Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• válasz Petya XT #89809 üzenetére

Legfontosabb, hogy a Debiannak két évente van stabil kiadása, egyéb esetben vagy a testinget, vagy az unstablet tudod használni. A stableben pedig régi, de stabil csomagok vannak, amikhez biztonsági javításokat adnak ki a következő stabil kiadás megjelenéséig. Tehát, ha az a célod, hogy naprakész drivereid legyenek, akkor nem biztos, hogy a Debian lesz a jó választás, ezt mérlegelned kell. Ebből a szempontból a Manjaro jobb, mert tudtommal az rolling kiadásokkal dolgozik.

Debian telepítésnél szerintem a NEM Live verziót érdemes választani (kevesebb bloat) és gyors internetkapcsolat esetén kb. mindegy, hogy netinst vagy DVD verziót telepítesz. Általánosságban a nonfree (firmware) szerintem jobb választás, mert több olyan drivert is tartalmazhat a telepítő, amit nem kell külön telepítened. A lényeg, hogy beállítást követően több dolgot is be kell állítanod manuálisan a rendszereden, hogy hatékonyan működjön és valamivel másabb, mint mondjuk egy Linux Mint, ami kb. a szádba rágja, hogy mit csinálj. Itt magadra vagy utalva, ami valahol szép is. Például kezdésnek a sources.listet érdemes beállítani, hogy milyen szerverekről töltsön le csomagokat a rendszered. Ha ez megvan, akkor lehet frissíteni és telepíteni magadnak a szükséges csomagokat terminálból APT-vel.

Asztali környezet az szerintem egyfelől függ a hardvertől és függ a saját ízlésedtől is, hogy mit választasz. Nekem a Gnome a kedvencem UWHD monitoron, mert egymás mellé ki tudok tenni két ablakot, illetve több asztalt tudok egyszerre használni. Nagyon praktikus és könnyen kezelhető. Kisebb monitorokon és laptopon Mate vagy Xfce asztali környezetet szoktam használni. A KDE tudtommal nem a Debian erőssége.

A telepítőfájlokat pedig rendezettebb formában itt tudod keresni: [link]

De bármi kérdésed van, ajánlom kifejezetten a Debianos topikot.

Új hozzászólás Aktív témák