Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
szab.tam
nagyúr
válasz
Veriakilis #838 üzenetére
ha ezek a cuccok 2-3 éve leérhetőek lettek volna, lényegesen olcsóbban és egyszerűbben tudtam volna pl. a nagy gépemet megcsinálni.
nem kellett volna volna hajszál pontos 6 és 8 mm-es furatokat maratnom szakműhelyben.
egyszerűen "átlapolva" a csöveket baromi messzire el lehetett volna vinnni a hőt.
tehát nem kellett volna hőcserélő blokk, ahol a csövek ugye bizonyos távolságra kerülnek egymástól, ahol a hő az anyag keresztmetszetén át kell verekedje magát a másik csőig.
hanem a csövek direkt egymásnak érintkezve gyorsan, és messzire vihették volna a hőt.
a végén pedig csak neki kellett volna fogatni, ragsztani a bordák lapos talpát....és ezek a bazi nagy kamrák meg.
mostanra a témában a motivációm, ingerenciám igencsak lecsökkent, de az ér még így is bakker.
kár hogy nem korábban jöttek... -
Livio
tag
válasz
Veriakilis #838 üzenetére
Jó találat, a Gelid márka csövei még egész jó áron is vannak.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Veriakilis #697 üzenetére
Mennyire alacsony hőmérsékleten? Szerinted mondjuk egy olyan hőszivattyút (pár cső a földbe ásva), ami talajból nyeri a hőt (mondjuk 20-25°C-ról van szó), azt vízzel vagy acetonnal érdemesebb megcsinálni?
-
szab.tam
nagyúr
válasz
Veriakilis #696 üzenetére
félig értem.
de nekállok részeltesen átolvasni az egész topicot, majd utána kérdezek.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Veriakilis #692 üzenetére
Az acetont a hideg miatt választottad? Egyáltalán mi alapján?
-
szab.tam
nagyúr
válasz
Veriakilis #692 üzenetére
régen láttunk!
üdv újra itt.pár kérdés ehhez:
a képeken csak egy nyitott, ragasztással "megszórt" lap látható.
lezártat is készítettél?
ha igen, akkor jönne még pár további kérdés. (vákum, töltet, stb.)***
és köszönünk minden 5letet!
-
GBotond
tag
válasz
Veriakilis #591 üzenetére
Köszönöm! Akkor tovább játszom vele, aztán beszámolok az eredményről.
-
mgyr
csendes tag
válasz
Veriakilis #547 üzenetére
Szeretnék egy teljesen passzív számítógépet elfogadható áron építeni (kb. 200000-be bele kellene férnie). Kaphatnék valami naprakész ötletet erre? Barkácsműhelyem nincs, tehát jó lenne, ha megvehető dolgokból lehetne összeállítani.
Előre is nagyon köszönöm a segítséget.
-
borat26
aktív tag
válasz
Veriakilis #502 üzenetére
Sziasztok!
Nincs pumpakészítő- és szerelő végzettségem,de egyetlen pumpával sem találkoztam,amiben visszacsapó szelep lenne.Szóval te milyen pumpában találtál ilyet?
A gyártási folyamatod többi részét értem. -
TESCO-Zsömle
titán
válasz
Veriakilis #533 üzenetére
Hi!
Próbálok módosítani a szerkezeten, de vhogy a blokkokat a vinyónak kell yomni, különben nem hűt. Most azzal probálkozom, hogy a blokkokat veszem fixnek, és a túloldalról nekifeszítem a vinyókat.
Nem a megvalósítással van ugye a gond, hanem a hellyel és a szerelhetőséggel.Üdv!
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
Veriakilis #530 üzenetére
Valószínűleg. Ha nem találok olcsóbb vagy jobb forrást. Réz amúgy van. 1.5-ös-ből van itt egy 70cm hosszú és 10+ cm széles darab.
Előbb úgyis a háznak kell elkészülnie, csak utána látni minek hol mennyi hely van.
sz: Nézegettem a csőméreteket és arra jutottam, hogy lesz vele "játék" bőven.
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
Veriakilis #526 üzenetére
Namármost akkor vázolnám a szitut.
Terveztem egy házat, jókora szellőzőtérrel (37x30x20cm). Ebben van az alaplap, és 3db 120-as PWM venti küldi befele a levegőt. Ez hermetikusan el van zárva az alatta levő táp-tértől és a fölötte levő meghajtó-tértől. Namármost, ha az ember csendet szeretne, akkor a vinyókkal kezdeni kell vmit. Én arra gondoltam, hogy a meghajtótér aljára rögzítek egy alu-bordát, ami ugye akkor a szellőző(/főgép)térbe van. Erre rögzítenék egy réz HP-blokkot, amiből 1-1HP menne a vinyók (5db) egyik oldalára rögzített szintén réz HP-blokkba. (A rezgés és tartás végett a vinyók másik oldala fixen, de rugalmasan rögzül a házhoz.) Remélhetőleg ez lehűti annyira a vinyókat, hogy nyugodt szívvel körbeszigeteljem őket hang ellen.
Érdekelne a véleményed, valamint hogy tudnál-e majd segíteni a blokkok és hőcsövek elkészítésében??
-
Zefír
őstag
válasz
Veriakilis #519 üzenetére
Oké!
-
becuszabi
aktív tag
válasz
Veriakilis #493 üzenetére
Köszi, megpróbálok eljutni oda.
CPT.Pirk: lehet hosszabb is, nem gond, de akkor nagyobb átmérőjűnek kell lenni (nem véletlen, hogy 400 mm-es csak a 8 mm átmérőjűből van).
...vagy marad a szekrény belsejének átrendezése. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Veriakilis #494 üzenetére
Csak felfogatást kellene megoldanim, srégen átfúrt réz kocka talán, bár fém munkában nem vagyok otthon. Egyébként 50, de inkább 60 centi hosszan kellene menni a csőnek.
Kicsit régi kép, de itt kellene kivinnem a csövet a hátlapon: [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Veriakilis #472 üzenetére
Huhh, csak kérdeztem, aztán elfelejtettem megnézni a választ.
Szóval, első körben egy olyan cső(csövek) kellene, ami megbírkózik egy 4200+ X2 hőtermelésével. Valahogy úgy kellene megoldanom, hogy a gép jelenleg szekrényben lakik, vízszintes az alaplap, szóval kicsit kellene emelkednie, legalább a kártyák magassága fölé néhány centivel, majd valamekkora szögben folytatódna a dolog, végig az alaplap hosszában, és ki a szekrény falán kívülre, ahol hűtőborda lenne.
ilyesmi megoldható egy csővel, vagy csak két részletben?
-
becuszabi
aktív tag
válasz
Veriakilis #488 üzenetére
Szia!
Egyelőre egy heatpipe-os hűtőbordát vettem (3 db 6 mm-es csővel). Igen jó ára volt. Szétszedni nem akarom, tesztelem majd a nagy gépben. Ha beválik, akkor a jelenleg kissé forrófejű mini-itx-es gép is kap ilyen jellegű hűtést, de ahhoz mindenképpen kell szerezni külön hőcsövet, mert a kis doboz miatt semmilyen gyári hűtő nem fér el benne.
A terv az az, hogy a hp-pal a kisgép oldalára, vagy tetejére szerelt alubordára vezetném ki a hőt. Elvileg egy 6 mm-es is bőven elegendő lesz, de ha a nagyobb felületű oldal lesz bordákkal beborítva, akkor a jobb hőelosztés érdekében két 3 mm-es cső lenne.
Egyelőre még bordák után kutatok. Vagy egy 20*20 cm-es (max. 2 cm-es bordamagassággal), vagy egy 20*4,5 cm-es kell (ekkor lehet 5 cm magas is a bordázat).Ha nem titok, megkérdezhetem, hogy te honnan szerezted be az alubordát?
-
becuszabi
aktív tag
válasz
Veriakilis #485 üzenetére
Hát igen, a 15-20 €/db árat kicsit soknak tartom, 300 db-ot meg nem szeretnék venni hogy negyedére jöjjön ki egy
...ha így nézem, akkor a Conrad még majdnem olcsóbbA csövek lezárására ki kellene próbálni azt a módszert, hogy a nagy átmérőjű csőbe keményforrasztással rögzíteni lehetne egy vékonyabb (1-3 mm) csövet. A töltetet ezen keresztül is el lehetne távolítani, aztán összenyomni és a végén leolvasztani a végét. Garantáltan nem menne el a vákuum és a kisebb átmérőjű részt sokkal gyorsabban is le lehet zárni, így nem melegedne túl az egész heatpipe.
-
becuszabi
aktív tag
válasz
Veriakilis #483 üzenetére
Igen és sajnos ugyanolyan áron
-
becuszabi
aktív tag
válasz
Veriakilis #481 üzenetére
Köszi
, akkor jól sejtettem.
Ahogy elnézem áraik hasonlóak a Conrad-éhoz. -
becuszabi
aktív tag
válasz
Veriakilis #478 üzenetére
Egyelőre ott tartok, hogy sikerült szereznem kb. 20*15*4-es nagy hűtőbordát az egyik mini-itx-es pc-m oldalára. Passziv cucc a lelkem és már sikerült párszor bekapcsolatatni a hővédelmet, így ha nem akarok ventit rakni bele, akkor nekem is heatpipe-pal kell elvezetni a procitól a hőt. Ezért érdeklődtem a csöveket tartó furatról.
Saját hp-ra nem sok esélyem van, mert nincs komoly műhelyem (még), ahol lehetne fúrni-faragni.
A Conrad oldalán található adatok közül a 'Qmax' az mit is jelent? A szállítható hőenergiát? Milyen mértékegységben, Watt?
-
becuszabi
aktív tag
válasz
Veriakilis #476 üzenetére
Hát nagyon odab..sz ez a projekt. Egy nagy mega-gratula Neked
Többször is végignéztem az oldalt, de hát nem semmi...iszonyat meló (meg szerintem pénz is a sok réz miatt) volt ezt megcsinálni.Az egész gépoldalt beborító borda külön tetszik.
Szerintem a saját gyártású, vagy nagyobb teljesítményű heatpipe-okkal azt a nagy hőelosztó réz sínt ki lehetne majd váltani...legalábbis így első ránézésre. Vagy esetleg maga a hőelosztó is lehetne egy lapos heatpipe.
Pár kérdés:
- A lapos 'hp' (ami a hőelosztót köti össze a procival) hogyan készült? Úgy értem a lemezek és "távtartó" rudak rögzítését hogyan oldottad meg? Lágy-, vagy keményforrasztással? A lemezek belsejében van kapilláris réteg?
- A csövek foglalatául szolgáló réztömbökben a furat mennyire passzentos? A két fél összefogatásakor van rés a felek között, vagy pont jó? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Veriakilis #467 üzenetére
Ez volt az: (csak nem 4, hanem 2 hőcsővel)
Egyenként kitördeltem minden lamellát.
Mondjuk elég gyatra módon voltak rögzítve a hőcsőhöz a fölső részen a bordák, épp csak egy kis gyenge forrasztás a cső tetején, de az sem ért sokat... -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Veriakilis #452 üzenetére
Ezek a conrádos cuccok kibírják a hajlítgatást? Gondolkodóba estem, hogy ki kellene fúrni az alcomp bordám talpát, átvezetni rajta a mag fölé 1-2 HP-t, azok végét meg egy másik bordára felerősíteném. De csak estem, mert a 939-es lefogató keret miatt nem tudnám hol kivezetni a csöveket.
-
becuszabi
aktív tag
válasz
Veriakilis #453 üzenetére
Melóban használunk 1/8"-es (~3,2 mm), rézből készült csövet, falvastagság kb. 0,8 mm. A forgalmazó szerint biztonságosan max. 100 bar nyomást bínak el. A víz kritikus nyomása (a kritikus hőmérséklethez tartozó gőznyomás) kb. 220 bar...szóval lehet, hogy ezért van az a max. 300°C-os felső határ a heatpipe-oknál.
...szerintem egy kb. 150°C-on olvadó ötvözettel már jól lehetne dolgozni -
becuszabi
aktív tag
válasz
Veriakilis #452 üzenetére
Hmmm...az nem is olyan rossz (ill. nem is olyan alacsony).
...sikerült beszereznem némi bizmut fémet, amivel elég alacsony olvadáspontú ötvözeteket lehet készíteni. Már csak a réz nedvesíthetőségét kell majd kipróbálni.
mod: nem hiszem, hogy a fizikában ismert kritikus hőmérséklet lenne a felső határ (víznél ~370°C)...valószínűleg itt a cső nyomásállóságáról lehet szó, ami réznél azért korlátozott
-
becuszabi
aktív tag
válasz
Veriakilis #449 üzenetére
Gyári heatpipe-ot mennyire lehet büntetlenül felmelegíteni? Hőelvezető tömbbe való beforrasztása okán kérdezem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Veriakilis #449 üzenetére
Ahha! Na így már világos. THX!
-
becuszabi
aktív tag
válasz
Veriakilis #438 üzenetére
Értem, szép meló lehetett, de szerencsére így a szerelhetőség és a hőkontaktus biztosítása is jobb lesz.
-
becuszabi
aktív tag
válasz
Veriakilis #436 üzenetére
Nos igen, a rézzel elég kellemetlen dolog dolgozni, puha, kenődik mint a franc és hozzájutni se egyszerű.
A tömbök egyben vannak és úgy van benne a furat, vagy két félből lett összerakva? Az előbbi esetben tényleg nem irigyellek a feladat miatt -
becuszabi
aktív tag
válasz
Veriakilis #434 üzenetére
Várjuk!
...de addig is: saját heatpipe-pal, vagy gyárival dolgoztál? -
becuszabi
aktív tag
válasz
Veriakilis #432 üzenetére
Ha kiszámolod a kondiban tárolt energiát, akkor érthetővé válik, hogy miért. Ez nagyon kevés szufla és mivel folyamatosan nem is lehet ezzel a módszerrel "fűteni" a rezet, az gyakorlatilag mindig visszahűl.
-
becuszabi
aktív tag
válasz
Veriakilis #430 üzenetére
Nahát, pont ilyenen töröm a fejemet már egy ideje. Az ötletem az, hogy egy durung fűtőpatronnal melegítek egy alutömböt és egy hőt vezető (vagy nem vezető) anyagon keresztül melegítek egy másikat. A hőmérsékletet spéci érzékelőchip-ekkel [pl. DS1621] mérném mindkét tömbben, soros porton keresztül mennének az adatok a PC-re, majd az összegyüjtött adatokat offline módon feldolgoznám (grafikon). Ebből lehetne látni, hogy időben hogyan változik a hőmérséklet, így a hővezetés dinamikája is vizsgálható lenne. Eredetileg ún. gap-pad vizsgálatára terveztem, de icipici módosítással hőcsöveknél is alkalmazható lenne.
-
becuszabi
aktív tag
válasz
Veriakilis #425 üzenetére
A koromhoz, meg a mellette megjelenő nehéz szénhidrogének talán jobb lenne valami erős felületaktív anyag (pl. Brigeciol).
Aztán jöhet az oxidra a sav, hogy szépen letakarítsa a felületet.
Végül meg desztvíz, esetleg még alkohol és szárítás. -
becuszabi
aktív tag
válasz
Veriakilis #418 üzenetére
Igen, olvastam a leírásokat és amint látod az extra finom szemcsékkel be is buktam
Ha jól értem, akkor Te az áram okozta hőhatással, ún. szintereléssel "ragasztanád" össze a fémszemcséket. Elvileg lehetséges, de gyanítom, hogy ehhez brutális áramerősség kellene. Nem tudom mekkora kondenzátoraid vannak, de szerintem az ilyen hatással rendelkező áram már a kondit is szétkapná...gyakorlatilag rövidzárási áram folyna.
Elég sok írást elolvastam a porózus fémhabok, szinterelt ötvözetek gyártási technológiájáról, de a legegyszerűbb házilagosan is kivitelezhető módszer még mindig az, amit itt leírtatok. A többi az sajnos meglehetősen körülményes, ill. komoly műszaki hátteret igényel.
Kicsit jobb lenne a helyzet, ha a vázat alkotó fémszemcséket valamilyen könnyen kivitelezhető (és termelékeny) módszerrel lehetne előállítani.
-
becuszabi
aktív tag
válasz
Veriakilis #413 üzenetére
Igen, és ha úgy vesszük pofonegyszerű is.
Ez gyakorlatilag olyan mintha az itt bemutatott lapos "hőcsövet" szögletesítették volna.
Egy normál, nagy felületű, passzív rézborda aljára fel kell vinni a "kapilláris réteget" (a széleken kihagyással), az oldalfalakakra szintén és össze kell erősíteni keményforrasztással. Gyakorlatilag sík lapokkal lehetne dolgozni és a végén összeilleszteni az egészet (a folyadék betöltésére, meg eltávolítására pedig olyan kis vékony csöveket lehetne használni, mint ami a hűtőgépeknél is van (könnyű lehegeszteni a végét)...áhhh...lenne felszerelésem tuti kipróbálnám (van itthon pár full passzív és szögletes réz bordám)
...bár lehet, hogy bepofátlankodok valamelyik laborba, ahol van kemence -
ngabor2
nagyúr
válasz
Veriakilis #404 üzenetére
posta is létezik, és a környékemen eddig nagyon bujkálnak a marósok
hogy érdemes-e... ha van megfelelő belső tulajdonságú cső, akkor meg lehet próbálni. de szerintem drámai javulást nem fogsz tapasztalni. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Veriakilis #401 üzenetére
tömör fémek közül az ezüst vezeti a legjobban a hőt. viszont a heatpipe mivel más elven szállítja, nagyságrenddel jobban (nem csak hőátadással, hanem anyagmozgással és fázisátalakulással). a grafit érdekes kérdés, elég jó hővezető, de mechanikai tulajdonságai miatt elég korlátozott az alkalmazhatósága (grafitpasztáról már hallottam).
én viszont keresnék valakt, aki végre tudna nekem pár réztömbbe marni egy kicsit, hogy bele tudjam a conrados hp-kat illeszteni (U, vagy L alakban kellene, meg egyben egyenesen is). az epiámat szeretném passzívra, kölső hűtéssel megvalósítani. debrecenben eddig nem találtam vállalkozót rá.
According to manufacturer information, modern heat pipes used for computer cooling are filled up with the following solution: ''some water (90%) some mixes, such as nitrogen (0,3 %), ammonia (7 %) and aldehyde HC 7 (2,7 %)''.
Kár, hogy ezekhez az anyagokhoz nem tudok hozzájutni?
Elérhetőek ezek valahogy legálisan?
Most akkor van benne víz is, vagy nem?
az ammóniaoldathoz piri pízért teljesen legálisan hozzá tudsz jutni, valszeg ha betérsz az első háztartási boltba, és szalmiákszeszt kérsz, máris megvan. hogy az a maximális 25%-os-e, azt nem tudom, de nem hiszem, hogy sokkal hígabb. hogy van-e benne víz... igen, a leírás is 90% vizet és 7% ammóniát ír. -
AmPeX
aktív tag
válasz
Veriakilis #395 üzenetére
Azthiszem, hogy rendelni fogunk a conradtól, és majd arra kell kitalálni valami bigyót, ami a ledekhez megy, és a másik végére egy másik bigyót ami a hőleadó feladatot látja majd el.
Soksok ilyet szar lenne házilag megcsinálni. a kisérletezés a heatpipe hatékonyságának tesztelése érdekében zajlott, úgylátszik, hogy ez megoldaná a hűtést. a vörösrézben végződő borda nem rossz ötlet, csak a conrados csövet kell valahogy egy zsákfuratba beletenni, jó hőkontaktussal. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Veriakilis #387 üzenetére
imho egyik se csökkenti túlságosan. bár az ammónia oldhatósága hőmérséklet-növelés hatására igen drasztikusan csökken, tehát a gőztérben az ammónia felszaporodik, hidegebb helyen pedig beoldódik vízbe... de nem hinném, hogy ez annyit jelentene. bár, ki tudja, lehet, hogy tényleg a kemiszorpciót használják ki, mert ekkora oldhatóság-hőmérséklet gradiens esetén már elég tetemes lehet.
itt a ''víznek 100°C a forráspontja'' alapvetően téves kijelentés jelen esetben. a zárt hőcsőben a víz/aceton jó közelítéssel mindig forrponton van. a nyomás az, ami változik a csőben, csak az a biztos, ha a meleg oldal 100°C-os, akkor a csőben a nyomás légköri. ha kb. 20°C-os, akkor kb. 10 mbar, mert RT-n ennyi a víz forrpontja emlékeim szerint. ami hp esetén számíthat, az az alacsony viszkozitás, nagy forráshő (ami azonos a forrponti párolgáshővel), megfelelő felületi feszültség. hogy ez mikor jobb, ha kicsi, vagy nagy, nem tudom-
ez az aldehyde ch7 akár egy fantázianév is lehet, nem feltétlenül heptán-1-al.
amúgy vegyész vagyok.
ja, még egy: réz, pontosabban sárgaréz. én ahol olvastam a hp-ról, vagy csak úgy általában a hűtőkészítésről, mindenhol erősen ellenjavallták a sárgarezet. az alumíniumnál is rosszabb a hővezető képessége, ráadásul önmagában hordozza a korrózió lehetőségét, hisz 2 fém ötvözete, ráadásul a 2 fém elektródpotenciálja lényegesen különbözik (Cu(II)/Cu: +0.337V, Zn(II)/Zn:-0.76V). -
AmPeX
aktív tag
válasz
Veriakilis #393 üzenetére
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
Veriakilis #387 üzenetére
Annak, hogy aldehid CH7 nincs értelme, kérdezhettek bármilyen vegyészt. Igaz én nem vagyok vegyész, csak biológus, de azt hiszem így is elég közöm van a szerves kémiához
Amit talán el tudok képzelni: CH3-(CH2)7-CHO, vagy 7 szénatomos mondjuk n-heptanal C7H15-CHO.
Vagy ami még egyszerűbb, butiraldehid: C3H7-CHO és akkor legalább a H7 stimmel.
De ezek keményen belemagyarázások, mert mondom így CH7 aldehidnek nincs értelme. -
AmPeX
aktív tag
válasz
Veriakilis #385 üzenetére
Mind a 2 igaz rá. alacsonyabbról működik, és alacsonyabb hőmérsékleten is tartja.
Ezek nem sima ledek ám. Nem lehet beletenni őket furatba. van egy kis szilikon kupakja, oldalt 4 lába, alul pedig egy hűtőcsonk, amire a bordát kell tenni. ez a csonk sárgarézből van, és kb 6 mm es átmérőjű, 6 szög alakú pad.
-
AmPeX
aktív tag
válasz
Veriakilis #382 üzenetére
Gőzöm sincs, hogy mi lehet az az anyag, valami vegyészt kéne megkérdezni..
-
AmPeX
aktív tag
válasz
Veriakilis #378 üzenetére
Köszi, már láttam amúgy a képeket, meg a táblázatot is.
Elvileg akkor ebben a cuccban közel vagyunk a tenzióhoz, mivel forrt benne a szivattyúzás közben a cucc.
A lámpával kapcsolatban annyi van, hogy 13 5w os ledet nem túl egyszerű lehűteni ha esetleg tudsz rá valami frankó ötletet, akkor meg tudnánk csinálni neked a lámpát. kb 80w hőt kell elvinni, úgy hogy a ledek ne nagyon menjenek 60 fok fölé. Milyen tipusú autó ez? Az eredeti lámpáról van valami infód? Adatlap esetleg? -
AmPeX
aktív tag
válasz
Veriakilis #375 üzenetére
Tudok bánni vele, ne izgulj.
Mellesleg semmi nyílt láng nincs több még szobákkal arrébb sem, kivéve ha valaki rágyújt, de annyira csak nem veszélyes..
most kicsit szünetelt a project, mert elmentem boltba kajáért, és ettem.
Nem fogok tökölni a forralással, meg ilyesmikkel, elég jól tudom ritkítani a levegőt. (egyáltalán miért para ha marad bent levegő?) -
AmPeX
aktív tag
válasz
Veriakilis #373 üzenetére
Igen, énis meglepődtem ezen az eredményen. Ha jólsejtem akkor a cső átmérőjénél 5-6 szor nagyobb rádiuszba lehet hajlítani, de nem néztem meg, csak még valahonnan régebbről dereng..
Eddig tartottak a vizes kisérletek, most jön az aceton, hátha jobb lesz... -
AmPeX
aktív tag
válasz
Veriakilis #371 üzenetére
NNNA, 38 foknál indul be a hőszállítás vízzel, lemértem, és onnan tudom, hogy akkor kezd el ropogni a cső..
az egész csőbe kicsit több mint 2,5 ml víz fér, kicsit kevesebb, mint 1 ml vizet hagytam benn.. és utána még addíg szivattyúztam, amig a szilikoncső össze nem nyomodott magatol...
Szerk: az üres csővel kb 70 fokig ment fel a led, így kb 50 fölé egy kicsit.
A conrados csövet szerinted el lehet felezni? Ugyerte, hogy jol összeszoritom 2 helyen, közte elvágom, és beforrasztom a végeket.
[Szerkesztve] -
AmPeX
aktív tag
válasz
Veriakilis #368 üzenetére
Én sima gumicső+csőszorító kombóval próbálkozok, mivel sokat tökölök, így egyszerű. felejtős az aceton, vízzel próbálkozunk, de úgytűnik, hogy működik...
-
AmPeX
aktív tag
válasz
Veriakilis #366 üzenetére
Van itt vagy 10 liter aceton, szoval ebböl nem csinalok gondot. Probalgatjuk, aztan meglatjuk mi sül ki belöle... Es ha csak siman teletöltöm es kiszedem a megfelelö mennyiseget, az nem jo? ugy sem maradna bent levegő...
-
AmPeX
aktív tag
válasz
Veriakilis #361 üzenetére
utananezegettünk, meg lehet csinalni a lampat, kb 10 darab ilyen ledből, 6500k szinhömerseklet, a lampatest kerdeses...
A höcsövekkel kapcsolatban olyan kerdesem lenne, hogy ha esetleg csinalsz nekünk csövet, a felsö 2/3ára függőlegesen tudsz e hűtőlemezt forrasztani? a kész csőre nem akarunk forrasztani semmit, mert gondolom nem tesz jót neki... -
AmPeX
aktív tag
válasz
Veriakilis #361 üzenetére
Ha nem is 3 ledből, de meg lehet csinálni szerintem.
Az 50 fokot csak úgy saccra mondtam, nemtudom, hogy hány foktól kezd el beindulni, én egy forrasztót érintettem az ajlához, és elég hamar forró lett az egész...
Kb. 8 mm-es átmérővel kéne nekem 10 centi hosszú cső, amire bordákat forrasztanék, az aljára pedig 1 db ledet. -
AmPeX
aktív tag
válasz
Veriakilis #359 üzenetére
Nemtudom, hogy milyen hőmérsékleten megy a dolog, kézzel fogva már kezd kellemetlen lenni... Szerintem 50 fok körül lehet.
Az autólámpádat le tundánk gyártani, ha érdekel akkor hivatalosan is elintézhetjük, sajnos céges dolgok miatt erről nemnagyon beszélhetek. Viszont ha csinálsz nekünk hőcsövet, szerintem elképzelhető hogy a lámpát megbizniszeljük valahogy... -
AmPeX
aktív tag
válasz
Veriakilis #357 üzenetére
köszi az infokat
hogyan olvasztottad meg a port?
Milyen rézreszeléket használtál?
Nem tudom, hogy mi szamit jo mukodesnek, de ha nincs benne aceton, es alacsony nyomas akkor nem vezeti a höt, ellenkezö esetben pedig alig van homerseklet kulonbseg a ket vege kozt.
5w os ledekhez szeretnem hasznalni, es a csövek függöleges helyzetben lennenek, azert nekem annyira nem is fontos ez a kapillaris dolog.. inkabb az aceton mennyisege es nyomasa ami erdekel. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Veriakilis #344 üzenetére
képet majd teszek fel, bár olyan sok érdekes dolgot nem lehet rajta látni.
a jeges dolgot kipróbáltam, lehűl, gyakorlatilag azonnal (<1mp). de nincs megfelelő hőmérőm, hogy a minimális dT-t kimérjem. 40 fokon már biztos, hogy megy, de biztos, hogy kisebb, mint 20°C a dT. majd a melóhelyen egy nyugalmasabb időpontban megpróbálom kimérni.
kerámiarúd helyett grafitrúd esetleg bejátszhat, legfeljebb a végére elég -
szergej
tag
válasz
Veriakilis #343 üzenetére
Nos akkor már értem a keményforraszos részt...
Gondolkodtam egy megoldáson, ami yoo lehet. Anyám fogász és van neki egy 2komponenses akril cucca ( homok + folyadék), ami betonkeményre köt. Namármost ha ezt valahogy felviném a pipera ( egyébként csak félpipe ) , akkor rászórnám a rézforgácsot és az megkötne. Fontos a ''porózus rész'' hővezetése ??
Mondjuk én egy csepp ilyennel rögzitettem anno a vga kártya ramjaira a hűtőbordáimat és ha megfogom őket munka közben, akkor bitang forrók !!
[link]
[link]
[link]
Egy ötlet a forgácsolásra : amikor a klimát szerelték be nálunk, itthagytak ilyen 1cm átmérőjű csöveket, azt fogtam és egy nagyobb fúrófejjel fúrtam előlről. Szvsz egy elég gyors mód és durva lesz a reszelék.
[link]
A heatpipe stádiuma :
[link]
[link]
[link]
[link]
Egyébként szeretnék egy 366os celeront passzivan hűteni...
Lehet, hogy hülyén hangzik, de nem megy sima bordákkal, túl nagy meg nem megy rá az alaplapra, meg vége a vizsgaidőszaknak, meg szeretek szarból várat épiteni
A vákumcsinálós résznél lesznek kérdéseim, please stand by ...
Thx
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
válasz
Veriakilis #333 üzenetére
A kapilláris részt ezüstös keményforrasszal készítem (70% vörösréz por, 30% ezüstős foraszpor).
akkor most már nem is egy kész csőbe teszed a kapillárisréteget, hanem 2 féécsőbe, amit utána összeforrasztassz?
itt a vörösréz por valóban por, vagy reszelék? mert port azt tudok szerezni, durvább reszeléket nem. valamint ez az ezüstös forraszpor... ezt így lehet kapni?
csébe hogyan lehetne felvinni ezt a matériát egyenletesen?
amúgy a belső felületet jól lezárt cső esetén nem koptatja a benne ''áramló'' folyadék, hisz nem korrozív, nem old semmit belőle (pontosabban a legelején talán minimálisan, de utána már ''telített'' lesz az oldat), tehát amíg ki nem lyukad kívülről a cső, addig működni fog. az elektrokémiai oxidáció is csak addig megy, amíg a benn levő minimális oxigén el nem fogy, mert az szükséges a reakcióhoz. márpedig az annyira kevés anyag oxidációjához (és talán oldhatóvá tételéhez) elég, hogy észre se lehet venni. különösen aceton esetén.
egyelőre idő híján letettem a házi hp-építésről, inkább vezzem a Conrad-tól 1-1 200-300-400mm-es csövet. a 300-as még nem jött meg. a másik kettő megjött, és iszonyúan máködnek, bár még nincsenek beépítve. -
szergej
tag
válasz
Veriakilis #340 üzenetére
Uppolnám a topicot, mert érdekel a téjma...
Egy pár képre lennék kíváncsi a hadba állított heatpipodról
Továbbá a részletes leírásra, hogy hogyan vitted fel a rezet a cső falára
Thenx
Amúgy meg gratula, respect ! -
master(én)
tag
válasz
Veriakilis #337 üzenetére
vízhűtést szerintem oda veri..nekem is vizem van és sztem heatpipe jobb mert ott nem kell feltölteni a rendszert meg a pumpa se örökéletű ...meg hangja is van ,
heatpipe meg egyszerü vais kémia elvén alapszik -
csapos2
addikt
válasz
Veriakilis #333 üzenetére
Üdv!
Ugyan nem tőlem kérdezted, de nekem tetszik. Milyen vastag lenne az alu lemez?
A végzáró gumi milyen is lenne, meg hogyis? Továbbá, ha már úgyis lezáródik, nem volna mindegy, ha valami normális ajtó lenne rajta, belül valami rezgésnyelő gumiréteggel? -
csapos2
addikt
válasz
Veriakilis #331 üzenetére
Gondolom, merő véletlenségből kérdezted tőlem.
Ugyanis, nekem lövésem sincs ezekről a dolgokról. -
csapos2
addikt
válasz
Veriakilis #328 üzenetére
Igen, mindenki itt várja az eredményeidet.
De, ha már itt vagyok, lenne egy kérdésem. A heatpipe hővezető képessége örök, vagy idővel veszít a hatékonyságából?
Bocsi, ha hülyeséget kérdezek, de én csak felhasználó vagyok. -
tts
addikt
válasz
Veriakilis #324 üzenetére
kérlek szépen a # 305 képek sem rosszak, de a # 324 képeken lévő kapillárisok némelyikét nagyon szívesen megvizsgálnám élőben is
-
tts
addikt
válasz
Veriakilis #322 üzenetére
megköszönöm
-
tts
addikt
válasz
Veriakilis #317 üzenetére
pl. neon helyett UV-vel
szívesen megnéztem volna a videót - de egy érdekes oldal jön fel - biztosan nem hőcső -
csapos2
addikt
válasz
Veriakilis #317 üzenetére
Üdv!
Itt ülök és várom, hogy készen legyen a termék és lehessen rendelni. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Veriakilis #308 üzenetére
gratula hozzá. én nem voltam ennyire kitartó, attól tartok, hogy az én csövem félkész állapotban fog még egy jó darabig állni.
azóta vízhűtésbe is belekezdtem... majd kiderül. -
slayer006
addikt
válasz
Veriakilis #308 üzenetére
Gratulálok hozzá !!
-
csapos2
addikt
válasz
Veriakilis #305 üzenetére
Üdv!
Úgy látom, még nem álltál le. Hogy megy a HDD doboz sorozatgyártása? -
Bakko
tag
válasz
Veriakilis #300 üzenetére
Hy. Lehet kapni fúróba való maró fejet párszáz forintért, mindenféle formában (kúp,hengeres,stb) De egyébként ha elköszörülöd egy mezei fúró vágóéleit akkor az is rézport fog neked csinálni pillanatok alatt.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Veriakilis #298 üzenetére
mivel még mindig nem volt időm és lehetőségem rézport gyártani...
mihelyt lesz, nekiesek. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Veriakilis #294 üzenetére
legalább 5 venti és 8 cső... mitől lenne halk? ha ennyi cső kell a hő elvezetésére, akkor az egy erőmű, legalábbis a hőtermelés és a fogyasztás tekintetében...
-
törölt tag
válasz
Veriakilis #294 üzenetére
itt még azt is el tudom képzelni, hogy kapilláris réteg csak az ovális, lapos keresztmetszetek végében van és az alján és a tetején, ahol a keresztmetszet szűkebb, ott nincs is ... persze ez csak találgatás
ki fog szétvágni egy ilyet hogy erről megbizonyosodjon?
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Veriakilis #280 üzenetére
tudom, hogy gányolás, és talán nem is ér meg annyit...
ha 2 db 200-as phaseplane-t jó nagy átfedéssel (7-10cm) összeszorítunk, akkor nem helyettesíthetne egy hosszacc csövet? tudom, lényegesen nehezebben vezetné a hőt, mint egy egybe-cső, de ha azt nem lehet kapni...
az más kérdés, hogy nem érne meg nekem se 8k-t egy ilyen összekötött dolog. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Veriakilis #278 üzenetére
igen, ezért is tettem le a vásárlásról. pedig már a választ is elkezdtem neki írni... aztán meggondoltam magam. megpróbálom végre a saját csövemet befejezni.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Veriakilis #270 üzenetére
én nem tudok arról, hogy a sima fehér paszta korrodálná akármelyiket. nem is illene, hisz egyrészt nem víz alapú (hanem szilikon), másrészt az elektronikában nem alkalmaznák, ha korrodálna.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Veriakilis #268 üzenetére
ha szárazon van, akkor nem korrodál. ha ízben van, ott viszont nem igazán tudod megóvni. hova akarod ezt használni?
-
MoDD3rke
csendes tag
válasz
Veriakilis #264 üzenetére
Teljesen más koncepciót tervezek! 17 mm es a cső , homokfúvott belsőfal ,leszivocsonk.
ja probléma: lehet h túlterheltem a gáztűzhellyelpróbálld ki te is
-
MoDD3rke
csendes tag
válasz
Veriakilis #262 üzenetére
hááát nem tom... de nem lehet maratni vmilyen savval ? én konstruálltam egy hp-t
háát elég kezdetleges volt: 4 mm es belső átmérő , 9 db réz szál belül ,egyikvége forrasztással zártam , másik végén szivtam ki a levegőt kompival majd 2 fém éket raktam a satuba és igy szépen osszenyomtam és nem szűnt meg a vákum ! na ráraktam gáztűzhelyre , forrasztás lerobbant , jott ki a vizpára mint állat
[Szerkesztve] -
zso73
veterán
válasz
Veriakilis #259 üzenetére
Igen,a vegyes fém összetétel gáz! De csak akkor,ha folyadék ,vagy elektromos áram is jelen van.Tól nagy a potenciál különbség köztük.De szerintem egy HP esetén,ha forrasztással,préseléssel rögzíted nem lehet gond!
-
moongoose
őstag
válasz
Veriakilis #245 üzenetére
egyelőre hanyagolnom kell a megvalósítást...nyakamba szakadt a tavasz és ezzel a külső értsd kerti munkálatok....
De nem mondok le róla, ha időm engedi megvalósítom már amennyire otthon ez lehetséges...
Faházat szeretnék és ahhoz kellene a vga-t, vincsit hűteni...
Első elhatározásom szerint vennék 1 db 60*12 cm-es aluborda sínt és azt szerelném fel a gépház hátuljára...arra vinném ki a hőt a vga-ról a csővel...
a tetejére pedig szerelnék egy kisebbet és arra a hdd melgét vezetném...
Egy akkora házba amit tervezek a vincsi felkerülne a tetejéhez közel... -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Veriakilis #247 üzenetére
kicsit várnod kell, fel kell töltődnie az elemeknek fényképezőbe...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Veriakilis #247 üzenetére
majd hamarossan teszek...
-
hankpoke
tag
válasz
Veriakilis #242 üzenetére
Üdv!
Erősen gondolkodom azon,hogy rendelni kellene 10db saját részre és ha valakinek kell még,azoknak is(pl neked) hőcsövet taiwanról.Szerintem ''nagyobb tételben'' szóba állnának velünk és a postaköltség is megoszlana több felé.
Mit gondolsz?
Hankp -
csapos2
addikt
válasz
Veriakilis #240 üzenetére
Úgy volt,hogy kettő lesz 2000-ért,de már csak egy van annyiért,így gyorsan le is mondtam róla
.Egyébként kb.10mm volt az átmérője és kb.30 cm volt a hossza,az egyik végén pedig hűtőborda volt.
Nagyon jó lett volna csak ennyit nem adok érte.
[Szerkesztve] -
csapos2
addikt
válasz
Veriakilis #238 üzenetére
Mindezt azért kérdeztem,mert talán,ismétlem talán lehetőségem volna megvenni/megszerezni/egy,talán több darabb heatpipe-ot.
Ezek megfelelnek az álltalad leírtaknak,kb 10mm átmérő és kb30cm hossz.Ami pedig a legszebb,bár lehet,hogy már erről is volt szó,erősítőben találtam rá.Ezt használták azSTK IC hűtésére,egy bordával kombinálva.
Nagyon jó képű,igaz nem házi készítésű....
Tehát az érdekelt,hogy megéri e a pénzt,amit kértek érte.Megéri...
Köszönöm -
ngabor2
nagyúr
válasz
Veriakilis #223 üzenetére
ezért nem forrasztani kell. jó kis epoxigyanták vannak, azzal is meg lehet ragasztani. már csak ilyen szivacscsövet kellene keríteni...
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Veriakilis #221 üzenetére
de ha benne van egy sodrony, az már javít rajta? volt neked egy ilyen állatod is, ha jól tudom (sőt, asszem ez volt az első valóban működőd).
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Veriakilis #219 üzenetére
ezen én is gondolkodtam. mondjuk galvanizáláskor épp a fordítottja a cél. viszont ami esetleg jó lehet nekünk: az eloxálás. van egy módszer, amivel porózus alumínium-oxidot lehet csinálni. hogy pontosan hogy néz ki... azt nem tudom.
házilag porózusan és egyenletesen (!) galvanizálni szerintem meglehetősen problémás. -
Ptech
addikt
válasz
Veriakilis #205 üzenetére
Szia.
Szerintem fűtésszerelők biztos ismerik, ha van ismerősöd, akkor onnan, vagy vmi szerelvényboltban biztos tudbak adni, ha elmondod mit szeretnél. Henco márkájú, német gyártmány. Kb ennyit tudok róla. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Veriakilis #180 üzenetére
nem rossz felvetés, majd továbbítom az illetékesnek. mondjuk én jobban hiszek a sok ''kicsi'' csőben, mint az 1 nagyban. a most megálmodott hűtőmben pl. 5 cső lenne, 3 a proci felől, 2 felette/előtte merőlegesen egy réztömbben. a hőleadó felület a gépen kívül lenne, ott akkora helyet foglalhata el, amekkorát nem szégyell. rá egy 12-es lassú venti, és kész is.
a zártszelvényt se 4 darabből kellene csinálni, hanem egy szélesebből. minél kevesebb forrasztás legyen rajta, mert minden forrasztásnál felületet vesztünk.
ha a mintadarab megvan, onnantól kezdve a finomítás már egyszerűbb. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Veriakilis #177 üzenetére
azzal nem igazán volt időm foglalkozni, viszont van fejlemény:
egy barátom olyan helyen dolgozik, ahol szinte minden elintézhető (a lehetetlen másnapra, a csodára egy kicsit várni kell). felvázoltam neki a problémát, elmondtam, miket próbáltunk eddig, megadtam a topik elérhetőségét. ő is inkább a lemezből forrasztott/hegesztett csövet javasolná, azt egyszerűbb érdessé tenni. a ragasztő ráégetését, vagy rézpor felületre ragasztását se vetette el. ha összejön, akkor majd kérek árajánlatot, remélem lesznek itt még emberkék, akiket még érdekel. a hossz és átmérő még nincs teljesen lefixálva, én 8-10mm átmérőt és 20-30-50cm hosszt mondtam neki. további részletek holnap.
-
bzoley
veterán
válasz
Veriakilis #173 üzenetére
Ok.
Van ennek a felültnek vastagsága? Valaholkorábban olvastam a maradk folyadékról, hogy a szemcsés rétegben van elszívódva. Eszerint van, tehát gondolom egy mini drótkoronggal végigkarmolni kersztbe, hosszába nulla. És amiről korábban is szó volt, ogy teletölteni az egész csövet, de belepréselve, hogy nyomása legyen a belső falra, majd kívülről jól megmelegíteni? Folyasztószer nélkül nem egy odaragadós dolog, de hátha a nyomás segít kicsit ''beleolvadni'' a falba. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Veriakilis #166 üzenetére
no akkor a ''szaktopikba'' is beírom a 2 további ötletemet, emrt msn-en már írtam pár emberkének...
az egyik, hogy valamilyen műanyaggal bevonni a cső belső falát, majd 300-350 fokon ''kiégetni'', elszenesíteni. megfelelő műanag esetén egy vékony, porózus szénréteget kapunk. a műanyag kiválasztása és a hőfok a kérdés. én első körben pillanatragasztóval (cianoakrilát) próbálkozok.
a másik, hogy maratott felszínű csőbe tömény vízüveg, majd sósav. ez a falra lecsap valamennyi szilikagélt. ezt is ki kell utána izzítani. esetleg ez utóbbit többször megismételve talán lehet hízlalni a letöredezés veszélye nélkül. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Veriakilis #164 üzenetére
a kötőjel maradt ki...
köszi szépen. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Veriakilis #159 üzenetére
Hmmm... nem hangzik rosszul.
asszem valahol láttam is itthon ilyen rézlemezt, csak hogy meg fogom-e találni... amúgy hol lehet ilyen rézlemezt beszerezni?
mondjuk ez a ''lágyforrasztás nem igazán bírja a nagy nyomást'' kissé aggaszt. remélem ezek a nyomások (víz esetén jóval kisebb, mint 1 bar) nem számítanak nagynak.
amúgy az ezüstöst lángforrasztóval szokták felvinni, a klímások ilyet használnak. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Veriakilis #157 üzenetére
Más ötletem hirtelen nincs. Igazából szinterezni volna jó, csak azt házi körülmények között nem igazán lehet
Más módot most hirtelen nem tudok, amivel oda lehetne porózusan varázsolni a cső belső falára a rézport/reszeléket. Még megkérdezem műanyagos ismerősömet, tud-e olyan műgyantáról, ami:
- véknyan teríti be a falat
- jól kúszik
- jó hővezető, vagy legalábbis nem túl jó hőszigetelő
- szilárdulás után is keményen rajtamarad a felületen, hőingadozás hatására is
- lehetőleg állja az acetont, vagy ha azt nem, akkor a min. 120 °C-ot.
bár úgy érzem, ezek túl speciális kérések, de remélem tud segíteni. Valószínűsítem, hogy vagy kétkomponensű anyaggal, vagy hőre keményedő, oldószeres dologgal lehetne ezt megoldani. Mert akkor ezzel az anyaggal bevonni a falat, beletömni a rézreszeléket, várni, míg megköt, majd a felesleget kiszórni/kifúrni. A 120°C azért lenne jó, mert kivülről kb. ennyire felmelegítve a vizet forrásba hozva lehetne lezárni. Valahogy ebben jobban bízok, mint a levegőkiszívatásban, bár biztos, hogy az is célravezető, hisz nálad működik.
Az ezüstös ón egyetlen baja (az árán kívül), hogy 900°C körül olvad. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Veriakilis #155 üzenetére
Én úgy terveztem, hogy megtömött állapotban be a kemencébe, aztán hadd álljon ott 3-400 fokon egy darabig. Remélem annyi rátapad, amennyit szeretnénk, és kell.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Veriakilis #152 üzenetére
Ezek szerint valóban a hideg cső okozta a problémát. Legközelebbén is kiöntöm ónnal (savazás után, bár az előzőt is sósavas hidrogén-peroxiddal marattam, és nem ragadt), és meglátjuk.
A rézreszelésnek egyszer még nekipróbálkozok, vagy megpróbálom rézporral. bár szerintem az túl finom, az ón teljesen be fogja vonni.
Másik toikban ezüstös ónt ajánlottak, csak annak meg a megolvasztásával lesznek gondjaim. Bár elvileg a szúróláng oda is elég, csak a kemence nem tud annyit, ahol a ''beolvasztás'' menne. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Veriakilis #148 üzenetére
Nagyon úgy néz ki, hogy én magam nem tudok normális mennyiségben rezet reszelni. Ami köszörű van, az nem alkalmas erre a célra, hiába lenne mit aprítani. Flexszel meg megintcsak nem hiszem, hogy sikerem lenne. Azért megpróbálom, mihelyt lesz időm.
Az ónozáshoz is egy kis technikai segítséget kérnék, mertvalószínűleg én rontok el valamit. van a hajlékony rézcső, amit egyszerűen semmilyen módon nem bírok forrasztóónnal bevonni. 60:40 ón:ólom arányúval próbálkoztam, ez is gyantás, talán ez nem való ehez (nyák forrasztására jó volt...). Nem szívesen mondanék le a hajlékony csőről, mert elég egyszerű alakítani. Viszont a forraszthatatlanság miatt maradtam az epoxigyantás ragasztásnál eddig.
Ha ez a 2 nélkülözhetetlen dolog meglesz, akkor van egy jó üvegtechnikus ismerősöm, akinek már említettem, hogy talán igénybe venném a kemencéjét, és/vagy a szakértelmét (bár az üveg és a réz hővezetése ''kissé'' eltérő).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Intel Arc B580 12GB Limited Edition videokártya garanciával hibátlan működéssel
- LG 34WQ75X-B - 34" Ívelt IPS Panel - 3440x1440 2K QHD - 60Hz 5ms - FreeSync - USB Type-C 90W
- LG 65" C1 OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- Csere-Beszámítás! Samsung Galaxy S24 Ultra 5G! 12+256GB Szürke
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte AX-370 R5 1600X 16GB DDR4 512GB SSD RX 580 8GB Zalman S3 EVGA 500W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest