Új hozzászólás Aktív témák

• Mexildos

aktív tag

Sziasztok! Én egy dual konfigos rendszer szeretnék építeni.

Ezzel kapcsolatban lenne pár kérdésem. Mivel nem szerverterembe szánt lapokra lenne szükségem kicsit csalódott vagyok az alaplapok frontján. Se a Supermicro, se az Intel illetve több kisebb gyártó sem gyárt normális WS alaplapokat ami számomra felháborító :D

Az a baj, hogy az egyetlen szóba jöhető lap idáig az EVGA-é. Miért pont az övék? Van rajta USB 3 és nem is egy normális kivezetések hátul (esata, hangkártya). Illetve az alaplap is jól felszerelt amire jó pár plussz USB3, Firewire is csatlakoztatható.

ezzel ellentétben sajnos a többi gyártó alaplapja (ugyebár a hétköznapibb értelemben vett lapgyártók ilyen lapokat nem készítenek) pedig teljesen puritán. Ráadásul amit nem értek van rajta még COM port is + egy VGA és alig pár kivezetés, még usb 2-ból is egy kettő nem hogy USB3-ból. Az alaplapra szinte bővítési lehetőség nuku.

Ami viszont jó bennük, hogy több fajta sin rendszer van nem csak 16x mint EVGA-an, illetve ott több RAM hely van. Nem mintha az EVGA-n kevés lenne.

Ti melyikeket választanátok?

A másik nagy kérdés az az lenne, hogy muszáj-e rögtön két procival venni és ha igen mind a kettőnek ugyanolyannak kell lennie? Egyes gyártók leírásában olvastam, hogy a cpu1 csak 2 pcie-t kezel a második kezeli a többi sínt etc... de ettől függetlenül be lehet-e röffenteni egy cpu-val hiszen folyamatosan bővíteném. XEON-okra valóban passzív a gyári hűtés?

Ezek az alaplapok mennyire finnyásak RAM-ban? Muszáj 4 párosával árult quad channel rammokat venni vagy elég ha 4-esével veszem a 8GB-os modulokat? Az sem világos melyik ram az amit elfogad az alaplap. Nyilván nem tesztelik le az összeset. Van 8GB ram 12.000-ért (de ehhez hasonló árban) és van 50-ért is meg a felett. Mi a különbség mindegyik ECC volt. Azt sem értem hogy 16 és 32 Gb-os modult miért reklámozzák szinte beszerezhetetlen és rohadt drága. Erre ötlet?

És egy érdekesebb kérdés a végére. Egy ilyen konfigot el lehet adni majd később? Itthon van ilyenre vásárolói érdeklődés? Nyilván 3-4 év múlva. Válaszokat előre is köszönöm.

Új hozzászólás Aktív témák