- Hoztunk 15+ kevésbé ismert Windows-tippet és -trükköt
- Androidos tablet topic
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- BIOS frissítés
- Samsung LCD és LED TV-k
- Jóárasítja két Arrow Lake-S CPU-ját az Intel
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Azonnali informatikai kérdések órája
- HDD probléma (nem adatmentés)
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
"miért nem szerepel a cég kínálatában?"
Feltehetőleg kifutott széria. Vagy most nem gyártják éppen azt a típusjelűt, mert mondjuk éppen nem volt hozzá valamilyen alkatrész. Mindegy, az a lényeg, hogy kapható-e. Vagy az utódai, helyettesei kaphatóak-e. Régi típusvonal.
"egyik 1,1kg, a másik meg 2,4kg az számomra nagyon jelentős különbség. Hogy hangban ez mit jelent azt persze nem tudom"
Pedig logikus. Erősebb-nagyobb mágnes, robusztusabb-merevebb-rezgésmentesebb ház... - és mindaz, ahogy ezek a hangra hatnak. Adják magukat a szempontok, hogy az ilyesmi hogyan hat a hangra. Fero02 félrevitte a témát, hiszen természetesen neked se jutott eszedbe a membrán tömegére ráhajtani, az senkinek se jutna eszébe. Ki akarna nehéz membránt?! Membránnál a könnyűség a cél, de ennek semmi köze a kérdésedhez a hangszóró tömegéről, mivel hangszórókosárnál, mágnesnél... a tömeg, a robusztusság a cél - persze annak is ára van pénzben. A jó hangszóró állórésze robusztus. Minél robusztusabb, annál jobb - és drágább, önmagában az anyagszükséglet miatt is.
Jellemzően inkább állódoboz méretek illenek ezekhez. Vagy nagyobb állványos. A cél állódoboz tervezése lenne, hacsak nincs valami kifejezetten más, akceptálható szempontod (nincs).
"A magashoz még igen, de a 18W/4545-03-hoz egyszerűen dobozt sem találtam. Tudsz mutatni egyet?"
Ne azzal törődj, hogy éppen azzal a alalalaltípussal mik vannak. A típuscsalád az érdekes ebből a szempontból. Rengeteg van Proac, PMC, Phonar... Régebben még rengetegfélébb hangdobozt építettek a VIFA-SEAS-ScanSpeak hangszórókból, de ma is rengetegfélét. Isten őrizz, hogy nekiálljak keresgélni, hogy éppen mely hangdoboztípus éppen melyik korosztályában van éppen hajszálra ez az altípuspárosítás. Ne törődj ezzel, érdektelen. A tendenciát nézd a típuscsaláddal. Az az érdekes, hogy a típuscsaládból milyen hangdobozokat építenek kb. sokszázezer és másfélmillió között főleg.
-
shalafi66
veterán
-
szazbolha
addikt
Doboz anyagával kapcsolatos kérdés.
Jelenleg MDF 22 és 16mm-ből barkácsolok, de a legtöbb esetben 10mm rétegelt (fekete műa. bevonatos) az előlap.
.
Ha az MDF-nél szebbet szeretnék mit válasszak?
Jelenleg ezek a lehetőségek:
Bútorlap 18mm ragasztott forgács
EuroWood munkalap 28mm ragasztott forgács
Rétegelt lemez (talán nyír) 10-22mm
Munkalap Nyír 26mm
Munkalap Bükk 27mm
Munkalap Tölgy 26mm
Bambusz munkalap 26mm (horror ár)
Erdei fenyő 18-28mm -
szazbolha
addikt
válasz
troll81 #30144 üzenetére
Köszi! Nekem tetszenek az ilyen felépítésű hangfalak, többet is meghallgattam és általában az volt az érzésem hogy vagy sok a mély vagy nem együtt szól a közép+magassakkal (ezt nem tudom jobban megfogalmazni), mintha alul gomolyogna valami vagy túl sok vagy mintha saját hangja lenne...
.
Kérdés:
Mélynyomó passzív hangváltóba kéne 4mH tekercs. Ekkora értékkel mi a legjobb választás? Légmagos vagy vasmagos? De abból milyen? -
troll81
addikt
Újabb kérdésem lenne ezzel kapcsolatban mennyire jo ez a doboz?
[link]
-
shalafi66
veterán
Ömmm, nem érted az összefüggéseket. És minden hozzászólásban jelzed is, hogy nem értesz hozzá.
Akkor mégis minek vagy itt? Ebből nem fogod megtanulni.
Be kellene vágni legalább az alapokat, aztán visszajönni. Akkor lehetne valamit kezdeni a kérdéseiddel. De így, mi ketten még vitatkozni sem tudunk.
Ne várd, hogy mindent készen, és szájbarágósan felszolgálnak majd neked. A fórum nem erről szól.
Ezerszer linkelt weblap: [link] És nagyon alap. Amíg ez nincs meg, addig kár minden leírt betűért.(#30140) fero02
Nem is erről van szó. Az együttmozgó tömeg már benne van a T-S arányban, kis- és nagyjelű viselkedésben. Illetve azért a DF felelős.
A lényeg az lenne, hogy jó lenne megérteni pl. a hangszóró paramétereit ahhoz, hogy kiderüljön, mitől nehezebb az egyik mágnesköre, mint a másiké, és mit jelent mindez felhasználás szempontjából, illetve hol lehet jelentősége a nagyobb hardvertömeg következményeinek. Dehát ehelyett, fals hasonlatokkal vitatkozni, szerintem időpocséklás. -
fero02
nagyúr
"A mechanikában általában igaz, hogy a több anyagból jobb, erősebb, ellenállóbb, tartósabb dolgokat lehet készíteni. "
Ez a régmúlt hiedelme. Napjainkban ez már régen nem helytálló gondolat. És bizony számos olyan felhasználási terület, alkatrész, stb van, ahol ez pont nem jó. Gondolj csak bele, egy hangszóró membrán esetében miért nem jó egy nagy mozgó tömeg. Ha pl minden azonos csak a 2 membrán nem. Hogy tudsz és melyiket mozgó tömeget könnyebb kezelni, kontrollálni.
-
Soká
senior tag
válasz
shalafi66 #30138 üzenetére
Pedig óvodázhatunk.
Legfeljebb nem veled. Nézd meg a hangfalak árát és súlyát, hasonló összefüggést fogsz találni. A jó hangfalakban - többnyire - van "anyag".
A mechanikában általában igaz, hogy a több anyagból jobb, erősebb, ellenállóbb, tartósabb dolgokat lehet készíteni.
Megint kénytelen vagyok "személyeskedni", lépten-nyomon azt érzem, hogy vagy nem akarod jól érteni a másik gondolatait vagy le akarod nyomni a másikat. Hidd el, sem én, sem mások nem azért vannak itt, hogy veled szakmai kérdésekben azért vitatkozzanak, hogy ki tudja jobban a dolgokat. Én végképp nem, mert az elektroakusztikához kb. annyit értek, amennyit Johann Sebastian Bach.(a hasonlat persze szemtelen részemről, mert Bach legalább a zenéhez és az akusztikához nagyon értett)
De azt érzékelem, hogy mindenben kifogást próbálsz találni és miután az érveléstechnikád abból áll, hogy valamire nemet mondasz, de nem oldod fel a problémát egy javaslattal, így a dolog megáll a levegőben és értelmetlen marad. Tehát, ha úgy gondolod, hogy "van más helyette", akkor írd le azt a mást. Ha meg nem akarod leírni, mert úgy gondolod, hogy azt jobb ha csak te tudod, akkor bölcsebb csöndben maradni.
Tegnap azon értetlenkedtem egy sort, hogy miért kell a "testes" szón lovagolni egy sort. Szerintem mindenki értette miről van szó, és te is nagyon jól érted, hogy mit akar a másik mondani. Egyébiránt még a boros hasonlatot is nagyon találónak érzem, mert ami a ízlelésünknek a bor (a kaja), az a fülünknek a zene. Van egy műszakilag (kémiailag) úgy ahogy leírható tartalom, amit az ember "kénytelen" lefordítani a nyelv sajátos fordulataira. Tökéletesen érthető, ha egy hang vaskos, testes, vékony, erőtlen, stb. Többet elmond mint az, hogy szar, vacak, fos, gyenge, nulla, stb.
Szoktál Te zenei kritikákat olvasni? Jó tudom, szerinted azokat is szarul fogalmazzák meg.
Most még ránéztem a SEAS hangszóróira és mintha ott is azt tapasztalnám, hogy az áruk és a súlyuk hasonló arányosságot mutat... De kérlek, ne erőltesd magad azzal, hogy keress egy drága és jó alukosaras hangszórót, meg mondjuk egy régi rosszat, ami viszont öntöttvas és a súlya is annak megfelelően nagy, mert biztosan van olyan. -
shalafi66
veterán
válasz
perempe #30135 üzenetére
Melyik receptkönyvben írják le az elkészítését? Ha valaki elektrodinamikusokból nem tud egy kétutasat megépíteni, annak nem biztos, hogy annyira ideális egy elektrosztatikus összerakása.
(#30137) Soká
Ne óvodázzunk már, hogy a hangszóró tömegét egyáltalán megnézi valaki...A Discovery kiscsapos 170-es rendben van középen, a Classicos meg nincs. De utóbbit is programban kell tartani és gyártani, mert veszik. Nincs olyan összefüggés, amire te gondolsz.
Előbbi gyengébb mélytartományban, utóbbi erősebb, és több a réz a mágneskörben, de a rezonáns rendszer és a membrán gyártási eltérései miatt nem ajánlott. Van más helyette. -
Soká
senior tag
válasz
#71562240 #30132 üzenetére
Semmi gond, mert én, mint jeleztem, leragadtam ott, hogy az első körben javasolt Scan-Speak hangszórókkal "ismerkedjek".
Első körben annyi lenne a kérdésem, hogy az ajánlott Scan-Speak Classic 18W/4545-03 miért nem szerepel a cég kínálatában? Kifutott széria? (de lehet, hogy csak vak vagyok...) Minden esetre nekem tetszik, hogy a súlya (ez az egy paraméter, amit jószerivel értelmezni tudok...) kétszer akkora, mint a kímélőbb büdzsés Scan-Speak Discovery 18W/8424G00 Az, hogy az egyik 1,1kg, a másik meg 2,4kg az számomra nagyon jelentős különbség. Hogy hangban ez mit jelent, azt persze nem tudom, de az egyéb paramétereknél is nagy különbségeket látok.
Azt tisztázzuk még, hogy most ezekhez a hangszórókhoz jellemzően polcsugárzó méret "illik" vagy álló doboz? Én az álló dobozhoz tulajdonképpen csak formai okokból "ragaszkodtam" előzetesen, illetve abból a tényből kiindulva, hogy ha külön kellene állványt készítenem hozzá, akkor árban, munkában ugyanott vagyok mint egy állóval. Ugyanakkor, ha abból indulok ki, hogy van nekem egy állványom, ráadásul abban egyszerűen nem hiszek (de nem akarok vitatkozni senkivel, aki az ellenkezőjéről van meggyőződve), hogy egy masszívan elkészített állvány igazán jelentősen tudna beleszólni a hangzásba, így változott a véleményem, nem ragaszkodom feltétlenül az álló dobozhoz. Vagy ha igen, akkor egyedül azért, mert az egy elég súlyos darab tud lenni és valahogy az az érzésem, hogy minél nehezebb, merevebb a doboz, annál jobban segíti a hangzást.
Még lenne egy kérésem. Keresgéltem vagy egy órát, de a megadott hangszóró típusokkal szerelt dobozt én nem találtam. A magashoz még igen, de a 18W/4545-03-hoz egyszerűen dobozt sem találtam.
Tudsz mutatni egyet? (meglepődtem, hogy az aliexpressen mennyi dobozt árulnak... komoly árakon)
(#30102) shalafi66
Ha benneteket nem zavar, akkor engem végkép nem, hogy kammerer mond valamit Te meg nemes egyszerűséggel "lesületlenezed". Annak viszont örülök, hogy legalább az egyik hangszóróval kapcsolatban jó véleményed volt:
"18W/8424G00
Rendben van."
No, ez már valami, de segítsetek értelmezni nekem a dolgot. Adott a:
18W/8424G00 ára: 55euro
18W/8424G00 ára: 170euro
Az 55 eurósra azt mondod, hogy "rendben van", a 170 eurós meg "Elavult megoldás, bizonytalan a gyártás, nagy eltérésekkel. A középtartomány nem szép."
Miután nekem nincs velük tapasztalatom, kénytelen vagyok az árképzésnek hinni, azt egyszerűen nem hiszem el, hogy háromszoros áron rosszabb hangminőségű terméket tudnának piacon tartani. Mi lenne ennek az értelme? Azt persze készségesen elhiszem, hogy a háromszor annyiba kerülő nem szól sokkal jobban, sőt, azt is elhiszem, ha nagyon kell, hogy tulajdonképpen csak műszeresen mérve vannak jobb eredményei és mondjuk az árkülönbséget elsősorban az adja, hogy a drágább mondjuk szebb. Mondjuk, mert az a "gyűrött" membrán éppen nagy divat. (de amivel kezdtem: a 1,1kg kontra 2,4kg számomra jelentős különbség.szazbolha,
örülök, hogy tettél fel fotót, így legalább egy fokkal szemléletesebb a dolog. Sajnos (szerencsére) nem tudok hozzászólni.
-
troll81
addikt
válasz
perempe #30135 üzenetére
Az epites nem megy még annyira. Inkább gyűjtöm a régi szép állapotban lévő dolgokat.....pl erősítők autóba kizarolag. Ez a hangfal dolog meg csak ugy most mert idő van rá es elfoglalom magam na meg 2 heco párt is vettem es eleg durván jól szól ezért álltam nost ebbe. Az autó hifi spl a fő csapás
-
troll81
addikt
válasz
shalafi66 #30133 üzenetére
Most talatam rá
Egy, biztos a következő auto beepitesem saját az ScanSpeak, Peerless hangszóróbol lesz.
Van 3.2 ohm - 8 ohm erősítő hozzá aztán bele vágok ott viszont dobozolnek az ajtópanelben... Mindenképp.
Ha jót akarunk nem tudjuk 2000 ft hangszóróval hozni a szintent ez normális..
Én most csak azért foglalkozom a régi dobozokkal h le foglaljam magam. Hasznosan akár
A masik forum csoport nem tud hozzá szólni a kérdéseim hez igy maradék itt ha lehet -
shalafi66
veterán
válasz
troll81 #30131 üzenetére
Tudok róla, de azok a tervek nem túl kidolgozottak.
Meg ugye ezek új, és nem annyira olcsó hangszórók.
(#30132) kammerer
Nevetséges. Nagyjából ugyanaz igaz rá. Teljesen alkalmatlan mélyközépnek, igényesebb felhasználásra. Egyébként a membrán mindkettőnél ugyanaz, csak az egyiken textilszél van, a másikon gumi, és nagyobb a lengőcséve.
Mondjuk már a hangszóró adatlapja is csupa fikció.Hazudnak, mint a vízfolyás.
-
törölt tag
Jájjj, most érzékelem, hogy a Celestion hangszórót félrelinkeltem, nem az NTR06-1705B-t akartam, hanem az NTR06-1705D-t!!!!! Egy betű különbség, de "mecsoda különbség"! A B-jelű az sokmindenben más, az ide értelmetlen lenne - például, mivel shalafi egyébként nem helytálló tirádáiból a mélyhiány az éppenséggel igaz a B-jelűre, az más célú. Tehát a NTR06-1705D az amit linkelni akartam huszárvágásként!!! 160 dollár/120 font körül kapható listaáron.
-
shalafi66
veterán
-
shalafi66
veterán
válasz
szazbolha #30126 üzenetére
Közel sem biztos, hogy ezek a mérések jók is. Bár alapvetően nem látszanak hibásnak, csak kissé túlsimítottak. De nincs semmi ami megerősítené az információt.
Ha 1700-nál berezeg, akkor 800Hz fölött kb. nem használható. Még sávzáró szűrő mellett sem.
A nem elég gyakorlott megfigyelő egyébként gyakran izgalmasnak, élénknek, részletezőnek hallja a több frekvencián berezonáló hangszórókat.
Jó, hát 3500,-ért semmilyen hangszórót nem kap az ember, vagyis hát ilyeneket kap. A használt Vifák is 5000,- körül mennek, persze jobbak is.
A használt hangsugárzókat meg nézni kell folyamatosan.Az egy ilyen műfaj.
-
szazbolha
addikt
válasz
shalafi66 #30123 üzenetére
"A középtartománya 1k fölött nagy gondokkal küzd."
Valóban ez látszik az SPL görbéről, viszont van ennek egy párja hasonló felépítéssel, csak annak nincs kúpja. MOS.5K. Annak a vágási frekvenciám alatt elfogadható "egyenletességű" a görbéje.
Csakhogy hangzásban egészen más, nem elég tiszta, nem részletező és alig megy mélyebbre.
Az a kúp lehet ennyit számít?
És lehet ott van az 1,7 Khz-s kiemelése a kúposnak mégsem zavaró, vagy én nem hallom ki. Viszont egyértelműen jobban szól mint a másik.Jelenleg 3.500 Ft/db az 1 év garanciát tartalmazó akciós kisker ára. (eredeti ára 20k/db felett volt) Ebben az árszegmensben mi lehetne jobb? Meghallgattam pár mélyközepet 13-16 cm-ben, de nekem ez tetszett a legjobban.
Nem reklámozom, a döntésem sem védem, bármikor veszek egy másik hangszórószettet, ha valaki mond egy olyat ami hallhatóan jobb. Lehet használt is, csak meg lehessen venni nem úgy hogy évente 2 bukkan fel ebayen. -
shalafi66
veterán
-
shalafi66
veterán
válasz
troll81 #30122 üzenetére
Az sem drága.
A hangszórói többet érnek, ha kiszereled, és eladod.
A Pio közép és magas, alapszinten biztos jó, egyszerű dómokat nehéz elrontani. De a mélyközép membránszéle mintha textil lenne, az pedig rosszat jelent mély- és középtartományban is.
(#30121) szazbolha
Nincs házi vagy professzionális.Jó (célnak megfelelő), vagy nem jó hangsugárzó létezik.
Szerintem nem sikerült dekódolni .
Az aszimm. elhelyezés jót tehet diffrakciók, és állóhullámok szempontjából. Ha véletlenül, modellezés nélkül is jó pozícióba kerülnek a hangszórók.
"nincs 2-3 éve a projektjükre"
De, szokott.Több is. Egy amatőr, vagy akinek a DiY hangsugárzóépítés hobbi, ettől sokkal többet is eltölt vele.
Ökölszabályok nincsenek, és nem foglalható össze tíz-húsz hozzászólásban az elektroakusztika. A nagy hibák viszont könnyen kiszűrhetők.
"megtaláltam egy jó árérték arányú középmély hsz-t"
Azt azért nem mondanám.
A középtartománya 1k fölött nagy gondokkal küzd.
Nem sokkal jobb, mint az átlag távol-keleti gyártmányok. Sőt. Egy ilyen használt, 70-es, 80-as években készült, német hangsugárzó hangszórókészlete sokkal jobb alap. És olcsóbb is.
"az összes kimérhető rezonancia"
Egyszer a Dynaudio nagy, főmarketingese mondta egy általuk szponzorált videóban, hogy "ők megszüntették a hangsugárzó öööööszeees rezonanciáját".
Akkorát röhögtem rajta. Mert ha megszünteted, akkor nem szól.
-
szazbolha
addikt
válasz
shalafi66 #30116 üzenetére
Köszi a válaszokat.
(lefordítva: az aszimmetrikus elhelyezésű hangfalammal vagy eltaláltam valamit, vagy olyan rossz hogy hamis hangviszadás miatt jobb a térérzet mint a többivel)
.
Gyakran azt az ellentmondást vélem felismerni a válaszaidban, hogy te professzionális hangfalépítőként professzionális válaszokat próbálsz adni, házi-hangfalépítőnek. Ez egyrészt tisztelendő, másrészt lehetne az okulás útja is.
.
de... egy házihangfal építő - az én elképzelésem szerint - nem akar professzionális hangfalat építeni, leginkább csak 1-2 példány építése a célja, amelyeknél törekszik arra, hogy megközelítse eredeti elképzelését, költséghatékony akar maradni és bevállal kompromisszumokat.
Ezt a megfelelő tudás és idő hiányában leginkább a már bevált modellek másolásával lehet megtenni. Szerintem a házi hangfalépítőknek nincs 2-3 éve a projektjükre és nem is akarnak profi hangfalépítőkké válni.
.
Lásd Soká fórumtárs hosszas vívódását, vagy az én szemét gyártásomat, amiben azért eljutottam odáig, hogy a nehézségeket és lehetőségeket felmérve lemondtam a TL-ről, és gyak. a legegyszerűbb 2 utas körül forgolódok, megtaláltam egy jó árérték arányú középmély hsz-t, és van magassugárzóm is meg elképzelésem mire cseréljem.
.
" Szakemberek egészen ritkán értenek hozzá."
OK, elfogadom. De egy házi hangfalépítőnek értenie kéne hozzá?
Én rengeteg kompromisszumot bevállalok, elismerem, de nem célom a teljesen korrekt hangvisszaadás, az SPL görbe kisimítása, vagy az összes kimérhető rezonancia és torzítás megszüntetése.
Most elégséges feltételnek tűnik, hogy a megépített hangfal úgy szólaljon meg ahogy szeretném, és hosszas hallgatás után se halljak ki semmilyen zavaró jelet. Magamnak építem, nem kell megfelelnie semmilyen előírásnak vagy szakemberek mérési elvárásainak.Ezt a célt csak rengeteg próbálgatással módosítással tudnám elérni, akár műszeres akár humán érzékelő használatával, ha nincsenek sorvezetők, nincsenek ökölszabályok, amelyek mentén haladni tudok.
Nem akarom feltalálni a hangfalépítést, mert sok ezernyi ezért fizetett ember már megtette nagyobb ismeretanyaggal mint ami nekem ebben a témakörben lesz.
Felhasználó vagyok, nem feltaláló. -
shalafi66
veterán
válasz
troll81 #30113 üzenetére
A Schneider (ez megint egy nem létező gyártó, csak márkanév), TVM mély, ITT magas és közép. Átlagos HiFi.
A duophon, SEAS mély és közép, és ITT magas. A SEAS P21 nem annyira jó, viszont a közép biztosan rendben van, a magas meg átlagos, a SEAS közép mellett nincsenek kihívások, valószínűleg jól illeszthető.
(#30117) troll81
20€ nem sok.Igazából annyi pénzért Videotont sem lehet venni.
Attól meg azért jobb.
-
shalafi66
veterán
válasz
troll81 #30113 üzenetére
Ez a tvm arn 6614.
Nem túl jó hangszóró, de szerették, mert gumiszélű.
(#30114) szazbolha
Összetett. Egy linkből nem jön össze, de írtam már mindhárom részét. Alap műszaki akusztika. Belső állóhullámok, diffrakció, és hangforrások közötti távolságból jön össze.Háromutasat akusztikai-elektromos mérések nélkül nem lehet csinálni. Túl sok a változó és emiatt a variációk száma. Szakemberek egészen ritkán értenek hozzá. Utoljára talán Szabó Zoli volt, aki ilyesmikkel foglalkozott rajtam kívül, de nála sem nagyon láttam az eredményekről pontos dokumentációt, pedig neki mérési lehetőségei is voltak. Szóval megtanulsz mérni, megtanulod, hogy milyen tulajdonságok teszik használhatatlanná a lesugárzott tartomány egy részét, ezek közül melyiket lehet szűréssel korrigálni, és mennyire, és akkor nagyjából biztonsággal tudsz dolgozni, alapszinten, kompromisszumokat kötni/választani. Szerintem olyan 2-3 éves projekt, mire rögzülnek és használhatóvá válnak az információk.
(#30115) szazbolha
A térérzet egy homályos fogalom, ki tudja, ki és mit ért alatta. Nyilván az a tartomány, ahol a szt. jel két csatornája között a legtöbb a különbség. De hamisítani is lehet, sok visszaverődéses körsugárzó rendszerrel erősíthető ez az érzés, úgy, hogy olyanokat hallasz, amik nincsenek benne az eredeti hanganyagban. egy korrekt rendszernél épp az ellenkezőjére törekszünk, minél több direkt sugárzott jel, és minél kevesebb, de ez fontosabb, minél egyenletesebb spektrumú visszavert, másodlagos jel. -
szazbolha
addikt
válasz
szazbolha #30109 üzenetére
"A térérzet és részletező képesség tekintetében fontos szerepe van/lehet közép tartománynak, ezzel szemben a 3-4Khz feletti tartomány (amit alapvetően a magas sugárzó visz) kevesebbet számít."
.
Ha ezt nem jól gondoltam, akkor kérem tisztázzuk, hogy a frekvenciamenet mely részei a legfontosabbak a térérzet kialakulásáért. Azt feltételezve írtam az idézett részt, hogy a 2 utasoknál gyakran 3Khz alatti a vágási frekvencia.
Több fórumos hozzászólásban viszont azt olvastam, hogy a magasak adják a térérzetet, 4-5-10Khz felett, de ezt nem igazolták vissza az észleléseim. Ide esnek az 1-3Khz felharmonikusai és valószínűleg a kettő együtt értelmezhető, de a közép tisztasága nélkül nincs megfelelő térérzet.Nekem azért lenne érdekes infó, mert kimondottan tiszta hangú nagy térérzetet adó hangfalat szeretnék építeni, akár a mélytartomány öblösségének elvesztésével is.
Mondjuk ez nem kedvez néhány kedvenc zeneműnek, de másoknak meg igen. -
szazbolha
addikt
válasz
shalafi66 #30111 üzenetére
Köszi a válaszokat.
.
"Pontosan tudjuk, hogy milyen hatása van a hangszóróelhelyezésnek. "
De én nem tudom, ezért kérdeztem, hogy ezzel mi a helyzet.
Megköszönném, ha adsz egy linket ahol a hangszóró elhelyezés hatásáról olvashatok. A D'Appolito elrendezésről találtam irodalmat, az meg van."a hangváltót is jól rajtam össze"
Erre szinte semmi esély nincs.
Akkor a hangváltó építéssel kapcsolatban forduljak szakemberhez, vagy mi a tanácsod ezzel kapcsolatban?
Az eddigi tapasztalásnak nem nevezhető észleléseim alapján a hangváltó módosításával sokkal könnyebben lehet a hangfal halható tulajdonságait hangolni, mint a doboz geometriájának módosítgatásával. Persze úgy gondolom, hogy a hangváltó módosítás kereteit megszabja a doboz és a hangszórók tulajdonsága.
. -
troll81
addikt
válasz
shalafi66 #30112 üzenetére
ez sajnos akkor jól gondoltam. westra kw 200 1324 pl ? hiába nézem max hasonlító tesztet tudok keresni hozzá,sokmindent nem látok rajta
elég sok dolgot olvasgatok fórumokon. elég sok régi dobozt találtam Schneider 3 Wege LS 8036 duophon 2000 ezek is westra hangszórós dobozok lennének nem igazán tudom besorolni őket -
shalafi66
veterán
válasz
troll81 #30110 üzenetére
Westra hangszóró sosem létezett.
Nem volt ilyen, hogy Westra hangszórógyár. Ők megvették másoktól a hangszórókat, jellemzően ITT, Tonsil, vagy TVM, aztán később random kínai gyártásból, saját címkét és típusszámot ragasztottak rá, majd eladták. Olyasmi volt ez, mint a Somogyi, vagy a Monacor.
Így a Westra nevű hangszóró minősége és egyéb tulajdonságai mindig attól függenek, hogy melyik volt az eredeti típus, amit megvásároltak.
Régebbieknél, ránézésre azért megállapítható.
-
shalafi66
veterán
válasz
szazbolha #30109 üzenetére
"Jól gondolom én ezeket?"
Nem."ezért is volt tisztább a hangkép"
Annyit nem számít, de van hatása."a doboz méret maradt, csak előlap csere"
Ugyanabba a dobozba 4 hangszórót?"a hangváltót is jól rajtam össze"
Erre szinte semmi esély nincs.Nem akarlak elkeseríteni, de ez a saját elmélet/ideológia gyártás teljesen haszontalan. Pontosan tudjuk, hogy milyen hatása van a hangszóróelhelyezésnek. De mivel nem látod át egészében a változások hátterét, rossz következtetéseket vonsz le. A pontszerűség szóval, ez, csak dobálózás. Valójában teljesen mást jelent, és másról van szó. Az meg teljesen nyilvánvaló, hogy az azonos frekvencián működő hangszórókat megpróbáljuk minél közelebb elhelyezni egymáshoz (pozíciófüggő kioltások), Vagy ha nem, annak jó oka van, de ott a koncepció csak egészében érvényes, pl. d'Appolito, hangoszlop/vonalsugárzó, stb. Ezek speciális lehallgatási körülményeket, és/vagy hangváltókészítési megoldást igényelnek.
-
troll81
addikt
A westra hangszórók milyen minőségűek?: azt tudom h német de nem igazán találok érdemi infot
-
szazbolha
addikt
Üdv! Összegezném néhány tapasztalatnak nem nevezhető észlelésem, és kérem véleményezzétek, mert jelenleg más referencia forrásom nincs. Az a helyzet, hogy még mindig prototípusoknál tartok, de már hallgató a produktum ami ez esetben azt jelenti, hogy szubjektíven kellemesebb a hangzás mint a referencia hangfalaimnak
-
Majd 1 hete megépült a 2 utas TRASH-K2M1 amely előlapján aszimmetrikusan helyezkednek el a hangsugárzók (lásd 2. kép). Valamiért nagyon szépen szól, részletező, szinte olyan mint amelyet szeretnék felső-magas tartományban.
Ezután jött a gondolat, hogy tovább fejlesztem és D'Appolito elrendezésbe helyezem a hangsugárzókat (lásd 1. kép).
Csak az elrendezés változott (doboz, hsz-ek, hangváltó nem) és javulás helyett csökkent a térérzet és hangzás tisztásaga.
A harmadik lépés a TRASH-K4M1 építése volt, a doboz méret maradt, csak előlap csere. Ez is "szépen" szól, de a részletező képesség vagy térérzet picit tovább romlott, viszont a mélyek erőteljesebbek lettek.Következtetéseim. A térérzet és részletező képesség tekintetében fontos szerepe van/lehet közép tartománynak, ezzel szemben a 3-4Khz feletti tartomány (amit alapvetően a magas sugárzó visz) kevesebbet számít.
Azt gondolom, a mélyközepeket egymáshoz közel kell elhelyezni, minél pontszerűbb legyen a hangforrás abban a tartományban, amely térérzetett adja.
A tiszta, szinte lebegő hang viszont a magassugárzótól illetve annak hangnyomásától függ.
A mélyközepek aszimmetrikus elhelyezése talán csökkentette a káros torzításokat és ezért is volt tisztább a hangkép.
Jól gondolom én ezeket?A fentiek miatt a következő verzióban a bevált dobozon nem változtatok (tudom, hogy nagy/túlméretezett, de jól szól az adott hsz készlettel), valamint az előlapon a lehető legközelebb hozom a mélykőzepeket (1-es verzió). Sőt lehet kettő helyet csak 1-et alkalmazok, de ez esetben tovább szítek a hangzás mélytónusú részéből (2-es verzió). Ezért külön dobozba egy mélysugárzót tennék és háromutassá alakítom a hangfalat, alul egész alacsonyan vágva.
Jó ez az irány? Feltételezve, hogy az alkalmazott hsz-ek megfelelnek az igényeimenek és a hangváltót is jól rajtam össze.
D'Appolito elrendezés. 2x Macrom Mos5 + 1x Magnat HT 10 M
A Hertz coax és a Trash-K2M1 is a középen álló doboz (Trash-K4m1) előlapja volt. A doboz belsejében csak a merevítéseket variáltam át és a reflex nyílás keresztmetszetét. A hangváltók csak ideiglenesen vannak kívülre barkácsolva, mert az első szétszedés után úgy gondoltam inkább legyen csúnya, minthogy 20 percenként a dobozt megbontsam.
-
shalafi66
veterán
válasz
troll81 #30103 üzenetére
Annyit jelent, hogy egyes példányoknál D3804 a közép/félig-meddig magas dóm (SEAS H087 rokon, azonos, Müller-féle membránnal), és a mélyközép SEAS-szerűség. Utóbbinak a membránszéle már biztosan tönkrement, javítottam már ilyet, sajnos a mérete egyedi, és nagyon nehezen pótolható. Ebből a szempontból nem annyira jó ötlet, szerintem.
Más példányoknál teljesen biztosan 18W4204 a mélyközép. Ezeknek is teljesen biztosan tönkrement a membránszéle mára, ilyet jelenleg is javítok. És szintén egyedi méretű, nagyon nehéz helyreállítani.
Egyébként ezek, saját kategóriájukban jó, igényes és értékes vintage hangszórók, csak be kell vállalni, hogy utána javítani kell a mélyeket. És ez nagyon érzékeny munka, nem mindegy, ki, hogyan csinálja.
Persze friss gyártásúak között találni jobbakat is ma, de ha valaki kicsit vonzódik a régiségekhez, akkor szeretni fogja valószínűleg.(#30104) kammerer
"testes"Az a bor. Nem a hang. Az ilyen jelzők, amúgy szinte semmit nem jelentenek.
Ha mégis, akkor mindenkinek mást.
"például a hifitopikban"
De ott csak ilyen, vagy hasonló, újrahasznosított szinesztéziákkal szúrják ki a szemét a kérdezőnek.
Az meg nem információ.
-
törölt tag
válasz
troll81 #30105 üzenetére
A három közül inkább a HECO Superiort javaslom. Ár-érték arányilag is, abszolút jelleggel meg főleg.
Persze 20 euró nem pénz (plusz a szállítás?), de kétlem, hogy abból a bő negyvenéves Hansából manapság még tudsz intakt állapotút kapni, sőt, bizonyára valami lelakott példány, ha egyáltalán még működik, és ha egyáltalán még nem volt megvariálva a hangszórókészlete. No és a HECO Superior hangja-teste nagyon megéri a 100eurót - feltéve, hogy rendes, eredeti állapotú. -
törölt tag
válasz
troll81 #30103 üzenetére
Gyári hangdobozok felől nem itt érdemes érdeklődnöd, itt topikidegen. Hanem például a hifitopikban, ahol korábban érdeklődtél is már néha ilyesmik kapcsán - is.
De ha már.
- Ez a Hansa nem használhatatlan, hallgatható vele zene, kérdés mennyibe kerül, milyen állapotú... Esetében valóban van jelzésértéke a Studio kitételnek.
- A Heco Superior 760 Presto a korának átlagnál jobb "felsőbelépő/alsóközép"-kategóriás állódoboza, viszonylag józan és testes hanggal, ha 30ezerért kapnál olyat, annyiért főnyeremény, az eladó kirablása, ha hibátlan állapotú - előbb-utóbb akkor is majd kondicserére szorul a kora miatt. Ha ilyen olcsó, akkor az leginkább két dolog miatt tud lenni:
1. Sok példány van belőle a piacon, a gazdája meg nem akar sokáig várni az eladással, de ingyért se akarja kidobni (bár 100euróért majdnem ingyen van). Ez lehetséges, mert valóban viszonylag sok példány készült belőle, és sok kerül belőle manapság piacra.
2. Hibás a példány, talán már hangszórócsere is történt benne, talán nem is eredeti típusúra, csak nem vallja be az eladója. Ez is könnyen lehetséges, láttam már ilyenből is hibásat hirdetni hibátlanként.- A Heco Interior Reflex 30 MK II egy-két fokkal belépőbb kategóriájú-minőségű, mint a Superior, de hasonló habitusú.
-
shalafi66
veterán
válasz
troll81 #30099 üzenetére
A középhangszóró membránja valami Mülleres cucc, az feltehetőleg korrekt. Ezen kívül, semmi értékelhetőt nem tudok mondani. Fogalmam nincs. A konstrukció (3 utas) értelmes dolog, jobb, mint a 2,5 utas állódobozok. De amíg valaki meg nem méri rendesen, addig zsákbamacska.
mindenesetre, 30k az itthoni árakhoz viszonyítva, nem sok.
(#30098) kammerer
Tényleg ne haragudj meg, de ekkora sületlenséget, talán még sosem olvastam.D2905/9500
A 930000 jobb.18W/4545-03
Elavult megoldás, bizonytalan a gyártás, nagy eltérésekkel. A középtartomány nem szép.NTR06-1705B
A Celestion teljesen érthetetlen, hogy jön ide. Kifejezetten rossz. A legolcsóbb kínai membrán, és a papírmembránok minden hibáját produkálja. Ők gitárhangszórót tudnak gyártani. A mélytartomány természetesen értékelhetetlen/nincs. Nem is erre készül.D2608/913000
Helyette Peerless 810921, a kettő ugyanaz, ez a ScanSpeak is átcímkézéssel készül.HDS-P830875
Nem jó, több frekvencián csúnyán berezonál középtartományban.18W/8424G00
Rendben van.ET 448
Nem éri meg az árát, nem váltható alacsonyabb frekvenciákon, 2-3kHz-nél még berezeg, és a THD is magas.Morel MDT 29
A Morel magasak általában nem jók. Elavult elképzelés, a kamra, ha van, mindegyiknél problémás, ez pl. magasban is korlátozott. Nem jó ötlet.TiW 638Ft
Tipikus Dynaudio stílus, hatalmas lengőcséve meg elektromos terhelhetőség, de a felső-középtartomány nem szép, a mágneskör gyenge, és nagyon alacsony az érzékenysége. A mechanikai terhelhetőség meg kevés. Átgondolatlan az egész.Dynaudio 81702
Nem éri meg, +10000 HUF-ért 810921-et kapsz.5K4211
1-2kHz között kissé szétesik, és kicsi, nem túl erős mélytartományban.ZZ12882
Darabonként 20 000,-Ft-ot kizárt, hogy érjen. Akkor ott a 18W/8424, az szebb 1-2kHz között. -
törölt tag
"vannak-e ilyen hangszórókészlettel rendelkező dobozok?"
Például a legdrágább kombóra, azazhogy típuscsaládjára és gyártók által kissé módosíttatott változataira vonatkozólag "rengeteg". Sokszázezrestől másfélmilliósig.
És persze én is hangsúlyoztam az örök igazságot, hogy a felébe, harmadába kerülő büdzsé típus "csak egy kicsivel" szól gyengébben. De sok kicsi sokra megy. És sokszor éppen csak egy kicsi hiányzik a készhez.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xbox tulajok OFF topicja
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Hoztunk 15+ kevésbé ismert Windows-tippet és -trükköt
- Androidos tablet topic
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Háztartási gépek
- PlayStation 5
- Politika
- Nagyon erős ajánlat lett CMF Phone 2 Pro
- További aktív témák...
- Honor 400 Lite,új 0 perces, 2év garival
- XPS 15 9500 15.6" 4K+ IPS érintő i7-10750H GTX 1650Ti 16GB DDR4 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Logitech g920 váltóval
- Lenovo ThinkPad P51s, P52s, T570, T580 eredeti Lenovo, belső akkumulátor eladó
- Legion 5 15ACH6H 15.6" FHD IPS Ryzen 5 5600H RTX 3060 16GB 512GB NVMe gar
- AKCIÓ! ASRock B550M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Fractal Design Nano S 600W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Medion Erazer Beast X40-hez vízhűtés (MD 60961) (ELKELT)
- DELL PowerEdge R740 rack szerver - 2xGold 6130 (16c/32t, 2.1/3.7GHz), 64GB RAM, 10Gbit HBA330, áfás
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest