- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
- Félreértések az FSR 4 és a PlayStation 5 Pro körül
- Nem tetszik a Procon-SP-nek, hogy a Nintendo távolról kivégezheti a Switch 2-t
- Megcélozta az NVIDIA-t a 2 nm-es node-jával a Samsung
- Forr az AI-láz, az Apple tőzsdei rekordját is túlszárnyalta az NVIDIA
- Nem tetszik a Procon-SP-nek, hogy a Nintendo távolról kivégezheti a Switch 2-t
- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
- Gaming notebook topik
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- Bluetooth hangszórók
- Milyen monitort vegyek?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Steam Deck
- Telekom TV SmartBox: szolgáltatói set-top box alacsony korlátokkal
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Anakin007
aktív tag
Üdv Mindenkinek!
Install problémám van win7 kontra linux mint 17.2 kde és elakadtam. Van egy acer aspire e5-571 laposom, amit gyárilag linpus linux-borzalommal adtak. Maga a gép elég egyszerű gép, bios-ban nincs fastboot meg ilyenek, csak UEFI/Legacy mód választható.
Legacy-ba állítottam, telepítetem egy win7-et, majd ment volna a Linux Mint 17.2 KDE, de az installer üresnek látja a hdd-tTermészetesen simán bootol a win7, hagytam sokszáz giga partícionálatlan helyet linuxnak is, de nem ez a gond.
UEFI-ben win7 felmegy, de miután bebootol a linux mint dvd, ám miután elindítom a boot-ot dvd-ről, fekete kép fogad és megáll.
Mit kéne tennem szerintetek?Minden segítséget előre is köszönök!
-
Anakin007
aktív tag
válasz
N0zer0 #38295 üzenetére
"Érdemes a Wint teljesen letörölni, mert anélkül az lesz, hogy ha az ember Linuxra átálláskor nehézségbe ütközik, akkor nem hárítja el, hanem a könnyebb utat választja, visszacsábul, bebootolgat Win alá, és megette a fene az egészet."
Tudja a fene, jó-e törölni. Mostani szitumból kiindulva, perpill egy sima, mezei sfx-be burkolt fejlesztői környezetet (amúgy meg tök mindegy mi) szeretnék mindössze futtatni linuxon, pici 22 megás sfx-ben tömörített állomány, nem egy csilli-villi 3D-s játék blueray-en és nem megy, még a kicsomagolás sem. Már annyi időt elpazaroltam eredménytelenül, hogy gyorsabb lett volna telepíteni egy win akármit, hdd átméretezéssel együtt (1hdd-m van, teljes egészében Mint -el).
Vizsgákra kell készülnöm, ezért kell a progi is, nem igazán érek rá most olyan problémával foglalkozni, ami win alatt nem is létezik, értékes órákat vesztegetve. Van egy másik, hasonlóan rettenetesen nagy bonyolultságú szimulátor is, ami ugyan feltelepszik, de indításkor teleokádja a konzolt hibaüzenettel és elszáll, nem 5 perces/1 google-s hiba.
Szerintem az a szégyen, hogy ilyen primitív, alap dolgokkal is még mindig megakadunk linuxon 2015-ben is, mint egy self-extracted állomány futtatása. A Virtualbox egyszerűen nem indul, pedig binárisból, saját csomagkezelőjével tettem fel (ok, disztró-specifikus, de akkor is), a PlayOnLinux meg csak egy frontend a wine-hez, szóval... Most jön a wmvare végülis régen bejött, de abban ugyanúgy telepíteni kell egy xp-t, így csak a hdd átméretezést spórolom meg.Szóval ez most nehézség vagy sz*p*s?
-
Anakin007
aktív tag
Volna még valami: linux mint rebecca még mindig. Hol/hogy tudom kikapcsolni a jelszókérést a csomagkezelőhöz?
-
Anakin007
aktív tag
Sziasztok!
Valamilyen win-es emuláló progi kéne, ami nem wine és virtualbox. Egy egyszerű, 1db exe-ből álló szimulációs programot szeretnék futtatni, de kicsomagolni se lehet: a wine-vel elindul, de már a kicsomagolásnál végtelen ciklusba kerül és le kell lőnöm (egy sfx-be csomagolt cucc) . Virtualbox el se indul, "Failed to load VMMR0.r0 (VERR_SUPLIB_OWNER_NOT_ROOT)." hibaüzenettel megáll, amikor megnyomom a play gombot. Jogok rendben, ha kiveszem az összes meghajtót, akkor is ez a hiba, root-ként se fut, ugyanez a hiba, neten nem találtam értelmes vagy működő megoldást. Jah amúgy linux mint rebecca 64bit-es.
vmware marad?Köszönöm előre is a helpet!
-
Anakin007
aktív tag
Sziasztok!
iptables help kéne, nagyon régen csináltam már: hogyan kell pontosan webhelyeket blokkolni? Reklámszűrést szeretnék localhost-ra de úgy, hogy reject-el dobjon vissza, ha egy tiltott webhelyhez kíván a böngésző hozzáférni. Emlékeim szerint azért vált be a reject a drop-al és a hosts file buherálásával szemben, mert így nincs timeout, nem várakozik a webhelyre, hanem azonnal bedobja a "Lap nem jeleníthető meg" című szöveget.
Köszönöm!
-
Anakin007
aktív tag
Sziasztok!
Egy régi dolog java plugin installban kérnék némi segítséget. Linux mint rebeca, 64 bit, legfrissebb 64-bites opera, az opera.com-ról letöltve, jre binárisból, "gyári", de abban nem találtam plugint. Letöltöttem a java.com -on lévő 64bites legfrissebb verziót, kicsomagoltam, etc., de nem találtam a system-wide opera dir-ben plugins nevű mappát, se a ~/.config/opera alatt, ahol lennie kéne. Létrehoztam a dir-t, abban ln -s /usr/local/java/lib/amd64/libnpjp2.so ~/.config/opera/plugins/, de nem működik sehogysem. Ugyanezt az állományt symlink-el, a /usr/lib/mozilla/plugins alá, hibátlanul működik a java firefox-ban. Opera-ban kéne, azt használom, de nem találtam sehol a megoldást (linixmint, opera, java fórumokon). Van vkinek esetleg ötlete?
-
Anakin007
aktív tag
Sziasztok!
Debian-ra felraktam az ftpd-t, inetd alól működik is szépen, csak chroot-olni nem tudom az usereket. Tud erre valaki megoldást? Pár manual-on már túl vagyok, de nem jött be. A maximum az az volt miután beírtam a /etc/ftpchroot-ba az adott felhasználót, hogy egy tök üres könyvtárat látott, amibe írhatott, de nem látszott, tehát hiba nélkül felmásolhatott akármit XP alól tcmd-vel, de a művelet után maradt a tök üres a könyvtár. Aztán ha beléptem debian-on az user $HOME könyvtárába, akkor meg ott volt minden, amit előzőleg ftp-n felmásolt....
Hogyan működik ez? Előre is köszönöm! -
Anakin007
aktív tag
Sziasztok!
Nvidia driver installban kérném segítségetek. Van egy GF9600GT-m és nem akar sikerülni. Letöltöttem a legújabb drivert az nvidia oldaláról és telepítettem, ahogy illik, hibát nem dobott, de mégsem működik: ha indítok egy X-et simán terminálból, a monitor felbontást vált, de nincs kép, csak feketeség. Néha el is száll az egész gép és csak reset gomb segít utána.
Az xorg.conf-ban ott van a driver után az "nvidia" név, kernel driverek között is ott van, de mégse megy. modprobe-al betöltöttem az nvidia kernel modult, (insmod-al nem sikerült, úgy azt mondta, nem egyezik a driver a hardverrel...). win7 alatt tökéletesen működik, tehát tuti nem hw probléma. xorg log-ban egy darab hiba nincs. Nincs erre valami ötletetek? -
Anakin007
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #25889 üzenetére
Ez a kezdő szint igencsak relativ. Ne riasszunk el senikt a parancssorral, mert win után/közben/mellett nagyon ilyesztő lehet vagy hadd szokják, viszont így nem kerülhető el a pánik, amikor a full kezdő felkiált, "Jajj istenem, nincs egér meg grafikus felület, most mit csináljak?"
Csak a magam példájából indultam/indulok ki, amikor abszolút kezdő koromban egy másik, nagyobb vinyóra akartam költöztetni a vérrel és verítékkel összerakott linuxomat hasonló megfontolásból, mint a fenti kollega. Csináltam linux alól, win alól, ghost-al, gparted-el, végül csak nem lett jó. A legjobb eredmény az lett, hogy a régi vinyónak benn kellett lennie és úgy indult az új vinyóról a win is meg a linux is. Végül ez a pici, primitív, 1000 éves dd parancs hozta meg a várt eredményt, nem kellett sem telepítgetni, se crack-et vadászni. A mai napig emlékszem a legfontosabb kapcsolókra, úgyhogy tippelhetsz, mennyit szenvedtem -
Anakin007
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #25885 üzenetére
Igen, de a dd -t sem kell elfeljteni, pl így:
dd if=/dev/sda of=/dev/pendriveAholVan count=1 (csak az MBR-t írja ki)
dd if=/dev/sdaX (ahol a rendszer van) of=/dev/pendriveAholVan/rendszer.iso bs=512 (ekkor iso9660 formátumban írja ki)
A beállításokhoz meg elég a $HOME könyvtár rejtett állományait kimenteni, az csak pár mega lehet.
A dd pedig alapból ott van minden disztrón, visszaállításhoz meg elég akár egy live cd is, ami alól kiadhatja ugyanezeket a parancsokat csak megfordítva. -
Anakin007
aktív tag
válasz
Lacpac #25877 üzenetére
Én igen, de én a routeren állítottam be ddns-t és egy portforwardingot a webszerveres gépre.
TP-link wifi routerem van, ebben lehet pl. no-ip.com -os (ingyenes) ddns szolgáltatót választani és ahhoz van linuxos kliens binárisban is, ha jól tévedek, de sosem próbáltam, mivel ott a router.
Ha parancssorban kiadod az ott felsoroltakat szépen egymás után, ahogy a példában is szerepel mi történik? Mert ha úgy frissít, akkor csak bele kell pakolni ezeket egy file-ba, futtatási jogot rátenni és egy bejegyzést csinálni a crontab-ba, ami futtatja az általad megadott időközönként. -
Anakin007
aktív tag
Sziasztok!
Telepítettem egy cupsd-ot és egy samba-t debian gépre és hálózatban szereténk nyomtatni. Működik is, de amikor új gépre kell telepíteni megosztott nyomtatót, nem talál driver-t és tallóznom kell. Van erre valami "automatikus" megoldás, de nem találtam forrást win7 kliensek esetére. Tudna ebben valaki segíteni, milyen könyvtárnév alá kell tennem a drivert, hogy automatikusan települjön win7-en a kijelölt nyomtató? Alapértelemzésben a /var/lib/samba/printers könyvtár van beállítva, ebben van egy W32X86 is, bepakoltam alá, de nem látja. 32 és 64 bites win7 kliensekhez kellene.
Köszönöm! -
Anakin007
aktív tag
Sziasztok!
KDE-ben hol lehet beállítani, hogy ne törölje a böngészők privát adatait? Már naon unom, hogy minden bekapcsolás után újra meg újra be kell írni az egyes webhelyekhez tartozó loginokat, mert hiába menti el bármelyik böngésző (opera, mozilla), minden törlődik
-
Anakin007
aktív tag
Sziasztok!
Felpakoltam az új ubuntut (14.04-tls)-t asztali gépre, ám a grafikus felület olyan lassú és agyhalott, mintha xp-t akarnánk egy 200mhz-es P1-en futtatni. Ez egy Asus barebone PC (AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 3600+, VGA: VIA Technologies, Inc. K8M890CE/K8N890CE [Chrome 9] (rev 11), 2gb 667-es DDR2 RAM). Tudom, gyenge VGA, de ennyire azért nem, win7 aero-val is gyorsan használható desktop. Szerintem valami 3D megjelnítést próbál erőltetni, azért ilyen, de sehol semmit nem találok grafikus felületen, ahol kikapcsolhatnám. Tud erre valaki megoldást v. váltsak ablakkezelőt? Lehetőleg konzolos megoldás érdekelne..
Köszönöm előre is! -
Anakin007
aktív tag
Sziasztok!
postfix-et szeretnék debian-on, munkahelyi hálózaton. Ilyenkor kell smarthost-nak konfigurálni? 1db eth csatolója van a gépnek, amivel az egész céges lan-t összefogó router-be csatlakozik.
Köszönöm! -
Anakin007
aktív tag
válasz
Bussmann #19996 üzenetére
Háát hogy a pidingben konkrétan hol, azt nem tudom, de a gpointing-device-settings nevű csomag az egyetlen valóban hatásos gui-s progi, legalábbis debian-on. Ahogy észrevettem, tökmind1, milyen az ablakkezelő, max felrakja mellé a fél gnome3-at, ha amúgy nincs telepítve
Van olyan is, hogy tpconfig, scroll problémákat azzal tudtam jól megoldani, így végre pont úgy mozog az egér, mint win7-en, ahogy azt kell.
P.s.: nagyon finnyás vagyok, addig buherálok mindent, amíg pl. win-ben megszokottan nem teszi a dolgát a hardware. Lehet, egyszerűbb megoldás is van, majd közzéteszik a többiek. -
Anakin007
aktív tag
Sziasztok!
Egészen jól sikerült összetákolni az debijányt, áttértem gnome-ra, mert használhatóbb, már csak 1 komoly gond van: gnome alatt fixen recseg-ropog a hang, kde-n csak log in/out -nál volt. Ez vmi gnome-specifikus kehe lehet. Kernel modul snd-hda-intel, pulseaudio fut, és sis azalia audio vírus a vas (vmi realtek szutyok). Szétgugliztam a netet, de egyenlőre még ötlet sem született. Szerintetek merre induljak?
U.i: köszönet a korábbi helpek-ért minden kedves tömbtársnak!
-
Anakin007
aktív tag
U.i.:
Hogyan lehet grafikus felületen rendszergazdaként futtatni GUI-val rendelkező progit sima usernek ("Run as Administrator")?
-
Anakin007
aktív tag
Sziasztok!
KDE indulásakor és leállításánál a recseg-ropog a hang, utána jó, csak halk. sis azalia audiovezérlővel, debianon. Találkozott már vki ilyennel?
-
Anakin007
aktív tag
Sziasztok!
Nagy bajok vannak:
Debian 7.1 stable, i386, asus f5sl notin. Amikor lemerül az aksi és nem érek el a töltőig időben, elkezd sleep-be lépni, addig eljut, hogy dob egy hibát konzolra, miszeint a vinyót nem tudja leállítani, majd kikapcsol. Utánna soha többé nem bírom semilyen kernelopcióval indítani, reinstall.Se normál üzemben, sem helyreállításban, kernel boot ok, majd "Loading ...." és itt vége a dalnak. Felraktam minden laptop meg asus util-t szinte, amit kidobott az apt-cache search... Knoppix live cd-vel boot, fs-eket ellenőrzöm kézzel, egyik partíción sem talál hibát, tehát vmi más gáz van sztem.
Erre vmi ötlet?Másik: pendrive-ról netinst.iso-ból telepítem, de az idióta beleteszi fixen az fstab-ba és ha nincs mindig benne a pen, folyamatosan szemetel az összes konzolra ( Unable to enumerate usb device on portx ). Ezen tudok segíteni, vagy benne hagyom az pen-t (ami nem jó, mert laptop, félek hogy beleakad vmibe a stick amikor mozgatom a notit és kitöri az aljzatot) vagy elkövetem az itt leírtakat, ami működik, viszont ez gányolás.
Az fstab-ban hiába törlöm ki a pen bejegyzését, visszaíródik restart után. Sid óta nem linuxoztam túl sokat és le vagyok maradva sztemEzt hol lehet normálisan beállítani konzolon?
Alapból a gnome-ot teszi fel, de az nem tud normálisan elindulni, vga driver (Radeon HD3470) baja van, de használható, viszont semilyen UI-s beállítóprogit nem leltem hozzá, a két csomagkezelő ami felmászik telepítés után, 2-3 keresés után lefagyanak, kill -9 folyamatazonosító -val nem lehet kilőni, restart X...
A kde még katasztrófálisabb, pedig azt preferálnám...Harmadik: grub-ot hol/hogyan lehet állítani? Csak az alapértelmezett indítandó op.rendszert akarom megváltoztatni, de nem leltem menu.1st-t, csak vmi fb akármit, ami erre hasonlít tartalmilag, de azt meg nem tanácsolja editálni. KDE-n v. Gnome-on erre se találtam beállító progit, pedig régen volt.
Az egér is sz@rul működik, nem megy alapból a scroll és csak gombbal lehet kattintani. gnome-on ezt tökéletesen betudtam állítani, de a KDE-s vezérlőpulton amint rákattintok az egérre, csak óra és elszáll a vezérlőpult. kill-9 ... -el ezt se lehet kilőni, kde restart..Egyszóval egy kalap sz@ lett a debian-ból így első nekifutásra, pedig korábban kb. 6 évig használtam desktop-on is... HW hiba kizárva, win7 ultimate van mellette és tökéletesen működik minden alaptelepítés óta, egyedül a hangon kellett kicsit finomhangolni, de ennyi....
Esetleg másik disztró? Egy gyenge gépen kellene vmi levelezőszervert meg egy bind-et belőnöm nemsoká és fontos lenne, hogy kizárólag konzolon is lehessen managelni az egészet.Ha bárki bármire is tud okosat, azt naon megköszönném
-
Anakin007
aktív tag
Akkor előszőr apt-get install dmraid raidtools
meg amiket még felakar rántani.utána ez kilistázza a fizikai meghajtókat, közte kell lennie a raid-ba kötött vinyóknak is:
dmraid -b
Ha ott vannak, akkor próbáld:dmraid -r
ez már csak raid tömböket listáz, md0 v. md1 stb néven. Ha van, akkor ezeket az eszközfileokat tudod ugyanúgy mountolni, mintha sima hdd lenne.
Olvasgathatsz
-
Anakin007
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #6538 üzenetére
Hogy mi az az rpc-s driver, lövésem nincs, de eszk. kezelőnek egy jó kis parancssort tudnék ajánlani, bormártásos lspci-al. Az lspci megmutat minden pci-os cuccost, elég részletesen.
Hálókari telepítésének ellenőrzésre meg az ifconfig nevű eszközt javallanám. Ha minden sukár, ad vissza egy io és egy eth0 kezdetű sort (persze ha sima drótos hálókarid van). Ha nem annyira sukár, akkor csak egy io-t. -
Anakin007
aktív tag
Ha P2-es a gép, akkor vmi régebbi cuccot próbálj, amiben 2.4.xx-es kernel van alapból és legalább 8 éves disztró, pl. 5-ös v. 6-os mandrake és aminek elég egy P2 is. A legelső mandrivanak is a minimuma:
CPU: Any Intel or AMD processor, 1Ghz or better
RAM: 256 MB minimum, 512 MB recommendedInnentől kezdve kár a gőzért.
A hanghiány az arts (KDE) miatt van, ugyanis alapból minden az arts-on keresztül akar szólni, az arts meg alapból alsa-t akarja használni, de ez minden disztrón így van tudtommal. Állísd át az arts-ot OSS driverre és úgy próbáld (KDE vezérlőpult, hang szolgáltatás).
A megjelenítéses probléma sztem VGA driver hiba/hiány, próbáld vesa driverrel indítani az xorg-ot és lássuk mi lesz.
A legtutibb, konsole-ból indítani a böngészőt. Így látni fogod, miket habratyol, amikor flash tartalommal találkozik. -
Anakin007
aktív tag
OpenOffice-t hogy lehet rábeszélni más karakterkódolások használatára? Idegesítő, hogy ha rákattintok egy doc-ra aminek a file neve nemcsak angol abc karaktereit tartalmazza, elindul az openoffice, aztán kiírja, hogy "File nem található"
Ha előbb az openoffice-t indítom és ott a 'Megnyitás' gombot használom, szó nélkül megnyitja az akárhogyan kódolt filenevű anyagokat is és a tallózó ablakban is helyesen jelennek meg a file-k nevei. -
Anakin007
aktív tag
Nem egészen: a BackTrack sok egyéb irtó jó funkciója mellett leginkább hálózatanalizálásra és törésre lett kihegyezve akár wifi, akár drótos hálóról van szó (szándékosan nem írtam LAN-t). Részletes leírást és hogyant nem fogok itt előadni, mert valóban nem itt a helye...
Esetleg a huwico oldalán olvasgass, kifejezetten wifi-vel és annak fortélyaival foglalkoznak hasonló formában, mint itt PH!-n, de... mind1, nézd meg
Egyébként a konkrét kérdésedre a válasz: ha fut a kismet, fogja a wlan karit azzal, hogy 'hallgatózik' az összes frekvencián (közismertebb nevén promiscous módban tartja a kártyát). A gyereket RFMON módnak hívják egyébként és ezért 'nem ér rá'. PÜ-ben ment link a teljes leírásról. -
Anakin007
aktív tag
Akkor -ha mindenképp mandriva- live cd-t javallok előszőr és azt telepíteni. Utánna a 2008.1-es install dvd-t upgrade opcióval.
ATI-ban nem fogok tudni nyilatkozni, mindig nvidia-m volt. Annál simán ment a többképernyős móka, de sztem KDE-n olyat, hogy egyik asztal TV, a többi meg monitor, nem fogsz tudni elővarázsolni semilyen VGA-val. nvidia-n is úgy ment/megy a tv-out, mint XP-n, tehát asztal 'meghosszabítása' a négy irány vmelyikébe.
-
Anakin007
aktív tag
-
Anakin007
aktív tag
erre senki?
-
Anakin007
aktív tag
Amúgy azt vki el tudná magyarázni, miért nem jó inetd-t v. xinetd-d használni? A fenti pl-nál is azt írták, jobb, ha démonként fut. Miért jó, ha állandóan fut?
-
Anakin007
aktív tag
Lehet, hogy megköveznek érte, de:
ln -s /var/www $HOME/aarmi
Tudom, heggesztés, de azonnal megvan, nem igényel manualt
amúgy meg proftpd.conf-ba, a globális opciókba:
Defaultroot /var/www
Ilyenkor akárki, akármilyen névvel loginol, ott találja magát. Amúgy keine panic, ez egy egyszerű fötöpö szerver, alap dolgokkal.
-
Anakin007
aktív tag
Egy 'apróság': milyen opcióval is kell lebeszélni az xorg servert hogy ne kapcsolja le a monitort soha? A KDE-ben már levettem mindent, amit lehetett, de ugyanúgy 15p után leáll a monitor.
-
Anakin007
aktív tag
Openoffice-hoz tudtok vmit ajánlani, amivel xlsx-et is betudna olvasni? Esetleg Koffice-os megoldás is érdekelne ami működik. Thnx!
-
Anakin007
aktív tag
válasz
Core2duo6600 #5898 üzenetére
Mert knoppix user vagy. su- val válts root-ra és tudod írni.
Segítsetek már neki, 2 napig nem leszek valszeg
-
Anakin007
aktív tag
válasz
Core2duo6600 #5895 üzenetére
Csak nem full fekete képernyő lett a vége?
Próbáld csak konzolos indítással izzítani, a művelethez bőven elég az is.
Jah még valami: a 'noapic' kernel opcióval indítsd, emiatt szoktak lenni az ilyen indításkori ziccerek. -
Anakin007
aktív tag
-
Anakin007
aktív tag
Visszaolvastam 1 darabig, ahol a ramokat soroltad fel és vmi ddr rémlett, tovább nem mentem vissza
Ez alapján lehet más is, pl. az én Mac G4-emben mezei SD ramok vannak
Amúgy én úgy tudtam, VGA nélkül nem indul PC, hanem hibát jelez...Ezek szerint csak csipog, de indul ugyanúgy... Kössz az infót, legalább ezt is tudom -
Anakin007
aktív tag
válasz
Core2duo6600 #5877 üzenetére
Végülis igen. Ha console-on maradsz, ott csak egy Enter-t kell nyomnod és kapsz root shell-t (Ttty1 nyitva marad indulás után, alapból root jogokkal piszkálódhatsz ott).
Ha grafikusan indítasz, akkor "KNoppix" nevű user jogait kapod. Itt csak egy "su" parancs és máris root vagy (üres jelszó). -
Anakin007
aktív tag
válasz
Core2duo6600 #5858 üzenetére
Erre és sok más célra nagyon hasznos egy Knoppix live cd-t tartani.
Sima 2-es runlevelen kell indítani (boot help kiírja mik a lehetőségek) és lesz midnight-od, amivel simán rendbe lehet tenni bármilyen rendszert.
Mint asszem korábban írtam, ha nem segít a sima grub-reinstall (mert pl. nem ellenőrzi az fstab file helyességét) akkor kézzel az fstab-ot kell piszkálni. Kb. 3 perc az egész, ne kövessük már ezt a "ha nem tudom megoldani reinstall, hátha jó lesz" koncepciót akkora lámaság márA grub menu.1st állományát azért hülyeség macerálni, mert azt a grub-reinstall megcsinálja úgyis (fstab alapján) és mivel most maga az fstab szar, azt kell megszögelni jól.
-
Anakin007
aktív tag
válasz
Core2duo6600 #5835 üzenetére
azért, mert a pata-s drive-ok hdxx, a sata-s cuccok sdxx jelölést kapnak linux alatt. Bootolj be a mandriva install dvd-ről és válaszd a rescue -t. Eljutsz majd egy szöveges menüig, ahol lesz olyan, hogy "grub-reinstall".
Ha nem nyert, akkor ugyanez, csak konzolt futass a grub-reinstall helyett és szerkeszd meg az fstab-ot, amiben kicseréled az összes hdxx kezdetű bejegyzést sdxx-re. Ha végeztél, újra a "grub reinstall" menüpontot válaszd majd restart. Asszem ennyi -
Anakin007
aktív tag
válasz
Nyugdíjas #5625 üzenetére
Megfelelő linuxoss jártasság után egyértelműen debian. Azt úgy szögelgeted, ahogy akarod. Vhogy úgy képzeld el, mit egy olyan disztró, ami sz@rik az userre: "Majd megcsinálja, ha akarja meg ahogyan akarja" hozzáállással
Mint az olyan autós játékok, ahol magadnak kell összeraknod a kocsidat az alapoktól, de még azért pont nem csavar-szintről indulva.
A mandriva, suse, (k)ubuntu, stb. user-friendly disztrók pedig az olyan userekhez szólnak, akik nem akarnak a feltétlenül muszálynál jobban belemélyülni, csak jó, talán csilli-villi rendszert akarnak a lehető legrövidebb idő alatt, legegyszerűbb beállíthatósággal és akiknél nem számít annyira a hw-igény (szerintem).
Azért a célvasad elnézve inkább az ablakkezelő vékonyításában gondolkodnék, tehát nem KDE v. Gnome, hanem vmi kevésbé "éhes" tipusban. A helyedben előszőr megpróbálnám a kubuntut lecsontozni, kezdve a fölös szolgáltatások kilövésével/eltávolításával. No meg persze attól függ, mire akarod használni.
-
Anakin007
aktív tag
Bár nem vok egészen képben a problémáddal, csak vmi rémlik, hogy egy ideje ezen vergődsz, de Keine panic, megoldjuk
Most csak a hálózatkezelésről szólnék mandriván(is), meg hogy mi merre hány méter a legutóbbi kérdéseid végett (nagyon nagy vonalakban, mert ez egy buguntu-őrült topikká kezd válni)."melyik program tudja, hogy mi az aktuális modulnév, amire hivatkozni kell"
A hardrake (mandriva-specifikus, de nagyjából ugyanígy megy ez más rendszereken is, csak más a neve a gyereknek). Van neki egy adatbázisa, amit rendszeresen frissítenek update-kor. Ez tartalmazza, hogy az lspci és isapnpdump által kinyert infók szerint melyik elérhető kernel modul lehet(ne) az adott karihoz nyerő.
Ha talál egyezést a már létező (lefordított) modulhoz, megnézi a /etc/modprobe.conf-ot, hogy kell még vmit csinálni a modullal betöltéskor (pl. paramétereket átadni, megváltoztatni az alapértelmezés szerinti eszköznevet, pl. első megtalált hálókártya esetén eth0 lenne a kártya "neve", de itt lehet alias-t írni rá, hogy mondjuk eth666 legyen inkább, stb.
Ezután ellenőrzi a /proc/modules-ből, hogy nem lett-e már korábban betöltve (lásd: /etc/modprobe.preload: ide tesszük azokat a hw-ket, amiket vmiért minden más előtt kell inicializálni, "előtölteni") ). Ha nincs még betöltve, akkor betölti végre a modprobe.conf-ot is figyelembe véve.
Ha nincs megfelelő modul, akkor a DKMS-el csinál egyet a futó kernel forrásából és megy minden, mintha eleve is létezett volna a modul."Nem tudom megnézni, hogy a modul kezeli-e a hardvert"
Dehogynem, ráadásul minden linuxon így megy: egyrészt a syslog-ban, másrészt a dmesg-ből, ha kézzel, a modprobe -al töltöd be a modulkát. Pl:
modprobe eepro100
dmesg
Erre a kimenet utolsó sora:
Mar 8 12:34:16 server2 kernel: eth0: OEM i82557/i82558 10/100 Ethernet, 00:06:6B:14:32B, IRQ 20.
Ebből az látszik, hogy lelt egy i82557/i82558 chipsetes hálókarit (mert eth0 lett a neve) és a 20-as megszakításst használja.
Ehhez persze az kell, hogy előtte ne legyen betöltve a modul. Ha nem használható a modul az eszközhöz amihez használni szeretnéd, akkor hisztizik, hogy nem talált eszközt, amit a modul meghajthatná. Szvsz ha van vmilyen IRQ az eszközhöz rendelve, akkor nagy valószínűség szerint "a modul kezeli-e a hardvert"."...nem tudom, hogy hívják azt a részét a rendszernek, amit a grafikus felületen lévő beállítóprogram babrál..."
Ez mindig attól a hw-tipustól függ, amit babrálsz ill. a beállító progitól
nézd meg a beállítóprogi help-jét v. manját. Nem részletezem itt, mert rendszerfüggő és a sok buguntus a végén még agyonlő
Esetleg wlan ügyben kérdezz a mandriva topicban
"Mi felelős a hálózatért..."
Sokminden. Mandriván pedig különösen szépen, bár abszolút nem kezdőknek való bonyolultsággal van kivitelezve. Szintén kérdezz rá a mandriva topic-ban erre, mert a sok ubi-s a végén nekiáll implementálni, ha nekiállok részletezniJah meg hogy eleve mi is a konkrét probléma
Sajna én már fáradt vok visszaolvasgatni, sorry
"b43-mat be tudom tölteni,de a wlan visszajelzése nem gyullad ki"
Valszeg én vok a láma ehhez, de nem lehet, hogy csak wifi aktivitásnál kéne neki bármit is csinálnia?Kitartás!
-
Anakin007
aktív tag
válasz
Nyugdíjas #5620 üzenetére
No para, nem kenyerem a "vmit vmiért"
Egyszerűen szivesen segítek, ha tudok, főleg ha lelkes a másik is és nem lusta utánnanézni, próbálgatni dolgokat. Sajnos linux alatt sokmindenre nincs egyértelmű gyógyszer, hiába azonos a disztró meg minden.
Az mp3 játékossal mákod volt, mert én is nemrég futottam bele egy ilyen szituba, onnan vok ilyen naprakész MPT-ből
A vége az lett, hogy -bár tudtam kezelni jobban is linux alatt, mint xp-n- de alig 1 hét múlva gyorsan túladtam a lejátszón. -
Anakin007
aktív tag
válasz
Nyugdíjas #5616 üzenetére
Van két kifejezetten ZEN-re szögelt program, a Kzenexplorer és a gnomad2.
Egyébb kérdés, óhaj-sóhaj?Ímhol vannak ubuntu binárisok, ahonnan letöltheted a Kzenexplorert akármilyen arch-ra, ha vmiért nem lenne a csomagkezelőben.
Ha nem menne vmiért fel binárisból, akkor forrásban itt vannak mindenféle verziói.
-
Anakin007
aktív tag
válasz
Nyugdíjas #5614 üzenetére
mp3 játékos: őkelme az MTP (Media Transfer Protocol) -t haználja file átvitelre, ezért nincs meghajtóként jelen win alatt sem. jukebox v. hasonló nevű program képes rá, csak keress a "jukebox" szóra a csomagkezelőben. Ha nem nyert, akkor az "mtp" -re. Mandriván egy jukebox nevű programocskával tökéletesen működött, azon az űber-szuper buguntun is csak lesz már akkor...
A jukebox úgy néz ki, mint egy windows intéző, az átviteltechnika a "Húzd és ejtsd" eljáráson alapszikID3: első körben az easytag nevű programocskát ajánlom, az tökéletesen tudja amiket felsoroltál és még gyönyörűen is néz ki
Jah meg gnome-os, ami előny buguntun... -
Anakin007
aktív tag
Nah jó, mégis. Annyi is elég, hogy
ln -s /usr/bin/unrar-free /usr/bin/unrar
Vagy ha unrar-nonfree volt akkor azt
Számtalan disztrónál láttam már ezt az elbaltázást, pedig csak egy symlink kéne a végére.
-
Anakin007
aktív tag
válasz
Nyugdíjas #5602 üzenetére
"szeretem, ha tudom mi miért történt"
Helyes!
Az történt, hogy lett egy unrar nevű cuccod, ami tud unrarozni (nahát) és olyan helyen, ami benne van az általános keresési listában v. PATH-ban. Az ark-od meg nem más, mint egy sima, mezei kis grafikus frontend, ami a parancssoros progikat hivogtja. Mivel az ark is a PATH-ban keres és talál -esetünkben unrar-t - , ezért örül, kicsomagol, hazamegy.
Eszembe jutott mégvalami a bináris unrar-free csomagotokról (mert vkinek másnak is pont ugyanez volt a baja)..... Nem is merem leírni, félek, hogy kettévágtok. Olyan egyszerű, nem is kellett volna ez az egész hercehurca amúgy, csak tényleg most jutott eszembe a tuti.... Jujj, annyira félek, le sem írom inkáb
-
Anakin007
aktív tag
Tudom, hogy 1000+1 -szer beírták, de ismétlés a tudás fattya
Előszőr is old meg, hogy tudd írni az smb.conf-ot a biztonság kedvéért
Ez a jogosultság-majré már megint ubuntus marhaság lesz a sudo-őrület miatt, amit hogy mi célból raktak bele és miért ilyen láma módjára, azt most hagyjuk, kivesézték már nemrég. Szal valszeg mégsem vagy root.
Aztán ellenőrizd, hogy megvan-e minden szükséges csomag:
samba-common
samba-server
samba-swat
ide most még néhány csomagnév kellene, amitől irtó precíznek és hozzáértőnek tűnnék, de úgyis felrakja magától a többi függőségeit
Indísd el a samba démonjait és a samba swat-ot vhogy (keress vmi csilli-villi grafikus bizgerátort, amivel a rendszer szolgáltatásait lehet indítani/leállítani és adj neki).
Ha azt jelzi vissza, hogy okelá, minden ketyeg (grafikus felületek tudnak ám ilyet is), akkor nincs más hátra mint előre: kattolj ide a samba-s gép böngészőjéből.Ha azt mondaná, hogy lap nem hogyhivjákolható, akkor vagy nem indult el mégsem a swat v. a tűzfalad kavar be (bár localhost-ról nem szokott).
swat-ról jut eszembe: van, hogy nem démonként fut alapból. Ilyenkor nem fogsz ilyet találni a szolgáltatások között. Szeretik a xinetd -vel v. inetd-vel futtatni, szal ezesetben indísd el ezek vmelyikét (amelyiket megtalálod, együtt a kettő nem fordulhat elő).
Ha megjelent vmi, akkor csak munkacsoportot, interface-t, megosztásokat kell belőni és hogy ő legyen a master browser a lan-on (feltételezem hogy nincs win2k, winNT, win2k3, win2k8 szerver a lanon). Van még olyan, hogy Local Master, de az elvileg alapból engedélyezett a 3.0-ás samba kiadása óta. Sztem a legtöbb alapbeállítás megfelelő lesz, bár nem láttam swat-ot csak könyvben eddig 2001 óta
Na mind1.
Ha minden királyos, akkor XP alól ha megnyitod a hálózati helyeket és betallózod a munkacsoportod, látszania kell a samba-s gépnek. Ha látszik azt jelenti, sukár a cuccAztán vannak a share-k. Van egy izgibizgi alapértelmezett share, a [HOME$]. Ennek az az értelme, hogy minden egyes létező unixos usernek (akinek van bejegyzése a passwd file-ban érvényes HOME könyvtárral), alapból hozzáférést biztosít anélkül, hogy külön felkéne venni egy share bejegyzést neki. Ehhez csak az kell, hogy XP-ről egy létező unix user nevében próbáld elérni a samba-t. Pl. ha adott unixos gépen van egy pjotrov nevű usered érvényes home könyvtárral és épp nincs kitiltva a rendszerből, akkor XP alól ha pjotrov usernévvel próbálsz csatlakozni hozzá, kapásból a unixos gép $HOME/pjotrov könyvtárában találod magad. Ezt úgy tudod elérni XP alól -ha történetesen XP-n nem ugyanazt az usernevet és jelszót használod mint a samba-s gépen-, hogy megnyitod a "Hálózati meghajtó csatlakoztatása) párbeszédablakot (jobb klikk a "saját gép"-en) és rákattolsz a "Csatlakozás más felhasználónéven" -re. Oda meg beírod az unixon használt usernevet és a hozzá megadott samba-s jelszót.
Upppsz, a jelszavak, maj'd Lfelejtettem!
Van egy olyan opció a globális részben, hogy "unix password sync" (remélem, swat-ban is látszik). Alapból "no" vagy "false" szokot lenni ami azt teszi, hogy nem ugyanaz az jelszó tartozik az usernévhez a normál unix-os loginnál, mint samba-s elérésnél. Most nem megyek bele ('hál istennek) hogy miért is jó, de jó. Ha az ubis user-friendlység miatt mégis "yes" az értéke, akkor ne olvass tovább és have a nice day.
Ha no, akkor kövesd el ezeket a lépéseket root-ként:smbpasswd -a unixos_usered_neve_akinek_a_nevében_csatlakozni_szeretnél
(kér 1 jelszót megerősítéssel, ami a majdani samba-s jelszavad lesz. Lehet ugyanaz, mint a unix-ban használt is)
smbpasswd -e név_amit_megadtál_feljebb
Az első sor létrehozza a user-t az smbpasswd file-ban, a második pedig engedélyezi is azt. Ezzel kész is. Nagyvonalakban. Hetekig tudnék pletyizni a samba-ról
-
Anakin007
aktív tag
válasz
Nyugdíjas #5579 üzenetére
raros témához: szedd le a rarlab.com oldaláról a linuxos verziót és tedd a /usr/local/src alá. Tömörísd ki vhogy így:
tar -xvf rarlinux-3.7.1.tar.gz (vagy mc-ben egy sima ENTER-el)
és próbáld ki előbb:
cd rar
rar
Ha nem jön hibaüzenet, hanem kedvesen kilistázza a kapcsolóit, akkor telepítheted:
make (bizony, a Makefile-ben csak a kimásolás van, kész binárisokkal szállítják, nem kell mögé az 'install')Ha nincs szerencséd, mert vmi "./rar: /lib/tls/libc.so.6: version `GLIBC_2.4' not found (required by ./rar)" v. vmi más hiba jön vissza, akkor töltsd le inkább ezt mondjuk a /usr/local/src -be és kövesd el ezeket a lépéseket:
cd /usr/local/src
tar -xvf unrarsrc-3.4.1.tar.gz
cd unrar
ln -s makefile.unix Makefile (ügyelj a nagybetűre a Makefile-nél)
makeAztán ha hiba nélkül lefordult (nem volt semilyen Error-al kezdődő sor)
ln -s unrar /usr/local/bin/unrar
ősi unixos konvenció, amit nem árt észben tartani később sem: a nem disztróval kapott, forrásból feltett progikat mindig a /usr/local/ alá kell/célszerű tenni, hogy ne keveredjen a rendszer "saját" cuccaival. Pár kivétel van azért, de csak hogy erősítse a szabályt
Ezután az ark is fogja kezelni (elvileg), de ha nem, keine panic, használata egyszerű parancssoron:
unrar -e valami.rarOszt használd egészséggel
-
Anakin007
aktív tag
Lazítsatok, íme egy kötelező elfoglaltság minden linuxOSnak
-
Anakin007
aktív tag
válasz
Anakin007 #5535 üzenetére
Ha nem jön be, akkor reset gomb. Console megint és
ls -l /dev/cdromsha ad kimenetet, pl vmi ilyesmit hogy
lrwxrwxrwx 1 root root 6 máj 12 11:09 cdrom0 -> ../hdxakkor
rm /dev/cdroms/hdx
ln -s /dev/sdb1 /dev/cdroms/cdrom0
és hajrá.
Ha nem ad kimenetet (mert üres a könyvtár) akkor csak
ln -s /dev/sdb1 /dev/cdroms/cdrom0Kitartás
-
-
Anakin007
aktív tag
Ha azt szeretnéd, hogy tovább bírja, ne op.rendszerekkel játsz, hanem tegyél bele új aksit
Azt meg felejtsd el, hogy percre pontosan fogja neked bármi is mutatni, hogy mennyi az annyi: az idő kijelzés pedig csak informatív jellegű, nem egy atomóra...
Ha hirtelen esik a hátralévő idő (pl. 4-5 perc alatt fél órát) az meg aksi hiba. -
Anakin007
aktív tag
Hát én már megjártam debian-on reiserFS-el pár éve... volt egy áramszünet és soha többé nem bootolt fel a gép.... kijavíthatatlan FS hiba keletkezett az fsck szerint, CRC hibás lett egy csomó létfontosságú file, ami után singel üzemben se tudott indulni. Egyedül a kernel élte túl, de az is csak a külön /boot partíció végett.
A cikk Reiser bácsiról naon meleg, nem is tudtam
Azt viszont nem értem, hogy miért nem fejlesztik ettől függetlenül. Vagy csak ő egyedül fejlesztette eddig is?
-
Anakin007
aktív tag
Nincs mit, ezeröt
Másrészt: a te rendszered kezelte jól a karakterkódolást, a bökkenő csak az, hogy az UTF-8 beállítású gépek a ritkábbak, szvsz hogy kinek a készüléke a hibás? Nézőpont kérdéseA szépséghiba, hogy a régi állományokat át kell alakítani azért van, mert eddig UTF-8 szerint hozta létre az ékezetes állományokat (UTF-8 megjelenítéssel), most meg ISO8859-2 -be és ugyanilyen megjelenítéssel. Szvsz a szitu ugyanaz mint eddig, csak most fordítva és elmúlik, amint átkonvertáltad az összes ékezetes régi állományt
Ha windows-os partícióról ratyin látszanak az ékezetek,akkor rossz kódlap van megadva. Van az ntfs-3g -nek grafikus beállítókája, mandriván "NTFS beállító eszköz" néven szerepel a K menüben. Azzal csatoltasd az ntfs-t és jó lesz. Fura módon ez a cucc kapásból frankón kezeli az ntfs-féle magyar ékezeteket...talán mert magyarok szögelték az ntfs-3g -t?
A /etc/fstab- ban a windows-os begyzésnek vhogy így kell kinéznie (elvileg):
/dev/sda1 /mnt/windows ntfs-3g defaults,locale=hu_HU 0 0
Persze a csatolási pont és partíció nem lényeg. Ha nálad nem ilyen a locale opció, írd át kézzel, hátha. Nálam sajna csak ukrán XP van kéznél és hétfőig nem is lesz magyarom, szal tutit addig csak vki más tudna mondani.Nem árt tudnod, hogy linuxban a konzol és grafikus felület két, egymástól független dolog, beleértve a fontokat és nyelvi beállításokat is.
A teljesség kedvéért megjegyzem, hogy a grafikus felület és ablakkezelő is két, teljesen más dolog, ami elsőre érthetetlen lehet windows után. Grafikus felület pl. az xorg, ablakkezelő pl. KDE v. gnome. Emiatt grafikus felületen a fontkezelés abszolút de az ablakkezelőn múlik és csakis az adott ablakkezelőre vonatkozik.
Pl. lehet egyszerre, ugyanazon a rendszeren gnome és kde is úgy, hogy a kde mondjuk orosz, a gnome pedig ukrán, de a konzol magyar megjelenítést és nyelvezetet használ.
konsole != console szvsz a konsole grafikus console, console fontokkal, hiába van grafikus felüeten. Nah ez pont egy kakukktojás
A lényeg: vannak xfontok és console fontok, a kettő nem ua. Előbbi egyszerű, ha van XP is, mert csak beimportálod a windows\fonts könyvtárat az összes fonttal úgy ahogy van (KDE-n a vezérlőpultról, rendszergazdai módban).
Utóbbihoz rpmdrake v. google a sok szép console font végett.
Hogy a convmv miért nem működött visszafelé, passz.Have a nice day
-
Anakin007
aktív tag
Jobb híjján egyszerűen csak írd felül a régi file-okat (előtte csiinálj biztonsági másolatot róluk):
Tedd be ezt a /etc/sysconfig/i18n helyére.
Aztán katt ide és mindent pakolj be a /etc/sysconfig/console alá úgy ahogy a linken van. A régi cuccokat mind nevezd át v. mozgasd ki vhova.
Utánna restart és nézzük mi lesz -
Anakin007
aktív tag
Az, hogy a wget a http:// után a sok zagyvaságot írja, nem gond, mivel URL-ekben nem megengedett az ékezetek használata, ezért ezeket át kell alakítani sima ASCI karakterekké. Ezt megcsinálják a böngészők, a wget, stb., szal ezzel nem kell törődni. Az, hogy UTF-8-on áll a rendszered, az is gyönyörű, de: az írás is közli, hogy még sok év, mire az informatika eljut oda, hogy mindenhol UTF-8-at használjanak,plusz minden programozó hajlandó legyen beleírni a kódjába az UTF-8 támogatást. Szvsz az is benne a pakliban, hogy az oldal, ahonnan leszednéd az ékezetes cumót, az alkalmaz hibás kódolást. Próbáld ki rendesen jelennek-e meg:
egyikEzt csak simán nyomasd be a wget után. A file ISO-8859-2 locale beállítású gépen hibátlan és egy magyar XP alól készítettem. Megnéztem heccből egy US-ASCII locale beállítású BSD-n, ott már %E1rv%EDzt%FBr%F5%20t%FCk%F6rf%FAr%F3g%E9p -nek látszik, miután lekaptam wget-el
Egy UTF-8 -ra (tehát mint a tied) beállított gépen viszont tökéletes a file...
Nah mind1, meglátjuk, nálad mit vetítHa nem jó, akkor időt kérek
Addig is próbáld ki esetleg az áttérést az ISO-8859-2 -re, legalábbis átmenetileg. Amúgy konzol fontok meglétét ellenőrizted? "Néha a leg1szerűbb megoldás a legcélravezetőbb." Nem tom ki mondta, de naon találó
Az "...afféle inverz kérdőjel, tehát fehér alapon fekete..." ismerős szitu. Ugyanez van nálam is, amikor ssh-n belépek egy UTF-8 -as gépről egy ISO8859-2 -esre... Szal tipikus.
-
Anakin007
aktív tag
Azoknál azért nincs, mert helyi fs, a linuxod helyi beállításainak megfelelően kezelt karakterkódolásokkal. Ha jól tévedek, 1 szóval sem mondtam, hogy tedd be bárhova is pluszba a codepage opciót az smbfs bejegyzésén kívül
Az egy dolog, hogy nem is tudnád, mivel a codepage csak és kizárólag néhány hálózati fs-nél létező opció, mint pl. az smbfs.
Ha gyorsban végigszaladsz a mount man-ján láthatod, hogy fs tipusonként vannak az opciók felsorolva, amik csak és kizárólag az adott fs-nél használható.
Szal:
Windows rendszerek csak saját magukkal 'kompatibilisek' a legtöbb esetben, így a karakterkódolásban is. Un*xok rendre UTF8-at használnak már jóideje az egységesítés végett és hogy ne legyenek megejelenítési gondok, akármilyen nemzetiségű is a user rendszere.
Ezzel szemben a Microsoft a windows-1250 (DOS-ban CP850), magyar windowsok windows-1252 ( DOS-ban CP852) kódlapokat használnak. A windows-1252 kódolás szerinti ékezetes file-okat vhogy meg kell jeleníteni linuxon is, hogy ua legyen a végeredmény (meg visszafele is). Erre a konverzióra való a codepage opció és emiatt hozták létre a Microsoftos kódlapok un*os megfelelőjét, mint pl. windows-1250 -re van un*xban az ISO8859-1, windows-1252 -re az ISO8859-2, stb.Ha biszkálod az fstab-ot és kiakarod próbálni, használd a 'mount -a' parancsot. Ez mindent felcsatoltat, ami az fstab-ban szerepel. Ha vmi hiba van, akkor hisztizni fog.
Igen, fstab-ban az opciókat mindig vesszővel elválasztva kell bepakolni, így az codepage=iso-8859-2 -et is. Megjegyezném, egyes rendszereken érzékeny a kis/nagybetűkre, ezért ha hiba van mount -a után, próbáld ki ISO -val is.
ittegy tuti kis leírás az ékezetek rejtelmeiről, ráadásul magyarul.
Száraz elmélet, csoki-ropi legyen kéznél -
Anakin007
aktív tag
válasz
Rickazoid #5340 üzenetére
"no adaptors present"
Nah itt van a kutya elesve. x11 driver egy xorg belső driver, hogy legalább VGA-ban menjen. Ezzel sosem lesz képes full screen-ben semmi lejátszani, max szoftveres mókolással, ami meg nem jó.
Nem tom, most konkrétan mi van feltelepítve, de szagass le egy friss drivert az ati.com-ról és kuksizd meg a readme állományt a telepítés részleteiről, főleg az xorg.conf-ra vonatkozó részek után kutass. Másik postodból nekem az jön le, hogy van ott vmi telepített GLX driver, csak az xorg-xserver nem vesz róla tudomást. Ehhez valszeg csak az xorg.conf szerkesztése kell, első körben a "Modules" és "Device" részeké.
Hiába van telepítve driver, ha az xorg a belső, saját driverét kergeti. Sajna sosem volt ati-m és lövésem sincs, hogy hívják atiéknál a drivereket, hogy legalább tudjam, mit kéne keresnednvidia gyári installere automatikusan megcsinálja az xorg.conf módosítást, nem tom, az atié is így tesz-e/tenne-e.
-
Anakin007
aktív tag
-
Anakin007
aktív tag
mplayer gui neve gmplayer
-
Anakin007
aktív tag
válasz
Rickazoid #5327 üzenetére
Régen /usr/lib/win32 alá kellett tenni.
Az nem baj, hogy eleve nincs olyan mappád.
"Linux alá nincs olyan codec-csomag mint modjuk a win-es K-Lite?"
De van, pont az, amit feljebb linkelt be Tuschke az mplayerhq oldalára az essential codec packra.
64bites linuxot ne rakj fel, csak szívni fox vele, főleg ha kezdő vagy.
Ha binárisból teszed fel mondjuk az mplayer-t, nézd meg, 32 v. 64 bites verziót rak-e fel. Utóbbi esetben lehet, hogy /usr/lib64/win32 alá kellene kicsomagolni a codeceket.
A README-ben sztem azért van más könyvtárnév mint régen, mert az arra az esetre vonatkozik, amikor a legújjabb mplayer-t rakod fel, forrásból.
Tedd vissza szépen az mplayer-t, indísd el konsole-ból és akár másold ide a kimenetet. -
Anakin007
aktív tag
Olvasd el ezt vagy ezt
Kell egy fullos kernel forrás, gcc, g++, make, libncurses5-dev, meg amit majd kér még a függőségek miatt (v. mert kifelejtettem).
Amúgy miért akarsz kernelt forgatni? Manapság a gyári kernelek tökéletesen megfelelnek, hacsak nincs 4giga v. több ram a gépben, v. vmi irtó spéci vasad van, amit vmiért pont nem támogat. -
Anakin007
aktív tag
libncurses5-dev kell neked. Meg egy symlink "linux" néven az aktuális kernel forrására: ln -s linux-source-2.6.24 linux . Ősi unixos hagyomány és sok program /usr/src/linux -ban keresi mindig az aktuális kernel forrását. Mai rendszereken amiken már fullos kernel image telepítő is van (pl. installkernel.sh), na azok kifejezetten ezt a dir-t használják alapból.
-
Anakin007
aktív tag
-
Anakin007
aktív tag
válasz
Tuschke #5303 üzenetére
Akkor megkövetem magam
Úgy látszik, néha még én is beleesek a "Haverom szomszédjának barátjának osztálytársának az ismerőse mondta, akkor az biztos hogy úgy van" hibába
Bár erről az indexen v. a hup-on és az mplayer doksijában olvastam erről pár éve ill. hogy az ati nem supportálja az olcsó kategóriás cuccaikat még windows alá sem. Ez utóbbinak nem tudok utánna járni, egyáltalán nem ismerem az atikat, mivel sosem volt olyanom.
-
Anakin007
aktív tag
Már meg is válaszolták a kérdést
Amúgy totál feleslegesnek és értelmetlennek tartom az ilyen erőforrás-vitákat MS kontra linux kapcsán. A mai gépek teljesítménye és árai fényében tök értelmetlen ilyet felhozni. windows sokat eszik? Mi az, hogy sokat? És akkor mi van? A mai vasak kiröhögik eme gépigényeket kis/közepes hálózatok estén
-
Anakin007
aktív tag
Kicsit OT: kapja be az ATI, remélem, mihamarabb becsődöl, büdös neki linux-ra is kiadni drivert. Épp ezért nvidia-zom a kezdetek óta, ahhoz csak nvidia.com és ott van. 1xű telepíteni és van hozzá leírás is.
Hmhm, bocsi
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Brutál akkuval érkeztek az Ulefone X16 modellek
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- Opel topik
- Fotók, videók mobillal
- Háztartási gépek
- További aktív témák...
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- ismét elérhető 3db - Sennheiser MOMENTUM 4 fejhallgatók
- Dell és HP szerver HDD caddy keretek, adapterek. Több száz darab készleten, szállítás akár másnapra
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I5 13400F / 32GB DDR5 / RTX 4070 Super / 1TB SSD
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 2nd - i7-7G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W11 I CAM I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest