Hirdetés
Aktív témák
-
dabadab
titán
válasz
python1 #24015 üzenetére
"Itt azért valljuk be talán jobban értenek hozzá."
Az eladáshoz mindenképpen
Amúgy meg persze pont olyan hülyeség, mint drága számítógéphez drága ethernetkábelt (érdemes elolvasni a customer review-kat
) venni.
-
dabadab
titán
válasz
fatallerror #23246 üzenetére
"azért tudománnyal, számokkal nem lehet mindent megmagyarázni"
Őszintén szólva az elmúlt pár ezer év eseményeiből számomra pont ennek az ellenkezője következik, ahogy a példád is pont azt mutatja, hogy de (ugye, a 98% százalék azt jelenti, hogy ötvenből egy ember nem oda tartozik) és természetesen az egyéni preferenciák különbözősége sem olyan dolog, amivel ne tudna mit kezdeni a tudomány. Egyébként érdemes lenne belenézned abba a boros cikkbe, amit linkeltem, mert ott mindezt működés közben is láthatod.
-
dabadab
titán
válasz
fatallerror #23239 üzenetére
"ti is bedőltök mindennek"
Ez sehova sem vezető nihilizmus. Pont erre találták ki a tudományos módszert, hogy el lehessen dönteni, hogy mi az, amit - legalább átmenetileg - elfogadhatunk és mi az, amit nem. És ez baromi jól működik, ez alapján sikerült számítógépeket építeni, a Marsig elmenni, kiszámolni, hogy mennyivel telik lassabban az idő a GPS műholdakon mint a Föld felszínén, ilyenek. Ugyanezeket a módszereket lehet alkalmazni annak a kérdésnek az eldöntésére is, hogy jobban szól-e az egyik kábel, mint a másik.
-
dabadab
titán
válasz
fatallerror #23225 üzenetére
"nem hiszem h piac épülne arra ami csak parasztvakítás"
Dehogynem. Nézd meg a homeopátiában utazó Boiront vagy a Bioptron lámpák sikerét, a rengeteg jóst meg asztrológust - csupa kamu cucc, mégis milyen szépen termelik a pénzt.
"ez a lelki dolog meg h bemagyarázza h jobb a jobb kábel meg hülyeség"
Annyira nem hülyeség, hogy a témának nagyon komoly tudományos irodalma van (pl. itt az a boros kísérlet, amire a fent linkelt cikk hivatkozik (jobb oldalt ott van a fulltext is, ingyen letölthető)).
"ennyi erővel te meg bemagyarázod magadnak h a rossz ugyanolyan mint a jó kábel."
Igen, erre találták ki a vakteszteket, a kontrollcsoportot meg hasonlókat. Egyébként gyógyszerteszteknél is használják ezeket a technikákat, mert a placebo-hatás ott is komolyan be tud zavarni.
-
dabadab
titán
BBécivel volt már egy hasonló vitám (a HDMI kábelek közti állítólagos képminőségbeli különbségekről) és akkor az elméleti részhez egyáltalán nem akart (és talán nem is tudott) hozzászólni, a gyakorlati ellenőrzést (vakteszt, mérések) meg elutasította - ennek nyomán azt javasolnám, hogy ne menj bele ebbe a vitába, mert nem vezet sehova.
Egyébként igazából nem az a baj, hogy BBéci ilyen, mert hát nyugodtan lehet ilyen, az a baj, hogy az "audiofil" ipar tele van ezzel a fajta hozzáállással: vedd meg a baromi drága cuccunkat, de ne mérj, ne kételkedj a fizikán bátran átlépő magyarázatunkban, csak vedd meg és örülj neki. Az erre fogékonyak meg megveszik és örülnek nekik, minél drágább, annál jobban.
-
dabadab
titán
válasz
Badb0y #17399 üzenetére
A HDMI kabelek kozott termeszetesen vannak kulonbsegek, ezek kozul leginkabb az a lenyeges, hogy mekkora savszelessegig tudja tartani a szabvanyban megkovetelt atviteli jellemzoket. Ha ez stimmel, akkor nincs kulonbseg az egyes kabelek kozott, ha meg nem, akkor azt eszreveszed, mert eleg durva kephibakat general.
Ja, es a kabelek ara meg az atviteli kepessegeik kozott tul sok osszefugges nincs, a 10k feletti kabelek mar mind a lehuzas kategoriaba tartoznak (marmint a sima kabelek 15 m-ig, leteznek ugyanis ennel hosszabb, jelerositos (aktiv elektronikas) kabelek, ezek azert dragabbak). -
dabadab
titán
válasz
zetecR #17401 üzenetére
Az alapveto problema az (es valoszinuleg te is ebbe futottal bele), hogy a legtobb hangkartya csak es kizarolag 48 kHz-es jelet tud magabol kiadni, a 44.1 kHz-es hangokat meg interpolaljak. Ez tobbe-kevesbe mukodo modszer akkor, ha nyers PCM adatokrol van szo, azonban ha adatokrol, mint a DTS eseteben, akkor egyaltalan nem, ennek a vege lesz az a feher zaj, amit MPC-vel hallottal (a WMP valoszinuleg felismerte, hogy mi a helyzet, dekodolta a DTS-t es lekeverte sztereoba).
A korrekt megoldas az lenne, ha a hangkartya boldogulna a 44.1 kHz-cel is, a majdnem korrekt megoldas meg az, ha a lejatszo dekodolna a 44.1 kHz-es DTS-t es ujrakodolna 48 kHz-re (mint ahogy ezt pl. az XBMC teszi). -
dabadab
titán
válasz
sirfer #16519 üzenetére
Az a baj, hogy az a PCM elnevezés a kártyát SW-jében hülyeség. Az nem azt jelenti, hogy PCM formátumban továbbít mindent, hanem azt, hogy mindent úgy nyom tovább, ahogy megkapja: ha PCM adatot kap, akkor azt, ha DD-t, akkor azt, ha DTS-t, akkor azt.
Használd ezt, aztán ne aggódj tovább miattaSanci38: "DTS az kodek,PCM pedig tárolási és továbbitási forma"
Nem, a PCM is kodek (csak annyira egyszerű és direkt, hogy nem nagyon szoktak így gondolni rá).
-
dabadab
titán
válasz
sirfer #16505 üzenetére
Ez a leírás nem segít?
-
dabadab
titán
"A füleidnek sem hiszel?"
A füleinek akkor hihetne, ha rendes vakteszten hasonlította volna össze a dolgokat. Nem ez történt, teljesen jogos, hogy nem veszi készpénznek az eredményeket.
"Ha meghallgatod nyersen, majd legközelebb egy hét múlva, de közben nonstop működjön a rendszer, majd ismét, újabb egy hét után"
...akkor ennek az összehasonlításnak semmi érdemi hitele nem lesz.
-
dabadab
titán
válasz
#09634560 #16338 üzenetére
"nagy áramok folynak arrafelé.És magasabb frekvenciák"
A cat5 kábeleket 100 MHz-ig tesztelik, ahhoz képest az a 20 kHz nem igazán magas
Power over Ethernet alkalmazásoknal meg max olyan 50 W-ot visznek át ilyen kábeleken (ez folyamatos terhelés, nem csúcs), szóval ezek miatt olyan nagyon nem kell aggódnia - az utóbbi miatt azért sem, mert ilyen alkalmazásoknál mindig több kábelt fonnak össze.
kimi02: valószínűleg nem a kábel hangja változott, hanem az orbitofrontális cortexetek aktivitása meg a neurotranszmitter-szintek.
-
dabadab
titán
válasz
Vidala #16156 üzenetére
"Mondjuk még az érdekelne, hogy a hibajavítás ezen audio-video jelfolyamoknál van-e, illetve milyen módon, mértékben?"
SPDIF-nél nincs semmi (mondjuk nincs is rá igazán szükség, a leggettóbb cuccnál se valós probléma a bithiba).
HDMI-nél viszont van: a videóadatoknál (mivel abból sok van) 8 bit -> 10 bit kódolást használnak (ez hibajavításra nem alkalmas, csak hibaérzékelésre (ez adja a "sparking" effektet, amikor a hibás pixelek helyett egyszerűen vörös (vagy fehér) pixeleket rak ki a kijelző)), hangnál meg egyéb adatoknál viszont 4 bit -> 10 bit kódolást plusz 56 adatbitenként 8 bit hibajavítókódot."azért kérdem, mert a jpeg példámnál éppen ezt a hibajavítás funkciót kérdőjelezted meg"
A SATA-ban annyira nem vagyok otthon, azért is fogalmaztam óvatosan. Legjobb tudomásom szerint a protokollban van checksum, viszont fogalmam sincs arról, hogy a HDD és a kontrollerek firmware-jében ill. a SATA driverekben ez hogy van lekezelve: az optimális működés az lenne, hogy ha a HDD észreveszi, hogy nem stimmel a checksum (márpedig nálad tutira nem stimmelt), akkor szól a kontrollernek, az meg vagy újraküldi az adatokat vagy szól az OS-nek, az meg read-onlyra teszi vagy teljesen lekapcsolja az érintett HDD-t és szól a usernek. Nálad valahol ez elakadt, de ez alapvetően nem a hibajavítás hibája, hanem az, hogy valamelyik komponensnél valamiért elakadt a folyamat, mert vagy kispórolták, vagy lehet, hogy PATA-módban volt a kontroller és ott nincs ilyen, vagy nem tudom.
"mindenkinél van egy határ, ahol már nem érzékel különbséget, viszont te meg tudod mondani, kinél hol van ez a határ, és ez milyen rendszert jelent?"
Nem, ezért is javasoltam kimi02-nek, hogy hallgassa meg maga a saját rendszeren.
-
dabadab
titán
Egy ilyen átalakító megoldaná a dolgot (ez volt az első, amit kidobott a Google, vásárlás előtt nézz körbe).
-
dabadab
titán
válasz
Vidala #16147 üzenetére
Hazimozinal alapveto elvaras az, hogy a kabelek hiba nelkul tovabbitsak az adatokat, vagyis ami belemegy, az bitre pontosan egyezzen meg azzal, ami kijon, ez nem minoseg kerdese, hanem egyszeruen jo kabel meg rossz kabel kerdese. Raadasul ha hiba van, akkor az nem valami arnyalatnyi minosegvesztesben nyilvanul meg, hanem nagyon durvan es feltunoen, szoval a hibas kabelt messzirol ki lehet szurni. Ha viszont nem hibas, akkor onnantol kezdve nincs kulonbseg kozottuk: mindegyik pontosan ugyanazt a minoseget adja. A hibahatar meg egyebek csak addig szamitanak, amig az analog jelbol egyes meg nulla nem lesz: amint az lett, csak annyi az erdekes, hogy az az egyes meg a nulla eredetileg is az volt-e, vagy hibas az a bit.
"Egy korábbi érved, hogy az emberi hallás korlátozottsága okán nem számít."
Mindenkinek korlatozott a hallasa. Persze, egyenenkent van nemi szoras, de ez nem valtoztat azon, hogy mindenkinel van egy hatar, ahol mar nem erzekeli a nagyon pontos meg a meg pontosabb kozti kulonbseget.
robi0604: az ECC sem javit hibat, hanem csak erzekeli, raadasul csak azokat, amik a memoria irasa es az olvasasa kozott a memoriamodulon belul keletkeznek, szoval ha a nem teljesen stabil erintkezes miatt eleve rossz adatot kapott, akkor azt nem veszi eszre</pedantic>
-
dabadab
titán
válasz
Vidala #16144 üzenetére
"Ezért mondom, hogy misztikus ez a digitális technológia olykor."
Ebben semmi misztikus nincs, az altalad tapasztalt jelenseg meglehetosen kozismert. Rossz volt a kabel, serultek az adatok, a kepeid eseteben meg azt lattad, hogy hogyan nez ki a tipikus serult jpeg. Letezik ugyanez HDMI-nel is, ott "sparking" a rossz kabel altal okozott jelenseg neve, es nem arrol van szo, hogy kicsit rosszabb lesz a minoseg, hanem durva hibakent jelenik meg (ahogy a te rossz sata kabeles esetedben is).
(Egyebkent a memorianal nincs hibajavitas, a SATA-nal van checksum, de az mar nagyon implementaciofuggo, hogy mi tortenik (ill. hogy tortenik-e barmi is) hiba eseten.)
-
-
dabadab
titán
válasz
fsb1000 #16136 üzenetére
"Az egyik szerint lehetet hallani a különbséget a kábelek között, a másik szerint nem."
Ilyenkor az a kérdés, hogy vakteszten hallották-e?... Mert mondani bármit lehet, az emberiség tudását viszont a rendes kutatás szokta előrevinni, nem a fecsegés.
"veled ellentétben nem tartom igaznak a vagy van jel vagy nincs jel elméletet."
Az, hogy személy szerint te mit hiszel igaznak meg mit nem, teljesen érdektelen. Ami érdekes, az az, hogy mivel tudod alátámasztani.
-
dabadab
titán
válasz
Dictator^ #16134 üzenetére
A német Amazon teljesen rendben van, EU-n belül van, nincs vele gond, szoktam is onnan vásárolni (mondjuk én tudom osztrák címre is kérni a cuccokat, úgy ingyen van a posta, Mo-ra 6 EUR + 0,5 EUR / kg).
Egyszer volt garanciális panaszom (egy fűnyíróval, gyári hibás volt), azt egyszerűen visszaküldtem (Ausztriából az is ingyen megy) aztán visszaadták az árát, nem volt semmi gond.
A garancia egyébként elvileg az egész EU-ban egységes, vagyis a magyar márkaszervíznek ilyenkor is javítania kell a cuccot, ez ellen van/volt ellenállás nálunk, de lassan felfogja mindenki, hogy ez a helyzet (a Samsung pl. úgy kb. két éve jött rá, hogy Mo. is az EU tagja). -
dabadab
titán
válasz
Dictator^ #16125 üzenetére
Több probléma is van:
1. "How do I take advantage of FREE Super Saver Shipping? [...] Ship your items to a single U.S. address." ([link])
2. A határon rárakják a vámot meg az ÁFA-t.
Szóval mire tényleg ideér, kb annyiba kerül, mintha itt vennéd meg.
Ja, +1: "Shipping: Currently, item can be shipped only within the U.S."
És hogy az eredeti kérdésre is mondjak valamit: nem látom, hogy erre konkrétan mi vonatkozik, de az USA-ban elég gyakori a 90 napos garancia.
-
dabadab
titán
válasz
fsb1000 #16126 üzenetére
Ha szeretnél vitázni, akkor tedd azt, de az se nem hatékony, se nem elegáns, hogy teszel ilyen sokat sejtető de semmit sem mondó megjegyzéseket, amikből úgy tűnik, mintha te igazából sokkal jobban tudnál mindent, de velünk, egyszerű fórumozókkal mégsem osztod meg.
Azért válaszolnék azokra a töredékekre, amikre lehet:
"Nyilván a hibajavítás is felesleges dolog a "digitális jelátvitelben", vagy ha nem akkor 0 idő alatt elvégezhető"
Szerintem tisztában vagy azzal, hogy mindkét állításod hamis, valamint egyáltalán sehogy sem következnek abból, amit mondtam.
"De ha mégsem igy lenne, akkor egy lépéssel közeleb jutottunk ahhoz, mit okozhat a kábelek közötti különbség."
Abszolút semmivel sem vagyunk közelebb. Egyrészt a kábelek hibaaránya házimozis alkalmazásnál gyakorlatilag nulla, ezek nem transzatlanti telekommunikációs kábelek, ahol a bithibák mindennapi jelenségnek számítanak és a kábel minősége befolyásolja a gyakoriságukat: mértem teszkós tyúkkábelen SPDIF-et, egy óra alatt egyetlen bitet sem rontott el. Másrészt meg a hibajavítás azért van ott, hogy javítsa a hibát (és nem fog buffer underrunt okozni, ha erre akartál célozni).
A digitális technika meg nem X-akták, itt nem az számít, hogy ki mit akar hinni.
-
dabadab
titán
válasz
MaTTeS #16122 üzenetére
Az a baj, hogy az egész el van rontva: onnantól kezdve, hogy a belépőszinten kamuznak, már nincs visszaút, az mégis hülyén venne ki magát, hogy valamelyik gagyi darabra ráírják a százcsillió wattot, erre meg a 7 x 40 W-ot.
Sanci38: Igen, D osztályú, az ICEpower ebben utazik.
-
dabadab
titán
válasz
v.attis #16074 üzenetére
"akkor ahhoz jó egy koax antenna kábel is? Történetesen van egy ilyen kábelem, valamikor a pc-t kötöttem így össze a tv-vel."
Ha PC-TV összeköttetésre használtad, akkor az tutira nem antennakábel, hanem kompozit videókábel, és az jó, mert RCA csatlakozó van rajta és 75 ohmos impedanciája van. (Antennakoaxnak más a csatlakozója és szerintem az impedanciája is.)
-
dabadab
titán
válasz
fsb1000 #16067 üzenetére
"Az UTP (hálózati) kábelen digitális átvitel történik vagy sem?"
Az.
"Vajon az UTP kábel "minőségétől" függhetnek a jelátvitel jellemzői?"
Kérdés, hogy mit értesz ezalatt. A kábel milyensége nem befolyásolja azt, hogy hogyan fog szólni az a zene, amit letöltesz rajta és az Index főoldalán sem lesznek tőle jobb hírek. Viszont azt igen, hogy gigabites sebességgel vagy csak 100 mbittel mennek rajta az adatok (vagy egyáltalán mennek-e rajta, ha nagyobb hosszon pl. 230-as kábellel fut együtt, nem véletlenül szoktak UTP helyett SFTP kábelt használni épületkábelezésre).
-
dabadab
titán
válasz
kimi02 #16056 üzenetére
Elmondom, mit gondolok:
Addig, amíg analóg átvitelről van szó (az SPDIF-nél az órajelet így továbbítják), van értelme jobb meg rosszabb kábelről beszélni (digitális átvitelnél (legalábbis otthoni, szórakoztatótechnikai téren) viszont nincs: ott van a működő kábel meg a nem működő kábel). Viszont ebből abszolút nem következik az, hogy az egyik kábel jobb, mint a másik, akkor az tényleg jobb hangként realizálódik, ugyanis az emberi hallásnak megvannak a maga korlátai, egy határon túl már érzékelhetetlenné válik a javulás és nekem erősen úgy tűnik, hogy a mindenféle még drágább kábelek esetén pontosan ez a helyzet (annyival kiegészítve, hogy a drágább kábel egyáltalán nem biztos, hogy jobb is).Azt persze nem tudom megmondani, hogy te a te füleddel meg a te rendszereden fogsz-e különbséget hallani: a saját szerény tapasztalataim alapján viszont arra számítanék, hogy én nem hallanám meg a különbséget.
-
dabadab
titán
válasz
MaTTeS #16054 üzenetére
"Amúgy nem értem miért úgy tervezték a Winfosokat, hogy belepiszkáljon a hangba"
Az a baj, hogy egy csomó hangchip nem tud 44.1 kHz-en üzemelni, csak 48-on (meg egy csomó okból tök macerás egyébként is mindig kapcsolgatni a chip mintavételezési frekvenciáját), így mindenképpen át kell konvertálni a hangot - a beépített windowsos resampler rutin meg elég gyengére sikerült.
-
dabadab
titán
"azon a tényen nem változtat"
Az a baj, hogy ennek a ténynek a tény mivoltáról egyáltalán nem vagyok meggyőződve.
Soha, sehol nem láttam érdemben dokumentálva, soha, sehol nem olvastam róla komoly szakirodalomban, soha, sehol nem láttam semmiféle komolyan vehető elméleti okfejtést ezzel kapcsolatban.
Mindezzel szemben viszont kenyérkereső szakmámból kifolyóan egészen képben vagyok a digitális adatátvitelt illetően, úgy gyakorlatilag, mint elméletileg és mind a tapasztalataim, mind az elméleti tudásom ellentmond ennek. -
dabadab
titán
válasz
hdcsaba87 #16050 üzenetére
"Hdmi-n keresztül lenne különbség?"
Az ASIO / Windows mixer különbség még a PC-n belül piszkál bele a hangba (illetve pont ez az, hogy a Windows mixer belepiszkál, az ASIO nem), vagyis tök mindegy, hogy min vezeted ki a hangot, ez a különbség ott lesz. Mondjuk szerintem kb. minden hangkártyát lehet ASIO-val használni, de tutira nem mondom, mert nem vagyok otthon windowsos dolgokban.
kimi02: én abszolút nem vagyok meggyőződve arról sem, hogy egy 300 Ft-os sima teszkós video RCA kábelnél bármilyen kábel jobb hangot adna. BBéci említette, hogy jobb helyeken el lehet vinni drágább kábeleket tesztelni, ha érdekel a dolog, akkor én a helyedben ezt tenném, aztán vakteszten összevetném a fenti tescos cuccal.
-
dabadab
titán
"Ugyanazt a jelet adja a belépő lejátszó, mint a Dune vagy a CineMaster de a hang és képminőségük között drámai különbségek lehetnek és vannak."
Az a baj, hogy a két mondatrész egymásnak ellentmond. Vagy ugyanazt adják ki (és akkor nincs minőségbeli különbség - mellesleg minden bizonnyal ez a helyzet), vagy nem.
-
dabadab
titán
válasz
dhcodoki #15217 üzenetére
"az erőlködőkbe rendszerint jobb minőségű dekóder van"
Ilyen nincs. A DAC-ban lehet különbség, de maga a konkrét dekóder az ugyanolyan, nincs jobb meg rosszabb minőségű, mindegyik pont ugyanazt a bitstreamet produkálja.
Egyébként én még nem láttam olyan vaktesztet, ami érdemi különbséget mutatott volna ki a DD meg a DTS között.
-
dabadab
titán
"bőséges sávszélessége lenne az optikai átvitelnek csak gyanítom a HDMI bevezetését kellett kicsit megolajozni"
Lehet, hogy elméletileg maga a kábel bírná, csak éppen a meglévő erősítőket / DAC-okat kellett volna lecserélni, hogy tudjanak mit kezdeni az új adatformátummal: szóval a HD hang miatt mindenképpen le kellett volna cserélni az eszközöket, akkor meg már jóval ésszerűbb volt az, hogy a megkerülhetetlen és praktikus HDMI mellett nem vezettek be pluszban még egy extra optikai átvitelt is.
-
dabadab
titán
válasz
P.Zoli22 #14137 üzenetére
A PCM tomoritetlen hang.
Mivel az erositod HDMI-n nem tud hangot fogadni (amin atmenne PCM-ben az 5.1), marad a sima, sztereo PCM hang (mert az SPDIF-en is atmegy).
Az 5.1 hangsavot max ugy tudnad meghallgatni, hogy lerippeled a hangot a B-r lemezrol es atkodolod DD vagy DTS formatumba. Vagy beszerzed a DVD verziot -
dabadab
titán
-
dabadab
titán
-
dabadab
titán
"Egyre több 3D lejátszón lesz 2 db HDMI kimenet"
Miért kell ahhoz két kimenet?... Egyetlen kábelen megy a 3D is.
"tehát 1.3-as erősítőkkel - mint például a nálam lévő Arcam AVR500 - tökéletesen lehet "háromdézni""
Tulajdonképpen semmi elvi akadálya nincs annak, hogy egy 1.3 HDMI-re felkészített erősítőn is menjen a 3D, mivel sem a csatlakozó, sem a kábel, sem az adatátviteli sebesség nem változott, csak megjelent pár újfajta videós adatcsomag - ezeket ugyan nem fogja érteni az erősítő, de neki nem is kell értenie, csak egyszerűen továbbküldenie. Azt mondjuk igazán te tudod kipróbálni, hogy nem gondolták-e túl magukat a mérnökök, de ha nem, akkor simán működnie kell.
-
dabadab
titán
válasz
Czimby #13459 üzenetére
Optikai-koax átalakító (ez volt az első, amit kidobott a G, lehet, hogy máshol olcsóbb).
-
dabadab
titán
válasz
@matthew@ #13302 üzenetére
Egyszer egy hifis lap pár nevesebb gyártót végigkérdezett a bejáratás témájáról: hát, eléggé szórnak a vélemények (mindenesetre elég sokan mondták azt, hogy nem kell bejáratás), a kedvencem az ATC (akik se nem hajdúk, se nem harangöntéssel nem foglalkoznak
) válasza:
"We do not consider 'burn in' an issue. When our loudspeakers leave the factory they are in perfect working order and their performance will not change over time unless they are not cared for or get very old.
I think 'burn in' was probably invented by hi-fi dealers so that when they sell a cable for 500 euros and the customer complains he can't hear any difference the dealer can tell them it needs 'burning in'. After the customer has waited for two weeks for the cable to 'burn in' he has forgotten how his system sounded in the first place and can't be bothered to complain again."
-
dabadab
titán
válasz
kkrisi #13279 üzenetére
"Akkor esetleg tudnál nekem nézni egy jót légyszives"
Ezt inkább a hifis topikban kellene megkérdezni, mert ott vannak elektronikához is értő emberek, mert ezek max. abban különböznek, hogy milyen minőségű alkatrészeket használnak (ebayen magáról az elektronikáról is szoktak lenni fotók), nekem viszont fogalmam sincs, hogy melyik kondenzátor menő meg melyik nem.
"én sem csalódhatok a hangjába?"
Fogalmam sincs, mert nem ismerlek, meg ráadásul még én sem hallottam élőben T-t, de ha kicsit is hinni lehet a hifis újságíróknak, akkor nem nagyon.
"Meg esetleg egy olcsó 5.1 is szóba jöhet"
Az a baj, hogy a kereted nagyon limitált, abba nagyon csúnyán beleenne egy tényleg olcsó (és nem túl jól szóló) HM erősítő is.
-
dabadab
titán
válasz
kkrisi #13277 üzenetére
Kb ilyen review-k vannak róla mindenhol. Bár maga a "T amp" nem egy konkrét terméket jelent, hanem általában a néhai Tripath chipsetjeire épülő erősítőket, de ezek olyan egyszerű cuccok, hogy nehéz elrontani őket. Ráadásul piszok olcsók is, ebayen szállítással, táppal (12 V-ról mennek, szóval ha van otthon elfekvő AC/DC adaptered, akkor ez se kell) együtt 40 dollárból kijön, én ezt akár látatlanban is bevállalnám.
-
dabadab
titán
válasz
kkrisi #13271 üzenetére
Ez az erősítő valami kínai csoda (nekem nagyon úgy néz ki, hogy semmi köze a Sound Performance Labshez), szerintem kb a kikiáltási ára reális (ja, és persze egyáltalán nem házimozis cucc, csak sztereó és csak analóg sztereó jelet fogad).
Ha én ilyen olcsó sztereó erősítőt akarnák, akkor inkább e-bayen néznék egy T-ampet vagy ha ragaszkodsz csőhöz, az is van ott bőven. -
dabadab
titán
válasz
szmegma #13255 üzenetére
"Kerdesem, hogy miert ilyen olcso ez?"
Kínai cucc, amit valószínűleg minden különösebb hozzáértés és figyelem nélkül dobáltak össze a legolcsóbb alkatrészekből.
"ahogy olvastam a tudasat nem gyenge"
A 20 - 20000 Hz átvitelre gondolsz? Aki ilyet leír, az tutira hazudik (na meg persze rendes helyen megadják, hogy max hány dB-es ingadozást produkálnak, sőt, odarakják a grafikont). Egyrészt a 20 Hz-et elérni elég nehéz, nem ekkora hangszóróknak való feladat (az meg pláne, hogy ne 19 vagy 21 Hz legyen), a tweeter viszont elég könnyen szalad 20 kHz fölé.
-
dabadab
titán
-
dabadab
titán
válasz
bozont #12697 üzenetére
Ez két külön dolog.
Az erősítő (ha tudja kezelni a HDMI hangot) a PC-ről vagy egyéb lejátszóról érkező HDMI jelről leveszi a hangot és csak a képet küldi tovább, ez eddig tiszta sor.
Az ARC arra jó, hogy ha TV-t nézel (vagyis nem filmet, hanem valamelyik TV adót), akkor a TV ugyanazon a kábelen, mint amin a képet kapná az erősítőtől, el tudja küldeni az erősítőnek az adás hangját, így nem kell azzal vacakolni, hogy pl. az ember a TV SPDIF rámenetet rákösse az erősítőre. -
dabadab
titán
válasz
katalin_anna #12635 üzenetére
Esetleg stúdiómonitorokban is érdemes gondolkozni. Egy Adam A7 pár mondjuk valamivel a kereted fölött van, de valószínűleg magasan ver hangzásban mindent, ami konzumer kategóriában ellene indulhat. Persze vannak árnyoldalai is: nincs távirányító, nincs spdif bemenet meg DD/DTS dekóder, "hangzás" alatt meg pontosságot kell érteni, ezek nem "szépen" szólnak (nem csinálnak dübögő basszust, nem nyomnak rá loudnesst a hangra, semmi), hanem pontosan - na meg hát ezek tényleg nincsenek agyonformatervezve.
-
dabadab
titán
válasz
gonczip #12071 üzenetére
"Egyedül a True-HD és a DTS-HD miatt szeretném lecserélni az erősítőt."
Mivel WN31RD elég alaposan körüljárta a témát, inkább csak linkelném:
Ha ez sok olvasnivaló, akkor össze is foglalnám: abszolút pénzkidobás csak azért lecserélni az erősítőt, mert az tudja fogadni a HD hangokat, a hangfalaidon úgyis elvérzik az egész, ha már pénzt akarsz költeni, akkor inkább a hangfalakat upgrade-eld.
-
dabadab
titán
válasz
superTibcsi #12046 üzenetére
Ha kicsit körülírod a meglévő rendszered meg hogy pontosan miért is van szükséged erre, akkor lehet, hogy jobb tanácsokat fogsz kapni.
-
dabadab
titán
-
dabadab
titán
-
dabadab
titán
válasz
Dorian #11886 üzenetére
Szerintem semmi értelmük. Ezek mind arról szólnak, hogy mindenféle algoritmusok alapján szétszedik a hangot a hangfalakra, csak mivel a sztereó jelben arról nincs információ, hogy melyik hang jön elöről meg melyik hátulról, ezért látszóleg teljesen össze-vissza pakolja ki.
-
dabadab
titán
válasz
#09634560 #11712 üzenetére
"Lényeg: (a Samu tévé manuáljábol igy vettem ki) hogy a digitális bemeneteken bejövő DTS hangot 2.0ra lekeveri,és úgy továbbitja"
Ezt megcsinálhatja, viszont akkor nem fog az erősítő DTS-t jelezni. Ha az erősítő mégis DTS-t kap, akkor annak viszont az eredeti 5.1-nek kell lennie.
"a samunál már előfordulhat sztem,hogy analóg kimeneten is megjelenik a DTS"
Analógon DTS?....
-
dabadab
titán
válasz
hattorihanzo #11530 üzenetére
Bingó, Dév16-ot kiraktam, mert szeker duplaregje volt.
-
dabadab
titán
Kerlek, probalj meg erthetoen irni es hasznald a "valasz" gombot, mert igy teljesen kovethetetlen, hogy mit es mirol irsz.
-
dabadab
titán
válasz
Thuglife #11389 üzenetére
Azert ovatosan ezekkel a specifikaciokkal, latszik, hogy teljesitmenyre vannak optimalizalva, mert a paraszt azt erti, hogy "100 watt", ezert ugy kell eladni, pedig ez igy ranezesre kb 5x10 wattos erosito, ilyen teljesitmennyel hasznalva valoszinuleg teljesen normalis THD-t produkal.
-
dabadab
titán
válasz
hattorihanzo #11253 üzenetére
A rendesen megirt angol cikkbol: "Dolby TrueHD uses Meridian Lossless Packing (MLP) as its mathematical basis for compressing audio samples."
(A magyar cikket megtalaltam, sajnos rettenetes marhasagok vannak benne, a DTS-HD-n pl. nem kodol semmit a lejatszo, van annak egy "core" DTS resze, azt kuldi ki SPDIF-en). -
dabadab
titán
"Nem hinném, hogy hibát követ el az a felhasználó, aki átalakítás nélkül szeretné azt hallgatni, ami a lemezen van."
Aki a tomoritett streamet ugy, nyersen akarja hallgatni, az hatarozottan hibat kovet el.
Elobb-utobb ki kell tomoriteni, a kerdes csak az, hogy ezt az erosito vagy a lejatszo teszi-e, teljesen mindegy.
"Ha neked lenne egy kábelboltod, miket árulnál?"
Az attol fugg. Ha arra hajtanek, hogy idiota "audiofileket" huzzak le, akkor mindenkeppen tartanek aranyozott optikai kabelt, kulonben semmikeppen sem.
-
dabadab
titán
válasz
obiwankenobi #11249 üzenetére
"de szerintem ez a fajta kábel képes átvinni tömörítetlenül az erősítőbe a DTS-HD meg a TrueHD jeleket"
A DTS-HD meg a TrueHD attól az, ami, mert tömörített. Ha nem lenne tömörítve, akkor LPCM lenne.
"Az optikai vagy a koaxális kábelek is átnyomják"
Azok nem. Az SPDIF szabványban nincs benne a fenti kódolás egyike sem, az csak DD-t, DTS-t meg tömörítetlen sztereót tud.
-
dabadab
titán
válasz
Dorian #11238 üzenetére
"Másrészről HDMI-nek hang esetében csak az 1.3-as verziótól van értelme (előnye) a HD hangok miatt"
Dehogy. A HDMI-ben az 1.0 ota nincs hangminoseget erinto valtozas, a nyolccsatornas LPCM pont ugyanazt tudja, mint a DTS-HD meg a TrueHD, csak nincs tomoritve, a normalisabb lejatszokban meg ugyis van sajat dekoder, ami mar eleve LPCM-et rak ki a HDMI-re.
Aktív témák
Hirdetés
- LG 65C3 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T440P - i7-4GEN I 8GB I 512SSD I NVIDIA I 14" HD+ I Cam I W10 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD RX Nitro+ 6700XT 12GB Corsair 4000D ASUS ROG 650W
- DELL Thunderbolt Dock - WD19TB modul 02HV8N
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z690 i7 12700K 32GB DDR4 1TB SSD RX 6800 16GB Phanteks P600S Cooler Master 750W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest