- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- HDD probléma (nem adatmentés)
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Milyen egeret válasszak?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Elkezdtek szállingózni az Arctic P Pro sorozatú ventilátorai
- Adatmentés - HDD - SSD - Flash
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
N0zer0
senior tag
válasz
DrojDtroll #32137 üzenetére
Ha megáll a nagy fájlok letöltése, akkor nem a P2P meg a Virtualbox van tiltva, hanem a proxy szerver cache-elésével van probléma. Mindenképp az adminnak kell szólni. Ha a P2P tiltva lenne, akkor csak nem töltene a torrent, el sem kezdene, nem hogy megállna x %-nál. A linux képfájlokat le lehet húzni HTTP-ről és FTP-ről is, az nem P2P.
Egyébként én nem vagyok Debian-párti. Stabilnak mondják, meg legendásnak, de nekem nem jött be. Egymillió éves csomagok vannak benne, meg lehet kínlódni a free és nonfree csomagok b4x4kodásával, meg a programok átnevezésével.
Az Uborkával nincs semmi baj, abban egyedül a Unity ablakkezelőt utálom, de ha neked bejön a Unity, akkor csak azért ne válts, mert fórumon oltanak vele. Annyi, hogy friss verziót kell használni, és frissen kell tartani.
-
N0zer0
senior tag
Valószínűleg a crontab fájl nem jó, vagy jogosultsági probléma. Néztem a netet, de semmi nem segít. Kubuntu 14.04 a szóban forgó rendszer.
-
N0zer0
senior tag
Ezt én is megcsináltam, és nálam valami miatt nem fut le, ami a cron-ban van. Vagy ennek is kell az a Displayes ökörködés (env DISPLAY=:0), mint az at parancsnál?
Én minden nap bizonyos órakor lefuttatnék egy programot (elindulna egy torrent kliens), és 8 óra múlva meg kapna egy exit signalt, és leállna. Az at paranccsal meg tudnám oldani, de úgy bonyás megcsinálni. Ez a cronos megoldás egyszerűbbnek tűnik, de nem akar működni. Nem indítja el a programot.
-
N0zer0
senior tag
válasz
#81562624 #32026 üzenetére
Én is a Crunchbang-disztrót ajánlom. Ha az nem jön be az Openbox puritánsága miatt, akkor Lubuntu, de annak az LXDE-felülete is Openbox alapú, csak kicsit tovább windowsosítottak rajta.
Mondjuk azon a Celeron M-es gépen sok jóra ne számíts, de egy ilyen Linux azért elfutkos rajta úgy, mint egy új telepítésű XP, vagy még kicsit jobban is.
Esetleg, ha tudsz még bele egy kis RAM-ot szerezni, az sokat dobhat rajta, akkor akár KDE-s disztrót is meg lehetne próbálni rajta, de ahhoz alap hangon 1,5-2GB memória nem árt, az alatt tarkón lövés lehet, mert alap járaton megeszik közvetlenül a boot után 500-600MB-tot, és használat közben simán felhízik 1GB fölé, és akkor még nem is indítottál rajta sok programot. Cserébe viszont a KDE sokkal szebb, mint az XP, Vista, Win 7, Win 8.x, Win 10 felülete.
Bár az Openbox is elég pofásra megcsinálható (lásd a kolléga #32027-es hozzászólásából a screenshotot), tálcával, Start Menüvel, átlátszó, árnyékot vető ablakokkal (igaz a csicsához kell a Compton-kompozitkezelő), és még úgy sem fog 100-120MB-nál többet lefoglalni a memóriából. Igaz én arra a Mobile Celeronra Archot tennék, megint csak Openboxszal, de mivel mondtad, hogy nem vagy nagy linuxos, ezért nem javaslom, hogy azzal szenvedj.
-
N0zer0
senior tag
válasz
djyuri #32013 üzenetére
Mindenképp ki kell szerelned a felvevőből a HDD-t és tedd be a gépbe. Windowson az Ext2Fsd nevű szoft tudja olvasni a linuxos Ext partíciókat, de sokkal jobban jársz, ha letöltesz egy népszerű Live Linuxot (Ubuntu, vagy Mint, vagy hosonló), felteszed pendrive-ra, USB Universal Installer, vagy NetBootin-nal, vagy hasonlóval. Utána arról bootolsz, és ki tudod vele menteni a felvevő HDD-jének a tartalmát a windowsos NTFS partícióidra. A live rendszer tényleg minden linuxos fájlrendszert elolvas, nem csak az Ext-eket.
-
N0zer0
senior tag
válasz
Rimuru #31932 üzenetére
A vim tanulása nekem is be van tervezve, sőt tanulgattam és használtam is valamennyit, de áll a projekt, mert sok más dolgom van mellette, ha meg van egy kis időm, a TeX-et tanulgatom (XeLaTeX-et akarom leváltani XeTeX-re, de ehhez a sima TeX-en keresztül vezet az út).
vim-nél valahogy nem mennek a fejembe a parancsok, meg idegesít, hogy mindig módot kell váltogatni benne, macerásnak érzem. Valahogy nem esik kézre, de sok helyen olvastam, hogy meredek a tanulása, nem szabad feladni, a végén kifizetődik.
-
N0zer0
senior tag
válasz
DittyCat #31823 üzenetére
Ezeket lehetett volna parancsok begépelése nélkül is csinálni, grafikus felületen, úgy, ahogy Windows alatt. gtksudóval megnyitott Némóban, vagy Intéző-klónban, vagy valamilyen Commanderben átmásolod az illető sourcelist fájlt ugyanabba a könyvtárba (mappába) .bak kiterjesztéssel, vagy tetszőleges névvel, mindegy, ennek az a lényege, hogy biztonsági mentést csinálsz róla.
A sourcelist-ben pedig egyszerű, gtksudóval megnyitott szövegszerkesztővel is le lehet cserélni minden Qiana szót Rebecca szóra. Vagy a Szerkesztés menü, Keresés és Csere menüponttal, vagy kézzel, mert nincs benne sok előfordulás.
Egy mai felhasználóbarát Linuxnál, már nem nagyon kell parancsokat gépelgetni, ha nem akar az ember. Ennek ellenére sokan szeretnek terminálozni, konzolozni, mert egy művelet egyetlen sorral megoldható, és nem kell mindenhez külön programot megnyitogatni, meg jelszavakat begépelgetni. A módszer ismertetőjének is egyszerűbb, hogy egy egysoros megoldást közzé tud tenni, ami minden disztrón működik, és nem kell magyarázkodnia fél-egy oldalon, hogy milyen programokat kell megnyitni és milyen menüpontot kell használni az egyes verziókban.
-
N0zer0
senior tag
Mobilnetes sticknél mivel tudnám KDE alatt megnézni az SMS-eket? Esetleg lekérdezni a forgalmat? Telenóros vagyok. Ráadásul az éjszakai és a nappali forgalmat külön kell számolni, szóval a forgalommérő programok nem játszanak.
-
N0zer0
senior tag
válasz
#81562624 #30445 üzenetére
A Chrome Linux alatt a csomagkezelőhöz adja hozzá magát, és a rendszerrel, többi programmal együtt frissül. Nem fut külön Google Updater, ami jó is, mert az b*-na be, ha a linuxosokra is ráerőltetnének egy ilyet. Operánál dettó így van.
Ugyanez a Firefox, ha csomagból telepíted, akkor a csomagkezelőből frissül, ha viszont FF binárist teszel fel, akkor úgy frissül, ahogy Windows alatt.
-
N0zer0
senior tag
válasz
lev258 #30148 üzenetére
Melyik volt ez a parancs? Érdekelne, mert nekem sem megy a fényerőbillentyűm (helyette megoldottam egy KDE plasmoid alkalmazással, gyorsbillentyűt rendeltem hozzá), meg néha nem indul újra a gép (ezzel nem tudok mit csinálni, a kernelparaméterek között nem vállalom be az ACPI csesztetését, mert akkor egy csomó minden nem fog rendesen menni, a több mag sem), leállni viszont le tud.
-
N0zer0
senior tag
válasz
Ice&Lime #30141 üzenetére
Szerintem a kernel nem támogatja a laposod plusz gombjait, meg a touchpadet. Ennek ellenére a fényerőre tuti van megoldás, ki kell olvastatni a fényerőgomb kódját, és hozzá kell rendelni eseményt, ha más nem, egy scripttel, kivitelezhető, még ha nem is könnyű művelet, a neten vannak rá példák. Linket most nem adok, mert nethiánnyal küzdök, fostos 100 megás mobilnettel vagyok most fent, ezzel nem tudok keresővitézkedni.
A touchpadre viszont ötletem sincs. Mit is írtál, pontosan milyen gép, milyen típus?
-
N0zer0
senior tag
válasz
DittyCat #29911 üzenetére
A Mint és az Ubuntu fej-fej mellett halad, mind a kettő elég népszerű. Végül is a Mint is egy módosított Ubuntu, meg az Ubuntu tárolóit használja a Mint is. Csak a Mintnél a distrowatch egybeszámolja az összes variánst (Cinnamon, MATE, KDE, Xfce), míg Ubuntunál (Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu, Gubuntu, egyebek) külön. Jól jártál az Minttel, mert szerintem összességében kevesebb vele a nyűg (még inkább gondoltak a kezdőkre), mint Ubuntukkal, bár utóbbiak sem rosszak, szintén ajánlhatók kezdőknek is. Igazából, ha belejössz a linuxozásba, eldől, hogy milyen grafikus felület jön be, milyen programokat használsz, akkor szinte bármelyik disztróval el fogsz boldogulni, a kedvenc dolgaidat bármelyik alá fel tudod telepíteni.
-
-
N0zer0
senior tag
válasz
DittyCat #29883 üzenetére
Örülök, hogy megoldódott. Ezzel mindenki így van, eleinte minden kis sikerélmény és problémamegoldás sokat dob az önbizalmon.
Ez a jó a Linuxban, hogy mindenre van egy csomó megoldás, ha nem működik az egyik implementáció (itt esetünkben az MTP protokoll kezelése), akkor lehet próbálkozni másikkal. Valahol viszont a hátránya is ez, a sok fejlesztő kapacitása feldarabolódik a sok projekt között, míg a M$ szinte az egész erőforráshalmazát egyetlen dologba ölheti bele.
Ugyanez a sokszínűség és választási szabadság áll az ablakkezelőkre. Nyugodtan maradj a Cinnamonnál, ha az van telepítve. Egyrészt mert nem rossz, és a Mintnél az a fő támogatott csapásvonal, abba ölik a legtöbb munkaórát, másrészt még mindenképp érdemes neki hosszabb távú esélyt adni, jobban megismerni, hogy a többit utána jobban hozzá tudd viszonyítani, miben jobb, miben rosszabb. Ha mégis kíváncsi vagy a KDE (szerintem jobb és szebb, mint a Cinnamon) vagy az Xfce-re (ez kicsit primitívebb a Cinnamontól megjelenésében), akkor vagy kiírod pendrive-ra vagy DVDRW-re őket (letöltöd .iso fájlként a Mint oldaláról) és Live rendszerként futtatod (de nem telepíted), vagy virtuális gépben próbálod ki (VirtualBox), vagy a neten is lehet róluk képernyőfelvételeket vagy YouTube-videókat nézni. Nagyjából így látni fogod, hogy miben mások.
Azt én sem tudom, hogy miért lett Cinnamon a neve, mikor nem sok köze van a fahéjhoz. Ahogy már írtam múltkor az elnevezéseknél, a linuxos világban szokás ilyen idióta neveket adni, évek óta nagy módi. A neten utánaolvasottak alapján azt gyanítom, hogy mivel a Cinnamon egyes részei és előzményei is süteményneveket viseltek (pl. Muffin), ezért maradtak egy süteményeknél is használt fűszer nevénél.
-
N0zer0
senior tag
válasz
DittyCat #29849 üzenetére
Amit írtam, az még csak ötletelés volt, nem konkrét megoldási módozat. Sajnos (vagy pont hogy nem sajnos, mert jó, hogy nem szívtam még ilyennel) nem ismerem ezeket az MTP-s eszközöket. Nekem csak Mass Storage-es telefonom és mp3 lejátszóm van itthon, azokat csak USB-n rádugod a gépre, driver sem kell nekik, azonnal mennek hibátlanul Windows és Linux alatt is, rendesen le lehet róluk játszani a fájlokat, és másolni/törölni róluk, mint akármelyik pendrive-ról. Tudom, téged ez nem vigasztal.
Ahogy nézem, a fájlkezelők nem tudnak két fájlművelet között időbelileg várakoztatni, ehhez scriptet kell írni, ami nem egyszerű. Viszont nem is nehéz, de most el vagyok havazva. A cache-t meg nem tudom, hogy hol lehet kikapcsolni, azt passzolom.
Esetleg még jmtpfs-ről olvasom, hogy jól kezeli az MTP-s eszközöket, azt meg lehetne próbálni telepíteni (sudo apt-get install jmtpfs), és jmtpfs ~/mtp paranccsal felcsatolni a lejátszót (előtte kell csinálni a home mappádban egy mtp mappát), használat után meg lecsatolni.
-
N0zer0
senior tag
válasz
DittyCat #29843 üzenetére
Nem muszáj egyesével. Esetleg be kéne állítani valamelyik fájlkezelőben, vagy szkripttel megoldani, hogy két fájl másolása között várjon egy kis plusz időt, hogy az eszköz megeméssze az előző műveletet.
Esetleg azt lehetne még csinálni, hogy az MTP-s eszköznél kikapcsolni a gyorsítótáraztást (cache-t), lehet azt nem bírja, hogy gyorsítótárból agresszíven ömlik az arcába az eszköznek az az adatmennyiség, amivel nem bír mit kezdeni.
-
N0zer0
senior tag
válasz
DittyCat #29812 üzenetére
Na, akkor sikertörténet. Majd ha eltelik fél év, ülj vissza egy windowsos gép elé szörnyülködni, hogy mit hagytál ki. Garantálom, hogy meg fogsz botránkozni, ha hozzászoksz a Linuxhoz, és utána kell windowsozni. Nem fogod érteni, hogy miért nem hamarabb váltottál.
Könyvből viszont nem nagyon lehet tanulni, vagy csak nagyon-nagyon alapokat, csak címszavakban. Inkább mindennapi feladatokat kell a gépen megoldani (tudom, ezért a múltkor le lettem ugatva a topikban, hogy megint hülye vagyok, de nem érdekel), és ha elakadtál, neten utánakeresni a megoldásnak, megcsinálni a te rendszereden. Olyan mindennapi feladatokra gondolok, mint bizonyos fájlok törlése mappában, almappáiban, lemezkép fel/lecsatolása, nyomtatás pdf-be, stb.. Ezek mind olyan feladatok, amik Windows alatt is előjönnek a mindennapi használat során. Ugyanez LibreOffice alatt, olyan dokumentumokat kell csinálni, amit MS Office alatt is megcsinálnál, és menet közben, ahogy csinálod, úgy tanulsz. Könyvből pont annyira lehet az informatikai dolgokat megtanulni, mint zongorázni.
Hidd el, nem lesz minden ilyen happy, mindig bele fogsz futni valami megoldásra váró feladatba, bár idővel, ahogy gyűlik a rutin, egyre gyorsabban találod rá meg a megoldást.
-
N0zer0
senior tag
-
N0zer0
senior tag
válasz
N0zer0 #29803 üzenetére
Megjegyzés a dd-hez. Az említett dd-s a módszer csak akkor működik, ha az alaplap tud USB-CD-ről bootolni. Ha csak simán USB-ről, meg USB-HDD-ről tud, akkor nem fog bootolni a pendrive.
Ha az alaplap ezt nem támogatja, akkor bizony a másik megoldás sokkal bonyolultabb. Akkor MBR-t kell felírni a pendrive-ra, meg kell a bootflag és az NTFS-re formázás, rá kell másolni a telepítőfájlokat:
sudo fdisk /dev/sdb (7-es típusú partíció hozzáadása, és bootable flag hozzáadása, ezeket menüből kell megoldani)
sudo mkfs.ntfs -f /dev/sdb1
dd if=/usr/lib/syslinux/bios/mbr.bin of=/dev/sdb (lehet neked másik mbr.bin-t kell beszereznek)
sudo mount -o loop win7.iso /mnt/iso (lehet te nem az /mnt/-be akarod felcsatolni)
sudo mount /dev/sdb1 /mnt/usb
cp -r /mnt/iso/* /mnt/usb/ -
N0zer0
senior tag
Ez a kérdés gyakran előjön, csak linuxos telepítővel. Windows-telepítőt is ugyanúgy kell kiírni pendrive-ra, hogy bootolható legyen.
dd if=/elérési_út/windows_akárhány.iso of=/dev/sdb bs=4MNálad nem biztos, hogy /dev/sdb lesz, lehet sdc, vagy akármi, de figyelj, hogy jó meghajtót adj meg, mert ha elszúrod, egy másik eszközről elvesznek az adatok! Meg kell róla győződni, hogy jó eszköznevet adsz-e meg. Az eszköznevet az alábbi parancsok bármelyikével megkapod:
lsblk
sudo mount
sudo fdisk -lEgyes írások még javasolják, hogy ne legyen ELŐTTE felcsatolva a pendrive, de erre a dd-s utasítás ELŐTT kiadod ez:
umount /dev/sdb1
Ugyanaz az eszköznév kell, mint a dd-s parancsnál, csak itt egy 1-es is van mögötte. Tapasztalatom szerint ez nem fontos, én umount nélkül csinálom, és eddig még mindig jó lett a megírt pendrive, bootolt. -
N0zer0
senior tag
válasz
CPT.Pirk #29791 üzenetére
Flashplayerre hogyan lehet visszakapcsolni a YouTube-ot? Nálam ezen az oldalon nem engedi, nincsen rá gomb.
-
N0zer0
senior tag
válasz
Fritz Teufel #29750 üzenetére
Vagy umount -a, ami ugyanaz. Viszont ez minden mountolt kötetet leválaszt, már amelyiket tudja.
-
N0zer0
senior tag
válasz
DittyCat #29709 üzenetére
Nem, nem baj, nem korholunk érte. Nehogy elkeseredj. Csak furcsálltam, hogy pont a Mintben ne lenne benne mindez, már-már azt hittem, hogy az én memóriám rossz ennyire.
Csak ezért ne telepítsd újra, ezeket a hiányokat utólag kézzel is lehet pótolni, a Flashplayert már feltetted, a helyesírás-ellenőrzés sem nagy szám, meg egy-egy magyar nyelvi csomag a csomagkezelőben. Ha a Clementine nem játszana le valamit, akkor meg a GStreamer pluginhez valamelyik csomag hiányzik neki, már az is előre borítékolható.
Máskor, ha Linuxot töltesz, akkor sose tölts le olyat, aminek túl sok minden van a nevében, ha ilyen Netinstall, Alternate install, OEM, Corporate, Server, Prerelease, Testing, és egyéb furcsa dolgok vannak a nevében, azt ne töltsd le. Mindig az Akármilyen Linux sima változatot töltsd, az szokott a letöltési lista legelején lenni, de abból mindig a 64 biteset. Linux Mintnél az alapváltozat Linux Mint 17 Cinnamon. A Cinnamon nem spéci szó, az a grafikus ablakkezelő neve, bár a KDE-s is jó, meg kicsit fapados a kinézetük, de a MATE, Xfce is használható, de azok régi, gyenge gépre vannak. Szóval neked vagy Cinnamon vagy KDE így elsőnek.
A Qiana is ott van a névben, de az meg a 17-es kiadás kódneve. Ugyanis azoknak az embereknek a kedvéért, akik nem tudják megjegyezni a számmal kifejezett verziókat, adnak egy-egy nagyobb Linux-kiadásnak kódnevet is. Ez a Mint esetén mindig lánynév (általában a-ra végződik), Ubuntu esetén valami kitalált állatnév, Debiannál fiúnevek, a Fedoránál valami elvont hülyeség szokott lenni. Ilyen kódneve a Windows kiadásoknak is van, csak nem szokták annyit emlegetni. Mindig is utáltam ezeket a fantázianeveket, verziószám szerint könnyebb követni.
-
N0zer0
senior tag
válasz
DittyCat #29678 üzenetére
Milyen böngészőről van szó? Firefox alatt lehet külön helyesírási szótárakat hozzáadni, keress rá a Google-ben, de lehet úgy is, hogy meglátogatod az about:addons oldalt, ott új addon hozzáadását választod, majd az ottani keresőben rákeresel a magyar szótárra. Addonszerűen fogja telepíteni. Onnan már csak jobbklikk egy szövegdobozba írt szövegre és kiválasztod, hogy magyar szótárral ellenőrizzen.
Egyébként morbid, amiket írsz. Állítólag a Mint 17 Cinnamont tetted fel, de se magyar helyesírás-ellenőrzés, se Flashplayer, se semmi nem volt fent, mikor ezeknek alapból fent kéne lennie, pont ez a Mint erőssége a többi disztróval szemben, hogy minden be van készítve, alapból megy, nem kell vele kínlódni egy teljesen kezdőnek sem. Esetleg az a baj, hogy nem futtatod le a frissítéseket, amit ajánl, vagy a Frissítéskezelővel kéne vagy terminálból a sudo apt-get update paranccsal.
A napló telepítése: ha azt a írta ki, hogy 66 csomag, akkor nem volt telepítve. nagy i-t kellett volna neki nyomni (I = Igen) és elkezdte volna telepíteni, először a 66 csomagot, ami kell hozzá előfeltételként (függőség), aztán magát a programot. Jelszavas naplóra nem nagyon tudok mit ajánlani, legfeljebb dm-crypt titkosított konténerben sima szövegfájl, amit a kedvenc szövegszerkesztőddel szerkesztgetsz, és akkor nyitod meg a konténert, mikor dolgozni akarsz vele, bár ez a megoldás bonyásabb, mint erre való programot letölteni, de én így csinálnám.
-
N0zer0
senior tag
válasz
King Unique #29671 üzenetére
Igen, ennyi, semmit nem kellett hozzá nyomni. Bejelentkezéskor a felhasználói nevem mellett volt Mint-en egy embléma, arra kattintva előjött egy legördülő menü, és ott választhattam, hogy melyik ablakkezelővel induljon most, és a jövőben is ez legyen-e, amit most választok.
-
N0zer0
senior tag
válasz
King Unique #29666 üzenetére
Egyszerűen. Csak felrakod őket. Persze, a hibátlan működés nem garantált. Mondjuk nekem volt fent Mint KDE mellett Xfce, LXDE, Openbox egyszerre, az működött. Semmi extrát nem kellett hozzá tenni.
-
N0zer0
senior tag
Linuxra keresnék egy egyszerű, könnyen kezelhető backup megoldást, amit minden disztró lekezel, és nem kell hozzá sok csomagot feltenni. Néha archiválgatok a külső HDD-mre, de csak kézzel átmásolok néha, és jó lenne már egy profibb, szinkronizációs módszer.
-
N0zer0
senior tag
válasz
whbear #29649 üzenetére
Ááá, az Audacious nagyon primitív lejátszó, funkcióügyileg kevés mint sünben a dauer. Eleve idegesít, hogy nem jeleníti meg a hangerőszabályzó csúszkáját, csak ha külön rákattintok a hangszóróikonra. Akinek meg ilyen egyszerű program elég, nyugodtan hallgassa inkább a zenéit SMPlayerrel vagy VLC-vel vagy XMMS-klónnal.
Az Amarok sem tetszik, mert bár sokat tudna, de egyrészt egy nagy, lassú, lomha szar, másrészt nálam már ott helyben elbukott, hogy nem tudja lejátszani a .cue fájlokat, az pedig nagyon fontos nekem, van egy csomó FLAC-os albumom egy fájlként, meg mellé .cue fájl. A Clemenine is Amarok-klón, de jobban meg van csinálva.
-
N0zer0
senior tag
válasz
DittyCat #29647 üzenetére
Ott valami nagyon hibádzik, meg a Linux Mintekben alapból benne szokott lenni a Flash, megy FF alatt is. Chrome-ban is alapból benne van a saját Flashe. Mindegy, azért terminálba add ki azt a telepítőparancsot, amit felettem írtak.
A YouTube valószínűleg azért megy, mert HTML5-re van állítva.
-
N0zer0
senior tag
válasz
Fritz Teufel #29641 üzenetére
Ja, ez nagyon gáz, mármint hogy szinte minden rendszergazda és IT szakember Windows-buzi. Egész nagy legények a nagy MS fanboyságukban, levezetik, hogy a Linux egy látszatra ingyenes, de drága üzemeltetésű szar, ami sehova nem jó igazából, csak Linus hobbiprojektje, bezzeg a Windows mindenhová jobban megéri, és a szempillákat is 60%-kal jobban dúsítja. Dicsekednek vele, hogy az egész családnak is Windowst vettek, mennyit költöttek rá, mert mit tudom én milyen licenc és akció keretében mennyire megérte 666 gépre, meg a cégnél is az van, még a falra is felteszik bekeretezve a Windows-tanúsítvány, persze vadiúj PC-ket is vesznek, hogy fusson rajta, meg egy halom vírusirtót és védelmi szoftvert. Ez egész addig megy is, míg egyszer csak nem kerülnek egy olyan architektúra elé, amire nincs Windows (ARM-es okosteló, műholdvevő, NAS, médialejátszó, egyéb embedded eszközök, spéci vékonykliens, spéci mikró- és nagyszerverek, mainframe), akkor nagyon gyorsan végük van, mint a botnak, keresik a Start Menüt meg registryt, de jól pofára esnek, hogy nem is lehet rá Windowst tenni, fénysebességgel áll meg a tudomány.
Ennek az állampolgári lenyomata Vér Warez Pistike, a helyi 2-es számú általános iskola 7c osztályának tanulója, Tápióröcsögéről büszkén újságolja az essgay fórumba, hogy vigyázzon mindenki félre, ő nagy szakember, mert a szomszédnak is újra tudta telepíteni az ikkkszpélyét. Mivel ő szarral nem gurigázik, faszán lehúzta torrentről a legújabb Vindóz UltraMegaGigaUltimate Pro Hyphercorporate Warez Bill Gates Screwed It Special Blend Edition 129 bites verzióját, amibe az SP7 is bele van integrálva, és még aktiválni sem kell a botnetbe való belépéshez, hanem mindjárt beléptet rendszergazdai és világuralmi jogokkal a vírustanyára. Mindezt élvezi az egymagos celeronos gépén, 1 giga RAM mellett, és büszkén várja ki, mire 10 perc alatt megnyílik a Windows Intéző ablaka.
A másik, amit még jobban rühellek, az a kivénhedt rendszergarázda típusa, megörököl egy korrekten telepített FreeBSD szervert, de mivel akkora állat, hogy nem ért hozzá, doksit pedig nem olvas, mert angolul nem tud, ezért felöszödözik rá egy Novellt, mert ő azt tanulta még Horthy-korszakban. No comment. Nagyon rendet kéne tenni a fejekben. Nem azt mondom, hogy mindenhová Linux kell, mert az az orrodat is tisztíccsalya, néha nem lehet megúszni a windowsozást (driverhiány, vagy mindenképp szükséges spéci alkalmazás), de a legtöbb cégnél, intézményben, otthoni felhasználónál nem ez a helyzet.
-
N0zer0
senior tag
válasz
Fritz Teufel #29607 üzenetére
Hát, a Banshee valami szemrángatóan szar alkalmazás. Eleve a felülete sem tetszik, de legalább kisajátított telepítés után minden médiaformátumot (p5sért nem kérdez inkább), és ha egy fájl véletlenül azzal indul, azonnal elkezdi lejátszani, ha meg végre el akarod kussoltatni… akkor a lejátszás úgy marad, és bezárt Banshee mellett nem tudod leállítani, csak ha újra elindítod a Banshee-t, leállítod a lejátszást, és után lépsz ki. Ritkán látni ennyire szemét alkalmazást, hogy az ég rohadjon rá arra a gennyládára, aki elkövette.
Clementine-t tolok, de most hetek óta DeaDBeeF-tesztelés megy, és ez sem olyan rossz, de tudhatna többet. Mindegy, hiányzik a foobar2000, faszért nem lehetett kinyitni a forráskódját, ha egyszer úgyis ingyenes.
-
-
N0zer0
senior tag
válasz
DittyCat #29627 üzenetére
Na, és milyen férfi bőrben? A Linux ilyen, eleinte sok időt el tud venni, sokszor kell próbálgatni, míg ki nem tapasztalod.
A linuxos iso-lemezképfájlt nem muszáj torrenttel tölteni, csak akkor, ha a sima HTTP vagy FTP módszerrel lassan jön le. A Linuxokba be szokott lenni építve alapból torrentkliens, vagy a Linux Mint 17 Cinnamonban is, azt hiszem, abba a Transmission-t teszik, erre keress rá, mert fent kell lennie, szóval még telepítened sem kell. Sőt, még talán rákeresni sem, csak letöltöd a .torrent végű fájlt böngészővel, megnyitod, és automatikusan elő kéne jönnie a torrentező programnak, meg kérdeznie kéne a letöltési helyet.
Azt jól teszed, ha még nem lakod be nagyon a rendszered az első napokban. Aztán, ahogy kialakulnak a szokásaid, minden működik, akkor mehet rá minden. Meg érdemes az adataidnak külön partíciót létrehozni telepítéskor (kézi módszer), mert akkor arról egy újratelepítéskor sem vesznek el az adataid.
-
N0zer0
senior tag
válasz
DittyCat #29623 üzenetére
Nem kell feltétlenül az egészet elölről csinálni. Letöltöd az Linux Mint 17 KDE 64 biteset (ezt inkább ajánlom), vagy a legújabb Kubuntu 14.04 64 biteset (ez sem rossz), kiírod CD/DVD-re vagy pendrive-ra, bebootsz róla, és live módban megnézed, hogy milyen a KDE felület, mennek-e az mp3-ak az eszközeidről. Ha tetszik, beválik, akkor feltelepíted a Linux Mint 17 Cinnamon helyére, gondolom még annyira nem laktad be, ha mégis, akkor elmented valahová a /home mappát.
Azt még kalkuláld bele, hogy az alap elarun-oxygen témás KDE nem annyira tetszetős, én egy általad választott szép hátteret, az United tálcatémát és a FormaN vagy a glowglass cupertino ablaktémákat ajánlom. Van a KDE-hez egy rakat téma, csak bele kell menni a Rendszerbeállítások-ba, ott Ablakdekorációk/Asztali téma majd Új dekorációk/témák letöltése gomb.
-
N0zer0
senior tag
Ezt még kényelmesebbé lehet tenni, ha az asztalon létrehozunk neki egy ikont, amiben előre benne van ez a parancs, és csak ráhúzzuk a YT-URL-t (mondjuk böngészőből), és letölti egy előre megadott könyvtárba csak a hangállományt (bár én a WebM helyett az m4a-at ajánlom, azzal minden lejátszó boldogul). Még nem próbáltam, de működnie kell.
Mondjuk én nem így használom/használtam, mert ez így régebben nem volt járható út, hanem a keepvid.com oldalon letöltöttem a YT-videót a legjobb minőségben, majd FFmpeg segítségével kiszedtem belőle a hangsávot (esetleg, ha mindenképp mp3 kellett, akkor konvertálta is).
Sőt, volt erre egy netes oldal is, ahová be kellett illeszteni a YT-URL-t, és egy gombnyomásra le lehetett tölteni a videó hangsávját mp3-ban.
-
N0zer0
senior tag
válasz
DittyCat #29564 üzenetére
Végül melyik 17-es Mintet töltötted le? KDE vagy Cinnamon vagy más? Az mp3-lejátszód pontosan milyen márka, típus? A diktafonra ezen a fórumon írnak megoldást, igaz, ahogy nézem, kicsit kőkorszaki megoldás, mert le kell futtatni mindig egy programot (de lehet neki ikont csinálni), és az letölti a diktafon tartalmát egy könyvtárba/mappába.
A háttérképnek nincs sok köze a témához, át kellett volna állnia. Persze sok minden függ attól, hogy milyen felületről beszélünk, azért kérdezem most is az elején.
A rendes telepítés után minden magyar lesz (nem csak egy-két dolog), húzza majd le frissítésként a magyar nyelvi csomagokat a netes tárolóból. Most csak azért angol ez+az, mert ez egy univerzális képfájl, és nincs rajta mindennek a magyarítása. Illetve egy-két spéci programnak nem lesz magyarítása, de azok magyar Windowson sem magyarok, kevés ilyen van. Pl. a VMware Player nevű virtuális gép ilyen, csak angolul van, nincs hozzá magyar nyelvi fájl, a windowsos változathoz sem.
-
N0zer0
senior tag
válasz
DittyCat #29550 üzenetére
Ha nem tetszik a Win7, akkor nézz meg egy Windows 8 pont akárhányast. Garantáltan fel fogod tőle darabolni az ereid.
Ami a színtémát illeti: általában lehet őket módosítani, és lehet kész témákat letölteni. Én nem nagyon színezem a grafikus felületet. Kiteszek valami természetes, szép természeti képet (interfacelift.com oldalról általában), az ablakok meg a tálca, és az alkalmazásindító menü meg átlátszó, fehéres vagy sötétes üveg hatása van, attól függően, hogy a háttérkép világos vagy sötét. Ezen felül egy kis vetett árnyék is mehet rá. Így használtam a Win7-et is. Ebben a designfajtában a színeket teljesen a háttérkép határozza meg a saját színeivel. Én is KDE-t használok. Viszont ha igazán igényes képi témára vágysz, akkor gyurmafigurát kell megkérni:
-
N0zer0
senior tag
válasz
#19617792 #29546 üzenetére
Nem értek egyet, egy kezdőnek ez nem ajánlható. Lehet, hogy nem fogja vinni a hardvereit, vagy el sem indul a gépén, és egy kezdő nem fog nekiállni terminálból drivereket mókolni.
Az általad említett módszer egyébként jó, csak nem kezdőknek, hanem azoknak, akik már ismerkedtek Linuxszal, már használgatják egy kis ideje, normálisan tudják használni a gépükön, csak nem akarnak Windowszal a továbbiakban kísértésbe esni, ilyenkor jó a Wint legyalulni, és végleg elszakítani a köldökzsinórt. Én nem is tekintek senkit addig igazi, teljes értékű linuxernek, akinek dual bootban ott van a Win is, kivéve, ha tényleg olyan professzionális munkaprogramot használ (nem, a Nero, Total Commander, COD, Pasziánsz, a CCleaner, Outlook, meg az MS Office nem professzionális program, utóbbi alatt én olyanra gondolok, hogy CAD, QuarXpress, InDesign, Photoshop, Visual Studio és hasonló kaliberű szoftverek), amit nem tud Linux alatt tolni (bár ezek felszenvedhetők Wine-re, ha nem a legújabb verziót akarja használni az ember belőlük). Sajnos sokan nem tudnak a Wintől elszakadni, használgatják, de csak alkalmilag, passzióból, néha átbootolnak Winből, de nem linuxoznak komolyan, és emiatt nem is fejlődnek linuxügyileg, mert nincsenek rászorítva, hogy minden felmerülő problémát és feladatot Linux alatt oldjanak meg.
-
N0zer0
senior tag
válasz
DittyCat #29534 üzenetére
Én is a Mint 17 KDE-t ajánlom. Unetbootin vagy Linux Live Installer vagy Universal USB Installerrel a lemezképet kiírod pendrive-re, és arról bootold be a live rendszert, ki tudod próbálni telepítés, adatvesztés és kockázat nélkül.
Nézegesd, hogy hogyan tetszik a felületet, kezeli-e a nyomtatódat, telefonod, fényképezőgéped. Általában ezeket alapból viszi, csak csatlakoztatni kell őket, nem igényelnek külön telepítést, de nem garantálható semmi. Arra kell még figyelni, hogy nekem a Linux Mint és Kubuntu úgy kezelte csak a nyomtatómat, ha előbb rádugtam USB-n, majd utána kapcsoltam be a nyomtatót, de ezt csak az első csatlakoztatáskor kell eljátszani, utána már mindegy a sorrend.
Filmeket és ppt-ket viszi akármelyik Linux, szokott szinte mindegyikbe belekészítve lenni LibreOffice és médialejátszó, meg a csomagkezelőből (amolyan ingyenes alkalmazásbolt-féleség) is fel lehet tenni egy csomót, épp úgy, ahogy Windowsra, úgy Linuxra is van SMPlayer, VLC, stb., egyedül a Media Player Classic (Home Cinema) és a Windows Media Player nincs.
Ha esetleg nem tetszene a KDE felület, akkor a Mint 17 telepíthető Cinnamon, MATE, Xfce felülettel is, csak akkor mindig másik képfájlt kell hozzá letölteni és pendrive vagy DVD(RW)-re kiírni. Ha ezek sem jönnek be, akkor kipróbálhatod a Lubuntut, bár annak már elég fapados a felülete. Végső esetben, ha nagyon alternatív felületet akarsz, akkor a sima Ubuntunak is adhatsz legvégül esélyt, abban Mac-szerű Unity grafikus felület van, amit sokan nem szeretnek, de van, akinek nagyon bejön.
-
N0zer0
senior tag
válasz
lionhearted #29440 üzenetére
Elárulom kedves tigerlivered, hogy a telepítőmédia méretének nincs semmihez köze. Egyrészt a mai netsebességek korában nem olyan nagy tétel, hogy 40, 270 vagy 500 MB-tot tölt-e le valaki. Másrészt az Arch hiába 500 MB-os iso-val rendelkezik, ebből semmit nem rak fel a rendszer, csak olyan cumók vannak rajta, amik a live rendszer futásához kellenek, telepíteni a netes tárolóból telepít a pacman, a frissesség miatt, és ha csak alaprendszert telepítesz, akkor az semmivel nem telepít nagyobb méretben, mint egy Debian-alaprendszer. Semmilyen X vagy egyéb sallang nem települ az Arch-alaprendszerrel.
-
N0zer0
senior tag
válasz
Fritz Teufel #29433 üzenetére
Kösz az infót! Én viszont a Google kedvéért nem fogok telepíteni mindenféle gúgölös szart még pluszba. Inkább kinyitom a Chrome-ot addig (pont erre tartom, ha Google-szolgáltatás szaraxik, és csak innen elérhető, meg webes teszteléshez), és nézem onnan.
-
N0zer0
senior tag
Ez a Google Maps Street view-hiba nálam is van FF alatt (Kubuntu 14.04 x64-en), de ez Windows alatt is reprodukálható. A Google nemrég reformálta meg a Mapst. Chrome alatt viszont tökéletes Linux alatt is, nem a Linux hibája.
Ha torrentezéskor semmit nem tölt fel, az leginkább porthiba, de lehet az is, hogy a linuxos torrentkliens nem jelent le a trackernek rendesen. Sokféle oka lehet, tudni kéne, hogy milyen torrentekről van szó (nCore, zárt, publikus, vagy valami) és milyen torrentkliensről van szó pontosan, ideértve a pontos verzióját is.
-
N0zer0
senior tag
válasz
OldAkita #29381 üzenetére
Az a baj, hogy ezt a kicsomagolt fájlt kell root joggal indítani, nem kell apt-getelni vagy dpkg-zni, mivel nem tárolóból van, és nem csomag. Tehát cd Asztal, majd sudo ./truecrypt-7.1a-setup-x86.
Viszont ha már meglévő TrueCrypt-tárolót vagy -partíciót használsz, ahhoz nem kell TrueCrypt, a dm-crypt cryptsetup (a kernel szabvány titkosítást kezeli, nyílt forráskodú, nincs belegányolva meg backdoorozva) tudja használni a meglévő TrueCrypt konténert vagy partíciót:
cryptsetup open --type tcrypt particio_vagy_kontener_eleresi_utja encrypted_stuff
mount /dev/mapper/encrypted_stuff felcsatolas_helyeMindent tud ez is, csak új TrueCrypt-tárolót vagy -partíciót nem tud létrehozni, de meglévőt tud használni, nem csak olvasni tud belőle, de írni is tud bele.
-
N0zer0
senior tag
válasz
Keeperv85 #29342 üzenetére
Archra is lehet rendes grafikus felületet húzni, akár Unityt is, és épp úgy lehet csomagból telepíteni, mint Ubuntu alatt, teljesen ugyanúgy lehet rá fejlesztőkörnyezetet tenni, de még nem csesztettem Androidot, pláne nem Arch alatt. Nem muszáj mindent konzolban csinálni rajta.
Az Arch egyedül akkor kizáró ok, ha nincs meg a tudásod a telepítéséhez, vagy a gépeden annyira nem támogat valamit, egyébként az sem bonyolultabb telepítés után, mint egy Ubuntu. Kétségtelen, az Arch az egyik legkisebb erőforrásigényű, és az Eee PC-k nem épp combosak, szóval a helyedben megpróbálkoznék vele. Ha nem Arch, akkor Crunchbang, Debian jön szóba a nagyobbak közül, esetleg Lubuntu, de azt írtad, hogy Ubuntut soha többet. Debiannak nem vagyok híve, de mivel lehet sallangmentesen is telepíteni, ezért a hülye csomagjai meg free/nonfree tárolói miatt nem vetném el, mivel Eee PC-ről van szó. A Linux Mint jó még, de az lehet nagy lesz arra a gépre.
-
N0zer0
senior tag
válasz
westcoastog #29285 üzenetére
Asztalra nem rakunk semmilyen programmappát, indítható fájlt és adatállományt, még Windows alatt sem. Csak ikont érdemes az Asztalra kitenni. A home mappádon belül csinálj neki egy könyvtárat, és onnét futtast, oda mutasson az asztali ikon. Az Asztalra minden szart ilyen debil, ECDL Mancikák tesznek ki, miközben unottan tekergetik a pinaszőrüket. Aztán csodálkoznak, hogy nem találnak semmit, meg lassan indul a gép, de nem magyarázza el nekik senki, hogy az Asztal nem erre való.
-
N0zer0
senior tag
válasz
CPT.Pirk #29278 üzenetére
Nem kell ide symlinkezni. Benyomja a terminálba, hogy sudo apt-get remove skype, aztán megkínálja az alkotást egy rm ~/.Skype paranccsal, és le van zúzva a debillányos buziság a Pecsába. Utána letölti ezt a hivatalos az univerzális, dinamikus tar.gz fájlt, amit te is mondasz, kibontja valahová grafikus felületen (mondjuk ~/Skype4.3 nevű mappába vagy ami tetszik neki, és van hozzá írási joga), csinál hozzá egy ikont az asztalon, aztán mindenki örül, hogy végre megy ez a májkrémszaftos kreténség. Ezt onnan tudom, hogy én is így használom a Skype-ot, és nem volt vele soha gond, se Ubuntun, se Kubuntun, se Minten, és remélhetőleg Archon sem lesz, ha átállok. Idáig mindig rendesen működött, volt hang, webkamera (ehhez azért kellett paraméterezni), meg minden.
-
N0zer0
senior tag
válasz
westcoastog #29276 üzenetére
Szerintem a kernel alapból viszi. Az is lehet, hogy Lubuntu alatt driverprobléma volt, és ez nincs Debian 7 alatt. Ki tudja.
-
N0zer0
senior tag
válasz
westcoastog #29273 üzenetére
Jó, ha tetszik, használd. Elég népszerű Linux az is. Szerk.: visszaolvastam, LXDE-vel tetted fel. Nos, az is egy Openbox, mint a Crunchbangban, csak más körítéssel. Csak azt nem értem, hogy ha az LXDE-s Lubuntu szaggatott neked, akkor miért fut gyorsan egy szintén LXDE-s Debian 7. Rejtély.
Egyébként meg egy gyors kérdés a többiekhez. Az Openboxot éri meg jobban használni vagy Fluxboxot? Kinek mi a véleménye az ügyben? Hajlok inkább az Openbox felé, a Fluxboxot nem ismerem. Majd tesztelem archos virtuális gépen, de addig is érdekelne, hogy mik vele a tapasztalatok itt a topikban.
-
N0zer0
senior tag
válasz
westcoastog #29270 üzenetére
Végül is mindegy, hogy mi van fent nálad. Openboxot fel lehet tenni akármilyen linuxra. Debianra, Ubuntura, Mintre, mindenre.
A Debiant én nem szeretem, ami engem illet, faszakodni kell a free/nonfree csomagokkal, meg a konzervatív szarjaikkal, minden programból 1000 éves változat van a csomagtárolójukban. Ennek ellenére utólag hozzáadott tárolókkal kiügyeskedhető a dolog, de szerintem ezzel szenvedjen az, akinek 7 anyja van. Kár volt szerintem feladnod ilyen hamar a Crunchbanget.
-
N0zer0
senior tag
válasz
CPT.Pirk #29250 üzenetére
Tényleg, most hogy írod, majdnem biztos, hogy ez a baj, az új Skype (4.3) már kötelezően Pulseaudiós, azt kéne feltennie.
Én viszont nem javaslom neki, hogy cserélje le a mostanit. Végre normálisan feltette a Crunchbanget, ami elég jónak néz ki (felülete is elég faszán meg van csinálva ahhoz képest, hogy csak egy Openbox), normálisan megy neki, célegyenesben van vele, erre visszarakatod vele azt a Lubuntut, ami meg akadt neki a múltkor.
-
N0zer0
senior tag
válasz
joecontra #29209 üzenetére
Nem tudom, hogy hogyan csinálod, nálam azért nem egyszer elfogyott már a 2GB fizikai memória. Igaz én is KDE Károly vagyok, a KDE meg már azonnal indulás után megeszik egy elégedett böffentés kíséretében 600MB memóriát. Lehet, hogy lightosabb ablakkezelőt kéne használnom.
-
N0zer0
senior tag
válasz
westcoastog #29240 üzenetére
Próbáld meg terimálból indítani (beírod, hogy skype), ott lehet, hogy ír hibaüzenetet is. Csinál ilyet, ha függőség hiányzik neki, az nem látszik grafikus felületen, csak nem csinál semmit. A kevés RAM valószínűleg nem akadály, mert ott a swap, amit meg is lehet növelni.
-
N0zer0
senior tag
válasz
Keeperv85 #29238 üzenetére
Ezek közül a megoldások közül válogass.
synclient TouchpadOff=1
xinput disable 'Touchpad eszközneve'Régebben az utolsót használtam, csináltam neki ikont az asztalra (engedélyezéshez és letiltáshoz is), meg rendeltem hozzájuk gyorsbillentyűt. A fenti linken sok más módszer is van, pl. értesítési területen futó megoldás, ahol kényelmesen lehet grafikusan kapcsolgatni.
-
N0zer0
senior tag
válasz
westcoastog #29188 üzenetére
Vágd ki a terminálból ezt a részt. Az a baj, hogy a teteje sose látszik már, túl kicsi a terminálod. Inkább jelöld ki és másold át terminálból.
Egyébként van rá egy egyszerűbb, Windowsszerű, de bizonytalanabb módszer. Letöltöd a .deb fájlt kézzel, innen. Majd elindítasz egy grafikus fájlkezelőt (Windows Intézőhöz hasonlít, nem tudom, hogy a CrunchGangBang-ben milyen van), rámész a fájlra, amit rátöltött, és elindítod. Elő kéne jönnie a grafikus csomagkezelőnek és látnod kéne, ahogy telepíti. Ez a módszer talán neked könnyebb, viszont ha valami függőséget nem tud telepíteni, vagy más telepítési hiba lesz, akkor viszont azt nem fogod rendesen látni, és nehezebb lesz a hibakövetés.
-
N0zer0
senior tag
válasz
westcoastog #29098 üzenetére
Sebességre beválik? Ha jól nézem, akkor Debian alapú, és Openboxszal. Ámbár az Lubuntu és más LXDE-s linuxok is lényegében Openboxosak, szóval nem értem, ha ez jól megy, akkor amaz miért nem ment.
-
N0zer0
senior tag
válasz
westcoastog #29069 üzenetére
Azért htop-pal nézd meg, hogy melyik folyamat eszi a gépet. Az LXDE-nél (ami lényegében egy Openbox némi kiegészítővel) nem nagyon fogsz karcsúbbat találni, még a Fluxbox, fwm, meg a többi sem gyorsabb. Csak az awesome, i3wm, és hasonlók gyorsabbak, de azok annyira fapadosak, hogy még ablakok sincsenek, olyan, mintha parancssorban lennél szinte végig, átlagos felhasználónak felejtős.
Ha ezt az LXDE-zést nem tudod sínre tenni, akkor elfelejtheted a Linuxot azon a gépen, esetleg régi Linuxot tegyél rá fel, 2.6-os kerneleset.
-
N0zer0
senior tag
válasz
kiborg #28997 üzenetére
Egy ilyen gépre talán a Puppy Linuxot vagy hasonlót tudsz feltenni, bár én Arch-ot tennék rá Openboxszal. Viszont a 128MB mindenképp tarkónlövés, még ha rá is fér OS, akkor sem lehet értelmesre használni a gépet. Szóval én a hátuljába tolnék egy 8-16 GB-os pendrive-ot, aztán arra tennék Lubuntut, vagy Archot. A 128MB-os háttértár már a DOS + Win 3.x korszakában is gáz volt.
Esetleg megnézném, hogy milyen flash tároló megy bele, hogy lehet cserélni, és tennék bele nagyobb Flash-kártyát.
-
N0zer0
senior tag
Lehet a BIOS volt a baj, bár annyit még hozzátennék, hogy VMware alatt volt ez, és nem a bootkor volt a baj, hanem már a bootloader telepítésénél rinyált a cucc, hogy menjek a Pecsába a b*zi GPT-mmel, eleve fel sem települt. Persze az is hozzátartozik, hogy ebben az esetben LVM is benne volt a képben, lehet, ha nem lett volna LVM, akkor a GRUB2-nek ment volna a GPT-s téma, csak így nem, hogy vegyítettem az élvezeteket.
El nem tudom képzelni, hogy ezt kezetlen, KDE ízlésficamos gyurmavicsok hogyan csinálták volna jobban
-
N0zer0
senior tag
válasz
lionhearted #28985 üzenetére
Az LVM is csak egy partíció, csak benne máshogy vannak szervezve az al-al-partíciószerűségek, a groupba rendezett volume-ok.
Az értem, hogy sokan nem partícióhuszárok, de nem tudok elképzelni olyan felhasználást, amikor 2TB feletti partícióra van szükség, pláne nem rendszerpartícióra.
Egyébként én pártolom a GPT-t, tovább kell lépni az MBR-es megoldás kötöttségeitől, de sajnos még sok minden hadilábon áll a GPT-vel. Pl. mikor Arch Linuxot telepítettem LUKS LVM-re (most már sikerrel), akkor sem a GRUB2, sem a Syslinux nem fogadta el a GPT-s partíciókat, MBR-ért és hagyományos partícióért követelőztek. Lehet én vagyok hozzá béna, de nem ment. Lehet az volt a baj, hogy BIOS-os gépen próbáltam, és nem UEFI-sen?
-
N0zer0
senior tag
válasz
King Unique #28982 üzenetére
Jó, de ki az az állat, aki 2TB feletti root vagy Windows rendszerpartíciót használ? Az meg is érdemli, hogy kínlódjon vele. Meg lehet oldani kulturáltan, hogy az OS-t csak kisebb partícióra tesszük (50-100-200GB), a többi mehet az adatoknak, és így már nem kell hozzá sem UEFI, sem 64 bit. Ha az adatpartíció nem nagyobb 2TB-nál (hiszen már kapott belőle az OS is), akkor GPT sem kell, ha nagyobb akkor azért kell GPT, de más nem muszáj hozzá.
Nameg a 2TB-nál nagyobb merevlemezek otthoni és irodai/kiscéges felhasználásnál még nem általánosak.
Mondjuk én pártolom a GPT-t, de pont nemrég szívtam vele Arch alatt, hogy sem a GRUB2, sem a Syslinux nem boldogult a GPT-vel.
-
N0zer0
senior tag
válasz
lionhearted #28918 üzenetére
Ennek ellenére én már láttam nem egy helyen, hogy azóta teljesen törölt Linux-telepítésből visszamaradó GRUB működőképes volt, és évekig használták arra, hogy betöltsék vele az egy szál véndózt.
-
-
N0zer0
senior tag
válasz
King Unique #28908 üzenetére
Nekem eddig még mindig ment a fixboot és fixmbr. Arra kell még figyelni ez ügyben, hogy normális telepítőről csináld, ne hekkelt Pistike Editionös XP telepítőről. Én annak idején, mikor míg XP-ztem, mindig tiszta, MSDN-es verziót használtam.
De mondom, még az is opció, hogy nem szeded le a GRUB-ot. Annyi minimális kényelmetlenséget be lehet vállalni, hogy előbb a GRUB indul el, és onnan indítják az XP-t, vagy onnan indítódik. Nem egy nagy tragédia, legalább lesz a gépen normálisabb bootmanager.
-
N0zer0
senior tag
válasz
King Unique #28900 üzenetére
VMware alá feltetted a VMware Toolst? Mert az is kell ahhoz, hogy rendesen menjen a 3D.
Én Linuxnál nem tudok uninstallról. Szóval kézzel kell leszedned, de az csak abból áll, hogy formázod a partíciókat vagy megszünteted őket. A GRUB-ot neked kell kiirtani, vagyis nem kell, mert továbbra is működni fog úgy, hogy először a GRUB indul el, és onnan lehet indítani az XP-t, minimális szépséghiba, de használható. Viszont ha zavar a GRUB, le szeretnéd szedni, akkor az a legegyszerűbb, hogy elindítod az XP telepítőjét, előhívod a javítókonzolt, és ott kiadod a fixboot, fixmbr parancsokat, az rendbe teszi az MBR-t, és újra csak a Windows fog elindulni, mindenféle GRUB nélkül. EasyBcd-vel és hasonlókkal ne gányolj, nem egy életbiztosítás, és felesleges is.
-
N0zer0
senior tag
válasz
fradi81 #28875 üzenetére
Egyetértek, kell legalább egy C2D. Meg 4GB alá. Persze jól lehet linuxozni 1-2GB RAM mellett is (leginkább 32 biten), de mégis csak 4GB-tól az igazi, abba már bármelyik felület belefér egy csomó alkalmazással, 64 biten.
Én C2Celeronnal és 2GB RAM-mal tolom, épp hogy használható, de használható igaz 64 bitessel küldöm, meg KDE-vel, amin rajta van minden 3D-es effekt és csicsa, és még így is sokkal simábban fut, mint egy XP SP3, a Win7-8.X-ról nem is beszélve. Talán a programok első indítása lomhább csak egy nagyon kicsit. Nem darálgatja a HDD-t a linuxos fájlrendeszerek miatt, meg nem lapozgat memóriát feleslegesen a HDD-re, már el is szoktam a mikrolagoktól és a lemezkerregetéstől, ami Windows alatt szokásos, és elkerülhetetlen még 16GB RAM mellett is. A dm-crypt-es titkosítások és a KDE is nagyon faszák, a Windows a nyomába nem ér.
Semmi pénzért nem tennék már vissza Windowst, kivéve, ha valami nagyon faszán fizető melóhoz valamelyik Adobe termék (InDesign, Photoshop, Lightroom, Audition) vagy Visual Studio, vagy CAD kéne, vagy rám szakadna az OTP, és ultrabrutál játékgépen a legújabb, legnagyobb AAA-s játékcímekkel tolnám, viszont utóbbiak közül egyik sem fenyeget mostanában
Egyedül a foobar2000 és az újabb Microsoft Office hiányzik (de megoldottam Clementine-nel, LaTeX-hel és LibreOffice-szal). Esetleg még a Goldwave és a mp3DirectCut hiányzik, ezeket csak részben tudtam kiváltani Audacityvel és mp3split/mp3merge-tel és hasonlókkal. Esetleg, aki durván MPC-HC-zik, és mindenféle effektet és szűrőt felpakol, annak még ez hiányozhat Linux alatt a mindennapos windowsos programok közül. Ámbár ezek közül a Wine sok mindent elvisz, de azt nem akarom, mert akkor nem sok értelme volt a Linuxra történő átállásnak.
-
N0zer0
senior tag
válasz
lionhearted #28836 üzenetére
Annyira tudtam, hogy ha a MINT előkerül, akkor nem bírod ki, hogy ne kezd el elölről.
-
N0zer0
senior tag
-
N0zer0
senior tag
válasz
honda 1993 #28718 üzenetére
Ne azzal foglalkozz, hogy ki milyen ideológiát gyárt a Linux mögé. Használd, ha tetszik, próbáld ki, ha kíváncsi vagy rá. Ne Fórum Pisti hangadó véleménye miatt telepítsd, huzamosabb használat közben meg úgyis meglátod, hogy milyen.
Nem tudom, hogy melyik Linuxszal próbálkoztál. Ha Ubuntu vagy Mint, akkor elvileg Wubi installerrel lehet telepíteni Windows mellé, de nem ajánlom, mert sokféle hibába bele lehet így futni. Sokkal biztosabb megoldás, ha azé Unetbootin nevű vagy hasonló programmal kiírod a linuxos lemezképet pendrive-ra, próbálgatod az arról futó rendszert, ha tetszik, arról telepíted fel a Windows mellé, a telepítője valószínűleg magyarul is fog tudni, és végigvezet a telepítési procedurán, pontról pontra. Nem kell neki semmilyen Dímön Thúlz, semmi köze nincs a Linuxnak egy windowsos programhoz, kb. mintha hátvakaróval akarnál tojást főzni.
Emberek tömkelege tett fel Linuxot optikai meghajtóval nem rendelkező gépre, újabb notebookokba, meg netbookokba, meg táblagépekbe nem is tesznek optikai meghajtót (egyesek már asztali gépbe sem), mert egyrészt feleslegesen foglalja a helyet és csökkenti az akkuidőt, másrészt elavult, hangos, mechanikus őskacat, ami kiváltható pendrive-val vagy más USB-s meghajtóval.
-
N0zer0
senior tag
válasz
SidCorky #28669 üzenetére
Nem, szerintem nem lesz rá szükség, csak azért írtam, ha mégis belefutnál valamikor, akkor lehet rajta igazítani, és nem kell újratelepíteni és fetrengeni vele, meg nem kell particionálgatni.
Én 2GB RAM mellett használok 2GB swap LVM volume-ot (amolyan partícióféle, a rendszer automatikus szabta a RAM méretéhez), és eddig sose fogyott ki a memóriából. Előtte is csak 2GB-os swap partícióval használtam. Igaz nagyméretű képeket nem szerkesztek és virtuális gépezést is módjával nyomatok, viszont KDE-zek, ami meg memóriaigényes, meg böngészőben sok fülezek, meg sokszor van megnyitva sok program. Igazából csak 4-5x nyúlt a rendszer (Linux Mint KDE és Kubuntu) jobban a swaphoz a sok hónap alatt (ilyenkor már darál a HDD), legtöbbször üresen, kihasználatlanul, vagy alig-alig használva áll a swapterület, és ilyenkor egyáltalán nem is darál, mint az Windows alatt szokásos.
-
N0zer0
senior tag
Ügyi vagy, győzelem
Egyébként ez a fájlban swap még jobb is, mert ha swap partíciót csinálsz, és aláméretezed, akkor macerás megnövelni. Ezt a swap fájlt meg lehet később is növelni, 2GB-ról akármennyire, a fallocate vagy a truncate paranccsal, arra csak egy mkswap kell, azt az egy sort kell újracsinálni, a többit nem.
-
N0zer0
senior tag
válasz
SidCorky #28637 üzenetére
Nem baj, ha nem csináltál cserehelyet (swap). Utólag is lehet csinálni, akár azt is lehet, hogy a linuxos partíción csinálsz egy fájlt, és abban lesz benne a swap:
sudo su
root jelszót megadod
dd if=/dev/zero of=/swapfile1 bs=1024 count=2097152
mkswap /swapfile1
chown root:root /swapfile1
chmod 0600 /swapfile1
swapon /swapfile1A /etc/fstab fájlba beírod:
/swapfile1 swap swap defaults 0 0Az NTFS-ses partíciókat meg látni fogod Linux alól is.
-
N0zer0
senior tag
válasz
SidCorky #28625 üzenetére
Lehet. Van rá egy csomó torrentkliens, általában azok, amik Windowsra is vannak. Egyedül az eredeti Bittorrent kliens nincs rá, az uTorrentből meg csak a Server változat van Linuxra, aminek nincs GUI-ja, csak WebUI-ja.
Legjobban a qBittorrentet ajánlom, de nem rossz a KTorrent, Deluge, Transmission, uTorrent Server sem, ha mazohista vagy, akkor még esetleg rTorrent.
Régi, gyenge gépre én is a Lubuntut ajánlom, esetleg az LXLE-t, ami majdnem ugyanaz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Porszívók - akkus és klasszikus vezetékes
- EA Sports WRC '23
- Vezetékes FEJhallgatók
- One mobilszolgáltatások
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen légkondit a lakásba?
- HDD probléma (nem adatmentés)
- Subaru topik
- További aktív témák...
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Apple iPhone 13 Pro , 128GB , Kártyafüggetlen
- Lejárt a gyártói garancia? Mi tovább támogatjuk az IT infrádat!
- LG 34GS95UE - 34" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Quadro FX 570 eladó
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550 7 5800X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA Enermax 750W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest