- Milyen egeret válasszak?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen TV-t vegyek?
- Hisense LCD és LED TV-k
- TCL LCD és LED TV-k
- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
- HDD vs SSD: Ki nyer 2025-ben? – Tech Percek #4
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
Új hozzászólás Aktív témák
-
anonim80
csendes tag
Sziasztok. Adott egy 10éves MSI laptop, egészen tavalyig XP volt rajta. Utàna win7következett. Szinte csak az van rajta, de lassú mint a lajhàr. Az XP- t ha visszarakom, az gàz?
(kéretik nem nevetni)
-
Grasso79
újonc
Segítséget kérek van egy HP 250-es notbukom 5 éve vettem, Win 8.1 van rajta, és mivel én látássérült vagyok, és az XP-t ezerszer jobban csípem, mint az utána jött összes többit a kinézete, és a színkezelése miatt, ezért egy XP-t szeretnék felrakni a gépre, csakhát nem engedi. mondták, hogy a SETAP-ban a bootolós résznél állítsam a legaci supportot disabled-re, megcsináltam, azóta azt mondja minden egyes bekapcsoláskor, hogy nincs oprendszer a winyón
, és a legaci support-ot állandóan vissza kell állítani enabled -re
az elem kezd kimerülni, vagy én _____tam el valamit nagyon? mit csináljak?
-
helotelapo
újonc
Sziasztok az alábbi képernyő jön be amikor bekapcsolom a gépemet. Sajnos nem tudom hogy eredeti e windowsom, nem igazán értek a dolgokhoz
valószinűleg nem az, mivel sem a dobozban sem a gépen nincs eredetiséget jelölő matrica, egy asus laptopról van szó egyébként tudnátok segíteni hogy mit csináljak a vészesen közeledő augusztusi dátumig?! akitől vettem a gépet már nemtudom sajnos megkérdezni ti vagytok az utolsó reményem!!! Előre is köszönöm a segítséget!
-
makrodom
csendes tag
Sziasztok! Lenne egy fontos kérdésem! Van egy HP 650-em, gyári Windows 7 Ultimate 64bit van rajta, és szeretnék rá a Windows 7 helyett XP Professional-t telepíteni. Előre keresgéltem a neten és nem igazán találtam drivereket. A gyártó oldalán csak képernyő driver van fent XP-hez. A kérdésem az lenne, hogy mit javaoltok? Vágjak bele a telepítésbe? Lesznek hozzá driverek további keresgéléssel?
Előre szeretnék informálódni, nehogy pórul járjak!Köszi a válaszokat!
Üdv! -
Becikeee93
újonc
Esetleg valaki Hp 650 hez tippeket? Hogyan lehetne rátelepíteni Windows Xp-t?Esetleg Sata letöltő link?
Előre is köszönöm a segítséget. -
sörösló
aktív tag
válasz
Lajos11107 #434 üzenetére
Az Xp fura jószág. Alapvető fontosságú dolog a töredezettségmentesítés legalább havonta. Ha nagyon tarka, akkor én 2-3 alkalommal is megcsináltatom egymás után. A másik a Ccleaner program, amit automatikusan indulóra kell beállítani. Bekapcsoláskor kitakarítja a szemetet, ha kéred rendbeteszi a registry-t, megnézheted az automatikusan induló progikat, ezek jó része kikapcsolható. A merevlemezen legaláb 30% üres hely kell neki. A feleslegesen C: meghajtót foglaló képeket, miegyebet rakd máshová!
-
peti2010
csendes tag
Sziasztok!
Ezt AMD-s laptopon hogy tudom megcsinálni? Az istenért sem akar működni!
Gépem típusa: Hp Compaq Presario CQ 56 187 SH
Előre is köszönöm!
Üdv.: Péter -
Lajos11107
tag
Sziasztok!!
nekem fent van a laptopomon,a windows xp s3-mas,és valamiért amikor meg nyitom a saját gépet,és elhúzom lehet látni hogy be van lassulva valamiért,ez lehetne orvosolni??
-
ihanko
csendes tag
Sziasztok
A segítségeteket szeretném kérni. Van egy Toshiba satellite A110-195ös laptop, amire szeretnék win xp-t felrakni. Az eredetileg hozzá adott cd már nmincs meg, szoval egy standard xp-t kell rárakni. A következő hibákkal szembesültem:
1. Fel is raktam a win xp-t, de azt vettem észre, hogy nem formázta le a hdd-t, pedig az jó lett volna.
2. Valamint mikor felajánlotta, hogy más particióra is rakhatom, akkor azt sem engedte.Van valami ötletetek, hogy telepítés előtt hogyan tudom teljesen letakarítani, hogy tiszta vinyóra menjen fel és hogy partícionálni tudjam?
Esetleg, hogy hol tudok beszerezni egy eredeti toshibás telepítő cd-t?
Előre is köszönöm.
-
lszep
csendes tag
Sziasztok!
Egy HP ProBook 4330s-re próbálok XP-t telepíteni Linux után.
Elsőre a telepítő fileok betöltésekor kék halál lett, amit megoldottam a BIOS-ban IDE-re átváltással.
Most odáig eljutok hogy kiválasztom hova telepítsem az XP-t, de nem sokkal utánna újraindul és "LEMEZHIBA Nyomjon le egy gombot az újraindításhoz" üzenet jelenik meg.
Ha van valakinek valami ötlete szívesen fogadnám. -
Tambika
csendes tag
Spyduck , Köszönet a leírásért sikerült feltelepíteni végre az xp-t.
-
Fecó
csendes tag
Toshiba C660D-1E1 laptopot vettem, de a Win XP-hez a VGA drivert nem találom hozzá sehol.
Valószínűleg AMD Radeon HD 6330M 512 MB önálló videokártya van benne.
Segítségeteket kérném, hogy hol találom a VGA drivert ?
Előre is köszönöm!
-
Hunyus
senior tag
Sziasztok.
Egy ismerősömnek van egy Toshiba NB300-100 notebookja.Windows starter van rajt neki.De nagyon lassú a gép,egy webböngésző megnyitása is hosszabb ideig tart....Néztem feladat kezelőbe h olyan 6-700mb memóriát igényel folyamatosan,mikor nem is megy semmi konkrét dolog..A háttérbe biztos sok felesleges megy,de annyira nem értek hozzá,hogy minden olyat ami nem kellhet azt kikapcsolgassam.Ezért gondoltam hogy egy Xp.t kellene feltelepíteni rá.Az csak 200mb környékén "eszik",gondolom én h gyorsabb lenne Xp.vel a gép.Persze nem 1csúcsgépről van szó,de amúgy is csak internetezésre van,ahoz meg szerintem elégnek kell lennie.A gondom az hogy nincs benn se dvd-cd meghajtó,így onnan nem tudok telepíteni.Boot menübe vagy biosba sincs semmi még usb-pendriveról se lehet telepíteni.Olyan van hogy LAN.Tehát ez lenne a kérdésem hogy LAN-ról hogyan tudom én feltelepíteni,vagy mit tudnátok ajánlani?Előre is köszönöm -
Tambika
csendes tag
Sziasztok! Nekem hasonló a problémám mint akik már itt elöttem irtak fujitsu siemens amilo pi1505 laptopról van szó. Értem h integráljak bele nlite-al drivert a telepitőbe. Nekem annak a drivernek a linkje kellene amit bele kell integrálni. Letöltöttem 1 elvileg hozzávaló sata drivert de az 1 exe fájl és nem tudom belerakni.
Már az ideg megöl
vagy lehet h rosszul csinálok vmit ? vki segitsen
-
dada0123
csendes tag
Mostmár jobb a helyzet a kék halál eltűnt méár, mert átállítottam IDE-re. De megint ugyanaz a probléma hogy újraindúl.. Már nem tudom mi a megoldás =////////
-
dada0123
csendes tag
Sziasztok! Egy Acer Aspire 5738 lenne szó! Még ilyennel nem találkoztam de kikérem a tanácsotokat, mert lehet hogy több tapasztalatok van benne. Megcsináltam ezeket ami ez a topik tartalmaz, de sajnos ugyanúgy kék halállal kifagy.. mármint a telepítő elindul .. betölti a szükséges fájlokat a cd-ről.... és mielőtt a hova telepítse, mit formázzon az már nem jön be.
Az előzőkben az volt a probléma hogy egy WIn7mellé egy vista volt telepítve.. ami nem nagyon szerencsés de meg kell csinálnom egy ismerősömnek...Amint a Win7 vagy Vista CD-t akarok bebootoltatni akkor hibaüzenettel megáll az egész Próbáltam Linuxot is de se liveban, sem telepíteni nem tudom mert újraindul az egész gép. Nem tudom mi a megoldás segítsetek.. köszönöm aki válaszol a kérdéseimre.))
-
czmarek97
csendes tag
Köszi szépen.
Végül összejött az egyik driverrel!!! -
czmarek97
csendes tag
Köszi szépen megpróbálom.
-
czmarek97
csendes tag
Hol tudom leszedni a kegújjabb sata driver?
-
czmarek97
csendes tag
Szevasztok!
Bocs. Most vettem egy hp compaq presairo cq 56 típusú gépet, és nem megy rá az xp (kékhalál) végigolvasam az egész topikot, letöltöttem mindent mindent betettem txt driverként de nem megy!!!
Lécci segítsetek -
pimmi
senior tag
Hali, ha esetleg valaki olvassa még ezt, légyszi segítsen.
Adott egy ilyen lapos HP Pavilion dv5-1140eh vista gyárilag telepítve,2 napja szívok vele, nam megy fel az xp,
a biosban nincs állítási lehetőség, nlital integráltam intel drivert , de igy is kékhalál, lehet nem jól csinállok valamit, milyen drivert kell pontosan integrálni, jó lenne link hozzá.
köszi előre is -
ErosenZold
senior tag
válasz
kraftxld #413 üzenetére
Áhh kössz de már megoldottam. Leszedtem egy 2010 12.00 ig integrált Xp-t + integráltam bele megfelelő sata drivereket és most már megy. Nem kicsit voltam boldog
De körbenéztem 1-2 angol fórumon és ott is elvétve írják ezt a hibát ami nálam jelentkezett de senki nem tudja hogy lényegében mi a gebasz
-
kraftxld
félisten
válasz
ErosenZold #411 üzenetére
Intel 945GM chipset van benne, ugyhogy elso korben en megprobalnam beleintegralni a SATA drivereket az intel inf update tool-bol, ha nem megy akkor kapcsold at AHCI modrol compatibility-re a BIOS-ban.
-
ErosenZold
senior tag
válasz
ErosenZold #411 üzenetére
Ha meg ezzel a progival csinálom, akkor miután felrakja magát újraindul és befagy a "Nyomjon egy gombot..." részénél
-
ErosenZold
senior tag
Valakinek van valami tippje hogy egy Fujitsu Siemens Amilo Pi1505 laptopra hogyan tudnám felvarázsolni az xp-t? Egyszerűen képtelenség felrakni rá, mert a HDD-t nem ismeri fel
-
válasz
Nightvision1 #409 üzenetére
Garis a gép?
Akkor vissza kéne vinni.Ha már nem garis, akkor meg kivenni a merevlemezt, beletenni egy másik gépbe, és kipróbálni megy-e.
-
ro_bert17
őstag
válasz
Nightvision1 #407 üzenetére
1 hsz.?
Egyébként az Xp már nem kifejezetten egy mai op. rendszer. A 7-es korrektebb sok szempontból. Driverek különben lesznek a kis aceredhez? -
Nightvision1
tag
Sziasztok.
Adott egy acer emachines 725-ös laptop.Eddig windows 7 futott rajta,ami simán felment,most viszont az xp-met akarom visszarakni,de nemműködik.
Mikor megformázza a merevlemezt,akkor kiirja,hogy Lemezhiba,nyomjon meg egy gombot...De ez nem csinál semmit.
Válaszokat előre is köszönöm! -
beriimi
csendes tag
remélem vki tud segitteni.
az a gondom hogy van egy asus eee pc 901 em.windows xp sp2 van rajta.mivel nincs a netbook on dvd/cd meghajtó igy letöltöttem az sp3 at a gépre hátha végre engedi frissiteni a drivereket és magát a vwindowsot is.
mivel a gépre van eltöltve,nem okoz e gondot ha igy simán frissitem az sp2-t sp3 ra és nem okoz e adatvesztést vagy összeomlást.arra is gondoltam hogy átmásolom memokarira és onnan telepittem,de amég nem kapok biztato választ addig nem probálkozok.
még annyit hogy nincs kedvem direkt erre a célra vanni külsö meghajtót venni ha nem muszály. -
sorbit_4
csendes tag
-
kpzs
csendes tag
Hello!
Win xp-n eszközkezelőben kérdőjeles: háttértár vezérlő.
Emiatt nem tudom újratenni a rendszert, mert ahogy bootolok cdről kiírja,h nincs észlelhető merevlemez, kapcsoljam be stb.
Kérlem, aki találkozott már ezzel vagy ismeri a problémát írjon!
A gép: FS lifebook c1320
Köszi a segítséget!
És bocs az off miatt. -
apcsa65
csendes tag
A hangkártyának, a wlan kártyának, és valami társ proceszornak nincs meg a megfelelő drivere .
-
apcsa65
csendes tag
Hali !
Tudna nekem valaki segíteni, ehez a géphez kellenének xp driverek : packard bell easynote sj 51 b 088
Előre is köszönöm !
-
-
ColemanV
csendes tag
Bezony, bios nem látja, boot menüben nincs ott.
Okés, vettem az adást, akkor az első feladat, hogy a bios lássa.
.
Asztali gépről van szó.
Öh, meg vagyok fáradva ma, a gép nem az enyém, ismeretlen a származása.
Eccer levadásztam a típusát az alaplapnak, kinyomtattam, odaadtam a tulajnak, fejből most nemtom megmondani, de ha megint belemászok majd jól megmondom
.
A HDD SATA2-es Samsung, de mivel az is rá van vésve magára vinyó felületére, majd akkor tudom megmondani nem-fejből, ha kivadászom a gépbőlAz nem ma lesz mert elpusztulok rögvest
.
Azét köcce a segedelmet, írok ha fejlemény van -
BluEyes
őstag
válasz
ColemanV #393 üzenetére
A bios nem látja? Bootmenüben nincs ott? Ez esetben frissíts biost. Ha még ekkor se, akkor lehet hogy át kell majd állítanod a hdd-t sataII-ről sataI-re. A gyártó honlapján találsz hozzá útmutatást.
Egyelőre azt oldjad meg, hogy a bios megtalálja, minden más majd utána.
A sata hdd-hez az xp-nek driver kell, nem a formázás miatt nem akar települni.
Miféle noti, milyen csippszet? Milyen hdd?szerk: egyáltalán notiról beszélünk? Ha nem, akkor milyen alaplap?
-
ColemanV
csendes tag
Szóval csináljak kézileg egy bootolható WinXP CD-t amiben ez a csodás file is benne van a laphoz valósi SATA driverrel egyetemben, egészen konkrétan a Win CD I386 könyvtárába belegyömöszölve és aztán kiírva?
.
Ha ezek után sem megy, akkor bios frissítés? Csak azért mert a biosban nem látja a SATA vinyót...
.
Olyankor mi van, ha egy IDE vinyóra telepítem a WinXP-t, és onnan kísérlem meg formázni a SATA HDD-t, majd arra telepíteni a Winfost? Akkor működhet a SATA-ról bootolás a későbbiekben?
.
Meg.. Mintha a Windowshoz kellene valami vacakot letölteni, hogy szíveskedjen érzékelni a SATA HDDt (ez csak úgy beugrott, mert mikor háttértárnak vettem az első SATA vinyómat egy darabon azzal vacakoltam, hogy látható legyen.) -
BluEyes
őstag
válasz
ColemanV #391 üzenetére
Hát hogy elbasztad. Textmód kell (azaz a driver könyvtárban ott kell legyen a txtsetup.oem fájl is), és persze a csippszetedhez való sata drivert kell integrálni. Ha van a biosában ahci-ide átállítási lehetőség, akkor viszont azzal jársz a legjobban, ha átállítod ide-módba, akkor az nLite történetre nincs szükség.
-
ColemanV
csendes tag
Üdv mindenki!
.
Van nálam egy kb. két-három éves alaplappal szerelt gép, hozzá egy vadi zsír SATA2 HDD, amire fel kellene tolnom a win XP-t
.
Fogtam az eredeti WinXP-t, Nlite nevű csodával bele gyömöszöltem az állítólagos SATA vezérlőket, kiírtam egy bootolható CD-re.
WinXP install indít és közli velem, hogy az install nem végrehajtható, mert a gépben nincs vinyó.
Ilyenkor mi a kánya van? -
audi100td
nagyúr
Sziasztok,
van nalam egy MSI S310-es laptop, gyarilag Vista van ra telepitve, Xp-t hogyan tudnam ra feldobni? Xp lemezröl nem bootol be, kiirja, hogy ellenörzi a szamitogep hardverkiepiteset, majd fekete kepernyö fogad, csak Vista vagy Win7 telepitöre reagal rendesen.
Elolvastam az elsö hsz-t, de ez a laptop AMD chipsetes (SB460-as deli hiddal), de nem hinnem, hogy a Sata driver lenne a problema, Vista alatt megneztem eszközkezelöben es IDE modba megy a vinyo.
-
Relisys
senior tag
Hello!
Fujistu Siemens Amilo Pi 1505 -höz hol tudok sata driveret letölteni?
-
Panthera
őstag
Sziasztok!
Compaq Presario CQ61-315SH VL289ea-hoz kellenének xp driverek. Leginkább a hangkártya típusa érdekelne. Újabban milyen típust szokott előnyben részesíteni ez a gyártó?
-
katt777
félisten
Ja, ez a marketing, csak sajna sok program, és rengeteg játék sem veszi be. Biztosan ők tudják rosszul.
Amúgy tudom, hogy működnek a Windows-ok.
Havernak pont azért kellett volna 2 rendszer (amiért egyébként nekem is van XP-m is), de max. annyit tűrt volna el, hogy boot manager-rel kiválasztja, amelyik kell. Nem számítástechnikus, és esze ágában sincs minden váltásnál a biosban matatni az AHCI és a VGA beállításokkal, mert AHCI-módról és PowerXpress-ről sem mond le. Lényegében szokásosan szarok az MS termékei, ha meg nem tetszik, vegyél új rendszert, és dobd ki a drágán megvásárolt játékokat, mert kártérítést senki nem fizet. -
szinte minden xp alatt futó alkalmazás révehető a vista/win 7 alatt történő futtatásra; telepíteni és futtatni is lehet vista vagy xp kompatibilis módban az alkalmazásokat win 7 alatt!
telepítés; jobb klikk a telepítőre -> tulajdonságok -> kompatibilitás -> futtatás a következő kompatibilitási üzemmódban; vista/xp...stb -> alkalmaz -> ok! utána jobb klikk a telepítőre -> futtatás rendszergazdaként -> így telepíteni!
futtatás; jobb klikk az alkalmazás ikonjára -> tulajdonságok -> kompatibilitás -> futtatás a kövtkező kompatibilitási üzemmódban; vista/xp...stb -> alkalmaz -> ok! utána futtatás normál vagy rendszergazda módban! -
katt777
félisten
Akkor már csak azt áruld el, hogy miután integráltam, miért csak annyi változik, hogy később fagy szarrá a gép, azaz nem telepítéskor, hanem amikor feltelepült az XP. Megjelenik a logó, gondolom, kezdené a rendszerbeállítást, és kék halál.
Én nem is láttam a listában K-s gépeket.
Most tolom fel havernak IDE módban, hogy működjön, csak így meg a W7 nem fog menni a másik partíción.Mondjuk azt amúgy is újra kell telepíteni, mert AVG ellenére beszedett valami szart a netről. Haverom meg meg fog lincselni.
-
katt777
félisten
Felőlem AK50-es is lehet, 780G chipset, integrált 3200 + HD4570, 2 magos AMD proci, 3GB RAM,250GB vinyó. Azt olvastam, hogy AMD-nél az integrálás esetén is be kell tölteni az AHCI drivert, de ez a balfasz nem látja a pendrive-ot, ill. csak A: meghajtón hajlandó keresni.
Nem találom az ASUS oldalán. -
katt777
félisten
Sziasztok!
Adott egy ASUS KA50-es notebook, de integrált AHCI meghajtóval sem megy fel rá az XP, restartkor kék halál. Van rá valami megoldás? Sajna sehol nem találom a reg-modos, utólagos AHCI meghajtó illesztést. -
karakpecze21
senior tag
válasz
karakpecze21 #371 üzenetére
Már kaptam segítséget egy másik topic-ban, köszi.
-
karakpecze21
senior tag
Üdv!
Lenne egy kérdésem, hátha valaki itt tud segíteni:
Haverom vett egy új laptopot.Xp-t szeretne rá feltelepíteni.
Elindul a telepítés, majd egy idő múlva kék halállal megáll.Más op rendszer gond nélkül felmegy rá, de az xp nem.
Így már én is jártam az enyémmel, de én akkor lemondtam az xp-ről.Nekem nem volt fontos hogy xp legyen a gépen.
Az új laptopoknál sokszor fordult már elő ilyen, hogy az xp nem megy rá fel.
Állítólag pedig valahogy meg lehet oldani, de sajnos nem találtam rá megoldást sehol sem.Aki tud, legyen szíves segítsen.
Előre is köszi. -
Ł-IceRocK-Ł
veterán
adott egy Acer emachines 725
gyári linuxxal, és a beállításoknál hogy dvd-ről bootoljon, nem lehet megoldani, sehogysem, valakinek valami ötlet? -
-
Panthera
őstag
Valaki be tudná linkelni a Fujitsu Li 3710 SATA drivert?
-
airmax
csendes tag
Már töbször megnéztem de jót szedtem le az asus honlapjárol->http://hu.asus.com/product.aspx?P_ID=vehI4ghphaA91hRu
de folyamatosan azt irja
-
airmax
csendes tag
Sziasztok!
Van egy asus M51A tipusu notim amire probléma mnetesen ráment az XP ,de mikor a drivereket akartam felrakni kezdve a chipsettel ezt irta ki:
This computer does not the minimum requirements for installing the software
valaki tudja h miért nem engedi fel a drivereket? (az asus lapjárol szedtem le öket)
-
BluEyes
őstag
AMD 7xx csippszet esetében hasonlóképp kell eljárni, mint az Inteles alaplapoknál [link] A különbségek a következők:
Az inteles driver természetesen nem jó nekünk. Az AMD-féle SATA driver benne van a teljes Catalystban, de külön is letölthető. A RAID driver kell innen.
Töltsük le, csomagoljuk ki valahova.
Most a 32 bites "hagyományos" XP-hez mutatom be a folyamatot, 64 bites verzió esetén természetesen az x64 drivert kell integrálni.A szükséges driverek az x86 könyvtárban találhatók. Ahhoz, hogy majd a text-módú integrálás sikeres legyen, be kell ide másolnunk a txtsetup.oem fájlt.
Indítsuk az nLite-t, a #38-ban leírtak szerint, a driver lelőhelyeként természetesen az imént előkészített x86 könyvtárat adjuk meg:
Textmódú driver legyen bejelölve, és válasszuk ki az integrálandó drivert.
Vigyázat!!!
Itt - ellentétben az inteles módszerrel - csak az x86 drivert jelöljük ki!
Az x64 driver integrálása esetén egy használhatatlan telepítőt kapunk, kékhalál képernyő lesz a végeredmény a telepítéskor.
Ha minden rendben ment, akkor a driver hozzáadódott a telepítőhöz. Nyomjunk Tovább-ot, és innentől a #38-ban leírtak szerint menjünk tovább.
Sok sikert!
-
BluEyes
őstag
válasz
fallen1982 #355 üzenetére
pü
-
fallen1982
csendes tag
Sziasztok!
Egy Gateway ML6227q típusú laptopra szeretnék XP-t telepíteni, de előállt pár probléma.
1. Sajna a gépben rossz a beépített DVD-rom így sajna az kilőve.
2. Van USB-s külső dvd olvasó, de arról valamiképp nem hajlandó Bootolni.
Próbálkoztam a pendriveos megoldással kipróbáltam 3 féle variációt, de egyiksem működött, ami jónak tűnt annál fellépett a kékhalálos probléma.Ha valaki tudna segíteni, megköszönném, mert mostanra már tanácstalan vagyok. (2napja szívok vele... )
Előre is köszi
-
spyduck
nagyúr
HP 6930p-hez linkelne nekem vki egy AHCI drivert?
köszönet -
-
zééé21
csendes tag
Hali!!! Lenovo G 550 notit vettem és az xp telepítés érdekelne??? Nekem is elég a BIOS-ban átállítani a SATA mode-ot IDE-re??? Kösz a választ előre is.
-
Józsi7308
csendes tag
Köszi a segítséget!
Tegnap nem voltam internet közelében, de közben én is rájöttem, csak annyi a különbség, hogy a gépet nem áramtalanítottam, de ez talán nem is baj, mivel ezen a gépen még nem volt semmilyen oprendszer.
Mindenesetre fut az XP. A driverekkel kapcsolatban, meg annyi, hogy a gyártó oldalán nem találtam kimondottan erre a gépre szóló drivert, de google-be beírva találtam egy csomót. Remélem jók is lesznek. -
BluEyes
őstag
Józsi7308
Esetedben a dolog roppant egyszerű. A biosban állítsd át a hdd-t SATA (AHCI) -ról IDE módra! Ennyi. csak arra kell figyelni, hogy a bios beállítást ne felejtsd el menteni a kilépéskor.
Így nem kell a sata driverekkel vacakolni, az xp símán fel fog települni, és semmilyen hátránya nincs az IDE módnak a SATA-hoz képest.
Az xp telepítése előtt csinálj egy teljes áramtalanítást, azaz a töltőt húzd ki a gépből, és az akkut is vedd ki 1-2 percre. Ennek az az értelme, hogy némelyik OS (vista, és egykét Linux) "elfelejti" visszaadni a biosnak egyes eszközök vezérlését a kikapcsoláskor, így ezek az eszközök nem, vagy hibásan működnek az adott OS-től eltérő környezetben. Az áramtalanítás mintegy "kimossa az agyát" a gépnek, helyreáll a rend. Ezután visszateheted az akkut és a töltőt. Ne engedd elindulni innentől a vistát, hanem egyből bootmenü (ESC-re jön elő) válaszd az optikai meghajtót. Javaslom, hogy első körben szüntesd meg a létező partíciókat, hozz létre újakat (20-40 giga a rendszernek, a maradék terület ízlés szerint egybe vagy több részre felosztva), majd F3 kilépés a telepítőből (azért, hogy nehogy összekavarodjanak a meghajtók betűjelei). Az újraindulás után mehet a telepítés. Mondják, hogy elég a gyorsformázás, de én a rendszerpartíciót rendesen meg szoktam formázni a telepítővel, ne ezen múljon már a boldogság.
Driverek az Asus oldalán fenn vannak (jó pont a gyártónak), a vga lehet problémás, de kis guglizás után találsz megoldást arra is.
Sok sikert!csilla145
A bios frissítéséhez nem kell értened, a HP megoldotta helyetted.
[link] Válaszd ki az OS-t (azt írtad, vistád van most, tehát azt).
Töltsd le a legfrissebb biost (ez most az F.48). Ez egy windows alól működő flashelő progi, elindítod, válaszolsz a kérdésekre (legtöbbször OK lesz a válasz) és pár perc múlva kész is a frissítés.
A te esetedben az xp telepítése bonyolultabb, mint a kollégáé. Amennyire tudom, nincs a biosban lehetőség az IDE-mód beállítására (azért nézd át a biost, hátha...) Ha nincs, akkor le kell gyártanod egy telepítőlemezt. Ez a topic épp erről szól, olvasd el az elejétől. Annyi a különbség, hogy neked nem Intel, hanem AMD sata-drivert kell beleintegrálnod az xp telepítőbe.
A #333-as hsz-ban említettem egy kollégát, akivel a HP topicban megoldottuk a dolgot, javaslom hogy priviben kérdezd ki, hogy mit hogyan csinálj, illetve mit ne csinálj, milyen hibát ne kövess el.
A másik gond a driverek begyűjtése lesz, mert sajnos a HP nem teszi meg ezt mostanában. Javaslom, hogy a működő vista eszközkezelőjét nézd végig, és írd fel magadnak, hogy melyik eszköznek mi a pontos gyártója, típusa, stb. hogy minél egyszerűbb legyen majd xp drivert guglizni hozzá.
Nos, egyelőre ennyi, neki kell ugrani, aztán majd kiderül! -
-
BluEyes
őstag
válasz
wasnteasy #336 üzenetére
Ez borzasztó. Remélem, nem orvos vagy!
1. A bootsorrend általában akkor érdekes, ha egyszerre több bootolható médium van a gépben, azaz pl. a hdd-n van egy vista, benn van egy xp telepítőcédé a meghajtóban, meg egy linuxos pendrájv is rá van dugva a gépre.
A removable szinte soha nincs használva. Célszerű a hdd-t előre venni, és ha néha a cd-ről akarsz bootolni, arra pont jó a bootválasztó menü (valamelyik Fx billentyű vagy az Esc hozza elő, a logo alatt kell megnyomni).2. A driver-cd ugyebár nem a vistát, hanem csak a vistás illesztőprogikat (driver) tartalmazza pl. a wifihez, vga-hoz, bluetooth-hoz stb.
3.-8. A Daytona cd-vel nem kívánok foglalkozni, fene tuggya hogy ki, mit, miért, hogyan gányolt bele a telepítőbe.
Ha van gyári xp-telepítőlemezed (vagy írott biztonsági másolatod
mindegy hogy SP hányas, az se baj ha az eredeti, még SP nélküli) akkor keress privátban, és segítek feltelepíteni az ikszpét.
-
wasnteasy
csendes tag
Sziasztok!
Lenne egy "kisebb" problémám.
Tegnap vettem egy Asus X50Z-AP196 notebookot,AMD Athlon processzor van benne.
Úgy tűnik, kicsit elsz**tam.Operációs rendszert nem adtak hozzá, gondoltam, sebaj, van nekem itthon egy eredetiről másolt XP-ém, azt majd ráteszem.
A következő dolgokat csináltam - kérem, ne kommentáljátok a hülyeségemet túlságosan, így is elég rosszul érzem magam.
1. A BIOS-ban átállítottam először a Boot Device-ot elsődlegesen Removable, másodlagosan Hard drive, harmadlagosan CD/DVD-re - mivel a kezelési útmutatóban ez szerepelt a képen...
2. Kaptam egy driver cd-ét: Driver&Utility ver 4.0 F5Z-N3075, "This disc supports Windows Vista 32-bit only" felirattal, amit csak később vettem észre, nem tudom, számít-e.
Beraktam a cédét, elkezdett berregni, de nem történt semmi, újraindult a gép. Ezt még párszor eljátszotta, és semmi nem történt.3. Kaptam tavaly egy Daytona nevezetű cd-ét, amint elvileg van windows sp3, driverek, meg mindenféle program, Partition Magic, meg ilyenek, és ezzel elvileg csak ki kell választani, milyen progikat akarunk feltelepíteni, és utána beavatkozás nélkül felteszi a windows-t.
Gondoltam, kipróbálom ezt, és nem az eredetiről másolt XP telepítőt - ezutóbbi egyébként tökéletesen működik évek óta asztali pc-én.4.Elindult a telepítés, kék oldal, alul fájlok betöltése. Majd a következő üzenetet köpte ki a gép:
"A rendszer problémát talált, és a Windows a számítógép károsodásának érdekében leállt.
Ha először látja ezt a hibaképernyőt, akkor indítsa újra a sz.g.-et,. Ha ismét megjelenik, kövesse az alábbi lépéseket:Végezzen vírusellenőrzést. Távolítsa el az esetleges újonnan telepített merevlemezeket és merevlemez-vezérlőket. Ellenőrizze, hogy a merevlemez megfelelően van-e konfigurálva és lezárva. Futtassa a CHKDSK/F programot a lemezhibák megkeresésére, majd indítsa újra a szg-et.
További info:
***STOP: 0x0000007B(0xF78DA63C,....stb)Persze újraindítottam, és ugyanez jött ki. Ekkor megpróbáltam telepíteni az eredeti Windows XP telepítőcédével, de megintcsak ez az üzenet jelent meg.
5. Ezen a Daytona-án keresztül beléptem a DOS-ba, onnan a chkdsk-be, ami a ScanDisk-be irányított. Itt már nem tudom, mit írt ki, de vmi olyasmit, hogy physical damage történt.... Már nem emlékszem.
6. Nagy nehezen eljutottam a topic-hoz, és megcsináltam a SATA diverekkel integrált telepítőt.
Beraktam, és végre elindult, kiírta, hogy merevlemez előkészítése meg mittudomén még mit, sok ideig dolgozott vele, eljutott 100%-ig, majd újraindult a gép, és onnantól megint semmi, csak újraindítgatta magát.7. Megint próbálkoztam másik XP-vel, majd elővettem ezt a Daytona-t, és azon keresztül a Partition Magic-et.
Na, itt nem tudom, mit csináltam, először semmit, de most a következő a helyzet:Ahogy belépek, ezt írja ki: Partition table error #116 found
Info: Partition type: BAD
Próbálok létrehozni új partíciót (NTFS), formatálni, ilyenek, de mikor az Apply gombra nyomok, kijön egy üzenet, hogy a művelet sikertelen: Error #4, Bad argument/parameter
8. Letöltöttem egy eggyel újabb BIOS-t, azt hittem, majd valami triviálisan egyszerű dolog történik.
Starting Calderra DR-DOS 7.03 felirat után mindenfélét kiír.
A következők is megjelennek:
No FAT32 Volumes found..
No NTFS Volumes Found
Driver not found: "MSCD001"És a végén: [DR-DOS] A:\>
Na, itt aztán már végképp gőzöm nem volt, mit kéne csinálni (nem mintha közben lett volna).
Ezek után is ha bármelyik windows telepítőt (eredetiről másolt, Daytonás, driverekkel integrált) elindítom, a fájlok betöltése után csak a 4-es pontban látható üzenet jelenik meg.
Közben már a boot device sorrendjét is átállítottam különböző sorrendekre, de sehogy sem meg.
A Hard drive beállításoknál is próbáltam Native IDE illetve SATA-->AHCI módokat, és ezekkel kombinálva a telepítést, a Partition Magic használata előtt, és után is.
SEGÍTSETEK!!!!!!!
-
Yoccc
csendes tag
Üdv mindenkinek!
Van egy Gateway ML6227q típusú notebookom. 32-bites Vista Home Premium OS-t adtak hozzá, ami: telepítés közben állandóan kékhalállal fogad. 4-szer próbáltam újratelepíteni, 3-szor telepítés közben adta be a kulcsot, 4-edszerre ugyan végigcsinálta a telepítést, be is jelentkeztem meg minden, aztán 5 percenként nyomatta a kékhalált.
Kérdés: mi lehet ennek az oka?Másik dolog ami érdekelne, hogy ha XP-t teszek fel rá miért nincs hang? Driver cd-t nem kaptam hozzá, internetről meg nekem nagyon körülményes lenne összekaparni. Ha vkinek volt már hasnló problémája és sikerült megoldani kérem jelezze itt nekem, nagyon megköszönném.
-
guetta0808
csendes tag
Hali!
Nekem lenne itt egy régebbi laptop németből hozták, valami Sharp pc9800GT . Intel MMX 166Mhz procija van, floppy, talán cd meghajtó ha az az meg egy usb. Bekapcsolom betölt aztán ezt írja ki:
Ungueltiges System
Datentreger wechseln und Taste druedenHát németesek előnyben!!
Beraktam egy xp-t semmi!. A biosban megnéztem se gyors-bootolás és nem látja a meghajtót csak a winyót, de mikor kerestetem akkor felvillan a cd meghajtó ledje....
(a winchester 2 Gb körül van)ötlet???
-
BluEyes
őstag
válasz
hajospeti #332 üzenetére
Jóvan, a driver okés lesz, de valamit még nem jól csinálsz. Mégegyszer mondom, csak az x86 könyvtár (ha nem 64 bites az xp) kell neked, ill. az abban lévő 3 fájl. A többi sallangot, amit kicsomagoláskor kapsz, töröld le inkább, nehogy bekavarjon. ugyanis most nem a megfelelő inf fájlt adtad meg neki. Itt egy sikeres kolléga [link] aki ez alapján csinálta meg: [link] Az áramtalanítást a telepítés előtt nem viccből javaslom, csináld meg te is.
-
BluEyes
őstag
-
spyduck
nagyúr
Csak, hogy ha vki keresőbe beírja és megtalálja:
GL40-es chpiset avagy Lenovo N500 SATA driver: [link]
-
Mania
senior tag
-
kem
addikt
Sziasztok!
Lenovo 3000 N500
Intel Cantiga GL40 chipset.
Ehez honnan szedjek drivert? A hivatalos honlapon nincs csak chipset driver. Amíg válaszol valaki tovább guglizom. -
BluEyes
őstag
A 6735s egy AMD csippszetes masina. Ebből kifolyólag az Intel-féle AHCI driver nyilvánvalóan nem jó hozzá.
Ha nincs egyéb ötlet, akkor keress egy desktop alaplapot, amiben AMD 7xx csippszet van. Pl. a gigabyte-nál ez: [link] (vagy bármelyik 770, 780, 790 csippes alaplap).
Alul a két SATA driver, a fölső vistához, az alsó az xp. Töltsd le, bontsd ki valahova a Total Commanderben.
Lesz két könyvtár, egy x64 és egy x86 nevű, előbbi a 64, utóbbi a 32 bites xp-hez való drivert tartalmazza.
Na ezt a drivert integráljad bele az xp-be, ugyanúgy, mint az intel driverét.
Ennyi! -
spyduck
nagyúr
Igen én is észrevettem azt a hibát ami lentebb leírtál más gépeken de annak az a magyarázata, h másik chipsethez való ahci drivert kell beleintegrálni amit nem tudom honnan lehetne letölteni.
De már nem is foglakozok vele ugyanis ősszel kijön a végleges WIN7. Nekem már az RC is jobban bejön mint az XP csak a némító gombot ki/be kapcsolgatja ha nem nyúlok a géphez pár percig ami kicsit zavaró. Remélhetőleg a hiba ki lesz javítva. -
minek3
csendes tag
Ellenben van egy újabb problémám:
A driverek fellistázása után közli velem az installer, hogy:
"Az alábbi fájlt sérült: ahcix64.sys."
Rossz bites verziót raktam a lemezre? (HP Compaq 6735s a téma)Ez jeletkezik IDE-ben és AHCI-ben is.
-
minek3
csendes tag
HP Compaq 6735s-ön próbálgattam ezt módszert, de 3 lemezt elbasztam már. Persze téged csak most találtalak meg, a neten lévő források alapján dolgoztam.
Azt mondod ha átkapcsolom IDE-re a rendszert akkor felmegy rá az XP, elvileg? Mert a gépen nincs oprendszer csak a HP Starup Manager.
Vagy ha hülyeségeket beszélek akkor legalább olyan tanácsot adjál hogy melyik driver(eket) kellene levadásznom ehhez a laptophoz szerinted, persze csak a merevlemezre vagyok kiváncsi, az zavarja csak az XP-t.
-
lyzzard
aktív tag
sziasztok!
tegnap vettek ismerősömék egy FuSi PI3540-et. Mert fehér, és a kislányuk olyat szeretne. Le akartam beszélni vele, mert mivel jó ismerősük vagyok, tudtam, hogy nekem kell rendszert tolnom alá, de ilyenre azért nem számítottam, hogy az XP kékhalállal indul (oké, lerágott csont, majd megoldom ezt is), de hogy a win7 RC 64bit telepítés után végtelen ciklusú újraindulásba kezd, az nekem is sok. Épp most próbálom 32bitet rávarázsolni, hátha azzal jobb lesz. Amúgy meg azért nem viszta, mert azt én is, meg a tulaj is utálja, viszont nálam nagyon megtetszett neki a seven.
Egyszóval kérdés adott: miért indulgat újra állandóan a 7 (a 64 bites), a 32 bites jó.
-
m_laj
csendes tag
hali.
az xp-t a Mania által a 3525-öshöz linkelt driverrel sikerült telepítenem az első hozzászólásban leírt módon készített xp-vel. a notimban pedig egy NVIDIA GeForce 9300M GS 256 MB vga van. a probléma az egyébként sztem h az xp integrált vga-nak látja, mert amikor a driverét próbálom telepíteni, azt írja ki h az illesztőprogram nem találja a megfelelő hardwert.. pedig szedtem le több helyről is ehhez a típushoz kiadott drivert és mindnél ez a hiba.. -
Lalo_Titi
csendes tag
Sziasztok!
XP-t telepítettem egy Fujitsu Siemens Li 3710re. A win fölment rendesen, nem volt baj, csak az elindulás után egyből kék halál, és ezt írja ki:
"STOP: 0X0000007F 0XBACCF524 0XC0000034 0X00000000 0X00000000".
Azt olvastam, h a BIOS-ban ki kell kapcsolni a SATA módot.
Kérdés?! Hogy kapcsolja ki, ha nincs ilyen benne? Tud valaki megoldást?
Előre is kösz.Jah.. A SATA driver benne van az XP-be, gondolom jó is, mert akkor fel sem ment volna....
-
guetta0808
csendes tag
Igen sajnos ezekhez az új notikhoz a legújabb driverek kellenek
-
Lalo_Titi
csendes tag
Sziasztok!
Kezembe került egy FuSi Pi 3710. Teljesen új, s nem volt rajta semmilyen op rendszer. Az XP-t szerettem volna felrakni, de mindig a telepítés végén kékhalállal megáll. Van valakinek ötlete?
-
m_laj
csendes tag
üdv. sikerült feltelepítenem az xp-t. ezer köszönet érte. viszont most olyan gondom van h a fujitsu honlapján levő driverek mind vistához vannak. amiket nem problémáztak azokat felettem, ami viszont nem ment fel ahhoz igyekeztem keresni xp kompatibilist. a hangkártyához sikerült is, viszont a videokártyához amit töltöttem az nvidia honlapjáról az nem működik. hibaüzenettel leáll. légyszi linkeljetek nekem egy vga drivert és egy ethernet drivert a fu-si amilo pi3540-hez. ezer köszönet mégegyszer.
-
m_laj
csendes tag
sziasztok.
nekem egy fujitsu-siemens amilo pi3540-es notim van és ugyanaz a problémám mint a 3525-ösnél ha jól olvastam. nem megy fel az xp mert kékhalállal kifagy. olvastam már sok helyen, hogy át kell állítani a biosban vmi ahci cuccot. az a probléma h az én biosomban ilyet nem lehet állítani. ha ez a helyzet akkor ezt meg lehet valahogy oldani? meg lehet kerülni a dolgot? légyszi segítsetek. előre is köszönöm a segítséget. -
Jégkokó
veterán
Hát azért az xp energiagazdálkodási lehetőségei elég gyérek a vistáéhoz képest, mert ott még a monitor fényerejét se lehet csökkenteni. Amugy meg asztali gépemen vígan elfut a vista 1 giga rammal a notin meg egyenesen csak ugy hasít, pedig csak egy 2 ghz es dual core van benne.Pont azt tapasztalom, hogy a vista stabilabb gyorsabb is. Meg vagyok elégedve a home premiummal és a buisness verziókkal is, mind a kettő kitünően teszi a dolgát ahogy kell.
Új hozzászólás Aktív témák
- sziku69: Szólánc.
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- Elektromos autók - motorok
- BestBuy ruhás topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen egeret válasszak?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Ukrajnai háború
- Óvodások homokozója
- Suzuki topik
- További aktív témák...
- HP dokkolók / TPA-B01 / EliteG3 / ZThunderbolt dock3
- HP 14s-dq0xxx /N4020/4/64ssd/14/HD/HU
- Dell Precision 7710 / i7 6820 HQ / 32GB DDR4 / M4000 / 17.3 FHD / 512GB SSD
- Lenovo ThinkPad P50 / i7 6820HQ 32GB DDR4 / 256GB SSD / 15.6 FullHD
- HP ZBook Fury 15 G7 Workstation notebook / i9 10885H / 64GB DDR4 / T2000 / 1TB Nvme
- Dell D6000 univerzális dokkoló USB-C/ USB-A, DisplayLink & Dell WD15 (K17A) USB-C + 130-180W töltő
- T Phone Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 - i5-6300U I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- AKCIÓ! MSI PRO Z690 i7 14700K 64GB DDR4 2TB SSD RTX 3070Ti 8GB Fractal Design Meshify C CM 750W
- Ryzen 7 CPU-k
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest