Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
regener #31319 üzenetére
Igen, elsők között voltam, akik lekapták róla a sapit. Jó eredeti satus, kalapácsos megoldással.
A hőmérséklet ha jól emlékszem egy jó 10 fokot esett.
Amúgy Ryzen 2600on gondolkozom, vagy i5 7600K.
8600K lenne az igazi, de 82ezer Forintot nem szívesen adok egy i5-ért...
DDR4 árak sajnos tényleg az egekben, de ezzel már régóta számolok. -
válasz
A.C.E. #31317 üzenetére
Mert eredetileg 1.5V-ra volt beállítva és tudtommal ezeknek a RAMoknak 1.65V a gyári értéke.
Minden esetre új fejleményem van:
Visszaraktam RAM-ot a régi beállításokra, tehát AUTO és 1.5V manuálisan.
Majd CPU-nak adtam most mérgemben még több feszt.Ahogy látjátok a képeken, jelenleg 1.280V-ot kap kemény 4.3GHz-re.
Na most a kérdésem a következő:
Lehet ez a CPU degradációja?
Elvégre most elgondolkoztam és ha jól számolom több, mint 5 éves a chip!(gyorsan elszállt az idő)
Még egy csutka alap próbát fogok tenni holnap, meglátjuk milyen eredménnyel.
Ha akkor nem hibázik, akkor inkább eladom. Úgyis tervben volt a platform csere. -
Folytatódik a történet...
Szóval odáig eljutottam, hogy az alaplap már végre azt csinálja, amit mondok neki.
Most kapott a proci + 15mV-ot, ezzel stabilnak tűnt tegnap, viszont mikor kiléptem a játékból láttam, hogy tele volt WHEA loggerrel megint az eseménynapló.Ma gondoltam a RAM-ot is átállítom, hátha az a nyűge.
Beállítottam az XMP profilját meg kapott 1.65V-ot.
Sajnos teljesen ugyan az az eredmény, sőt, most ki is fagyott a játék.Viszont baromira furcsállom, hogy pontosan ugyan azokban a másodpercekben van WHEA logger.
Szerintetek ez mi lehet? -
válasz
regener #31309 üzenetére
Hát ugye az a Spectre miatt lett kiadva.
Én maradok 2.9-nél. Az a legenda, hogy ami működik azt ne bántsd.
Jó... jelen esetben ez most épp nem működött, de most már remélhetőleg minden sínen lesz.Minden esetre ha valaki talán belefut ugyan ilyenbe, akkor tudja, hogy bizony ez a fajta alaplap ilyet is tud csinálni.
Jelenleg akkor:
4.3GHz@1.256V
1.5V 1600MHz RAM.Ha instabil, még beszámolok a továbbiakról.
-
UPDATE:
Megfogadtam a tanácsot, visszaállítottam mindent teljesen GYÁRI értékekre.
Éppen mikor ezt írtam volna ide, kifagyott a rendszer, kékhalál.Utána beléptem UEFI-ba, hogy megnézzem mi a szitu. Kiderült, hogy az órajelet 4300MHz-en hagyta.
Próbáltam az előző profilokat beállítani (van egy 4GHz-re és 4.5GHz-re), egyik sem állította át az órajelet.Végül kapott egy CMOS resetet. Azzal tényleg visszaállt minden gyárira. Utána belőttem a 4.3GHz-es elmentett profilt, majd adtam még neki feszt.
Jelentem, jelenleg tényleg több feszt kap.
Meglátjuk, hogy így is löki-e a WHEA loggereket.Megjegyzés:
Valamiért a CMOS reset után nem volt egerem. Második újraindításnál már volt, viszont nem működött a DPI váltó rajta. Firmware-t gyors megnéztem és valamiért a régi került rá vissza.
Tele vagyok megfejthetetlen anomáliákkal. -
válasz
regener #31304 üzenetére
RAM elvileg 1.5-re van belőve, gyakorlatilag viszont AXTU szerint felrakja néha 1.6V-ra is. Ezt nem is értem, hogy lehet...
Megpróbálom majd felrakni 1.65V-ra RAM-ot, elvileg az a gyári értéke, de soha nem volt vele probléma.
Amikor régen ezeket beállítottam, akkor WHEA mentes, teljesen stabil rendszer volt. -
válasz
Raggie #31302 üzenetére
Ebben a táblázatban a Vcore-t kell nézni, nem a VID-et. Legalábbis én úgy tudom.
CPU-Z is a Vcore-t nézi, 1.240V-ot mutat.Amúgy tegnap kínomban feltettem az AXTU-t (ASrock Extreme Tuning), amivel sikerült rájönni a problémára.
Minden indulásnál berakja Offset -0.065V-ra. Ha a programban állítom a feszültséget, akkor rögtön át is áll a helyes értékre.
Így adtam neki azt hiszem 10-20mV-ot, és azzal tudtam már játszani, azonban a WHEA loggerek nem tűntek el.
Ami érdekes WHEA-val kapcsolatban, az az, hogy minden percben csinálja, ugyan abban a másodpercben!!!
Ez mitől lehet?Energiatakarékosság elvileg ki van kapcsolva.
-
Sziasztok!
Légyszi segítsetek, már kitépem az összes hajam.
A profilomat ha megnézitek, ott látjátok a konfigot. ASRock Z77 Extreme 4 és egy i5 3570K van párban.
Pár éve belőttem a tuningot 4.3GHz-re aztán nem foglalkoztam vele.
Néhány napja megvettem BF1-et, játszanék rajta, de folyton kifagy. Ránéztem eseménynaplóra, dugig van WHEA loggerrel.
Jó mondom, revizitálom a tuningomat.Igen ám, de úgy tűnik, hogy akármit csinálok ezeket az értékeket kapom eredményül:
Itt jelenleg a proci papíron FIX 1.3V-ot kap BIOSban, mégis ugrál és maximum 1.240V-ra megy fel.Én valami driverre gyanakszom, minden Windows indulásnál esetleg alapértékre teheti a dolgokat a szorzó kivételével?
Ha jól emlékszem egyébként a proci alap feszültsége is ennyi volt újonnan. (Tudom, viszonylag magas, nem nyertem a szilikon lottón...)
Tehát összefoglalva, tökmindegy mit állítok rajta, Offsetbe adok plusz feszültséget, vagy fix feszültséget, mindig ugyan ezeket az értékeket kapom.Valaki találkozott már ilyennel?
Köszi előre is a helpet!
-
válasz
Borisz76 #28762 üzenetére
Majd arra mindenképp figyelj, hogy ha LinX alatt stabil, az még egyáltalán nem jelenti azt, hogy átlag használatnál is az lesz.
Általában úgy szoktuk beállítani, hogy LinX stabil felett egy opcióval legyen a feszültség.
Így később sem fogsz stabilitási gondokba ütközni.Illetve, ami még nagyon fontos.
Windows esemény naplót bújjad ezerrel, ugyanis van, hogy hibázik a processzor, de nem fagy le vagy nem indul újra a gép. Eseménynaplóban ez szépen megjelenik.
Ha jól emlékszem WHEA loggert kell keresni. Ha ilyet látsz, akkor az azt jelenti hibázik, nem stabil. -
válasz
Borisz76 #28754 üzenetére
Ha ez stabil LinX alatt is (hőmérséklet miatt), illetve stabil játékok, programok, mindennapi használat alatt is, akkor mehet az offset.
Sajnos sok alaplapnál eltérő az offset beállítás, szóval azt is magadnak kell kitapasztalnod, hogy hogy működik, de mindenképpen ajánlott úgy beállítani a rendszert.
Egyébként szép eredmények!
Nagyon jó, alacsony hőfokok vannak (eddig), illetve alacsony feszültség is. Én kicsit átlag felettinek titulálnám ezt a prockót.Tehát, kövi lépés AVX-es LinX, játékok, netezés, mindennapi használat. Elég egyébként 1-2 óra is ezekből, hogy meg lehessen saccperkb állapítani, hogy stabil-e.
Offsettel lehet, hogy egy kicsit újra kell gondolni majd a dolgot, de gyakorlatilag az is hasonló lesz.u.i.: Még azt megfigyelheted Te is, ha állítod az órajelet egyre feljebb, hogy egyszer csak szürreálisan megnő a processzor feszültség igénye. Általában ezt a határt nem szoktuk feszegetni. Nem éri meg.
Ha stabil volt eddig minden mérésed, akkor láthatod, hogy 4.7-ig egész lineárisan emelkedett a feszültség igénye, azonban lehet, hogy majd 4.7-ról 4.8-ra ugrás esetén nem 80mV kell majd, hanem esetleg kétszer ennyi. -
válasz
hellboy0415 #23131 üzenetére
Zsohi kollégának igaza van. Az mérési hiba. Köztudott, hogy alacsony hőmérsékleten elég gyér a mérés. Szobahő alá nem viszed a proci hőmérsékletét se vízzel, se léggel. Az meg, hogy alul van feszelve semmit nem mond. Van akinek az alapfeszültsége 1V, valakinek meg 1.2V. Ha mindkettő 1.1V-on járatja, akkor csak az 1.2V-os a menő? Ezzel butaság hencegni.
-
válasz
hellboy0415 #22976 üzenetére
Semmi szükség csiszolásra. Én semmi ilyen marást nem tapasztaltam, pedig nekem is Liquid Ultra van. A kupakot nem marja ez a paszta.
-
válasz
superecneB #22395 üzenetére
Pont jó. Átlagban 100Mhz-enként kérnek 40-50mV-ot pluszba. Szinte minden proci így skálázódik egy bizonyos szintig. Azon a szinten felül viszont kegyetlenül bekérik a plusz feszt.
Teljesen korrekt eredményeid vannak egyébként. Átlagos, vagy talán picivel átlag feletti példányt kaptál. Vannak ennél messze rosszabbak is.
-
válasz
hdekakas #22197 üzenetére
De elolvastam figyelmesen. Én a gyári hűtővel, alapórajelen mért 90 fokos eredményre mondtam, hogy gáz.
De ami azt illeti a 4.3GHz játék alatt 70 sem egy acélos eredmény. Legtöbb embernek még 60-ig se megy nagyon fel játék közben. Nekem is 55 körül szokott lenni, ugyan úgy 4.3GHz-en. Kupaktalanítás előtt mondjuk kicsit melegebb volt, de akkor meg 4GHz-en használtam én, és ott is játékok alatt 50-60 fok között volt. 60-at soha nem érte el. -
válasz
hdekakas #22195 üzenetére
Ez itt a hivatalos oldal. Itt csak a kupakra van a 67.4 fok írva, maghőmérsékletről szót se ejtenek. Hidd el, annak a határa olyan 90 fok körül lehet. Ha eléred, amúgy is kikapcsol a gép. Egyébként a 90 fok játék alatt azért az nagyon meredek. Nekem nincs még 15 ezer forint se a hűtőm, mezei léghűtés, de még SOHA nem volt játék közben 90 fokon a proci. Ott valamit szerintem te rontottál el a felszerelésnél, vagy nem tudom, de az nem volt egészséges.
-
válasz
hdekakas #22185 üzenetére
Gyári hűtő már évek óta így van, hogy csak a semminek van ott. Aki tuningolni akar az szerintem alap, hogy vesz egy jobb hűtőt. Most annyi az egész, hogy ezt egy kupaktalanítással kiegészíted, ha nem fogtál ki valami nagyon jó darabot. Kapd le a kupakot, aztán öröm és bódottá'. De nehogy megint én legyek a csúnya, buzdító, gonosz emberke. Mindenkinek magának kell eldönteni mennyire ítéli ezt veszélyesnek, és mennyire fontos neki a garancia. Én továbbra is azzal érvelek, hogy sok procit még nem láttam hullani. Konkrétan egyről tudok, ami csak úgy megadta magát.
Mérlegelj, aztán döntsd el mit szeretnél.
Amúgy a linked szerintem rossz. Nekem egy összehasonlító tesztet dob 3770K vs 2700K-ról.
-
válasz
hdekakas #22175 üzenetére
Ezt te hol olvastad pontosan, hogy ajánlott maximum az 73 fok? Én 67.4 fokot találtam, de ez is csak a kupakra vonatkozik. A maghoz nem is írnak semmit. Ramokhoz hozzászólok én is. Nekem is 1.65V-os ramok, 1.5V-on mennek minden egyéb gond nélkül.
Amúgy nem kell a 69 foktól annyira félni. Ha teszt alatt nem megy 80 fok, vagy a fölé, akkor még bőven jó. Nekem is úgy van belőve, hogy teszt alatt olyan 70 fok körül legyen. Általában inkább alatta van, főleg így télen. 4.3GHz@1.2V. -
válasz
Speed® #22051 üzenetére
Köztudottan a HT miatt az i7-ek alacsonyabb értéket kapnak, mint például az i5-ök, tök azonos órajelen. Sajnos ebben a tesztben csak lassítja a HT a procit, van ahol viszont rengeteget profitál belőle a tulaj.
Ez úgy gondolom elég evidens volt. Legközelebb már te is tudod.hdekakas: Csak, hogy mindenki megnyugodjon. Próbáld meg kikapcsolt HT-el a tesztet. Meglátod bőven 110 felett leszel, talán a 120 is meglesz 4.6GHz-en, bár ebbe nem vagyok biztos.
-
válasz
hdekakas #22048 üzenetére
Oda van írva, hogy CPU voltage.
Az LLC fölött. Valamint a kollégának üzenem, aki a szakértelmed hiánya miatt heccelt, hogy jól besült, mert az i7-nél a HT miatt kapni kevés GFlops értéket, nem pedig a kevés feszültség miatt. Bár az egyáltalán nem biztos, hogy elegendő feszültséget adtál neki. Van, hogy picivel több GFLops értéket kapsz, ha kevés a feszültség, de ez elég ritka. Teljesítmény egyáltalán nem csökken a tuninggal.
-
válasz
pilu85 #22009 üzenetére
Jó nagy baromságot írtál most. 83 fok még nem árt meg a procinak, főleg nem egy olyan teszt alatt, mint a LinX. Átlag használatban alig éri el a 60-at. Ami langyosnak számít ezeknél a prociknál. Nem tudom, hogy te mivel hűtöd, meg mekkora órajelen, de megnézem, hogy mikor marad neked teszt alatt 60 fok alatt.
-
válasz
rayoliviero #21876 üzenetére
Nem rád gondoltam.
-
Lehet, hogy igazad van, bár amikor én nézegettem és a VGA 80-85%-on volt, akkor a proci gyakran volt 90-100% körül is.
Ezt legtöbbször BF3 alatt néztem, de előfordult, szinte minden más játékban is, amiknél néztem. Tomb Raider, Hitman Absolution. Aztán a 3 játék után, inkább nem foglalkozok már a dologgal.
-
válasz
F e Z o #21829 üzenetére
Hagyjuk már... Kérdem én. Nézett itt bárki is kihasználtsági adatokat játék közben? Azoktól kérdezem akik vitatkoznak velem. Volt egy srác, 7870 topicjába szóba került a procilimit, és mondtam ott is, hogy bizony el lehet kenni az i5 száját, nem is annyira nehezen. Csúfosan ugyan nem, de 80%-ra simán le lehet vinni a kihasználtságot. A srácnak szín ugyan olyan gépe volt, mint nekem, de váltig állította, hogy bizony kihajtja az i5, meg mindenre elég, meg így úgy. Nagyon vehemens módon próbálta bizonyítani az igazát, míg végül, mikor harmadszorra mondtam neki, megnézte a VGA kihasználtságot. És láss csodát, azokon a beállításokon, amiken nekem fut a játék bizony nála is 80% körül volt a kihasználtság. 99%-os kihasználtságot csak full maxon lehet elérni, amit a kártya AVG40 fps-el jutalmaz. Ha már az ember az élsimítást leveszi, akkor kap játszható játékot, cserébe a kihasználtság 90-95-99% között úgy ahogy, de mászkál. Ha még 1-2 beállítást leveszek, 100 közeli fps-ek, kihasználtság 80-85, nagyon ritkán 90+, de van, hogy 70-75-re is beugrik. Ennyit az i5-ről. Amit azért hozzátennék, hogy a jelenség 4.7GHz-en is fenn áll, 2-3% különbséggel. Ennél erősebb procit meg kötve hiszem, hogy az átlag gamer megengedhet magának. Így sem egy régi kacat 4-5 éves konfigról beszélünk. Rengetegszer kifejtettem az álláspontom ez ügyben, de ismételten le kellett írnom, pedig hidd el nekem sem esik jól a keserű igazság. Ennek ellenére tökéletesen passzol a proci és a kártya egymáshoz a megfelelő beállításokkal, na meg persze játék függő.
-
válasz
pilu85 #21822 üzenetére
Akkor jó bután választottál (legalábbis, ha a pénz annyira nem volt kérdés a két proci választásánál), mivel 4.2GHz-ig le lehet hűteni szinte minden darabot kupaktalanítás nélkül. Ha nagyon jót fogsz ki, akkor talán még jóval 4.5GHz felett is kupaktalanítás nélkül megvagy.
Procilimitre visszatérve. Néztél már kihasználtságot játékok alatt különböző beállításokon? Kétlem... Ugyanis akkor nem mondanál ilyen butaságot. Tessék utánanézni, mielőtt ilyeneket írsz. Igenis lehet procilimitet csinálni, akár 4.7GHz-en is, és közel maximum beállítások mellett. Ha maxra teszem, természetesen eltűnik a procilimit, de ezek a kártyák azért nem a csutka maxra lettek kitalálva. Szóval elég érdekes a helyzet. -
válasz
KillerKollar #21790 üzenetére
Honnan tudod, hogy nem szeretik az Ivy procik az 1.65V-os ramokat? Láttál te már a feszültségkülönbségtől tönkremenni procit? Én még nem hallottam róla, pedig anno én is nagyon utánaolvastam ez ügyben. Mítosz az egész szvsz. De ettől függetlenül mindenki betartja, biztos, ami biztos.
-
válasz
KillerKollar #21785 üzenetére
Szerintem nézz utána, én erősen gyanítom, hogy ez csak Sandy Bridge-nél volt így. Sok a pletyka e téma körül, és nehéz eldönteni mi igaz belőle. Főleg, ha egész eddig így ment a cucc, de ezt neked kell eldönteni.
Én is inkább a biztonság kedvéért betartottam a dolgot, de kötve hiszem, hogy bármi baja lenne a cuccnak, ha 1.65V-on járatnám. De ki tudja.Logon meg visszajelöltelek.
-
válasz
KillerKollar #21783 üzenetére
Pontosan, eredetileg switch, de nekünk (ASROCK Z77 Extreme 4) hátul van egy kis gomb, külön erre. Megnyomod, és indul a gép alapbeállítással.
-
válasz
KillerKollar #21780 üzenetére
Nem akad össze. Feszt beállítod, annyin fog menni. De mondom, ments el egy profilt alul, hogy később vissza tudd állítani, ha RAMot babrálsz, mert ha túl alacsony feszt adsz, vagy túl magas órajelet, akkor csak CMOS resettel tudod visszahozni a gépet, különben mindig újraindul.
-
válasz
KillerKollar #21778 üzenetére
Tévedsz, tudod állítani a feszt utólag.
-
válasz
KillerKollar #21771 üzenetére
Hát én kipróbálnám a helyedben. Előtte ments BIOS beállításokat, aztán legfeljebb nem indul, vagy megfagy menet közben. Később én is megpróbáltam 1866-on, 1.5V-al, nem tudom mit gondoltam, nem is indult el.
Feszt meg nem akarok rajt emelni. Próba cseresznye. Ha valami gáz van, hátul van a CMOS reset gomb, az visszarakja alapbeállításra, és onnan meg a saját tuningprofilod ki tudod választani, ha elmented előtte.
-
válasz
F e Z o #21769 üzenetére
Bizony így van. Nem is kell hozzá sok beállítást levenni, hogy csak 80% körül legyen a VGA kihasználtság.
Killer: Memókhoz nem értek. Nekem 1600MHz@1.65V-os van alapból, ami anno 1333MHz-en ment, 1.5V-al. Felpakoltam 1600MHz-re, időzítéseket automatikusan állított, és a feszt levettem 1.5V-ra és gond nélkül megy mindkét modul. Öröm és bódottá.Talán memós topicban tudnak segíteni jobban.
-
válasz
KillerKollar #21766 üzenetére
Azt mondta, hogy 4.5GHz a minimum. Mint írtam, egy darab 7870-el is térdre lehet kényszeríteni egy 4.3GHz-ig, de még 4.7GHz-ig húzott i5-öt is. És nem 800x600-ra gondolok, full low-on. Szóval két darab bitang kártyához alsóhangon 4.5GHz szükséges.
Addig emelgess az órajelen, míg LinX teszt alatt olyan 75 fok körül nem lesz. Ekkor állj meg, mert mostanában elég hideg van, bírná, de nyáron kínlódna a konfig. -
válasz
KillerKollar #21762 üzenetére
VID ingadozik, de nem az a valós feszültséged.
HWinfo64-et úgy nyitsd meg, hogy sensors only. Letekersz, és ott lesz lentebb Vcore. Azt kell figyelni.
LinX tesztet 4 giga rammal tesztelj, 5-10 percig! -
válasz
KillerKollar #21760 üzenetére
Na, pár dolgot jól csináltál, pár dolgot meg javítani kell. Nos Offset, PLL, VTT, VCCSA, illetve LLC beállítása sikerült jól. PLL-ből te kétszer írtál valamit. Pontosan írd ki a teljes nevét, ami oda van írva BIOS-ba. Nem mindegy, hogy mit állítasz. Internal PLL overvoltage-t tettem én +0.005V-ra, lentebb, mikor simán írja, hogy PLL, ott én fixáltam ugyan úgy a feszt. Ami még nagyon rossz, hogy a Vcore, és VID értéket kevered. VID az alapfeszültség, amennyit alapból adna a procinak a gép. Ezt le kell szarni most már, csak az elején volt létfontossága. Vcore ami neked kell, ez a valós feszültség, ahogy azt legelőször is írtam. Na most ez itt a kérdés, hogy mekkora! Írd majd ezt meg. Coretemp ezt nem mutatja, de HWinfo64, igen, vagy CPU-Z akár.
Tesztelést is nagyon jól csináltad, ha a stabilitás szempontjából nézzük. Ha viszont hőmérsékletet akarsz tesztelni, akkor LinX a legjobb. Prime95-ről sokat nem tudok, úgy tudom most már ott is van AVX-es teszt. Biztos ami biztos, használd ezt. Ez az AVX utasításkészletet tartalmazó LinX. Ezzel tudod maxra felfűteni a processzorod, de stabilitást nem ezzel tesztelünk, hanem játékokkal, ahogy azt előzőleg csináltad. Ha 4.2GHz-el megelégedsz, bár szerintem, ha ment eddig, akkor pakold fel 4.5GHz-re, főleg Crossfire rendszernél. Talán még 4.5GHz fölé is érdemes lenne bekukkantani, de ezt majd későbbi tesztek során csak. Tehát ha elég a 4.2GHz, akkor vidd lejjebb a feszültséget, 10mV-os lépcsőkben. Amikor már nem stabil, mondjuk kifagy egy játék, vagy exe hibával leáll, akkor tessék visszamenni 10, vagy 20mV-ot, és akkor lesz totál stabil.A stabilitásról úgy tudsz 100%-osan meggyőződni, hogy megnézed az eseménynaplóba, hogy nincs-e WHEA log. Eseménynapló, egyéni nézet, felügyeleti események. Ha itt találsz WHEA logot, akkor nem stabil a tuning. Ha nincs, akkor lehet lejjebb menni a fesszel, egészen addig, amíg még stabil a dolog.
Remélem érthető volt, amiket írtam.
-
válasz
KillerKollar #21738 üzenetére
Megölni a procit elég nehéz, hogy megnyugtassalak. Előbb fog a géped kikapcsolni, mint, hogy elfüstöljön, hála a beépített védelemnek. Amin eléri a max hőfokot lekapcsol. Volt itt fórumtárs, írta, hogy leállt a pumpa a vízhűtésben, és vagy 7-8-szor újraindult a gépe, már BIOS-ban is megfagyott, mire rájött, hogy a proci mindig felment 90 fokra, és lekapcsolt a rendszer. Ha jól tudom, azóta is működik a gép.
Procilimitre meg visszatérve, inkább húzd fel. Én ez ügyben már kaptam nagyon sok hideget, meleget is. Én azon az állásponton vagyok, hogy egy i5 3570K-t bizony térdre lehet kényszeríteni egy 7870-es kártyával is, ami azért elég viccesen hangzik, ugyanis tényleg nem lehet ezeknél a prociknál jobbat kapni játékra. LGA2011 már megfordult a fejembe, de túlságosan pénznyelő, minthogy nekem megérje. Inkább húzom a procit, ameddig csak tudom. 4.5GHz-en, ha kimaxolsz mindent, akkor remélhetőleg nem lesz procilimited, de ha 1-2 beállítást visszaveszel, akkor garantált.Így jobb a békesség, inkább adj a kártyáknak bőven a procierőből. Szóval egész nyugodtan mehet az 4.5GHz-en is, csak alapos tesztelésnek vesd alá. Holnap még ha tudok, akkor segítek. Ma estére már csak a topic marad. Esetleg olvass vissza, sok emberkének segítettem már itt, hátha találsz használható infót.
-
válasz
KillerKollar #21736 üzenetére
Ha azonos feszültségen nézzük, például 1.1V@3500MHz, és 1.1V@4000MHz, akkor bizony a 4GHz-en melegebb lesz. Annyira nem is kevéssel. Viszont mindenképp addig vidd le a feszültséget, amíg még stabil, tehát legyen a határon. Ennek oka a hőmérséklet és a minél kíméletesebb tuning. Minél kevesebb a fesz, annál jobb. És igen, ha kevesebb feszt adsz, akkor nem fog annyira melegedni.
-
válasz
KillerKollar #21734 üzenetére
Erről én is hallottam. PLL overvoltage +0.005V-on van nálam. Biztos ami biztos.
4GHz-hez ezek a beállítások kiindulási alapnak jók lesznek. Ha fagy, vagy kékhalálozik, akkor adj neki +5-10mV-ot. Ha jó, akkor 5-10mV-ot vonj le az offsetből, egészen addig, amíg még stabil.Olyan 1.2V körül kéne, hogy legyél ilyen beállításokkal. 4GHz-et még a legrosszabb darabok is viszik 1.1V-al.
-
válasz
KillerKollar #21731 üzenetére
Következő lépés a szorzó beállítása lesz, és a feszültség beállítása, amit most már, hogy tudod a VID értéket, könnyebben ki tudsz kalkulálni. PCH, VTT, VCCSA, PLL állítása nem létfontosságú. Én sokáig használtam auton, később lejjebb vettem őket. Akár használhatod ezeket a beállításokat, de nem osztanak nem szoroznak.
VTT: 1.020V
CPU PLL: 1.701V
Ezt a kettőt állítottam, többi mint alapértéken, nekem is fix-re állítva. -
válasz
cyberkind #21729 üzenetére
Az, hogy nem kap a procid 0-24-be maximális terheléshez is elegendő feszültséget. Pl: netezés közbe kap 1V-ot, játékok alatt 1.2V-ot. Fagyás meg csak azért van, mert nem állítottad be jól. Én is szenvedtem az elején. Fix feszültséggel mindenképp könnyebb a tuning, de szerintem hosszútávon ez sokkal jobban megéri.
-
válasz
KillerKollar #21727 üzenetére
Szia!
Ha eddig 4.5GHz-en nem sült meg, és úgy használtad, akkor célszerű azt az értéket visszaállítani már kezdéskor. Tehát szorzót 45-re, BCLK maradjon 100-on.
Feszültségnél, jól csináltad az Offsetet, de több feszültség kell. A VID értékedet sajnos nem tudjuk, pedig azzal könnyebben ki lehetne számolni, hogy nagyjából mennyit kéne neki adni. Ezt a VID értéket szinte minden monitorozó program megmutatja neked. HWinfo64-et ajánlom, de CoreTemp is kiírja. A lényeg, hogy így számold a feszültséget:
VID+/-Offset = Vcore(a valós feszültség, amit látni fogsz Windows-ba)
Szóval ha a VID értéked 1.3V, akkor -0.005V-al kezdenék először, hogy 1.3V körül maradjon a valós feszültség. Azzal a feszültséggel vinnie kéne a 4.5GHz-et. Ha kevés a VID, mondjuk 1.1V. Gyanítom, hogy ilyen kevés lesz, mert már 4GHz-nél is kifagyott minimális feszültség elvételtől, akkor +0.100, vagy +0.200V-ot kell adni neki. Úgy lesz 1.2, vagy 1.3V-on.
LLC-t szerintem tedd 3-masra, én nekem ott ingadozik a legkevesebbet a feszültség.
Tehát amit csinálnod kell:
LLC3
VID értéket megnézni, hogy mennyi.
LLC-n kívül ne állíts semmit egyelőre.Egyébként biztos, hogy 4.5GHz-en volt, mert az adatlapodon 4.2 van kiírva.
-
Ha ugyan olyan rossz, mint kupaktalanítás előtt, akkor ott valami nagyon nem kóser. Egyébként vehetsz le kupak alatt a pasztából, de nem fogsz vele sokat nyerni. Max 1-2 fokot. Én is elején normálisan kentem meg, később le akartam venni róla a pasztát, elkezdtem zsepivel ledörzsölni, de csak feléig jutottam, mert láttam, hogy gyönyörű vékony réteget hoztam létre. Így lett 1-2 fokkal hűvösebb. Nem oszt nem szoroz.
-
válasz
stargazerhu #21693 üzenetére
A nagy átlagot gyarapítjuk kéremszépen.
-
Ha van WHEA log, akkor kell neki még fesz. Ha LinX alatt van WHEA log, akkor általában játékok alatt baromi hamar kifagy. Tehát én azt javaslom, hogy 10mV-ot még adj neki, majd nyomás játszani, aztán valószínűleg még ott is kell majd +5-10mV, hogy stabil legyen, de ezt majd a játék eldönti.
Úgy néz ki, hogy ha mákod van kereken 1.3V-al stabil lesz a 4.6GHz.
-
-
Kupaktalanítás természetesen nálam is volt. Anélkül nem sokat érnek ezek a procik sajnos.(egy két darab kivételével...) Az a bizonyos 4.7GHz is 1.478V-on lett elérve, amit játékok alatt 65 fokkal jutalmazott. Teszt alatt belekóstolt a 80 fokba bőven, de 90-et nem érte el. Az előtt 4.3GHz-en, teszt alatt 90 fok volt. Szóval nálam elég durva eredmények születtek kupaktalanítás után.
-
Semmi baj nincs azzal a prockóval. Nagyon szép hőfokok vannak nagyon szép órajelen. Annyi, hogy az általad kiszemelt 1.3V-os álomhatárt ha egy picivel is, de át kell lépni majd a 4.6-hoz.
Egyébként meg egy jól hűthető darabot fogtál ki. Enyém is körülbelül ilyesmi, hűthető, de kéri a feszt. Bár nálam 1.2V-on nem 4.4, hanem 4.3 van.
Most olvasom, hogy miért szeretnéd húzni. Hát ebben viszont el kell, hogy keserítselek, mert 200MHz nem oszt nem szoroz ebben.
Én is próbálgattam 4.3GHz-en biza van pár hely, ahol 7870-el meg tudom fogni az i5-öt, de ezen a 4.7GHz sem segít. Ugyan úgy procilimitet tudok csinálni, ha kedvem tartja. Okosan kell beállítgatni a grafikát és nem lesz ilyen. Bár a 290X-el ez azt jelenti mindent csutkára.
Szóval ezt figyelembe véve már más a leányzó fekvése. Szerintem itt akkor a hűthetőséget és az értelmes feszültséget tartsd szem előtt. -
Hát ha 4.4GHz-hez 1.23V-ot kér, akkor 1.275-1.3V-al a 4.6 szerintem felejtős, de ha mákod van összejöhet.
Általában 40mV-onként skálázódnak a procik. +100MHz + 40-50mV. Szóval olyan 1.310-1.320V körül lesz a feszed 4.6-on, HA rendesen skálázódik. Ha nem, mert van egy olyan pont minden procinál a tuningban, ami felett már nem skálázódnak normálisan, akkor sokkal-sokkal több feszt kell neki adni. Pl: 4.4-4.5GHz között 40mV a különbség, de a 4.6GHz-hez már +100mV kell neki.
Ki kell tapasztalni, meglátod, hogy mi lesz a kényelmes. Minden esetre a hőfokaid nagyon jók, szerintem 4.5-ig mindenképp húzd meg, az még belefér az 1.3V-os határba is. -
válasz
MiklosSaS #21589 üzenetére
Mondjuk a prohardveren. Van itt egy kolléga, aki sok i7-est birtokol, nem rég áttért LGA2011-re, egy i7 3930K-val. Na neki eladó sorba került egy processzora. Mire megmutatták nekem, hogy eladóvá vált, köpni nyelni nem tudtam, másnap már vitték. Azok az i7-ek ilyen 4GHz@1V, 4.5GHz@1.15V, ilyesmiket produkálnak. Az ilyenek aranyat érnek. Ja és, az a bizonyos darab 70 ropiért kelt el, mikor i7-et boltban kapni már 75-ért.
-
válasz
zimi1991 #21537 üzenetére
Nézd meg, hogy rendesen rátetted-e a hűtőt. Olvastam kupak nélküli felfogatásról. Szinte minden negyed csavarhúzás számít, nem is keveset. Másrészt, mint írták AVX-es LinX-et használj tesztelésre, WHEA logokat nézd (eseménynapló -> egyéni nézetek -> felügyeleti események).
-
válasz
->Raizen<- #21518 üzenetére
Jó lesz az. Régi procikon sem volt kupak.
-
De egy proci nem romlik el csak úgy magától. Legalábbis nagyon-nagyon kicsi esélyed van rá. Emiatt meg nem érdemes a kupaktalanítást halogatni. De mindjárt jönni fog Sephi kolléga, és megmondja az igazát. Bár még mindig nem írta le a részleteket a procijával kapcsolatban.
-
válasz
F e Z o #21468 üzenetére
Éreztem, hogy ráhibázok, és pont annak az embernek mondom ezt, akivel az eset történt.
Te voltál az 1 a millióból. Nekem van itthon két 6-7 éves és egy 10 éves proci is. A ,,fiatalabbak'' még mindig mennek, sőt az egyik 3.1GHz-en ment, a másik jelenleg is 3GHz-en van nyúzva. A 10 évesre sajnos édesanyám rápakolt és mivel azokon még nem volt kupak, így szilánkosra tört a szilícium mag. De biztos vagyok benne, hogy az is menne még. Ezen kívül van itthon még egy laptop, ami ugyancsak 8-9 éves lehet, és még mindig tökéletesen működik. Szóval a te 2600-ad nem tudom, hogy milyen körülmények között döglött meg, meg pontosan milyen beállításokon használtad, de én nem nagyon hiszem, hogy csak úgy magától beadja a kulcsot. Ha mégis, akkor mondom te vagy az 1 a millióból.Más:
Kupaktalanítás témájához visszatérve, az ilyen konspiráció elméleteket hanyagoljuk. Senki sem tudja a pontos okát a dolognak, így értelmetlen találgatni, meg saját magunkat idegesíteni. Ez van, van rá megoldás.
-
válasz
F e Z o #21392 üzenetére
Azért buzdítok mindenkit a kupaktalanításra, mert az ivy processzorok 95%-a kupaktalanítás nélkül egy kalap kaki. Az után már tűrhető tuningpotenciállal rendelkeznek és hűthetőek is lesznek. Nem dolgozom szervízben sen. Másrészt meg hány intel procit láttál te magától megdögleni? Én egyet sem, de még csak a hírét sem hallottam. (na jó, a fórumon egyről tudok ami beadta a kulcsot, de nem tudom a részleteket és szerintem user error volt...
)
Kolléga is csodálkozik, hogy 77W TDP-vel miért ilyen meleg. Hát nem olvasott utána, hogy egyáltalán mit vesz? 5-10 perc olvasgatás után rátalál az ivy nagy hibájára, a hűthetőségére. Nem értem mit várt ezek után... -
válasz
ImpersonatoR #21365 üzenetére
Ne beszéljünk már hülyeségeket. Nem a proci magfeszültsége és a ram feszültsége közötti különbséget kell figyelni. Olvassatok utána, mielőtt mást félrevezettek. A VTT feszültségét kell nézni, ahogy később egy kolléga írja. Másrészről meg ez inkább egy mítosz, mint, hogy aggodalomra adjon okot. Inkább mindenki betartja, nehogy gond legyen belőle, de még nem hallott senki olyanról, hogy emiatt tönkre ment volna egy proci.
Grave444: Próbáld meg a RAM feszültségét 1.5V-ra levinni. Nekem is sajnos 1.65V az alapfeszültségük, de lazán viszik az 1.5V-ot.
-
Addig menj, míg le tudod hűteni. De könyörgöm, ne AIDA-val teszteljünk. Ezt használd. Már 80 ezerszer belinkeltük. Másrészről meg 1.08V az egész alacsony alapfesz. Ha tudod, vidd lejjebb 5-10mV-onként a feszültséget. Offset módban tuningolj, illetve LLC-t szerintem 3-ra állítsd. ASRock lapokban itt ingadozik a legkevésbé a feszültség.
-
egyenlore manualba vagyok nem offsetbe,de kiprobalom,bar en meg lefele szeretnek menni 4ghzre minnel kisebb fesszel..szurkal a kivancsisag.
Neked aztán megérte az az alaplap hallod...Egyedüli dolog, amiért esz a sárga irigység, hogy te tudod állítani IDLE, és LOAD feszültségeket külön-külön, és még csak ki sem használod.
-
Magyarul egy instabil rendszert fogsz használni, ami hajszál híján épphogy megy és majd pár alkalommal beadja a kulcsot.
Te döntesz. Én inkább adok neki +5mV-ot, mert a WHEA log nem tűnik el, és soha többé nem kell vakarnom a fejem, hogy most miért állt le .exe hibával a játék.
Persze amit mondasz, az rendben van, csak kicsit paradox, hogy a valós felhasználást emlegeted, de benchekkel tesztelsz stabilitást. De mondom, te döntesz. -
válasz
kovsol #21305 üzenetére
Örülünk neki, hogy neked megy az 5GHz is. A mondandóm lényege nem az volt, amin most már ketten lovagoltok. Nekem csak egyszerűen sértené az önérzetem, hogy másnak kéne odaadnom a procit, hogy csinálja meg a ,,piszkos munkát''. A kérdés az volt, hogy ezzel egyedül vagyok-e és úgy látszik igen. Innentől kezdve nem értem mit kell ezt tovább ragozni.
-
válasz
Mr Sm!tH #21284 üzenetére
Hát ezt nehéz megmondani. Elvileg pofon egyszerű, gyakorlatilag meg nem, de nem kell tőle félni.
Kupaktalanításra ma már elég sok módot kitaláltak az okos, találékony emberkék.
-Tudsz kalapáccsal, satuval, meg egy kis fakockával,
-Tudsz hajszárító, és satu segítségével,
-Tudsz egy szál pengével is kupakot leszedni
Én az első kettő kombóját ajánlom neked, szerintem az a legegyszerűbb, de most egyre többen esküsznek megint a pengés módszerre, pedig ott is azért elég könnyű megvágni a nyákot. Satusnál meg gyakorlatilag nem lehet elrontani a procid, ha nem ejted le. -
válasz
F e Z o #21282 üzenetére
Inkább ebbe a topicba kéne. Régebben én is olvasgattam azt a topicot, de semmit sem értettem. Ami azt illeti itt is elég nehezen rázódtam bele, de aztán mikor elkaptam a fonalat, onnantól ment minden.
Igazából eligazítja itt mindenki az újakat. Nekem az eleje személy szerint azért volt baromi nehéz, mert mindent tudni akartam, hogy mi micsoda, és mit csinál pontosan. Erre meg azért elég kevés ember tudja mind a választ. Szóval jó sokat kellett olvasni, és még így is akad pár dolog, amiről fogalmam sincs. -
válasz
stargazerhu #21277 üzenetére
Ezt én is értem. Én is talán ha 5000 komment óta vagyok itt, vagy még kevesebb. Az idő alatt egész szépen kitanultam amit kell, és mondom, csak az utóbbi 1-2 hétben lett ez megkérdezve vagy 4-szer.
Szóval jogosan jár az ejnye bejnye, de talán ezt már több ember olvassa...
-
válasz
cyberkind #21270 üzenetére
Megint... Alapfesz... Emberek, ha auton hagyjátok a feszültséget, az rohadtul nem alapfeszültség lesz, ha állítjátok a szorzót (tehát az órajelet), mivel az alaplap hozzá fog adni még plusz feszültséget, mert AUTON van. Tessék manuálisan beállítani, a legkevesebb feszültséget, amit csak tudtok hozzá. Rengetegszer előjött az utóbbi 1-2 hétben, és sokszor el is lett mondva.
-
válasz
cyberkind #21267 üzenetére
Minél kevesebb annál jobb. Ha hiszed, ha nem ez egyénfüggő. A gyártói maximum 1.5V elvileg. Én 1.3V fölé biztos nem vinném mindennapi használathoz. Az meg a másik, hogy kupakos procival el sem fogsz jutni ilyen feszültségekig, mert már rég főni fog 1.2-1.25V körül.
(attól függ, hogy mennyire tuningos.)
Viszont játékra nem is kell 4.6-7GHz, hidd el. Untig elég 4.5, ha egy jó darabot fogsz ki, ha egy kevésbé jobbat, akkor 4.2-4.3GHz is bőven elég.
Lényeg, hogy én nem vinném el már 1.3V-ig sem, de ez csak egy vélemény a sok közül.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! 2TB Kingston KC3000 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE AORUS ELITE Z790 i7 14700K 64GB DDR5 1TB SSD 7900XTX 24GB be quiet! SB802 1000W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- Bontatlan SteelSeries QcK 3XL egérpad
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged