux.org/index.php/intel_graphics
Itt a Tearing részt nézd meg, csak be kell kapcsolni egy opciót és újra kell indítani a gépet. Sajnos annyi év után erre még mindig nem igazán van gui-s megoldás, talán csak a KDE-ben lehet ezt állítani.
Majd egyszer alapból be lesz kapcsolva az Intel driverben a tearfree, de az még szerintem évek...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tonyrulez #63445 üzenetére
Az jó, akkor a microcode felment magától.
Az smplayer tényleg nem ír ki semmit, rosszul emlékeztem. VLC az, amelyik kiírja mi van.
Nálad viszont nincs vdpau, mert hiányzik hozzá a kellő csomag. Ezt csináld meg, lehet már valamelyik telepítve van nálad, azt nyilván nem kell újra:
sudo apt install libvdpau-va-gl1
sudo apt install libvdpau1
sudo apt install vdpau-driver-all -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tonyrulez #63442 üzenetére
No, ez a vainfo kimenet biztató, ez alapján az x264 és a VC1 kódolású HD filmeket tudja gyorsítani vaapi-vel. Próbáld meg, hogy az smplayer-ben vagy a vlc-ben a videó kimenetnél valamilyen vaapi nevűt állítasz be.
Jah ezek akkor fognak kiírni a terminálba valamit, ha be is töltesz velük egy filmet. Csak maga a progi nem fog kiírni sokat.
A vdpauinfo mit mond? Ha nincs fent, tedd fel. A vdpau-s kimenetet is megnézheted a két lejátszóban.Egyébként gondolnám, hogy kell lennie ott a csomagok között egy intel-microcode nevűnek, azt szerintem tedd fel, majd indítsd újra a gépet. Mint alatt ezt felkínálja a további illesztőprogramok, de lehet Uborka alatt más a helyzet. Mindegy, így megy fel kézzel:
sudo apt install intel-microcode
Ez szoftveres hibajavításokat tartalmaz a procikhoz, amiket egyébként a Windows is alkalmaz magától.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tonyrulez #63433 üzenetére
Bármit is teszel fel, a vdpau és vaapi csomagokat (nevük kicsit más debian vonalon), valamint a procihoz való zárt firmware csomagot tedd fel. Ezek után meg terminálból indíts egy smplayer-t, és ott ki fogja írni, ha valamiért nem tudná használni a hardveres gyorsítást.
Továbbá a vaapi és vdpau csekkolására van a vainfo és a vdpauinfo progi is, amiknél leírja, hogy az adott hw mit tud gyorsítani.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tonyrulez #63420 üzenetére
Izé, a téma összefoglalóban megtalálod a chroot-os belépés mikéntjét magyarul, meg fent van az arch wikiben is. Ha az megvan, akkor szerintem ezt csináld meg:
-ha tudod hogy vagy honnan tetted fel a 4.4-es kernelt, akkor azt távolítsd el, ha nem, akkor haladj tovább:
sudo pacman -Syu
sudo pacman -S linux
sudo mkinitcpio -p linuxszerk: és még ezt is csináld meg:
sudo pacman -S mesa-vdpau
ubyegon2:
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tonyrulez #63415 üzenetére
Igazából ha csak nincs nálad kész telepítő pendrive ami tud live módban működni és amivel be tudsz lépni chroot-on keresztül, hogy tudj valamit csinálni, akkor nem.
Valszeg egyszerűbb lesz újrarakni. Milyen disztró volt fent? Nem igazán stimmel nekem a fagyás dolog amit írtál.
Aweriot: huhh, pedig ha valami igazán nem szép, akkor az az új fehér w10 kinézet. Különösen ahogy a kék csempék ott vannak a fehér alapon, rettenetes.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tonyrulez #63412 üzenetére
A video-linux csomag másra van. Neked vdpau és vaapi neveket tartalmazó csomagok kellenek, meg egy normális lejátszó, pl. az smplayer, ami ki is tudja használni a fent említett két hardveres gyorsításhoz kellő csomagot.
anorche1: na az jó. Windows alatt is volt vele sok gond, azért írtam. Használtuk pár helyen élesben.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
anorche1 #63408 üzenetére
A TW egyszerűen ilyen, némileg a hálózathoz van köze. Windows alatt is tapasztalni ugyanezt a jelenséget benne, túl sokat nem igen lehet vele kezdeni.
A gépedben meg csak integrált Intel vga van, így mivel a hozzá tartozó Xorg csomagot szedted le, még az a csoda, hogy egyáltalán elindult az egyik rendszered.
ubyegon2: ma túl elfoglalt vagyok a provokációhoz.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
anorche1 #63405 üzenetére
Nincs kitöltve az adatlapod. Milyen gépről van szó?
xf86 csomagok törlése elég rossz tanács, nem is csoda, hogy problémákat okoz. Az XRender meg a CPU-t használja a 2D rajzoláshoz (azaz nincs gpu-s gyorsítás), míg az OpenGL a vga-t használja, ezért érzed ez utóbbit jobbnak.
Ez a kép töredezés csak TeamViewer alatt jön elő?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Rodemkin #63385 üzenetére
Hy
A grub nem része a disztró bootolásának, ha a timeoutja nem 0, akkor látni fogja a user a grub választót. De lehet venni a timeoutját 0-ra és akkor egyből indítja a cuccot.
Az Arch leszármazott ChakraOS esetén a grubot követő rész úgy néz ki, hogy olyan 1 másodperc alatt lefut amit kockahimnusznak hívsz és utána már rögtön a splash screen pörög, míg meg nem kapod az asztalt vagy a bejelentkező képernyőt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
zoltanz #63354 üzenetére
Nézd meg ezt a cikkemet: https://logout.hu/bejegyzes/cpt_pirk/linux_alatt_bitmelyseg_es_mintavetelezesi_frekvenc.html
Windowsban meg kellene nézned, hogy be van-e kapcsolva valami gyári effekt dolog, meg hogy nincs-e hangszín kiemelés ráadva.
Anno a Creative X-Fi kártyám gyári wines drivere volt olyan, hogyha benyomtad a Crystalyzer funkciót akkor szebben szólt, de cserébe bele is nyúlt a hangba, nem azt kaptad, amit felvettek. Később lett hozzá moddolt driver, ami mentes volt ezektől a fasságoktól és az alapból is jó volt...
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Aksomatic #63339 üzenetére
Természetesen igen, csak kell egy második partíció (illetve 3., mert a Windows csinál egy rejtett partíciót is magának) az SSD-re. Olyan 20GB legyen minimum, de nem baj, ha több. Sikeres telepítés után a Linux rak fel grub nevű rendszerválasztó menüt, ahonnan mindkét oprendszer indítható.
Viszont mielőtt nekiugrasz, szerintem tegyél fel egy Virtualbox-ot és próbálj ki alatt egy-két disztrót, hogy melyik tetszik neked. Továbbá fusd át itt a téma összefoglalót, valamint szerintem nézz fel a logoutra is, nagyon jó cikkek vannak pl. Linux telepítése és disztrók bemutatása témákban is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ArthurShelby #63333 üzenetére
ctrl + c az, ami kiléptet, ha elgépelsz valamit. Évekig én is bezárogattam ilyenkor a terminált.
Debian alapú disztrót feltételezve...
Az apt autoremove törli le a már felesleges csomagokat. By default az apt nem csinál ilyet a remove esetén és a sima remove nem is törli a csomag konfig állományait (ha vannak), arra az apt purge csomagnév való.Szóval a totális eltávolítás így megy:
sudo apt purge csomagnév
sudo apt autoremoveAz autoremove azokat a csomagokat fogja törölni, amiket más csomag nem használ. Szóval közös függőséget ami kell másik telepített progihoz is, olyat nem fog leszedni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
cattus #63323 üzenetére
Egy teszt erejére megnéznék egy nem Ubuntu / Debian alapú disztrót, hogy ott mi a szitu. Ezt csak írd ki penre, bootolj be vele és nézd meg live rendszer alatt, hogy mi a szitu: [link]
ubyegon2: nincs vele baj, úgy a programod saját library készlettel tud működni, nem fog függni a rendszerben meglévőktől. Számíthatsz rá, hogy sok desktop disztrónak része lesz vagy a snap, vagy a hasonló másik ilyen izé, aminek most nem jut eszembe a neve.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #63320 üzenetére
A /loop eszközök azok fájlok, amik pl. virtuális fájlrendszert tartalmaznak. Gyakran használták arra, hogy az egyébként titkosított virtuális fájlrendszerhez titkosítás nélkül is hozzá lehessen férni.
Itt ha jól nézem, a snap csomag saját futtatási környezete van benne. Ergó úgy tud futni a vlc snap alkalmazásként, hogy kvázi egy homokládában ül.
A 4GB meg simán össze tud jönni, a mai többszálú böngészők szeretik használni a ramot.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
cattus #63315 üzenetére
Hogy néz ki a géped? Partíciók hogy vannak? Ramból mennyi van szabadon?
ubyegon2: http://www.myconfinedspace.com/wp-content/uploads/2007/10/smokers_keyboard.jpg
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B550M R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 7700 XT 12GB DeepCool CC560 Seasonic 650W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
- 135 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4090 (ELKELT)
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Samsung 980 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest