Hirdetés
- Milyen TV-t vegyek?
- Pendrive probléma
- Bluetooth hangszórók
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- 3D nyomtatás
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- A 3D V-Cache és a rengeteg memória lehet az új PlayStation fő fejlesztési iránya
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
-
PROHARDVER!
(rögzített hozzászólás)
Legyetek szívesek az offtopik témákat ne ebben a topikban tárgyaljátok ki. A topikgazda is jelezte, most törölni kellett jópár hozzászólást, most már maradjatok a (szakmai) topik keretei között.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
ubyegon2 #71194 üzenetére
Próbálgattam a Manjaro Gnome-ot, nem volt rossz, de valami saját extra program csoportosító bele volt szerkesztve, ami miatt volt elfogadható, de ez az első nagy frissítéskor kitakarodott belőle, emiatt ugrattam ezt a verziót.
Az Anarchy lényegében egy scripttel segített Arch telepítő. Érdemes ránézni. Tegnap éjjel végiggyürtem, már majdnem győztem és a célszalagnál kiírta, hogy nem tud a partícióba írni. Majdnem gutaütést kaptam. Utólag belenézve egy üres mapparendszer volt a partícióban. -
törölt tag
válasz
ubyegon2 #71187 üzenetére
A hangoló még hagyján, hogy külön fel kell tenni, ha egy kicsit többet akarsz állítgatni. Na de a kiegészítők telepítéséhez kell egy browser extension, hogy az install gombot tudjad nyomogatni. Nem értem, hogy ez miért jó így.
Vannak akiknek ez bejön és használják. Nekem a jó öreg Xfce megfelel. -
-
válasz
ubyegon2 #71181 üzenetére
Na most már így van egyenlőre. Cinnamonnal tettem fel a Rebornost és utólag csináltam bele Matét is. A Manjarót a grub hülyeségei miatt kerülöm, ez a Rebornos tökjó inkább. Matéval raktam fel a Mintet és utólag tettem bele Cinnamont is. Ha lesz rá energiám, akkor meg fogom csinálni pont fordítva.
-
szucstom
őstag
válasz
ubyegon2 #71135 üzenetére
Csixy: na, ezt jó későn olvasom
közben a negyedik próbálkozás, a bootiso segítségével összejött.
Ubyegon2: tudom, itt a win10 szennyezés, de sajnos drága jó édesapám mást nem hajlandó eltűrni a gépén. Ez van.
Cyrin: Megtörtént, mégis kiírta a rohadék.
Ebből tanulság: kell egy tartalék pendrive, amin tartok egy win10-et szükség esetére
Egyébiránt én tottálisan jól elvagyok a Manjaro Linuxommal, főleg mióta sikerült elhallgattatni azt a fránya ventit -
herdsman12
őstag
válasz
ubyegon2 #71128 üzenetére
(#71130) zoltanz
Linux bölcsödés koromtól folyamatos problémám a Minitube, SMTube, youtube-dl kérdés.
Most éppen eredeti formában indul az SMTube, de nem 100-as.
Keresés nem működik.
Indulás után ott a figyelmeztetés alul:
We're trying to fix the "Quota Exceeded" problem. Meanwhile you can visit YouTube.com.
VLC lejátszás ok, mpv nem megy.
A youtube-dl verzió meg ősrégi:
rc youtube-dl 2018.03.14-1 all
Ki tudja, hogy kell ezt frissíteni? -
szucstom
őstag
válasz
ubyegon2 #71082 üzenetére
De, igen, vannak napok mikor rohadtul lusta vagyok
2 hétig ostorral álltak melóban a hátam megett, ki vagyok purcanva.
Naná, hogy be kell fűteni. Ha egyszer nincs 30 fok, valamivel meg kell tolni
(mondjuk nekem elég a 22 is)
Cigam: nem próbáltam még. Ha nincs rá mód akkor ez van, kénytelen vagyok kikelni a fotelből
-
lev258
veterán
válasz
ubyegon2 #71037 üzenetére
Ismétlem. Ilyen csomag nincs 18.04-en. Arról viszont, honnan és hogyan próbálta felrakni, semmi nem derült ki. Pedig ott csúszhatott el valami. Arról pedig nem látok semmit, hogy ez a verzió szükséges lenne a NAV-os programhoz. És elromlott csomagkezelés mellett valamiért mindenki a telepítést próbálja erőltetni, a probléma felderítése helyett. Ez nekem fura.
Senkit sem akartam megbántani, csak így elolvasva a diskurzust a fa és az erdő jut eszembe róla. De lehet, hogy ez csak azért megy így nekem, mert nem folytam bele már az elejétől, hanem csak később néztem át a dolgokat. -
törölt tag
válasz
ubyegon2 #71031 üzenetére
Letöltöttem a 13.02-est. Felrakni nem engedi. Mindig ugyanazt írja. Benásoltam már többször. Nem találja a 13.01-et. Hogy mi az ördögér kéne neki az, azt nemtudom. Nézd, már vagy 8 órát fordítottam a pribléma megoldására. Úgy gondolom, hogy már értelmetlen tovább dolgoznom ezen. Újrarakom a rendszer és kész.
Köszönöm a sok segítséget!
-
growler
őstag
válasz
ubyegon2 #70990 üzenetére
Az Ubuntu telepítése után, vannak olyan programok melyeket nem tudsz
telepíteni a tárolókból - mindaddig míg nincs felvéve a "partner" tároló.
Ezt (ha jól emlékszem) a "Programok és Szolgáltatások" alatt balról a 2.
fülön lehet hozzáadni - jelölőnégyzet kipipálással - utána a gyorsítótár
frissítése.
Lehet hogy a jdk verziónál nem segítene, de aki Ubuntut használ, annak
mindenesetre hasznos lehet ezt a tárolót (kézzel) hozzáadni.
(Mint Cinnamon-nál mondjuk nincs ilyen "parlagon hagyott" tároló.) -
herdsman12
őstag
válasz
ubyegon2 #70872 üzenetére
Az a speedtest-cli Upload: 4 Mbit/s valami hatalmas kamu eredmény, mert igazából nem annyi.
Felénk most:
Download: 760.97 Mbit/s
Upload: 4.11 Mbit/s -
totron
addikt
válasz
ubyegon2 #70859 üzenetére
Arról nem is beszélve, hogy alapvetések indíthatnak el nem egyszer messzire mutató, hasznos szálakat. Rávezető jellegű, tanító célzatú is lehet egy kérdés, közösségileg is előre mutató. A jó kérdések feltevése fontos! Többek szerint azzal kezdődik minden, a hatékony megismerés folyamata is.
Én már kicsit kiöregedtem ebből, őrlángra került az érdeklődés, a 90s évek közepén aki kezdte talán más is van így. De aki ma vág neki, az hány éves? Hány évesek vagytok? Gyors felmérés.
-
z123456789
addikt
válasz
ubyegon2 #70808 üzenetére
Nos!
Látom a Manjaro telepítéssel a tapasztaltaknak is van gondja.
Kérnék egy kis segítséget.i5-5300, 2,30 GHz, 8 GB RAM, Intel HD Graphics 5500, SSD M.2 Transcend 256 GB, SSD Kingston 480 GB
M.2 az elsődleges meghajtóm, azon van egy Windows 10. A Kingstonra tettem fel egy Chakrát, majd további értekezés alapján úgy döntöttem, hogy Linux Mint Cinnamon, és egy Manjaro KDE is felkerül. Windowsban választottam le nekik partíciókat. Cinnamon fent van, Chakra fent van, Win fent van, indul mindegyik. Szeretném feltelepíteni a Manjarot is, de nem akar bebootolni a pendrive-ról. Az utoljára telepített Linux Mint bootmenüje jön be mindig. Mi lehet a probléma? Win32 Disk Imagerrel írtam fel mint az előzőekben pendrive-ra.Igyekeztem önállósodni, és boot menü parancssorból bootoltatni a pendrive-ot, de addig jutottam, hogy nem tudok egyenlőség jelet írni.
Ez alapján próbálkoztam (volna).
Elnézést ha ez a dedó kérdés kategória.
-
válasz
ubyegon2 #70845 üzenetére
"szerinted egy 30 napos Win verziót nem tudnék letölteni, ha nagyon akarnék "
Dehogynem ott van a link a w10 tocsik összefoglalójában (tech bench). betolsz egy SSD-t kód nélkül feltelepíted és 30 napig ingyenesen tesztelheted, de neked csak egy fél órára kell. Ennyi. Az a vas megérdemelné ezt a babusgatást és megszűnne a bootolási gondod, lehet, hogy a wifi is meggyógyulna, meg bios szinten gyógyítva lehetne a mikrokódhiba is, Azért azt a verziót szedd le home-pro viszonylatban amiről a coa matricád szól. A telepítőnek egy üres MBR, vagy GPT partíciós táblájú partícók nélküli helyre van szüksége , azt belakja magának. A telepítés idejére szedd ki az összes többi HDD-t, SSD-t. -
válasz
ubyegon2 #70853 üzenetére
Én a 66-ost legalább feltenném, hogy funkcionálisan jó legyen. A 74-es meg javítja azokat az ominózus processzor biztonsági réseket a mikrokódok szintjén szerintem , gondolom, hogy emlékeztek rá. Szóval, ha ezt felteszed, akkor lesz egy a 66-ostól lassabb, de biztonságosabb géped.
-
válasz
ubyegon2 #70850 üzenetére
Ez van a F66-osban:
TITLE: HP Notebook System BIOS Update VERSION: F.66 DESCRIPTION: This package creates files that contain an image of the System BIOS (ROM)for the supported notebook models with a 68ICE and 68ICF Family ROM. This package is used to flash the System ROM on support notebook. To determine the ROM family and ROM date, press F10 on the target notebook/laptop during startup to run the Setup Utility, and then view File/System Information. NOTICE: Due to security changes added in the BIOS, after upgrading to this BIOS older versions cannot be loaded PURPOSE: Critical SoftPaq NUMBER: SP77818 EFFECTIVE DATE: November 08, 2016 CATEGORY: BIOS SSM SUPPORTED: YES DEVICES SUPPORTED N/A: PREREQUISITES: None HOW TO USE: 1. Download the file by clicking the "Download" or "Obtain Software" button and saving the file to a folder on your hard drive (make a note of the folder where the downloaded file is saved). 2. Double-click the downloaded file and follow the on-screen instructions. -
válasz
ubyegon2 #70850 üzenetére
Na 7-zip -pel kibontottam az exe fájlt. van benne egy rtf fájl, ez a szövege:
TITLE: HP Notebook System BIOS Update VERSION: F.74 DESCRIPTION: This package creates files that contain an image of the System BIOS (ROM)for the supported notebook models with a 68ICE and 68ICF Family ROM. This package is used to flash the System ROM on support notebook. NOTE: To determine the ROM family and ROM date, press F10 on the target notebook/laptop during startup to run the Setup Utility, and then view File/System Information. PURPOSE: Critical SoftPaq NUMBER: SP96091 SUPERSEDES:SP91622 EFFECTIVE DATE: 5/14/2019 CATEGORY: BIOS SSM SUPPORTED: Yes LANGUAGE(S): English (US) ENHANCEMENTS: Enhancement to address security vulnerabilities CVE-2018-12126, CVE-2018-12127, CVE-2018-12130. HOW TO USE: 1. Download the file by clicking the Download or Obtain Software button and saving the file to a folder on your hard drive (make a note of the folder where the downloaded file is saved). 2. Double-click the downloaded file and follow the on-screen instructions. Copyright (c) 2019 HP Development Company, L.P.Szerintem, ha egy BartPE cd-t kiírsz lemezre és azt bebootolod akkor ezt az exét már eltudod indítani. oszt annyi. Legfeljebb szekrényalátétnek jó lesz a notid végső esetben, ha minden kötél szakad.
-
Horvi
őstag
válasz
ubyegon2 #70839 üzenetére
Valószínű mert a hivatalos oldalon ezt írják az F66-ra:
Javítások és fejlesztések:
- Provides improved security of UEFI code and variables. HP strongly recommends transitioning promptly to this updated BIOS version which supersedes all previous releases. NOTE: Due to security changes, after this BIOS update is installed, previous versions cannot be reinstalled.
Igaz azóta van újabb BIOS is F74(2019.05.24.) bár ezt csak akkor listázza az oldal ha az oprendszernek a win-t adtam meg. Ez mondjuk fura
Linuxra még valami régebbi van, ez F04(2012.06.12)(#70842) csixy
Hehehe, tudod az elvek vagy ilyesmiAmúgy lehet a BIOS frissítésért megérheti a Win még ha csak kis időre is
-
Horvi
őstag
válasz
ubyegon2 #70814 üzenetére
Hmmm az érdekes. Lehet hülye kérdés de melyik BIOS verziód van? Mert miután megvettem a 3db 8570p-t én lecsekkoltam a BIOS verziókat és mindegyikhez volt frissítés erre a verzióra: 68ICF Ver. F66
Szóval régi verzió + UEFI kombóval nem tudok nyilatkozni. Ha nincs fent a legújabb BIOS akkor érdemes lehet azzal tenni egy próbát. -
válasz
ubyegon2 #70833 üzenetére
Meg tudod gyógyítani. [link] Csak a végén a sudo update-grub helyett sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg legyen.
Ez meg ne tévesszen :mount /dev/[partition used for GRUB] /mnt/boot ezalatt azt érti, hogy abban az esetben , ha van külön /boot partíciód, mert ugye a grub a /boot/grub partícióban van (ez a grub nem az a grub amire eddig gondoltál) -
válasz
ubyegon2 #70821 üzenetére
#70821: Ne a /-be tedd, hanem manjaro telepítéskor simán tedd be az MBR-be ahogy kell, mert az a jó. A manjaro grubja látni fog mindent, csak várd ki azt a pár órát amíg a modprobeokat végig játssza, azalatt nyugodtan megborotválkozhatsz. Én ilyenkor el szoktam indítani a gpartedet, vagy a disks alkalmazást és elzongorázgatok az összes partíciókon meg-meg nézegetem a tulajdoságaikat és közben a grub updater is kap egy pofontot, spint , avagy súgást és hamarabb befejezi a szenvedést. Bootoláskor beszállok a manjaroba és bedugom a cinkelt pendrájvot és erre telepíttetek egy tartalék grubot (sudo grub-install /dev/sd(pendrájv MBR), utána sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg és ezt a pendrájvot ismét elspájzolom. Egyszerűbben szólva nem használok manjarót.
-
válasz
ubyegon2 #70820 üzenetére
Mindig arra törekedtem, hogy ha manjarom is van, akkor egy tartalék grubot a működő manjaróból egy egy vésztartalék pendrájvra rá grub-install -oztam és ezt elspájzoltam. Ezek után történhetett bármi, tehát egy másik disztró updatelt és emiatt elérhetetlenné vált a manjaró, akkor a tartalék pendrájvos bootolás segítségével becsónakáztam a manjaróra és ott kiadtam a sudo update-grub, vagy újabban a sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg parancsot. Ezzel meggyógyult mindig minden. Tehát az utolsó szó jogán mindig a manjaró kell hogy kikalapálja magának a grubot, máskülönben a manjaro elérhetetlenné válik.
-
válasz
ubyegon2 #70803 üzenetére
(#70803) ubyegon2 : Én mindig úgy gondolkodtam, hogy ha egy grub-install parancsot kiadok valahova, akkor a valahová-ban csak egy vektor keletkezik ami rámutat az adott rendszer /boot/grub/grub.cfg fájljára és valójában mindig csak a grub.cfg tartalmazza a tényleges infót. Az MBR-ben illetve az efi partíció EFI/xdistro/grubx64.efi fájljában csak egy útjezőtábla helyeződik el, ami az adott partíció /boot/grub/grub.cfg fájljára irányítja a figyelmet.
-
törölt tag
válasz
Pont ez miatt van probléma "vele", amikor pl. mbr-be megy még Ubi, Deb grub is és felül írogatják egy mást. Ilyenkor szokott mandzsi meg bolondulni. A másik kettőtt nem zavarja.
Mondjuk nekem nem volt ilyen bajom, mert amúgy is ilyen módszerrel voltak több rendszeres telepítéseim. Egy volt csak az mbr-ben, a többi meg a gyökerén.
Mire jött az uefi, addigra meg leszoktam az ilyen dolgokról.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
A CK patchaket éppen el akarták távolítani a kernelbő (de aztán erre se lett manpower), mert aki írja, neki csak Inteles gépe, gépei vannak és Ryzenen problémát okozott, hogy magasan tartja az órajeleket. Nálam nem jött ki a dolog, mert úgy is tuningolva van a Ryzen...
Amúgy nem tudom mi lesz a Chakrával, de az eddig látottak alapján visszatérés az Arch csomagjaihoz fog történni. De akkor meg gyakorlatilag azonos lesz a Manjaro-val, a témát leszámítva... Nem tudom, nem 100%, hogy ez fog történni, majd kiderül.
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #70803 üzenetére
Ha Manjaro gyökerébe teszed nem. Csak a másik grubon nyomj egy update-t, hogy az OSProber felvegye.
Van valami egyedi dolog a Manjaro grubjában, ha egy másikat is oda teszel ahol Ő van, akkor utána nem nagyon szeret indulni, a másik bejegyzéséből. Pontos részleteket nem tudok, csak sokfelé tárgyalták már. -
vadkörte
addikt
válasz
ubyegon2 #70793 üzenetére
Kiváncsian és érdeklődve olvasgattam soaritok.
ad1. néhány rész (mondat, bekezdés) kicsit sötét, így ennek majd utána kellene olvasnom
ad2. az öreg AMD laposon XFCE Manjaro futott (inkább komótosan ballagott) és ott voltak érdekességek, de kevesebb, mint a Mint MATE-en.
ad3. hamarosan laptopot kellene vennem (hosszú sztori, a régi jobb létre szenderült, megálmodtam, hogy nekem nem is kell, aztán most úgy néz ki mégis...) és HP 820 G2 a kiszemelt, Manjraro KDE-vel. (könnyen lehet, hogy ismét XFCE lesz a vége, majd meglátom)
ad4. az asztali 6600-os Core I5 a Manjaro KDE-vel mintha a mikrokódokat is rendszeresen telepítené, frissítené (már ha épp vannak) bár a tüzesróka képes néha megkergetni a CPU-t... -
törölt tag
válasz
ubyegon2 #70793 üzenetére
Egy Xorg/Xfce/LightDM alaprendszer bőven elég nekem Arch desktopot belakni. Ezért sem noszogtatom magam origi Arch telepítéssel. Ezt meg egy Labs telepítővel könnyen elérem, utána meg ott van az ArchWiki.
Másik oldalon meg egy Debian stable vagy MX rendszerrel is meg van minden amit szeretnék.
A többi disztró már nem igazán hoz lázba. -
válasz
ubyegon2 #70783 üzenetére
Na ezt a partíciós táblát már most nem értem, de így hagyom, mert működik. Az MBR-nek hybridnek kellene lenni ,s nem protectivnek és a 0xEE-nek 1-től 2047-es szektorig kellene tartania. Gondolom, hogy ez blokkolósdi veszélye. Egy h betűs akcióval helyre lehetne hozni gdiskkel, de nem nyúlok bele, mert félek, hogy elrontom a belakott jól működő rosszul configolt partíciós táblájú rendszert. Reménykedem, hogy a Legacy nem rondít bele a GPT rendszerbe és csak a swapot, meg a két ext4-es partíciót fogja kezelgetni.
[noki@no-kipc ~]$ sudo gdisk /dev/sdb
[sudo] noki jelszava:
GPT fdisk (gdisk) version 1.0.4
Partition table scan:
MBR: protective
BSD: not present
APM: not present
GPT: present
Found valid GPT with protective MBR; using GPT.
Command (? for help): r
Recovery/transformation command (? for help): p
Disk /dev/sdb: 488397168 sectors, 232.9 GiB
Model: Disk
Sector size (logical/physical): 512/512 bytes
Disk identifier (GUID): 3342A4F5-BD19-4286-B229-DA231F69C3CF
Partition table holds up to 128 entries
Main partition table begins at sector 2 and ends at sector 33
First usable sector is 34, last usable sector is 488397134
Partitions will be aligned on 2048-sector boundaries
Total free space is 2349 sectors (1.1 MiB)
Number Start (sector) End (sector) Size Code Name
1 2048 16779263 8.0 GiB 8200
2 16779264 251660287 112.0 GiB 8300
3 251660288 486541311 112.0 GiB 8300
4 486541312 488396799 906.0 MiB EF00
Recovery/transformation command (? for help): o
Disk size is 488397168 sectors (232.9 GiB)
MBR disk identifier: 0xA60A1D89
MBR partitions:
Number Boot Start Sector End Sector Status Code
1 1 488397167 primary 0xEE
Recovery/transformation command (? for help): q
[noki@no-kipc ~]$De mégiscsak megcsináltam, mert ezt a desznóságot nem hagyhattam úgy. Remélem hogy újraindítás után is fog mindenhogy menni.
[noki@no-kipc ~]$ sudo gdisk /dev/sdb
[sudo] noki jelszava:
Partition table scan:
MBR: protective
Found valid GPT with protective MBR; using GPT.
Recovery/transformation command (? for help): h
WARNING! Hybrid MBRs are flaky and dangerous! If you decide not to use one,
just hit the Enter key at the below prompt and your MBR partition table will
be untouched.
Type from one to three GPT partition numbers, separated by spaces, to be
added to the hybrid MBR, in sequence: 1 2 3
Place EFI GPT (0xEE) partition first in MBR (good for GRUB)? (Y/N): y
Creating entry for GPT partition #1 (MBR partition #2)
Enter an MBR hex code (default 82): 82
Set the bootable flag? (Y/N): n
Creating entry for GPT partition #2 (MBR partition #3)
Enter an MBR hex code (default 83): 83
Set the bootable flag? (Y/N): y
Creating entry for GPT partition #3 (MBR partition #4)
Enter an MBR hex code (default 83): 83
Set the bootable flag? (Y/N): n
MBR partitions:
1 1 2047 primary 0xEE
2 2048 16779263 primary 0x82
3 * 16779264 251660287 primary 0x83
4 251660288 486541311 primary 0x83
Recovery/transformation command (? for help): w
Final checks complete. About to write GPT data. THIS WILL OVERWRITE EXISTING
PARTITIONS!!
Do you want to proceed? (Y/N): y
OK; writing new GUID partition table (GPT) to /dev/sdb.
Warning: The kernel is still using the old partition table.
The new table will be used at the next reboot or after you
run partprobe(8) or kpartx(8)
The operation has completed successfully.
[noki@no-kipc ~]$[noki@no-kipc ~]$ sudo gdisk /dev/sdb
[sudo] noki jelszava:
Partition table scan:
MBR: hybrid
Found valid GPT with hybrid MBR; using GPT.
MBR partitions:
1 1 2047 primary 0xEE
2 2048 16779263 primary 0x82
3 * 16779264 251660287 primary 0x83
4 251660288 486541311 primary 0x83
Recovery/transformation command (? for help): q
[noki@no-kipc ~]$ -
válasz
Nos bennem továbbra is vájkál egy kérdés. Nem-e az a baj oka, hogy azoknál a flancos notiknál másképp van a boot, mint az egyszerű mezeieknél? Ha én egy futottak még kategóriáju notin bootolok egy disztró telepítőt, akkor a boot lehetőségeknél mondjuk F9-re, vagy ESC-re az alsó sorokban találom a Legacy boot lehetőséget és erre tükrösen szimmetrikusan felül fog megjelenni az UEFI boot lehetőség ugyanannál a disztrónál. Ha a legacy bootot indítom, akkor a telepítés során Legacyul gondolkodom és cselekszem, ha ellenberg a felső UEFI boot lehetőséget választom, akkor a telelepítés során EFI térben jár az agyam. A flancos notiknál is így van ez, vagy a nagy user kiszolgálás jegyében emiatt könnyen eltévedhet a felhasználó és azt sem tudja, hogy hol jár, ha rossz sort indít?
-
törölt tag
válasz
Az Antergos volt nálam az a rendszer, ami sosem működött normálisan. Hiába több féle konfigon próbáltam. A Chnci állandóan összef.......ta magát.
Az Endeavour-nek van saját frissítés kezelője, de még köhög. Nem is nagyon győzött meg. Sőt a többi Arch klón sem. ArchLabs-ból szoktam építkezni, az le is fedi az igényeimet. -
totron
addikt
válasz
ubyegon2 #70778 üzenetére
A legászabb meg ha megtanulja konfigfájlból beállítani. Környezetfüggetlen és a tanulás izgalma is megvan. Sajnos makacsul tartja magát egy berögződés, miszerint irreálisan nehéz szövegesen paraméterezni valamit, pedig nem. Sokan azért teszik le a lantot hamar, mert az előző logikával akarnak boldogulni és csakazzal. Úgy jóhogy nem fázishelyes a működés (elmaradó sikerélmény).
-
Kenderice
senior tag
válasz
ubyegon2 #70751 üzenetére
Próbálgatom, egyelőre live módban, pendrive-ról futtatva.
Meg nézek róla videókat is. Mármint a beállításokról.
Szétnéztem a HP oldalán de nem találtam a touchpadhoz linux drivert.
Be lehet valahogy állítani, hogy a touchpad jobb oldalán lehessen scollozni?
Így szoktam meg. -
válasz
ubyegon2 #70760 üzenetére
Mindig egy friss iso-t kell letölteni. Penre kiírod. Bebootolod. A live módja csak egy gnomos figyelem elterelés. Be kell dugni egy LAN kábelt , vagy wifin felcsatlakozni egy AP-re. A Cnchi telepítő keretprogramot elindítani és szépen sorban kiválogatod, hogy mit szeretnél : nyelv , regió, billentyűzet , ablakkezelő, programcsoportok, felkínálja, hogy kijelölhetsz egy pufferpartíciót segítségkét a letöltéshez ,ezt el szoktam lökni. A repok sorrendjét ráhagyom úgy ahogy a telepítőben van. A legalsó kézi parícionálást választom szokás szerint. Szerkesztgetem a partíciókat és a grub helyét ahogy szoktuk. Megadom a felhasználó adatait. Beadja az összefoglalót és gyia te gyerünk. Online leszedegeti a dolgokat és kész.
Jó, hogy írtad ezt az Endeavour OS-t meg fogom nézni, ha purébb megoldás Arch irányba. Köszönöm!
Az USB-s HDD-re való GPT-MBR hibrid partíciós táblára való telepítés menetét és huncutkodásait is leírom itt, hátha valakit érdekel. Itt GPT-re csinálok egy EFI partíciót (sda1) és az sda2 és sda3 lesz két kb egyforma ext4-es partíció. Majd gdisk segítségével hibrid partíciós táblája lesz. Az sdb2-re telepítem UEFI-ben a fő 64 bites rendszeremet grubbal. Ezután a /boot/grub mappába bele kakukkolom egy korábban Legacyban telepített ugyanilyen rendszerből ellopott i386-pc mappát is. Ezután az sda3-ra telepítek Legacyban egy 32 bites linuxot (linux mint tricia xfce) és siker után kiadom a sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg parancsot és ezután már legacyban is el tudom indítani a grub menüből a 64 bites rendszeremet is. Ha közben hasra esik a hibrid rendszer, akkor a gdiskkel ismét hibriddé alakítom, az adatok nem vesznek el , ha szerencsém van. Ha csak az "MBR" butul le és ujra kell bele telepíteni a grubot a Legacy rendszerből, akkor a -force kapcsoló kell a grub-install parancshoz , így szentségelve bár de mekkcsinálja és szidja a blokkokat. Hibrid partíciós tábla esetén a lemezek alkalmazás egy blokk eszközt is fog mutatni. Hát kb így néz ki részemről analfabétául leírva egy USB-s swájci bicska.
-
válasz
ubyegon2 #70754 üzenetére
Működik már az. 3 példányt telepítettem egy USB-s SSD-re, egy USB-s HDD-re és egy gyors pendrájvra. Mindhárom verzió működik UEFI és Legacy vason is teljes funkcionalitással. Eddig egy bibi van, induláskor be akarja kérni a root jelszót a passwd ablak, amit unottan ki szoktam törölni , mert sudo-val használom ha root kell és nem adok meg előre root jelszót.
Tökugyanaz, mint az Antergos volt. Egy titka van, 4-5 naponta friss telepítőt kell hozzá írni, mert gyorsan cserélődnek a letöltendő állományok a szerveren. Fasza Arch linuxot varázsol kínszenvedés mentesen a gépre, csak lesz benne egy Reborn repó is. -
leviske
veterán
válasz
ubyegon2 #70715 üzenetére
Sajnos KDE alatt még távol van a stabil Wayland. Mark sem ajánlja még hétköznapi használatra.
Abból kiindulva, hogy a 2017-es stabilitási törekvéseket mennyire jól hozták, nem tartom kizártnak, hogy a 5.18-ast követő LTS már alapértelmezett Wayland támogatással jöhet.
Mindenesetre a csomag telepítettsége valószínűleg drisztró-függő. Tumbleweed alatt alapértelmezetten telepítve van és lehet választani "plasma", "plasma wayland" és "plasma full wayland" opciók közül. Ez utóbbi nem tudom mi lehet (talán ebben nincs xwayland?).
Itt a kapcsolódó wiki: Plasma / Wayland showstoppers
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #70715 üzenetére
Nem az. Nem is magához a KDE-hez kapcsolódik, ezt a disztró dönti el. Fel kell tenni hozzá a plasma-wayland-session csomagot, aztán lehet waylandos kde-t indítani. [link]
Valszeg nem segítette a Wayland terjedését, hogy az nVidia miatt bele kellett tenni az EGLStream kezelést, amit csak ők erőltetnek, a többi grafikus kártya a GBM-et használja...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #70710 üzenetére
1360*768-ban lehet. Maga a játék viszonylag erőforrás igényes, fullhd-ban 50FPS körül megy az RX570-em, 2k-ban meg 30 körül.
Az az APU szerintem már proci részen is kicsit kevés lenne, nem csak vga terén. De tudom javasolni a 2014-es "első új" Tomb Raider játékot, kisebb igények miatt és az is nagyon jól sikerült alkotás. -
moleculez
veterán
válasz
ubyegon2 #70688 üzenetére
A (jelen esetben kernel) frissités az nálam ilyen pszichés dolog
Kell a friss cucc. De amúgy tényleg le kell jönnöm róla, engem zavar. Androidot konkrétan azért hagytam ott, mert folyamatosan hekkelve, krekkelve volt, főzött ROM, amit akarsz, csak hogy friss cucc legyen fent. Na aztán lett iOS, azóta teljes a lelki békém, ha akarom sem tudom mókolni.
-
moleculez
veterán
válasz
ubyegon2 #70684 üzenetére
Nem, XFCE maradt, csak megvárom, hogy nem ezt a kernel frissitést adja, hanem majd a következőt. Annyira nem életbe vágó, most szépen megy. A wifi az valamiért instabil, de csak a routerrel, teszt képpen megosztottam a teló netét (hogy nézel ki?!... netét... Talán netjét?
) Azt stabilan tartja, a routerhez meg hiába van csatlakozva, nem csatlakozik netre egy idő után?
[Amúgy van baj ezzel a kernellel, ahogy látom] -
vadkörte
addikt
válasz
ubyegon2 #70609 üzenetére
Vazze! Te az ördög ügyvédje, vagy vagy látó vagy?
A Mint XFCE felment, de valahogy nem tetszett. Futott, mindent megnyitott, de kicsit lomhának éreztem (OK, nekem Core i5-ös gépem van SSD-vel ebben meg egy ótvar Atom van 5400-as HDD-vel...) pedig a kompozitort is kikapcsoltam.
Ráadásul elfelejtettem particionálni,őkegyelme meg egyben hagyott mindent. Úgyhogy ma install Xubuntu, saját partíciós sémával.
Valahogy sosem tetszett a Xubuntu, a Mint inkább bejött. Nem tudom megmagyarázni az okát, de ez a csetresz mintha "pattogósabb" lenne vele. A reakciók a Mint-hez, és a W10-hez képest is gyorsak. Gyorsabban indul "fluid"-abb, de szigorúan egyszerre egy feladat, a multitaskingot el lehet felejteni.
VLC videolejátszással 18-20% CPU kihasználtság~424MiB free ~770MiB used és ~2700MiB buffered/cache 55-58°C-os maghőmérséklettel...
Nem is rossz
(#70641) peterattila:
Nyugi. Nemrég kb. 30 percen keresztül nyomogattam a bekapcsológombot. Már baltával akartam feldarabolni, de az Istennek sem akart elindulni. 2x kibányásztam az asztal alól, szétkötöttem, összekötöttem de semmi, nem indult. Akkor vettem észre, hogy kikapcsoltam a UPS-t...
(#70670) moleculez:
Az 5.3.0.29 van a Xubuntu alatt, ezzel van kurzor. -
peterattila
aktív tag
válasz
ubyegon2 #70648 üzenetére
Most megy a lányom gépén, dolgozik biztatóan. Igazából 3 családi video maradt rajta, amit még nem mentettem le a gépre. A decemberi anyagok, innentől kezdve tuti naponta rádugom a gépre a telót. Mindenesetre egy nagy fekete pont ez a google-nek/androidnak
. Bizalmam ezek után erősen kérdéses az irányába. Azt is elfogadom, hogy ez csak egy eszköz, tehát elromolhat. De olyan meglepi még nem volt, hogy akár a windows, linux, anno os/2 összeszarja magát és adatvesztésem legyen. Nagyon mérges vagyok
-
samujózsi
senior tag
válasz
ubyegon2 #70648 üzenetére
Ha beszélnél magyarul, tisztában lennél a feltételes mód jelentőségével.
Ha például be van kapcsolva a tűzfal által blokkolt packetek logolása, akkor a default 3mp alatt 40-50 sor is belekerülHET a dmesg kimenetébe, ami a tail -20 használatával 20-30 kieső sort jelent.
Ha a --follow/-w opciót használod, akkor ez nem történik meg. -
samujózsi
senior tag
válasz
ubyegon2 #70639 üzenetére
1. Normális rendszeren a dmesg is rendelkezik --follow opcióval, felesleges a watch, ami esetleg eltüntet fontos információkat, ha két frissítés közt több sor keletkezik, mint amit kiíratsz vele.
2. Jelen esetben felesleges küzdeni vele, mert nincs benne érdemi infó.Ui: ezt az örökös hisztit meg abbahagyhatnád végre (#70642)
-
moleculez
veterán
válasz
ubyegon2 #70614 üzenetére
[Ezt] ma meg is rendeltem. Találtam egy jó online boltot, nagyrészt bontott szerver vasakat (amit amúgy vadászhatnék ebayen) árulnak jóáron, megbízhatóan. HP gépekben gyakran használt, meg maga a kari is workstationba van szánva, legalább hardveresen legyen kompatibilis, az OS meg majd lesz valahogy
.
-
moleculez
veterán
válasz
ubyegon2 #70612 üzenetére
Ja, nem volt túl commmity friendly hozzáállás reszemrol, de a gyerekeknek (év 6&7) kellett vissza a vas, writerben mesét írni, és googleben ritka fontos infókat előkeresni, különben a macem használnák, szóval hadrendbe kellett állítani, na'.
De köszi a tippeket, meg a segítséget
jövök még.
-
vadkörte
addikt
válasz
ubyegon2 #70603 üzenetére
+(#70597) CPT.Pirk + (#70600) samujózsi:
Uraim, köszönöm a megerősítést! Megnyugtatott, hogy nem gondolkodtam rosszul.
Mint írtam, W10 Home van rajt és az agyvérzés kerülgetett olyan tetű. Üresjáratban 60°C körüli a CPU maghőmérséklete, a boot "viszonylag gyors", kb. 3 perc, a leáállást már nem volt kedvem mérni, 5 perc után otthagytam.
A főnökétől vette a gépecskét, amolyan munkahelyi mindenes volt egy akkora botantennával, (8dBi-s Tp-Link) ami elmehetne paradicsomkarónak is a balkonláda kertészetbe. Állítólag lepucolták, mielőtt eladta havernak. Ja... Állítólag...
Ehhez képest évekre visszamenőleg tele van a cég adataival. Komplett levelezések, számlák, nyilvántartások, bérszámfejtések, szerződések, GDrive és Dropbox fiók, CV-k, stb...
Emellett egy kisebb atomrobbanásnyi por, egy rahedli zene (+torrent) privát képek (nem, a főnök dögös feleségéről nincsenek sem homevideók, sem képek (legalábbis eddig nem találtam meg
) ellenben a kutyányi méretű kövér kandúrjuk töketlenítési projektének dokumentumfotóival.
-
z123456789
addikt
válasz
ubyegon2 #70515 üzenetére
Fent van, igen.
Jó, hát nem ma írtad, de én átsiklottam azon, hogy már nem ajánlott a dolog. Megtetszett, mondom, OK, nem keresgélek tovább, jó lesz ez, ha te is ajánlod.
(2017-ben.)
Nem kenyerem a hsz kielemezgetés, meg általában nem gabalyodok össze senkivel a fórumon, de az elemzést tekintve, most kivételt teszek.
"Nem tudom milyen betámadásról beszélsz..."
"Ez a fajta comtech az, amit igen régóta alkalmazok gyakorlatban, rühellik, de bevált mindig."
Na, hát ha rühellik, akkor az azt jelenti, hogy vehető támadásnak. Nem tudtam, hogy te ezt védelmi rendszerként alkalmazod. (Tökre megértem, elfogadom, továbbiakban így állok a hsz-eidhez.)
Szóval értem, igen. Te így segítesz.Na, nekem nincs megszokott disztróm, ezért került fel most egy a gépemre, hogy majd idővel kialakuljon. Szóval úgy van ahogy írtam: neked kicsit többet jelent a felrakás, mint nekem.
i5-5300, 2,30 GHz, 8 GB RAM, Intel HD Graphics 5500, SSD M.2 Transcend 256 GB, SSD Kingston 480 GB. Akkor erre kérnék ajánlást.
Megmondom őszintén kicsit mindig félek belekezdeni egy új témába itt PH-n, mert valamit tuti nem jól kérdezek, és akkor meg elkezdenek basztatni. Szóval próbálom ennek elejét venni, és magam kitalálni mit akarok, használni a keresőt feltelepíteni egymagam, gondolván amit már leírtam, hogy kb minden elfut úgyis a gépen. Ennek ellenére mivel első telepítés, akadt néhány kérdésem, nem gondoltam volna hogy végül eljutunk oda, ahova nem akartam. És nem magam miatt, hanem mert nem akartam feleslegesen terhelni titeket, a fórumot.Én örülök, hogy írtál. Köszi. Félreértés volt.
Fogalmam sincs egyelőre arról sem, hogy mi jelenthet nehézséget egy Linuxban.
Szóval dehogy szeretnék kitolni magammal, várom hogy ki mit ajánl. Ha te nem írsz már nekem semmit, azt is elfogadom.U.i.: mondjuk azóta sem volt időm foglalkozni vele, szóval egyelőre nem ütköztem semmi akadályba.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Beszámítás! Apple iPad Pro 11 2024 1TB WiFi + Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
- Számlás!Windows 10 Pro 11 Pro,Windows 10 Home 11 Home, Office 2016,2019,2021 ,Vírusirtok,Mac
- Silvercrest Rajztábla
- Steam, EA, Ubisoft és GoG játékkulcsok, illetve Game Pass kedvező áron, egyenesen a kiadóktól!
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 12, Xiaomi Redmi Note 12 Pro, Xiaomi Redmi Note 12 Pro+
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest