-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
nyunyu
félisten
válasz
CPT.Pirk #6380 üzenetére
Namegegyszer:
Adott egy rele, amit a soros port adat labaval vezerelnek, ezen alaphelyzetben -9V merheto, ha adat jon akkor ugral +9V-re.Nekem az kene, hogy csak a +9V-s allapotban kapcsoljon a rele, -9V-re nem.
Gondoltam a rele ele rakok egy diodat, ami csak az egyik iranyban vezet, masik iranyban zar, csak az a kerdes, hogy ha szimplan 9V-t rakotok a diodara, az tuleli-e, vagy sem.
Ha nem, akkor nyilvan kell ele valami aramkorlatozo ellenallas, csak fogalmam sincs mekkora.Tegnap melohelyen rajzoltam egy cetlit a kapcsolasi rajzzal, de elfelejtettem beszkennelni
-
biker
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #6375 üzenetére
DVD-nél nekem is van pici, de csak 2-3db emelés a széleken.
itt az a kérdés, hogy mi okozza a vágást a magasnál? a hsz gyenge itt már, és azért kell az emelés, vagy a füled nem bírja, vagy mi, mert eleve a DVD-n gyárilag is van kiemelés.
normál esetben nem nagyon kell trükközni.mi a mérhető jel fogalma nálad? mert mérhető nálam a kimeneten a 10mV AC jel teljes kivezérlésnél, rövidrezárt bemenettel, de nem hallható
(hangfal kimeneten)
szóval inkább nem hallható, de mérhető jel létezik, mint nem mérhető jel. -
biker
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #6373 üzenetére
hifibe még a hangszín szabályzó se nagyon fér bele, max 4,5db értékig, afelett már kívül esik a szabványon, sok kapcsolás 12-16db-es
az ekvalízer főleg nem.két apróság:
- ha olyan rossz a forrás, vagy a közvetítő elem, hogy kell, akkor cserélni kell a rossz elemet
- ha meg nem rossz, akkor minek teszel bele olyan hangokat, amik nincsenek ott? -
biker
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #6286 üzenetére
a koax ott megy el az elosztó mellett, így az elosztóból kivezettem egy földet, felbontottam a koax külső suigetelését, és jó hosszan rásodortam, majd szigeteltem.
ismét mondom, ez nem szabályos! senkinek nem ajánlom
A tv-nél a beép. csatinál vágnám el a nyák vonalat, és oda nyomnék egy egy kondit, ekkor le van választva, de nem földelt.
-
biker
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #6284 üzenetére
nem tiszta, mert mindkét vezetékbe kell, jel+árnyék
próbára mehet a 100nF-es is, de pontosan nem tudok javasolni, kinek mi válik be (freki + zavar mértéke)én házon belül a teljes földelést használom, bár nem szabályos
a bejövő TV kábelen van egy leválasztó, majd utána a hifinél az erősítő földelt, a többi cucc nem, de a gépről jövő jelkábel, a TV koax árnyékolása mind le van kötve földre
0 búgás -
biker
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #6281 üzenetére
nem, ha rákötöd a földelt gépre a nem földelt rendszered, akkor lesz hurok meg búgás, mert akkor a jelkábel árnyékolásán csatolod a rendszert.
ilyenkor a búgás megelőzhető:- minden rendszer földelésével
- galvanikus leválasztással (tipikusan kondi a jel és árnyékolás szálakba is) -
sirdond
őstag
válasz
CPT.Pirk #6209 üzenetére
hm,nagyon szépen köszönöm a válaszod,azt hiszem ennél jobban,és egyszerűbben nem is lehetett volna elmagyarázni, tulajdonképpen egy kérdésem lenne még: akkor elvileg olyan teljesítményű hangfalat kötök rá amilyet akarok, csak az ellenállása legyen nagyobb vagy egyenlő 4 ohmnál, viszont nem fogja úgymond meghajtani?
-
mezis
félisten
válasz
CPT.Pirk #6200 üzenetére
Majd 30 évvel ezelőtt volt egy kalandom egy sztereo lemezjátszó erősítővel, ami búgott. Én is a szűrő kondenzátorra gyanakodtam. A hiba kereséséhez egy újabb elkót kicsivel hosszabb + vezetékkel egyszerűen parallel kötöttem a meglévő elkóval. A búgás azonnal, teljesen megszűnt. Erre precízen beszereltem az eredeti helyére, az eredeti rövid vezetékkel.
És így már ismét búgott !
A végeredmény az lett, hogy az elkó lehetett akár az eredeti is, csak annyi kellett, hogy a meglévő rövid vezetékkel parallel legyen beforrasztva egy valamivel hosszabb vezeték is az elkó pozitív sarkán !Tápköri bivaj kondik kiszáradhattak, vagy gyárilag kicsit alul méretezettek, esetleg fel vannak púposodva, ezt ellenőrizd le
-
ReJim
őstag
válasz
CPT.Pirk #6042 üzenetére
"Sima TV-k meg megőrjítenek, mikor elmegyek pl. electrowroldben a régi TV-k sora előtt, iszonyat zavar a sorvégtrafó hangja."
akkor az én TV-mtől megbolondulnál
vannak bizonyos műsorok, amiben megjelenik egy-egy felirat (pl. starring a film elején, vagy m1-en az a38-as hajós koncert felvételek közti beszélget feliratozása) amitől hangos brümmögés jön át. de ez a hangszóróból jön. ráadásul max hangerőn is allig hallani a tv-t.volt már ezzel egyszer javítva. valakinek nincs ötlete mi halhat meg? egyszerűen javították. nem volt benne sok minden cserélve. hangszóró, végfok, csatolókondi?
-
shtml
őstag
válasz
CPT.Pirk #5960 üzenetére
Ha nincs ráírva, akkor nem tudok tippet adni, mert a szokásos betűk/számok a tűrést szokták jelölni. Én meg ezeket sem bírom megjegyezni, ahogy pl. a színkódokat sem.
Ha nem vagy biztos a dologban vagy csak 50V-osakat kapsz, érdemes sorba kötni kettőt, de úgy, hogy mindegyik kondenzátorral külön-külön párhuzamosan beteszel egy 10-20kohmos ellenállást is, persze azonos értékűeket. Ezek az ellenállások gondoskodnak az egyes kondenzátorokra jutó feszültség felezéséről. Aztán lehet, hogy csak én vagyok túl paranoiás.
-
PHM
addikt
válasz
CPT.Pirk #5893 üzenetére
A venti házára kapacitív csatolással kerülhetett feszültség.
Az áramnak elvileg jóval 1 mA alatt kell lennie, hacsak nem
testzárlatos a venti.
Földelés ellenőrzése:
Megméred a feszültséget a hálózati nulla és a vízvezeték közt.
Ennek elvileg nullának kell lennie.
(Néha, ha van a közelben RF zajkeltő, a digitális multiméterek megbolondulnak. Ilyenkor a kijelzőn mindenféle számok ugrálnak, értelmezhetetlenül. Ez azért van, mert a vezeték összeszedi az összes RF zajt a környékről, a digit. multiméternek meg olyan nagy a belső ellenállása, hogy ezek a zajok kiakasztják. Ilyen mérésekhez jobb egy kisebb belső ellenállású analóg feszültségmérő.)
Majd bekötsz mondjuk 1 100 Wos izzót a fázis és a vízvezeték közé.
Eközben újra megméred a hálózati nulla és a vízvezeték közti feszejt.
Ha a változás 1 V alatt van, a földérték elfogadható.
Azt ugye nem kell mondanom, hogy rendkívül óvatosan járj el.
Mérés közben ne érints semmilyen fémrészt!
Ha nem vagy biztos a dolgodban, inkább bízd szakemberre,
a hálózati feszültség érintése ugyanis könnyen halálos lehet. -
bandiras2
senior tag
válasz
CPT.Pirk #5893 üzenetére
PHM mondta: 1mA. Ez rákerülhet kapacitív módon. Akár induktív is lehet, erre nem tudok mit mondani.
Ha 1mA-nál több, akkor valahol szivárog, és építsd ki rendesen a védőföldet. Vagy új ventillátort. Persze amíg meg van csinálva rendesena föld, addig nem okoz bajt. Nálunk a fürdőszobában 25 év után ment el a földelés. Muter mondta hogy ráz a gép. Rámértem, világított, nem fogdoztam, valszeg csak kapacitív, de azóta hosszabbítóról járatom egy olyan konnektorról ami jó. Majd megcsinálom ha a sok netezéstől ráérek valamikor. -
PHM
addikt
válasz
CPT.Pirk #5881 üzenetére
A földelési ellenállást célműszerrel szokták mérni.
A mérés egyébként úgy történik, hogy a műszer ismert
áramot vezet a földelésbe, és méri a feszültség változását.
Lesz ugye egy ismert áramunk, és egy mért feszültségesésünk,
ebből már könnyű kiszámolni az ellenállást.
Az elfogadott határértéket nem ismerem, mindenesetre akkor jó
a földelés, ha kicsi az ellenállása, azaz lehetőleg 1 ohm alatt van. -
bandiras2
senior tag
válasz
CPT.Pirk #5877 üzenetére
Re venti:
Addig biztonságos, amíg valami szerelés miatt valaki meg nem bontja a vízvezetéket. Akkor kiül a csőre a 220. Azt kéne megnézni, hogy a "földelésen" milyen és mennyi áram folyik.
Szerintem csináld meg rendesen, mert halt már meg központifűtés szerelő amiatt hogy kiült a csőre a 220 miután elvágta, és többé már nem volt földelve. -
PHM
addikt
válasz
CPT.Pirk #5877 üzenetére
Biztos, hogy ellenállás?
Nem SMD induktivitás?
Mert az ellenállásnak - ilyen helyen - nem sok értelmét látom.
Nincs rajta valamilyen kód?
Másik kérdés:
Nem szabályos így a földelés.
Ha elég kicsi a vízvezeték földelési ellenállása, akkor így lehet hagyni,
de a venti elé feltétlen rakj egy kisáramú olvadóbiztosítékot.
(A venti névleges árama + 10-20 %-ra méretezd, és lassú legyen.) -
PHM
addikt
válasz
CPT.Pirk #5860 üzenetére
Az első tranyó helyére BC 413-at, vagy más, kiszajú tranzisztort tennék.
Esetleg érdemes átvizsgálni a vonalvezetést, hátha valamelyik
fóliacsík antennaként viselkedik.
Az Urbán-féle hard rock torzítót nem próbáltad?
Anno megvettem kitben, mert nem lehetett nálunk kapni a
bele való műveleti erősítőt.
(Valami SIL tokos ritkaság volt.)
Az osztálytársam örült neki nagyon. -
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #5685 üzenetére
A kisfeszültségű részre is lehet egy LC tagot dobni, ami az elektromos zajt szűri. A puffanást pedig egy hangszóró bekapcs késleltető kapcsolással lehet kivédeni. Ha nem akarsz építeni, akkor egy időrelét is vehetsz, ami késleltetve kapcsol, amint tápot kap. Puffanás így elkerülve.
-
shtml
őstag
válasz
CPT.Pirk #5624 üzenetére
integrált dolgok alatt az ilyen TDA cuccokra gondolsz? Azt nem igen alkalmaznám.
Igen, arra gondoltam. De én kizárólag sztereóban hallgatok mindent, nincs x csatornás eszközöm. Magasabb igények esetén nyilván nem jó az integrált cucc.
Azzal a védelemmel mi a helyzet? Mitől jön létre teljesítmény veszteség rajta?
Nem jön létre veszteség. Azt hittem, a hátsó hangdobozaid kis teljesítményűek, azoknál pedig fölösleges lenne a bika erősítő, mert a védelem úgysem engedné kihajtani az erősítőt. Nem sejtettem, hogy olyan komoly hangdobozaid vannak.
-
didyman
őstag
válasz
CPT.Pirk #5624 üzenetére
A hangszórók távolságához már egy készre szerelt céleszköz érdemes, DSP-vel.
"Attenuátort" lehet építeni egyszerűen (nyomógomb kétinverteres flipflop, kapcsoló meg tranzisztor vagy 4066, az zárhat földre söntellenállást)
Bemenetválasztás szintén 4066. Ennél nagyobb igény esetén reed-relék. Vezérlés az előbbi flipfloppal épített egyszerű választóval, vagy JK tárolókkal
.
Védelem: A végfok védelme a végfokot védi és ha nem elég kimunkált, belenyúlhat a tranziensekbe is, ami nem szép. A hangfalvédelem meg kötelező dolog, jellemzően koppanásgátlás (bekapcsoláskor időzít, kikapcsoláskor azonnal bont) s kimeneti +-DC figyelés.
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #5631 üzenetére
A csöves cuccnál nem kell nyák, sőt nem is javasolt. Egyrészt azért, mert az elektroncső közel 150 fokra is fel tud melegedni, ami nem tesz jót a nyáknak, és a forrasztásoknak, másrészt "szentségtörés"
A csöves erősítők pedig olyan egyszerűek, hogy forrlécen is bőven meg lehet építeni egyet. Pl. egy 10W-os kétcsöves erősítő egyéb alkatrészei úgy 10 db maximum, és ellenállások, kondik csak. A Quad alkatrészmennyisége, ha jól emlékszem, közel 100db. Az is igaz, hogy a csöves cucchoz kell kimenő is, amit azért, nem árt megfelelően megtekercselni, illetve a hálózati trafó is elég nagyfeszültségű, plusz külön fűtőkör, és komoly odafigyelés a szigetelésre, mivel halálos áramütést is lehet szerezni.
Tény, hogy tranzisztoros erősítőt kevesebb gond megépíteni, az alacsonyabb feszültség, és egyszerűbb tápellátás miatt. Nyákot készíteni pedig a mai nyomtatókkal nem lehet probléma, csak megfelelő papirra kell kinyomtatni a rajz tükörképét, és simán fel kell vasalni a nyákra.Amit csináltam Quadot, azt anno úgy rajzoltam kézzel. A harmadik párnál már kaptam szitázott módszerrel készült nyákot, azzal öröm volt dolgozni, csak bele kellett hajigálni az alkatrészeket. Az alkatrészoldal is szitázva volt, az alkatrészek adataival! Sajna a srác, aki sorozatban gyártotta, már nem csinál többet.
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #5629 üzenetére
A Quad legnagyobb előnye, hogy nem válogatós a tranzisztorokkal. Sőt, a műv. erősítőre sem érzékeny. Csak sajna a belső védelem nem valami hatásos, hamar elszáll a végtranyó, de volt már nem egyszer példa a végtranyót hajtó tranzisztor halálra is, főleg a pozitív ágon lévő kényesebb. Egy jó kis hangszóróvédő/bekapcsolási késleltető nagyon kell hozzá.
Viszont, hogy hallottam szólni egy csöves cuccot, már nem tetszik a quad hangja annyira.
Bele is betegedtem a csöves erősítőkbe, az első kis EL84SE hangja után azonnal építési kényszer fogott el egy nagyobb teljesítményű csöves végfokra. Esetleg aegy régi Beag APX100 felújítás/átépítés sem lenne rossz. A fogyasztása meg nem érdekel.
A quad-ra visszatérve, az utolsó átépített verzió jött be a legjobban, ahol növelt tekercsméretek szerepelnek, és kerekített értékű ellenások a végtranyóknál. Nem kell görcsölni a manganin huzallal, csak megvenni az ellenállatot, és a tekercseket is egyszerűbb csévetestre készíteni. Nem utolsó sorban szebb is a panel. És kevéssé gerjedékeny. -
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #5626 üzenetére
Nekem anno 2x36voltra lett megtekercselve a toroid, így adott le pont 50voltot pufferelés után. 2x10000uF volt a puffer. A számolás úgy jön össze, hogy az effektív váltakozófeszültség csúcsértékét gyökkettővel kell szorozni kétutas egyenirányítás, és pufferelés után szilicium egyenirányítás esetén. hát, 36X1,414=50.904 volt Azt a +1,41-et nem értem, ha a terheléshez adott fesz. esés akkor nem túl valós, mivel sok függ az elkóktól is.
De egyébként jobb nem átlépni a Quad405-nél a +/- 50 voltot, ha nem direkt nagy feszültségtűrésű tranzisztorokkal épült, a legáltalánosabb Quad is BD249C-vel, dolgozik, aminek az Uce maximális feszültsége csak 100volt. Ok, hogy ellenütemben csak 50 voltot kap, de amint probléma lesz a tápellátással, máris ott a 100 volt. -
04ahgy
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #5624 üzenetére
Tápellátás: szerintem itt éri meg a kapcsolóüzemű táp alkalmazása. TL494, egy-két nagyfesz tranzisztor, meg gyors Schottky. És egy nagyobbacska ferrit toroid. Régi PC tápokból bika nagyfesz tranzisztort lehet kitermelni, párban. Még TL 494 is akad. A kondik sajnos kicsik feszültségüket tekintve. Esetleg soros kapcsolás. A 63V-os low-ESR kondi, főleg nagykapacitásúban nem olcsó.
Most gondolj bele, mekkora lehet méretre és súlyra egy 1,2-1,5kW-os kapcsoló táp. És mekkora a 8 darab (legalább 200VA-es) toroid, vagy akár a 4db 400VA-es toroid. Dögnehéz.
Mivel a B osztályú végfok torzít, ezért a Quad az AB, max. ~60% lehet a hatásfoka, de gyakorlatilag 50% körüli. Ezért a kb. 200VA-es trafó. Ha olyat választasz, akor az terhelve ad megfelelő feszültséget.(50+1,4) / 1,41 = 36,35V szinusz. Tehát ~37-38V-os névleges feszültségű transzformátor bőven megteszi.
Gondolom nem 8 doboz - 8 erősítő lesz, hanem 4 doboz - 8 erősítő (sztereó erősítőkkel). Szerintem egy 5. teljesen ugyanolyan dobozba építs egy egyedi kapcsolótápot. Az erősítők külső tápfeszt kapnak így. Erősítőnként 2db 10000uF kondi a tápsínre (a tranziensek ne a hosszabb tápvezetékeken kortyoljanak már)...
HGyu
-
shtml
őstag
válasz
CPT.Pirk #5617 üzenetére
Ahogy syn7h37ic kolléga is írta, helyesebb megoldás csatornapáronként külön trafót alkalmazni. Ennek meglenne az az előnye is, hogy kisebb lenne az áthallás a halkabb csatornákban a hangosabbakból. Mondjuk a Quad 405-nél talán ez a szimmetrikus tápellátás miatt eleve nem olyan nagy probléma.
A szigorúan személyes véleményem az, hogy ágyúval lősz verébre, mert már 6 darab Quad 405 is hatalmasat szól. Ha nem használsz megfelelő védelmet, szétdurranthatod a kisebb terhelhetőségű hangdobozokat, ha meg a védelemmel visszafogod őket, akkor használhatsz eleve kisebb teljesítményű integrált végfokot is.
Én egy sztereó Quadot használnék a két frontsugárzóhoz, mert zenehallgatáskor is ezek szólnak (sima 2.0), a többi csatornát integrált erősítőről hajtanám meg. Ez utóbbiakhoz a NYÁK-ot házilag is el lehet készíteni, a Quadhoz nemigen (én régen magam készítettem kettő Quad 405 NYÁK-ot, hibátlanul működnek is, de jobb nem rájuk nézni).
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #5617 üzenetére
Az egy nagy trafó helyett célszerűbb több kisebb trafót használni, két csatornánként egyet-egyet pl. A nagy indulóáram miatt lágyindítást érdemes használni a vékfoknál, vagy a 8 csatorna trafóit késleltetve indítani, máskülönben leverheti a biztit a lakásban.
Dekódert egyszerűbb venni, mint összerakni.A méret nem számít az audiofil őrültek képesek fél szekrény méretű csöves sz@rokat is megvenni. (a csőtecnikát amúgy tisztelem, mert hihetetlen hangja van, csak az elborult OTL paralel csőtemetős erősítők vakítások. Én is csináltam egy 5W-os csöves végfokot, és lealázta a Sony 40W-os erősítőm hangját)
-
Kapor_Ur
csendes tag
válasz
CPT.Pirk #5596 üzenetére
hello, én is csak megerősíteni tudom, hogy DPDT kell neked. (Double Pole Double Throw, azt hiszem magyarul "2 áramkörös 2 állású" néven futnak az ilyenek.) Mintha olyat is olvastam volna, hogy "true bypass"-ossá tudod vele tenni a torzítót (egyik állásban a "torzító áramkörére", másikban egyből kimenő jack-aljzatra küldi a jelet, tehát ebben az állásban nem szól bele a semmi a hangképbe).
Az én kérdésem a köv. lenne:
Egy kis számítógépes aktív hangfalra, amin nincs fülhallgató-kimenet, hogy lehetne ilyet csinálni?
Én arra gondoltam, hogy még az erősítő előtti szakaszon a hangfalba bemenő stereo kábelre (párhuzamos kapcsolással) bekötnék egy jack-aljzatot, ez lenne a fülhallgató csatlakozási pontja. (Az más kérdés, hogy fizikailag a hangfal dobozában/-án lenne ez a jack aljzat).
Elképzeléseim szerint ugyanolyan elven működne, mint egy jack elosztó [link], a füles a hangfal bekapcsolása nélkül is szólna.Ez jó elgondolás szerintetek?
-
And
veterán
válasz
CPT.Pirk #5593 üzenetére
Mondjuk a Lomex kapcsoló / nyomó kategóriájánál biztos vannak ilyen kapcsolók. Konkrétan lábkapcsolót is találni vagy négyet a "footswitch" keresőkifejezéssel. Közülük kettő csak pillanatkapcsoló, viszont a másik kettő valószínűleg nem, és 6 kivezetéssel (talán két váltóérintkező) szereltek. Cikkszám pl.: 45-04-17, ez raktáron is van.
-
-
-
biker
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #5527 üzenetére
szerintem ez az áprilisi tréfa kapcsolás.
nem tűnt fel a "vigyázzunk hogy a chip (ejtsd: csip) ne sérüljön" mondat
mi tkeres ez az RT-ben?minden évben van egy ilyen cikk. legjobb a pénzeltüntető volt.
volt aki összerakta, és nem tűnt el a pénz, mire beírt, és írtak választ: építéskor tűnt el a pénzkedvencemet más linkelte be, de valahol megvan.
TV panel, tranyó, beültetve, bázis egy ellenálláson testre, CE közt 0ohm beültetve, testre. C egy kondival 10uF egy vezetéken.fincsi, mi?
-
törölt tag
-
PHM
addikt
válasz
CPT.Pirk #5232 üzenetére
Így már gáz a dolog.
A leírásod alapján azt gondolom, hogy a fázist sikerült a közös negatívval rövidre zárni.
Innentől kezdve az összes teljesítmény félvezető gyanús.
Pl. a kapcsoló tranyók, de a kisfeszültségű egyenirányítók is.
Ezek gyakran párban vannak egy-egy 3 lábú tranzisztortokban.
(Bár a kapcsoló tranyók zárlata mérhető lenne a graetz kimenetén.)
Mivel a fényképről nem tudom a kapcsolást lekövetni, több értelmes ötlet nem jut eszembe.
Sorry. -
PHM
addikt
válasz
CPT.Pirk #5219 üzenetére
Hát igen, a fénykép mégsem ugyanaz, mint kézben fogni...
Belekezdtem, de így nem igazán megy.
Az említett műanyag borítású alktrészt soros ellenállásnak nézem egyébként, a kialakult hibát nem befolyásolja.
(Érdemes azért megnézni, nem szakadt-e.)
Ráadásul a graetz előtt van, tehát az általad okozott zárlat is az előtte lévő alkatrészekben okozhatott károsodást.
A furcsa az, hogy az itt okozott zárlatnak nem kellett volna kihatnia a pfc körre. -
golyani
őstag
-
-
PHM
addikt
válasz
CPT.Pirk #5211 üzenetére
Akkor nincs mese, tovább kell keresni a zárlatot.
Gyanús ilyenkor még a fő kapcsolótranyó, az egyik nagy hűtőbordán kell lennie,
a legnagyobb trafó közelében.
Személy szerint mondjuk igazából inkább sorban haladnék a bemenettől a szűrőkön,
egyenirányítón, puffereken keresztül egészen a kapcsolótranzisztorig.
A bemeneten (bekapcsolt főkapcsoló mellett) mérj ellenállást.
Ha itt zárlatot mérsz, a hiba még az egyenirányító előtt lesz.
Következő lépésnek a graetz bemenetét ajánlom, ha eddig nincs hiba, elvileg a bemeneti szűrők jók.
Ezután jöhet a graetz kimenete, ha itt van a zárlat, majdnem biztos, hogy a kapcsolótranyó a ludas a dologban. -
PHM
addikt
válasz
CPT.Pirk #5208 üzenetére
Pontosan hol sikerült a zárlatot abszolválni?
A leírtakból az a gyanúm, hogy a graetz híd 1-2 diódája mehetett zárlatba.
Multiméterrel mérd ki a 4 diódát a következőképpen:
Dióda feszültségesést mérj a graetz bemenetei és a pozitív, ill. negatív kimenete közt.
A feszültségesésnek mind a 4 esetben 450-600 mV közt kell(ene) lennie.
Ha jelentősen kevesebb, vagy 0, cserélni kell.
Majd értesíts az eredményről!
(Ha budapesti vagy, személyesen is segíthetek.) -
mezis
félisten
válasz
CPT.Pirk #5203 üzenetére
A panelekben emlékeim szerint kb 15-20 cm-es lyukméretű betonacélháló van. Ez 1.5-2 m-es hullámhosszig igen nagy akadály az elektromágneses hullámoknak.
Most ebben mi olyan furcsa? Itt ülve rálátok a TV toronyra, baranya környékét megküldi adással, és nem akadáj neki a panelfal, akkor mi a probléma az én ötletemmel?
-
mezis
félisten
válasz
CPT.Pirk #5188 üzenetére
Tényleg képes lennél tele elektro-szmog-olni egy lakást ?
Próbáld meg modulálni a mikrohullámú sütődet (nyitott ajtóval), csak aztán nehogy ropogósra süljetek !ez panellakásban azt jelenti, hogy egy falon át még nézhető képet kapok, de egy kicsit több kellene. Ez fölött viszont már szerintem barkácsolni kell, hány decibeles erősítés lenne elég szerintetek, hogy rendes képem legyen két fal mögött is?
-
And
veterán
válasz
CPT.Pirk #5188 üzenetére
Az erősítés egy dolog, a maximális kimeneti szint meg egy másik. Az antennaerősítők kisjelű eszközök, nem lehet belőlük értelmes teljesítményt kipréselni. Szerintem ne akarj szélessávú VHF-UHF jeleket falon továbbítani, mert antenna és teljesítmény hiányában nem nagyon fog menni. Használj inkább mikrós jeltovábbítót vagy koaxot.
-
biker
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #5023 üzenetére
pedig zajilag nem az igazi...
torzítás még csakcsak, mert ugye pl a csöves erősítők és a papírhangszórók is papíron szarok, de hangzásilag mégis jók.de valaki majd megmondja a frankót
(én most néztem, van aki még ma is 741-el és bc182-vel javasolja, holott mindből van ugye jobb zajú cucc is)
-
Ja no
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #5004 üzenetére
nem vok egy végfokszakértő, de mindenképp megnézném, hogy a jelutakon lévő szűrők nem szakadtak-e le, illetve hogy a tápkon a kisértékü kondik jók-e még; valamint a műverősítők tápjánál a hidegitőkondik rendben vannak-e. Ha csak úgy hirtelen előjött a probléma, akkor szvsz valami elvérzett kondi lehet az oka, ha egyébként normálisan szól.
-
ReJim
őstag
válasz
CPT.Pirk #5000 üzenetére
kicsitide-kicsitoff:
nekem egy hasonló felépítésű házi-gyártmány basszusgitár fejjel volt dolgom nemrég. a végfok torzított, de nagyon. scope hiányában nem jöttem rá a hibára. lehetséges, hogy egyik végfok tranyó deglett meg benne? vagy valamenyik kisebb (BC182) tranyó? vagy az op-amp? vagy mi tudm eghalni egy ilyen régifajta végfokon? (képet max hétvégén tudok feltenni, rajzom sincs róla, max ha visszarajzolom)
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #4998 üzenetére
Valószínű, hogy gerjedési határon van a cucc. De elöbb próbáld megfordítani a dugót a konnektorban. Néha az is segít. Ha Quad405-ös a végfok, akkor annál kell egy kis 10nF-os kondinak lennie az egyik végtranyó két ába között. Ha nincs, akkor dobj egyet oda. A Quad405 utánépítési leírásában benne van, hogy hova is kell forrasztani. De közvetlen a végtranyóra kell, a gerjedések miatt.
A másik ami összeszedhet zajt, a műveleti erősítő. IC csere, és egy alapos ellenőrzés, hogy stabil 15 voltot kap-e az IC. A Quad-ban két zenerdiódával stabilizálják. -
fero02
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #4994 üzenetére
Szvsz már mondtam Neked régebben is, h egy jó szünetmentes táp orvosolná a problémádat. Nekem akkor volt gáz, amikor egy nagyobb teljesítményű fogyasztó lett bekapcsolva/kapcsolt be. Ha pl a konyhában a hűtő kapcsol be, akkor hallom, h kattan a relé a szünetmentesben is.
Szóval ha teheted, akkor kérj kölcsön vmi ismerőstöl egy tápot a próba erejéig.
-
And
veterán
válasz
CPT.Pirk #4983 üzenetére
Teljesen megegyezik a két tok működése, csak a gyártó más (LM555: pl. National Semiconductor, NE555: Philips, de ez sem kizárólagos).
Ez egy alap monostabil kapcsolás, az általad megadott értékekkel kb. 9 perces időzítést ad (itt már számíthat a kondenzátor minősége is). A relének tényleg be kell húznia, hiszen az 555 kimenetén indításig alacsony szint van, ami a pnp-tranzisztort nyitja. Teszteléskor jól jöhet egy led + soros ellenállás az 555 kimenete (3-as láb) és a 0V közé, hogy látszódjon, mikor milyen kimeneti szintet ad az időzítő. A 4-es és 5-ös lábakat különben nem árt nem 'lebegve' hagyni: a 4-est (reset) a pozitív tápra kell kötni ha nem használod, az 5-öst pedig egy 100nF-os kapaccal szokás hidegíteni (GND felé kötni).
"Teljessen": -
Ja no
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #4909 üzenetére
a kábeleket, amit tudsz, cseréld rövidebbre és úgy vezesd el, hogy a lehetséges zajforrásokat kerüljék el. (ez az egyik nagy problémája egyébként az asszimetrikus jeleknek). A brummot még tudod csökkenteni úgy is, hogy amit lehet, azt közös, földelt elosztóra dugsz.
Ha mindent egy csillagpontban tudnál földelni, akkor megszűnne a brumm. Persze ez soxor már az áramköri kialakításoknál sem valósul meg a panelokon... -
Ja no
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #4907 üzenetére
bocs, azt gondoltam a ház alufóliája defaultból rá van kötve a földelésre
Persze, kösd rá.
A kártyákat -és előlapjukat- egyébként nem kell külön földelni, hiszen a PCI vagy egyéb csatlakozóján keresztül kap bőven földet. Illetve esetedben annyira nem kap bőven, merthogy csökkent a zaj/brumm intenzitása az összedrótozástól.
meg ezzel a külön úton történő földrekötözgetéssel azért vigyázz, mert lehet hogy adott esetben ront az összképen, mivel újabb földhurkot is lehet előidézni így.
Még annyit, hogy a házárnyékolást adó alufóliát lehetőleg a táp földelt burkolatán lévő szabad csavarjára kösd rá. Meg az összes többi hasonlóan árnyékolást szolgáló barkácsolást is. Lehetőleg egy pontra
BTW ha a tápod adja ki magából a zizit a drótjain keresztül, akkor ez nem segít
-
Ja no
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #4905 üzenetére
kap. áthall: eltűnik a mély. Sokol hangzás lesz belőle
A fadobozos gépeden ki tudod próbálni, hogy a tápegység fémdobozát összedrótozod a hangkari fémelőlapjával? (márha az fémesen össze van kötve a kimeneti csatik árnyékolásával)
A szgép tápja egyébként földelt kábellel van csatalkoztatva a 230VAC-hoz, ugye? (ha nem, akkor Ne próbáld ki!)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung C27RG50FQU 27 Ívelt Gaming Monitor
- Xbox Series S + twin docking station (venom) + 2 db kontroller +1 db Ghost Cipher Special kontroller
- ÚJ AMD Ryzen 5 5600X BOX AM4 6/12 magos CPU - bontatlan
- L14 Gen5 14" FHD+ IPS Ultra 7 155U 16GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Kezdőknek legjobb választás: 4 GHz AMD 5400U, 4 mag / 8 szál barebone
- Honor 200 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Honor 400 Lite 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Corsair Dominator Platinum 2x32GB (64GB) Kit 5200MHZ DDR5
- BESZÁMÍTÁS! 6TB Seagate SkyHawk SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! 16GB (2x8) G.Skill Trident Z RGB 4266MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest