- Plazma TV topic
- Milyen notebookot vegyek?
- Milyen videókártyát?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Hamarosan automatikusan települ a Microsoft 365 Copilot
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Az év végé érkeznek az AV2 kodek specifikációi
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Azonnali fotós kérdések órája
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sziasztok!
Operációs rendszerek beadandómmal elakadtam, egy kis segítségre/tanácsra lenne szükségem.
Nem tudtam melyik topicba írjak mert több témához is kapcsolódik, de Linux is van benne és az a gyenge pontom egyelőre, remélem nem leszek off topic.
A feladat: virtuális gépeken egy Windows Server 2008 R2 és egy Ubuntu 12.04 LTS hálózatba kapcsolása, a szerveren az Active Directory, DHCP, DNS, FTP, stb. szolgáltatások biztosítása.Ameddig eljutottam:
A virtualizáláshoz VMware Playert használok, a 2 gép egy LAN-szegmensbe van kapcsolva. Szerver és Ubuntu frissen felrakva (itt készítettem róluk másolatot, ide vissza tudok térni ha valamit nagyon elrontanék).Szerveren:
A szolgáltatások beállítva, DNS felrakva, statikus IP a szervernek 192.168.1.1, AD beállítva (domain: opre.hu), DHCP szórja az IP-ket a jelentkezőknek 192.168.1.100-199 tartományban. Szerintem minden klappol. Ubuntu meg is kapja a 100-as IP-t kezdésnek, tudják pingelni egymást oda-vissza.Ubuntu:
Kis utánajárással rájöttem, hogy az Ubuntu AD-hez kapcsolódásához a LikeWise nevű programra van szükségem, fel is raktam a parancssoros verziót, pontosan így:
sudo apt-get install likewise-open5 , utána sudo reboot
Visszatéréskor: sudo domainjoin-cli join opre.hu administrator (szerveren még nem hoztam létre usereket és csoportokat)
Megkapom a SUCCESS visszajelzést, ismét reboot.
Még néhány fájlt módosítottam egy netes videó alapján:
sudo nano /etc/samba/lwiauthd.conf :
-> winbind use default domain = yes
sudo reboot
sudo nano /etc/sudoers
-> %opre\administrator ALL=(ALL) ALL
sudo nano /etc/lightdm/lightdm.conf
-> greeter-show-manual-login=trueVégül az utolsó újraindítás, login képernyőn a szerver felhasználójával (administrator) és jelszavával be tudtam jelentkezni. A hosszú bevezető után íme a kérdéseim, amiken fennakadtam:
Hogyan tovább? A feladatomban csoportokat és abba usereket kell létrehozni, a csoportok közös megosztást használnak. Ezt hogy oldom meg, hogy ha egy AD-s felhasználó bejelentkezik ubuntun, akkor a saját mappája egy hálózaton megosztott mappa legyen amit loginkor automatikusan csatol?
Hogy lehet azt megoldani, hogy az Ubuntu login screen ne jegyezze meg a felhasználókat, mindig be kelljen írni?
Segítségeteket előre is köszönöm, új vagyok a linux világában de tetszik a dolog.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Hill Climb Racing 2 bemutató (Android, iOS)
- Vége a gamer PC-knek? Cloud Gaming 2025-ben
- Merész dizájn és új teleobjektív az iPhone 17 Pro mobilokban
- Plazma TV topic
- Milyen notebookot vegyek?
- Milyen videókártyát?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- BestBuy topik
- Linux Mint
- További aktív témák...
- MacBook felváráslás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 128GB Natural -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3502, 90% Akkumulátor
- Honor X8 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Sima Vs.Windows Logitech Mx keys s plus és hagyományos Mx keys magyar bemutatása. Új videó linkel
- iPhone 13 Pro 128GB Sierra Blue, 100% EREDETI AKKU, 1 ÉV
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest