Új hozzászólás Aktív témák
-
Xavior
csendes tag
válasz
zsambek #13802 üzenetére
Látom pár lényegi infót kihagytam, most érettségizek, szóval jövőre megyek egyetemre.
Viszont olvastam, #12600 körül (~2015), hogy nem nagyon éri meg az msc sok ember szerint, és ha tényleg nem, akkor nem nagyon akarom ezzel büntetni magam. Az erre irányuló kérdésemet ki is felejtettem. Változott valamit a helyzet, vagy még ma sem túl előnyös?
Alapvetően nem zavar, ha mondjuk most egy msc-nyivel többet kéne járjak, hogy aztán 10 év múlva 1.2-szeresét keressem annak amit msc nélkül keresnék. (sok éven keresztül ugye ez összeadódik, és úgy már megérheti) -
Cazenove
csendes tag
válasz
zsambek #13382 üzenetére
Probléma van a lábfejemmel és a bal combommal, pihentetnem kell legalább 1 hónapig és amit fel szeretnék venni, ahhoz pörögni kell. Persze tudnék orvosi igazolást, de nem szeretnék kimaradni, ezért inkább csúsztatnék.
Még egy kérdés: felvehetek infósként C,V kurzuskódos bevezető fizikát?
-
Cicero
őstag
válasz
zsambek #13116 üzenetére
Energetikát végeztem, sok közös tanszék és tárgy van együtt a gépészekkel. Van pár szóró tárgy azonban (Gépészmérnöki alapismeretek, Gépszerk.), amik az energetikásoknak nincsenek. Helyette van más (Energetika I., Mag- és neutronfizika, Atomenergetikai alapismeretek), illetve vannak a közös, notórius tárgyak (Műszaki kémia, Áramlástechnikai gépek <ÁTG>). Tehát ezek alapján azt kell mondjam, hogy a két szak - gépész és energetikus - nagyjából ugyanaz nehézségre. Energetikán jóval kevesebben vannak. Az egész évfolyam elfér egy K épületi kis előadóban; mi nagyjából 120-an voltunk az első félévekben. (Körülbelül egy tenyérnyi ember ment el a szakról - váltott, vagy nem tetszett neki.) Nyilván ennyi ember képzése sokkal kiegyensúlyozottabb, mintha egy hangos, nagy előadóban kéne egyszerre 400-500 embernek tartani.
Megjegyzem a közös tárgyak előadására nem szerettem bejárni, mert mindig hangzavar volt, és személytelennek éreztem az egészet. Ezt az előadók is érzik, de ennek ellenére azt kell mondjam, hogy pl. Hős Csaba (ÁTG) volt az egyik legjobb és legemlékezetesebb tanárom. A VIK-es tárgyakon mindig tumultus volt. Nálunk megcsinálták azt is, hogy mivel több mint 800-an voltak gólyák, a Programozás alapjai I. tárgyat két előadóban tartották, úgy hogy az előadó hangját kihangosították a másik teremben, és egy tanársegéd mutogatott lézerrel közben a dián.
Nagyon megmaradt bennem, amikor Anyagtudomány vizsgán a feleletem után kaptam még egy kérdést, hogy amúgy mi a véleményem a tárgyról, meg a képzésről, és be sem tudtam nagyon fejezni, a vizsgáztató elkezdett panaszkodni, hogy ennyi embert nem lehet oktatni. Az ATT a gépész karhoz tartozik, én csak jót hallottam róluk. Kíváncsi lennék, mi volt az oka, hogy végül összeolvasztották egy másik, VIK-es tárggyal..
A gyakorlatokról hatványozottan elmondható ez. Nem lehet 30-40 embernek matekot, digitális technikát, jeleket értelmesen tartani. A gyakorlat oktatók VIK-en vagy öreg tanárok voltak, vagy nagyon leszarósdi doktoranduszok. Energetikán jobb tapasztalatom van a gyakorlatokkal kapcsolatban is: fiatal, MSc sőt akár BSc-s, egy-két évvel felettünk járó emberek jöttek be gyakorlatot tartani. Tudták - emlékeztek -, hogy ők mit nem értettek, és ezekre hangsúlyozottan figyeltek (kapásból három ilyen embert is tudok mondani energetikáról, ez nyilván szerencse kérdése, de az én szubjektív véleményemről van szó...). A jelek 1 gyakorlatvezetőm is ilyen arc volt. Jól magyarázott, nem akademizálta el a témát, érthetően beszélt. Ha megkértük, tartott konzultációt és zh-ra felkészítő plusz gyakorlatot is, tehát megint csak azt tudom mondani, hogy embere válogatja. (Amúgy a jelek elsőre sikerült, egy picivel csúsztam le a négyesről.)
Ezek mellett azonban hadd mondjam el azt is, amit a VIK-en tanultam, nevezetesen, hogy: "Nem a víz a hülye, ha a kiskacsa nem tud úszni." Nyilván ahhoz, hogy az ember tanuljon, kell a tanár és az infrastruktúra is, de ha nincs érdeklődés, céltudat és akarat (ebben a sorrendben!), akkor baszhatod az egészet. Én egy vidéki szakközépsuliból jöttem, elektronika-elektrotechnikát tanultam, szerettem csinálni, élveztem, hogy villog, meg pittyeg, ha megnyomom és általánosságban többet akartam tudni a műszaki dolgokról, tehát az, hogy egyetemen folytatom, teljesen evidens volt számomra. Az viszont kimaradt a meséből, hogy tanulni is kell ott. Mivel középsuliban mindent csináltam, csak azt nem - vagy ha igen, azt is inkább játszva, a laborban meg otthon a műhelyemben a páka mellett. Így érezhető, hogy baromira szürreálisnak találtam a 80+ éves professzor bácsit, és a 800+ hallgatót. Az első éves tárgyak pedig marhára nem kötöttek le - pl. a Számítástudomány alapjait én MSc-n sem merném tanítani. A gépészmérnöki tárgyak sokkal közelebb állnak hozzám, beilleszthetőek a gondolkodásomba, ráadásul azokat már a VIK-en gyűjtött tapasztalatok tükrében tanultam. Azaz már nem hiányzott a másik kettő elem sem: céltudat "megcsinálom" és az akarat "ha beszarok is".ps. ott basszam meg a riost a k.v anyjába, h amire két részben egy kávészünettel megírtam kiléptetett és az ütő megállt bennem, hogy nem tudom visszahívni az oldalt. -
EQMontoya
veterán
-
FireKeeper
nagyúr
válasz
zsambek #11656 üzenetére
holy shit. és akkor mi van ha megbasznak egy tárgyból aminek átszervezik a tematikáját (info1
)? azzal a kritériummal kell befejeznem, amiben elkezdtem, vagy választhatom az újat is? csak mert a félévközis info1, ahol ráadásul tantermi gyak is van, sokkal szimpatikusabb, mint a vizsgás info1, amiből már ellőttem 4 vizsgaalkalmat, és csak a használhatatlan Móczár-féle diák, meg az ezeréves
sólyomoprendszeres tankönyv van... -
Oppenheimer
nagyúr
válasz
zsambek #11649 üzenetére
bsz-szel csak a bukdosó seniorok riogatnak, akik még nem jutottak el a durvább tárgyakig
Egyébként érdekes tárgy. Nekünk Recski és Szeszlér tartották az előadásokat, mindketten nagyon jó előadók. Érdemes bejárni és jegyzetelni, otthon megérteni a gyakorlatokon átvett anyagot. Richlik gyakvez rulz.
Prog 1 is biztos tetszeni fog Czirkos miatt. Analból csak a Tasnádi, de nála kegyetlen körmölés van, átlagosan 6-8 oldalt írtam az előadásain.
Mondjuk Anal megcsinálható bejárás nélkül is könnyen, elméletből lényegében semmit nem kell tudni. Digitális technika infón pedig nagyon könnyű.
(#11650) tototos: Nekem tetszik az egész új tanterv. Kiszedtek egy csomó villanyos marhaságot, meg összevonták őket, és helyette jöttek értelmesebb infós tárgyak. Prog 3, mint ahogy írtad, de lesz nekik IT biztonság és Webes és mobil szoftverek is.
3. és 4. félév nagyon csúnya lesz nekik.
-
válasz
zsambek #11387 üzenetére
Nem a diplomád ér többet, hanem te!
Ismered ezáltal a német szakmai nyelvet, ami sok helyen hatalmas előnyt jelent. Én nem voltam kint az 5. félévben Németországban, ahhoz nagyon jól kell tanulni, és a jó tanulók közül is kevesen jutnak ki. 1-4 félév itt volt a BME-n, de nekem ez is hasznos volt, és sok plusszot adott, amellett hogy 1-2 tantárgy sokkal könnyebben teljesíthető, mint a vele párhuzamosan futó magyar képzésen.szerk.: Ha nem mész ki Németországba, nem kapsz a diplomádba német nyelvű betétlapot.
-
M@trixfan
addikt
válasz
zsambek #11387 üzenetére
A diploma csak egy papír, aminek persze van egy alap értéke. Ilyen szempontból a BME diploma nagyon elismert itthon, külföldön meg majdnem mindegy. A Pázmány ment nagyon rá a színvonalra külföldi ismertség szempontjából, én már azt mondom jobb mint a BME. Azt kell látni, hogy amint megvan a papír van egy belépőd és onnantól a személyes megjelenésed, kiállásod számít. Minden pluszban elért skill számít, viszont megjelenés és kiállás nélkül az intuitívebb posztokra nincs esély.
-
M@trixfan
addikt
válasz
zsambek #11374 üzenetére
Én ennek utánanéztem pár éve. Egyrészt engem is érdekelt, másrészt voltak infós németes barátaim akik elmondták a tapasztalatokat. Nem kőbe vésett dolog, ezért inkább úgy mondanám, hogy a német képzés akár sokkal könnyebb is tud lenni. Kisebb csoportokban, személyesebb a képzés. Úgy is mondhatnám mintha normális egyetemre járnál, nem a BME-re. Akinél intézni kell a dolgot elég lenéző tud lenni, erre készülj fel ha személyesen kell beszélned a németes felelőssel. Ha nyelvileg nem megy akkor sokszor lehet magyarul is vizsgázni. Egyre kell figyelni, hogy nem szabad kibukni belőle. Nem nagyon vannak kersztféléves tárgyak. Elég az ha pl. matekból betesznek a villamosmérnöki alapképzésbe. Egyik haverom is úgy járt, kb. rémálom volt neki. Most nem tudom milyen a matek ott, de annak idején a top 3 legszemetebb matek képzésben benne volt az egyetemen. Azt számold bele, hogy az én tapasztalataim pár évesek, lehet most már alapjaiban más.
-
tototos
addikt
válasz
zsambek #11379 üzenetére
Ez annak tudható be, hogy sokan nem tudják időben elvégezni, és így már megunják(megutálják). A másik fele az, hogy szerintem a cégek még nem foglalkoznak vele hogy BSc vagy MSc diplomád van, nekik inkább a szakmai tapasztalat a fontos, így valaki a BSc után egyből elmegy dolgozni mert nem látja értelmét az MSc-nek.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
zsambek #11376 üzenetére
Erasmus kereteiben van olyan, hogy a hazádon kívül két másik országban töltesz 1-1 félévet, és a neked legszimpatikusabb országban a 3 közül szerzed meg a diplomát. Ilyenkor mindhárom egyetem papírját megkapod. Ezen kívül még biztos vannak másféle pályázatok is amikkel lehet külföldön tanulni. Majd ha ide jársz, és aktuális lesz, úgyis tudni fogsz róla.
-
FireKeeper
nagyúr
-
bpx
őstag
válasz
zsambek #11043 üzenetére
van, bar nem tul kozeli, cegtol egyik kollega ment el kulfoldre (ja es igen, BME-s, csak nem onnan ismertuk egymast)
egyebkent a probalkozas nalunk is megvan, egyelore ceges kereteken belul, sikertelenul, de jovore elkezdem a relevans vizsgakat megcsinalni es talan egyeniben is probalkozni
-
Drizzt
nagyúr
válasz
zsambek #11043 üzenetére
Én még nem, de most éppen próbálkozom vele. Kétszer voltam eddig dolgozni külföldön, de csak rövidebb időre(2 hónap, illetve 2 hét), itteni munkahelytől kiküldetve.
Szóval a lényeg: nincsen ilyen ismerősöm, de van rá esély, hogy jövőre ilyenné válok, ha nem is túl sok. Mondjuk tapasztalat nálam 5 év felett van már.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
zsambek #11009 üzenetére
El lehet végezni a BME-t úgy is, hogy utána ne találj munkát. Csak tőled függ, hogy mennyi tudást szedsz fel az egyetem alatt/mellett, és a tudás az amiért a cégek fizetnek.
szerk: szóval 0 és 1 millió forint között. De ha lesz jó startup ölteted, akkor csinálhatsz olyat is, mint a tresorIT. Ez egy BSC szakdolgozatból vált sikergyanús startuppá, kaptak is ~300 millió forint támogatást, vagy tőkeinjekciót, vagy minek hívják.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
zsambek #10979 üzenetére
Én másodéves infósként már tudom, hogy milyen területen szeretnék dolgozni, merre szeretnék tovább menni, és van előttem egy világos jövőkép. Ugyan ez nem mondható el annyira egy másodéves villamosmérnökről. Például mondtam villanyos haveromnak, hogy van most egy jó kis szoftverfejlesztői állásom, ahol a cég igyekszik bevonni a munkába. Erre az volt a reakciója, hogy Ő még azt se tudja mi lesz belőle. Ezt meg is tudom érteni, annyi unalmas dolgot tanulnak, mindenféle digitális technikára épülő szarokat, meg beágyazott rendszereket, rém unalmas lehet.
Szóval az én véleményem az, hogy menj infóra, de szíved joga dönteni, hogy mit szeretsz. Ha jobban érdekelnek a villanyos tárgyak, akkor menj villanyra. VIK wikin megnézegetheted őket.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Starfield
- Politika
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Filmvilág
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- További aktív témák...
- iPad Pro 11" (3rd) Wifi+Cellular Space Grey 128GB
- Eladó Kaon AR1840 WiFi 6 mesh
- DDR5 GAMER PC: Új RYZEN 7 8700F +RTX 5070 +32GB DDR5 +1-2-4TB NVMe SSD! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- Gigabyte H310M-S2H + i5 9400F + Arctic Alpine 11 + 16 Gb G.skill 3.200 Mhz Beszámitok!
- Asztali PC , i7 10700 , RTX 3070 , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 1.5 TB HDD
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
- Xbox Game Pass Ultimate kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól! - AUTOMATA BOLT
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i5 8500 16GB DDR4 960GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- FÉL ÁR ALATT! Lian Li UNI FAN SL120 RGB 1db-os és 3db-os ventilátor szett garanciával
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest