Hirdetés
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- Nem tudja garantálni a TSMC a tiltólistás cégek kizárását
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
Új hozzászólás Aktív témák
-
terapeuta007
aktív tag
válasz
guccsi #29599 üzenetére
[link]
egy ilyen(24v ventillator beszerzese meg a hutoborda rendes lepasztazasat es felfuggeszteset nem ártana megcsinalni mielott belerakod) meg veszel hozza valami 24v tápot minimum 4A terhelhetoseggel. egy-két nagyobb 4700uf vagy 6800uf kondit tápfesszel.parhuzamba es kesz. -
guccsi
újonc
Sziasztok! Teljesen újként és tudatlanként írok, ezért előre is elnézést kérek.
Van nekem egy "loewe subwoofer individual sound sub 1"-es mélynyomóm, de úgy kaptam ismerőstől, hogy az elektronika nincs benne, aztmondta, ha akarok, kezdhetek vele valamit. Tehát lényegében és parasztosan fogalmazva, maga a doboz, hangszoró, és az abból kilógó kábel van. Én szeretném megmenteni, illetve használni ezt a mélynyomót, meg is néztem, 150 watt-os erősítő kell hozzá elvileg, és ehhez kérnék segítséget, hogy legolcsóbban, hogyan tudnám megoldani komplett erősítőt és tápot, vagy milyet vegyek hozzá hogy működésre bírjam ezt a mélynyomót. Mégegyszer elnézést kérnék a szakmai tudatlanságomért, csak nem látok más utat, mint az itteni segítségkérés. Válaszaitok előre is köszönöm! -
Hasaggymeg
veterán
válasz
shalafi66 #29596 üzenetére
Sok,nem sok én rá vagyok kényszerülve.Velük beszéltem,és vagy viszem,vagy ülök és nézem a néma hangfalakat.
Ezt a Marosi urat el lehet érni valahol,vagy esélytelen?
-
AtHoS
nagyúr
Sziasztok!
Barátom kinézett egy használt hangfalszettet, melynél az előlapok szövetrácsát az előző tulaj macskája tönkretette. Érdekelné, hogy házilag ezeket lehet-e javítani (visszakeresve logotech-et találtam hangfalselyem vásárláshoz ajánlva), ha igen, akkor mennyire bonyolult a művelet, esetleg található-e valamiféle leírás/ismertető hozzá.
A válaszokat/tanácsokat barátom nevében is előre köszönöm
-
shalafi66
veterán
válasz
fero02 #29595 üzenetére
Weblapokon ott a cím. De leírom.
(#29594) Hasaggymeg
Pesten egyedül Marosi Istvánt merem ajánlani ilyesmire. A 6-8000, nagyon sok, annyiért új, jó hangszórót lehet venni.Lehet vakon, mérés nélkül is magasat cserélni, megsaccolva a váltómódosítást, de jobb, ha ellenőrizve van. A javítás után sem lesz olyan a hangszóró, mint eredeti állapotában, azt is ellenőrizni szokás. De rendes akusztikai méréseket ritkán készítenek.
-
Hasaggymeg
veterán
válasz
shalafi66 #29593 üzenetére
Ők milyenek,forduljak hozzájuk?...vagy tudsz mást?...vagy várjak januárig?
Gondolom oda kell szállítani a hangszórókat is,ami talán rosszabbat tesz nekik mintha beletennék valami ajánlott csipogót.
Ahh,nem gondoltam ennyi macera lesz ezzel.
Szerk: közben beszéltem velük,vállalták (6-8e forint),így beviszem javíttatni...és már bánom kidobtam a régit ami úgy 3 éve hibásodott és cseréltem.(akkor még lehetett kapni) -
shalafi66
veterán
válasz
szazbolha #29589 üzenetére
Értem.
Nem látszik a képen. Szélesávúnál kevesebb jeelntősége van, de középre beépítve nem annyira jó a körlap.
(#29591) Hasaggymeg
Szerintem kiszedhető szépen. Muszáj egy új hangszórónál a hangváltót is megmérni, megcsinálni. Szerintem. Én javítok ilyeneket, de már januárra adok időpontot. Nagyon sok a javítás. Picike NdFeB Vifa dómokat szoktam ilyenek helyére beépíteni.(#29592) kissge
8-9 centis Sony, vagy Peerless hangszórókat szoktak. Vagy a JBL mélyközepe is megvehető. -
kissge
csendes tag
Sziasztok.
Egy kisebb, hordozható Bluetooth hangszóró építését tervezem, méretre nagyjából egy jbl charge 3 köré szeretném, passzív membrános kivitelben. 5-10w környékére gondoltam. Milyen sugárzók jöhetnek szóba?
Köszönöm előre is! -
Hasaggymeg
veterán
válasz
shalafi66 #29583 üzenetére
Na "megnyugtattál" ,így már majdnem biztos nem tudom ezt magamtól megcsinálni!
Hozzáalakítani a hangváltót az új magashoz,meg ilyenek?
Ez már nem az én szintem!
Reméltem akad valami ami bemegy a régi(ek) helyére,kicserélem mindkettőt és viszont látásra.
Amúgy odaadtam "kézműves" sógoromnak "műtse" ki a régit,de az bele van valami fekete trutymóval ragasztva,így nem sok reményt fűzök épségben való kiszereléséhez. Tényleg nincs semmi amit csak úgy beszerelhetek ennek helyére és megfelelően szól?Szerinted hova vihetném javításra azt dómot?
-
shalafi66
veterán
válasz
szazbolha #29586 üzenetére
TL-t mindenféle hangszóróhoz lehet alakítani, ebből a szempontból mindegy. A többi paraméter alapján lehet választani.
Miért vettél ennyi különböző tulajdonságú hangszórót?
Ezek nem kifejezetten igényes hangvisszaadásra valók, kicsit változtat rajta a beépítés módja, de biztosan nem foglakoztak ezzel, akik használták.
Az körlap "tölcsér" nem egy magashangszóró köré készült?
-
szazbolha
addikt
válasz
shalafi66 #29585 üzenetére
TL vagy kúpos TL dobozhoz melyik hangszórót ajánlanád? (lehet a 2 kamrás tervet is megépítem)
17C558AN vagy 17C626A? A honlapon lévő adatok nagyon hasonlóak én a kissé érzékenyebb 17C558AN-t választanám. A másiknak nincs is kint impedancia görbéje.- - - - - - - - - -
Egyébként ma beszereztem a nem ajánlott hangszórókat is,
Monacor SPH-60X
Monacor SPX-32M
És megrendeltem egy kínai "Lcao F6 - lowther Fostex-et" isMost, hogy kézbe fogtam őket elég problémásnak látom MDF lapba szerelni, mert a beszerelési méret szinte megegyezik a mágnes átmérőjével. (71/68mm)
Úgy érzem lefojtanám hátrafelé a hangszórót a 19mm-s MDFel.
Mi a megoldás?
Előlapra egy 2-3mm vastag műanyag lemez? És az MDF-be egy nagyobb furat?
Vagy süllyesszem be 15mm mélyen? Netes képeken úgy látom simán belevágták a 19mm-s mdf-be. -
shalafi66
veterán
válasz
fero02 #29582 üzenetére
Ilyen egyórás dolgokra bármikor.
(#29581) Hasaggymeg
Tudom. Az eredeti rácsot megtartani, finomam leműteni a régi magasat és helyére műteni az újat.A linken nincs oylan, ami jó szerintem.
A paraméterek annyira nem kritikusak, a hangváltót úgyis hozzá kell alakítani az új magashoz. Csak rosszabb ne legyen, mint volt.Szóval ne valami nagyon kínait.
A javítás, csak kicsit olcsóbb, 4500,-/db egy dóm magasat rendbehozni.
-
Hasaggymeg
veterán
válasz
shalafi66 #29579 üzenetére
Mivel ez benne van egy műanyag rácsba olvasztva,ragasztva,így valami hasonló rögzítésben kellene vásároljam...ami nem is gond,csak nem tudom milyen paraméterekre figyeljek az ohm és az F30 dobozára fúrt beépítési lyukon kívül.
Keresztfrekvencia? Watt? Érzékenység? Rámutatnál nekem néhányra pl. innen,vagy akárhonnan amelyik paraméterekben megfelelne és be is szerezhető? Ha befér a megközelítőleg 4,6 mm-es és meglehetősen mély lyukba,akkor a fedőháló alatt nem látszik,hogy az nem is az eredeti,csak szóljon legalább úgy mint a régi.
Javításról nem tudom mit mondjak,elsőt mely ugyanígy bekrepált szétszedtem kíváncsiságból és elég kompakt valami,nem hiszem ez új áránál lényegesen olcsóbban megjavítaná valaki. -
daninet
veterán
Sziasztok
Az aktív mélynyomómban meghalt az erősítő. Kibeleztem, megmentettem belőle ezt-azt jövőbeni szerelgetős projektekhez, de alapvetően most szükségem van egy új erősítőre mivel a házimozi erősítőmön csak passthrough kimenet van, erősített nincs (H/K AVR85). Mivel a doboz már megvan elsősorban áramkör kellene amit én rakok be. Tehát valami ilyen, nem pedig az a potikkal, hátlappal, radiátorral ellátott dolog, mert abból tuti nem találok olyat ami a helyére illene. A potikat a meglévőkhöz forrasztanám, a radiátort pedig rácsavaroznám a meglévő hátlapra.
Ezen az oldalon van pár kép róla.Kérdésem a következő:
12V 3A tápom van itthon. Egy jó hatásfokú digitális erősítővel mi a max RMS teljesítmény amit ebből a feszültségből/áramerősségből ki lehet hozni?
Nem nagyon értek hozzá, de autóhifiben is azért kihoznak a 12V rendszerekből nagy teljesítményeket, de gondolom ott az áramerősséget az akkukból lehet pumpálni.140mm (5.5") driver van benne, nincs sok dolog ráírva, egy baromi nagy mágnes van mögötte, majdnem akkora mint a tányér. Most egy kis DIY áramkör 25W erősítőm volt itthon, maximum hangerőn alig bírja megmozgatni a 12V 3A-el (bár leírás szerint 16V-ot kellene neki adnom, bár gyanítom akkor is gyenge lenne). A hátuljára egyébként 50W van írva a hálózati csatlakozó fölé, nekem kb ez kellene, tényleges 50W teljesítmény.
Mivel ez nem az audiofül eszköz, nekem egy kínai digitális erősítő teljesen megfelel. Adjatok tanácsot mekkora árammal etessem, illetve milyen erősítőt rakjak bele. Elsősorban alis/ebayes linkeket köszönnék meg, de ha van itthon reális áron hasonló az is megfelel.
-
Hasaggymeg
veterán
Megpróbálom még egyszer,hátha valaki tud segíteni...Szevasztok! Van egy Celestion F30-as hangfalpárom melyet egy Denon DRA 445 rádióerősítővel hajtok meg,és melynek pici titán dóm magas hangsugárzója újra bekrepált.Ez 2004 óta a második,egyet már cseréltem ugyanezért,de már nem emléxem ugyanez a hangfal volt-e,vagy a másik.Akkor könnyen beszereztem az újat és ki is cseréltem,most viszont pár napja böngészek mégsem találok sehol hozzá egyet.Segítséget kérek hátha valaki tud egy megbíz6ó beszerzési forrást egy ilyen 19mm-es titán dóm csipogóra...vagy esetleg rámutat egy csere-hangsugárzóra mely legalább ezt tudja (nem értek hozzá milyen paramétereket kellene nézzek az értelemszerű ohm-on kívül.
) és melyet beszerelve a dobozba helyettesíthetném a régit.Köszönöm! :R
-
shalafi66
veterán
válasz
szazbolha #29573 üzenetére
Mivel feszültséggenerátorról üzemelteted a hangszórót, az impedancia, ebből a szempontból nem meghatározó. Kivéve csöves kimenőtrafós erősítőnél.
Ezt a megoldást tartottam jónak a hangszóróhoz.
Kerülni kell az ugrásszerű keresztmetszetváltozásokat, ilyenek a fordulók pl.
Rezisztív csillapítóanyaggal nem megoldható, kivéve, ha túlcsillapítod, akusztikus mocsárként, de akkor már nem TL, csak nagyon nagy zárt doboz.
Amit láttam és működött, azok a fékezőlemezek. Ami kevésbé jó, de szintén segíthet, az a Helmholtz-rezonátor.
A TL hatásait (ha nem egyenes cső), pontosan kiszámolni nem lehet, modellezni sem, csak ha 3D-ben a konkrét méretezés alapján, végeselem módszerrel kezeli a program. Szétszedhető próbadoboz kell, és mérni.
-
szazbolha
addikt
válasz
shalafi66 #29572 üzenetére
Ok, köszi!
Szóval az impedancia emelkedés ne zavarjon a 17C558AN-nél.
Megtaláltam az egyik terved ehhez (fórumtárs linkelte) link a képreHa nincs kapacitás, akkor marad a bolti készlet.
- - - - -
TL-nél nem tudom, hogy lehet kezelni a hullámfront visszaverődéseket (nyílván mások kikísérletezték már) - sőt ezt a problémát nem is egészen értem.
A szükségtelen felharmonikusok eltüntetését remélem a csillapító anyag megoldja, ha mégsem akkor azt sejtem a párhuzamos falak helyet szögben állókat kéne alkalmazni. De ebben sem vagyok biztos, meg úgy minden bonyolultabb... -
-
szazbolha
addikt
válasz
szazbolha #29569 üzenetére
Töltő/csillapító anyagra is szükségem lenne.
A kártolt gyapjúra vagy valami hasonló tulajdonságú sűrűségűre. 8 kg/m3
Hol tudok ilyeneket venni. A helyi hangszer/hangszóró boltban csak valami poliészter fehér anyag volt, mindenféle jelzés nélkül.
-
Más ajánlást is szívesen fogadok.
Elfekvő készletet is megvennék....
.
Ilyesmit találtam link , de ezt nem merem megvenni, nem tudom a sűrűséget a "szálasságát", akusztikai tulajdonságát.... egyáltalán jó ez hangfalba?
Sok helyen hirdetnek kártolt gyapjút nagy tételben is.
De melyik lehet jó... gáz lenne, ha pont ezzel cseszném el az amúgy is sok bizonytalan faktorú TL hangfalépítést. -
szazbolha
addikt
válasz
shalafi66 #29568 üzenetére
Visszatérve a szélessávú hangszóróra:
1 db-ot szeretnék a TL házba. Elfogadom, hogy amiket kinéztem nem felelnek meg a célnak, de éjjel végig olvastam a topikot és kigyűjtöttem az ajánlásaid.Ezt szívesen kipróbálnám: 17C558AN
Kérdéseim:
Az impedancia menet 4 Khz-től magasnak tűnik. Ez nem jelent problémát a magas tartomány visszaadásában?Párban lenne érdemes megvenni (válogatva van?) vagy ez nem szempont?
Van hozzá kipróbált TL doboz? Milyen? Egyenes? Kúpos?
A terv megosztható vagy azt is meg kell vásárolni?A hangszóró csak a H2000-ből rendelhető vagy Bp-hez közelebb is van lehetőség? PM-ben is jöhet.
-
szazbolha
addikt
válasz
shalafi66 #29568 üzenetére
Ezt a Dalit felejtsük el, megvettem, tetszik, lehet egyszer a tuningoltatását is megfizetem, vagy csak egyszerűen átviszem a nappaliba házimozi frontnak....
.
Szóval legyen csak egy egyszerű hobby projekt kis elvárásokkal. Nem vagyok hifista, hangfal helyett spéci vízhűtést is építhetnék, de most ez érdekel. A megálmodott hang és a műszaki kihívás is..
Cél újrafogalmazva: TL vagy kúpos TL építése.
Kúposnál (S0>SL) (S0= Sd *1,5-3) (SL= Sd *0,75-1)úgy értelmeztem f3 lejjebb megy, és a közép-magas tartomány egy picit jobban csillapodik.
Kúposon a legegyszerűbbet értem párhuzamos felépítéssel:
Egyenes TL-re az a dizájn elgondolásom amit korábban képpel mutattam.A 90, 180 fokkal meghajtott TL-nél úgy értelmeztem a közép magas jobban csillapodik (kevesebb kilengés az SPL frekimeneten) és a modellezhetőséget tervezhetőséget rontja. Ez annyira nem rettent meg, mert valószínűleg a felhasznált csillapító anyag mennyisége és akusztikus tömörsége (??) tovább szaporítja az MJK féle számítások biznytalansági faktorát.
Eleve arra számítok, hogy nem tusom pontosan meghatározni a TL hosszát és kísérletezni kell. Csillapító-tömítő anyaggal és a TL hosszal.
-
shalafi66
veterán
válasz
szazbolha #29566 üzenetére
Egyiket sem. Rendesebb mélyközép+magashangszóró, vagy egy másik magas+hangváltó a Dalihoz.
MJK jó, de csak egyenes csőre érvényes. A korábbiakból úgy néz ki, hogy még nincs meg egészen az infó.
(#29567) Dr.Zoo
Privátban adok én elérhetőséget.Gyári hangsugárzót magasabb érzékenységgel, nem tudom, mikor láttam.
-
szazbolha
addikt
válasz
shalafi66 #29565 üzenetére
Köszi!
Milyen széles sávú hangszórót ajánlasz? Nem baj ha kicsit drágább ,imt amiket írtam.
Olvasgattam Martin J. King meg Augspurger munkásságát és ez alapján gondoltam, hogy magam tervezem meg a hangfalat, de sok kérdésre nem tudom még a választ.
Biztos vannak más "elméleti" vagy gyakorlati szakemberek, de én ezek írásait értettem meg, vagy tudom hasznosítani. -
shalafi66
veterán
válasz
szazbolha #29564 üzenetére
"a fő cél a tiszta hangkép"
Arra az említett hangszórókkal, és netes doboztervekkel nem sok esély van.A dali mélyközéphangszórói nem olyan rosszak.
(#29563) Dr.Zoo
AVX fórumon bege néven fórumozik, ő ért az elméleti részéhez is. De hogy vállalja-e mostanában, azt nem tudom. A logotechnél árult dobozok jók szerintem, csak felépíteni nehéz a tartalmat hozzá.(#29562) Hasaggymeg
Sokféle 19mm-es dómot mögé lehet szerelni, de lehet, hogy javítható is. -
szazbolha
addikt
Üdv!
Véleményt tanácsot kérnék széles sávú hangfal építés ügyében.
Az építés oka: a jelenlegi hangfalam (Dali Concept 8) jobbra cserélése vagy sokba kerülne vagy +100K-t ráköltve csak kicsit lenne jobb az eredmény. Ezt a pénzt inkább barkácsolásba fektetném.
Erősítő NAD 320BEE, csőves terbe van véve, de nem fő cél.Nem építettem hangfalat és csak a neten a tájékozódtam, első körben 1 db kísérleti példányt építenék meg egy egyszerűen kivitelezhető dobozzal.
Két típusra redukáltam a választási lehetőségem
"normál" TL, Transmissin Line (1. ábra)TQWT, Tapered Quarter Wave Tube (2, és 3. ábra)
vagy
A hangfalépítők netes leírásaiból azt a fontos következtetést vontam le, hogy jó matematikai modell nincs, a tőmítő anyag és a kialakítás kis részletei is nagyon befolyásolják a végeredményt. Ennek ellenére van TWQT méretező excel program.
Kérdések:
1.
Az első "légnyílást" (reflex nyílás?) azért választottam, mert a "hallgató" szobámban nem tudom ideálisan elhelyezni a hangfalat, közel lesz a falhoz.
A TQWT-nél szinte adott hogy alul van a légnyílás, de normál TL esetén lehet vele játszani, sőt utólag hangolni (megtartva a kilépő méretet). Lehet alul, de lehet a hangszóróhoz közel is, mint a képen Van ennek jelentősége? Mi az ideális pozíció?2.
A 1/4 hullámhossz elérése a cél, ez érthető és nagyjából tervezhető, de a hangszóró mögötti tér (kamra) ideális nagysága mekkora legyen? Erre semmilyen infót nem találtam3. Csillapító/tömítő anyagot hol érdemes elhelyezni?
4. Érdemes belülről leburkolni valamilyen anyaggal? Öntapadós filc?
5. Hol tudok jó áron hangfal kellékanyagot vásárolni (csillapító, filc, csati)
6. MDF 19mm-t vágatnék, érdemes drágább faanyagot használni?
7. Van olyan Bp-i cég ahol a hangszóró 10...20 cm-s furatát is elkészítik?Hangszóró:
Lehet ezzel kéne kezdeni, hiszen ennek a paraméterei alapján épül a hangfal.
Eldöntöttem, hogy elsőre nem veszek drága hangszórót. (Ezekről olvastam és néztem megépített hangfalat: TB W8-2145, Fostex FE206En, jordan jx92s, Lcao F6 - lowther Fostex)Fontos hogy legyen valamennyi mély, de a fő cél a tiszta hangkép és térábrázolás. (elfogadva hogy a széles sávúak magas frekin igen kis szögben sugároznak)
Amiket itthon boltban meg tudok venni.Visaton BG 20 (8", fs=38, Qts=0,44)
Visaton HX 10 (4", fs=70, Qts=0,5) ez kicsit drága
Monacor SPH-64X/AD (6", fs=60, Qts=0,43)
Monacor SPX-200WP (8", fs=36, Qts=0,59) zárt láda ajánlott, de láttam TL-ben.Bármilyen más tippet, javaslatot s elfogadok. Pl. 5" hangszóróra.
Lehet eleve 5-6" hangszóróval kéne kezdjek, kisebb hangfalat építve, de lehet rögtön 8"-al kezdeném, mert úgyis hiányolom majd a mélyeket. -
Dr.Zoo
őstag
válasz
shalafi66 #29558 üzenetére
Esetleg tudsz olyan vállalkozást, aki tudna építeni nekem?
A Videoton dobozzal nem kísérleteznék, bár muter nővérének a férje 40 évet lehúzott a Vidiben, először mint MEO-s, aztán mikor megvették őket a japánok, mint fejlesztő mérnök.
Volt kint Japánban is párszor, olyan elvetemült a faszi, hogy megtanult alapfokon japánul... -
Hasaggymeg
veterán
Szevasztok! Van egy Celestion F30-as hangfalpárom melyet egy Denon DRA 445 rádióerősítővel hajtok meg,és melynek pici titán dóm magas hangsugárzója újra bekrepált.Ez 2004 óta a második,egyet már cseréltem ugyanezért,de már nem emléxem ugyanez a hangfal volt-e,vagy a másik.Akkor könnyen beszereztem az újat és ki is cseréltem,most viszont pár órája böngészek mégsem találok sehol hozzá egyet.Segítséget kérek hátha valaki tud egy megbíz6ó beszerzési forrást egy ilyen 19mm-es titánium dóm csipogóra...vagy esetleg rámutat egy cserehangsugárzóra mely legalább ezt tudja és mellyel helyettesíthetném.Köszönöm!
-
Dr.Zoo
őstag
válasz
shalafi66 #29556 üzenetére
Ha maradok a valami ilyesmit lehetne csinálni megoldásnál, azt sacc ( nagyságrendileg ) mennyibe kerülne
megépítenimegépítettni? -
shalafi66
veterán
válasz
Dr.Zoo #29555 üzenetére
A Sonido és a többi érzékeny szélessávú is nehéz ügy, a doboz és a mélytartomány miatt, illetve a közepén is foglalkozni kell a hibákkal. Szóval még talán nagyobb hozzáértés kell, ha jót szeretnél építeni, mint egy átlag kétutasnál.
17m^2-en elég egy VT Preludium mondjuk, használtban gondolkodva (30 000 HUF körül mozog az ára, de sok a rosszul megjavított mélyközép).
Ami jó, az kb. ilyesmi:Érrzékeny DiY ennyiből nem jön össze.
Valami ilyesmit lehetne csinálni [link]
Csak C17-es Vifa helyett ezzel: [link]
És BC25 magassal. [link]
Ez a legolcsóbb megoldás, amit ismerek. -
Dr.Zoo
őstag
válasz
shalafi66 #29554 üzenetére
Sajnos nem rendelkezem hangfal építési tapasztalatokkal, egy Sonido-tól eltekintve nem is próbálkoztam vele.
Tudom hogy a 11W karcsú, de ennyi jött ki annó Szominak a 300B-ből.
Egy 17m2 nappaliban tervezetem használni, pénz igazából jó kérdés, DIY hangfalra kellene megmondanom, vagy gyárira?
Sima otthoni zenehallgatás, semmi extra. -
shalafi66
veterán
válasz
11111gggg #29553 üzenetére
Mi a kérdés?
(#29551) Dr.Zoo
11W-hoz, legalább 90dB@1W, nem lehetetlen, de nem is egyszerű.Szélessávúból is lehet műszaki szempontból jót készíteni, de többségében olyanokat gyártanak, amik jellegzetes hangképpel rendelkeznek, és vagy szereted, vagy nem, ízlés kérdése.
Akkor lehetnek jók, ha nem tudsz hangváltót készíteni, bár korrekció szinte mindegyikhez kell.
Ha ezen túllépünk, akkor az a kérdés, hogy mennyi hely, mekkora helyiség, mennyi pénz, mennyi elméleti tudás, tudsz-e tervezni-mérni, akarsz-e esetleg megtanulni, milyen alsó határfrekvenciát és max, hangnyomást szeretnél.
(#29550) daninet
Én inkább saját alkatrésszel pótolom, a kínai verzóában nem bízom annyira. -
11111gggg
csendes tag
válasz
shalafi66 #23117 üzenetére
"Sajnos annak idején Szalainéék teljesen mást mértek, ők egy azonos fázisban bekötött középhangszórót kaptak, láttak-mértek. Teljesen nyilvánvaló. "
Nem tudom elképzelni. Először is ugye mértek egy fehér középdómos változatot. Állításod szerint azonos fázisban bekötött középpel. Majd ebből a gyár, legyártott fene tudja hány (száz)ezer darabot, fordítva bekötött középpel. Így gyártották jó ideig, majd kijött a kék középpel szerelt változat. Ebből szintén megmértek egy példányt, aminek ugye szintén azonos fázisban bekötött változatnak kellett lennie - ha az elméleted stimmel - , amit aztán nagy darabszámban megint fordítva bekötött középpel gyártottak tovább? Nekem ez nem áll össze, vagy félreértek valamit. ( mellékeltem mindkét változat mérését)
-
bghistvan
senior tag
Sziasztok!
Van itt valaki aki készít hangfaldobozokat?
Köszi
-
Dr.Zoo
őstag
Sziasztok!
Előkerült egy pár éve épített dual mono felépítésű csöves végfok, melyhez hangfalat keresnék/építenék.
Sajnos nem túl combos, 11W kimenő teljesítmény áll rendelkezésre, annó volt szerencsém Sonido egyutashoz, az egyutas vonalat valahogy nem preferálnám.
Egy iránymutatás érdekelne, merre induljak el, márka/típus/bármi. Azt sejtem, hogy 90db felettit kellene keresnem.
Ha nem fér el ebben a formában a kérdésem, akkor szeretnék kérni egy moderátort, hogy törölje.Ha elfér, a válaszokat előre is köszönöm.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Külpolitika
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
- Apple IPhone 13 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
- Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G 256GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Samsung Galaxy A56 5G 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- iPhone 15 128GB, Újszerű, Független, 88%, Garanciával!
- Bomba ár! HP ProBook 430 G3 - i5-6GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" HD I Cam I W10 I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest