- Kvantumpontos OLED óriással bővült az INNOCN gaming kijelzőinek kínálata
- 2 TB-osra hízott a Team Group egyik strapabíró memóriakártyája
- Jóval kevesebbet költ a modern gyáraira idén a Samsung
- Vélemény: érdeklődők lehetnek, de nem valószínű az Intel értékesítése
- Nosztalgikus húrokat megpendítő házzal rukkolt elő a SilverStone
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Kvantumpontos OLED óriással bővült az INNOCN gaming kijelzőinek kínálata
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- OLED TV topic
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Házimozi belépő szinten
- 2 TB-osra hízott a Team Group egyik strapabíró memóriakártyája
- iPad topik
- Milyen monitort vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
shalafi66
veterán
válasz #71562240 #32179 üzenetére
Szerintem nem mindig érted a lényeget, és ha újra elolvasod figyelmesen, akkor biztosan rá fogsz jönni, hogy sokszor nem létezik, amit írtál.
Sosem írtam, hogy általánosságban csak egyféle doboz a jó, tévedsz. Mindig az ellenkezőjét hangsúlyoztam. Idézni is tudom.
[link]
Illetve
Szóval elnézést kérek, de a hangsugárzók dobozainak saját igényekhez alakítását én mindenképpen ajánlom, és nagyon-nagyon régen terjesztem is hangsugárzókkal foglalkozó fórumokon.
Nagyon kellemetlen, amikor nekem tulajdonítanak valamit, ami sosem történt meg. Szeretnélek megkérni, hogy ne írj ilyeneket rólam. Leginkább az lenne a célravezető, ha rólam semmit sem írnál, ez a felület nem személyeskedésre való.A subvoice-nál talált Vas-re alapozó hangolási módok és képletek idejétmúltak, és túl egyszerűek. Csak történeti-történelmi szempontból érdekesek. Nem bizonyítják az ellenkezőjét annak, amit én írtam.
A Vas mint hangszóróparaméter, önmagában nincs összefüggésben a szükséges doboz térfogatával. Korábban már bemutattam modellezésekkel. Ha megnézed, megérted, igazából nem lehetne több kérdésed.Subvoice egyébként téved, és ezáltal Te is. Az akusztikus felfüggesztés nem alapoz, nem is alapozhat a Vas-re, mert jóval a T-S modell véglegesítése és publikálása előttről származik. 1954-ben, március 15-én adta be a kapcsolódó szabadalmat Edgar Villchur, akkor még a T-S paraméterek mai formájukban nem voltak ismertek, azoknak a mai rendszerre hasonlító alapjait jóval később, 1961-ben közölték először, Ausztráliában. És egészen 1971-ig erről a világ többi részén nem/alig tudtak valamit. Széles körben akkor vált ismertté Thiele munkája, akkor lehetett először találkozni a Vas jelöléssel.
Hacsak Edgar Villchur nem volt időutazó, nem ismerhette a térfogategyenértéket jelölő paramétert.Később aztán valaki kitalálta a Vas/Vb>3 összefüggést az akusztikus felfüggesztéssel kapcsolatban. És ez terjedt el. A szerző eredetileg csak egy optimális rezonanciafrekvenciát emleget, amit a hangszóró engedékenysége és a dobozba zárt levegő engedékenysége együttesen hoz létre a következő módon:
12"-os hangszóróval 50Hz-et. Nem vagyok biztos benne, hogy ez annyira jó.Viszont biztos vagyok benne, hogy a 21. században nem ezeket a túlhaladott eszméket kellene figyelembe venni. És a források ismerete nélkül nem érdemes találgatni, mert úgyis kiderülnek a hiányosságok.
Vb=Vas/(fcnégyzet/fsnégyzet-1)]
A hír nem igaz. Legalábbis matematikai szempontból hibás a jelölés, mert ha átírod törtekké a / jeleket, hibás eredményt fogsz kapni.
Szerinted:
És helyesen így néz ki:
Másrészt ez a képlet, már Thiele szerint 60 évvel ezelőtt sem adott pontos eredményt.Az impválasz nem Qtc=0,5-nél a legjobb, inkább 0,7 körül. 0,5-nél a legcsillapítottabb. De cserébe időben jobban elnyúló.
Nyilván, a 0,383 teljes jóság a valóságban, valódi hangszóróknál, nem túl gyakran áll elő pontosan, és az úgynevezett klasszikus méretezés is egy idejétmúlt, régi eszme, ma már nem használjuk egyáltalán. Mindössze arra való, hogy bemutassa, ha a kívánt paraméterek együttállása megvalósul, akkor B4 szűrőkarakterre fog hasonlítani a hangsugárzó hangnyomás-fr válasza mélytartományban. De ez nem egy kötelező feltétel, és nyilván nem ettől lesz jó egy hangsugárzó. Egész nyugodtan lehet, és néha kell is eltérni ezektől a hangolási módoktól.
A semmiből költött magyarázatokkal kapcsolatban, ha valaha szükségem lenne rájuk, ígérem tőled fogok tanácsot kérni, nekem nincs tapasztalatom ezekben. A létező dolgokkal jobban boldogulok.
12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25 Hangfalselymek https://hangszoro.net/selyem
Új hozzászólás Aktív témák
- OTP Bank topic
- CES 2025: Kezünkben a Mudita Kompakt, az E-ink kijelzős anti-telefon
- Renault, Dacia topik
- Asszociációs játék. :)
- Gyúrósok ide!
- Háztartási gépek
- Nők, nőügyek (18+)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Építő/felújító topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- További aktív témák...
- Asus ROG Strix GL502VS - 15,6"FHD - i7 6700HQ - 24GB - 512GB - GTX 1070 8GB - Win10
- Sigma Aura 100 + Blaze Link
- Precision 7760 17.3" FHD IPS i7-11850H (16 v.mag) RTX A4000 32GB 1TB NVMe gar
- Egyedi! Mercedes CLA 220 CDI d AMG Sport 7G-DCT.
- Fujitsu Lifebook E549, i5-8265U, 8GB RAM ,256GB SSD, FHD, 2 év garancia, számla!
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest