Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

 • Rive

  veterán

  válasz Szevam #161 üzenetére

  Legyen a topik célja, az hogy a bulvárban található cikkeket, tudományos írásokkal támasszuk alá

  Én is pont ezt kértem, aztán kaptam random webszemetet meg egy meta-tanulmányt. Ezért írtam, hogy nem a megfelelő embert sikerült címezned.

  ...vagy cáfoljuk meg.

  Tudományban a pozitív állítás bizonyítandó. Az a klasszikus crackpot-játszma, hogy: az ég zöld! - nem zöld. Bizonyítsd, hogy nem zöld vagy kussolj! az nem játszik. Ha azzal jön valaki, hogy az ég zöld, akkor ő bizonyít.

  A dolog valahonnan attól a hülye lebomlási idő táblázattól indult. Az a táblázat teljesen hamis, a dolgot szinte egy az egyben a nukleáris hulladékkal kapcsolatos sötétzöld módszerek közül másolta valaki: minél elrémisztőbb számok az aktuális mumus ellen, annál jobb, úgyse néz utána senki, ha pedig valaki meg mer szólalni, akkor le lehet dorongolni.
  A valós számok még a legkellemetlenebb esetben is valahol az egy-kétszáz év környékén állnak meg, de igazából a természetben a legtöbb műanyag tipikusan néhány évtized alatt lebomlik: vagy megeszi valami, vagy szétesik. Kivételek természetesen vannak - ahogy ismerünk példát több ezer éves fennmaradt bőr- és textilholmira is.

  A következő menet a degradáció alatt létrejött 'mikroműanyag' szemcsék körül volt. Tény, hogy tengeri élőlények, különösen a kisméretű tengeri élőlények esetében ismertek káros hatások, de már a nagyobb testűekre vonatkozó adatok is hiányosak, emlősökre vonatkozóan pedig végképp nincs semmi konkrét. Kisméretű tengeri élőlények - ez méretarányban ~ úgy néz ki, mintha valaki aprókavicsot ebédelne: naná, hogy megfekszi a gyomrát. De a kérdés nem a tengeri élővilág, hanem az egészségügy felé kanyarodott...
  Ha valaki éppen planktonnak érzi magát, az persze egészségügyi probléma, de nem releváns. Mi egy picit nagyobbak vagyunk, ugye...

  Konkrét káros egészségügyi hatás nem ismert (itt a forma kedvéért be kell szúrnom, hogy úgy negyedévente szoktam végigmenni a publikációkon, utoljára úgy két hónapja). A vonatkozó vérhabzás megalapozottsága jelenleg konkrét nulla. Ez nem csak ember, hanem úgy nagyjából az összes emlősre igaz jelenleg. Nincs eredmény - pedig az alap kajáltatási vizsgálatoknak (egér, patkány) maximum néhány év időtartamban eredményt kellene hozniuk.

  Ember & mikroműanyag: ez a témakör jelenleg leghűbben a 'hisztéria' szóval jellemezhető.

  /// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

Új hozzászólás Aktív témák