- Úgy fest, hogy NVIDIA Blackwellből lesz Galax HOF VGA is
- Kapja az ívet az új Spider-Manben a DirectStorage, pedig csak teszi a dolgát
- Évek óta ígért funkcióval egészíti ki a DirectX 12-t a Microsoft
- Nem támogatja a Reflexet más cég képgenerálójával az NVIDIA
- GeForce RTX 5080 kártyák kvartettje a Manli szájíze szerint
- ZIDOO médialejátszók
- Évek óta ígért funkcióval egészíti ki a DirectX 12-t a Microsoft
- Autóhifi
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Vezeték nélküli fülhallgatók
Új hozzászólás Aktív témák
-
dangerzone
addikt
válasz FlasH-BacK #37318 üzenetére
nakos1212:
Igen, a gyári feszültség értéktől, a VID értéktől függ a max fesz.
Ha alapből 1,3V-ot kap a proci, simán mehet neki 1,45V-is. De ha 1,1V-ot, akkor meg 1,25V-nál már erősen fog melegedni.Én azt mondom, 2 dolgot érdemes szem előtt tartani. Játékok, számítás igényes programok alatt ne menjen 70fok fölé a proci és VID+10% a hosszú távon max fesz.
De tényleg ne várj sokat tuning terén. Gondolom a ramok sem 1066 mhz-sek, meg a táp sem böszme, ha van még valami izmosabb videokártyád, akkor sok jóra ne számíts, na meg az alaplap is régi.
De isten is úgy akarja a 3,2 ghz (400x8) sikerülhet. Cserélni alkatrészt meg már nem igazán érdemes, mert itt már mindent kellene egy kis teljesítménynövekedésért, akkor már már valami jó kis s1155 + pentium kombó.
[ Szerkesztve ]
-
dangerzone
addikt
válasz Sziszifeca #35769 üzenetére
Nekem van ilyesmi. Általában villan még egyet a monitor is. Aztán hogy helyreállt a cucc. VGA driver probléma leginkább. Vagy ha valamilyen programmal befolyásolod a videókártya órajelét, az is bekavarhat.
-
dangerzone
addikt
válasz dokee78 #35759 üzenetére
A VID a gyakorlatban azt a feszültség-értéket jelenti, amit alapból kap a processzor. Tehát mikor nem állítasz semmit a bios-ban, minden a gyári beállításon marad.
Minél inkább növeled a processzornak adott feszültségi értéket a VID-hez képest, annál jobban fog melegedni ( meg persze nagyobb órajelet érhetsz el vele ) .
A lényeg, hogy ha van egy 1,2V Vid-es meg egy 1,1V Vid-es procid, akkor mondjuk 1,35V-on értelemszerűen az alacsonyabb Vid-es lesz melegebb.
Károsodás veszélye nélkül (megfelelő hűtés mellett) nagyjából a Vid + 15% adható a procinak.
[ Szerkesztve ]
-
dangerzone
addikt
Hát, amennyit szívtam a gépekkel azóta, vissza is mennék az időben, és maradnék ennél.
A procit postán feladtam, beszámítottam egy E7500-ast. A különbözet megjött, a proci nem. Csávó igazolta is h feladta, szóval elcsórták a postán, mert Pestre soha nem érkezett meg.
Aztán új konfignál meg az alaplapi procifoglalat pozíciója miatt a hűtőm alig ment fel. Most is "trükkösen" van felszerelve. Akkor a ramjaim jók voltak, csak az én lapomban kékhalálozott minden első gépindításkor a gép. Blabla... Na meg jobban is ment, mint a mostani i5.
Hát..evvan -
dangerzone
addikt
válasz Dj Dekko! #35651 üzenetére
Jó kis cucc. Mennyi a max órajel, amin még stabil és le is bírod hűteni?
Nekem is volt anno, egy ilyen frankó kis procim. De túl jól ment, úgyhogy muszáj volt eladnom. Túlságosan ki sem teszteltem, csak super pi-s eredményeket mértem vele 4500 mhz fölött. De 4500-as órajelen stabil volt 1,296V-os fesszel, és le is lehetett hűteni. De efölött már nem mertem prájmolni
link -
dangerzone
addikt
válasz Jani09 #35022 üzenetére
Azért nem hiába van ott annyi tű.
Egyébként neten fenn van egy inteles dokumentációban, hogy az lga 775-ös foglalatú procik tüskéinek mi a pontos funkciója.Nekem volt egy esetem, ahol sajnos eltörött egy láb az alaplapban. De semmi gondom nem volt így sem a q9400-zal. Ugyanúgy tuningolható volt, ugyanúgy stabil.
Szóval itt függ attól a dolog, hogy pontosan milyen funkciójú láb használódik el.
-
dangerzone
addikt
válasz Matt-OPT #34749 üzenetére
Nekem anno az E8500-am alapfeszen 4030 mhz-t ment. Viszont a magasabb órajel miatt jobban melegedett, mint ha alapon szaladgált volna.
De én soha nem használtam gyári hűtőt egy alkalmat kivéve. A történet hosszú, de a lényege az ,hogy egy 4 magos Q9400 felett volt a magasabb bordás ,gyári intel 65nm-re készített hűtő. Kiváncsi voltam a tuningpotenciáljára, de sejtettem hogy alaphűtővel öngyilkosság. Így 1,175V-ot adtam neki (a vid-je 1,225V ), felhúztam 3400 mhz-re ( jó példány volt ,hogy ilyen alacsony feszültséggel ennyit ment), és ráküldtem a primeot. Ilyen alacsony feszültség mellett is lazán felszaladt 80 fokra.
Szóval én a helyedben 3600mhz felett nem erőltetném gyári hűtővel a dolgot.
Mondom, 2-3000-ért kapni sokkal normálisabbakat. Meg árulnak EKL narancsságra hűtőket is potom áron. -
dangerzone
addikt
-
dangerzone
addikt
válasz killer1203 #34726 üzenetére
MCH-nak felesleges több feszt adni, mivel amúgyis csak 2 db ram modulod van.
4 db modul esetén kellene többet adnod neki.Fsb-nek szerintem 500 környékén érdemes többet adni.
De a legjobb lesz, ha leszteled. Lehet hogy már 450 után kell neki, lehet hogy csak 550-nél.
-
dangerzone
addikt
válasz killer1203 #34724 üzenetére
Mekkora fesszel?
-
dangerzone
addikt
válasz killer1203 #34721 üzenetére
Az még mehet, persze.
Prime alatt mennyi a proci hőfok?
-
dangerzone
addikt
-
dangerzone
addikt
válasz killer1203 #34714 üzenetére
Amit load kap a winben.
A max feszültség meg úgy a VID -értékhez képesti 10-15% . De azt ugyebár le is kell tudni hűteni. Prime -mal terhelve maradjanak 80 fok alatt a magok, és akkor az a beállítás jó lesz maximális 24/7-es beállításra.
De nem muszáj széthajszolni.A videókártyádat már bőven kihajtja 3,6ghz-n is, alacsonyabb felbontásban.
-
dangerzone
addikt
válasz hegeanabol #34612 üzenetére
-
dangerzone
addikt
válasz renato #34606 üzenetére
Ja, akkor vágom a témát.
Ez tényleg processzorlimit.
Azért kicsi az az 1 mb cache abban a prociban.
Egy e8400 3ghz-n már jóval erősebb lesz.Mindenképp használtan vegyél. Újonnan nem érdemes. Apróban már 20.000-ért kapsz E0-ásat. Azok meg alapfesszel mennek 3,6ghz környékén. Ha szerencséd van, tovább is.
Az az órajel meg már bőven elég a 4890-hez, és még hűthető is a proci.Majd teszteld prime-val a procit, a hőmérsékletet meg monitorozd realtemp-pel.
Ha prime alatt a proci nem melegszik 70-75 fok fölé, akkor azon az órajel és feszültségértéken lehet használni napi szinten. -
dangerzone
addikt
válasz renato #34600 üzenetére
Attól függ, hogy mekkora feszültség kell a procinak az adott órajelhez.
Nekem 3,8ghz-ig sikerült az i5-ömet húzni tx3-mal, de ott még csak 1,2V-tal ment. Így volt prime alatt 75 fokos.
Szerintem sok plusz feszt ne adj neki. Amúgy meg 3,2-3,6ghz már bőven elég a 4890-nek.
Mondjuk nem gtaIV-ben, de a legtöbb játékban igen. -
dangerzone
addikt
válasz hegeanabol #34596 üzenetére
Csak a barátnője...
-
dangerzone
addikt
válasz hegeanabol #34573 üzenetére
Ramjaid milyenek?
800 mhz-sek? -ramszorzót beállítottad?Feszültséget emelted?
pci-e frekvencia 100-on van?De az is lehet, hogy csak ennyit tud a lap.
[ Szerkesztve ]
-
dangerzone
addikt
FPO alapján 4ghz környékén fog menni.
Az mondjuk mindenre elég.
De rekord döntögetést ne várj tőle. Már csak a stepping miatt sem.De amúgy az fpo nem minden. Lehet hogy 4200-ig is eljutsz vele.
-
dangerzone
addikt
Jaja. Most meglenne az 5ghz.
Ez van. Most már nem jutok el odáig.
Nem kerülök be az" 5ghz léggel csapat"-ba.Túl sikeres lapok voltak. Ez okozta a vesztüket.
Most egy kis q9300/q9400-ra hajtanék. Belőném 3,6-3,8ghz-re őket, aztán elég is lenne nekem. A q9550 túl sok volt nekem, meg drága.
Esetleg meg ideiglenesen egy e6750-e8200. Nagyon gyengus ez az E2180.
[ Szerkesztve ]
-
dangerzone
addikt
Én azért a hidegben megkínálgattam a procikat, amik úgy néztek ki ,hogy jobban mennek.
Persze csak validra adtam nekik 1,55V felett.
3dmarkoknál azért lejjebb vettem. Mert ott ugye többet dolgozik, jobban melegszik.
45nm-es procit meg lehetetlen lett volna léggel 80 fok alatt tartani 1,45V fölött.[ Szerkesztve ]
-
dangerzone
addikt
-
dangerzone
addikt
válasz pempellini #34480 üzenetére
Nekem volt 3is. A tapasztalatom az, hogy 3,4ghz-ig jól húzhatóak. Afölött is mennek 3,6ghz-t általában, de nagyon sok feszültség kell nekik. Nagyon melegszenek. Sokat fogyasztanak.
Azt ajánlom, ha cserélsz, akkor csak a q9xxx széria valamelyikére.
-
dangerzone
addikt
Az az inteles érték nem a max feszültséget jelenti.
Az egy VID intervallum. Tehát az adott szériájú procik ilyen vid-ekkel (biosból alap esetben ekkora feszültséget kapnak automatikusan) rendelkezhetnek.Szóval pl egy 1,1V-vid es processzort nem tudsz 1,3V-t fölé küldeni prime alatt léggel, mert túlmegy 80 fokon.
De egy 1,3V vid-es procinak napi használatra simán adható 1,4V.
Saját becslés szerint hűtéstől függően 9-13% plusszfeszültség adható a processzoroknak, amin napi szinten hajthatóak. Ha prime alatt 70 fok alatt marad, akkor az jó, mert ha sima alkalmazásokkal terheled 65 fok alatt megáll.
A nagy feszültség, amitől baja is lehet egy 45nm-es procinak huzamosabb ideig hajtva, a hűtést nem számítva, az 1,6V fölött van.
[ Szerkesztve ]
-
dangerzone
addikt
válasz dangerzone #34374 üzenetére
Nyertem 4 fokot a másik ventivel.
Már csak az mx3-as pasztát kell rákennem a noname helyett, aztán jó lesz.[ Szerkesztve ]
-
dangerzone
addikt
válasz F_Zolee #34334 üzenetére
Megpróbálhatod úgy is , hogy csak a proci feszt emeled. 3,6ghz-hez az még elég lehet. Viszont magasabb fsb-nél már emelni kell a vtt-t. Az mch-t meg általában akkor kell többet emelni, ha 4 rammodul van a gépben.
Egy kis segítség :* tehát az előző hsz-ben leírt feszültségek napi használatra még megfelelnek. De ez nem azt jelenti, hogy nem lehetnek alacsonyabbak. Szóval amit én írtam le, az a kb napi szintre megengedett maximum
[ Szerkesztve ]
-
dangerzone
addikt
válasz F_Zolee #34332 üzenetére
Procifüggő.
Ezt neked kell kitapasztalnod, hogy mennyit kér a proci.
Az mch- (északi hídnak), vtt (cpu termination) , és a cpu feszültségnek adhatsz kakaót.Az mch és a vtt maradjon 1,36V környékén, fejjebb ne. A cpu feszültséget meg úgy állítsd ,hogy windows alatt terhelés alatt a proci ne kapjon nagyon 1,35V fölött, és így jó beállításaid lesznek napi használatra.
Tehát ha növeled az fsb-t ,ezeket a feszültségi értékeket is változtatnod kell.
Általában az E0-ás E8400-ak 1,3V környékén azért mennek 4ghz-t.
-
-
dangerzone
addikt
válasz MZsoltee #34267 üzenetére
A vidnek a 45nm-es procik tekintetében már nincs olyan nagy szerepe, mint régebben.
Ahogy mondták, fpo alapján következtetni lehet a várható eredményére. De a legbiztosabb, ha saját magad próbálod ki.
A lap meg jó neki. P35-ben jól mennek a wolfik. Legjobb talán egy ds4 lenne, de nekem is ilyesmi (ep35-ds3) lapban mentek, mint a tied, és nem is akárhogyan.
[ Szerkesztve ]
-
dangerzone
addikt
válasz pobori lac #33811 üzenetére
Ez nem az a topik.
Egyébként 4830-asnál feleslegesebb oda nagyobb vga. Még ott is procilimit lesz.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest