- Intel Core i3 / i5 / i7 8xxx "Coffee Lake" és i5 / i7 / i9 9xxx “Coffee Lake Refresh” (LGA1151)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Milyen notebookot vegyek?
- Apple asztali gépek
- Milyen videókártyát?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Azonnali VGA-s kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
MrSealRD
veterán
#5997AiRLAC : Elsődlegesen lecserélni az ősöreg T3500-at. ESXI...a fölött meg bármi... De azért nem akarok beletolni pár százezernyi pénzt.
#5999LZs?! : Köszi a tapasztalataid. Úgy látom nagyrészt egybe vágnak a keresési paramétereink. Nálam annyi még a különbség, hogy én egyelőre 1 CPU-s rendszerben gondolkodom. Mivel 7/24-ben menne, így nem szeretném ha a fogyasztás nagyon elmenne...
Valamilyen szinten jó, hogy hasonlóan látod a piacot... Így nem érzem azt, hogy én megyek szembe az autópályán.
Az alibi configokkal az a bajom, hogy bajlódni kell az eladással ha olyasmi van benne ami nekem nem kell. Ráadásul ha nem olcsó akkor nehezen is viszik el...
De ha 0-ról építenék valamit akkor is az van, hogy nincs eladó lap...legalább 2011 v3 vonalon. -
válasz
MrSealRD #5996 üzenetére
Csak szubjektíven tudok hozzászólni a felvetéshez, miután pet-project/home-lab indíttatásból most ősszel elkezdtem nézelődni a használtpiacon. Kb. 4-5 évvel ezelőtti generációktól előre Dual-CPU + RegECC RAM kombó a kiindulási alap, preferáltan komplett brand gép (Dell, Fujitsu), illetve érdemi felhozatal alapján félgép, aztán a többit hozzákanyarítom.
Amit eddig leszűrtem: a felhozatal gyér és PPP tekintetében túlárazott.
Brand gépeknél tényleg két irány van: vagy az, amit írtál, t.i. ott a frame amit összelegóznak valami alibi konfiggal, vagy enthusiast jelleggel ki van bélelve maxon, viszont az ára egy új, konkurrens teljesítménnyel bíró custom gépével van pariban.
Félgépeknél, illetve alkatrészenkénti vásárlásnál kvázi hasonló a szitu: érdemi alaplap valami alibi CPU szettel és alibi mennyiségű RAM-mal relatíve olcsó, de mire befejezed a vadászatot qrva drága lesz, vagy ha (közel) kimaxolva veszed, akkor megint fajlagosan lesz meglehetősen drága; és mellette még illik szerezni házat, tápot, stb. Ezért is preferálom a kész brand setup-ot.
Referenciaként a vadászterületek: Hardverapró, eBay, AliExpress.
Miheztartás végett: tavasszal vettem az apróról egy Dell T1700-et (háttértár nélkül, de a szokásos 6 hónap garanciával) érdemben szüttyögni a laposok mellé 50e Ft + szállítási díjért (E3-1271v3, 16GB ECC, stb.). Jelenleg van egy darab 105e Ft-ért, amiből ha levonom az alibi Quadro VGA-t és használt SSD-t, akkor az most ~80e körül jön ki. Illetve nemrég szemeztem egy Dell Precision 7810-zel (2x E5-2623 v3, 64GB): 235e Ft itt az aprón...amihez már csak relatív keveset kell hozzátenni, hogy összehozzak használtan egy 3rd Gen Ryzen 5 konfigot, ami azért megharapja (részemről egymindegy, hogy kék vagy piros).
-
MrSealRD
veterán
Nagyjából 2 hete nézegetem melyik platform milyen áron van. Főleg X99-re lőnék 2011-v3 foglalat miatt egy v4-es Xeon-ra berendezkedve... Elsősorban az korából adódó ár/érték arány miatt gondoltam erre. De két dolgot vettem észre. Alig van használtan ilyen lap...vagy félgép. Ami van az meg drága... De annyira, hogy viszonylag pici ráfizetéssel X299-es lap is képbe került. Ebből még bolti új is van akár. Itt viszont drága a CPU még... bár ha időtállóságot szeretnék akkor lehet a felár megtérülne...
Nézem workstation gépeket is, pl Dell T5810...de gyakorlatilag a legtöbb esetben egy házat árulnak alaplappal meg alig memóriával olyan cpu-val amit amúgy is cserélnék... Aztán 100K-ról indulunk és sok vele a meló...
Ebay-t szintén kimerítettem...
Van valami tippetek merre érdemes még nézelődni? -
racskobalazs
senior tag
Sziasztok!
Egy olyan villám kérdésem lenne, hogy otthonra ilyen max pár Tera adattárolásra, valamilyen alap szintű raidre, ilyenekre melyik lenne jobb választás? True Nas vagy openmediavault? Esetleg milyen más alternatívák vannak?
-
bambano
titán
válasz
Véreshurka #5992 üzenetére
nem tudom, hogy megér-e, én kifizetném érte.
-
bambano
titán
válasz
Véreshurka #5990 üzenetére
[link] ebay-es linket nem tudok.
de ha nagy a választék, akkor i340 vagy i350-es kártyát vennék. -
Véreshurka
senior tag
Sziasztok!
Hirtelen nem találom, de mintha régebben valaki linkelt volna Intel Gigabit-es szerver szintű Ethernet kártyát, amiket ebay-en használtan egész olcsón meg lehet venni. Tudnátok linkelni valami ilyesmit, vagy esetleg típust amit jó szívvel tudnátok ajánlani? 4 port-os lenne a legjobb...
Előre is köszönöm!
-
tradeelek11
aktív tag
válasz
aujjobba #5988 üzenetére
Igazából példaként hoztam fel 2 linket, illetve hogy valami hasonlót szeretnék elérni.
Én "befele" nem VPN-t használok hanem ahogy írtad is DNS alapon jövök be.
Vettem egy akármilyen pár dolláros IP címet, az van integrálva a Cloudflare-re.
Onnan az NginxProxyManager-en [link] keresztül jövök "be".
Így pl a Nextcloudom:
cloud.example.com
az airsonicom:
music.example.com
és igen ez a docker: [link] frissíti az IP címet a Cloudflare-nél ha változik.
#5987Sethdobaloah
Erről még nem hallottam, de engedelmeddel én is kipróbálom.
Köszönöm -
aujjobba
addikt
válasz
tradeelek11 #5986 üzenetére
OpenVPN helyett a WireGuard-ot használom, egyszerűbb és talán az áteresztő képessége is jobb.
DNS-re DuckDNS, ingyenes és támogatja a router-em, de nyilván a szervered is tudja frissíteni ha változik az IP, ütemezett csekkolással. -
SP4C3
veterán
Üdv,
Biztosan Vótmá' kategória, de kulcsszavakra nem találtam semmit.
Google Photos alternatívát keresek, ami self-hosted és szabadsoftware, open-source.Windows server van, amin már fut egy plex, meg még ez-az.
A cél az lenne, hogy telefonokról backupoljon kizárólag LAN-on.
SyncThing server fut, de valamiért nagyon nem tetszik nekem.
Bárki bármi hasznosat ha tudna... -
-
törölt tag
válasz
tradeelek11 #5981 üzenetére
Ha találsz normálisan működő dockerest, szólj nekem is
Addig meg VM-ben futtatom
-
tradeelek11
aktív tag
válasz
tradeelek11 #5981 üzenetére
Nem is aujjobba ,hanem racskobalazs#5971
Elnézést -
tradeelek11
aktív tag
válasz
#42431471 #5980 üzenetére
Végre valaki aki dockerben futtat HomeAssistantot
Meg kérdezhetem te melyik Home Assistant dockert futtatod?De hogy érdemben is hozzá szóljak, aujjobba :
Asrock J5040 lap
8 GB Ram
OMV(debian alapú) rendszer
minden másra, szinte csak docker 20+OMV "műszerfal":
[kép]Dashboard(sok docker, nincs is benne):
[kép]Itt pedig a "konténerek":
[kép] -
törölt tag
-
aujjobba
addikt
válasz
racskobalazs #5978 üzenetére
Csak fut simán minden.
Most kezdtem el a Docker+kubernetes+Helm trióval foglalkozni emiatt van fent egy Docker, de egyelőre nem használom semmire. -
vzozo
senior tag
Lehet én vagyok hülye ehhez, de ez pontosan micsoda?
Storage SATA ControllerAMD EPYC™ Processors:
supports 16 SATA 6Gb/s from 2 Slimline*
supports 1 SATA 6Gb/s M.2 or 4 SATA 6Gb/s via M2U2-HD*
* configurable by BIOS setting Slimline for U.22 Slimline (PCIe 4.0 x8 or 8 SATA 6Gb/s)
4 Slimline (PCIe 4.0 x8)Slimline SATA? Hol van ebből 16, de akár csak 2 ilyen csatlakozó is azon az alaplapon? Mit kell nézni, és hogy lehet erre SATA drive-ot kötni?
-
Na ebből lehet építeni
ASRock ROMED4ID-2T
Review -
aujjobba
addikt
válasz
racskobalazs #5966 üzenetére
-
bambano
titán
válasz
Véreshurka #5968 üzenetére
nem tudom, de ha belevágsz, szólj
-
Véreshurka
senior tag
Sziasztok!
Most találtam, gondoltam esetleg másokat is érdekelne...
pikvm - DIY IP-KVM based on Raspberry Pi
Vajon érdemes lenne belevágni?
-
válasz
racskobalazs #5966 üzenetére
Nem feltétlen kell ezeknek plusz RAM. Home servernek egyértelműen jobb valami Linux, lehetőleg valami stabil. Pl. egy Leap Suse, Centos, LTS ubuntu stb.
-
racskobalazs
senior tag
Sziasztok!
Nemsokára lesz egy "felesleges" üzleti asztali gépem, azon gondolkodtam, hogy beraknám "szervergépnek" (dell optiplex, I7 4xxx, 8gb ram, no dgpu). Olyasmire gondoltam, hogy tennék rá kodit vagy plex-et, VM-en egy OpenMediaVault-ot, esetleg apache szerver, ha kéne akkor még egy ubuntu server vm. Elbírná ezeket? RAM bővítést gondolom nem úsznám meg. Win vagy Linux base os-el járnék jobban?Előre is köszönöm!
-
Stanley-B.
őstag
válasz
Véreshurka #5956 üzenetére
nem tudom mire szeretned hasznalni igy erre eleg nehez valaszolni, en biztos inkabb egy ket foglalatost vennek, csak a T620 felarat sokallom kisse oszinten szolva.
Mikor megkaphato az R720, 2x annyi rammal, igaz kettovel kevesebb maggal / CPU, de majdnem 100 ezerrel olcsobban, nehez erveket hoznom a T620 mellett. Max akkor ha mindenkepp tower kivitelut szeretnel.Barmilyen konfigra adnak arajanlatot amugy amilyet csak szeretnel, T320-ra is adnak HDD nelkul biztos vagyok benne, csak az a gond, hogy vagy nem lesz olcsobb, vagy csak minimalisan mert akcios gepeknel ezek a kiegeszitok, pl HDD vagy RAM (kis modulok eseten, pl 2GB) SZERINTEM ilyen kulon nem igazan eladhato keszlet kiszorasat is jelentik.
Pl. en vettem mar olyan akcios jol felszerelt R820-at 158 ezerert, amin joforman egy mikrokarc sem volt annyira makulatlan allapotu volt, egy porszem nem volt a gepben, tenyleg mint egy uj. Viszont ez egy 4x 8magos Xeon, 48 memoria modult fogadni kepes szerver es a 64GB RAM 32db 2 GB-os modullal jott ossze bennemanapsag 2GB-os modulok elegge eladhatatlanok, de egy ilyen jo aru geppel ki lehet szorni oket, szerintem a nem tul nagy SAS lemezekkel is ilyesmi a helyzet, es ezert nem igazan lesz olcsobb ha ki is veszik belole, de ez csak az en meglatasom/tippem, kerdezz ra.
-
Dell T110 II-ben kifogytam az alaplapi SATA csatlakozókból.
Egy Dell Prec H200-as kártyával és egy SFF 8087 --> 4 SATA kábel megfelelő lenne nekem?
RAID-et nem akarok, csak a SATA csatlakozók számát növelni.
OMV-vel használom a szervert. -
Véreshurka
senior tag
válasz
Stanley-B. #5955 üzenetére
Köszi!
Egyébként csodálkoztam is, hogy a rackes szerverek olcsóbbak, mint a towerek... A SAS lemezek viszont elkerülték a figyelmemet, valamiért SATA-t olvastam kössz, hogy felhívtad rá a figyelmemet! Még esetleg arra az eshetőségre gondolva, hogy "kinőném" a CPU-t, a szeme sarkából figyelem a T620-at is. Esetleg a jövőre gondolva érdemesebb a 2 CPU-val szerelt gépet választani, vagy inkább jobb maradni a 320-nál?
Ahogy olvastam te elég sokat vásároltál már a serverelite-ről. Szerinted milyen esély van arra, hogy a T320-at HDD-k nélkül adják el? Sajnos pont ez a 8 magos CPU-val szerelt gép nincs HDD nélküli verzióban
.
-
Stanley-B.
őstag
válasz
Véreshurka #5954 üzenetére
jo lesz teljesen ha inkabb tower kene.
es nem annyira kell a teljesitmeny, ugyanis ennyiert van 3x ilyen eros rackes szerver a kinalatban.
A 3 SAS lemez benne jo hangos lesz, ezt az elhelyezesnel erdemes figyelembe venni.
Maga a gep viszont nagyon halk. -
Véreshurka
senior tag
Sziasztok!
Sziasztok!
Rágódtam a dolgokon, illetve a tanácsaitokon és valószínűleg egyelőre elengedem a rack kivitelű szervereket. Nézelődtem a linkelt oldalon, és érdeklődnék, hogy az alábbi géppel mennyire lehet mellélőni:
Dell Poweredge T320
CPU: Intel Xeon E5-2450v2
RAM: 32GB DDR3 RDIMM ECC (későbbiekben esetlegesen ezt növelném)A felhasználás nem változna, szóval maradna amolyan home-lab szerű dolog, főleg virtualizálni szeretnék XCP-NG-vel. A cél főleg az ismerkedés / tanulás lenne.
Előre is köszönöm!
-
bambano
titán
válasz
Véreshurka #5951 üzenetére
mert ez egy "sima" fekvő ház, ami pont annyival keskenyebb a szokásos fekvő házaknál, hogy befér a rackbe és adnak hozzá füleket, amivel be lehet csavarozni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Intel Core i3 / i5 / i7 8xxx "Coffee Lake" és i5 / i7 / i9 9xxx “Coffee Lake Refresh” (LGA1151)
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- PlayStation 5
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- GTA VI
- NBA és kosárlabda topic
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Xiaomi Mi 9 Lite - kilencre érdemes lapot húzni
- sziku69: Szólánc.
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- További aktív témák...
- iKing.Hu - Apple Macbook Pro 13 Touchbar M2 -2022 - Használt, karcmentes
- Samsung Galaxy A23 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Creative Sound BlasterX G5 (70SB170000000) (Sound Blaster) (DAC)
- ÚJ- Hp Elitebook 840 G8 i5 11. gen 14" Magyar laptop / notebook- Win11
- Huawei P30 Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest