- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Akciókamerák
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Milyen notebookot vegyek?
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- Azonnali fotós kérdések órája
- Hisense LCD és LED TV-k
Új hozzászólás Aktív témák
-
becuszabi
aktív tag
Az (etil)éternek ~ 35 fok a forráspontja, tehát elég könnyen elpárolog (és ezáltal hűt), de hogy hűtik vissza, hogy az újra cseppfolyós legyen?
-
szab.tam
nagyúr
pont a napokban néztem, hogy él-e a topic.
mert erőteljes hőcsőbeszerzési problémáim vannak. (estelg csak voltak, de nem végleges...)
így jó lenne tudni, hogy hol tartanak a házi gyártók. hátha lenne, aki tudna nekem gyártani emberibb áron.a videó meg nem tudom, milyen kodeket kér, de nem nyitja semmi. pedig fel vagyok vértezve lejátszókkal...
közben vlc megnyitotta....
azt nem igazán értem, mit is kéne látnom videón? hogy forr a víz a 4 lyukban? azok ablakok?
az a 2 cső, (a spirál), a hűtő 2 része közt. az mincsoda? az miből van? számomra nem teljesen világos az egész.
majd berakom a fordítóba, és átrágom, de elsőre nem tiszta. -
Veriakilis
senior tag
válasz
TESCO-Zsömle #588 üzenetére
Itt a VIDEÓ linkje!
-
Veriakilis
senior tag
válasz
TESCO-Zsömle #588 üzenetére
Kicsit régi a hozzászólás, de azért ez egy érdekes link a témával kapcsolatban:
Heatpipe helyett VAPOR COOLING
Van videó is, csak még meg kell keresnem.
Veriakilis
-
GBotond
tag
válasz
Veriakilis #591 üzenetére
Köszönöm! Akkor tovább játszom vele, aztán beszámolok az eredményről.
-
GBotond
tag
Hali,
Azon tűnődöm, hogy a hőcső hőszállításának hatékonyságát befolyásolja-e az, ha a vége kilóg a blokkból (mármint azon a végén, ahol egyébként nem kell elvezetnie a hőt, mert a másik vége megy a hűtőblokkra) . Van valakinek erről valami meglátása?
Üdv:
GB
-
TESCO-Zsömle
titán
Ma én is elgondolkoztam valamin.
Lehetne-e valahogy ötvözni a heatpipe és a vapor chamber előnyeit?
Arra gondoltam, hogy a blokk alapját adó vapor chamber-t egybe kéne valahogy nyitni a bele csatlakozó heatpipe-okkal.
Nem tudom mennyire kivitelezhető ez. De ha sikerülne akkor nem kéne minden egyes hőcsövet külön-külön vákuumozni, elég lenne egyetlen szelep a központi blokkra.
Persze tudom, hogy a csövek belső érdesítése, és az érdes részek összekapcsolása a blokk érdes részeivel meglehetősen nehéz lenne, de elméletileg megérheti, mivel legalább 3 hőlépcsőt kivesz az egyenletből (blokk - levegő/közvetítő - hőcső fala - víz).
sz: Ha jól látom volt már hasonló megoldás.
-
szab.tam
nagyúr
régen voltam. alakítás.
+ magyarázat. a cup hűtés alapja egy lamelláktól megszabadított mugen2. + bordák...(3x beteszem, mert on:
gány, lég, passzív topic...)ápdét. megjött a hűtő.
félig összerakva. a felső rudazat nem hőcső, hanem csak tartók. mint ahogy a fekvő bordák sem hűtenek, csak praktikum.
bent a helyén, összerakva.
és közelről...
tapasztalat. a játékos konfigot nem szedem szét egyelőre, mert féltem ekkora súlyok alatt.
így ez egy régebbi lap, passzív 8400gs, E6300@1860@2660mhz@1.35vbios@1.3 load....
kis idő után idle 55-60, pime akármennyi idő után 72-74 fok.
nagyon kevés pasztám volt, így csak a csövek kaptak. a két alutömb között porzik....
biztos jobb lenne megkenve.
és sajnos van tervezési hiba, amit már előre sejtettem: a bordázattal nem párhuzamosan állnak a csövek, hanem merőlegesen. (mert máshogy nem is tud...). azaz pont maguk csövek vannak az alutömbökön belüli, felfelé irányuló hőáramlás útjában. egy idő után így is átmelegszik az egész. a borda alja és teteje közt jól érzékelhető a hőkülönbség. tehát a bordák méretét a hőcsőtől távol nem érdemes a végtelenségig növelni.
inkább a hőcsövek közvetlen környezetét kell megtámogatni + felülettel. pl.a felfogatásnál belül. annak is bordának kéne lennie. csak hát ugyanilyen, mint kívül van, már nem fér be, mert nem lehetne rögzíteni. azaz nehezen.
valami más megoldást kell kitalálnom. de az út határozottan járható.már tudom: a vga-nál egyeteln út maradt: átalakított fullcover vizesblokk, és belőle 8 db hőcső, a leghosszabb: 40 centis. és legalább 20 centi hosszan kell a bordákkal érinkezzen úgy, hogy a csövek jól eltávolodjanak egymástól. de ez a megvalósítás odébb lesz. először ezt kell hatékonyabbá tenni, utána a házat rendbetenni, majd beköltözik a nagy konfig. csak az egyik oldal nem lesz befejezve, ahová a vga hűtőszörnye fog kerülni.
(az pedig már csak pénzkérdés...)
a q9550-em egy kifejezetten hűvös példány. hivatalosan ugye magasabb td, mint az E6300, de megkockáztatom, hgy a gyakorlatban pariban lesz...ezzel kapcsoaltban kérnék segítséget:
nekem valahol az everest kiírt proci pillanatnyi fogyasztást. de itt nem látom. valszeg nem támogatja(?).
de egyszer láttam egy progit, amiben táblázat szerűen mindenféle diagnosztika ki volt írva, még talán a gpu fogysztás is. nem tudja valaki, melyik ez a progi?
(előre szólok: most nem kell megmagyarázni, hogy a szoftveres mérésnek semmi érteme, mert nem ez a kérdés..) -
szab.tam
nagyúr
mivel ezek szerint volt már a kezedben ilyen cső, így valszeg foglak majd vegzálni a megvalósítás folyamán.
a lemezes megoldás sokal hatékonyabb, (anyag súlyban, árban), lenne. de a szerelés nálam elképzelhetetlen.
így sokkal egyszerűbb lesz.a vga-ra kerül egy fullcover vizesblokk. belső fele lemarva, hőblokk rádolgozva, bene a csövek. a csövek külső vége felhajlik, és rajta egy hőátadó blokk. ezt beszerelve, némi alátámasztásal tudom mozgatni. és egyszerűen a házzal együtt odamoztatom a külső, asztal oldalához rögzített, álló bordáknak, ahol lesz egy beforgatott, síma felület. még az is lehet, hgoy sima pasztázásal nekitolom, de lehet hogy 2 átmenő csavarral összerántom őket. a lemezes megoldásnál képtlenség maga a szerelés is, nemhogy a mozgatás, illesztés...
és lehet, hgoy hasonló módon a prociról is leszedem a hőt, de az a ház tetején fog kijönni. mivel a cpu blokkba aplikált csövek az alapolappal párhuzamosan, fölfelé szépen ki tudnak "meredezni". csak a tetőt kell meglékelni. ott még hajlítani sem kell, 4 csővel megoldom. és ott könnyű szerelésel 2 kisebb bordát, a külső blokk 2 oldalának nekifogok, amik a ház tetején nyugszanak, oldallappal párhuzamosan, élre állítva.ha a cpu hője is kijön, a chpset a minimum 1.1v-on, és a long woltage ramjaim 1.8v-on röhögve elvannak 0 légmozgással is...
az x460-as seasonic fanless tápom pedig fulload 410(!)w-on még langyos sem lett. igaz, akkor jóval fölötte egy minimális szívás volt. de majd egy lappal eltakarom a szívás és a táp közötti utat, szimulálva az álló levegőt.
a vga-nál a hajlítás nagy ívben is történhet, nem kell szűken vennem a kanyart. ezért is veszek 400-asat. kisebb a sérülés veszélye.
nagyon hasznos volt,a mit mondtál. így nem kell előre próbát vennem.ha összejöna rá való keret, (össz lesz vagy 100k..), akor a hőcsövek megvételével kezdem. asszem berendelek 15 db-ot. vga 8, cpu 4, és 3 tartalék...
azért ha ez összejön, lehet mutogatni... (őszre, hogy megsült...)
-
ngabor2
nagyúr
válasz
szab.tam #584 üzenetére
Én különálló alumínium lemezeket húztam rá a csőre, az könnyebb/egyszerűbb volt számomra.
A csöveket hajlítani úgy érdemes, ahogy a vízszerelők a Henco-csövet szokták: egy puha, műanyag vályúba fektetik, és azzal együtt hajlítják, ami nem engedi megtörni. hogy 8mm-es vályút lehet-e készen szerezni, azt nem tudom. Talán egy vastagabb kábel külső burkolata is megteszi, ha ügyes vagy. nekem sikerült már egyet megroppantanom, pedig óvatos voltam.
-
szab.tam
nagyúr
megtaláltam a gyártót. 55w-ot ad meg. inkább túlméretezem, legalább 1.5x-esen, és 8 db-ot rakatok, márha elfér...
40 centiset fogok venni, az utolsó 10 centi fel fog kanyarodni, 5 centis ívben, 90 fokban. ott lesz egy hőátadó lap, ami hatalmas, külső aluprofil bordáknak adja át a hőt. azt addig növelem, amíg nem érem el azt a menyiséget, amit már nem fűt el.
nincs véletlenül 8mmm-es felesleges eladód? én hüye módon belenyúltam találomra 6db. 3*200-ba, de nem tudom, minek.... (elvileg a procira elég lenne, de nem pilinckázok vele, pláne, hogy a procim már elmegy @2.8ghz@1.000v linx alatt, több óra után, <75 fokon, passzívban is...)
a 3mm-es szépen hajtható, kiváncsi lennék, a 8 mm-es hogyan viselkedik. mert ha óvatosan, lassú ívben nem tudom meghajtani, akkor bukta. és megint fölöslegesen berendelni nem szeretnék....
tehát előbb egyet jól meghajtogatnék, extrém módon, széthajtogatnám, mit bír, nem kímélve. és utánna forróvízzel tesztelgetném kicsit. ha azt kibírja, akkor egy egyszeri 90 fokos hajlítást is valszeg...a project lényege a fanless megoldás. így semmiylen ventit nem tűr a rendszer. gyakorlatilag +1 m-ről, teljes terhelésen, akusztikailag érzékelheteteln a 3db, kb. 500-on pörgő venti. (még kikapcsolt monitorok mellett is. most a 3 kijelző a fő zajforrás...). a cél nema zaj csökentése, mert az már szinte nincs. csak az elvet akarom megvalósítani, mitna kis gépnél már megtettem. de a gtx480 a medvéhez hasonlóan nem játék...
ilyen bordák lesznek. (majd más méretűek kellenek, most ez van itthon, tesztelni jó lesz). ez 5 kiló, de szerintem könnyen kellhet 10-15 kiló is. a 20-szal szoktam poénkodni, de szerintem annyi már nem fog kelleni...
-
ngabor2
nagyúr
válasz
szab.tam #582 üzenetére
pár elméleti megközelítésű dolgot tudok írni ehhez. a hőcső az nem hűt, csak a szállítja a hőt. tehát a hideg oldalon azt a 250W-ot bizony el kell fújni, ez legalább olyan fontos, mint hogy mennyi hőt képes egy cső szállítani.
annak idején én is vettem conrados 8mm-es csöveket, valami 50W-ra emlékszem, mint max terhelés. maximális terhelésen járatni a cuccokat nem biztos, hogy hosszú életet garantál, 40W-nál sokkal többet nem szívesen adnék nekik. Ez alapján én személy szerint 6 csövet tennék rá, a végét meg lehetőleg a gépen kívülre vezetném, vagy ha házon belül kell lennie, akkor külön ventivel nyomnám be a hideget, ami utána felmelegedve azonnal tud a házból távozni.
-
szab.tam
nagyúr
egy szakmai tanács kéne. szigorúan elvi szintű. (nem az "úgysem fog sikerülni")
a gtx480 gyári max fogysztása 250w körül alakul. most egy zalman VF3000F hűtő van fent. ezen 5 cső viszi el a gpu hőt, nagyon hatékonyan. ventik is alig kel forogjanak...
az átalakított fullcover vizelsblokknál képtelenség lesz a csövekkel ennyira közel kerülni a gpu-hoz, így a hatékonyság is rosszabb lesz. tuti.
elővettem a 6 db. 2mm-es conrad csövemet. igaz, ghyo nagyon hajlékonyak, de rájötem, még szükségem is lesz erre a tulajdonságára. viszont csináltam forróvizes próbákat. azonnal viszi a hőt...
tehát a kérdés. a gtx480 egyedi hűtéséheza fullcover blokkba nagyságrendieg hány 8mm-es conrad csövet kéne begyúgyítanom. ésn magamtól 8-at raknék bele. (több talán nem is osztható el..)
-
szab.tam
nagyúr
hi!
ötlet kéne, hol gyártanak egyedi méretben hőcsöveket. házilag is jó, ha valaki nekem megcsinálná, én ehhez béna vagyok.
kb. 8mm-es kéne, és 250-300 hosszú. az egyik végén 50-100 mm-nyi 90 fokban meghajlítva.
aránylag merev, réz kéne. a conrad-os nagyon drága, és iszonyú silány. (igaz, azt gyárilag hajlítani sem kell, magától lefittyed....
ja:
egy erős vga lenne elsőként hűtve. az üzemi hőfok így 60-80 fok. a blokkokat (átalakított fullcover vizes, és a giga hűtőbordáknál lévő hőátadó tömb), van, aki legyártja. csak nagyon jó hatásfokú csövek kénének... -
becuszabi
aktív tag
Utólagosan? Nehéz ügy. Gyárilag a cső gyártásakor csinálják, a megfelelő szerszámon történő áthúzással.
Házilag szerintem fém szitaszövet csőben történő elhelyezésével lehet a legegyszerűbben létrehozni a folyadékszállító réteget. Itt meg a kettőt kombinálják.Vannak olyan kábelek, amelyekben árnyékolásként pont ilyen rézszövet van.
-
tomóka
csendes tag
Sziasztok!
Nem tudom felmerült-e már a kérdés. A cső belső falának megmunkálására alkalmas lenne a homok fúvás?
-
flezso
csendes tag
Sziasztok.
Egy ideje már olvasgattam, a fórumot.Kb 2 napja nekiláttam vettem 8-as rézcsövet.Meg szereztem fecskendőt, acetont meg deszt vizet is.
Először szorítós gyors csatlakozókkal és egy hűtő kompresszor szívó ágával próbálkoztam. Aztán meg tovább művelődve összeállt a kép. És vettem egy áruházban kompresszorhoz való gyors csatlakozót amibe belemegy a csőcs ami átmegy 3/8-os csavarintóba és azmeg apa részre és az meg 6-os cső véget eredményez.Erre jön egy kék pneu cső és erre nagy nehézségek árán ragasztottam a fecskendőt.De persze nem lett jó.
A kérdésem esetleg van valakinek ötlete hogy is lehetne ráerősíteni rendesen?
Van e minőségbeli követelmény a fecskendőre, esetleg hol lehet szerezni?
Forralásos módszernél, ha ezt az egészet fejre állítom és gázpákával melegítem a cső egy részét és kinyomja a vízet, a pneu cső végét egy vízzel teli mérőedénybe helyezem, vajon ez jó lehet vagy egyszerre kellene melegíteni az egészet?
Érdekes hogy a kompresszoros probálkozások során sikerült egy kb 80 C os csővet eszkábálnom, 15 cm kb és ha az alját melegítem pákával akkor a teteje 15mp múlva foghatatlan. A többi nem sikerült. -
Albert-M
csendes tag
válasz
becuszabi #570 üzenetére
na meg lett oldva a nagy keleti kerdes, mukodik a hp ... igaz eleg sok fejtorest okozott de vegul meglett az igazan nagy problema a lezarasnal volt de konnyen orvosolhato es a megoldas vegig nalam volt
akkor vettem eszre mikor ra gyujtottam egy cigire ...
az ongyujtoban volt az idealis szelep
es meg szerencsemre rezbol is volt .szoval az a szelep amin a gaz jon ki mikor meg gyujod az a vege van a hpbe forrasztva ameik felen eg a lang . 75% an feltoltottem a hp-t es kezdtem forralni , mikor ugy gindoltam hogy eleg meg-meg nyitottam a szelepet hogy tavozzon a gaz de csak csinjan mert nehogy tulzottan ki eresszem a gozt ...
ezt addig csinaltam mig 100% os lett , jelenleg 30C al melegitve az egyik vege es a masikon meg 29C merheto ....
szerintem tokeletes -
becuszabi
aktív tag
válasz
Albert-M #569 üzenetére
Mivel a heatpipe-ban csökkentett nyomás nyomás van, nem kell ahhoz nagy rés/repedés, hogy fellevegősödjön. Nem tudom mekkora nyomás alá helyezted, de ahhoz, hogy te a tömítetlenséget észrevedd (pl. apró buborékok formájában) igen komoly hézagnak kell lennie.
Azt írtad, hogy szép lassan veszítette el a hővezető képességét. Ez nagyon kicsi lyukra utal, ezt te nem fogod észrevenni. Mivel a tömítetlenséget nem javítod ki, feltöltheted bármilyen precízen, a problémát nem oldod meg.
Szerintem vegyél másik hűtőt.
-
Albert-M
csendes tag
ok igy mar ertheto ... egy kerdesem lenne , na most az hp=m nak az urtartalma az 2ml szoval akkor en ebbe mennyi folyadekot tegyek hogy minden ok legyen vele , en a kiforrasztasos modszerrel probalkozom ... mert az hogy kiszivjam belole a levegot egy kicsit nehezebb ... De a lenyeg az hogy a beltere a hp-nak az 2ml , ez egy gyari hp ... mennyi lottyot tegyek bele ?
az a problemam a hp vel hogy szep lassan idovel elkezdett vacakolni , nem vezette at a hot egyik vegerol a masikra , ami utan ez vegleges lett hogy mar nem mukodik megfurtam egy 1mm es furoval es ki volt szaradva .... ebben mar nem volt semmi ... regebben bontottam mar szet ilyen hp-t es abbol osztan doolt a folyadek . ez csont szaraz volt . kiprobaltam viz alatt hogy nem e szivarog valahol ugy hogy nyomas ala helezztem ... es semmi nem szelel sehol ,,,, ezt szeretnem megcsinalni hogy mukodjon ....
-
becuszabi
aktív tag
Ha egy edénybe folyadékot öntünk és lezárjuk azt, akkor a folyadék feletti tér telítődik a folyadék gőzével, idővel beáll egy dinamikus egyensúly, azaz a folyadékból pont annyi párolog el, mint, amennyi gőz lekondenzál.
Ha csökkentjük a nyomást (teljesen mindegy, hogy a folyadékot, vagy a gőzt távolítjuk el), akkor az egyensúly eltolódik a párolgás irányába, de ha elegendő folyadék maradt a rendszerben, akkor a fenti dinamikus egyensúly ugyanúgy beáll.Az edényben tehát van folyadék, a felette lévő tér telítődve annak gőzével, ugyanakkor az edényben a nyomás kisebb a légkörinél.
Remélem, így már rendben van a "definíció"
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Albert-M #565 üzenetére
a csőbe érdemes deszt vizet tenni. elméletileg a csapvíz is jó lenne, ha megfelelően elő lenne kezelve, de ilyen kis mennyiségeknél nem érdemes vele spórolni (250Ft körül van 5 liter deszt víz).
a légritkítás érdekes kérdés, én még mindig a kiforralásos módszert ajánlom, azt tartom a legbiztosabbnak. igaz, a fecskendővel, szelepen keresztül kiszívni valóban egyszerűbb, de nehezebb is megállapítani, hogy elég nagy-e a nyomáscsökkentés.
mindenesetre egy nem függőlegesen alkalmazott heatpipe esetén nem a nyomáscsökkentés a lényeges kérdés, hanem a fal porozitása, hogy a hajszálcsövesség útján a meleg helyre eljusson a folyadék.
alternatív megoldás, ha víz helyett acetont használunk, ekkor a kiforralás még egyszerűbb, 56°C-os csövet már kézzel meg lehet fogni (meleg lesz
), le lehet forrasztani. ráadásul annak a viszkozitása is alacsonyabb, könnyebben kúszik. a légköri forráspont fölött viszont a csőben nem vákuum, hanem túlnyomás lesz, erre figyelni kell.
-
Rive
veterán
válasz
Albert-M #565 üzenetére
A desztviz nem számit, csak gáztalanitva legyen (házi gyakorlatban ez egyszeri forralást jelent).
A fecskendő elvileg OK (pl. ha egy-két köbcenti vizet raksz egy lezárt fecskendőbe és erőből széthúzod, akkor látszik, hogy forr a viz benne), gyakorlatilag viszont nehéz kivitelezni a dolgot (légmentesiteni a rendszert, majd húzás közben megfelelően tartani, hogy a tele HP felé menjen a gőz, utána meg lezárni).
Gyakorlat hiányában én nem javallanám, hogy azt a laptopot barkács hőcsővel javitsd.
-
-
Rive
veterán
válasz
Albert-M #563 üzenetére
Minden heatpipe folyadékot és annak telitett gőzét tartalmazza. A tipikus (PC-témakörben használatos) töltetek esetében a telitett gőz nyomása (a tipikus hőmérsékleteken) alacsonyabb, mint a légköri nyomás.
Az, hogy a belső nyomás alacsonyabb keltette azt a képzetet, hogy vákumról van szó.
Ahhoz, hogy a HP működjön, el kell belőle távolitani a levegőt (hogy csak gőz maradjon). Ha csak raksz bele vizet és lezárod, akkor nem, vagy csak gyenge hatásfokkal fog működni a maradék levegő miatt.
Olyan, hogy 'csökkentett nyomású gőztér' ebben a témakörben még nem került elő, a kolléga fentebb talán definiálhatná. Telitett gőz van, a telitett gőz adott hőmérsékletén érvényes nyomásán. Ennyi.
Több módon is 'valóra lehet váltani', házilagos megoldások a topik korábbi részeiben szép számmal leirásra kerültek. A legtutibb, ha feltöltik a teljes HP-t gáztalanitott folyadékkal, majd az alján elkezdik kiszivattyúzni a folyadékot. A megfelelő nyomás elérésekor a folyadék forrni kezd és automatice létrejön a megfelelő mennyiségű gőz. Aztán lezárni.
-
Albert-M
csendes tag
válasz
becuszabi #562 üzenetére
hat akkor hogy is van ez? szoval a hp ban a folyadek van a (viz) es nincs vakum vagy legures ter , es milyen goz? akkor hogy is van ez en teszek bele bizonyos merteku vizet es lezarom a hp-t es mukodni is fog? vagy ? ,,csökkentett nyomású telített gőztér ,, ezt hogyan lehet valora valtani mit lehet erteni ezen hogy csokkentett nyomasu gozter? egy kis pontosabb leirast kernek ha lehet
-
becuszabi
aktív tag
Kicsit félreérthető fogalmakat használtok. A heatpipe-ban sem vákuum, sem légüres tér nincs. Folyadék van és felette a csökkentett nyomású telített gőztér.
-
Albert-M
csendes tag
aha ertem , csak azert kerdezem mert a laptopomban a hp bemondta az unalmasat , szoval nem vezeti at a hot , es arra gondoltam hogy feltoltenem ujra a hp-t de ugy tunik hogy eleg nehezkes lessz legures teret varazsolni bele , szoval ez egy gyari hp ami megfingott csak ugy magatol , ezt szeretnem orvosolni ,ide meg a szelepes megoldas az egy kicsit brutal
-
Albert-M
csendes tag
egy kerdes , szoval azt nem ertem minek kell legures ternek lennie a HP ban , mi van akkor ha nem legures ter van benne hanem levego , akkor nem mukodik?
-
becuszabi
aktív tag
válasz
agrarfiatal #555 üzenetére
Ez attól függ, hogy milyen hőmérsékleten akarod használni. A heatpipe tervezésénél elsősorban azt kell figyelembe venni, hogy a hűtendő test hőmérsékletén a cső belsejében lévő folyadék felforrjon.
Itt megtalálod a víz forráspont-nyomás összefüggését.
Tb a forráspont Celsius fokban, a P pedig a nyomás Torr-ban (vagy Hgmm-ben, a légköri nyomás: 760 Torr). Ha egy csövet megtöltesz vízzel, majd kiveszed a felét, akkor elvileg a felére csökkentetted a vízre nehezedő nyomást (760 Torr → 380 Torr), ez a képlet szerint kb. 80°C-os forráspontot jelent. -
agrarfiatal
senior tag
lassan végigolvasom a topikot, de eddig nem találtam olyant benne ahol az adott "légtérre" pl 30 cm3 cső belső térfogatra számítva mennyi vízet kell bennehagyni/beletölteni hogy vákuumban működjön a heatpipe.
-
becuszabi
aktív tag
Nem, átmérő.
A falvastagság a nagyobb átmérőknél kb. 1 mm.
Természetesen a nagyobb nyomást csak az acélcsövek bírják, a rézre talán 50 bar az az, ami rámehet (legalábbis a mi munkánk során).
Vannak más alkalmazásaink, ahol a kb ugyanilyen méretű acélcsőnek 400 bar-os folyadéknyomást is ki kell bírnia. -
becuszabi
aktív tag
5-10 évet csak kibír, manapság ennél többre tervezni egy műszaki rendszert felesleges.
Munkahelyen használunk 3-6 mm átmérőjű fémcsöveket (réz és rozsdamentes acél), 5-200 bar nyomás van bennük, de szerkezeti hibából adódó probléma még nem volt.
A réz idővel változik, átalakul a kristályszerkezete ill. eléggé ragaszkodik az oxigénhez. Mindezek hozzájárulhatnak a heatpipe elöregedéséhez, de gyanítom, hogy az a fejlesztés következtében hamarabb cserélődik le, mint a hatékonyságának romlása miatt. -
becuszabi
aktív tag
Ha jól le van zárva (és a gyári az ilyen), akkor nincs semmiféle veszteség.
Ettől függően persze tönkre lehet tenni szélsőséges körülmények között (pl túlhevítés, 2-300°C-ra), de ésszel használva időtálló.
A cső falának porózusságára szükség van, az biztosítja a folyadék gravitációval szembeni áramlását, az nem hibaforrás.mgyr: 200 ezer mi lenne, a komplett gép, vagy csak a hűtés?
Minél nagyobb a gép teljesítménye, annál többe kerül a gép és a hűtése is. Ha teljesen passzív gép kell, akkor nagy felületű/tömegű hűtőborda és sok heatpipe kell. Ha semmi barkácsolási lehetőség nincs, akkor az egyedi fémmegmunkálást kell megfizetni. Veheted persze készen is, de az egyrészt kompromisszum (neked kell alkalmazkodni), másrészt meg méregdrága. -
Tuncsi
tag
akkor ez hogy is van ?
egy hp-s hűtés nem tud tönkre menni ?
ha az anyag szerkezete porózusos, akkor a benne lévő töltet veszít a mennyiségéből,
vagy a vacuum csökken, talán még az állandó hőmérséklet ingadozás is hozzá járulhat ezekhez, akkor a hűtés paraméterei romlani fognak.
vagy ez így ebben a formában nem lenne igaz ? -
mgyr
csendes tag
válasz
Veriakilis #547 üzenetére
Szeretnék egy teljesen passzív számítógépet elfogadható áron építeni (kb. 200000-be bele kellene férnie). Kaphatnék valami naprakész ötletet erre? Barkácsműhelyem nincs, tehát jó lenne, ha megvehető dolgokból lehetne összeállítani.
Előre is nagyon köszönöm a segítséget.
-
Tuncsi
tag
hát....... érdekes dolgok vannak itt
-
Veriakilis
senior tag
A súlyát kell mérni melegítés,- vízkiforralás közben, de ez szerintem elég nehezen megoldható.
Vagy esetleg a kiforralt víz alapján tudod mérni a bent maradó mennyiséget.
Szerintem ez könnyeben megoldható!15ml-es csőből kiforralsz mondjuk 13.5 ml vizet, akkor bent marad 1.5 ml, ami nagyjából jó egy ekkora (15 ml-es űrtartalmú heatpipe-hoz) heatpipe-hoz.
1.0-1.5 ml tapasztalataim szerint megfelelő mennyiség.
De kisérletezz vele, hogy hogyan a leghatékonyabb.
Veriakilis
-
Petiapó
tag
Jó napot!
Végignézegettem a fórumot, és felmerült bennem pár kérdés?
(negyogy azt higgye vki, hogy piszkálódok, csak érdeklődés szinten)
Ez a HP a levegőhűtés kialakítása esetén jó nem? Vízhűtésnél nem érdemes vele kísérletezni, ugye?
Következő: Egy normál hűtőbordás blokk esetén nagyobb a súly, és a "tömör" (fésű alakú) rézborda nem is vezeti űgy a hűtőt, mintha ugyanarra a távolságra HP-al vezetnénk a hőt, nem?A gyártáshoz lenne egy ötlet: ha az egyik végén leforrasztott lágy rézcsövet megtöltöm vízzel, a másik végét ellapítom harapó fogóval, hogy csak egész kis lyuk legyen rajta (mint régen a kis Polskiknak a kipufogóját nyomták össze), aztán elkezdem melegíteni gázon a csövet (persze a fogóval tartom fölé), majd mikor kiforrott belőle a megfelelő mennyiségű víz, teljesen összenyomom. Ezt követően akár le is lehet forrasztani, de egyébként tartania kell így is (nem egyszer így zárunk 1-1 impulzuscsövet; 2-3 bar -t is kibír).
Ez a módszer ugyan sokkal egyszerűbb, mint szelepeket forrasztgatni, viszont nagy hátránya, hogy nem tudjuk mennyi víz marad benne...
Erre nincs vkinek, vmi megoldása? -
Bocaa
senior tag
-
Veriakilis
senior tag
Felhozom a topikot.
Van aki heatpipe készítéssel kísérletezik?
-
borat26
aktív tag
Ez mind szép és jó.De használ valaki házi heatpipe-ot proci,vga,v más hűtésére?Hány fokkal lehet jobb hűtést elérni?
-
becuszabi
aktív tag
Csak a vízpára, meg a felületi víz kevés lesz. Ha ilyen keveset hagysz benne (szobahőmérsékleten), akkor a hűtendő egység hőjétől garantáltan mind el fog párologni. Lesz egy csöved, alacsony nyomású vízgőzzel, 0 hűtőhatással. A heatpipeban olyan nyomásnak és folyadékmennyiségnek kell lenni, hogy a folyadék a proci, vagy chipszett hőjétől elpárologjon, de a cső másik végén lévő hűtéstől visszakondenzáljon. A csőben hagyott víz mennyiségével azt lehet szabályozni, hogy a folyadék milyen hőmérsékleten párologjon el. Minél kevesebb marad annál alacsonyabb hőmérséklet kell a folyadék felforralásához. ~ 50°C-os forráspont az, ami nagyjából jó.
-
borat26
aktív tag
No még 1 kérdés,hátha benéz ide valaki rajtam kívül.
Mi van akkor,ha teletőltöm a csövet vízzel,és víz alatt teljesen kiszivattom belőle?Akkor elviegben csak alacsony nyomású vízpára van benne+ az a víz,ami a cső belső falán megtapadt.
Így műkődhet a hp? -
borat26
aktív tag
válasz
Veriakilis #502 üzenetére
Sziasztok!
Nincs pumpakészítő- és szerelő végzettségem,de egyetlen pumpával sem találkoztam,amiben visszacsapó szelep lenne.Szóval te milyen pumpában találtál ilyet?
A gyártási folyamatod többi részét értem. -
borat26
aktív tag
Sziasztok!
Tiszteletem a barkácsesszmének!
Én is farigcsálom a saját tervezésü hp-met,igaz én a chipset-et szeretném lehűteni.
Csupán 1 kérdésem lenne:
Sikerült-e már valakinek olyan hp-t készítenie,amit fel is használt procihűtésre,vagy egyébb hűtésre? -
TESCO-Zsömle
titán
válasz
Veriakilis #533 üzenetére
Hi!
Próbálok módosítani a szerkezeten, de vhogy a blokkokat a vinyónak kell yomni, különben nem hűt. Most azzal probálkozom, hogy a blokkokat veszem fixnek, és a túloldalról nekifeszítem a vinyókat.
Nem a megvalósítással van ugye a gond, hanem a hellyel és a szerelhetőséggel.Üdv!
-
Veriakilis
senior tag
válasz
TESCO-Zsömle #532 üzenetére
Jó kérdés.
Attól függ, hogy milyen távolságra lesz a HDD, meg a blokk attól a ponttól, ahol a heatpipe-ot rögzíted.
Minél távolabb, annál kisebb az esély, hogy elbírja.
50-100 mm-t szerintem kibír.
Veriakilis
-
TESCO-Zsömle
titán
Hali!
Fölmerült még egy kérdés! Képes lesz a hítpájp megtartani a 20 dekás blokkot meg a fél vinyót??
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
Veriakilis #530 üzenetére
Valószínűleg. Ha nem találok olcsóbb vagy jobb forrást. Réz amúgy van. 1.5-ös-ből van itt egy 70cm hosszú és 10+ cm széles darab.
Előbb úgyis a háznak kell elkészülnie, csak utána látni minek hol mennyi hely van.
sz: Nézegettem a csőméreteket és arra jutottam, hogy lesz vele "játék" bőven.
-
Veriakilis
senior tag
válasz
TESCO-Zsömle #528 üzenetére
Jónak tűnik az elképzelés.
Szerintem HDD-t le lehet hűteni 1db 6-os, vagy 8-as heatpipe-al.
Conrad-tól veszed a heatpipe-okat? -
Veriakilis
senior tag
válasz
TESCO-Zsömle #528 üzenetére
Remélem tudok segíteni, bár lehet, hogy csak ősszel,- addigra lesz új műhelyem ha minden jól alakul.
A réz blokkokot egyik barátom műhelyében készítettem az Ő segítségével, mert az a karos fúrógép elég hosszú furatot tud.
Veriakilis
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
Veriakilis #526 üzenetére
Namármost akkor vázolnám a szitut.
Terveztem egy házat, jókora szellőzőtérrel (37x30x20cm). Ebben van az alaplap, és 3db 120-as PWM venti küldi befele a levegőt. Ez hermetikusan el van zárva az alatta levő táp-tértől és a fölötte levő meghajtó-tértől. Namármost, ha az ember csendet szeretne, akkor a vinyókkal kezdeni kell vmit. Én arra gondoltam, hogy a meghajtótér aljára rögzítek egy alu-bordát, ami ugye akkor a szellőző(/főgép)térbe van. Erre rögzítenék egy réz HP-blokkot, amiből 1-1HP menne a vinyók (5db) egyik oldalára rögzített szintén réz HP-blokkba. (A rezgés és tartás végett a vinyók másik oldala fixen, de rugalmasan rögzül a házhoz.) Remélhetőleg ez lehűti annyira a vinyókat, hogy nyugodt szívvel körbeszigeteljem őket hang ellen.
Érdekelne a véleményed, valamint hogy tudnál-e majd segíteni a blokkok és hőcsövek elkészítésében??
-
Veriakilis
senior tag
Csak akarat kell hozzá, és egy jó műhely!
Mi sem egyszerűbb, mint venni egy gyári hűtőt, és rátenni a procira.
1 óra alatt megvoltunk a 4 db átmérő 8-as furattal.
Ez 2 óra munka a blokk két oldala miatt.Előtte volt pár óra munka a blokkok méretre vágásával, és a blokkokak összetartó furatok, menetek elkészítésével.
De pont a munka a szép a barkácsolásban, ezért barkácsolunk páran!
Veriakilis
-
Veriakilis
senior tag
válasz
TESCO-Zsömle #523 üzenetére
Szerintem satuba befogod,- de finoman, mert elég vékony fala van szerintem a csőnek, és meghajlítod kézzel.
Úgy fogd be satuba, hogy mellé teszel keresztben egy 15-20mm átmérőjű köracélt, és erre hajlítod rá.
-
Veriakilis
senior tag
válasz
TESCO-Zsömle #523 üzenetére
Szerintem satuba befogod,- de finoman, mert elég vékony fala van szerintem a csőnek, és meghajlítod kézzel.
Úgy fogd be satuba, hogy mellé teszel keresztben egy 15-20mm átmérőjű köracélt, és erre hajlítod rá.
-
Stirbi
addikt
ugylátom ez a topik is haldoklik
, azöszes töbi is épp hogy csakéldegél
-
TESCO-Zsömle
titán
Hi all!
Szeretnék informálódni, hogy hűcsöveket mivel lehet meghajlítani 90°-osra.
Köszönöm!
-
Veriakilis
senior tag
Felhozom a topikot, hátha valaki tovább megy annál, hogy vesz egy gyári heatpipe-os hűtőt, amit aztán nagy nehézségek árán rászerel a processzorra.
Kedvcsinálónak:
-
Zefír
őstag
Pörög a topik!
-
Zefír
őstag
válasz
Veriakilis #519 üzenetére
Oké!
-
pee13
senior tag
Namost vennél a conradban heatpipe-t, 3k egy 6x250mm-s darab. És akkor ezt nem tudod hajlítani, elvágni, stb. És ha 3k egy heatpipe akkor már 3k egy hyper tx, és mivel ugyan az a procink, nálam 450rpm-et forog a venti. Halkság kipipálva. Vga hűtő: ott linkelted, az tökéletes.. Tehát 8k-ból megvan rendesen a hűtés, és akkor nem ég le a videó (proci csaka zért nem, mert abban van hővédelem), és tuti hogy működik. Ami még fontosabb: nem csesztél el vele fél évet és utána kiderül hogy semmire se jó. Fontold meg
-
Zefír
őstag
Sziasztok!
Valaki leírja nekem hogy hogyan lehet heatpipeot csinálni?
Egy VGA, és egy CPU hűtést szeretnék csinálni.
Az előbbi linkeken látható képektől eltérő lesz egy kicsit az enyém mert 2-2 cső lesz a vga és a cpu ban is tehát összesen 4 heatpipe lesz a gépemben.
Kérdésem az lenne hogy elég e a proci hűtéshez 2heatpipe vagy 4et tegyek bele?
És milyen vastag csőből csináljam? Hogyan?
Előre is köszi a válaszokat!Nagyon fontos ez nekem! -
becuszabi
aktív tag
#413-ban pont egy ilyenről van szó.
A gyártása mondjuk macerásabb, csövet húzni sokkal egyszerűbb. Nem beszélve arról, hogy a csöveket csak le kell gyártani adott mérettel és hosszal, aztán a hűtőt készítő cég úgy hajlítgatja, ahogy neki tetszik.
A hőt le is kell adni, többnyire a csövekre húzott lamellákon keresztül. A csőformának az egységnyi térfogathoz tartozó felülete nagyobb, így a hűtés hatékonyabb lehet. -
Amoroso
aktív tag
Üdv
Az lenne a kérdésem, miután átolvastam az új hűtős tesztet, hogy miért kell 4-5-6 heatpipe-ot berakni, nem lenne jobb, ha egy nagy pipe lenne ami a procinál lelapulna, és közvetlen azzal érintkezne a cpu kupakja? Ha ez nagy baromság akkor bocsi. -
ngabor2
nagyúr
válasz
becuszabi #506 üzenetére
acetonhoz is... unioldó. az általam ismert idióta emberek ebből csinálták a robbanóanyagot, amivel jóóól fel is robbantak, maradandó egészségkárosodást szenvedve.
nomeg valamikor az azúr márkaboltban is lehetett kapni, 5l-es kiszerelésben, "aceton" fantázianéven. persze 5l-ből piszoksok hp-t lehetne csinálni.
személyes véleményem, hogy a vizes hp háztáji előállítása sokkal veszélytelenebb és kifizetődőbb.
-
becuszabi
aktív tag
...volt valamikor. Ma már nem találni így, tisztán, részben az illékonyságából eredő tűzveszély, részben pedig a nagyon erős bőrszárító hatása miatt.
No meg ugye egy időben idióta emberkék robbanóanyagot csináltak belőle (ami persze aztán rossz helyen és rossz időben csattant el)
Igyekeznek mással helyettesíteni, ill. adalékolják, így hp-hoz nem lesz jó.
Etilalkoholhoz hamarabb hozzá lehetne jutni, igaz, az sem 100%-os. -
Veriakilis
senior tag
'Hol lehet alkalmas vastag rézlapot szerezni? Meg: vékony rézcsövet?'
A budapeti Jászberényi úton található Metqalloglobus nagy, és kiskerben a legolcsóbb.
'Megfelelőnek hangzik-e ez így?'
Jónak tűnik az elgondolás.
'Acetont hol lehet beszerezni?'
Jó kérdés, én itt vettem valakitől a neten.
Ha van ismerősöd patikában, akkor onnan is.
De az acetonnal vigyázz, mert tűz, és robbanás veszélyes.
A vízzel nem kell tartani balesettől.Veriakilis
-
Rive
veterán
Alapkérdés
Hol lehet alkalmas vastag rézlapot szerezni? Meg: vékony rézcsövet?
A cél egy (downclockolt) Tua PIII hőjének kivitele a fémházra. Ehhez nem kell túl vastag réz a hőfelvételnél, gondolom 4-5 mili untig elég. Ehhez forrasztanám még üresen a hőcsövet. A másik felére milis-félmilis rézlapot tervezek, 4-5 centi szélességben, 15-20 centi hosszúságban. Ez feküdne fel a fémházra. Erre is üresen forrasztanám fel a csövet.
Megfelelőnek hangzik-e ez így?A megcélzott hőmérséklettartomány a 35-45 fok. Acetont vagy vizet javasoltok inkább? Acetont hol lehet beszerezni?
-
Veriakilis
senior tag
Kell egy lágy vörösréz cső.
Egyik végét leforrasztod.
A másik oldalába egy autó szelepet,- pontosabban a szelep sárgaréz házát- kell forrasztani.
Ha ez megvan, akkor teletöltöd desztillált vízzel (patikában olcsón kapható) egy injekciós tubussal, és tű segítségével.
Majd beletekered a szelepet a sárgaréz szelepházba.Kell egy pumpáról leszerelt visszacsapó szelep (fontos, hogy folyadékot csak az egyik irányban engedje át, és visszafelel semmit sem), és egy pumpa szelep-csatlakozója.
Ezeket összekötöd pl. autósboltban kapható diesel autókhoz való 'résolaj-csővel' (filléres dolog...) az injekciós tubussal.
Aztán sima csapvíz alatt kiszivattyúzod a heatpipe-ból a vizet.
17ml-es cső térfogat esetén 15ml, 15.5 ml vizet kell eltávolítani a heatpipeból.
Így kb 1,5ml 2.0ml víz marad a csőben.Ezután - még mindig víz alatt - eltávolítod a heatpipe-ról a csatlakozót.
Azért kell az egészet víz alatt végezni - különösen a csatlakozó bontását - hogy nehogy levegő jusson vissza a rendszerbe.
Így max. egy kevés víz mehet vissza.Egy kis kedvcsináló: HEATPIPE
Jó kísérletezést: Veriakilis
-
WaRL0
csendes tag
En most probaltam epitteni egy hp-t de nem sikerult valahogy meg csak ugy 1 nagyon egyszeruut de nem sikerult rendesen megcsinalni a szelepet....ti hogy csinaljatok pontosan? vegigolvastam majdnem az osszes hsz-t de mire a vegere ertem elfelejtettem h hogy is volt....koszonom
WaRL0
Új hozzászólás Aktív témák
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 12, Xiaomi Redmi Note 12 Pro, Xiaomi Redmi Note 12 Pro+
- AKCIÓ! Gigabyte B650M R7 7700X 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Cooler Master H500P WHITE 750W
- Honor Magic6 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest