Új hozzászólás Aktív témák
-
szoki12
csendes tag
hello
lenne egy kérdésem.
felraktam az xp úgy h kikapcsoltam az AHCI módot és utána letöltöttem egy sata drivert ami egy exe program volt felraktam és nem tudom visszakapcsolni a hardvereknél pedog felismeri a satat. itt egy kép a hardverekről: http://kepfeltoltes.hu/view/081227/sata_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
vagy ez nem az amire én gondolok?
üdv Dávid -
szoki12
csendes tag
sziasztok!
Ha valakinek driverekre van szüksége akkor itt nézzen körül.
http://www.x-drivers.com -
szoki12
csendes tag
Hali!
Megtudná mondani valaki ha kikapcsolom az AHCI modot h feltudjam rakni az xp-t az msi nitomra akkor a vinyó lassabb lesz vagy milyen hátránya van?
köszi
David -
válasz
Gézengúz #191 üzenetére
én elhiszem, hogy jól írta, de az akkor sem normális, hogy egy notiban ide módban, csak pio átvitellel megy egy merevlemez...
urbanjozsi; mivel nvidia chipset van a notidban, így felesleges az xp telepítőjét intel chipset alá való illesztőkkel telepakolni...
azt a notit először csak vista használatra tervezték - anno illesztők sem voltak elérhetőek xp alá, az msi letöltési részlegében -, és a bios frissítése útján utólag tették bele a kikapcsolható ahci módot! (még jó, hogy már nvidia chipset mellett is feszegetik az ahci módot, a notiknál is...)
-
válasz
urbanjozsi #189 üzenetére
mivel nem intel, hanem nvidia chipset van a notidban, így jól gondold át a döntésedet!
utána pedig ugorj neki a bios frissítésének!Cyberslider; más ott a gond! ide módban sem kellene pio módú sebességen működnie a merevlemeznek...
-
urbanjozsi
senior tag
Üdv!
Akkor itt is kérnék egy kis segítséget! Kérem ne öljetek meg azonnal
Egy MSI VR630X-051HU laptophoz, i945 vagy i965-el kell megcsinálnom a telepítő CD-t.
Másik topikban már kaptam helpet a boot pendrive-hoz, amit meg is csináltam, de ezt a módszert is meg akarom csinálni, aztán majd meglátjuk melyikhez lesz bátorságom... -
spyduck
nagyúr
válasz
Gézengúz #183 üzenetére
Hidd el simán menni fog, de ha nem hiszed olvasd el a többi hsz.-t, mindenkinek sikerült.
SATA mód előnye:
Kipróbáltam 2 ugyan olyan gépen. Előnye tényleg csak a hibernálásban van ami észrevehető de az nagyon. SATA módban a hibernálás 2s, ha nincs SATA mód nagyon változó de átlagban 15s. -
Gézengúz
addikt
na ha tényleg annyi a lényeg, hogy integrálok egy ahci drivert akkor nekiugrok........de nem úszom meg ennyivel érzem.......
-
Gézengúz
addikt
please valaki erre valamit én is ebben szenvedek.....ha nem lassulna be pio módban nem is érdekelne... de így.......
-
PeppErKorN
tag
Fel voltam készülve egy naphosszat tartó szívásra, de ezzel a módszerrel igen hirtelenül sikerült XP-t erőltetnem egy FU-SI-ra.
Nem tököltem sokat, az Nlite-al készítettem el az ISO-t és rögvest ki is írtam vele. Működik. -
fusion
csendes tag
Sziasztok! azt szeretném meg kérdezni, h ha a biosban át állítom a módot ide-ra akkor nem lesz meg a sata sbessége?
-
válasz
wandor0930 #175 üzenetére
amd platform alatt nem minden notinál jelentkezik a sata (nem ahci!) illesztő hiánya, viszont ha az újabb notik esetében ha nem települ fel sata módban az xp a sata csatolású merevlemezre, akkor a bios megfelelő beállításában kikapcsolhatod a sata módot;
sokan azért nem is veszik észre xp telepítésekor a dolgot, mert a sata mód alapértelmezésben tiltva van a bios megfelelő beéllításában! -
válasz
wandor0930 #172 üzenetére
korábbi hozzászólásodban még kimondottan sata illesztőt említettél, ami nem azonos az ahci mód illesztőjével, és rá is hibáztál, mert; a bios megfelelő beállításában amd platform alatt nem ahci, hanem kimondottan sata funkció van, és pont úgy kikapcsolható, mint az intel esetében az achi.
-
spyduck
nagyúr
válasz
wandor0930 #172 üzenetére
Elvileg az AMD-s procival szerelt notik chipsetjeinél nem kell szenvedni a sata driver integrálásával. Nem láttam még erre példát.
-
wandor0930
aktív tag
Tudom és nem kaptam rá választ...
Ezért érdeklödtem másutt is és ott mondták.Csodálkoztam is mert nemtom a proci hogy befolyásolja a vinyót...és azt akk megtudod mondani(esetleg linkelni), hogy milyen kell hozzá?
vagy esetleg azt megtudjátok mondani van-e ennél is lehetöség az AHCI mód kikapcsolására?
vagy ez minden notinál megvan? -
válasz
wandor0930 #170 üzenetére
1. hozzáértő ember mondhatta...
2. magad is kértél sata illesztőt 2 napja ilyen notihoz (GX610PX-059HU) az msi részlegben... -
wandor0930
aktív tag
Hy!
Nekem az lenne a kérdésem ha AMD-s a gépem akkor is lehet gond az XP felrakásával?
Nekem azt mondták hogy AMD esetében nem kell sata driver, de gondoltam azért rákérdezek mielött megveszem a gépet. -
BluEyes
őstag
válasz
(Darkwood) #167 üzenetére
Ok, sok szerencsét.
-
BluEyes
őstag
válasz
(Darkwood) #165 üzenetére
Total commanderben csomagold ki valahova. A diver az IDE /WinXP / sata_ide könyvtárban van. Remélem jó lesz.
Maga az integrálás folyamata nLite progival itten a topic elején jól le van írva, értelemszerűen az Intel driver helyett ezt a könyvtárat, benne az nvgts.inf-et adod meg. A többi lépés ugyanaz, mint a leírásban.
Aztán próba. Ha látja a hdd-t, akkor győztünk. -
BluEyes
őstag
válasz
(Darkwood) #163 üzenetére
Jó, mindegy. A képen az Általános fül van.
Akkor viszont találgatunk. Remélem van egy rw cédéd, hogy ha nem sikerül, ne termelj ipari hulladékot.
Menj fel az nvidia.com-ra, Download drivers, válaszd az nForce - nForce 6 series -
nForce 630i (mindegy melyik) - driver - xp - english sorozatot, és kapd le a drivert (125 Mega)
Utána folyt köv. -
BluEyes
őstag
válasz
(Darkwood) #161 üzenetére
Ott a képen a Részletek fül, katt rá. Fölső sor középen.
-
BluEyes
őstag
válasz
(Darkwood) #159 üzenetére
Elég. Remélem
-
JóGéza
aktív tag
válasz
Darth_Revan #156 üzenetére
Mintha a telepíteni helyett a letölteni szót használta volna.....
-
sondy
csendes tag
Helosztok. Tudna valaki segiteni hogy kell XP-t letolteni? megkoszonnem
-
BluEyes
őstag
válasz
(Darkwood) #152 üzenetére
Ne kérd el (illetve mindegy), azért kellene az a négy karakter, hogy tuti legyen a driver, ami szerintem jó lesz a géphez.
-
Gloob
addikt
Sziasztok
Most sikerült megoldani a problémámat újratelepítés nélkül. Már majdnem feladtam az AHCI bekacsolását a BIOS-ban. Végül le kellett tölteni az INTEL honlapjáról egy infinst_autol.exe progit. Azt feltelepítve már elfogadta a BIOS-ban az AHCI - ENABLED beállítást, és újraindulva felismerte a winyót új hardverként. Megmaradt természetesen a cd/dvd író is. Úgyhogy köszönöm a fáradozásaitokat, sikerült a művelet a Lenovo N200-on. Minden esetre nem volt egyszerű. -
BluEyes
őstag
válasz
(Darkwood) #148 üzenetére
Mindegy is. A tulajdonságoknál (2.kép) katt a Részletekre, és nézd meg, hogy ez után: PCI\VEN_10DE&DEV_.... mi a következő 4 karakter (a pontok helyén).
-
BluEyes
őstag
válasz
(Darkwood) #148 üzenetére
Ok. Ott vagy a gép mellett?
-
BluEyes
őstag
válasz
Darth_Revan #145 üzenetére
Cipőt a cipőboltból
[link]
Már az ich10 is benne van. -
Darth_Revan
veterán
Spyduck!
ICH9M-hez tudnál szerezni SATA drivert? (olyat mint ami az 1. hozzászólásba linkeltél)
Azt sikerült megoldanom, hogy már úgy rakok fel SATA drivert, hogy fel van rakva az XP és visszakapcsolom SATA AHCI módba, de viszont ebben az esetben még a korábbinál is lassabb lesz az egész XP működése...(kikapcsolt AHCI-val, az XP által felrakott driverekkel is lassú az XP) az meg nekem nem igazán jön be, hogy az XP lassabb mint a Vista...Boot ideje az XP-nek kb 3x(!) lassabb és oprendszer alatt is lassabban reagál dolgokra. Max abban reménykedek, hogy az általad leírt módszerrel beleintegrálnám a SATA drivert és már alapból úgy raknám fel. (csak ehez kéne ICH9M driver)
-
BluEyes
őstag
válasz
(Darkwood) #143 üzenetére
Jó.
Ha már ott van a kolléga, írogassa fel a gépben lévő eszközök típusát. Azaz bluetooth, vebcam, kártyaolvasó, ujjlenyomatolvasó, meg hasonlók, amihez valszeg spéci driver kell, amit az xp alapból nem tartalmaz. Azért, hogy ha gond lenne a gyári driverekkel, tudjad hogy mihez is keresel drivert pontosan. -
BluEyes
őstag
válasz
(Darkwood) #141 üzenetére
Naccerű! Eszközkezelő, Ide, ata, atapi vezérlők, és nézd meg, mi van ott.
-
BluEyes
őstag
válasz
(Darkwood) #139 üzenetére
A vista még működik rajta?
-
BluEyes
őstag
válasz
(Darkwood) #137 üzenetére
Persze. Csak értelemszerűen nem az inteles drivert köll belepakolni a telepítőbe, (már ha nem intel vezérlő van benne) hanem a gépben lévő vezérlő driverét. Tudni kéne, hogy mi van a notiban. Derítsd ki.
Biosban AHCI-IDE átkapcsolás nincs meg, vagy megvan, de nem műxik úgy se? -
(Darkwood)
őstag
Ismerősömnek van egy Siemens amilo PA 2548 notebook-ja és Nvidia nForce 630m chipset-es. A gond természetesen az vele, hogy nem megy fel az XP, se bios frissítéssel, se bios állítgatásokkal, így a nlite progival kéne megcsinálni, de a kérdés az, hogy ezzel a chipkészlettel lehetséges-e?
-
Fejo
őstag
Sziasztok!
Megjött az új Dell XPS notim, amin Vista van és egy reinstall dvd-n kaptam egy vista business-t, ami gyárilag van telepítve.
A kérdésem az lenne, hogy a gyárilag telepített Vista Business-re lehet XP-t tenni? Simán downgradelni kell vagy format C: ?
Borzalom ez a Vista... -
Coolmat
őstag
Na, kicsit tisztázva a dolgot: az általam leírt és itt linkelt módszert egy MSI GX600PX-214HU notin alkalmaztam, amiben PM965 chipszet van ICH8M déli híddal. Más notebookokban ez nyílván eltérhet, tehát könnyen lehet, hogy más driver kell hozzá. A P45-re keresztelt driver tartalmazza az ICH8 és ICH9 déli hídnak a mobil! változatához szükséges drivereket, és még egyéb mást is, de azok nem mobil cuccokhoz valók (vagyis ha mobil 965-ös chipkészleted van és ICH8M-es déli hidad, vagy a legújabb Intel centrino 2-es chipkészleted és déli hidad, akkor lesz csak jó). Kali által linkelt driver régebbi chipkészleteket is támogat, elvileg annak jónak kell lennie.
-
többször leírtam, hogy ültesd át a leírást a te notidra! nem minden notiban azonos chipset...stb van, tehát nem minden ahci/sata illesztő jó, minden típusú notihoz!
a lenovo 3000 n200 notikban a leírás szerint gm965 vagy pm965 express chipset van, ezért próbáld meg az alábbi illesztővel a már korábban linkelt módon; 965
(ahogy nézem, amivel korábban róbáltad, az p45 chipset alá való volt...) -
Gloob
addikt
"Gloob; esetleg rossz ágon, és/vagy rossz illesztővel"
Nem tudom. Az általad belinkelt fórumhozzászólásban szerepel a driver linkje. Azt töltöttem le, és azzal próbáltam. Meg is találtam az említett eszközt, és ki is cseréltem a hozzászólásban írtra. Legfeljebb az ág az lehet rossz, bár én az eszközkezelőben csak egy helyen találtam meg az Intel ICH8/M Ultra ATA storage controllers-t. Ha esetleg még valahol megtalálható akkor írd meg. Esetleg az nem játszik szerepet hogy ez a lapos egy Lenovo, amiről a fórum szól az pedig egy MSI noti? -
amellett, hogy magam is többször sikerrel elvégeztem már ezt néhány ismerős notiján, még keresni/linkelni akartam az msi topic néhány hozzászólását - ahol többen is leírták, hogy nekik sikerült ezzel a módszerrel a művelet -, de így már felesleges!
köszi a megerősítést!Gloob; esetleg rossz ágon, és/vagy rossz illesztővel próbáltad!
-
ABE
őstag
Pedig működik a módszer, én HP notin próbáltam. Így csináltam: Windows feltelepült -- > gépre fel a chipset driver --> újraindítás --> megfelelő SATA driver hozzárendelése eszközkezelőben --> gépet újraindít, de egyből be BIOS-ba --> natív mód visszaállít --> Windows feláll -- > örömbódottág.
-
Gloob
addikt
Szia
Nem akarok vitát kelteni, de kipróbáltam a linken említett módszert. Azzal kezdte, hogy nem található az eszközhöz hozzávaló driver. Amikor ennek ellenére feltelepítettem, azt elfogadta ugyan, újraindítás után már az új drivert mutatta, de a bios-ban visszakapcsolva az AHCI vezérlőt olyan szép kékhalál lett a vége, hogy öröm volt nézni. (már aki szereti az ilyet - én nem) Végezetül ki kellett kapcsolni az AHCI-t és utána már megy a WinXP rendesen. Úgyhogy hajlok Kémkacsa megoldása felé, hogy ez utólag már nem állítható be. Vagy újrarakom az XP-t vagy marad egyenlőre így. Ennek ellenére, ha valaki tud valami megoldást azt elfogadom, és kipróbálom. Egyenlőre nem nagy dolog újrarakni a rendszert, hisz még teljesen üres.
Üdv: Gloob -
nem kell teljesen újra telepíteni az egész oprendszert, utólag is beadható az ahci/sata illesztő a rendszernek, és ha ez megtörtént, utána a bios megfelelő részében engedélyezhető az ahci mód, rendesen fog indulni a rendszer - nem kékkel!
az msi részlegben volt már erről szó bővebben, belinkelem azt - csak ültesd át a leírást a te notidra; link -
spyduck
nagyúr
Ha megnézed az első hsz.-t láthatod, h kell olyan XP-t csinálni amivel ez a probléma kiküszöbölhető.
-Ha sima xp-vel telepítesz akkor ki kell kapcsolni AHCI-t. Ha felraktad az XP-t így akkor ne kapcsold vissza az AHCI.t mert "kékhalál fogad". Nem tudsz ezzel semmit se csinálni, integrálni kell az XP-be a sata drivert.
-Látható előnye a ki-be kapcsoláskor és a hibernáláskor lesz, talán egy picivel gyorsabb, de túl sok értelme sztem ninhcs. -
-
Gloob
addikt
Sziasztok
Egy Lenovo 3000 N200-as új laptopra a bios-ban AHCI-disabled beálllítás után tudtam feltelepíteni az XP-t, mert különben nem látta a SATA II-es vinyót. A telepítés után viszont nem tudom engedélyezni az AHCI-t. Illetve tudom a BIOS-ban engedélyezni, de az XP a betöltés közben egy szép kék képernyőn közli, hogy a rendszer biztonsága érdekében leáll. A kérdésem az, hogy lehet-e egyáltalán ezek után engedélyezni valamilyen módon? Egyáltalán van-e valami értelme, van-e valami érzékelhető sebesség növekedés? Ha igen akkor hogyan kell megoldani? Most már van olyan XP-m amiben bent van a driver, de ha nem jár semmi érzékelhető többlettel akkor nem telepíteném újra. Persze ha van érzékelhető haszna akkor meg fogom tenni.
Előre is köszönöm a választ.
Üdv Gloob -
smot
csendes tag
köszi a linket
-
lúzer
veterán
válasz
BigBadPlaYeR #114 üzenetére
lehet hogy véletlen, a Te gépeden ki volt kapcsolva a nativ sata mode?
-
törölt tag
Hello. Ez a problem nem csak az XP home verziónál áll fenn? Én tavaly cseréltem le a winchesteremet SATAII-re, és minden gond nélkül telepítettem rá XP pro sp2-t.
-
Cadal
őstag
Bevallom őszintén, most hogy kicsit elgondolkodtam az nLite használatán, rájöttem, h sztem én szúrtam el valamit. Bár amíg az első hsz.-ben az 1.3.5-ös verzió van, perpill a neten lévő legfrissebb az 1.4.8-as verzió (de ez sovány vigasz/mentség). És a hiba amit ejtettem sztem az az, hogy amikor kéri "választd ki a hardware pontos típusát és az OP rendszert" nem esett le, hogy ki kell jelölni több drivert is a felsoroltak közül
ergo csak kb az első drivet integráltam és ráadásul "általános PNP drier" módot pipáltam ki.
Na mind1 a noti a nővéremé, pár hónap és úgyis összekuszálja, akkor meg majd nyúz hogy rakjam neki ujra a wint. Na majd akkor tudni fogom mit hogyan kell csinálni. -
And-rew
csendes tag
"Van egy olyan módszer is, h bios-ban a SATA módot kikapcsolod."
Nekem ez a mondat segített.Köszi
Nagynehezen megtaláltam,de nem volt egyszerűHP 530 -> System Configuration
Device Configuration
SATA Native Mode -> DisabledLeírtam ide is,de leírom HP-s topikokba is.Még1szer kösz.
Már csak azzal a kurva hangal kéne kezdeni vmit ugyanis az XP kompatiblis illesztőprogramot baszik fölrakni
Új hozzászólás Aktív témák
- Újratervezés: biztonsági okból változtat a Tesla
- Linux kezdőknek
- Spórolós topik
- Építő/felújító topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Futás, futópályák
- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
- Synology NAS
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Apple Watch
- További aktív témák...
- Szép! Lenovo Thinkpad T14 G3 "Golyóálló" Üzleti Laptop 14" -50% i5-1250P 12Mag 16GB/512GB FHD+ IPS
- Lenovo ThinkPad T14 Gen 1 - Ryzen 5 Pro 4650U, 16GB RAM, 512GB NVMe SSD - Szépséghibával, áron alul!
- Lenovo ThinkBook 16 Gen 6
- Bivaly Lenovo T14 gen5 (Core Ultra 7 32Gb DDR5 1 Tb SSD) laptopom eladó 2 év gyártói garanciával!
- Dell G15 Gamer laptop - DLL5511306108
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 256GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3405
- Telefon felvásárlás!! Honor 400 Lite, Honor 400, Honor 400 Pro
- Sima Vs.Windows Logitech Mx keys s plus és hagyományos Mx keys magyar bemutatása. Új videó linkel
- Új FULL HD webkamera + Számla
- Kezdő Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 7500 / GTX 1050Ti / 16GB DDR4 / 128SSD+1TB HDD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest