- Házimozi belépő szinten
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Azonnali fotós kérdések órája
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen egeret válasszak?
- Nyaralás előtti hardverszemle
Új hozzászólás Aktív témák
-
hobizoli
nagyúr
válasz
--HARDCORE-- #6902 üzenetére
mondjuk ja, anno occccso volt, most a VAM-s tema miatt mar nem annyira nagy huzas, foleg hogy az E5-s Xeon CPU-k is joval dragabbak lettek kozben, marmint az alapbol is epkezlababb orajelu db-k
E5-1650v3-t vettem it a HA-n 28k-ert tavaj nyaron, most ali-n is 50k+... a v4-t meg meg sem merem nezni
arra meg raugrik a VAM+AFA, mar hol is tartunk arban?
egy "jobb" X99 csájníz deszka is 30k mar....+VAM
na annyiert siman lehet venni socket1200-s technikat is, meg melle szinten 60k korul van 6c12t i5 is
meg nem kell ra varni 4-6 hetet ra, amire megjon, hanem holnaputan ott van a csomagautomataban -
válasz
--HARDCORE-- #6902 üzenetére
Nekem a legrosszabb vrm x99ből egy asus lapon volt (z10pa-d8 igaz ez dual lap). Na az konkrétan throtlingolt a 2643v3-asokkal, throtlestopp írta is. Bár minőségi volt a vrm de nagyon alulhűtött.
Lehet hibás darabod volt, esélyes hogy a minőségelenörzésen spórolnak. Ha már stabil se volt akkor biztosan rosszat kaptál. Nálam egy óra prime95 után mentek eladásra. -
válasz
--HARDCORE-- #6900 üzenetére
Fél éve 24/7 megy nálam egy x99z v500 135w-os 2643v3-assal. (Bányászik chiat meg plotolt sokáig) Eddig volt vagy 20db kínai lapom, ezzel kereskedtem és egyet sem hoztak vissza. Vrm lehet 100 fokos, de már ha 60 fok azt is megérzed. Ha ráég az újadról a bőr akkor lehet aggódni. 80-90 fokig szoktak menni, infrás hőmérérővel mérve. 100 fok felett aktív hűtést ajanlok de olyan még nem volt.
Egyedül i7-esekre nem jók mert azok kályhák, azokra én sem ajanlom. A nagy procikhoz meg nem matx lap kell hanem rendes nagy (x99-tf) A kicsikhez max 120w-ig adtam el procit.
Nem attól lesz minőségi hogy hűvösen megy.
A 10-20eft kategóriát nem vállaltam be az tény lehet szar. Nálam az x99z v102 ami alá nem mennék.
Legnagyobb amit kértek jingsha x99, 2686v3 (18c, 3.5ghz), 128gb ddr3. Több órát ment memtest aztán prime95, enegem meggyőzött bár az a lap drágább kategória.
2640v3 meg a 90w-al kicsinek számít, annyit ehet mint egy nagyobb asztali i5 vagy i7 low voltage verzió. Elég neki egy fapad lap.
Ecc reg ram is megy 60-70 fokon gyárilag, nem kell tőle tartani, szerverben is ilyenek ezek. -
válasz
--HARDCORE-- #6898 üzenetére
Ilyen 90w-oshoz a legalja vrm-es 20eft-os kínai is jó. Hűtő meg 3eft deepcool gamma archer a kínai kerettel. Ram szokásos 2133 olcsó ecc reg.
Ennél lcsóbban nem kihozható szerintem. -
válasz
--HARDCORE-- #6568 üzenetére
939-ből volt pár féle chipset. Ami rémlik az az nforce4-nél volt valami késleltetés ami miatt hangkártyákkal volt gon.
Abból az időből ami még rémlik az a X38/x48/X58 chipsetek nem mentek 2.0 módban bizonyos kártyákal, meg ugyan ezen korú 771-es chipsetek sem. Akkor az intel cseszett el valamit keményen de nem volt jelentősége mivel nem használták ki a sávszélt sem.
Pontosan volt valami a 2.1-es kártyákkal hogy 1.0a-ban nem mentek csak bios frissítés után (már ha a gyártót érdekelte) -
m0h0senator
őstag
válasz
--HARDCORE-- #6568 üzenetére
Ez nem anomália. Teljesen kompatibilis vele. Ahogy írtam, ha alapon használom a cpu-t ram-ot tehát nincs semmi OC akkor tökéletesen megy pcie 3.0-ban tökéletesen visszaveszi ha nincs terhelve a kártya.
MasterDeeJay: én is gondoltam bios bug-ra és valami hasonlóra is amit Reggie0 ír. Ha lesz időm megpróbálom kinyomozni.
-
m0h0senator
őstag
válasz
--HARDCORE-- #6561 üzenetére
Miért lenne csoda?
Ahogy MasterDeeJay írta teljesen szabványos a PCIe 4.0 visszafelé komaptibilis szóval semmi olyan tényező nincs ami miatt ne menne. Ha minden alapon megy a gépben akkor szépen megy PCIe 3.0-ban csak szeretnék rájönni, hogy milyen beállítás okozza azt, hogy OC után csak 2.0-ban hajlandó kommunikálni.
-
válasz
--HARDCORE-- #6561 üzenetére
Totál szabvány slot, mennie kell benne. Akkor nem szokott ha valami memory mapping probléma van de akkor a kártya sem látszódik. (pl korai maxwell kártyák bugosan megírt biosa vs pcie 1.0-ás intel lapok)
Illetve ha a kártya uefi only (pl mining kártyák vs olcsóbb 771 lapok) és a lap nem tudja az uefi-t.
Volt egy bug még pcie 1.0-1.1 és 2.0 kártyáknál pont a 754, 939 lapoknál de nem tapasztaltam.
1.0 kártya is megy akár milyen új gépben. (X300-as Ati az egyik tesztkártyám)
Dual gpu vagy pcie hubos kártyák szoktak még kompatibitítási hibát csinálni. (Quadro NVS450 2x G94 chippel kékhalálozik ha mindkét gpu megy némely lapban.
Illetve még intel korai szerverchipsetjei 771-nél full bugosak. -
válasz
--HARDCORE-- #6553 üzenetére
Nekem kettő 2696v3 a vágyam. Az a full top proci v3-ból hackel és DDR3-at is tud. 3.8ghz all core (bár nem lehetséges elérni földi halandónak), és HT-t is ki lehetne kapcsolni 18 magnál. Azaz 2x18-nál mert dualban lenne jó 8x16gb DDR3 2133-ra húzva.
https://www.youtube.com/watch?v=xRqz9J8Bo_g
E5-2697V3-al hozható a 3.6ghz, 14 mag felett már nagyon sok alulfesz kell neki. Viszont a nagyobb magszámúaknak több is a cache ami megosztott, így ahol azt kihasználja a progi ott gyorsabb is lehet hiába kevesebb az órajel.
Másik megoldás hogy letiltogatni magokat, mondjuk 12 magosként a 2696v3 is esélyes a 3,8ghz-re HT nélkül (bck-val meg 4ghz), játékoknál lehet jó lenne egy bazi nagy cache-s kevesebb magos de nagyobb órajelű példány. -
hobizoli
nagyúr
válasz
--HARDCORE-- #6394 üzenetére
azert egy Hashwell vagy Broadwell generacios core i7 se nagyon lassabb egy 9-10gen-nel gyakorlati szempontbol
a szintetikus tesztekkel meg ki lehet torolni a popsit
az a vicc inkabb, hogy ezek a Xeon-k arban meg a korabeli desktop verzioknal is olcsobbak
egy alapbol 3.7GHz-s 4c8t E5-1630v3 10k-ba kerul, ami gyakorlatilag egy i7-nek felelt meg akkor
a desktop valtozata 2-2.5x-be kerul ma is
ez meg ma is sok mindenre eleg
renderre lehet nem az, de az meg annnyira egy retegigeny...
game kozben meg ugyis a dVGA limital leginkabb
1080p alatt meg mar egyre kevesebben jatszanak, hogy a CPU loero fajsulyosabb lehessen
web-nel meg tokmind1, hogy 12c24t R7-5900-d van vagy egy i3-10100, bolhafingnyi %-s kihasznaltsagon elpotyog vele mindketto
az X5675 ala nincs alapbol NVME M2 PCIEx4 SSD-re se lehetoseg, azert is latvanyosabb a diffi
arra PCIEx16-s kartyat meg nagyon kevesen tettek be ezekbe
eleve annyira oreg technika, hogy egy ilyen X79 vagy X99-s se dragabb mar semmivel nala
az X99 meg elegge up-to-date tud lenni alapbol, DDR4, PCIEx4 SSD, 4-6x USB3, 6x SATA3
ezek mind olyan dolgok, amik a leg-legujabb lapokon is ott vannak
X5675-l X58 chipset-l csak PCIE v2.0 volt meg USB2.0 meg a SATA2 es DDR3-1066 vagy 1333 a max amit kezel, meg a dVGA a X58-n keresztul beszelget a CPU-val
X79, X99-nel a CPU-nak mar van dedikalt 40db PCIe v3.0 csatija erre direktben -
hobizoli
nagyúr
válasz
--HARDCORE-- #6366 üzenetére
ja, csak kozben kb mindig van egy budget is, amibol meg kell allnia az egesznek
azert kevesen engedhetik meg maguknak itthon, hogy 100-110k-s CPU-t hasznaljanak, mert altalaban akkor vmi erosen kompromisszumos lesz a gepben
nyilvan unlimited ammoval en is a R5-5600X-t vennem, de amikor 380k-d esetleg 400k-d van az egesz gepre monitorral egyutt -es sokaknak meg ennyi sincs....-, akkor abbol az R5-5600X-s tortenet az csak vmi hokibb dVGA-val egyutt all meg, csak azzal meg gamerkedni nem nagyon fog kelleni, es megis ott all benne egy halom penz
egy ilyen GTX1080TI-s "regebbi" meg koroket ver ra ugyanannyiert
abbol keretosszegbol kezdeskent levonod a monitort, aztan meg a haziko, RAM, SSD, HDD, PSU, bill-eger arait es hopp maradt 180-200k-d a CPU+anyulap+dVGA megoldasra
a R5-3600 a GTX1650 meg a leghokibb B550-s mATX cucc egyutt 192k, azaz csak ez elviszi a keret felet
5600X-l meg mar siman 200k felett is vagy
persze tok szep szamok jonnek majd a CB20-ban vele, csak pont senkit nem erdekel, amikor a BF5-ben meg 50fps-l keccsolsz a dVGA miatt (is), es minFPS meg bepottyan 35-re vagy ala is sok figuranal
sima web kozben meg egy 6-7gen i3 is elvan 10-12% CPUload-l 1-1.6GHz kozott egy zacsko szotyiert
pl egy i3-10100F + lap fele annyibol megall, mint egy 5600X-t maga kerul lap nelkul, es 4c8t technika meg ma is nagyon sok mindenre eleg
aztan korul lehet nezni a vilagban, nyugatabbra sem szokas a 200-300k-s 8c16t CPU-kkal jatszania a nagy tobbsegnek meg ma sem, pedig ok ott sokkal konnyebben megtehetnek, hogy megveszik
ezen a hoki X99-s Machinist V102-s lapon is van NVME meg a SATA M2 SSD-re is lehetoseg, azaz teljesen up-to-date lehet a rendszer a legkorszerubb hw-ket hasznalva
CPU-nak van 40db dedikalt PCIE 3.0-s csatornaja
pont tegnap masoltam egy 256GB-s SD kartyarol 400+ db kepet es videot a gepre, 85-90MB/sec-l vitte a sok apro file-t, kb annyit tud a kartya is max
PCIE 4.0-t meg qrva sokara fogjak tudni csak kihasznalni mivel, amire annak tenyleg lesz kezzelfoghato elonye, meg siman eltelik par ev
reg DDR5 lesz, tehat a mostani DDR4-s lapoknak amugy is sanyi, meg 3-4 generacioval ujabb videokartyak lesznek -
válasz
--HARDCORE-- #6366 üzenetére
Nekem pont fordítva mennek a dolgok. Egy akár milyen szuper asztali gép nem hoz lázba. Ryzen unalmas és tele van limitekkel, nem mindegy milyen ram van. X99be meg lehet pakolni akár ddr3-at is ecc reget. Asztali lapok is unalmasak, amik jók azok durván túlárazottak. Tuning is érdekesebb x99-el. Az fps meg amíg játszató minden amivel játszok nem érdekel hogy most 100 vagy 130. És az sem hogy az életbe nem használok ki 24 magot
. Így is azon goldolkozok hogy cserélek lapot kínaira ddr3-al (2669v3 tudja). Mert 8x16gb ddr3 olcsóbb mint 8x8gb ddr4.
-
válasz
--HARDCORE-- #6281 üzenetére
E7 sajna 2011-1 socketes, más a bekötése (c602j).
X79 az 2011-0, x99 meg 2011-3.&rew
Több mag és sok ram, chrome örül.Már netezéshez is kell a több mag.
Fejlődés intel részéről nem annyira sok haswell óta de megtehették. -
rup1u5
nagyúr
válasz
--HARDCORE-- #6266 üzenetére
Szuper vagy!
És vettél is? Kíváncsi lennék hogyan megy a 1680 V2-höz képest. -
hobizoli
nagyúr
válasz
--HARDCORE-- #6257 üzenetére
neztem kozben par Aida64-t is, 73W a csucs eddig
csak azt meg a masikkal nem neztem, ugyhogy nem lehet osszeasonlitani -
hobizoli
nagyúr
válasz
--HARDCORE-- #6246 üzenetére
nem az ali-rol van
-
hobizoli
nagyúr
válasz
--HARDCORE-- #6205 üzenetére
OK, nyilvan ha adott egy csomo dolog vkinek keznel, akkor nem valasztas, de akik ezeket a regi i7-ket aruljak, nemtom hol elnek az araikkal
annak viszont lehet jo, aki nem vmi aktualis okossagot akar, mert az eleg draga
de ~40k-ert egy korabbi i7 szeru gepet kap Xeon-bol a csak regi i7 CPU aran
es felokosithato akar NVME SSD-vel is
melle egy GTX1070-8GB es jatszani is lehet eleg sok mindennel kb ~100k-ert
+15k-bol kijon a 6core E5-1650V2-vel is -
hobizoli
nagyúr
válasz
--HARDCORE-- #6203 üzenetére
most kajak megneztem, de egy E5 1620v2 egy X79 chipset USB3, SATA3, DDR3, NVME M2, mATX deszka es 4x4GB DDR3-1866MHz RegECC az postazva 39k novicsento ujan
az 3.7GHz/3.9GHz 4c/8tegy i7-4770K 3.5/3.9GHz i7-s CPU-t adnak HA-n 35k-ert minden nelkul, csak a CPU-t
4790K 55k, 4790 45k, 3770K 40k
besza-behu -
válasz
--HARDCORE-- #6197 üzenetére
4790k reálisan nem érne 20k nál többet. Én ~50k ért adtam el haszonnal v1es 2011 félkonfigokat 8 magosokkal (4640) 32gb rammal (4x8gb). De annyiból már jó brand gépek is vannak.
2620v3 hackel kb egy szint multicore a 4790k-val, de a 2640v3 biztosan veri 8 mag 3.4ghz erős ám, vagy 2678v3 3.3ghz 12 mag bár az meg sok játékra magból. Z lap sem kell, ramból is eszi a szemetet és v102 lap bőven elég hozzá. Szvsz 1150be fektetni a 2011 árak mellett nem éri meg játékra, a 4 mag kevés kezd lenni.
hobizoli
broadwell xeon nem biztos hogy unlocked!Alin nagyrészt jobb árak vannak prociból.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
-
hobizoli
nagyúr
válasz
E5-1650 V4-t lattam most 52k-ert (+posta)
az mar 14nm-s es 2400MHz-s meg 3.6/4.0GHz 6c/12t
Haswell helyett mar Broadwell technikas -
hobizoli
nagyúr
válasz
--HARDCORE-- #6159 üzenetére
PH-n volt egy 1650 V3 28k-ert tegnap
egesz konkretan 2 perce volt fent a hirdetes, mar rairtam az eladora, hogy ez kell
annyiert siman jo vetel -
válasz
--HARDCORE-- #6113 üzenetére
Jó lenne látni mondjuk Zhaoxin KaiXian netezősnek celeron árba vagy méginkább Hygon Dhyana procikat olcsó lapokal.
Meg persze a ddr4 ram árakat is levihetnék valahogyan, mert még mindíg horror áron vannak. -
válasz
--HARDCORE-- #6111 üzenetére
-
Reggie0
félisten
válasz
--HARDCORE-- #6096 üzenetére
Erdekes, kicsit tobbert a v4-emet nem viszi senki, mikozben 4790k hasonlo aron megy fele teljesitmennyel...
-
válasz
--HARDCORE-- #6098 üzenetére
4790k egy kályha ezekhez a xeonokhoz kèpest (régem volt olyanom). Többet eszik és jobban melegszik mint a 2678v3 aminek 3x annyi magja van és majdnem másfélszer annyi tdp-je. Nem mellesleg többszörösen túlárazott az én mércémmel kb 15eft az éréke vagy az alatti. Jójó lapok elérhetőbbek.
Xp-t nem próbáltam. -
válasz
--HARDCORE-- #6096 üzenetére
Ebayen vettem volt vagy 5db az eladónak, és itt adtam el 38e ért, mivel nem kellett senkinek drágábban. Aprón még jegelve is van. 60eft-ot nem érne meg. Főleg úgy hogy 30e körül már v3-as 12 magosak vannak.
Turbót hibásnak írta de nem volt az csak szar lappal próbálta ki, nálam a kínai lapban is turbózott de szerényen all core 3ghz asszem, az felett nem láttam, igaz az egy max 100w-ra tervezett 6 fázisos vrm-el volt.
Dualba 2643v3 vagy 2667v3 ba gondolkodok. -
válasz
--HARDCORE-- #6094 üzenetére
Az más, szerintem ryzen miatt is zuhannak be az árak, szerencsére.
-
válasz
--HARDCORE-- #6092 üzenetére
A 2697v2-et vettem 32e-ért de az már drága és csak a 10eft körüli procikat viszik. Ezért megyek át inkább x99-re, ott érdekesebbek a procik.
-
válasz
--HARDCORE-- #6088 üzenetére
cinebench nincs fent
Turbó TDP limites, visszaesik 3-3.1ghz körülire. De nem kisérletezek alulfesszel.
https://valid.x86.fr/whgf8b
Vicces kis procik ezek, egy szálon gyengék de azért 24 szál nem kevés. -
Reggie0
félisten
válasz
--HARDCORE-- #6075 üzenetére
Nyilvan attol is oregszik, csak teljesen mas mertekben.
Nem az oregedes szempontjabol hasonlitottam, hanem sporolas es kenyelem szempontjabol. De nem mellesleg, ha az elavulast is figyelembe veszed az elettartamnal, akkor mar hasonlo cipoben jar. Nem hinnem, hogy 20 ev mulva is a mostani geped barmire is jo lesz, mig a kazan azert 20 ev mulva is hasznalhato marad.
De nem veletlen hoztam fel az orlangot, az is napi 20 forint korul fogyaszt, mintha idleben hagynad a gepet ejszakara.A tervezett elavulas egy divatos hulyeseg, amit a laikusok szeretnek felhozni. Ami nincs azt nem is akarom elkerulni. Soha nem mondtam, hogy a kapcsolgatason mulna kizarolag, csak azt, hogy tok felesleges kenyelmetlen dolog es mellesleg van karos hatasa is.
Folosleges kikapcsolni a gepet. Meg a monitor is lassan kapcsol be, nemhogy, egy wakeupot is meg kelljen varni.
(Amugy a 100 eve mukodo izzot sem kapcsolgatjak, nem veletlen.)
(#6074) m0h0senator : 20 forint, az 20 forint, barmi is eszi meg.
-
Reggie0
félisten
válasz
--HARDCORE-- #6071 üzenetére
(#6070) m0h0senator: Kenyelmetlen, nem azert van a gep, hogy varjak ra, plane napi 20 forintert. Amugy nem attol oregszik, hogy ha nem hasznalod, hanem ha kapcsolgatod. A bekapcsolas egy tranziens terheles. Gondolj az izzora, hogy ertsd.
Szerintem a kazanban sem zarod el az orlangot ejszakara, pedig ujra begyujthatnad minden reggel, csak 2 masodperces mozdulat.
-
válasz
--HARDCORE-- #6036 üzenetére
Csak v3-as procikra jó, de azokból a kétprocisoknál is működik!
Az all core hack az egy bug miatt került bele, Intel úgy adta ki a procikat hogy kiadáskor állítható volt minden magra a max turbó szorzó. Ezt kijavította nagyon hamar mikrokóddal.
Én már az x99-es biosokat irogatom át hogy eleve integrálva legyen az all core hack és még efi driver sem kell hozzá.
https://xeon-e5450.ru/socket-2011-3/e5-2600-v3/dobavlyaem-anlok-v-bios-raz-i-navsegda/ (google fordító ajánlott)
x79-nél nem volt ilyen hiba és az utána következő v4-es prociknál sem. Csak a kiadott v3-asok képesek ilyenre meg a QS verziók és némely ES verzió. (korai ES-ek nem!) v4-nél már nem volt ilyen bug sajnos.
Laptól független a dolog, nálam a dualos asus szerver lapon is megy. Nagyon biosvédett brand gépeken lehet nehéz moddolni. -
rup1u5
nagyúr
válasz
--HARDCORE-- #6022 üzenetére
Szinte csak azt néztem én is a képen
..meg a többi shortcut-ot. Én beleőrülnék ha így nézne ki az asztalom.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Házimozi belépő szinten
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Dark Souls sorozat
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- PayPal
- Szombathely és környéke adok-veszek-beszélgetek
- PlayStation 5
- Robogó, kismotor
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone SE (2016), Apple iPhone SE2 (2020), Apple iPhone SE3 (2022)
- Nvidia Quadro M2000/ M4000/ P2000/ P2200/ P4000/ P5000/ RTX 4000/ RTX A2000 / RTX A4000
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 9 5900X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Újszeru GIGABYTE G5 - 15.6" FullHD 144Hz - i7-13620H - 48GB - 1TB - RTX 4050 - Win11 - 1,5 év gari
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest