Hirdetés
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- HTPC (házimozi PC) topik
- Milyen TV-t vegyek?
- LG LCD és LED TV-k
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Samsung Galaxy Tab S6 - letett valamit az asztalra
- OLED monitor topic
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
Új hozzászólás Aktív témák
-
PitLee
őstag
How Copper Heatpipes Are Made | China Factory Tour (Cooler Master)
https://youtu.be/AD-4WKwCAfE -
Veriakilis
senior tag
Kedves Heatpipe készítők!
Találtam egy érdekes cikket, amiben szereplő eszköz egy heatpipe-hoz hasonlít szerintem,- de nyilván más is egyben:
Hamar megtérülne, ha így tárolnák a hőenergiát.
Újszerű megoldást dolgoztak ki magyar energetikai mérnökök, rengeteg előnye van.Veriakilis
-
Udv
Van ebbe a topicba meg valaki? Lenne egy kis problema... -
becuszabi
aktív tag
válasz
[CS]Blade2 #846 üzenetére
Felejtős.
Újra kellene tölteni, levákuumozni, aztán lezárni. -
[CS]Blade2
addikt
Adott a hőcső, aminek a végén lett egy kis lyuk. Javítható ez még valahogy házilag? Ez egy notiban van, és a legvége az NB felett lyukadt ki. Nincs akkora, mint egy tűhegy, szemmel azért látszik. Tűz felett melegítve ott fújt egy bubit.
-
GâLî
tag
Nézegettem a kamrák méreteit, reméltem hogy létezik olyan aminek a furatainak távolságai megegyeznek a S1150 75mmével, de a legnagyobb 90mm oldalhosszúságú furatai 80mmre vannak egymástól ami sajnos a S2011 sajátja, az eggyel kisebb méret pedig a leírás szerint nem rendelkezik furattal.
Ez amiatt lett volna fontos hogy a hűtés elemeit 'felfűzhessem' valahogy így. Viszont hogy ez nem lehetséges, két választásom van, az 56mm és a 70mm oldalhosszúságú. Megérné a nagyobbik? Egy i7 4790k-ra lenne, minimális túlhajtással. Nem gond hogy a régi Mugen2-m csak viszonylag kis felületét fedi le a kamra túloldalának? (valami azt súgja hogy nem) Illetve szerintem lesz majd 3d nyomtatva a procihoz egy lesarkazásvédő meg valami keret szerűség ami a csavarok között pozícióban tartja a kamrát.Update: A 70mm valsz nem férne be szimmetrikusan középre a kondik miatt.
-
GâLî
tag
válasz
szab.tam #842 üzenetére
'delid' néven fut külhonban a processzorok 'kupaktalanítása' ami azt hiszem az új i7ek elégtelen minőségű pasztázása nyomán került be a köztudatba
én ezt tovább vinném annyival hogy a kupakot nem is tenném vissza rá és közvetlenül a chip felületéhez érne a hűtő/hőkamra
utóbbi azért lenne szimpatikus mert talán hatékonyabban osztaná el/vezetné át a kis alapterületű chipről érkező hőt a mugen2 talpára; ha jól értelmezem itt az ábrát akkor a hőkamra pont erre való
viszont ha nincsenek ilyen irányú tapasztalatok akkor kb egy hónap múlva, ha összeáll az új konfig. próbálok méréseket prezentálni kupakkal/anélkül/+hőkamrával -
szab.tam
nagyúr
"deliddelt proci (közvetlenül a die-ra) "
rég óta vagyok a szakmában, de ezt nem értem.
ezmiez?nem próbáltam még, mert passzív hűtésnél csak egy + fogyasztó és hőtermelő, de a peltier elem szerintem egy totál felesleges dolog.
az elve baromi jó, csak a procik hűtésénél a gyakorlatban több macerát okoz, mint hasznot.
(legalábbis amint értelemezm a partvonalról.) -
GâLî
tag
Egy ilyen hőkamrát mondjuk érdemes lehet egy deliddelt proci (közvetlenül a die-ra) és a hőcsöves hűtő közé betenni? Esetleg a die és a hőkamra közé még peltier elemet is tenni?
-
szab.tam
nagyúr
válasz
Veriakilis #838 üzenetére
ha ezek a cuccok 2-3 éve leérhetőek lettek volna, lényegesen olcsóbban és egyszerűbben tudtam volna pl. a nagy gépemet megcsinálni.
nem kellett volna volna hajszál pontos 6 és 8 mm-es furatokat maratnom szakműhelyben.
egyszerűen "átlapolva" a csöveket baromi messzire el lehetett volna vinnni a hőt.
tehát nem kellett volna hőcserélő blokk, ahol a csövek ugye bizonyos távolságra kerülnek egymástól, ahol a hő az anyag keresztmetszetén át kell verekedje magát a másik csőig.
hanem a csövek direkt egymásnak érintkezve gyorsan, és messzire vihették volna a hőt.
a végén pedig csak neki kellett volna fogatni, ragsztani a bordák lapos talpát....és ezek a bazi nagy kamrák meg.
mostanra a témában a motivációm, ingerenciám igencsak lecsökkent, de az ér még így is bakker.
kár hogy nem korábban jöttek... -
Livio
tag
válasz
Veriakilis #838 üzenetére
Jó találat, a Gelid márka csövei még egész jó áron is vannak.
-
szab.tam
nagyúr
válasz
Glaz-dozfhut #836 üzenetére
meg a vamzerek a modker topikban...
(nem is.) -
szab.tam
nagyúr
kiegyenesítetted, vagy egyenes részt hajlítottál meg?
mert egyenes részt ügyesen, akkár kézzel is be lehet hajlítani.
úgy , ahogy mondod.
ezt írtam, linkeltem is.
de macko20 kolléga asszem hajlított már direkt csőhajlító szerszámmal is. (asszem...)csak kiegyenesíteni nem igazán.
képek, ha vannak, mindig jól jöhetnek...
-
GerykO
aktív tag
Ismétlem magam, nekem van olyan EKL hűtőm, miből három darab lett rendelve - én két darabot vettem-, de az elsőt is sikerült 75-80 fokos szögben meghajlítanom, és hűtőborda nélküli ramok fölé elfér ha procira van felszerelve.
A hajlítás menete nálam a következőképp zajlott, a talp nélküli hőcsöveket egyesével a kezemmel hajlítottam, 5-6 fok hajlítás után 3-5 milliméterrel arrébb fogtam a csövet, és ismét hajlítottam, mindezt hidegen, még kézmeleg sem lett, igaz a szobában akkor 28-30 fok volt (nyár eleje révén), és azóta is üzemel.
Töltsek fel róla képet? -
szab.tam
nagyúr
válasz
Glaz-dozfhut #832 üzenetére
tudomásom szerint előbb hajlítják, utána töltik, zárják.
többire: passz. -
Glaz-dozfhut
őstag
válasz
szab.tam #831 üzenetére
Igazából én is chipset hűtésre szánnám. Nem igazán akarom hajlítgatni, legfeljebb (sőt biztos) a lefogatáson kell változtatnom. Egy pillanatra megijedtem, mert '13. március 24-én volt frissítve az az oldal, de végül is visszaigazoltak; 3-at át is vehetek. Szerencsére egy kollégám elhozza aki pécsi.
Sajnos itthon nincs rendes szerszámom, esetleg nevelőapámnak van egy kis műhelye. Viszont vasas szakmában dolgozok, csak ennél az elcseszett cégnél nincs semmi forgácsológép a fűrészen kívül.
Viszont a hajlítással kapcsolatban: mit gondolsz, hogy történik ez gyártásban? A csöveket lezárás előtt hajlítják meg vagy kész állapotában?
A TV-ben láttam egyszer a rézfúvósok készítését, hogy ott miként hajlították a rezet. Szappanos vizet megfagyasztottak, persze az kívül-belül kitöltötte és valamennyire képlékeny maradt, de csak annyira, hogy megakadályozza a csőfal berogyását. Úgy korrektúl lehetett hajlítani. Persze itt nem ugyanaz, mert a belsejéhez nem férünk hozzá. -
szab.tam
nagyúr
válasz
Glaz-dozfhut #822 üzenetére
érdekes darab.
pláne, hogy a blokk külön is felhasználható.a csöveket nem fogod tudni egyenesbe hajlítani. 90%-osan kizárt.
sokat hajlítgattam.
fel sem tudom sorolni.
csak 1 pl.
kezdet.
vég... (hsz. teteje.)egyenesből lehet 1x, viszonylag nagy ívben.
1. és 3- kép.****
mit nem adtam volna ezért a hűtőért, amikor a htpc-m passzív chipsethűtőjét egyedileg kellett megfaragnom...
hsz alja
[link] -
GerykO
aktív tag
Nekem az az EKL hűtő hűsíti az E4400asomat, 65nm 65W, majdnem 90fokban fel van hajlítva, és függőlegesen van a gépemben. Felette a táp 12es ventije, hátul meg majdnem ráfekszik egy 12es házventire, teljesen síri csend van így, van még egy ilyenem, amihez nem nyúltam, mert a csövek bírták a hajlítást. Amikor erősebben meghúztam a talpát, akkor eléggé lapította a csöveket.
Ha van valami kérdés a hűtővel kapcsolatban, segítek szívesen! -
Livio
tag
válasz
Glaz-dozfhut #828 üzenetére
Ez azért elég hangos lehet, ha felpörög, akkor már inkebb egy Scythe Kozuti, az még éppen beférne. Valami olyasmi volna ideális, mint az előző, csak éppen elférjen a ramok fölött.
Mindenesetre érdekes opciók voltak, köszönöm.
-
Livio
tag
válasz
Glaz-dozfhut #826 üzenetére
-
Livio
tag
válasz
Glaz-dozfhut #824 üzenetére
Csak hát a már meghajlított csöveket kiegyenísteni és kicsivel odébb meg újrahajlítani már necces szvsz.
De persze valószínúleg ez csak az én spec igényeimhez/elképzelésemhez van így, máshova biztos jobban használható. -
Glaz-dozfhut
őstag
Nem akarok hülyeséget mondani, de ebben az állapotában szerintem nem. Az adatlapján 46 millimétert írnak magasságnak(mínusz borda). Megmértem, azt az Inteles felfogató tüskét az 31mm. Az utólsó előtti képen fejjel lefele fektetve, szinte egy síkban van az egész. Az Lp ramok kb 40 mm magasak, nem tudom. Egyébként nem értem, mintha soha nem létezett volna ez a hűtő, mert egynél több fényképet nem találtam a keresőn.Vagy rossz néven kerestem.
Viszont szerintem használható lenne, pont ez a jó benne, hogy nincs teljesen összeszerelve. Ha sikerülne máshogy felfogatnod.. ..vagy ha alakítanád. Nem tudom mennyit bír a cső. -
Livio
tag
válasz
Glaz-dozfhut #822 üzenetére
Jól sejtem, hogy ez a hűtő egy itx lapon a memóriák irányába fordítva nem férne el a RAMoktól (low profile-tól sem)?
-
Glaz-dozfhut
őstag
Nézegettem máskor is a topikot, szinte kiolvastam. Igazából jobb híján vásárolnék kész csövet, de arra sincs bejáratott hely úgy látszik. Ami megérné. Most találtam egy alternatívát; jó nem nagy, nem hosszúak, nem is tudom milyen hatékonyak, de egy-két dologra már alkalmas. 3 db 1700Ft. Átmérő 6, 180mm hosszúságúra tippelnék. A hely Az még pozitívuma, hogy nincs összeforrasztva sem.
Hármat lehet be is rendelek. -
szab.tam
nagyúr
némi infó a porozus réteg kialakításhoz.
(#819) fbeni91
sajnos a hőcsővásárlás egy piszok drága móka.
ebben a méretben szerintem csak a conrad-ban kapsz.
rendelésre.
5-7 nap + posta, ha nem ott veszed át.
konkrétan ez a méreted.
2k/db... -
fbeni91
tag
üdvözlök minden fórumozót!! lehet h már le írták a fórum társak,de érdeklődnék h hol érdemes venni hőcsövet Készen! És menyiért éri meg meg venni! nekem 4mm átmérőjű 25cm hosszú cső kellene 3db! Válaszokat előre is köszönöm! üdv.
-
szab.tam
nagyúr
válasz
Thrawnad #816 üzenetére
nem biztos, hogy a 250 fokot a szerkezet miatt bírják ki.
hanem esetleg azért, mert olyan kicsi benne az alapnyomás, hogy pl. csak 150-200 fokon érik el az 1 bar-t.
viszont a visszahűtéses technikánál tuti a 100 fokon 1 bar.
a 2-t összevetve következhet, hogy a gyárinál alacsonyabb a nyomás, azaz nagyobb mértékű a vákuum, tehát a víz forrpontja is alacsonyabb. és ebből tovább következik, hogy a hőcső alacsonyabb hőmérsékleten el kezd működni.
a lezárásnál kell, hogy legyen benne víz, nemcsak telített gőz.
mert visszahűlés és lecsapódás után túl kevés maradna.
ezt most hosszú lenne leírni...de így ez most egy műszerek nélküli, elvi találgatás.
két megoldás van:
1. pontosan kéne tduni a hőcsőgyártás technológiáját.
2. kipróbálom a gőzős lezárást, madj visszahűtést. mert hgoy működik-e, azt 1 perc aaltt kipróbálom.
csak a zártszelvény végeinek leragasztás utáni kötése 1 nap. így ma ragsztok, holnap próba.
csaka túlnyomás furat melegen való gyors lezárására kell kitalánom egy jó eljárást. -
Thrawnad
senior tag
válasz
szab.tam #815 üzenetére
Na akkor átjöttem ide.
1 et nem értek, ha szivattyúval csinálod a vákumot és van benne víz akkor 100 C miért van kissebb nyomás mint a visszahűtéses esetben?
Sőt elméletileg ha visszahűtésest csinálod akkor ugye levegő egyáltalán nincs csak telített gőz.
Egyébként lehet a 250 C fokot azért bírják ki mert olyan erős a szerkezetük.
Mondjuk ott csak akkor a nyomás amit az a cső még elvisel.
Szerintem minden zárt edénynek van valamekkora "tűrőképessége"Thrawnad
-
szab.tam
nagyúr
barkácsban már leírtam, de ide is.
valamiért még nem néztem utána, hogy a gyári hőcső készítésnél géppel vákuumoznak, vagy ők is esetleg 100 fokon lezárják, és a visszahűlés okozza a légritka teret.
ha ez utóbbi lenne a technika, sok mindent megmagyarázna.
viszont egyet nem. hogyan bírják ki a csövek a 250 fokot, mielőtt felrobbannának.
mert a visszahűtésées technikánál 100 fok körül elérik a légköri nyomást.
viszont szivattyúzásnál 100 fokon még lehet bőven 1 bar alatt.vannak leírások, de ezekről már pont nem beszélnek.
tehát: a hőcsőgyártók hogyan érik el a vákuumot?
-
szab.tam
nagyúr
tegnap voltam macko20-nál. próbáltunk vákuumolni.
valszeg gyenge volt a pumpa. vagy valami külső illesztési gont is lehetett. passz.
de forróvízbe állítva a kamrát nem indult el a folyamat.
hallgatóztunk, de nem volt bugyogás. valszeg túl nagy maradt a nyomás.hosszú lenne leírni, de úgy néz ki, a fordítottan beszerelt presta biciklszelep működik.
az f-bs-es ragasztás is.
a végén szétvágtuk a kamrát egy ragasztás mentén, és szisszent, tehát valamennyi vákuum volt.
csak valszeg nagyon kevés.úgyhogy folyt. köv.
normális pumpa kéne.
mondjuk q* gyorsan... -
szab.tam
nagyúr
"ill turelmetlenek voltunk"
hát igen.
a kettőt összetéve:
a felszopóknak nem szabad idő előtt abbahagyni a melót.
ez a standup commedy műfajban is így van.***
lényeg:
lesz 2. kanyar.
mély torok, bő nyál,
azaz normális vákuum pumpa és szigetelés.de a veletechre kiviszem a 12. hűtőmet is, még ha kamu is lesz.
"vapor chamber mega tower + 16*xbox rev 1.0...
mert hogy biztos jó darab lesz. előbb, utóbb...***
erre blasko kolléga rá fog izgulágulágolni a barkácsból.
alíg bírtam begépelni.
mert fáradt vagyok.
de ő néki izgalmas téma........(pedig le sem kötöztem...)
-
macko20
őstag
A mai teszt soran kiderult h valamennyi vakuum lett, de lehet h kevés, ill turelmetlenek voltunk, meg a tesztkonfig sem indult el, amivel látuk volna hogyan teljesít így... A szelepek is leszerepeltek, és erősebb vakuum keltő eszkoz fog kelleni
-
szab.tam
nagyúr
az nem került pénzbe...
és hát a szálcsiszolás azért erős. reszelővel belepiszkálva próbáltam kicsit fesértegetni a belső falat, valamennyire párhzamosan.
a végleges betöltés előtt végeztem "csurgatási" próbákat. a fecskendőből az oldalfalakra cseppeket tettem. és néztem, hogyan állnak össze, és szaladnak le.
ebből úgy gondolom, hogy ennél a mennyiségnél is jó eséllyel mindig lesz alul kis elgőzölhető víz.ez nagyon hasraütéses próbálkozás, de úgy gondolom, hogy valamennyire kell működjön.
ha a vákuum bent marad, és a folyamat nem akad el valahol az üzem közben, akkor nagyjából meg fogom tudni saccolni a várható teljesítményt.
egy ideje küzdök, hogy a fekvő lapra 400 mm magas tornyot alkossak, ami 4-5 kiló alatti, és megüti a passzív 200w-ot.
de 160-180-nál egyszerűen elakadok.
ez egy határ.
mint ahogy a szabvány méretnél a passzív kb. 100w. azt nem is tervezem túllépni, mert szinte lehetetlen. -
szab.tam
nagyúr
alapvetően szeretem magam kiatlálni, hogy mit szeretnék megvalósítani.
és hogyan.
még akkor is, ha hibák csúsznak be.
1. az egómnak jobban esik.
2. ha más javaslatait beépítem úgy, hogy ellene van a saját, (akár hibás), elképzeléseimnek, és nem működik, a fejemet verem a falba, hogy miért nem úgy csináltam, ahogy megteveztem. és az sokkal jobban bosszantan, mintha simán tévedtem. magamtól.macko20 kolléga elég sokat segített már az ötleteivel, sőt gyakorlati megvalósításban is.
a nagy gépem vga hőtője nélküle tuti megakadt volna, konkrétan pl. itt.de a nagy gépem építsée során megtanultam az össznépi tanácsok 95%-át az első olvasás után elfejeteni.
macko20-nak konkrétan ennél a kamránál is több javaslata volt, amit nem fogadtam meg.
mert több szempont volt, amiért ezt így akartam elkészíteni.ez egy minimál költségvetésű próbanyúl.
alumínium, f.bs ragasztás, 1200 ft-os presta szelep, jó pár óra agyalás, fantáziálás, néhány óra munka.
ha valamennyire működik, (ebben azért bízom), akkor érdemes minőségibb megoldásokkal nekifutni a v2.0-nak.
de ha vettem volna 6x-os áron rezet, 7k+ áfa-s szelepet, stb, és nem működik egyáltalán, megint dühönghetnék.ha egyáltalán nem működik, még mindig előttem van az újratervezés lehetősége.
viszont akár még tökéletes is lehet.valamiért a zsigereimben egyre jobban úgy gondolom, hogy elég lesz a tévedésből betöltött 6 ml.
-
GerykO
aktív tag
Még a végén rávesztek, hogy fürdető állvány, és rácsos ágy szerelés, némi vakolás és festés közepette nekiálljak csinálni én is egy passzív gépet.
Egy csúcsára állított négyzet alapú csonkolt gúla hő-cső/kamrában (a csonkolt csúcsa érintkezne a processzorral, és értelemszerűen fekvő alaplap) gondolkodom most így hirtelen, amire függőleges irányú bordázatot rögzítenék (a szélén az élekkel párhuzamosan, középen a magasságvonallal párhuzamosan, és közte arányosan felosztva a teret, mert a bordacsíkok közt így képződő "vákuum", "friss"/hűvös levegőt szív a bordák közé, javítva a passzív üzemmódon), a magassága ilyen verzióban szerintem 20-25 centi elég is lenne (aminek nagyjából a harmada lenne a "gépen" belül, a többi a szabad levegőn, és ha megfelelő a méret, még huzatot is képes csinálni a többi "gépen" belüli alkatrész szellőzéséhez /persze megfelelő deltaT mellett/), mert ugye 5 hűthető felület adódik, a négy palást, és a talp. Első gondolatban olyan 30fokos csúcsszöge lenne a gúlának, hogy maga a talp ne legyen olyan óriási, és az oldallapokra se legyen annyira bonyolult rögzíteni a bordázatot. Igazából a csonkolt kúp lenne a legtökéletesebb elgondolás, mivel szépen összesűrítené a folyadékot a hőcseréhez, és szintén maradna hatalmas hőleadó felület, amire a paláston a csúcsból kiinduló, talpra merőleges bordák hűtenék a legtökéletesebben.
Remélem érthető a kissé bonyolult megfogalmazásom.
Vélemények
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Futás, futópályák
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- HTPC (házimozi PC) topik
- Fűnyíró topik
- Milyen TV-t vegyek?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- LG LCD és LED TV-k
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- További aktív témák...
- Apple iPhone 7 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy S23 Ultra 256GB,Újszerű,Dobozával,12 honap garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Sapphire NITRO+ RX 5700 XT 8GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Samsung Galaxy A35 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest