- Bemutatkozott a Transcend SSD-inek zászlóshajója
- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
- Félreértések az FSR 4 és a PlayStation 5 Pro körül
- Nem tetszik a Procon-SP-nek, hogy a Nintendo távolról kivégezheti a Switch 2-t
- Megcélozta az NVIDIA-t a 2 nm-es node-jával a Samsung
- Nem tetszik a Procon-SP-nek, hogy a Nintendo távolról kivégezheti a Switch 2-t
- Házimozi haladó szinten
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Milyen videókártyát?
- Pentax DSLR topic
- Hisense LCD és LED TV-k
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
- OLED TV topic
- BIOS frissítés
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Mr Sm!tH #21255 üzenetére
Csak hajrá, örülök, hogy segíthettem. Még annyit, hogy a játék alatt ha tapasztalsz fagyást, vagy exe hibát, akkor nézd meg, hogy nagyobb feszültségen is csinálhatja, mert nagy valószínűséggel instabil proci okozza. (bár most a BF4 tipikusan ilyen exe hibával küzd, ezt tudom).
Az atombiztos stabilitást meg az eseménynaplóba tudod megnézni. Bal alsó sarokba jobb kattintás, és eseménynapló, egyéni nézetek, felügyeleti események. Ha itt lesz WHEA log, akkor nem stabil a prockó. Ha nincs, akkor jó. -
válasz
Mr Sm!tH #21253 üzenetére
Kupaktalanítás után mondom visszament úgy 65-70 fokra. Játékokban 60 fokig se megy el mostanában. Később elgondolkozhatsz rajta, azt mérlegelve, hogy mennyire van rá szükséged. Mondjuk egy GTX760-hoz, kell a 4.3 minimum, viszont a 4.3 és 4.7 között nincs különbség már. Ezt úgy értem, hogy ahol 4.3GHz-en procilimited lesz, ott bizony 5GHz-en is. Hidd el, azért lesznek ilyen helyek, de nem kell ettől megijedni, ilyen ez a popszakma.
-
válasz
Mr Sm!tH #21251 üzenetére
Nem esélytelen, de először a 4.2-4.3-mat nézd meg. Szinte ugyan olyan képességű procid van, mint nekem, majdnem ugyan így melegedett az enyém is, és nálam 4.3GHz-en már 90 fok körül voltak a magok, még kupaktalanítás előtt. Persze ezt melegebb időben néztem, nem tudom ez nálad mennyire mérvadó. Nálam nyári időhöz vannak belőve a dolgok, télen eszméletlen hideg. Most például 4.3-on, teszt alatt olyan 67-68 fok a maximum.
-
válasz
Mr Sm!tH #21249 üzenetére
Plusz fesz? Egyelőre prociból is csak elvettél.
Sajna ASUS lapokhoz nem értek, nekem van egy kész beállításom ASRock-ra, amit már pár ember használ innen a fórumról is. Igazából apróságok, de ha így stabil, akkor mást nem szükséges állítani. Szerintem nyugodtan ráeresztheted a 4.2GHz-et, vagy esetleg 4.3-mat.
Mivel hűtöd egyébként a procidat? -
válasz
Mr Sm!tH #21240 üzenetére
10 perc kell neki. 4096MB-ot állítsd be középen, és azzal egy olyan 5-10 percig futtasd.
Most néztem a tesztedet. 1 perc LinX lópikula. Mondom, kell neki legalább 5-10 perc, mire bemelegszik. Egyébként 1.072V annyira nem rossz 4GHz-hez, de nem is jó. Átlagos darabot fogtál ki. (kb, mint az enyém.
)
Ha 10 perc LinX után nem megy 80 fokig, akkor szépen léphetsz egy lépcsőt. Nézd meg 4.2GHz-en, vagy akár 4.3-mon (de szerintem ott már sülni fog rendesen, amíg nem kupaktalanítod...).
Ezekhez kiindulásképp 1.2-1.25V-al kezdjél, aztán szépen, ahogy csináltad, egyre lejjebb. -
válasz
Mr Sm!tH #21237 üzenetére
Alapból annyi nem elég, hogy LLC-t állítasz, meg szorzót. Feszültséget egyre vidd lejjebb. Most 1.208V-ot kapott terhelés alatt, ami úgy legrosszabbaknál is 4.2GHz-hez elég, jobbaknál meg 4.4-4.5GHz-hez is akár. Szóval vidd lejjebb a feszültséget, mondjuk 10mV-os lépcsőkben, de ha óvatosabb akarsz lenni, akkor 5mV-os lépcsőkben (de ez rohadt időigényes, nem ajánlom
).
Tesztelni AVX-es LinX-et használj. Indulásnak ennyi. -
válasz
hellboy0415 #21192 üzenetére
Hát azért te nem szarral gurigázol öcsém. 1.8V? És még mindig megy?
-
válasz
hellboy0415 #21187 üzenetére
Most nézem, hogy neked K-s procid van. Mi a fenének hajtod te 2.9GHz-en akkor? Nyomás fel, 4GHz-ig meg se álljon az a proci. Mi értelme van ennyit költeni rá, ha az ember ki sem használja?
-
válasz
hellboy0415 #21185 üzenetére
Olyan nincs, hogy elég kevés. Addig vidd le, amíg még bírja.
Ha megy 0.7V-on, akkor menjen 0.7V-on. Alig fog úgy melegedni.
-
válasz
hellboy0415 #21179 üzenetére
Ezt nem lehet megmondani, minden proci más. Mintha azt kérdeznéd, hogy 6 hét múlva hétfőn este 7 óra 4 perckor éppen milyen idő lesz. Próbáld meg minél lejjebb vinni a feszt, aztán meglátod, hogy hol nem stabil már.
-
válasz
r3dsnake #21166 üzenetére
Úgy néz ki te BCKL-t emelsz, nem pedig szorzót. Én ezt a módszert messziről kerülöm, mert veszélyes, mások 102-103-ig ajánlják, hogy addig lehet elmenni. Ehhez alapvetően azt kéne tudni, hogy a procid órajelét mi adja ki. BCKL szorozva a szorzóval. Tehát 100x36 az esetedben. A BCKL-t ha emeled, akkor nem csak a procit fogod magasabb órajelre kényszeríteni, de az alaplapodon sok más dolgot is, amivel könnyen instabillá teheted a géped, ahogy azt írtad is. Megoldás, BCKL vissza 100-ra, ahogy alaphelyzetben lenne. Ez után, ha tudod, akkor a szorzót emeld meg, amennyire engedi. Mivel nincs K-s procid, így nem korlátlan ennek az emelése. Nem K-s procik tuningolásához annyira nem értek, úgyhogy majd más lehet több segítségedre lesz ebben. Minden esetre olvass utána még valahol.
Lényeg, hogy a BCKL-t piszkálni veszélyes, és nem éri meg pár MHz-ért.
Most nézem, hogy neked nem Z-s alaplapod van. Ebben az esetben a szorzó emelést elfelejtheted. Pontosan nem tudom, hogy az az alaplap mit támogat, és mit nem, de ha jól gondolom, akkor a non-K tuningot pont nem.
-
válasz
hellboy0415 #21160 üzenetére
Ugye azt tudod, hogy nem K-s procija van? Tehát ő azt hiszem csak 400MHz-et tud emelni rajta, aztán kalap kabát. A progihoz én annyit fűznék hozzá, hogy felejtsd el. Sokkal több dolgot lehet BIOS-ban állítani. Másrészt, amit leírtál az egy kicsit hibás, ugyanis feszültség állítás nélkül NEM tuningolunk. Ez a legrosszabb dolog, amit csinálhatsz. Az legyen az első, hogy a feszültséget beállítod manualra, aztán szépen felrakod 4GHz-re, vagy amire akarod, és utána egyből elkezded a feszültséget csökkenteni, ameddig tudod. Ez után meg jöhetnek a finombeállítások, C3, C6 statek satöbbi. Nem csak szorzót állítunk és apply.
-
válasz
Grave_444 #21119 üzenetére
Nem tudom annyira mi található egy H61-es lapban, mármint beállítás kérdését illetően. Szerintem mást ne piszkálj. Amúgy a turbód egészen 3.6GHz-ig terjed, viszont ez azt hiszem csak 1, vagy 2 magra értendő. Tehát amikor a rendszer 1 magot használ, azt fel tudja tornászni 3.6GHz-ig is. Az enyém 3.8-at tud alapból. Azonban nálam a 4 magos turbo az ,,csak'' 3.6GHz. Valószínűleg nálad meg 3.4GHz lesz.
-
válasz
szimi57 #21130 üzenetére
AVX-es LinX-el tesztelted? Egyébként ezt neked kell eldönteni. 1.2V 4.2GHz-hez, az nem kevés. Nekem sincs egy tuning ász procim, de megérte kupaktalanítani.
Igazából, kupaktalanítással el tudnád vinni 4.4-4.5GHz-ig, ugyan ilyen hőfokokkal. Ezt kell mérlegelni, hogy mennyire kell. Garancia miatt meg ne aggódj, én még nem hallottam olyan prociról, ami magától megdöglött volna. (na jó hallottam egy i7-ről, nem is olyan régen, de az szerintem user error volt... pszt!
)
-
válasz
szimi57 #21123 üzenetére
Ezt az ötletet már más is felvetette. Hülyeségnek tartom. Én az elején sok pasztát tettem fel (Liquid Ultra) és úgy is jelentősen csökkentek a hőfokok. Szétszedtem, le akartam törölni a pasztát, és miközben dörzsöltem le, láttam hogy egy tök jó egyenletes, és baromi vékony réteget csináltam így. Úgyhogy összeraktam így, jó vékony réteg pasztával. Az eredmény kb 3-4 fok csökkenés. Nem sokat számít. Csiszolgatni szerintem ne állj neki. Butaság.
-
válasz
papasoft80 #21111 üzenetére
Beállításaim:
(Z77 Extreme 4 lapon, de szerintem nálad hasonló beállításoknak kell lennie)
Additional turbo voltage: +0.004V
CPU Load Line Calibration: Level 3
Offset mode: (itt majd beállítod a kívánt feszt, hisz minden procinál más ugye.)
VTT: 1.020V
CPU PLL: 1.701VCPU configuration:
C3 state: disabled
C6 state: disabled
Ezt az utolsó két beállítást a CPU configuration menüponton belül találod. Először még ne bántsd őket, hanem ha lejjebb akarod még jobban vinni a feszültséget. Elvileg ezek nélkül kevesebbel is beéri a processzor. -
válasz
papasoft80 #21107 üzenetére
Az 1.34V az az alapfeszültséged értéke (VID). A valós feszültséged 1.24V körül volt, láttam a képen. Szerintem menj le 4GHz-re, hülyeség a 4.2GHz-et erőltetni, ha ilyen magasak a hőfokok. A hibázást meg tudod nézni az eseménynaplóban ( figyelmeztetések fülnél) WHEA log-ot kell keresni. Ha van belőle, akkor nem stabil a processzor. Szerintem is attól lehet a chrome hiba. Ha gondolod, kipróbálhatod az én beállításaimat, pár hsz-el ez előtt megtalálod (F3, majd beírod a nevem, és ki fogja dobni). Egyedül a feszültséget kell a saját procidhoz belőni, de egyébként szerintem jók ezek a beállítások. Szóval szerintem:
-vissza 4GHz-re
-ott olyan 1.1V körül kell majd adnod neki, semmiképp sem 90 fok körül.
-Illetve ha megtalálod a beállításaim, kipróbálhatod őket. Ha nem találnád, akkor leírom még, csak most nincs türelmem hozzá.
Remélem azért segítettem. -
válasz
papasoft80 #21084 üzenetére
Nagyon sok az a hőfok!
Próbálj meg minél lejjebb menni a feszültségben. Tehát ne csak -0.050V, hanem 60-70, stb. Egyre lejjebb olyan 10mV-os, illetve 5mV-os lépcsőkben. Egyébként az alapfeszültséged nem 1.2V, hanem 1.34V. Nekem is 1.3V körüli, ez jó magasnak mondható, tehát sokat kell kivonni belőle offsetnél. (Offsetnél a kapott feszültség az az alapfeszültség, -/+ az offset érték (pl: -0.050V).)
89 fok a legmelegebb magod, ezt ne hagyd így, ha nem tudod lejjebb vinni a feszültséget annyival, hogy hűvösebb legyen, akkor inkább menj egy 100MHz-el le, és ott nézegesd a feszt. Magas az a 89 fok na.
Ha van még kérdésed nyugodtan írj privátban, aztán segítek még ha kell. -
válasz
papasoft80 #21073 üzenetére
Az auto tuning opciót nem kikapcsoltad, hanem nem alkalmaztad. Viszont a feszültség ugyan úgy auto-n van, tehát a lapod kénye kedve szerint állítja be. Ami az esetek többségében baromi sok feszültség, az adott órajelhez képest. Ez tök jól látszik a kapott értékeiden is. 82 fok AIDA teszt alatt az brutális. Ezzel a feszültséggel még a kevésbé jó darabok is simán viszik a 4.4-4.5GHz-et. LinX tesztet szerintem meg se próbáld, mert bőven 90 fok felett lesz a procid. Ahogy írtam, nyomás BIOS menübe, és állítsd be az LLC-t level3-ra, majd az offset értéket 0.005V-ról kezd el minuszba tolni. Szerintem -0.050V körül fogsz a végén kijönni, mivel az alap feszültséged 1.2V. (bár ezt nem tudom, hogy honnan vetted.) Majd linkelj pár képet, az értékekről. Feszültséget, stb. Hőmérséklet teszthez AVX-es LinX-et használj, stabilitásra meg játékokat orrba-szájba.
Monitorozáshoz én ajánlom a HWinfo64 nevű programot.
(százszor jobb, mint az AIDA)
-
válasz
papasoft80 #21071 üzenetére
Ha feszhez nem nyúltál, akkor az alaplapod megtette ezt helyetted, hidd el. BIOS-ban állíts feszültségen. Offset mode-> Load Line Calibration: level 3, és kezdd el +0.005V-ról egyre lejjebb vinni a feszültséget. Addig kell levinni, míg nem hibázik.
Azért nem jó úgy hagyni, ahogy most van, mert az alaplapod valószínűleg túl sok feszt ad neki, mint amennyi bőven elég lenne 4.2GHz-hez. Ez által sokkal melegebb lesz a proci. -
válasz
#59070464 #21032 üzenetére
Te magad is megnézted. Azt a három dolgot tudja pluszba a 3470. Nézz utána, hogy mik is azok pontosan (én sem tudom...
), és az alapján eldöntöd, hogy kell-e vagy sem a 3470. Egyébként teljesítményben szinte ugyan azt hozza az összes i5. (Downclockoltam már 3GHz-re, és hozza a 3330 eredményeit. Talán egy hangyányival volt jobb, de az RAM és alaplap miatt volt.
) G840-ről mindkettő baromi nagy váltás lesz, úgyhogy már a 3330 is megéri szerintem.
-
válasz
rayoliviero #21028 üzenetére
De ez hülyeség. Nem a kolléga ellen szól, de én ilyet még egy helyen nem olvastam. Ha linkelsz egy cikket, vagy kis részt, amiben részletesen leírják ezt, és okot is adnak, akkor elhisszük, de ez butaság. Mi a fenéért lenne baj az alulfeszelés? Maximum túl alacsony feszt állítasz, és lefagy. Ettől meg az oprendszernek lesz a legtöbb baja, nem pedig a gépnek.
Én ezt butaságnak tartom, és amíg egy cikket nem tudsz felmutatni, hogy alátámaszd, addig csak levegőbebeszélés az egész.
-
válasz
F e Z o #21025 üzenetére
Ennyire azért nem egyszerű a dolog. Ha mondju 1.5V-on járatod (ez a gyártói maximum ajánlott...) és le tudod hűteni, akkor is degradálódik rendesen a proci. Tehát itt nem csak a hőfokokon múlik a dolog, viszont a kevesebb nem tudom miért lenne rosszabb. Szerintem ez butaság, de majd valami nagy szaki megmondja a tutit.
-
Haggyuk már. Tényleg mennyivel tud többet? Én egyetlen egy dolgot találtam rajta, ami nincs asrockba, mégpedig az, hogy az offsetnél te tudod állítani az IDLE és LOAD feszültséget, nem pedig egy megadott konstans érték. Pl 1.25V-ról le tudod vinni IDLE-ben 0.8V-ra is. Asrocknál max 1V a difi. (tehát 1.15V-ra viszi le...) Ennél többet nem tud az a lap. Ugyan olyan stabil lesz az ASRockban is a tuning, mint az 50-ezres lapban.
Gazsi: Miért lenne káros az alulfeszelés? -
válasz
tompikaster #20990 üzenetére
Sima i7-et csak nagyon korlátozva tudod tuningolni, csak Z-s lapban. Mindenképpen megéri neked a K-s proci, viszont ha megfogadod a tanácsom, inkább nézelődj használt piacon. Jóval olcsóbban kapsz ott procit, és lehet, hogy egy tuningos faját fogsz ki (több esélyed van így kifogni egy jó procit, mint zsákbamacskaként boltból).
-
válasz
Elixión #20977 üzenetére
Ez ilyen. Az összes olyan proci, aminek kevés fesz kell jobban melegszik, mint társai. Viszont ha megnézed ugyan ott vagy mind a két fajtával. Egyikkel a fesz miatt nem tudsz tovább menni, másikkal meg a hőfokok miatt. Végül is amire 4.5GHz nem elég, arra 5 sem lesz az ezt nekem elhiheted. Ahol nekem a 4.3GHz kevés volt (mert biza van olyan nem is egyszer!), ott a 4.7GHz is kevésnek bizonyult. Ha valaki erre kényes, tessék i7-et venni.
-
válasz
stargazerhu #20970 üzenetére
Ez átlag használat mellett olyan 60-65 fok lehet (játékok, video renderelés, stb...). LinX teszt körüli hőfokra semmi sem fogja felfűteni. Viszont én akkor is kupaktalanítanám.
-
válasz
F e Z o #20950 üzenetére
Komoly
Persze csak 1 teszt erejéig próbáltam ki. Talán ha fél órát ment így a gép. Azt akartam megmutatni, hogy 4.3GHz-en de még 4.7GHz-en is tudok procilimitet csinálni. Hát sikerült.
Ha gondoljátok belinkelem a képeket.Viszont mondom, még így is bőven hűthető volt a procim. Szóval elmehetnek a sóhivatalba azok, akiknek 1.1V-on 4.5GHz-en megy, de majd megfő a procijuk még kupaktalanítva is. Semmivel sem jobbak ennél.
-
válasz
stargazerhu #20924 üzenetére
Akkor ott valami humbuk van, mert nálam még mindig van rengeteg. Vagy 4-5-ször újra tudnám kenni, ha akarnám. Ecsetet is kaptam hozzá, ilyen lemosó cuccot (valami alkoholféle), használati utasítást, stb.
-
válasz
stargazerhu #20758 üzenetére
Majd ha liquid ultrád lesz már a procin, akkor sokkal kevesebbet tegyél a magra belőle. Annak amennyit ráraktál a fele is bőven elég a magra. Annyi kell neki, hogy az utolsó simításoknál, egyengetéseknél, már jöjjön le a paszta, de mégse.
Furán hangzik, de ha kenegeted majd az új pasztával látni fogod miről beszélek. A másik dolog, ami jellemező arra a cuccra, hogy kicsi gombócokká áll össze. Ha már nincs pici gombóc, akkor jó.
Ezt ugyancsak látni/érteni fogod, mikor már kenegeted.
-
válasz
STC Speed #20739 üzenetére
Nem csodálom, hogy sandy bridge tulajként még soha nem hallottál róla.
Ivy bridge óta nem forrasztják a processzor magját és a kupakot, ehelyett pasztát raktak a kettő közé, mely drasztikusan csökkentette a proci magjának a hőátadó képességét. Ezért kell levenni a kupakot, kalapáccsal, vagy gilette pengével, szikével, amivel csak tudod, és kicserélni az ott található megkövesült valamit egy 100% fémtartalmú pasztára. Nevezetesen a Liquid pro, vagy ultra termékek jöhetnek csak szóba. Ez által 20-25 fokot is nyerhet a felhasználó. Sandy bridge-nél természetesen nem lehet elvégezni a műveletet, és nem is érdemes, hisz ott a forrasztás van még. -
válasz
hszilard666 #20707 üzenetére
Köszönjük a közérdekű információt. Legyél vele boldog.
-
válasz
WaterWawe #20675 üzenetére
Azért ez picit távol ám a valóságtól. 1.2V 4.5GHz-en egy nagyon jó eredmény. Nekem 1.2V-al meg 4.3GHz-et és nem számít a legfosabb darabnak. 1.05V-al meg még a 4GHz-et se viszi, csak 1.1V-al. Nem szabad azt feltételezni, hogy mindenki kifogott egy nagyon jó példányt magának.
-
-
Szoftveres cuccnak sose voltam nagy híve. Én egyszer próbáltam ki, azokat állítottam, amiket szerettem volna, rámentem a mentés gombra, és szépen adott a procinak valami irdatlan nagy feszültséget, meg össze vissza ingadozott. Azt se tudtam hirtelen, hogy hol vagyok. BIOS-ban is eltúrja ilyenkor a dolgokat sajnos, úgyhogy kénytelen voltam újból az egészet beállítani. Utána már előrelátóbb voltam, és csináltam profilokat.
-
Fesztüskéket én ezzel a hwinfoval szoktam nézni, 100ms-os frissítési idővel.
Egyébként ne sértődj meg azon amit írtam. Azt csak azért írtam, mert mindenkinél eltérő a VID érték, és offset +, - érték bemondása alapján fingunk nincs arról, hogy mekkora feszültséget kap a proci. Remélem érted, hogy mit akarok mondani. Én is beírom most, hogy nekem -0.080V-al megy, mégis sokkal kevesebb fesz kell a te procidnak, mint az enyémnek. -
Minimum és maximumot is letolja annyival, amennyit beállítasz neki. A legtöbb embernél a maximum érték lesz a kevesebb előbb, de vannak olyan procik is, melyek olyan alacsony feszültségen képesek menni, hogy amikor energiatakarékos módba vált, és leviszi a feszültséget, akkor lesz kékhalál. Ezt valahogy sikerült nekem is az elején összehozni, még 4GHz-nél, de az LLC állítása megoldotta a helyzetet.
Offset értékkel addig mész, ameddig az alaplapod, illetve a procid bírja. Hidd el, biztos, hogy a proci adja be előbb a kulcsot.A második kérdést nem teljesen értem. Ez az alapfeszültség, nem a szükséges feszültség. Nekem is bőven a mutatott 1.36V alatt viszi a 4.3GHz-et.
-
válasz
stargazerhu #20639 üzenetére
Végleges verzió, boltokban is kapni már. Nála valami szoftveres gebasz lesz, amire sajnos senki sem tud egyelőre választ. Talán windows reinstall?
Esetleg BIOS frissítés? Lövésem sincs.
-
Gyári VID értéket itt találod meg:
Mindenkinek ajánlom a progit. A neve HWinfo64. (ingyenes)Offset beállítása meg baromi egyszerű. VID értékből, tehát a gyári feszültségből kell kivonni, illetve páraknál hozzáadni feszültséget. Offset mode -> +0.005V. Ez például a gyári feszültséghez 5mV-ot fog hozzáadni. Annyit vonj ki, vagy adj hozzá, amennyi kell ahhoz, hogy stabil legyen. Pofon egyszerű.
Load line calibration is ide tartozik. Ez bizonyos lapokban high, ultra, very high beállításokat kínál, ASRocknál például level 1-től 5-ig van, ráadásul pont fordítva. Ennek a működését sajnos én sem tudom 100%-ig. Ha level 3-ra tettem, mert level 5-ön és 1-en is nagyon ingadozott a feszültség. Utána kell olvasni, ha valaki kíváncsi rá. -
Ott valamit elállíthattál, mert ez nem változik. A VID értékből vonod ki, vagy adod hozzá az offsetet, tehát az nem változik. (illetve változik, de csak az órajel függvényében. Pl: 4GHz-en ad magának a proci 1.25V-ot, 4.3GHz-en meg 1.3V-ot, de te ennél sokkal kisebb feszültséggel is stabilan tudod hajtani.)
A VID érték mindenkinél más. Nem is értek pár fórumtársat, akik írják, hogy -0.003V-al, meg +0.003V-al megy a 4.5GHz meg ilyesmik. Lehet, hogy nála a VID érték 1.35V, aztán már mindjárt más a leányzó fekvése.n.gab: 1.240V 4.3GHz-en egy i7-nek picit sok. Próbálj belőle faragni. Valamint a BCKL-t nem ajánlott emelni, ugyanis sok minden függ attól az egész gépben. Az a 20MHz aztán tényleg nem oszt nem szoroz, de okozhat instabilitást a 100MHz-ről való elállítás. Nem ajánlott.
Speedstep-et meg szerintem butaság kikapcsolni, és ha már itt tartunk, én nagyon ellene vagyok a fix feszültséges tuningnak, mivel az offsetet nem sokkal nehezebb beállítani, mégis kíméli a processzort, amennyire csak lehet. -
válasz
stargazerhu #20584 üzenetére
Úgy tudom, hogy azok forrasztva voltak, nem? Ha arról leszedted, akkor elég valószínű, hogy tönkre tetted. Egyébként én is remegő kézzel mentem először ki a garázsba, kipárnáztam az egészet, törölközők mindenütt, nehogy leessen valahogy. Aztán végül is túl estem rajta. Családtag segített fogni, kalapálni. Nem egy vészes dolog. Nálunk régi satu van, sajnos kicsit megrágta az oldalát, de csiszoltunk rajta, és szép sima a széle is, nagyon nehezen lehet észrevenni. Ha satuba vágnátok, ne csak 1-2 papírt tegyetek oda, hanem legalább 3-4-5-öt, vagy használjatok olyan satut, aminek nem fém a foga. Az eredménynek örültem, mint mondtam, most gyakorlatilag semmi sem szab határt a feszültségen kívül a tuningnak. 4.7GHz@1.472V, és 65 fok BF3 alatt. Persze ilyen órajelen nem lehet járatni minden nap, mert 1.472V az nagyon-nagyon sok neki.
Arról nem is beszélve, hogy 4.3 és 4.7 között alig van különbség játékokban. Ahol a 4.3 kevés, ott az 5 is az lesz. -
válasz
LamaCube #20580 üzenetére
Nem bírod ki addig.
Majd még nyáron megfontolod úgyis.
stargezerhu: Szerintem egyáltalán nem. Volt, aki már elrontotta így a prociját, de hozzáteszem, nem volt körültekintő, és figyelmetlenül csinálta. Ha valaki gondolja, ebben is tudok 1-2 tanáccsal szolgálni. Legújabb dolog ez ügyben a hajszárítózás. ,,Régi'' módszer az volt, hogy satuba fogtuk, aztán kalapáccsal le a tetejét. Lehet róla videót találni rengeteget. Azért ennyire nem egyszerű a dolog, de ha szépen utánajár az ember. Szerintem a hajszárítós módszer veszélyesebb, mert ott ferdén kell berakni a satuba, de azt el tudom képzelni, hogy ezt a kalapácsos módszert megkombózza valaki azzal, hogy rámelegít hajszárítóval.
-
válasz
->Raizen<- #20575 üzenetére
Ott valami szoftveres gebasz lesz. Ha jól emlékszem volt már ilyenre példa, hogy akármit állított a srác a biosban, már nem működött rendesen.
-
válasz
->Raizen<- #20569 üzenetére
Természetesen, de ez egyáltalán nem mérvadó, mivel minden proci mást tud. Még nem is láttam olyan 2 procit, ami 2 ugyan olyan feszültséggel ment, ugyan olyan órajelen. Szóval, ha te beállítod, nem biztos, hogy menni fog stabilan, sőt, nagyon valószínű, hogy egyből kékhalált kapsz. Más a VID érték minden procinál, és más a tuningpotenciál is. Gyakorlatilag írhatok akármit, valakinek úgyis jó lesz, de a legtöbb embernek nem.
Minden esetre lehet egy jó támpont másoknak. Hozzáteszem ezt a beállítást itteni kollégák tapasztalataiból, és internetes utánajárás segítségével készítettem.
lap: ASRock Z77 Extreme 4 BIOS: v.2.90
Amiket állítottam:
Additional turbo voltage: +0.004V
LLC: level 3
Offset mode: -0.080V (ez nálam windows alatt olyan 1.2V körül alakul, mivel a VID értékem 1.3V körül van.)
VTT: 1.020V
PLL: 1.701VC3 state: disabled
C6 state: disabledEzeken kívül, mindent auton hagytam, kivéve persze a ram beállításait, de az úgyis más lesz mindenkinél. (nálam 1600MHz@1.505V)
Nem tudom, hogy ez mennyit segít, de kiindulási alapnak biztos jó. Egyedül a feszültséget, tehát az offset -xxxxV-ot kell állítani, kinek, ahogyan bírja procija. -
1.25V 4GHz-en kicsit sok lesz. Bőven elég 1.1V és 1.15V körül próbálkozni, aztán egyre lejjebb menni. Gyanítom, hogy 1.1V körül, vagy az alatt fog simán menni a proci. Ha 1.1V felett van egy i7, akkor az brutálisan antituning példány. Egyébként meg, ha csak szorzót állított, akkor biztos, hogy feszültséget a lap emelte azzal együtt. Ki tudja, hogy mekkora feszt kap a proci most.
Én javaslom, hogy picit olvass utána a témának jobban, több dolgot kell azért állítani, mint csak egy nyamvadt szorzót. -
válasz
margithid #20505 üzenetére
Éppen most írtam, 3 hsz-el lejjebb a választ. Tcase a kupak hőjét jelenti, ami szinte biztos, hogy nem éri el a 67 fokot nálad. Ahhoz a magokat 90 fokon kéne sütni, és JÓ pasztát kéne a kupak alá rakni, ami ugye hiányzik.
Le is írtad, hogy nálad a 65 fok, az a maghő, és nem pedig a kupakhő. Innentől nincs mit magyarázni. -
válasz
->Raizen<- #20507 üzenetére
De te most mit csinálsz? Fix feszhez állítasz órajelet? Mert baromira fordítva kéne csinálni. Lőj be egy neked tetszőt, mondjuk 4.2GHz-et, és ahhoz keresd meg, hogy milyen feszültségen stabil. Amúgy meg fix feszültséget én nem ajánlom egyáltalán. Nem nehéz megcsinálni az offsetet, és úgy nem kap olyan magas feszültséget 0-24-ben.
Főleg ha mondjuk 4.5GHz-en volt 1.3V, most képzeld el azt egész végig kapná.
-
válasz
LamaCube #20481 üzenetére
Ha LinX alatt hibázik, akkor még bőven kell neki. Ha már ott nem hibázik, akkor játékban fog, ha már játékokban sem fog, akkor kell megnézni az eseménynaplót, és ha már ott sem lesz WHEA, akkor vagy kész. Ne aggódj, mindenki átesett ezen. Én emlékszem mikor megvettem kb 1 hétig bírtam ki, aztán nekiálltam tuningolni, eszeveszettül bele a közepébe. Annyi kékhalált még életembe nem láttam. Na meg persze mindenki próbált segíteni, de csak nőtt a fejem és nőtt a sok dologtól. Aztán egyszer leültem magamtól, mindent végignéztem, elolvastam, kipróbáltam, és csak meglett a jó eredmény.
Ha jól emlékszem 1-2 hétig biztos eltartott nálam a procedúra.
Most nézem, neked is szinte halál ugyan az a géped van, mint nekem. Ha gondolod leírhatom az én beállításaim, és akkor csak a feszültség értéket kell lejjebb venned egy picit, és kész is vagy.
-
válasz
peu407 #20473 üzenetére
1.1V esélytelen 4.5GHz-nél. 1.15V-1.2V között lesz, de talán egy picivel több is. Attól függ meddig skálázódik jól. Nekem pont 4.5GHz-ig jó a skálázódás (kb minden 100MHz után kér 0.040-50V-ot.), utána eldobja az agyát. 4.7GHz-hez például 1.472V kell, ami baromi sok. 1 órát mertem így használni össz-vissz.
LamaCube: Amúgy a LinX az nem AVX-es, így a teszt értelmetlen, mert stabilitásra ugye játékot használunk, hőmérsékletre meg AVX LinX-et. Töltsd le ezt.
Ezzel olyan 100 körüli GFlops értékeket fogsz kapni, nem pedig 60-at, ahogy a képen is látszik.
Arra készülj viszont, hogy a hőmérséklet meg fog ugrani úgy 10 fokkal a teszt alatt.
-
válasz
LamaCube #20462 üzenetére
Mondom, hogy ezt nem tudod egy kis játék során megállapítani. Lehet, hogy csak 2-3-4-5 óra játék után jön elő, az is lehet, hogy videokonvertálás legvégén, ami nem kellemes. Szóval ez ilyen majdnem random kékhalál, exe hibákat szül. Ha így akarod hagyni, nekem tökmindegy, de tudom, hogy milyen az, mikor nem tudod elképzelni, hogy miért állt le a játék .exe hibával. Egyből a programot gyanúsítja az ember, meg a drivereket, holott a tuningból kéne csak egy 5 vagy 10 mV-ot visszavenni.
-
-
válasz
LamaCube #20450 üzenetére
Egész jók azok az értékek, jó alacsony feszen megy, és hűvös is. AVX LinX-et használtál? Illetve még annyit megtehetsz, hogy megnézed a Windows eseménynaplóban, hogy van-e WHEA log. Figyelmeztetések menüpont alatt keresd. Ha van, akkor még nem stabil teljesen, ha nincs, akkor kész is vagy. Játékok alatt is tesztelj, mert LinX csak hőmérséklet tesztre jó, stabilitásra nem való.
-
válasz
TechArtist #20444 üzenetére
Beállítás kérdése. Szerintem limites lesz, de ha fullHD-ban, tök csutka maxon játszol, akkor talán nem.
-
válasz
cyberkind #20398 üzenetére
Beállításfüggő én azt mondom. Meg lehet oldani, hogy bőven kihajtsa, de azt is, hogy egyáltalán ne. Mivel a 2 cucc (proci, VGA), saját piacán körülbelül egy kategóriában helyezkedik el (gondolok itt arra, hogy az i5 is közép-felső kat., a 760 is közép-felső kat.), ezért partiban vannak nagyon. Szinte ugyan annyit fog dolgozni mind a kettő, hol az egyiknek lesz vége, hol a másiknak. Ha FullHD-n, élsimítással, meg ha minden csutka maxon van, akkor a VGA 99%-on fog menni végig, akármilyen helyzetben. Ha élsimításból leveszel, akkor már bizonyos helyeken, nem lesz 99%, csa 80-85-90%. Azt hozzáteszem, hogy a játékmenet 3/4-e alatt 99%-on van. Ha már egy-két beállítást is lecsippentesz, és rengeteg fps-t akarsz, akkor meg a játékmenet felénél lesz csak 99%, többin a proci limitál. Ez szinte tökmindegy, hogy 4-4.5-5GHz. Akármilyen órajelen lehet limitálni a procit, de nagyon jól lehet ezekkel a dolgokkal játszani. Én az arany középutat javaslom, hogy néha ez, néha az limitál, mivel a rengeteg fps-hez (120+ pl.) nem elég az i5 (ami azt illeti, az i7 se lenne szerintem. Oda már valami brutál LGA2011-es erőmű kéne), a full max játékhoz meg bizony kevés a felső-közép kategória, oda csúcskártyák kellenek. (7970-7990 pl.). A legtöbb dolog csak pénz kérdése, viszont az i5 meg mondjuk a GTX760 nagyon jó páros.
-
-
válasz
Gabor8634 #20369 üzenetére
Biztos, hogy venti lesz a ludas. Hangos, ennyi. HDD-nek ilyen zizegő hangja lenne. Néha én is hallom azt, de csak ha nagyon figyelek. Nekem csendes nagyon az. Viszont a gyári hűtő szabályozza magát közben. Terhelésnél nagyobb fordulatszámot vesz fel, ezért hangosabb. Tudsz venni olcsón, jobb hűtőt.
-
Hát ez sok mindentől függ. Azzal a kártyával úgyis fullHD-ban, maximumon fogsz játszani szinte mindennel. Olyan 4-4.5Ghz-et saccolnék én neki. Viszont ha leveszel élsimítást, vagy 1-2 dolgot, ami sok fps-t hoz, akkor kösd fel a gatyát, és húzd ameddig bírod. i5-öt élsimítás nélkül meg lehet fogni még 4.7GHz-en is, viszont élsimítással, maximum grafikán kihajt ez is szinte minden kártyát.
-
Először is, azt, hogy mennyi fesz kell neki, senki meg nem mondja. Minden procinak más kell. Addig tuningold, ameddig le tudod hűteni. AVX LinX alatt ne legyen melegebb 80 foknál. Kalkuláld bele a nyarat is, ha nem akarsz visszavenni majd a tempóból a dög melegben. 4.3GHz-en az 1.25V meg nem olyan acélos, főleg nem egy i7-nél. Ha tudsz, menj lejjebb a feszültséggel mindenképp.
-
válasz
hellboy0415 #20319 üzenetére
Hát, erre az új játékok keményen rá fognak cáfolni.
-
válasz
Elixión #20313 üzenetére
Ez nagyon pénzfüggő. Ha nem kell sokat ráfizetni, akkor megérheti. Viszont a helyedben használt darabokat néznék, amik ugyancsak tuningosak. Új példányból kifoghatsz olyant, ami kevesebbet megy, mint az i5-öd. Sőt, elég nagy erre az esély...
Amúgy meg add nekem. Kis ráfizetéssel cserélhetünk.
-
válasz
Elixión #20262 üzenetére
Szerintem te engem félreértettél, ugyanis nem azt mondtam, hogy végig 40-50 fps-el megy a játék. Nálam tök ugyan ilyen eredmények vannak, de már a vidi legelején is látok egy részt, ahol 35-45 ig van az fps 2-3 másodpercig. Ez nálam teljesen megöli az egészet. Sokszor látom amúgy nálad is az fps-t 45-50 körül, szóval nem tudom most min vitatkozunk. Torony ledőlése után, a szmog megjelenítése megeszi keresztbe a gépeket. Előtte nagyon fasza minden. 60-70 fps-el szaladgál szinte mindenhol.
-
válasz
Elixión #20242 üzenetére
Jó vicc, lazán... Sajnálom, de nálam már leírtad magad a VGA kihasználtság ügyében. Ott is mindenkit etettél a böszmeséggel, és nekem volt igazam. Te meg nem tudthatod, hogy mit látok én a monitoromon. Inkább nem hiszek az ilyen bemondásaidnak.
Most nézem, hogy még csak a beállításokra sem pillantottál rá, mielőtt mondtad volna a hülyeséget. Gratulálok. Plusz, FPS számlálót én nem látok a videón, de a te szemed biztos látja, hogy ,,lazán megy 60+fps-el''. Azért remélem nőtt az e-pömpölőd egy kicsit.
-
Én inkább úgy mondanám, hogy már 1.160V-on 80 fokos a procid... Igaz, hogy megy így 4.6GHz-et ami nagyon szép eredmény, de nálam csak 1.472V-on volt 88 fok. Érzed a különbséget ugye?
Amúgy 4.6GHz-en ha kevés, akkor 5GHz-en is az lesz, tehát neked annyira nem érdemes kupaktalanítani.
Ahol nálam egyébként a 4.3GHz kevésnek bizonyult, ott a 4.7GHz is az volt, szóval... -
Értem. Én élvezem az alacsony hőfokokat, illetve még mindig nem értem, hogy melyik univerzumba kerül pénzbe egy kupaktalanítás. (ha nincs satu, hajszárító, meg kalapács otthon, esetleg a 2ezres paszta jelent gondot?
). Garanciára meg csak annyit mondanék, hogy mint írtad a Q6600-ad, amihez egyébként nekem is volt szerencsém
5 évet ment, tuningosan. Nekem a Q6600 most testvérem gépében üzemel, ugyancsak 3GHz-en már 6 éve. Ebből azért kis következtetéseket lehet levonni, hogy 3 év alatt nemigen döglik meg egy proci, ha csak a kedves tulaj meg nem süti. Ezek a cuccok akár 10 évig is elmennek. Közben még egy procit sem láttam megdögleni magától, még tuningolva sem. (persze ha túlfeszeljük, 100 fokon járatjuk, akkor természetesnek mondható a dolog) Ezzel csak azt akartam mondani, hogy sosem értettem és nem is fogom megérteni az ilyen garanciás emberkéket processzor téren. Egy szempontból előny, hogy a többi laikusnak könnyebben tovább tudod passzolni a garanciát lebegtetve a hirdetésben.
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- Villanyszerelés
- Drón topik
- Xbox Series X|S
- Házimozi haladó szinten
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Átlépi végre az iPhone az 5000 mAh-t?
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- További aktív témák...
- Konzol felvásárlás!! Playstation 5, Playstation 5 Pro
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- PlayStation Network Card (PSN) ajándékkártyák, egyenesen a Sony-tól!
- Dell USB-C, Thunderbolt 3, TB3, TB4 dokkolók (K20A) WD19TB/ WD19TBS/ WD22TB4, (K16A) TB16/ TB18DC
- Új és régi konzolok Okosítása/Softmodoloása, és Szoftveres szintű javítása - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest