Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• zka67

őstag

válasz Peter789 #37974 üzenetére

Sziasztok, bocs, hogy beleszólok a témába, de azt kell mondanom, hogy elég jártas vagyok benne.

Az I2C úgy működik hogy nem a láb húzza fel a saját tápfesze közelébe a buszt hanem egy külső ellenállás (ez a logikai 0), a láb pedig le-lehúzza azt földre (ez pedig a logikai 1 állapot, tehát invertált)

Mitől lenne invertált?

RTC: Egy +-20ppm-es kristálytól mit vársz? 86400 * 20 / 32768 = 52 mp /nap. Nem csak az RTC tehet a pontatlanságról. Ha megnézed pl. a 1307 adatlapját, akkor láthatod, hogy +-20 fok további +-20ppm eltérést jelenthet. Ha atomóra kell, akkor ott van a GPS, kell venni egy olyan modult, aminek van 1mp-es kimenete és azt kell használni, vagy a DCF77-es adót, bár az csak éjszaka működik - ha működik - magyarországon, napközben el kell viselni a néhány mp-es eltérést.

LCD: én pl. külön mikrokontrollert (AT89C2051, ~160Ft+áfa) használok az LCD-k vezérlésére, egyszer megírt program, gyakorlatilag terminálként működik. Az előnye: az LCD kijelzőket általában nem a mikrokontroller nyákjára szokták szerelni, ezért kell hozzá egy 12..16 eres kábel. Én terveztem hozzá nyákot, amit közvetlenül az LCD modulra lehet csatlakoztatni, és összesen 4 ér kell a táphoz és a vezérléséhez. Működik soros vonalon is és I2C modulként is.

I2C port expander: van neki létjogosultsága, ha nem fontos a sebesség. A nyákon sokkal kevesebb helyet foglal el 2 vezeték, amit el lehet vinni a panel másik végére, mint 8 vagy esetleg többször 8 vezeték.

3.3V-os eszközök: a legtöbb mikrokontroller elég széles feszültségtartományban működik, ha 3.3V-os eszközöket használtok, miért nem 3.3V-ról jár a CPU? Miért kell level shifter-t használni, és legfőképp miért kell fusi megoldást használni? De ha már level shifter kell, ott vannak a 74LV, LVC, LVX IC-k, amiket direkt erre találtak ki, vagy olcsóbb megoldásként lehet használni pl. a BSS138-as FET-et is.

A szavaimat nehogy bántásnak vegyétek, én csak segíteni akarok nektek :)

Új hozzászólás Aktív témák