Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
DigitXT
félisten
válasz
Hieronymus
üzenetére
Attól, hogy van a rollernek egy sorozatszáma*, amit adott esetben rá matricáznak (sajnos nem feltétlen van "beütve" a vázba), esetleg még a motorjának is, amit a motorburkolatba gravíroznak, és ezzel is lehet azonosítani a konkrét példányt, még nem lesz karosszériája.
*: talán az alvázszám lenne erre hasonlító dolog.
Nem azt írta a kolléga, hogy átütik az "alvázszámot", és ezt kérné számon bárki. Jóhiszemű ember amúgy sem tenne ilyet.
(Matricás megoldásnál kérdéses, hogy mennyire lehet lerántani róla/átragasztani másra.)
Amúgy biztosítás kötéshez kötelező megadni valami azonosító számot. Ha nincs, akkor a rendkívül szofisztikált hatóságunk elfogadja az egyedileg gyártottat: meglepő, de igaz...
Felmerül, hogy az azonosító meghamisítása, blabla, ám ha nem volt gyári, akkor nem volt.Szerk: jut eszembe, sosem nézegettem "tüzetesebben" ez a képet (a rendőrségnek kellett, mert ugye nem elég, hogy összetörtem magam, még fel is jelentettek, "szabálysértésért"), viszont ezen le van írva, amire korábban utaltam. Olasz forgalmazó: kínai gyártmány.
(Mondjuk manapság már mi nem kínai? Tudnak ők minőséget is gyártani. Ha megfizetik.) -
DigitXT
félisten
válasz
Emunem
üzenetére
"Papíron".
(Mindenesetre tényleg olaszok forgalmazzák, PMT gumival
meg már a roller értékének a nagyobb fele valóban olasz gyártmány.
)kicsit T alaku a profilja a küllöknek, ami oldalirányú eröt hivatott felvenni
Nem sikerült.
Viccen kívül, nem is kapott oldalirányú terhelést, viszont
konkrétban görbe az egyik küllő, ami maradt: csavarodhatott az egész.
-
DigitXT
félisten
válasz
Emunem
üzenetére
Annyira lesz olasz az iBike, mint amennyire amerikai ma a Segway: semennyire.

De valóban olaszok forgalmazzák... Szinte biztos, hogy nem gyártanak helyben semmit.Az öntött alu kerekem szerintem semmilyen merevítéssel nem bír: szar a konstrukciója. Ezen kívül az anyagminősége is kérdéses. A csillag is kínai. Ellenben egész más dizájn! Sőt, a megmunkálása nekem vmiféle forgácsolásra utal, bár én nem vagyok gépész.

A gyári olasz a képen van, ugyanis rendeltem egy ugyanolyat Kínából. Az tört szét...
(Gyárilag ugyanis tömör gumis volt, és nem volt kifúrva a szelepnek a helye...) Szóval az eredeti kereke megvan, de ránézésre semmi különbség nem látható, az öntvényen még a számok is pontosan ugyanott, ugyanúgy vannak, szerintem tök ugyanaz a gyártmány.
Amit egyébként számtalan kínai rollerre szereltek. Többször hivatkoztam már a Bogistot. -
Emunem
őstag
válasz
DigitXT
üzenetére
jó, de hírtelen nem találtam jó példát szar EU-s termékre, amiben van oldalirányú merevítés. Nem azt állítottam, hogy jóféle a felnid, felületesen olvastad el amit írtam, hanem az egészet amit írtam ha nézed, akkor rájössz, hogy ellenpélda akart lenni EU-s "megbizható" piacról, de akkor most összezavartál.
Melyik a gyári "olasz", jobb, sötétszürke vagy bal, csillag? -
PociAti
őstag
válasz
Emunem
üzenetére
Eu gyártmány (Olasz papiron) Segway meg kínai (nem csak papiron )
Ez ezért megér némi pontosítást.
A Segway céget egy amerikai mérnök, feltaláló alapította, Dean Kamen. Amerikában volt a székhely, számos dolgot ott is állítottak elő (bredfordi gyártóüzemben), és olyan megrendelői voltak, mint a rendőrség és a hadsereg.
2015. április 1-jén a Segway-t felvásárolta a Ninebot Inc., egy pekingi székhelyű közlekedési robotika startup, amely 80 millió dollárt gyűjtött a Xiaomi és a Sequoia Capital társaságoktól.
Xiaomi gondolom mindenkinek ismerős, a Sequoia Capital pedig egy amerikai kockázati tőke társaság, amelynek székhelye Menlo Parkban, Kaliforniában található... 2025 januárjában a társaság körülbelül 56 milliárd USD értékű vagyont kezelt.Tehát a Segway a tulajdonosi háttértől kezdve mai napig sok szálon kötődik Amerikához. Nem a terméknevet vették csak meg, majd kezdték előröl a gyártást kínai mintára. Termékfejlesztési is zajlik még Amerikában, és hivatalos jelenlétnek köszönhetően ha probléma van valamely termékkel a helyi hatóságok tudnak hová fordulni. Az engedélyeket, tanúsítványokat sem holmi török és egyéb könnyen korrumpálható helyen szerzik be.
A gyakorlatban a "kínai cég" alatt azért teljesen mást szoktunk érteni, mint ami a Segway esetén ez elmondható. Amerika és Európa lehet a két legerősebb piacuk, és ezt tervezési is szabályozási oldalról eléggé komolyan is veszik.
-
DigitXT
félisten
válasz
Emunem
üzenetére
Ez pont sz.r példa, mert nemhogy erősítve nem volt, hanem ki is van könnyítve, magánál a kerékagynál meg tök vékony a csatlakozás. Valószínűleg ott roppant először, aztán reccs.
A másik konstrukció sokkal jobb lett volna (ma már arra cserélve árulom, a vevő ne haljon meg vele), de rajtam ez nem segít. Sajnos lehet, hogy csak annyira olasz, ami a marketing része, maga a kerék egy kínai, AliExpresses rendelés volt, ami 1:1-ben egyezik a "gyárival".

Szerk: amúgy sajnálom, hogy "elvette a kedvem" a rollerezéstől, mivel úgy néz ki, hogy a cég autós megközelíthetőségét most teszik teljesen tönkre (parkolási mizéria a köbön), szóval nem ártana alternatíva, ami akkor valószínűleg a több éve leparkolt motorka lesz.
-
Emunem
őstag
válasz
PociAti
üzenetére
1: végülis ugyanazt mondtuk.

2: gyártásra gondoltam. ugye így már más, ötvénynél drágább a dolog, tehát nem egyszerü. ötvény törik, nem hajlik.
3:nem engem kell meggyözz, hanem a gyártót.
Én csak a szempontokat összesítettem, nyilván amit te mondasz, az már könnyített, vékonyabb lemezekkel értendö (lásd 1. pont) A linkelt képen egy F3 látható, aminek a lemezvastagsága mennyi is? 1,2mm?
4: küllők:
ez is fel volt készítve, szemmel láthatóan, csak nem eléggé.
Eu gyártmány (Olasz papiron) Segway meg kínai (nem csak papiron
)
Értem, hogy mit szeretnél mondani, és lehet, hogy nem a legjobban magyarázom el amit mondani akarok, de legalább próbáldd meg megérteni, amit közölni szeretnék. Nem kell egyet érteni, csak megérteni.
#énpedigépítésztechnikus
deezmostnemfontos. 
külön köszönet, hogy tudunk építö kontentet is teremteni érvelésekkel a topikban, személyeskedés nélkül.
-
heavygrip
senior tag
válasz
DigitXT
üzenetére
Igen, természetesen! Pont ez a probléma, mikor azzal nyugtatod magad, hogy nem. :R Nézd meg az én kerekemet, soha nem ugrattam vele, soha nem egykerekeztem, padkára sem dobtam fel, nem vertem oda semminek. Mégis kórházba küldött teljesen váratlanul. Utólagos elemzéssel megnyugtató, hogy az új kerék sokkal erősebb. De nem azt vettem. Hangsúlyozom az utolsó rolleres balesetem nem Kugoo és származékai, hanem "olasz", cserébe kínai gyártás, echte AliExpresses kerék, ez lett belőle..
Én ezt a részét értem.
Gyári hiba, anyag fáradás benne van a pakliban minden márkánál!. Elhiszem hogy nem csináltál semmi extrémet és mégis szét robbant a felni. Rossz tervezés, anyag ki spórolás bármi lehet.
Na de. Nem erről volt szó,hanem itt belett mesélve hogy tömegesen törnek szét a Kukirinek normál használt során, mert mindegyikből (nem a 10ből 1, hanem 10/10 ) ki spórtolták az anyagot ami hazugság.., ugye rá cáfoltunk többen is, saját tapasztalatokkal stb. illetve akkor nem rohangálna ennyi Kukirin a környéken, a fele bandát már ismerem és ezzel együtt a rollik elő életét is.Tudom hogy milyen erő hatások veszik igénybe a roller számos alkatrészeit. Nyírás, csavarás, húzó, toló igénybevétel meg a többi. Nem is állítottam olyat hogy nem éri semmi igénybe vétel menet közben
Ha nem lenne Kukirinem, akkor sem változtatnék a véleményemen mert látom mennyi rohangál errefelé...
Múlt héten kérdezem egy szerelőt hogy a Kukirinekkel mi a helyzet? Eddig csak defekt miatt hozták be őket, semmi komoly.
Volt egy G4 es srác asszem 2500 km volt a Kukirinbe neki , tavaly óta megvan neki, sajna állatkodtak vele, kerekezés, szolídabb terepezés, illetve sokszor ketten hajtották... Utóbbiból lett egy csúnya balesetük rá mentek egy katyúra. Ennyi. Nem a váz tört el 2500km után.
Most egybe van a G4 de nem kapja meg a kölyök a szüleitől (bölcs döntés) -
DigitXT
félisten
válasz
alphamooncam
üzenetére
DigitXt és FID is megmondta
Én csak Peaceliker kollégát idéztem...
De látod, az nem baj, ha felhívjuk a figyelmet valamire, és az ember figyel rá, és nem törik neki ketté.
Sőt, ez kifejezetten hasznos!Én amúgy tökre elhiszem, hogy a Kugoo/Kuki tud gyenge szart csinálni (tapasztaltam), viszont a videót nem igazán tudtam hova tenni, mert ilyen formában csak vagdalkozás.
Amikor az emberek nyektetik a technikát, úgy törik ketté, gondolhatják, hogy hibáztak... Mondjuk úgy: nem rendeltetésszerűen használták. Ellenben ha derült égből, akkor lehet feltenni a kérdést, hogy mit csinált rosszul az ember?! Karbantartás hiánya? Lehet.

Ellenberger lehet tervezési, kivitelezési (ugye az ilyen hegesztés), vagy anyaghiba is.
Utóbbi a legalattomosabb, mert ránézésre nem mindig lehet megmondani... Törés után persze már látja az ember, hogy chinesium, meg milyen feszültség maradhatott benne... Most konkrétan arra az első kerékre gondolok, aminek az egyik megmaradt küllője nem pont a kerék síkjában áll. Szóval csavarodni szeretett volna, csak az agy nem hagyta. 
Szerintem a legfontosabb, hogy a tervezési hibás rollert nem szabad megvenni, mert az egészen biztosan balesetveszélyes lesz (pl. olyan C futómű, ami szitál): számomra elég sovány vigasz lenne, hogy meg tudod kendácsolni, magadnak is. Nem fogják. Hatják, és pofára esnek. Második probléma a kivitelezési (jó esetben csak hanyag összeszerelési) hibák esete. Ezzel kapcsolatban (szerintem) konszenzus van a fórumon, hogy a Kuki ezt nem igazán hozza stabilan. Mondhatni "AS" szabvány szerint dolgoznak: ahogy sikerül... Emiatt hangsúlyozzák még az elégedett tulajok is, hogy hogyan kell beüzemelni a vasat! Harmadik probléma viszont maga az anyag: amikor egy széria rendszeresen törik, akkor eléggé naiv elképzelés azt feltételezni, hogy minden használó hibás. Mindenki nem lehet.
Ilyen esetben van az, hogy az ember úgy gondolja, hogy vele nem. És lekopogja.

heavygrip: eltörhet normál használat során így a futómű, váz, kormány stb??
Igen, természetesen! Pont ez a probléma, mikor azzal nyugtatod magad, hogy nem.
Nézd meg az én kerekemet, soha nem ugrattam vele, soha nem egykerekeztem, padkára sem dobtam fel, nem vertem oda semminek. Mégis kórházba küldött teljesen váratlanul. Utólagos elemzéssel megnyugtató, hogy az új kerék sokkal erősebb. De nem azt vettem. Hangsúlyozom az utolsó rolleres balesetem nem Kugoo és származékai, hanem "olasz", cserébe kínai gyártás, echte AliExpresses kerék, ez lett belőle... Több rollerbe szerelték...Azzal a résszel egyetértek, hogy az a videó egy marhaság, szimpla vagdalkozás, tényleg lehetetlen megmondani, hogy ki mit csinált előtte. Majd ha veled történik, tudni fogod.
(Kolléga, aki egy Nami Burn-E-vel, vagy mivel perecelt mit vétett? Kátyút fogott, és annyi. Felmerült, hogy a belső nélküli gumi az mindenképp durrdefekt védett, a fizika cáfolta...) -
clon
senior tag
válasz
Enigma1945
üzenetére
Gyakorlatilag pont, hogy "semmi" mert nem üldözték őket így akár gyalog is elsétálhattak volna vagy hagyományos taposós rollerrel
Fel kell készülni arra is, hogy "olasz" módra a robogót lecserélik rollerre pl. a piros lámpánál autóból bármit kiemelők. -
DigitXT
félisten
válasz
Emunem
üzenetére
ne vedd magadra
Olasz motorom van (Malaguti Madison K400 RST), nincs is több kérdésem...
Mondjuk annak legalább jó a felnije, bár megköpködte a gumis, hogy szar "Grimecsa". (Miután az előző tulajnál meg lett ütve, és belsőt raktak bele, én megkérdeztem, hogy javítható-e, nem szeretnék belsővel járni, erre volt az a válasz, hogy nem, széttörik.
Vettem belőle egy vadonatújat. Azóta is köszöni jól van, több sérülés nem lett rajta...) -
DigitXT
félisten
válasz
Emunem
üzenetére
Azért ez ebben a formában nem igaz, mert olaszok forgalmazzák, de valószínűleg kínai alapja van ennek is, és ugyanilyen kereket AliExpressről vettem annak idején... És a Bog által tesztelt, biztonságosnak ítélt Bogist (nomen est omen?) rolleren is ilyen kerék volt.
-
Emunem
őstag
válasz
Hieronymus
üzenetére
olaszok voltak, mondta is... (ismerjük a lambo/ferrari szokást is, hogy öngyulladósak, stb...)
-
DigitXT
félisten
válasz
norrberth
üzenetére
Dehogy, ez jóval nagyobb kerék. Volt. iBike Mono Adventure (papíron ez ugye olasz vas).

Rohadjon meg, az új felnivel még nekem is tetszik. Masszív kinézet, sokkal több anyag.

Szerk: úgy emlékeztem, hogy ezt beraktam már anno, de a szerver leállás miatt elvesztett.
-
DigitXT
félisten
válasz
norrberth
üzenetére
Igen, non-plus ultra. Közel 60K-ba fájt a két darab, egyenesen Olaszországból rendelve.
Ehhez képest, ha szezon végi áron eladom a vasat, az új felnivel értelemszerűen 200K-ért, valaki baromi jól fog vele járni. De nincs mit tenni, nem kockáztatom többé a gurulást...
Ja, amúgy ez az ellenérvem még meglenne, hogy a 25 km/h limit nem véd meg semmitől: nagyjából ennél a tempónál tört szét a kerék, és a lépsérülésem lehetett volna halálos is... -
PociAti
őstag
Igen, a Navee rollerek simán az ajánlható rollerek közé tartoznak.
Valójában a Xiaomi, Segway-Ninebot és Navee laza családot alkot egymással. A városi kategóriába tartozó, tömegesen gyártott rollerek közül ezek rendelkeznek biztos háttérrel.
Hogy épp miért pont a Navee a többiek helyett, az leginkább ízlés kérdése. Ha úgy érzed pont a Navee ST3 Pro a neked való modell, akkor nyugodtan vedd meg. Viszont vásárlás előtt pontosan tájékozódj a variáns tekintetében. Legnagyobb eséllyel normál a normál európai változatot veszel, de ha megnézed a hivatalos oldalon roller specifikációját, akkor olasz, német, svéd, lengyel, svájci piacra más modellek jelentek meg, kisebb teljesítménnyel és végsebességgel. Xiaomik esetén a magyar kereskedőknél is előfordultak német és nordic (skandináv) modellek, szóval ezt mindig célszerű ellenőrizni.
-
zzola
titán
válasz
PociAti
üzenetére
Ez egyértelműen "i" nélküli változat (olasz piacra szánt, az adatlap angol/olasz nyelvű). [kép]
Rászántam az időt, bementem MM-ba. Megnéztem a Ninebotot és a Xiaomit. Egyértelmű, hogy ezen termékek minőségibb hatással bírnak, mint a NAVEE (annak ellenére, hogy baromira brutális az N65 kinézete, robosztus). NAVEE olyan második vonalas terméknek tűnik, az index kapcsoló és a gáz is gagyibb (anyagminőség, fogás érzete). Szóval hiába lenne jó deal, nem az igazi.
Ami meg igazán tetszik, azok mind 250e felett vannak árban (kivéve a NAVEE GT3 Max-ot), de ugye ennek meg a minősége nem az igazi.Amik megfelelnének kb. minden téren:
Segway Ninebot KickScooter MAX G2 E
Xiaomi Electric Scooter 5 Max
Xiaomi BHR5764GL Electric Scooter 4 UltraEzek meg épphogy:
Xiaomi Electric Scooter 5 GL (350W ?)
Xiaomi Electric Scooter 4 Pro Gen2 (ez a 400W miatt)
Xiaomi Electric Scooter 5 Pro80-85 kg. vagyok, nem könnyű a választás. Mindig csak egy picit kellene rádobni, de a végén 250-300e közé eső modellek amik szóba jöhetnek.
-
PociAti
őstag
Olaszok fullba nyomják a kretént.
Az ottani döntéshozók év végén gyakorlatilag ellehetetlenítették a rollerezést, mivel úgy léptették hatályba a törvényeket, hogy azokat a rolleresek nem tudták betartani. (Kötelező biztosítás és rendszámtábla, csak a feltételeit nem teremtették meg hozzá. Akkor, azóta remélem változott a helyzet.)Egyedül náluk kötelező az irányjelző (kb. 3 éve vezették be), így minden gyártó kénytelen megoldást találni rá, ha érdekli az olasz piac, így mindenféle érdekes kényszermegoldások is születnek.
Az amerikai/globális piacra szánt Navee N65 nominális teljesítménye 600 W*, az olasz modelleké 500 W. (Legalábbis az N65i esetében így van, N65 adatlapja mint említettem megszűnt.)
Akkut pedig nem szokás "korlátozni".
Az "i" jelölés valószínűleg az irányjelzőre utal: turn indicator. -

Mennyire jó az az ár?
80-100ezer?Hívd fel a rolleres szervizeket a környékeden, h tudnak-e segíteni, h lehessen legalább 25-el használni.
(Az S65-nél megoldható a nagyobb sebesség, de nem emlékszem, h az N65-nél ez hogy áll.)Index azért van rajta, mert az olasz rollerekre kötelező.
Pl a Xiaomi 4-es ugyanilyen, az EU-ba szánt verzión nincs index, de 25-el megy, az olaszon van index, de csak 20-al megy. -
PociAti
őstag
Lakosságarányosan kb. az EU felében 20 km/h a sebességhatár (német, lengyel, olasz, svájci, stb-stb. országokban) és ott van pl. még a nordic modell is.
Szóval nézz utána, mert pl. a svéd modellek nem csak tempóban vannak 20 km/h-ban maximalizálva, hanem a teljesítmény is le van korlátozva 250W-ra! (Nordic nem minden alkalommal azonos a svéddel, de nem lehet tudni ezeknél néha mire gondolnak.)Ha a rollere 20 km/h-nál gyorsabban halad, vagy 250 wattnál nagyobb teljesítményű, akkor mopednek minősül, nem pedig kerékpárnak, és nem használható kerékpárutakon. Sok importált elektromos robogó nem felel meg ennek a kritériumnak, ezért vásárlás előtt mindenképpen ellenőrizze a robogó sebességkorlátozását.
És ahogy az adatbázisomat nézem, pont a Navee modelleknél nagyon odafigyelnek a svéd piac igényeire:
Navee V25: Sweden version max. speed 20 km/h; SWE motor power: 250/600W
és még sok másik Navee-nél is hasonlót látok.
Navee V40i Pro és V50i Pro: motor power 250/700W
de a legújabb Navee ST3 és Navee ST3 Pro-nál is elég komolyan veszik:
Rated Power: 600W (Italy: 500W, Germany: 450W, Sweden: 250W)Viszont az N65 adatlapja megszűnt, átirányít az N65i-re:
https://www.naveetech.com/navee-n65i/
így nem tudom annál a konkrét típusnál mi a helyzet.Igazából arra hívnám fel a figyelmed, hogy nem csak a végsebességben térhet el, hanem teljesítményben is. És a globális és eu-s piacra szánt rollerek motorjában is néha van különbség. Svéd modelleket csak szoftveresen korlátozzák le, vagy másban is elér azt nem tudom.
-
PociAti
őstag
válasz
Impair1980
üzenetére
Persze vehetsz neki 1.000 W teljesítményű rollert, mely korlátozások nélkül különösebb probléma nélkül menne 40 km/h sebességgel alatta, akkora az ereje, de korábban több cikk is foglalkozott a várható KRESZ módosításokkal, és konkrétan a 12-13 éves korosztály is érintett volt benne.
A Világgazdaság márciusi cikkében így fogalmaztak:
"A 12–13 évesek egy-két éven keresztül csak kerékpárossisakban használhatják. A járdán maximum 10, máshol 20 kilométer per órás sebességgel közlekedhetnek."
A rollerekben kétféle képen lehet lekorlátozni a sebességet:
- olyan primitív módszerekkel, hogy a gyerek is simán fel tudná oldani,
- vagy annyira bonyolultan, hogy emberek többsége inkább szervizesekre bízza.Nálunk is kaphatók 20 km/h-ra lekorlátozott rollerek,
- gyerek rollerek,
- vagy olasz, német, lengyel, skandináv, stb. piacra szánt rollerek.- - - -
Lenne még pár kérdés, hogy felelősségteljes választ lehessen adni.
Szülővel, iskolatárssal menne, vagy önállóan? Jó az úthálózat? Közel van?
A suli mit szólnának hozzá? Vannak ahol támogatóak, van ahol nem foglalkoznak vele, de hallottam már olyan esetről is, ahol kifejezetten ellenezték, és szülői értekezleten felelőtlennek tartották azokat a szülőket, akik ilyet vettek a hasonló korú gyerekeknek. (Igazsághoz hozzá tartozik, azok a srácok elég hülyén is viselkedtek a rolleren.) -
PociAti
őstag
válasz
Peaceliker
üzenetére
Kiragadtál egy pillanatot a közlekedésből.
Sőt, az se biztos, hogy 25 km/h sebességgel kellene nekik közlekedniük. A német, olasz, stb. piacra szánt Segway-Ninebot Max G3 D modellek végsebessége 20 km/h-ban van maximalizálva. Modell szám: 051601D.
-
DigitXT
félisten
válasz
üzenetére
De azt vágod, hogy engem nem egy kukiroller ölt meg majdnem,
hanem egy olasz gyártó terméke (ismeretlen előélettel!), viszont
már általam beépített utángyártott kerékkel? Mert tömlős kellett.És mondom, rohadtul nem mentem tempót, voltam rendőrségen
nézni a felvételt (ők is látták teljesen tisztán így fel is mentettek).Én konstruktívan nyilvánultam meg. Vannak és lesznek a piacon
olyan rollerek, amik képesek 25 km/h fölött haladni. Ezeket pont
a leendő KRESZ fogja teljesen szabályos keretek közé szorítani...Ha te azt mondod, hogy ezeket soha senkinek az is egy mondás.
Viszont nem konstruktív, hanem totális tiltás. Lehet ezt is, naná!Én is tudnék olyat mondani, hogy ezt az egész bérrolleres témát
be kellene szántani a retekbe, mivel elhiteti az emberekkel, hogy
ez valami tök jó dolog, ami olyan mint a gyaloglás, bár gyorsabb,
és ha nem szabályozzák azt is durván be, jönnek a halálesetek...Ha meg beszabályozzák, akkor pingvineznek a bérbeadók, hogy
életszerűtlen elvárni, hogy minden gyalogos öltözzön be+értsen
kétkerekű közlekedés dinamikájához, ráadásul totál bizonytalan
egyenesfutás, és miniatűr kerekek mellett, néha életveszélyesen
leamortizált fékrendszerrel, nulla tapadású tömör gumival. Ehh...Szerk: Azt gondolnám [...] másképp látod a dolgokat
Másképp is látom... szerettem rollerezni, szerettem építgetni és
tesztelgetni a különböző vezérlőket, motorokat, akkukat: jó volt!
De mivel egy szar felni miatt majdnem ottmaradtam, többet ÉN
NEM állok rollerre. Ettől még fogok akkut építeni a G-Boosteres
havernak, akinek meghalta magát a versenytechnika állásban...
Pontosan tudja a srác a sztorimat, azért ő még fog gurulni.
(Nem az enyémmel, bár a vezérlőt már kinézte belőle magának,
ami érthető, hiszen az magában majdnem 130K-ba fáj, jó is az.) -
PociAti
őstag
válasz
GoodSpeed
üzenetére
Ebben a hozzászólásban már összegyűjtöttem a 20-as országokat:
https://logout.hu/tema/kis_roller_topic/hsz_30095-30095.html
"Németország, Lengyelország, Olaszország, Dánia, Norvégia, Svédország, Svájc, Ciprus, Málta 20 km/h sebességben szabta meg a felső határt, briteknél meg gyakorlatilag be van tiltva. Ez nagyjából 280 millió európai lakos ..."
Nincs saját gondolatuk, mert megegyezik 9 másik ország szabályával és az EU-s javaslattal?
A 25 km/h sebességgel meg nagyjából lefednéd másik felét Európának. Nincs saját gondolatuk, a Románoktól lopták a 25 km/h-s sebességhatár ötletét.Szerinted 23 km/h-t kellene bevezetni, mert azon tényleg látni lehetne hogy az végre saját gondolat! Úgy örülne neki mindenki!
-
PociAti
őstag
válasz
GoodSpeed
üzenetére
Mondjuk egy mopedautós nem fog pofára vágódni 45 km/h sebességnél, ha az egyik kerék kátyúba hajt. És bár törésteszteken elég rosszul vizsgázhatnak egy mostani 2 tonnás autóval szemben, de 30 évvel ezelőtt, amikor franciáknál engedélyezték őket, akkor lényegesen más járművek cirkáltak az utakon. (Az év autója pedig a Fiat Punto lett, a VW Polo és az Opel Omega előtt. Peugeot 306 jelent meg 1993-ban.)
És annyira nem durva a helyzet, mint olaszoknál, de franciáknál is bőven találkozni régi rendkívül szűk utcákkal, még falusi környezetben is, és ott igazán jól jöhet.
-
PociAti
őstag
válasz
Thunderzolee
üzenetére
Szerinted is pont úgy jártak el, mint az olaszok, hogy nem vonták be a civil szervezeteket, mint pl. kerékpáros és hasonló szerveket?
Vagy nálunk se lesz kész addigra a kötelező biztosítások rendezése, mint az olaszoknál?
Vagy nálunk is a rendszám ellehetetleníti majd a szabályos használatot? Vagy a sisak?Ha nem tetszik menj ki az utcára szivárványos zászlóval, vagy ami illik a politikai elképzelésedhez, ragaszd oda a kezed az aszfalthoz, öntsd le magad benzinnel és közben lamentálj mennyibe került az üzemanyag, vagy bánom is én, de ez nem politikai fórum. Ha konkrét intézkedés nem tetszik mondjad, de ne általánosságban szidd az aktuális kormánypártot, az aktuális ellenzéket, vagy úgy általában a magyar törvényhozást.
-
PociAti
őstag
válasz
Thunderzolee
üzenetére
Cikk érdekesen zárul...
Egy igazi olaszos csattanó a végére
A rollerek zöme alapból képes lenne 25 km/órás sebességnél gyorsabban is menni, az európai szabályozás viszont 25-ös tempóban maximálta az engedélyezett sebességet. A gyártók ezt a rollerek szoftveres „lebutításával” érték el. Az olaszoknak azonban ez nem volt elég, az előző, 2022-es KRESZ a maximális megengedett sebességet 25-ről 20 km/órára csökkentette, Olaszországban ennél gyorsabban elméletileg nem
lehet[szabad] hajtani rollerrel. Azonban egy EU-s szabály azt mondja ki, hogy nem lehet elrendelni kötelező biztosítás megkötését olyan eszközre, amely maximum 20 km/óra sebességre képes, vagyis az új olasz rendelet szembemegy az EU-s joggal.A Telex színvonala néhol a béka segge alatt van. Autós portálok sokkal normálisabb cikkeket hoznak össze közlekedéssel kapcsolatos témákban, kevesebb pontatlansággal, tárgyi tévedéssel. És ami nem szaktudás kérdése: precízebb megfogalmazással, kevésbé bulváros stílusban.
-
PociAti
őstag
válasz
GoodSpeed
üzenetére
Az új KRESZ leginkább szigorításokat hozott, az érdekképviseleti szervek, civil szervezetek sora jelezte, hogy nem kérték ki a véleményüket, a javaslataikat pedig nem vették figyelembe.
Idehaza állítólag több, mint 50 civil szervezetet vontak be az új KRESZ megalkotásába.Az egyik legfontosabb újítás a kötelező felelősségbiztosítás bevezetése. ... A biztosítás részleteit az infrastrukturális és közlekedési minisztériumnak kell kidolgoznia, ez normális esetben ugye megtörtént volna még a KRESZ életbelépése előtt. Az olaszok viszont neki sem álltak ennek, jelenleg tavaszra, nyárra ígérik. Vagyis ha a jogkövető állampolgár besétál egy biztosítóhoz, heves kézmozdulatokkal adják tudtára, hogy nem tud kötelezőt kötni, ugyanis ilyen nem létezik.
Nálunk még meg se jelent az új KRESZ, de ezt jóval előtte rendezték.Ezzel el is érkeztünk a második újításhoz, december közepe óta a rendszámtábla is kötelező a rollereken. ...
Ez pedig a másik technikai malőr, ami ellehetetleníti a jogszerű használatot. Ami nálunk valószínűleg szóba se kerül, mivel még a robogókon sincs megoldva.Nem kell a magyar jogalkotókat zsigerből hülyének beállítani, mert visszaüthet!
-
PociAti
őstag
válasz
Luck Dragon
üzenetére
Megéri néha egy kis időt eltölteni a rollerek nevezéktanával.
Az említett roller esetén ez így néz ki:
manufacturer: Segway-Ninebot,
brand: KickScooter,
category: MAX Series
product: Max G2,
model: 051501U.
Ez az amerikai, vagy más szóhasználat szerint a globális változat.
Ennél a sebességhatár 32 km/h (egyes államokban fölé lehet menni, ezt az applikációban kell engedélyezni), 1.000W a csúcsteljesítménye, és a Cruise Control app-ban bekapcsolható.Az európai piacra az európaiaknak szánt modellt küldik:
product: Max G2 E,
model: 051501E.
25 km/h a végsebessége, 900 W a csúcsteljesítménye és az appon keresztül nem lehet a tempomatot bekapcsolni.És léteznek további szigorítások, számos eu-s országban csak a német variáns engedélyezett. Olaszoknak is saját elképzeléseik vannak, az ő piacukra is néha teljesen külön változatot gyártanak.
model: 051501D a német,
product: Max G2 D.
20 km/h a végsebesség,
és Xiaomi Pro 2 D esetén a hátsó lámpa is eltérő (Max G2 D esetén nem tudom hogy van), mert nem csak E-s tanúsítványt követeltek meg hozzá, hanem K számot is. Ez a módosítás szükséges volt ahhoz, hogy megkapja az általános működési engedélyt (ABE, Allgemeinen Betriebserlaubnisse). -
PociAti
őstag
válasz
DigitXT
üzenetére
Angolok után az olaszoknál vannak a legszigorúbb rollerre vonatkozó előírások. Nagyon gyártók Olaszország specifikus rollerek gyártására kényszerülnek, ha foglalkozni akarnak azzal a piaccal.
Csak pár példa a szombaton bevezetett szigorítás mértékéről. vezess.hu:
Ha az autóst nem első alkalommal kapják rajta a mobiltelefon használatán, a bírság 1400 euróig, azaz a mostani árfolyamon több mint 570 ezer forintig emelkedhet, és a jogosítványát három hónapra bevonják. A büntetés a duplájára emelkedik, ha a mobiltelefon használata közben balesetet is okoz.
Mobiltelefonos balesetezők milliós bírságra számíthatnak.
Ezentúl az ittas vezetés, valamint a gyorshajtás is többe kerül az olaszoknak. Amíg az előbbi vétségnél az illető nemcsak a jogosítványának, hanem akár a szabadságának is búcsút inthet, ha a megengedett haladási sebességet legalább 10 km/órával lépi túl, szintén több százezer forintnak megfelelő összeggel lehet szegényebb, és akár egy hónapra is bevonhatják a vezetői engedélyét.
Nem százalékot adtak meg, hanem 10 km/h óra sebességtúllépés és több százezres bírság.
Az általad belinkelt cikk meg így néz ki teljes egészében:
Salvini védelmébe vette a rollerekre vonatkozó új rendelkezéseket is, amelyek mostantól kötelező sisakhasználatot írnak elő, illetve a későbbiekben rendszám és kötelező biztosítás is kell majd a kétkerekűekre. 2023-ban 300 rolleres baleset történt, 18-an meg is haltak. Firenzében a bukósisak nélküli rollerezésért már ki is szabták az első 50 eurós bírságokat. A kötelező sisakviselést sokan támadják, mondván egy rollerre vagy egy közbiciklire nem lehet ráaggatni a sisakot, mint ahogy azt egy robogó esetében könnyen be lehet tenni a csomagtartóba, ezért ez az intézkedés kontraproduktív lesz, így elriasztja majd a használókat.
Kontraproduktív, akkor kontraproduktív. Az már nem az ő dolguk.
Ha nincs rolleres, akkor nem lesz rolleres baleset.
Probléma megoldva! -
PociAti
őstag
válasz
Quent1n
üzenetére
A jelenleg tervezett teljesítmény/sebességhatárok pedig egyszerűen nem jók emögött nincs igazi szakmai konszenzus még EU-s szinten sem. Ez a 25km/h egy vicc, ...
Sok EU-s országban gondolják úgy, hogy a 25 km/h sebesség egy vicc, ezért 20 km/h-ban szabták meg a felső határt.Németország, Lengyelország, Olaszország, Dánia, Norvégia, Svédország, Svájc, Ciprus, Málta 20 km/h sebességben szabta meg a felső határt, briteknél meg gyakorlatilag be van tiltva. Ez nagyjából 280 millió európai lakos, szemben a mi 9,6 milliónkkal.
https://www.evz.de/en/travelling-motor-vehicles/e-mobility/two-wheelers/e-scooter-regulations.html4 km-es szakaszon alig van időkülönbség a 25 vagy a 20 km/h sebesség között, mivel az út kb. felén megy csak a rolleres csúcssebességen.
Nagyjából 13 és 15 perc a menetidő (forgalomtól, lámpák számától függően).
Senki számára nem lehet olyan fontos, hogy kb. 15 perc helyett 13 perc alatt tegye meg rollerral egy 4 km-es távot.20 km/h lényegesen biztonságosabb a 25 km/h-nál, örömmel fogadnám annak bevezetését. Sokkal kisebb az időveszteség, mint amekkora baleseti potenciált hordoz magában a nagyobb sebesség.
-
alphamooncam
őstag
Én néztem be, igazad van, különféle roller tipusokban nagy lexikális tudással rendelkezik, ez tény.
Visszatérve a bukókra...
Az utóbbi 20 évben én csak 3 bukót használtam egy németet (Lazer), egy olaszt (Dainese) és most egy csehet (Cassida), ezért nem gondolom magamról, hogy elég nagy alapom lenne ajánlani, de azt gondolom, hogy érdemes egy közeli motoros boltban felpróbálni néhányat, mert tapasztalatom szerint elég felkészültek tudnak lenni a tulajok ebben a témában.
Motoros rendőrök is, meg a motormonstrumokkal járók is rendszeresen állvédős, méregdrága bukókban csapatják, felcsapott állvédőben. Csak szólok...
-
PociAti
őstag
válasz
csababarca
üzenetére
Az elektromos rollerek egy részére nyártól bevezették a kötelező biztosítást.
Így ha kategorizálni szeretnénk őket, akkor ez alapján
"azokra az elektromos rollerekre kell biztosítást kötni, amelyeknek
- tervezési sebessége meghaladja a 25 km/h-t,
- vagy saját tömege nagyobb, mint 25 kg, és legalább 14 km/h sebességre képes."Ami még ennél is fontosabb lesz, az a KRESZ szerinti osztályozás.
A kisebb rollerekre (többnyire) a kerékpárokéval azonos szabályok vonatkoznak, használhatják azok infrastruktúráit.
A nagyobb rollerek pedig nem, azok a segédmotor-kerékpárokhoz hasonló szabályok vonatkoznak majd, nem használhatják városon belül a kerékpárutakat, hanem autók között kell közlekedniük. Legnagyobbat azok szívnak, akik pont átcsúsznak a nagy kategóriába, de az eszköz - felépítéséből adódóan - nem igazán illik az autósok közé.Pontosan nem tudjuk hol húzzák meg a határokat, korábban a 350 W-os nominális teljesítményt emlegették, legutóbb a 1000 W csúcsteljesítményt.
És ennél is a maximális 25 km/h tervezési sebesség a várható küszöb érték. Fölötte már nagy rollernek számíthat. Vásárláskor célszerű ezt megfontolni.A KRESZ változás számos rollerra kedvezőtlenül hat majd, így azoktól a modellektől feltételezhetően tömegesen próbálnak majd megszabadulni a tulajdonosok. Így a túlkínálat miatt az a szegmens elég nagyot fog veszíteni az értékéből, nehezen eladhatóvá válik.
Ha megfigyeled, nem olyan köznyelvi kifejezést használnak, mint "kicsi". Mi számít kicsinek? Kerékméretben van aki szerint a 10-es is kicsi, mert 12-nől kezdődik az élet. Vannak rollerek, - pl. Kaabp Skywalker 8 sorozat - melyek 8,5-ös kerékkel biztosítás kötelesek és a KRESZ is a nagy teljesítményű rollerek közé sorolja. A 800/kb.1600W-os teljesítmény és 40 km/h sebesség miatt ez logikus.
Közben a 10-es kerékméretű, német, olasz, skandináv, stb. piacokra szánt rollerek csúcssebessége 20 km/h és teljesítményben határértéken belül mozognak.A kerék átmérője, a taposó felületének nagysága, a kormányoszlop vastagsága nem a kategóriák meghatározója, főleg ha olyan szubjektív kifejezéssel élünk, mint kicsi vagy nagy!
-
alphamooncam
őstag
válasz
PociAti
üzenetére
"Mondja ezt az, aki 50-nel, 60-nal vagy mennyivel száguldozik egy átépített, apró kerekű lélekvesztőn városi körülmények közözött."
Mivel ez kifejezetten nekem szólt, csak szeretném jelezni, hogy a kerekeim nem is annyira apró méretűek, pontosan egy sokak által ismert VESPA és más olasz segédmotor-motorkerékpár méretűek. Igen, a 125ccm-esiken is ezt a 10"-os méretet találták ki a mérnökök. [link]Kereken pedig nem építettem át semmit. Gyári, Dualtron gyártmányú elasztomer puhább gumirugózást kapott, és a gyári beszállító Zoom négydugattyús féknyergeket. Ha ezt érted átépítésen, akkor igen tuningolt a Dualtron Citym.
Mondjuk tervbe van, hogy ha a jelenlegi abroncs elkopik, akkor 90/90-es vagy 100/80-as gumikat fog kapni Michelin, Continental vagy Bridgeston márkából. Meglátjuk.
Száguldozni pl. a Hungaroringen, meg Kakucson, tököli reptéren stb "száguldoztam", de az nem 50-60 volt, hanem 270km/h a célegyenes végén...
Így már talán Te is megérted, hogy miért nem értelmezhető az 50-60 nal a "száguldozik" kifejezés.
"A balesetek zöme figyelmetlenségből ered, ami a nagy sebességből velejárója, mert nincs idő minden részletet idejében felmérni és megfelelően lereagálni. "
Ez mekkora BS ! Szóval aki nagy sebességgel vezet, az figyelmetlen, hát gratulálok, ezt nem tudom hogy hoztad össze, de nem hiszem hogy ezt komolyan gondolod!
-
PociAti
őstag
válasz
Thunderzolee
üzenetére
A Xiaomi variánsainak beazonosítására talán az SKU számok a legalkalmasabbak. (SKU = stock-keeping unit = raktározási azonosító.) Te is azt küldted át, és ezt jól csináltad.
Xiaomi rollerekhez én ezt az oldalt használom:
https://www.mi.com/global/service/support/declaration.html
Ha rákeresel a scooter kifejezésre, akkor érdekes variánsok is szembe jönnek. Pl. Nordic-ról már hallottam, Baltic-ról korábban nem.A te konkrét DDHBC16ZM SKU kódodra rákeresve az oldalon behozza az EU-s megfelelőségi doksit PDF formátumban.
Product: Xiaomi Electric Scooter 4
Model: DDHBC13ZM,DDHBC14ZM,DDHBC15ZM,DDHBC16ZM
SKU No.: BHR7128EU/BHR7126GL/BHR7127DE/BHR7125ITInnen ki lehet következtetni, hogy az EU global, német és olasz rollerek mely modellszám alatt futnak.
Az olaszokról meg már kb. 1 éve volt szó. Náluk is 20 km/h lett a limit, de kötelezővé tették az irányjelzőt. Egyes gyártók elkezdtek külön olasz verziókat gyártani, majd normál rollerből indexes verziókat.
A Navee-nél jól nyomon követhető, eleinte volt a V40, majd lett a V40 Pro, aztán a V40i Pro.
V50-n után már meg se jelent a V50 Pro, egyből a V50i Pro következett.Az olasz piacra is gyártottak külön gépeket, de az ő verziókövetésükkel nem vagyok tisztában.
De a V40-ből is készítettek nekik 20 km/h sebességű indexes variánsokat:
https://www.dueruote.it/speciali/urban-mobility/2023/06/21/navee-v40.html
V40 jelöléssel (V40i nem is létezik). -
PociAti:
Xiaomi 4 (sima négyes)
Olasz feliratok
Indexek
20km/h végsebességVerziószám: DDHBC16ZM
Mit lehet erröl tudni?
Írtál már korábban pár verzióról, de ez a 16-os ez nem volt közte.
-
PociAti
őstag
válasz
GoodSpeed
üzenetére
Szélsőségesek az igényeid.
"Ami nekem kellene: tudjon annyit hatótávban mint a PRO2, ... és ne legyen nehezebb mint a PRO 2."A Xiaomi Pro 2 akku mérete és hatótávja a mai rollerek között is kiemelkedik. Vázszerkezete pedig "minimalista".
Az adatbázisomban jelenleg 94 felnőtt roller található. Csak a főbb variánsok szerepelnek benne, német, skandináv, olasz, stb. nemzetközi verziók nem. És csak azokat a Global verziós rollereket vittem fel az európai modellek mellé, melyekből sokat gurul a hazai utakon. Az alábbi márkák modelljeivel foglalkoztam: Navee, Ninebot, Okai és Xiaomi. Akku kapacitás szerint rendezve őket így néz ki a lista:
Xiaomi Pro 2 14.2 kg 12400 mAh
Xiaomi 4 Pro 17.0 kg 12400 mAh
Navee N65 23.5 kg 12500 mAh
Navee N65i 22.8 kg 12500 mAh
Navee S65 24.3 kg 12750 mAh
Ninebot F2 Plus 17.7 kg 12800 mAh
Ninebot F2 Pro 18.5 kg 12800 mAh
OKAI Pro 21.0 kg 14700 mAh
Navee S65C 27.0 kg 15000 mAh
OKAI Ultra 23.0 kg 15300 mAh
Ninebot Max G2 24.2 kg 15300 mAh
Ninebot Max G2 E 24.3 kg 15300 mAh
OKAI ES800 44.0 kg 19200 mAh
Ninebot GT1 47.6 kg 20000 mAh
Ninebot P100SE 32.9 kg 23000 mAh
Ninebot GT2P 52.6 kg 30000 mAh -
PociAti
őstag
válasz
GoodSpeed
üzenetére
A hármas felosztásban csak annyi a különbség, hogy bevezették a gyalogos tempójú közlekedést.
Külföldi szabályozásoknál leggyakrabban a legfeljebb 6 km/h sebességet látom.*6 km/h sebességgel haladva járdán is igénybe lehessen venni a rollert. Vannak útszakaszok, amit kerékpárral nem lehet rendesen megközelíteni, csak autóval, vagy gyalog. A kerékpáros forgalom le van tiltva és a párhuzamos utcákba van átvezetve. (A zebrán viszont lassú tempó sem megengedett.)
5-6 km/h vagy a 10 km/h sebességhatárt szokás megadni egyes zónákban, mint pl. oktatási intézmények közelében, lakóparkoknál, turisztikai látványosságoknál.
Jelenleg nagyon kevés olyan jármű van, ami a gyalogos sebességű közlekedést váltaná ki, tehát max 10 km/h sebességre képes csak. És nem ezek fognak elterjedni, mert ezek hozzáadott értéke viszonylag kicsi.
A teljesítmény alapú szabályzás nem alaptalan, bőven lehet előnyöket és hátrányokat felhozni mellette.
A 2025. tavaszára várható rendeleteket előre "magyarosnak" hívni érdekes. Szerinted a lengyel szabályok lengyelesek lettek? (Ők jellemzően átvették a német szabályokat.) Vagy az olasz szabályok olaszosak lettek az extra kritériumokkal? De a többi országot is fel lehetne sorolni.
(* Korábban sokat túráztam, 30-40 km-es távon futás nélkül is tartható a 5,5 km/h átlagtempó. Méghozzá terepen, ahol szintemelkedések is vannak. Rollernél a 6 km/h valószínűleg onnan jött ki, hogy gyárilag 5 km/h-t szokás megadni, de ha lejtős a szakasz, akkor eleinte némileg fölé megy, és utána szabályozza vissza az elektronika a tempót. Emiatt a kilengések miatt ne legyenek büntethetőek. 6 és 5 között már 20% a különbség.)
-
PociAti
őstag
válasz
Ciccuka
üzenetére
rendkívül összetett és nehéz munka az adatgyűjtés. Éveken át foglalkoztam vele.
Ezeknél a rolleres cégeknél nincs merev szabály a jelölésekre.
Például miként kell jelölni az országokat, arra ott az ISO 3166 country codes.
Ez taglalja miként jelölik egy "ország" domaint, 2 karakterrel hogyan kell jelölni őket, illetve hárommal hogyan. És ezek nem vegyíthetőek, pl. atlétikai versenyen nem jelölhetik egyik országot a 2 karakteres jelöléssel, másikat a hármassal, hanem legtöbb helyen áttértek a hármas jelölésre.Rollereknél viszont nem egyértelmű, hogy a külön utótaggal nem rendelkező alapmodellek megkapják-e a globális utótagot, vagy sem. Illetve amerikai verzió kapjon-e külön utótagot.
Vagy ha egy termék bizonyos utótagot kapott, az egy későbbi modellnél is ugyanazt fogja majd jelenteni.Mivel Európa és azon belül Németország elég erős piacnak számít, a főbb rollergyártók az itt meglévő korlátozásokat betartva külön variánsokat hoztak létre, és jelölést is kaptak. Lehet hogy egyes típusoknál az olasz variánsok is kaptak külön jelölést, mert ott is extra előírások vannak.
Például az Ninebot F40-eseknél 5 különböző szériaszám jelölést alkalmaznak, F40A az ausztrál változat, de a főmodellből is 2 külön verzió van (E és V sorozatszámú).
E - F40
F - F40E
G - F40D
R - F40A
V - F40Az olyan finom módosításokat, mint a töltő esetében az eltérő konnektor típusokat is valahogy jelölni szokták. Rollereknél szerencsére ezzel nem kell szórakozni, nem rendelkeznek védőföldeléssel.
"Specifikációk eltérnek vagy eltérhetnek egymástól régiónként"
Ez teljesen normális eset. Az már kevésbé, hogy adott oldalon szereplő adatlapban foglaltak nem egyeznek meg azokkal az adatokkal, ami abban a PDF-ben vannak, ami ugyanarról az oldalról, pár sorral lejjebbről tölthető le. Ilyenkor én mindig a PDF-et szoktam alapul venni. Abban jobban archiválható, és meta adatokban - többek között - kinyerhető a létrehozás ideje.Ahogy említed, a modellszámok nyújtanák a legstabilabb kiindulási alapot. Sajnos ezt az információt nem minden esetben publikálják a gyártók / forgalmazók. A kereskedők és aggregátor oldalak hanyag honlapjait nem lehet alapul venni, mert rengeteg hibával dolgoznak. Ezen kívül erős a gyanúm, hogy nem mindegyik variánshoz készül külön PDF. A régebbi termékek adatlapjait pedig archiválják (elrejtik) a forgalmazók.
-
PociAti
őstag
válasz
front3r
üzenetére
"de 25km/h-nál nem venném fel a sebességét(van rá kombináció a korlát eltörlésére ideiglenesen)."
Nem lett teljesen kerek a mondat.
Rollert nem ismerem, Napidroidon úgy olvastam csak mostanában kerültek ezek kiszállításra.
A sebességkorlátok beállításra talán van lehetőség a roller saját menüjében is (ilyen nagy gépeknél néha előfordul), illetve olasz nyelvű YT videókban is hasonlóról beszéltek a Lenzod Pro app kapcsán.Napidroidon 85 km/h végsebességről írnak, a gyártó oldalán 25 km/h.
https://o-otd.com/products/ootd-d99-scooter
Nos, ez utóbbi a 2×3000W-os motor, 90 Nm nyomaték és 60 V 40 Ah akkupack mellett elég vicces érték, nehéz komolyan venni. Gondolom amíg a roller menüjében fel nem oldod a sebességhatárokat.Amúgy a gyári sebességhatár az csak egy paraméter a sok közül, aminek együttesen meg kell felelni.
-
PociAti
őstag
válasz
Thunderzolee
üzenetére
"Az nem lehet, h ismerem ezeket is, csak nem foglalkozok velük, ... "
Akkor ne foglalkozzál velük! Viszont létezésüket tagadni ............ lenne.
Kipontozott rész ízlés szerinti jelzővel behelyettesíthető."A Lime pedig 48V-os, így hiába a 250Watt, értelmét vesztette a megkötés."
Tudnám honnan veszed ezeket a hülyeségeket!
Model: Lime-S 4.0, Nominal Voltage 37V DC, Motor Power 250 W.
Minden területen csak ennyire felületes a tudásod, vagy csak a rollerekhez nem értesz?"Egyébként gratulálok, sikerült felsorolnod kb az összes szxrtérő, kerülendő rollert .."
Miért is soroltam fel azokat a rollereket?
Mert te tévesen állítottál valamit / nem mondtál igazat.
Beidézem újra az állításodat:
"De nem is értem hová árulják az osztrákoknak a Xiaomi, Segway rollereket, nincs is már 250W-os modelljük, és a 300 is kifut lassan;"
De van! Folyamatosan jelennek meg újak.És igen, létezik gyerek roller kategória, láthatod azok közül szándékosan egyet se raktam be. Ezek mind felnőtt rollerek!

"... de hát a törvényalkotók már csak tudják, h mi kell egy ország lakosságának, lásd azokat az országokat, ahol 250W lett a korlát. :/"
Szidod a magyar kormányt, hogy milyen szarok, még mindig nem hoztak törvényt a rollerekre, aztán szidod a svédeket, szlovénokat, luxemburgiakat, olaszokat, osztrákokat, angolokat stb. hogy ők milyen szar rolleres törvényt hoztak létre. -
PociAti
őstag
válasz
Thunderzolee
üzenetére
"Kár, h csak átnevezték, könnyebb lenne eligazodni az új rollereik között."
Pont ezt szokta jelenteni a 2nd Gen, vagy autóipari nyelven a facelift kifejezés. Magyarul szokás ráncfelvarrásnak, arculatfrissítésnek, de sokkal találóbb a félidős frissítés kifejezés, esetenként generációközépi modellfrissítés vagy életciklus modellfrissítés.
A modell teljes újratervezése nélkül tudnak kisebb újításokat bevezetni, vagy a gyártástechnológián változtatni. Ez a Teslák esetén volt jól megfigyelhető, hogy egyre olcsóbban tudtak egyre többet nyújtani.
Olasz igényeknek megfelelően ezek is kaptak irányjelzőt. Ettől azért érezhetően szélesebb lett a kormány, ami csomagtartóban elhelyezéskor jelenthet problémát, ha emiatt pont nem fér be.
Kénytelenek voltak éjszakai fotót betenni róla, annyira gyenge ez a szentjánosbogár megoldás. És a kormány vége az egyik legsérülékenyebb pontja a rollernek, meg hallon a kapcsolókkal is probléma van. Szar ügy, nem lehet kompromisszumok nélkül jól megoldani."Külön kiemelik, h carbon steel (szénacél) a váz, azaz vasvázas lett alu helyett."
A "vasvázas" kifejezés miatt a tanáraim nem az ajtón hajítottak volna ki, hanem a csukott ablakon. -
DigitXT
félisten
válasz
Thunderzolee
üzenetére
Na ehhez képest az olasz csővázas volt, a hátrányok nélkül, mivel
nem a motor fogta össze a seggét, hanem külön lengőkarja volt...
Nem a váz adta fel, hanem a kerék küllői. Ha előre tudtam volna...Sajnos benne van, hogy ezeket a kínai szarokat összehányják AS
szabvány szerint (ahogy sikerül), aztán törnek szét, mint a ropi.
-
PociAti
őstag
válasz
polo493
üzenetére
A hőbörgés helyett tudsz konkrét példát is mondani?
"... más normális országban, ..." alatt mondjuk Németországra, Dániára, Svédországra, Norvégiára és Olaszországra gondolsz? Ezekben az országokban már megszületett a szabályozás, és elektromos roller esetén a sebesség felső határát 20 km/h-ban állapították meg!
forrás: European Consumer Centre Germany
Pár apróság pl. a svédektől:
- You must be at least 18 years old to rent an e-scooter.
- Maximum speed: 20 km/h
- Motor power must not exceed 250 watts.Vagy ott van az Egyesült Királyság:
"Jelenleg az Egyesült Királyságban nem engedélyezett az e-rollerek használata közutakon.
Háttérinformációk: Az e-scooterek nem felelnek meg az Egyesült Királyság közúti közlekedési törvényének.
Ezért az elektromos robogók csak magánterületen használhatók.
Az Egyesült Királyság kormánya azonban azt tervezi, hogy engedélyezi az e-scooterek használatát a közutakon." -
DigitXT
félisten
válasz
Peaceliker
üzenetére
Nekem tegnap sikerült... Fasza lett a gép, a Statorade hozott -40 fokot,
nem melegedett túl, simán felvitt a szerpentinen is, beraktam a 10A-es
töltőt a mélygarázsba, hogy majd bármikor fel tudjam gyorsan tölteni...Erre hazafelé derült égből széttört az első kerék. Én meg nem értettem,
hogy mégis mi a faszt keresek a földön. Teló persze kint volt a tartón, s
elköszönt a kijelzője. Segítséget se tudtam volna hívni, ha egyáltalán.
Szerencsére forgalmas kereszteződés volt, pikk-pakk jöttek segíteni, és
mindenki előtt le a kalappal, hogy ennyire emberségesek voltak. Rögtön
kérdeztem, hogy ugye nem találtam el senkit? Nem. Tempó se volt. Épp
váltott a lámpa, és megelőztem egy biciklis futárt. Ő mondta, hogy csak
annyit látott utána, hogy repülök. Rendőr mutatta a felvételt, és mondta,
hogy "tudjuk", hogy műszaki hiba, de akkor lefoglalja, meg feljelent, stb.
Amúgy biztosítás, sisak, korlátlan "A" jogsi megvolt. De életszerűtlen az,
hogy kártérítést követeljek az olasz gyártótól... és csak a legkisebb oka,
hogy használtan vettem, számla nélkül, volt rajta pár átalakítás... (Talán
a 4000W sem volt most meg, de jobb a békesség. Nem azon múlott.
)Ja és bent fogtak a kórházban agyrázkódás gyanúval/kulcscsont törés.
Szerintem lesz egy pár alkatrész eladó, a minőségi belső, kivéve ami az
egyik pillanatról a másikra képes széttörni... Gödör sem volt ott, semmi.
(Agyalok rajta, hogy mit rontottam el? De ez egy olyan hiba, ami megint
túlmutat a tuningon. Nem száguldottam, mentem haza nyugiban. Pech.
Nyilván bekövetkezehetett volna 45-nél, rosszabb helyeztben. Mázli?
)Szerk: kértem fotót páromtól, ha már innen a kórházból fórumozgatok...

-
alphamooncam
őstag
válasz
Peaceliker
üzenetére
Amúgy igen, érdemes tenni egy próbát. Hosszabbat mondjuk nem is tudom hogy. De pl nekem is meg tudott fajdulni a térdem rajta és 30km sem kellett hozzá. Főleg ilyen magas gépen a pirosnál fel - le állás is megterhelő. De ami legjobban az a gyorsulás. Állandóan támasztani kell hátul. Fárasztó.
Én toltam le ilyen géppel (2x)37km t Pestre meg onnan le. Kemény volt fizikai és szellemi szempontból is."Ezért kell ülni.
Mondjuk anno osztrák-olasz motoros túrán így is szétültem a seggem, amikor a Dolomitokban csapattuk. Emlékszem az egyik alagútban az operátor a hangosba kiabált, hogy ne állva hajtsak.Egyébként ez én vagyok 2007 évi tavaszi bemotorozáson. [link]
"de jó lenne egy ilyenen meghalni"

(Bull K6-hoz.) Említettem korábban, hogy jártam már a Ringen. Egy kölcsön 750-es GSXR-el a célegyenes végén 270-nél nyúltam rá a fékre. Na az meghatározó élmény volt. Ez egy egyszeri alkalom volt.
Gondolom, ez K6-os élmény is az lehet.
Viszont a saját GS500-asomon nem igazán volt majrécsík, ( a gumik oldalának azon része, amit nem használnak ) és csizmám koptatóit cserélni kellett volna már.
Megjegyzem, nem azért kell az erő, hogy mindíg és mindenhol gyorsan menjek, hanem vannak olyan helyzetek, ahol nem a fék a megoldás, hanem a gáz.
-
ackos
csendes tag
AliExpressen 11.11 akcióban most 552 EUR a Ninebot Max G2, olasz raktárról. Link
-
DigitXT
félisten
válasz
Peaceliker
üzenetére
Nade az csak 10".
Amúgy nem, a peak láttuk, hogy nem kifejezetten
a végsebességen ébred. (Egy biztos, hogy a 70 valóban más dimenzió,
mint az 50, előbbihez viszont bőven elég 2000W, utóbbihoz: nehezen.)Ui: egy motorral is meg lehet etetni 3600W-ot. Meglehet, hogy menne
az olasznak is a 70, csak az már olyan, hogy ki se próbálnám szívesen...
(Inkább elszarakodok az index bekötésével, aztán meglátom mi lesz.
)
-
DigitXT
félisten
válasz
Peaceliker
üzenetére
Persze, mert ezek mind kínai szarok, és feszültség alapon becsülnek,
de ha már van vmi smart BMS-ed, kinyílik a világ. Már ha elég smart.
Azt mondják, hogy 1% körüli pontossága lehet a töltésszámlálásnak,
feltéve, hogy elég pontos az áram mérés: az már szerintem megfelel.Szerk: a fejben tartott feszültség-megtehető távolság tök jó, bár tök
fárasztó lehet, ha kicentizett akkuval mész valahova: range anxiety...
(Amikor vettem az olaszt, kocsival jártam így, mivel már régóta szólt,
hogy lassan tankolni kellene, de még nyomtam... Nem kell kicentizni.
Ahogy a mondás tartja, akkuból sosem elég, ám ha egyszer tesztelt,
és tudod, hogy simán ment 40 km, legközelebb is menni fog. Persze
az időjárás is befolyásolja, meg az útvonal, de hasonló körülmények,
hasonló eredményt hoznak, szóval lehet nyugodtan gurulni 0%-nál...
Bármit is jelentsen, ha tudod, hogy hol tilt a BMS: 3V/cella általános.) -
DigitXT
félisten
válasz
Gardaai
üzenetére
Az biztos, hogy ha nem az akku kapacitásának megfelelő a szoftver beállítása,
a töltésszámláláson (coulomb) alapuló százalék kijelzés teljesen meghülyül.
Feszültség alapon még lehet rajta korrigálni (általában kombinálják, tuti ami fix)
ezért talán nem mutat teljesen hülyeséget, de nagyon komolyan sem kell venni.Az, hogy terhelés után "visszapattan" a feszültség, teljesen normális. Az, hogy
ezt a szoftver +30% ugrással jelzi vissza már annyira nem, viszont az is biztos,
hogy a balance feszültség alapon működik, azt nem tudja megzavarni, ha teljes
homályban is van a százalék kijelzés. Az M365-ben épp az a jó, hogy beépített
okos BMS van benne egy csomó infóval, és a vezérlő is paraméterezhető.
Ha zavar van az erőben, én sem tudok jobbat, mint vidd szakemberhez. Sajnos,
magában az akkucellák fáradásában is lehet keresni a problémát, ha megbontja
és teszteli, akkor még kiderülhet, hogy bizonyos cellasorok már gyengélkednek.Én mondjuk nem paráznék egy 10s3p akku felújításán, totál újat is lehet építeni
értelmes árban úgy, hogy az már nem 7800-as lesz, hanem 10500-as...
Magamnak megcsinálnám anyag árban egy 20-asból, és kalap, de nyilván más,
ha másnak kell csinálni, és munkadíja van: az lehet 40-50K is a végén. (Javítás,
ha javítható értelemszerűen olcsóbb, lehet, mondjuk 1 kör tesztelés, 1 kör aktív
balance, majd 1 kör újra teszt. Ez inkább csak időigényes, mint melós, 10-15K
tippre, de persze a siker nem garantálható. Nálam az olaszon bevált, persze az
is igaz, hogy egy 1 éves akkuról volt szó, ami csak sokat állt, és kialakult difi...
Viszont semmiképp nem voltak fáradtak a cellák, így teljesen jól magához tért.) -
DigitXT
félisten
válasz
Silentfrog
üzenetére
Akkor az valami gyári hibás csapágy lehet, és/vagy rossz beállítás, mivel
a feszességén is múlik, hogy mennyire darál. Nem jó, ha darál! De az se
jó, ha már annyira könnyen forog, hogy lötyög az egész szerkezet...
Ha a sztenderd 1-1/8"-os fejcsővel szerelték az OKAI-t is, akkor kellene a
lehajtott kormány alatt lennie egy imbusznak, ami a csapágy feszességét
állítja: na, ha az túl van húzva, akkor fog akadni, darálni forgatás közben...Hiába küldöd vissza gariba, ha mindegyiket így szállítják. Vagy elfogadod,
hogy gyári hibás, vagy beállítod rendesen. (Én is szétszedtem az olaszt...
Egyrészt kíváncsi voltam a felépítésére, másrészt volt vele probléma is.
Hogy, hogynem az összerakás/beállítás után nem volt gond 60 fölött sem,
pedig előtte a kolléga 40-et se igen mert vele menni, mert bizonytalan volt:
nekem talán azért nem volt vele bajom, mert alattam a 40-et nem is tudta.
Szerk: eredetileg 25-re tervezték, ott meg majdnem mindegy volt már...
) -
DigitXT
félisten
Ezek nem minőségi jellemzők.
Alapvetően két nagy család van, a tömör, és a pneumatikus (felfújható). Előbbi előnye, hogy abszolút defektmentes, hátránya, hogy a rugózáshoz vajmi keveset tesz hozzá... És általában kicsit keményebb anyagból is van, mint a felfújhatós társak, kevésbé tapad jól.
Utóbbi előnye, hogy (a felfüggesztés részeként) rugózást ad a kereknek, emiatt kényelmesebb, csendesebb vele a roller. Van sajna mikor más rugózás nincs is a rolleren.
A méhsejtes, tömlős, stb. már alfajok, ha úgy tetszik... Előbbi a tömör gumi kényelmesebb verziója: kicsit meg van lyuggatva, ezért jobban deformálódik a teljesen tömörnél, tehát kicsit kényelmesebben gurul. Cserébe nagyobb a gördülési ellenállása, kisebb lesz a végsebességed, és növeli a fogyasztást is...

Utóbbi a felfújható két nagy típusának egyike...
1) tömlős 2) tömlő nélküli Ahogy az ánglius mondja: tube type, vagy tubeless. Előbbit a hagyományos biciklikről mindenki ismeri (gyerek korában valószínűleg szerelt is ilyeneket). Utóbbi viszont modernebb kerékpárokon terjedt, ill. a gépjárműveken szinte egyeduralkodó (bizonyos motorkerékpárokon létezik tömlős megoldás manapság is).A tömlős megoldás előnye a könnyebb szerelhetőség ill. a házi javíthatóság.
A szétszedhető felnit pár alap szerszámmal szét lehet szedni a lyukas tömlő megfoltozható, vagy olcsón kicserélhető egy újra. Összerakod és örülsz is... Hátránya, hogy többféle defektet össze lehet vele szedni, és a guminyomást mindig nagyon kell figyelni (épp ezek miatt): egy kicsit lapos kerékben már a kidörzsölődés is defekthez vezethet, de egy padka is meg tudja úgy csípni a belső gumit, hogy aztán ereszt. Illetve durrdefekt is előfordulhat vele, sajnos!Tömlő nélkül ezeket el lehet felejteni, cserébe akár egy felni sérülés miatt ún. lassú defektet simán be lehet szívni: olyankor szoktak (ideiglenesen) berakni tömlőt egy alapvetően tömlő nélküli kerékbe, amíg a felni nincs kijavítva.
(A házi szerelhetősége is kérdéses, mert légtömör felnire van szükség, tehát szétszedhetős felniverziók nagyjából kiesnek, külön tömítés nélkül felejtősek, ha viszont nem szétszedhető a felni, akkor erőlködni kell a gumival. Ha satud van otthon, akkor meg lehet fogni a kereket, s nem akkora para, de ha nincs, akkor hosszadalmas szopakodás lehet mire felkerül a gumi.
És ha kicsit is bénázol, a felni peremét is össze lehet baszni, tehát egy peremtömítő paszta is jó, ha van a polcon. Akkor nagyobb eséllyel nem fog elszökni a levegő...
)A zselés/önjavító az egy és ugyanaz... A tubeless gumiköpenyek egy verziója, ahol a szúrt sérülést a gumi belsejére felhordott zselés réteg befedi. Ezáltal a defekt nem tart semeddig sem, észre sem veszed a tüskét. Tehát önjavító.
Nyilván egy nagy marék jancsiszögön ez sem segít, vagy egy nagyobb vágott sérülést sem fog megjavítani, de kisebb problémákat simán el tud fedni.
Minőségi sorrendet bizonyos konkrét szempontok alapján lehetne felállítani.
Kényelmi szempontból (csendes futás ill. kevésbé rázós utazás) a tömör gumi akármelyik típusa a sor végén kullog. De sorban: tömör, méhsejtes, légcellás. A legutóbbit még ne említettem, ez olyan tömör gumi, amibe vannak levegős részek, amelyek nem felfújhatók: egyszerűen úgy készült a gumi.
Belül van mélyen, a defektmentességet nem befolyásolja, de a kényelemhez sokat ad...Ugyanezen szempontok a felfújható kerekekre csak úgy alkalmazhatók, hogy tudjuk, hogy a tömlős kereket nem lehet alacsony nyomáson használni, pedig alacsonyabb nyomáson többet segít a rugózásban, így kényelmesebb lehet... Egyesek szerint egy kő keményre fújt tömlős gumi semmivel sem jobb, mint a tömör gumi, ha kényelemről van szó. Tehát tömlős, és tömlő nélküli a sorrend. A zselés önjavító réteg hasznos plusz, mondhatni extra biztonságot jelent.
Viszont ha már biztonság, akkor fontos, hogy mennyire tapadnak a gumik jól? Ez leginkább a gumi anyagán múlik, aztán a mintáján... A legjobb a PMT, ami valódi gumi, radiál kialakításban, nagyon jól tapad, tök jól gurul, rohadt drága. Ezeknél van slick, a legjobb tapadásért, ami viszont utcára baromság, mert a legkisebb eső után is úgy csúszik, mint az állat, lévén a vízelvezetése nulla.
Ui: én az olasz vason méhsejtes tömör gumiról váltottam tömlős radiálra.
Lehetne tömlő nélkül használni, de szétszedhető a hátsó felni, az elsőnél meg a szelepet nem tudtam behúzni. Valószínűleg kisebb rajta a lyuk, mint kéne... Az eredmény: a gyári 25 km/h helyett ma 64 km/h-ig meghúzattam, stabil lett, és kényelmes. Relatív. Nyilván nem éri meg egy 120K-s rollerre 60K-ért gumit venni, de ha eltekintünk az ártól, akkor természetesen mindenkinek ajánlott.

Szerk: felfújható kerékről tömörre visszalépni ritkán szoktak... Általában elég speciális ok miatt, ha mégis. Nevezetesen a defektmentesség kérdése.
Futárnál láttam tömör gumis Xiaomit: neki nem éri meg a kényelem, hiszen a munkaeszközén egy defekt nagyobb problémákat okoz. Általában azért nem teljesen szabad a gumiválasztás, adott felni van a rolleren, ami behatárolja... (Ha nem oldható meg a szelep kivezetés, akkor nem tudod a tömör gumit az adott keréken lecserélni. Tipikusan olcsóbb rollerek motorjai ilyenek, sajnos.)Szerk2: egy tubeless gumi, ha nincs benne önjavító réteg, szúrt sérülés után csak speciális előkészítéssel javítható... a közismert "kukacolás" nem igazán tartós megoldás, vagyis két keréken nem is ajánlott. (Út mentén elfogadható, de a rendes javításhoz a kereket le kell szerelni, gumit le, utána megkezelni.) Ideiglenes megoldás lehet itt is, hogy akkor kerül bele egy belső, amivel csak egy a baj: ki kell venni a szelepet, ami általában a szelep roncsolásával jár.
Szóval mint írtam, nem teljesen szabadon választott, hogy mikor mit raksz fel!Szerk3: a tubless házi szerelhetőségéhez adalék: kompresszor ajánlott hozzá. Mármint rendes nagy, ami nagy nyomással nagyobb levegő mennyiséget tud mozgatni, kvázi rá tudja "robbantani" a gumit a felnire. Ha ilyen nincs, akkor elég nehéz tud lenni a helyére kényszeríteni a gumit. Amíg nincs a helyén, nem tömít, de csak a légnyomás rakná a helyére, ha tömítene. Tiszta 22-es csapdája. Láttam Xiaomi akkus kompresszorral szerencsétlenkedni YT*on embereket: az erre nem jó. Azzal akkor fújod fel, ha alapvetően a helyén van, és még van benne minimális nyomás.

-
DigitXT
félisten
válasz
bigrob
üzenetére
Tömör gumit felejtsd el, arra csak akkor fanyalodik az ember, ha sok a defekt... Amíg egy se volt, addig csak nézegethetnéd.
Nyilván van előnye! Pont az, hogy bármint át lehet vele csapatni, nem kell nyomást ellenőrizni, meg semmi...
Csak hát annyira szarok az útjaink, hogy komfortban nagyon gázos tud lenni.
Sima aszfalton kényelmes csak, bárhol máshol irritáló lehet: fogd fel úgy, hogy egy kényszermegoldás, és nem akarsz arra váltani...
Tartalék belső bármikor jól jöhet, feltéve, hogy most belsős a rendszered. Ha tubeless, ahhoz teljesen felesleges. Extrém esetben persze lehet használni tovább egy kiszúrt tubeless gumit belsővel, vagy akár egy felni sérülés esetén is (átmeneti) megoldás lehet, de amúgy nem szokás visszafelé butítani a versenytechnikát. Ahogy az előttem szóló írta, vannak jobb megoldások, és elég lehet csak akkor megvenni, amikor szükség van rá, feltéve, hogy akkor is ráér, amikor szükség van rá. Nagyon kínai külsőt én nem ajánlanék, mert nem tapadnak túl jól. Minimum valami gyári közeli, vagy valamennyire ismertebb nevek, pl. CST, vagy Tuovt. Ami meg igazi gumi, és ezért extrém jól tapad, az csak a PMT, de az nem felel meg a minél olcsóbbnak, mert kb. annyiba fáj, mint egy rendes motorgumi. (Olaszra a 12.5" pár 60K volt. Szopás?
120K-s rollerre abszolút megéri kategória.
De amúgy igen fasza, megérte, élményben.
Mondhatni priceless. Csak jönne már meg végre hozzá hátra az a 72V3000W motor is, ami már ~2 hete Vecsésen dekkol... Hallod UPS?) -
DigitXT
félisten
válasz
Thunderzolee
üzenetére
551Wh-ból hogyan hoz ki 40-45 km-t "végig 30 km/h-val"?

Ha tud annyit, egészen valószínűtlen, hogy végig nyélen tudja.
(Meg ugye emelkedő is kizárt, legfeljebb rövidnadrágos kisfiúk
alatt, akik úgy szeretnének felnőttek lenni, de nem jön össze...)Minap is beletekertem az olaszba egy 40-est, még nem merült
le teljesen*, de terhelve benézett 41V alá... az eléggé a vége.
Becsületére legyen szólva, húzott felfelé így is, akár 1500W-tal.
*: mindezt 1062Wh akkuval, aminek csak a fele a G30P. Amúgy
pont nem mindegy, hogy 25, vagy 38 a vége. Ha éppen bezárt
a bolt ahová mentél: 15p is rengeteget számít pl. azt is hogy a
nagy forgalomban nem kell kockáztatni, a jó átlagsebességért,
csak ott kell kihúzatni, ahol nem probléma, mégis jó az átlag.
(Útvonaltervező 5p-cel zárás utánra jósolt, de annak ellenére is
10p-cel zárás előtt érkeztem, hogy mindenféle lezárás, turisták
hada, piros lámpák, maga a HÉV vágány, és minden bezavart...)Ui: tudom, induljak 20p-cel korábban. És ha nincs rá mód, IJB...
(Na majd megoldja a szabályozás, hiszen nehogymár 38-cal az
üres bicikliúton, az veszélyes! De a tömegben 25-tel? Az fasza.) -
DigitXT
félisten
válasz
Somatom
üzenetére
A pénzben egyetértünk, abszolút nem éri meg anyagilag, viszont maga
az építgetés nekem hobbi. Kikapcsolódás. Nem arról szól, amúgy, hogy
30 percet nyerek, mert gyorsabb! Hanem másra lesz alkalmas így...
Google kerékpáros útvonaltervezője néha meredek irányba vezetett...
Budafoki út: mondom biztos van bicikliút akkor ott is... Hát nincs: 25-tel,
ha nem tud többet, tuti nem megyek le az útra (hacsak nem áll a dugó),
de így közel 40-nel bevállaltam. Elfért. A másik, hogy ugyanez a cucc az
emelkedőn 10 km/h alá lassult anno: életveszélyes ennyivel szöttyögni...
(Járdán nyilván nem lehet, nagyon szűk itt, úton meg tényleg über gáz.)Így, hogy emelkedőn is megy 30-at, kicsit más a cucc közlekedésre való
alkalmassága. Lassan menni így is lehet, de gyorsabban a gyárival nem.
(És azt nem is mondtam, hogy rendes motor jön bele, papíron 3000W...
Ezzel a vezérlővel/akkuval még nem is lesz se erősebb/se gyorsabb, bár
ezekben sem vagyok biztos, annyira más a felépítése.) Mindig van több.
Ott kell megállni, ahol már kevés a váz, mert abból törés/esés lesz újra...
De arra az esetre meg készül a "kamion", amiben csak az akku 60 cm.
Csak lehet, hogy kicsinek fogom találni a 10" gumit ezek után... Habár a
bicikliút minőségproblémáján semmilyen 12.5" gumi nem segít: rugózás
kellene oda, vagy egy teljes újraaszfaltozás, botrányos mennyire dobál...Szerk: a nagy vasra 165 mm-es Exa, olajos rugót rendeltem. Nem rossz a
légrugó, de valahogy nem is az igazi, meg hát az csak 125 mm volt, hogy
hogy nem pont belefért az olasz gyári rugója helyett: árban már biztosan
a kétszeresét éri ezzel a sok aprósággal. De a 22 km és kikapcs vs. 40 km:
megint egy olyan különbség, amitől másra lesz alkalmas. Első alkalommal
felszenvedtem a villamosra, mert muszáj volt. Azóta ezt inkább kihagyom.
Az élmény meg, hogy oda visz ahová menni akarok, kötetlenül... priceless. -
DigitXT
félisten
Bicikli útról kanyarodok le jobbra... jobbról STOP táblához érkező
autós kiszól az ablakon: kezed mire van?! Gondolom arra célzott,
hogy ha tudja, hogy lekanyarodok, akkor nem lassít holmi sz*ros
bicikli út miatt. Eszem a kis szívét. (Adekvát válasz: arra, hogy jól
pofánverjelek, te f*sz.) De ez legalább nem akart kivasalni.
Más igen. Balra kanyarodik előttem. Telezöldes kereszteződés.
Ha nem satuzok, konkrétan elüt: elsőbbsége annak van, akinek...Összesen beleraktam vagy 30 km-t, de a franc tudja, mert a faja
bicikliútjainknak hála leszakadt az akkutáska, és kisebb gondom
is nagyobbá vált, mint a km-ek nézegetése... Zárásra estem be a
boltba, hogy ide nekem a legnagyobb táskát, de izibe! Ideadták.
Fogtam a leszakadt táskát kompletten bele, öröm-bódogság.
Úgy pár km-ig, amikor megláttam, hogy az is adja fel a harcot...
befejeztem ezt a kormánytáskás dolgot: nagy és nehéz akkut ha
fel kell erősíteni valahova, nehogy pár tépőzár tartsa. Doboz! (És
csavarok! Nem rugózik az első kerekem, ez nyírja a táskákat...
)
Ui: pedig ettől az apróságtól eltekintve tök jó élmény a kis olasz
vassal menni. Rendeltem hozzá olasz gumit is, megérdemli, LOL!
-
PociAti
őstag
válasz
Tocika
üzenetére
A videó alatt van egy link az olasz amazonra, ott az egyik hozzászólás tartalmazza a magyarázatot:
"Kérdés:
Miért van az, hogy a Xiaomi üzletekben árult modellnél 25 km/h-s sebességkorlátozás van, míg az Amazonon 20 km/h-s?
Válasz:
Nem ugyanarról a modellről van szó: a Xiaomi a "nemzetközi" modellt (DDHBC20NEB) irányjelző nélkül, 25 km/h-s sebességgel árulja. Az Amazon a kifejezetten az olasz piacra szánt modellt (DDHBC28NEB) árulja, irányjelzővel és 20 km/h sebességkorláttal. Sajnos ez sok zavart okozott."Tehát ha olyan gagyi lámpákat szeretnél a kormány végére, ezt a típusszámot kell keresni: DDHBC28NEB, és ajándékként megkapod hozzá a 20 km/h sebességkorlátozást is! (És ezeknek az új verzióknál a szoftveres manipulálás nem is olyan egyszerű. Mivel speciális kis piacos verzióról van szó, még tovább bonyolódhat a történet, és lehet egyáltalán nem is lesz hozzá feloldás, mivel az olaszoknál nagyon csúnyán büntetik ezt a tevékenységet.)
-
PociAti
őstag
válasz
Bastee
üzenetére
Ez a verzió kormányszélesség növekedéssel járt. Én annál a pontnál szoktam nekitámasztani a falnak, de már többször dőlt el úgy, hogy a kormány vége csapódott a földnek. Kicsit beljebb vannak a lámpácskák, de így meg a gumi ami sérülékeny.
A link az olasz oldalra mutat. amazon.it
Mindenféle gagyi látszatmegoldást elfogadnak, mint amilyen ez is. Nem a funkcionalitás a lényeg, hanem eljátsszák, mintha csináltak volna valamit.
Itt írnak az új olasz szabályokról:
https://www.hg.org/legal-articles/electric-scooters-in-italy-the-new-rules-64108
As of July 1, 2022, there is an obligation to be equipped with dual brakes, arrows (i.e., light indicators to signal turning) and stop lights, in addition to the lights already provided.Ez az újonnan eladott rollerekre igaz, régiek mehetnek még nélküle.
Eléggé bekeményítettek:
"Napnyugta után, illetve napközben, ha valaki rosszul látható körülmények között közlekedik, a motorosoknak fényvisszaverő mellényt vagy jól látható fényvisszaverő nadrágtartót kell viselniük.
A robogó használata továbbra is csak az egyénre korlátozódik: tilos más személyeket, tárgyakat vagy állatokat szállítani, más járműveket vontatni vagy vontatni.
"Az elektromos rollerokon nem tolerálják: a roller teljesítményének megváltoztatása a jármű elkobzásával és 100-400 eurós bírsággal járhat. [Megj: mostani árfolyamon a bírság akár 150 ezer Forint is lehet.]
Az elérhető sebességhatár a korábbi 25 km/h-ról a jelenlegi 20 km/h-ra változott. A gyalogosövezetekben az eddigi 6 km/h változatlan marad."
Ezek a már hatályos szabályok közül valók
"- Az elektromos robogó legfeljebb 0,50 kW (500 watt) folyamatos névleges teljesítményű motorral rendelkezhet;- Az elektromos robogó nem rendelkezhet a felhasználó számára kialakított üléssel;"
-
Tocika
aktív tag
Az olasz amazonon a liteot is és a simát is irányjelzövel árulják....
https://www.amazon.it/dp/B0C3VZNFG9?ref_=cm_sw_r_apin_dp_K6W3P0G6S2NBX5XVZKRX&th=1 -
DigitXT
félisten
Mentem ma egy hosszabb karikát ezzel az olasz csodával. Majdnem hazahozott. De csak majdnem, mert utolsó 500m 33.1V-ról indult, de 346 méternél már 30V alá nézett be a pakk, amire a BMS azonnal lekapcsolt. Kis konzervatív... Sebaj...

Távot nem tudok hirtelen mondani, mert nem működik a km óra. De majd térkép alapon visszanézem, mert viszonylag pontosan tudom, hogy merre jártam. BKV kombót vettem igénybe, kicsit para ez a méret a villamoson, de azért elfértünk...
Szerk: modellboltban meg megcsodálták, hogy ilyet még nem láttak.
Hát mondtam, hogy azelőtt még én sem. Megláttam, megtetszett, megvettem. Valóban szokatlan látvány a 12" tömör gumi, de van előnye, és hátránya is. Hátránya, hogy messze nem olyan kényelmes, mint egy levegős, előnye meg, hogy úgy csapatok vele keresztül az üvegszilánkon, vagy bármin, ami a betondzsungelben elé kerül, és éles/hegyes, potenciálisan defekt okozó, mint a pinty.
Ez a FOC hajtás meg tök csendes, nagyon kultruáltan lehet vele gurulgatni. Semmi vinnyogás, vagy ciripelés. Mondjuk a sárhányó zörög: 120K-ért azt mondom még belefér az is.
Szerk: az első ~9 km-en (az elején lejtő) lement 38.3V-ra. Visszafelé ugyanez ~10 km volt, mert kerültem, hogy ne direktben kapja a nagy emelkedőt, ami végülis nagyjából bevált, majdnem fel is jutottam.
Már csak az a kérdés, hogy a városon belül mennyit kanyarogtam síkon.
Olyan 3 km-t.
Szóval összesen 22-t bírt ki. -
DigitXT
félisten
válasz
Peaceliker
üzenetére
Ha az akku fel tudja venni a teljesítményt, a vezérlő nem sül meg.

Amúgy ezen az olasz csodán nincs e-fék (bár kéne lennie!), de lejtőn
a BEMF simán felmegy akkufesz fölé. Elkezd generátorként dolgozni
a motor nyélgázon: érezni, hogy visszafogja a gyorsulást kvázi fékez.
Félelmetes 28 km/h a végsebessége így. (Lehetne kicsit morcosabb.)
Vittem U lakatot, úgy zörgött ott hátul, mint valami ócskavas, LOL.
-
DigitXT
félisten
válasz
Aaron14
üzenetére
Ó, dehogynem lehet vele mit kezdeni: az összkerékhajtás megoldja.

![[link] [link]](//cdn.rios.hu/dl/upc/2021-01/14/26323_vm4yofksgmfj0pve_img_20210114_084859.thumb.jpg/800)
MÁS: hogyan növeljük jelentősen a frissen vásárolt vas értékét...
l
A dobozt inkább levettem, mert annyira nem hasznos, mint amennyire
nem fér be vele a kocsiba. Ráadásul zörög, takarja a hátsó lámpát, stb.
(Igazi olasz dizájn: kinézetre rendben van, de használhatóságban, hm.) -
PociAti
őstag
Az ingyen szállítás szerintem csak az alábbi országokba működik:
Hollandia, Ausztria, Franciao., Németo., Olaszo., Portugália, Spanyolo., UK, Belgium.
Teszteléshez a D38E modellt használtam, amit mondjuk olaszoknál nem tudtam beletenni a kosárba (gondolom mert abban az országban nincs készleten). -
Bep
őstag
válasz
Somatom
üzenetére
Így van! Vagy hozol be olaszból robogót senki nem kérdezi meg. Nincs műszaki. Kell rá kötni egy azonosító alapján (ami általában az alvázszám) egy biztosítást.
16 éve nyomom egy Piaggio NRG Mc2 Extreme-el. Gyári 50-es henger van rajta a mai napig. Egyedül ami a végsebességet korlátozó tényező a variátor távtartó "hiányzik" belőle, így tudja a legkisebb áttételt és nem gyári már a kipuff (míg a kipuffogó is gyári volt, addig a "vakcső" lett levágba a leömlőnél, hogy ne folytsa vissza magát a 2T). Minden más az.
Simán viszi a +80-t még így is, hogy 22 éves bontatlan (pedig üresen van +95kg maga a robogó).
Tudom, hogy van egy kirakat NKH-s pad, de sose állítottak meg, azért mert tartottam a forgalom ritmusát, (sőt inkább gyorsabb voltam).
Szóba kerültek az épített rollerek is. Segédmotoros kerékpárnál sincs semmi, láttam már épített chopper Simsontól elkezdve, több épített robogót. Nincs műszaki, nincs papír, nincs rendszám. Biztosítás van egy azonosítóval. Egyedül régen, úgy 10 éve volt egy időszak, mikor a láthatóan nem gyári kormány (pl. BMX szerű kormányos épített kis Honda Dio-k) miatt hápogtak, meg volt akinek mérőszallagozták itt nálunk.
Az elején biztos rá fognak hangolódni, de utána le fog ülni az egész szerintem.
Az, hogy hol használod már más tészta lehet egyedül. Itt a nagy rollernek számító eszközöket értem, ami kerékpár sáv/út viszonylatában. Robogóval is megb***nának autópályán, kerékpárúton. -
PociAti
őstag
válasz
Peaceliker
üzenetére
Lehetséges, hogy 120+ kg teherbírású, 25-30 kg-os tankokhoz hasonlította, ahhoz képest tényleg szerénynek hatnak a pálcika rollerek.
A legelső Xiaomi M365 széria valamelyik sorozatánál előfordul a kormányszártörés. pontosan 4 évvel és kb. X százezer példánnyal ezelőtt. (Jó ég tudja mennyi jót gyártottak már azóta belőle*.) Valószínűleg ennél a korai hibánál leragad a szerelő, vagy most is néha belefut működő példányokba.
Visszahívás a webarchivumban megtalálható, eredetileg mi.com-on jelent meg: Mi Electric Scooter (M365) Recall Notice
"A közelmúltban a Xiaomi Mi elektromos rollerrel (modell: M365) kapcsolatban egy lehetséges biztonsági problémáról szereztünk tudomást, mivel megállapítottuk, hogy korlátozott számú gyártási egységnél az összecsukható készülék egyik csavarja meglazulhat, ami használat közben a függőleges alkatrész eltörését okozhatja a fő testről. Az érintett egységek száma 10257 darab, ezeket 2018. október 27. és 2018. december 5. között gyártották, és elsősorban az Egyesült Királyságban koncentrálódnak (7406 db). További érintett régiók a következők: Németország (613 db), Spanyolország (509 db), Írország (443 db), Dánia (258 db), Kazahsztán (200 db), Mianmar (175 db), Kolumbia (97 db), Törökország (80 db), Laosz (79 db), Olaszország (37 db), Magyarország (34 db), Görögország (31db), Korea (30db), Makaó (25db), Egyesült Arab Emírségek (22db), Belgium (17db), Portugália (16db), Szingapúr (14db), Oroszország (1db) , Thaiföld (1db) és azonosítatlan (169db). (A fenti adatok a különböző régiók közötti szabad átadás miatt eltérhetnek.)Az érintett sorozatszámok (S/N) a következők: 21074/00000316 - 21074/00015107 és 16133/00541209 - 16133/00544518.
A potenciálisan érintett készülékekre vonatkozóan proaktív termékbiztonsági visszahívást adtunk ki. A visszahívási program 2019. június 26-án kezdődik... "
* Akkor 39 nap alatt 10.257-et gyártottak, és amennyiben ugyanezt a termelési ütemet tartották, akkor az elmúlt 1438 nap során kb. 400.000 példány jött le azóta a futószalagról. És ha a másik két modell is ide vesszük, akkor 800k és 1 millió között lehet ez a szám.
-
cekkk
veterán
Sziasztok!
Kint vagyunk most Olaszországban és kipróbáltuk a Lime-t. Nagyon megtetszett és arra gondoltam veszek egyet magunknak is. Mivel közel 200 cm magas vagyok és 110 kiló így valami robosztusabb Lime-hoz hasonló méretű rollert keresnék. Az alföldön lesz használva, nem kell, hogy 50-el menjen. A nagy kérék és a rugózás lenne a fontos. Gondolom 250 és 300 alatt nem nagyon lesz jó vétel. Köszönöm szépen a segítséget előre is. -
törölt tag
válasz
rep3at
üzenetére
Ez így van.
Egyébként városon kívül is elég lehet a 25 is akár, vagy a 30. Persze attól is függ kinek mire kell. pl kirándulás, nyaraláskor, stb hogy ne kelljen feltétlenül gyalogolni nagyobb távokat, ez is teljesen megfelelő lehet.
"#16229
ρσгτσ
"
És akkor még nem beszéltünk, hogy vezetnek az olaszok, meg Ázsiában stb
Minden relatív.De amúgy sajnos ebben is sok igazság akad. És nem csak városban.
-
mrrr74
aktív tag
válasz
petipetya
üzenetére
Nekem ezek az infóim vannak a visszahívásról:
Nemrégiben felmerült egy lehetséges biztonsági probléma a Xiaomi Mi Electric Scooterrel (Model: M365) kapcsolatban, mivel megállapították, hogy egy, az összecsukó rendszerben található csavar meglazulhat, és használat közben kiszakadhat. Összesen 10257 érintett egység van, ezeket 2018. október 27. és 2018. december 5. között állították elő, és elsősorban az Egyesült Királyságban koncentrálódtak (7406db).
Más érintett régiók: Németország (613db), Spanyolország (509db), Írország (443db), Dánia (258db), Kazahsztán (200db), Mianmar (175db), Kolumbia (97db), Törökország (80db), Laosz (79db), Olaszország (37db), Magyarország (34db), Görögország (31db), Korea (30db), Makaó (25db), Egyesült Arab Emírségek (22db), Belgium (17db), Portugália (16db), Szingapúr (14db), Oroszország (1db), Thaiföld (1db) és azonosítatlan (169db).
Az érintett sorozatszámok (S / N) a 21074/00000316 – 21074/00015107 és az 16133/00541209 – 16133/00544518 közöttiek. A visszahívási program 2019. június 26-án kezdődik az Egyesült Királyságban és 2019. július 1-jén más piacokon.
Ha ilyen sorozatszámú a rollered, a Xiaomi azt kéri, hogy azonnal hagyd abba a Xiaomi Mi Electric Scooter (M365) használatát, amíg ki nem derül, hogy a robogó része-e a visszahívásnak.
-
Wine
csendes tag
válasz
Darellus92
üzenetére
Nekem tetszik. Szervizháttér ? Ez valami olasz cucc ? Nekem francia rollerem van.
Új hozzászólás Aktív témák
- hmzs: Fujitsu Futro S920 csúcsra járatva
- Lexus, Toyota topik
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Itt a Galaxy S26 széria: az Ultra fejlődött, a másik kettő alig
- OLED TV topic
- Android játékok topikja
- Okos Otthon / Smart Home
- Robogó, kismotor
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Acer Predator Helios Neo 16 PHN16 notebook-i9 13900HX 16GB DDR5 1TB SSD RTX 4060 8GB W11
- ÚJ HP EliteBook 6 G1a Ryzen 5 PRO 230 4.9GHz 16GB DDR5 512GB FHD+ 16:10 már jobbik kijelző, gar 2028
- BESZÁMÍTÁS! ASRock H410M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080 Ti 11GB Zalman T3 Plus Gigabyte 650W
- 209 - Lenovo Yoga Pro 7 (14APH8) - AMD Ryzen 7 7840HS, no GPU
- iPhone 15 Pro 256GB 88% (1év Garancia)- ÚJ EREDETI AKKUMULÁTOR - AKCIÓ
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Nem azt írta a kolléga, hogy átütik az "alvázszámot", és ezt kérné számon bárki. Jóhiszemű ember amúgy sem tenne ilyet.
(Matricás megoldásnál kérdéses, hogy mennyire lehet lerántani róla/átragasztani másra.)
Felmerül, hogy az azonosító meghamisítása, blabla, ám ha nem volt gyári, akkor nem volt.
(Mondjuk manapság már mi nem kínai? Tudnak ők minőséget is gyártani. Ha megfizetik.)
(Mindenesetre tényleg olaszok forgalmazzák, PMT gumival

Amit egyébként számtalan kínai rollerre szereltek. Többször
Melyik a gyári "olasz", jobb, sötétszürke vagy bal, csillag?

)
)