Új hozzászólás Aktív témák
-
ZSOLO76
csendes tag
Sziasztok!Egy kis segítséget szeretnék kérni,mivel nagyon vágjátok a témát
Sikerült szereznem egy gyári magnat subládát hangszóróval,szubcsővel.Annyi a nyűgje,hogy nincs benne a végfok.Már azt is szereztem bele,egy gondom van összességében.Jó lenne valami hangváltó bele,olyan 100Hz körülire gondoltam...
Esetleg ha lehet kapni-készíteni olyan panelt ami potméteres és lehet szabályozni az még jobb lenne,de minden ötletet tanácsot szívesen fogadok.Előre is köszönöm. -
szaszlaci
addikt
válasz
Bile Demon #8398 üzenetére
"Ha mérsz egyet szabadon, aztán beállítod overlay-nek..."
Hogy ezzel mennyit segítettél!
-
Bile Demon
őstag
válasz
szaszlaci #8397 üzenetére
Amit mértél, az alapján kicsinek tűnik a 11l doboz annak a hangszórónak. Fs túlságosan megnő és Qt is. Nem jelenti azt hogy használhatatlan, de F3dB fölött lesz kiemelése, saccra 2-3dB, és nem is megy így olyan mélyre, amit a hangszóró tudna egy nagyobb dobozban.
(Ha mérsz egyet szabadon, aztán beállítod overlay-nek, aztán mérsz mégegyet dobozva szerelve, aztán számoltatsz TS-t closed box method-al, akkor VAS-t is megkapod többek között.)
-
szaszlaci
addikt
válasz
Bile Demon #8395 üzenetére
-
Bile Demon
őstag
Ha van egy új hangszóróm, aminek lemértem az új kori TS paramétereit, akkor a bejáratás során, mely paraméterek, milyen irányban változnak?
-
szaszlaci
addikt
Mai project, egy kis segítséget szeretnék.
Van egy Tesla ARN 5604 mélyközép. A porvédője elég gyűrött (be volt horpadva, ki kellett egyengetni). Szóval a T-S mérés így volt végezve:
Fs = 54.03 Hz
Re = 3.70 ohms[dc]
Le = 174.58 uH
L2 = 356.48 uH
R2 = 8.87 ohms
Qt = 0.65
Qes = 0.72
Qms = 6.43EBP= 75, BR fele húz, Qts viszont egyértelmű zárt. Ami van neki doboz, az egy zárt, nettó 11 literes.
Ezek alapján megmondható, elég-e neki? -
villamos
őstag
Gránit borítású hangfal...
[link]
Szerintetek milyen lehet? Megéri vajon?
(Nem, nem akarom megvenni, csak érdekel a véleményetek...) -
shalafi66
veterán
válasz
Megamen #8389 üzenetére
Leírtam, a mozgórészeik elég szörnyűek, és a membránok is inkább valami újrahasznosított papírra hasonlítanak. Ez már nem gyártás, valószínűleg ezért van, hogy a saját hangsugárzóikba is Beyma hangszórókat tesznek.
A vélemény az, hogy hangosak, ez az egyetlen pozitívumuk. Ameddig egyben vannak, és nem melegszik szét a lengőcséve vagy nem gondolja meg magát a pille-membrán-membránszél.
-
Megamen
tag
üdv érdekelne hogy ennek a hangszórónak milyen ládát ajánlotok szóval ha lehet mutassatok ládaterveket illetve ebből építhető egy jó mély láda ami megremegteti a termet?Annyira nem értek az értékekhez de biztos van itt olyan aki igen szóval érdekelne ki mit gondol az adatokról?
Átmérő: 15"
Teljesítmény (RMS): 400 W
Teljesítmény (Program): 800 W
Érzékenység: 99,2 dB / 1W / 1m
Frekvencia tartomány: 35-2000 Hz
Lengőcséve átmérője: 4"
* Fs= 40 Hz, Vas= 175 liter, SPL= 99,2 dB/1W/1m
* Qts= 0,28, Qms= 9,3, Qes= 0,28
* Pe= 400 W, Re= 6 Ω -
Bile Demon
őstag
válasz
shalafi66 #8379 üzenetére
Akkor azért csinálják ilyen trapéz alakúra a dobozt, hogy kevesebb legyen a gond. Nekem az összes hangfalam teljesen szögletes volt.
Aztán az is lehet, hogy ennél a JBL-nél az oldalfal rezonancia és a reflexcső rezonancia egybe esik (a szimuláció szerint) és azért lehet meghallani, fene tudja, de az biztos hogy javult a helyzet, valószínűleg csak a jóságát rontottam le a 900Hz-es rezonanciának. -
shalafi66
veterán
válasz
Bile Demon #8378 üzenetére
Ez csak a váltó elektromos átvitele, önmagában semmit nem jelent, a végső hallható eredmény szempontjából.
Az oldalfalaknál nem nagyon lehet jól csillapítani az állóhullámokat, mert ott mindig nyomásmaximum pont van.
-
Bile Demon
őstag
Hátsó hangszórópár volt 5.1 rendszerben, de néhány hónapja nyugdíjazták. Nemigazán hangerőfüggő és legalább a két oldal egyformán szólt.
Próbából az egyiknek a két oldallapjára és a hátlap felső részére is tettem szivacsot, és teljesen megszűnt az ami zavart. Ellenőrzésképpen az eredeti állapottal összevetve, hallani, hogy van ott valami nem odavaló utózengés, nem erőteljes, de éles.
Ha már ott jártam, megmértem a hangváltót is:
Ha a magas görbéjét kicsit feljebb tolom, mert mondjuk 5dB-vel érzékenyebb, még akkor is van egy kis(?) luk 2-3kHz között, de ezzel most nem foglalkozok, mert már nem hallok semmi rosszat, sőt.
-
Ebit
addikt
válasz
Bile Demon #8373 üzenetére
szerintem a hangszoro. saját hangja egy frekin, és terhelhetőségen/
hallgasd meg gyors egymásután, hogy azonos terhelésen, mindkét hangfalon hallod, és érdemes még megpróbálni, nagyobb teljesitménnyel is.
Előtte nem voltak,sokat használaton kivül a dobozok?
-
shalafi66
veterán
válasz
Bile Demon #8373 üzenetére
20 centi az 8-900Hz környéke, +felharmonikusok.
-
shalafi66
veterán
válasz
BemAnyó #8366 üzenetére
Az a baj, hogy nem értem, te mire gondolsz. Ha szélessávú hangsugárzónál 30Hz-es alsó határ kell, és ilyen sokszáz wattos terhelhetőség, akkor elég nehéz olyan mélyhangszórót találni amivel kétútban működőképes rendszert lehet összehozni (nem mintha nem lehetne gyártani ilyet, de valamiért nem nagyon készítenek).
-
Bile Demon
őstag
Megnéztem, ezek gumi peremes hangszórók, épek szépek, ilyen púder szerű valami van rajta vagy finom por, nem repedezett, mindegy nem bántom, meghajtottam kb 1W-al, különböző frekiken, már látható kitérést csinál, de nem szelel és zajong a hangszóró. Az akusztikus szivacs úgy van, ahogy írtad.
A két csupasz oldallap nem okozhat éles rezonanciát? Bár ha belegondolok, 20cm-re vannak egymástól, és az magasabb frekvencián jelentkezne.
Még egy dologra tudok gondolni, a reflexcső rezonanciája 400-500Hz-en? Megpróbálom betömni próbából. Kár hogy ma már nem zajonghatok. -
Ebit
addikt
válasz
Bile Demon #8371 üzenetére
Ez nem csillapitási gond lesz, ezekben a JBL hangfalakban , általában, egy akusztikus szivacs van betéve mintegy a hangváltóra ráforgatva, de a doboz anyaga vastagabb, merevebb MDF szokott lenni.
Ilyen szivacsot a neten rendszeres hirdetnek.
Érdemes a mélyközépnél megnézni, a habszél folyamatosságát, mert ezeknél, volt egy széria, ahol elvált, a jelenleg kapható, már tőkéletes , ebből a szempontból.
-
Bile Demon
őstag
válasz
szaszlaci #8370 üzenetére
A linkelt anyaggal azt hiszem megpróbálkozok...
Az a baj, hogy a beszédhang tartományban egyedien színezi a hangot, vannak olyan frekvenciák ahol kiemel vagy inkább utózeng a hang, de ez nem a szub basszus tartomány, pontosan nem tudom, de nem annyira mély, az említett doboz hang sokszáz Hz vagy inkább 1-2 kHz környéke lehet, de viszonylag keskeny sáv vagy sávok. Hm most jut eszembe, akár meg is próbálhatom megkeresni.
-
szaszlaci
addikt
válasz
Bile Demon #8369 üzenetére
Pedig egy ekkora dobozba nem hátrány a merevítés. De nem is nélkülözhetetlen.
Azt írtad, doboz hangja van. Most akkor min is szeretnél változtatni? Helyedben megpróbálnám ilyennel. Több fele is beszerezhető. -
Bile Demon
őstag
válasz
szaszlaci #8368 üzenetére
Merevítés nincs. Mérete, kb 40cm*28*22cm. Kb 19mm pozdorja lehet az anyaga.
Technical manual: [link]
Nem a 100Hz alatti mély búgásával van bajom, az egészen hallgatható, inkább beszéd hang tartománnyal van bajom.
Sárga szivacsot nem tennék bele, azt csak régen használtam a két home made dobozomba, lomtalanításkor ahhoz sikerült hozzájutni..., és abból csináltam vékonyabb rétegeket, pont azért, hogy ne legyen doboz hangja, azt hiszem ezt a célt remekül ellátják. -
szaszlaci
addikt
válasz
Bile Demon #8367 üzenetére
Ne szivacsozz! Főleg ne békebeli sárga valamit ne..
Vatelinnel szokás általában csillapítani, csak azt tegyél bele. Ha nem búg nagyon mélyben, akkor mindenképp csak mértékkel tegyél bele, nagyon lazán ki kell tölteni.Merevítés van a dobozban? Nem írtad, mekkora, de nem fog ártani.
-
Bile Demon
őstag
Került hozzám egy pár régi JBL LX2 hangfalpár, kb 16 liter reflex, két utas, titán dóm + 17cm műanyag kosaras és membrános mély, a hangszórók állapota jó. Összehasonlítottam a SBX1320 + DX25 home made hangfalammal. A magasban nincs nagy eltérés, mind a kettő szépen szól, talán a JBL szélesebb szögben szórja a hangot és érzésre természetesebb, valósághűbb a magas tartomány de itt inkább csak (számomra) alig érzékelhető hangszínezetről van szó. Összességében kicsit kiegyensúlyozottabb a hangja, mármint a mély közép és magas arány. A home made kicsit magasba megy, amin majd segítek.
A gyári hangfalnál a közép vagyis inkább a mélyközép tartománnyal viszont nagyon nem vagyok kibékülve. Doboz hangja van. Minden beszéd / ének "öblösebb" és hallani, hogy picit tovább zeng, bizonyos hangoknál rezonancia van, mint amikor dobozba vagy vödörbe beszélnek. A két hangfalat váltogatva tisztán hallható a különbség, igazából váltogatni se kell. A home made hangfalon az ének/beszéd olyan, mintha tényleg itt lenne az illető.
Arra gondolok, hogy ez a belső doboz reflexiók miatt lehet, belül csupasz pozdorja felületek vannak és merőlegesek egymásra, a hangszóró mögött a hátlapon egy 25cm sávban van csak szivacs és az alján. Tehát a két oldallap és a hátlap felső harmada, valamint a fedél csupasz.
A home made dobozban békebeli ágy betét szivacs van, az a sárgásbarna az összes falán 1.5-3 cm vastagságban, tépett véletlenszerű felülettel, kisebb is, annak nincs is dobozhangja.
Ha az oldallapokra teszek abból a rózsaszín viszonylag puha, tojástartó felületű csomagolóanyag szivacsból 1-1.5cm vastagságban, azzal javítok a helyzeten, vagy az kevés? Vagy nem ez a megfelelő anyag?
Ez a többlet csillapítás, milyen mellékhatással jár? Úgy értem, hogy ez reflex doboz és a doboz jóságát, vagy a hangolását ez már befolyásolja annyira, hogy foglalkozni kell vele?Arra vagyok kiváncsi, hogy kellene, hogy szokták és mit használnak csillapító anyagnak?
Azt sem értem, hogy gyárilag miért hagyták teljesen csupaszon az oldallapokat... Vagy nem is a dobozzal van a baj, hanem a műanyag hangszóró miatt ilyen??? -
BemAnyó
senior tag
válasz
shalafi66 #8364 üzenetére
oksíts plz mert nem pontosan értem mire gondolsz, javaslatokat nagy szeretettel elfogadok, én nem vagyok ebben penge, de érdekel és rászánom az időm/energiám, anno amikor ez foglalkoztatott akkor tized ennyi anyag sem volt elérhető (kb 8-9 éve). PL te az adott erősítőhöz milyen hangszórókat vagy láda kialakítást ajánlanál ?
-
Ebit
addikt
válasz
shalafi66 #8362 üzenetére
Tekintettel , hogy háromutas, egy darabig ell lehet vele játszani, és azért a DC 2050 eredeti állapotában , nem volt rossz, de picit lehet rajta fimomitani.
Emlékeim , nem csalnak, akkor anno 1680ft-áron forgalmazták / időnként némi belső modositással /, és a ma forgalomban lébő hangfalak szinte mindegyikének, akadnak gondjai.
Nagy kérdés, hogy ilyenkor az átalikitást végző költségvetése,kedve, ideje mit bir le, bár a legtöbbször érdemes valami használt kétutas hangfalat beszerezni.
"A hangsugárzó gyengéje az alapjaiban elrontott hangváltó, és az, hogy fölöslegesen háromutasra tervezték. Lehet segíteni a gondjain, de elég sok energiát igényel egy új váltó méretezése"
-
-
BemAnyó
senior tag
végiggondolva valószínűleg tényleg a két utas lesz a jó megoldás nekem, olcsóbb is, számomra praktikusabb is, és egyszerűbb méretezni, tehát : Visaton tiw 300 , ez lenne az alap, ehhez kéne valamelyik széles spektrumú masszív magas, amit szeretnék leválasztani akusztikailag, talán még van is valami hasonló visaton megoldás, valami ilyesmi
-
BemAnyó
senior tag
válasz
szaszlaci #8350 üzenetére
régebben próbálkoztam vele, építettem egy egy bass reflex ládát, de nincs nagy tapasztalatom, a 30 hz az tényleg azért kell mert ennyin szól a legmélyebb húrom, gyakran csinálják a baszgitár ládákat 45 hz től mert amúgy is a 4 húros b gitár a elterjedtebb, elég drágák a jobb, mélyebbről húzó ládák,
Új hozzászólás Aktív témák
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Telekom mobilszolgáltatások
- OLED TV topic
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy A53 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Dell Latitude 5440 14 FHD üzleti notebook - i5 1335U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest