- iPad topik
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Bluetooth hangszórók
- Melyik tápegységet vegyem?
- Házimozi haladó szinten
- Pokoli lövölde pörgetné meg a GeForce-ok eladását
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
Új hozzászólás Aktív témák
-
attiss66
senior tag
válasz
bkercso #27348 üzenetére
Rontani biztos nem rontanak.
Most kitaláltam megint valamit. Lehet, hogy hülyeség, nincs értelme, ez nem tudományos, csak olyan ráérzés jelegű. Arra gondoltam, hogy kiszedem a csillapító anyagokat amit ráragasztottam belülről/könnyen lejön/ és helyette 2 mm vastag parafát ragasztok. A falakról a visszaverődő magas hangoknak a csillapítását gondoltam ezzel. A hangszórókkal szembeni oldalra meg hangelnyelő szivacsot, az a tojástartó alakut, 3 cm vastag. -
shalafi66
veterán
(#27342) acoustic cop (#27343) attiss66
Lényegtelen.(#27328) Mikisys
Ez egy jó ötlet.Néha a környezet is okoz ilyet, de nem mindegy, hogy milyen frekvencián. Abból megállapítható, hogy hol kell keresni a probléma forrását.
(#27335) Mikisys
Ebben a gyártó semmit nem kalkulált be.A valdus projekt várható költség/bevétel arányain kívül. Ezt mindenképp kiszámolták, de más kalkuláció nem törént.
A MOX ellenállások többnyire fémoxidréteget jelölnek, nem huzalellenállásokról van szó. Egyébként ezek jobbak, mint a fémrétegek.
(#27317) Mikisys
Soros ellenállás, de nem jó veszteséginek nevezni. Kicsit szezont a fazonnal.(#27318) Mikisys
Persze, a 250V-os kondenzátor sokkal jobb lesz, mert 7832W-os RMS bemenőteljesítmény tartozik hozzá.Hja nem, hiszen a mélyközép 35, a kinézett magashangszóró meg kb 5W-os. Gratulálok.
(#27292) Ribi
Igen, irreálisan drága.(#27289) xxlongikaxx
Senki nem kapott meg semmit, de mindennek van határa. Annak is, hogy hozzáértés nélkül engem kóstolgasson valaki. Persze alapjában véve ez nem olyan lényeges, a fórumok/forumozók nem szakvéleményeket adnak, csak véleményeket.(#27283) bkercso
Ennyi erővel a világ összes kondenzátorát kipróbálhatnád. Helyette inkább ERO MKP, annak még értelme is van.(#27277) bkercso
Nem vagyunk egálban. Ez tévedés. Te biztosan nem tudod azt, amit én műszaki akusztikával kapcsolatban.Természetesen. A 1875 egy jó IC, én meg is magyaráztam, hogy miért az. Az SMPS tápokat pedig mindig szűrjük a szekunder oldalon. Olyan ez, mintha azt írnád, hogy egyenirányítani sem kell.
(#27300) bkercso
Miután már én említettem az ERO MKP-t utána te is írod.Remek. Típust is mondjak?
(#27304) bkercso
Igen, ez marhaság. Mindehol számít a soros ellenállás.(#27307) bkercso
A füle senkinek nem dönt, a hallás agyi folyamat. Egyébként mindig az a jobb meghallgatva, ami mérve is az volt.Igen. A WIMA kondenzátorok pl. elől járnak mikrofóniában.
(#27323) bkercso
Kísérletezni sosem érdemes, ha biztosra is mehetsz. Ezek egzakt dolgok, van rá ésszerű megoldás is. Nem tudom megerősíteni.Teljesen mindegy, hogyan tervezett az adott hangváltó, az alkatrészeket és a hangszórókat nem érdekli, attól még úgy fognak működni, ahogy a tulajdonságaikból következik.
(#27325) bkercso
Hogy milyen a levegő? Nemlineáris?Szóval ha nemlineáris a hangdobozodban a levegő, tégy bele több vattát.
Értem.
(#27336) bkercso
Nem önellentmondás, hanem értetlenség. Nem érted, hogy miről volt szó, csak hozzászólsz. Jellemző. Három opció szerepelt, ebből kettő sokkal jobb, mint a vékony faforgácslap, és kettő között nincs igazán mérhető különbség.(#27337) bkercso
Újra ugyanaz az eset, mint az előbb. Természetesen léteznek ilyen hangsugárzók, ahol a dobozfal sugároz mélytartományban, de erre a 16mm-es faforgácslap természetesen nem alkalmas. -
-
attiss66
senior tag
válasz
bkercso #27346 üzenetére
Most beszéltem valakivel, szakértővel és tévedtünk. Nem jó a hengeres keresztmerevítő, jobb a sarkos, mert az jobban töri az állóhullámokat.
Pedig én is a hengerest tartottam jobbnak. És a keresztmerevítőt is be lehet burkolni, pl filccel, mint a hangszóró mágnesére is lehet filcet ragasztani.pici javulások mind. azt is mondta, hogy nem lesz döglött a hangja a 3 cm -es tölgyburkolástól, hanem ő is azt mondta, hogy csökkentem a falrezonanciát, a zajt.
Szedegetem én az okosságokat lassan, kezd már lassan összeállni a kép.
Debrecenben van egy fazon, aki profi a hangváltókészítésben és az elektronikai dolgokban, és hangdobozépítésben, majd beszélek vele személyesen is. shalafi lehet mesze lakik/hangváltókészítésre gondolok /.Ha cserélve lennének hangszórók, a Scan-Speak Discovery sorozatának hangszórói lennének/ezt mondták, akikkel beszéltem, akik átalakítanák a valdusokat..
-
Már régóta a hülyeség megy, nyugi.
-
attiss66
senior tag
válasz
acoustic cop #27341 üzenetére
Szerintem is a henger alakú keresztmerevítő a legoptimálisabb belső merevítésnek. Azt tudtad, hogy ugyanolyan kerületü négyzet és kör-nél, a körnek nagyobb a területe?
Ugyanolyan térfogatú henger alakú keresztmerevítőnél kevesebb felülettel találkozik a levegő a hangdobozban, mint ugyanolyan térfogatú négyzetes oszlop keresztmerevítőnél. -
-
attiss66
senior tag
válasz
acoustic cop #27120 üzenetére
"(Ötlet: Szerintem érdemes hengeres merevítőt használni.)"
miért?
-
attiss66
senior tag
válasz
Mikisys #27335 üzenetére
"Sok sikert!"
köszi
Na akkor elmondok egy történetet egy fejhallgatóról. Vettem a német használtboltban 1000 Ft-ért egy fejhallgatót. Univerzum/kiderült, hogy eredetileg egy Veritas a fejes, csak az Univerzum cég trükkölt ezzel, hogy saját nevet adott a megrendelt cuccnak/ 400 ohm-os Hi-fi a 70 -es évekből. Nem szólt egyik hangszóró se, szálszakadás, ráforrasztottam, le volt száradva a szivacs róla. Kivágtam a gépi lombfűrésszel 4 mm vastag rétegelt lemezből a szivacs helyére a körformát, felcsiszoltam a műanyagot és hozzáragasztottam. Utána egy nagyobb átmérőjű 4mm es rétegelt lemezt megint kivágtam arra tettem gyűrűforma kivágott szivacsot, azt ráfeszitettem 0.5 mm vastag valódi bőrrel és ráragasztottam a már merevítő rétegelt lemezhez. Ezt meghallgattam így, egész szólt , kb, mint új korában gondolom. De engem zavart, hogy hallom a műanyagház hozzáadódott rezonanciáját. Na akkor beburkoltam az egész műanyagházat 1 mm vastag hasított bőrrel, ráragasztottam bőrragasztóval. Jobb let a hangja valamivel, de nem volt még az igazi. Azt találtam ki, hogy lekenem az egész bőrt csónaklakkal, mert az véleményem szerint jól csillapítja a falrezgéseket. Rákentem a rétegeket, a a hasított bőr csak úgy itta befele a csónaklakkot, teljesen telítettem csónaklakkal a bőrt és még azon felül is kentem rá, hogy vastag fényes felülete let. Vártam vele 3 napot, hogy megszáradjon rendesen a lakk. Na és amilyen hangja lett! 20 db-t csillapodott a hangja, tehát 20 db zaj volt rajta, 20 db-el kellett hangosítani, hogy ugyanazt a hangerőt halljam, mint előtte. A lényeges változás, részletesebb, tisztább, megfogottabb lett a hangja. Addig, ha hallgattam rajta egy Beethoven hegedűversenyt, vagy egy Paganini hegedűversenyt/csakis Hilary Hahn előadásában
/ meghallgattam, szép oké. De ezzel a tuninggal, nem akaródzott levenni a fejemről.
A Stradivári hangja olyan élethűen ontotta magából a hangot, hogy abba hiba nincs.
A figyelmem nem terelődik el a zavaró dobozrezonancia hallgatásától és csakis az előadott műre figyelek.
Na ezzel csak azt akartam érzékeltetni, hogy a hangfal, vagy fejhallgató dobozfal rezonanciáját nem akarom hallgatni, az csak zaj, hiába a tervezők ahogy mondod, ezt belekalkulálták a hangba.
Nem jól tették.
"Megmondom előre, hogy a 3cm-es tölgyfa plusz-burkolattól döglött hangja lesz a hangsugárzóidnak."
Szerintem meg a kiszűrt zajoktól sokkal hallgathatóbb lesz, úgy, mint ahogy a tuningolt Veritas-nál.
bkercso: "Sokkal, de nem mérhető módon."
ez jó
-
-
-
Mikisys
őstag
válasz
attiss66 #27332 üzenetére
Megmondom előre, hogy a 3cm-es tölgyfa plusz-burkolattól döglött hangja lesz a hangsugárzóidnak.
Nem fog rezonálni a dobozfal ez kétségtelen, de ez nem számít, lehet, hogy ezt eleve belekalkulálta a gyártó annakidején a hangsugárzó tervezésekor, hogy ezzel is nyerjen némi teret, illetve anyagot, ami árán valamivel jobb basszust tud elérni egy kicsike dobozból, kicsike hangszórókkal.
De mindegy, Te tudod, hogy mit csinálsz.
-
Semmilyen "blog" írását nem szabad egyből elhinni, benyelni, legyen az szakértő, amatőr, cég, vagy csak kedvtelésből írogató akárki. Az a MOX ellenállás az fém-oxid(Metal-OXide) nem huzal és nem fémréteg.
A legjobb alkatrész az, ami nincs az áramkörben, legyen az bármilyen készülék, vagy hangsugárzó, stb.
Nyilván, aki ingyen jut hozzá egy nagy zsáknyi valamilyen alkatrészhez az isteníteni fogja azt, hogy hú ez milyen csodás hangzásra képes, - holott ez csak az ára-miatt (vagyis 0.-Ft ért) állja meg a kritikát - egyébként a szavatossága, értékének a tűrése, egyéb adata már rég messze jár a valóságtól.
Az a jó alkatrész, amit újonnan véve és mérve is megfelelőnek tartunk a beépítésre és azzal a megadott paraméterek között működik a készülékünk, hangsugárzónk, egyebünk.
-
Sok sikert!Üdv!
-
attiss66
senior tag
válasz
binatone #27331 üzenetére
"Én is azt mondom nem érnek azok a waldusok annyit hogy ecseszd a tölgyfát rá akármenyiért is jutottál hozzá."
Nem fogom elcseszni, rontani biztosan nem ront a hangján. Kérdeztem egy csapatot, hogy új 5.0-ás hangfalrendszert mennyiért készítenének hi-fi hangzással. Scan-speak vagy Seas hangszórókat javasoltak az új dobozhoz és a valdushoz is. Az új hangfalszettet 1-1.5 millióra mondták. Ha a valdus rendszeremet alakítanák át/hangszórócserék, hangváltó cserék, belső változtatások/ezt nem írták, hogy mi/, 450-600 ezer lenne. Tehát maguk a dobozok alkalmasak arra, hogy jó hangot csináljanak bele. Ha úgy gondolnám esetleg, hogy át akarnám alakíttatni velük a valdusokat, a tölgyfa borítással nem rontok rajta semmit, sőt sokat javítok a hangzáson/kérdeztem tőlük, kívül nem nyúlnának hozzá, csak belül, tehát maradna a gagyi 16 mm-es forgácslap, rajta a műanyaghuzat. Belül gondolom a merevítésekre is gondoltak.
Nem utolsó sorban egy tetszetős külsőt fogok nekik adni, mint valami bútordarabok, szép bordó szeszpáccal lepácolva, lelakozva.
Megjegyzem, ha új hangfalakat vennék, hi-fi minőséget és ha csak forgácslapokból lennének a falak, azokat is beburkolnám 3 cm vastag tölggyel.
-
attiss66
senior tag
Találtam a net-en egy jó kis írást, ezt olvasgatom Kiemeltem az írásból néhány fontosabbnak tűnő dolgot.[link]
Hangdobozépítés- hangváltók-passzív alkatrészek
"A passzív hangváltók jellemzően három alkatrész segítségével valósítják meg a kívánt elektromos szűrést, ezek a tekercs, a kondenzátor és az ellenállás"
Tekercsek:
"A tekercs tulajdonképpen egy egyszerű, valamilyen mag köré feltekercselt drót."
"A legjobb akusztikai tulajdonságai a légmagos tekercsnek vannak..."Kondenzátorok:
" A hangfrekvenciás jelek szűrésére használható alfaja a bipoláris elko. Ennek legnagyobb hátránya, hogy idővel kiszárad és veszít kapacitásából. Jobb minőségűek, időtállóak, nagyobbak és természetesen drágábbak a fémezett fólia kondenzátorok"
"A piac kicsit hasonló a kábelekéhez, gyakoriak a drágán árult, de egyébként semmilyen különlegességgel nem rendelkező darabok. Kis szemfülességgel sokszor nagyon olcsón be lehet vásárolni jó hangú darabokat, mint pl. a képen látható orosz PETP MKT kondi..."Ellenállások:
"Az ellenállás nem bonyolult szerkezet, de a hangra legalább akkora hatása van, mint a kondenzátornak."
Az üzletekben leggyakrabban előforduló fajtája a kerámia ellenállás, ami sajnos nem túl jó minőségű,
már egy tisztességes középkategóriás magassugárzót is visszafog...
Soros ágban, de legalább a magassugárzó elé huzalellenállás (MOX) használata javasolt, még ha kicsit utána is kell járni." -
attiss66
senior tag
válasz
Mikisys #27328 üzenetére
Ezt pedig shalafi írta a dobozvastagításról/még a belsőmerevítéseket nem is említette, pedig az még plusz javit/:
"Kevesebb rezonancia a lapokban. 16-os faforgácslaphoz képest biztosan sokkal jobb, mindkét verzió, de nem valószínű, hogy akusztikai méréssel észrevehető különbség lenne közöttük. A homok nélkülinél a doboz jósági tényezője magasabb lehet, valamivel."
-
attiss66
senior tag
válasz
Mikisys #27328 üzenetére
A tölgyfa marad, biztos , hogy lesz valamilyen mérvű hangjavulás vele, ami nekem pont kell , olyan irányú..
bkercso írta: "
A merevítés és vastagítás pedig nem engedi, hogy a levegőből a dobozfalakba menjen az energija."
Eladni nem akarom, meg már amúgy is megvan nyúzva, ki venne nyúzott valdust.
Már arra szárad a a tölgyfa direkt ahhoz vettem, még víztartalommérőt is rendeltem hozzá, amivel ellenőrzöm, hogy milyen a szárazsági foka a száradó tölgynek.
-
Mikisys
őstag
válasz
attiss66 #27326 üzenetére
Hangsugárzóknál egyedül a levegő az, ami "lineárisnak" mondható.
Hagyd már ezt a 3cm-es tölgyfát, attól nem lesz jobb az a Waldus.
Lehet, hogy ha kicsit átrendeznéd a szobát, akkor nem döngenének és még szépen is szólnának.
Én egészen biztos, hogy egy ilyen gyári cuccot nem alakítgatnék, ha egy idő után mégsem tetszik, akkor eredeti állapotában jobban el lehet adni. Azután lehetne okoskodni, hogy akkor milyen hangsugárzó lesz jó nekem?Üdv!
-
-
attiss66
senior tag
válasz
bkercso #27325 üzenetére
Be van borítva az egész belülről 2.5 cm vastag vattával. De olvastam, hogy nem így kell, hanem egy U alakot formálva az előlap és a hátlap közé kell behajtani, tehát középen kell lenni teljes hangfalmagasságban. A falra tán nem is kellet volna ragasztani,de ha az nem okoz gondot már nem szedegetem le.
Van még egy ötletem, csak már nem emlékszek, hogy van e equalizer a házimozierősítőben, mert azon is lehetne állítgatni a kiemeléseket, de úgy emlékszek, hogy tán nincs equalizere.
Pioneer VSX-D770"Ha csak nagy hangerőn döng, akkor én a levegőre tippelnék, mert az a nemlineáris."
a vékony forgácslapfal és a belső merevítések hiánya is közre játszhat, nem?
-
-
attiss66
senior tag
-
válasz
attiss66 #27316 üzenetére
Elég érzékeny ez a magas, így minden bizonnyal hangosabb lesz a többi hangszórónál. Ez jó, mert egy ún. L-pad osztóval szintbe hozható. Ha nem tudsz mérni, akkor fülre kikísérletezed. Pár db 10W-os ellenállás nem drága.
Más változtatás nem kell szerintem, hiszen a közép nincs is váltva. De majd egy hozzáértőb fórumtárs megerősíti... A lényeg, hogy érdemes lehet kísérletezni ezzel is, ha már nekiugrottál.A hangváltód meg minden, csak nem gondosan tervezett. Jelen esetben szerintem nem lehet gond a kondi cseréjéből, ahogy feljebb indokoltam. Készíthetsz neki egy kis fadobozt, ha a mikrofónia miatt aggódsz.
-
attiss66
senior tag
válasz
xxlongikaxx #27321 üzenetére
Hoppszlá! Akkor marad úgy, az elektronikai rész, ahogy most van és plussz tölgyfaboritás, keresztmerevítés. Ha kész lesz, megnézem hogyan szól és akkor lehet majd tervezni új hangváltót, új magasakkal, ha gondolom.
Mint már említettem párszor, nem volt ennek olyan rossza hangja, csak néhány frekin bedöng nagy hangerőn.
A tölgyborítással és a merevítésekkel ezek a döngések jócskán csillapodni fognak.a binatone váltójánál "profibb"
, ez már 2003-as kiadás, új változat.
-
attiss66
senior tag
válasz
Mikisys #27318 üzenetére
Én nem szidtam a Wima kondenzátorait. Ribi linkelte be shalafi egy régebbi írását:
" Maga a bipoláris nem egészen jó kifejezés, a helytállóbb a "nem polarizált elkó" lenne. Biztosan változik a magastartomány átvitele, de nem biztos, hogy jó irányba, az elkót fóliára cserélve a hiányzó ESR érték miatt jóval hangosabb lesz az 5-8kHz fölötti tartomány, mint eredetileg. Ezt az 1-2-3dB többletet látszólag "megtáltosodásnak" érzékeled, de valójában könnyen lehet, hogy ezzel már elrontod az átvitel egyensúlyát. Logikus, mert a mélyközép nem változik, a magas hangosabb lesz, ezért mindenképp ki fog emelni abban a tartományban ahol a magashsz szól.Emlékszem, hogy egyszer néztünk valami kétutas hangsugárzót, nem tudom, hogy ez még mindig ugyanaz-e. A képek alapján a mélyközép csúnyán rezonál 1,5 és 5kHz körül, nagy torzításokkal. Ezt jól kezelni csak mérések után lehetne. Anélkül nem kivitelezhető a pontos hangváltó.
Enélkül, meg lehetne próbálni egy másodrendű szűrést a mélyközépnél, viszont a magasat szintben illeszteni kellene hozzá, ez pedig mégiscsak méréseket igényelne. Ha megsaccolom, nem lesz pontos, lehet, hogy kevés lesz, de az is lehet, hogy sok a magastartomány."Ez alapján kalkuláltam. Én csak csapódok itt, mint tengerparton a gumicsónak.
Egyet viszont elhatároztam megint a tölgyborítás és a keresztmerevítések mellett, hogy a magas hangsugárzókat lecserélem Vifákra a valdusban, ez volna a következő lépés, mert ahhoz, hogy hozzáférjek a keresztváltóhoz, ki kéne szedni a dobozból én meg nem akarom bolygatni, most, hogy kiderült, hogy ez már egy újabb konstrukció, jobb, mint a binatone-jé.
"Jól konstruált hangváltónál ez nem fordulhat elő. Tehát, eleve MKP, MKT kondenzátorral kell méretezni a hangváltót és összehangolni a meglévő hangszórókkal."
Na tehát
, akkor mégiscsak jó, ha lecserélem a gyári kondit a WIMA MKP 10-re?
-
Mikisys
őstag
Jól konstruált hangváltónál ez nem fordulhat elő. Tehát, eleve MKP, MKT kondenzátorral kell méretezni a hangváltót és összehangolni a meglévő hangszórókkal.
Sok régi gyári hangsugárzó azért szól rosszul, a jó minőségűre kicserélt MKP, vagy MKT kondenzátorokkal, mert nem ahhoz méretezték a hangváltót, nyilván felborul a hangzás egyensúlya, további variálások kellenek ahhoz, hogy a régi hangsugárzó hangzási minőségét elérjük!
Erre is tessenek figyelni! Nem minden változtatás lesz pozitív irányú!Üdv!
-
Mikisys
őstag
válasz
attiss66 #27305 üzenetére
Minimum 100V-os (DC) feszültségtűrésű MKT, MKP, MKS kondenzátor kell a hangváltókba, de jobb a 250V-os MKP, vagy hasonló kondenzátorok használata. Hosszútávon ez azért megéri.
Ha akarsz próbálkozni, hallgatódzni, akkor vegyél Wima MKP4-sorozatból és a Bennic cég XPP-sorozatából, azonos kapacitású és feszültségű kondenzátorokat és próbáld ki, hogy melyik hogyan szól és írd meg, hogy melyik és miért tetszett jobban a másiknál. De a Wima kondenzátorait addig ne szidd!Üdv!
-
Mikisys
őstag
válasz
Az ESR röviden a soros veszteségi ellenállása az ELKO-nak, mert azoknak van, akár bipoláris, akár polarizált.
Hangváltóba ajánlott MKT, MKP, MKS kondenzátorok használata, kivéve azt az esetet, amikor nagyon olcsón akarod megúszni a dolgot, akkor tegyél be sima ELKO-t és majd szid az új gazdája a hangsugárzónak, hogy elbtad.
Nyilván minden alkatrésznek van valamilyen "sajáthangja", de ez csak akkor válik igazán érzékelhetővé, ha a rendszer többi eleme is passzol a többihez, akkor egy-egy alkatrész cseréje már esetleg meghallható lehet, de csak "lehet". (Erre nem lehet fürdőhelyet bazírozni, ahogy Rejtő Jenő, alias: P. Howard mondaná.)
Szóval, Én nem bazírozok, maradok a bevált ismert alkatrészeknél, mert a nyereség legfeljebb
"árnyalatnyi" lehet a drágább, jobb alkatrészekkel, amik viszont sokkal, ötször - hússzor - százszor drágábbak lehetnek. Ez az "árnyalatnyi" különbség megmarad mindig és minden esetben - ez igaz, de kérdéses egy amatőr konstrukcióban a használata a méregdrága alkatrészeknek.Üdv!
-
attiss66
senior tag
Szerintem ezek a magasak jók lesznek a valdusokba, méretre egyezik, sokkal jobb minőség, mint a gyári valdus, kb 5000 Ft/db. Rendelek belőle 5-öt.
Tesztet ezekről a Vifa magasakról nem tud valaki linkelni?
-
attiss66
senior tag
Eszerint az írás szerint, csak annyi történik, hogy hangosabb lesz 5-8 kHz-től felfele 1-3 db-el? A magas hangsugárzók cseréje kéne szerintem először, mert nekem nem növelni kell a magasak hangerejét, hanem hogy magasabb frekvenciatartomány legyen hallható, mint a gyáriban. pl a gyárival a Mátrix első részében, amikor megérkeznek az ügynökök, amikor Triniti fent van az emeleten, a kamera jön lefelé és van ott egy fénycsőarmatúra ami zúg magas frekin. Ez a Veritas fejhallgatómon nem hallatszik, viszont a Sennheiser HD 435 fejhallgatómon már hallatszik és a Wharfedale valdus magasain se hallom.
-
binatone
tag
Nincs a trutymó alatt semmi a 2,2uF kondival sorba van egy PTC .
(#27299) attiss66
Hiába a profiknak profi hangváltó jár.
Nem akartam szétszedni a saját hangdobozaimat ezért innen kölcsönöztem a képet.
A te dobozaidba már a módosított keresztváltót építették be az enyém még az 1996-os verzió én akkor is vettem őket újonnan. Ez a [kép] a sajátomról készült. -
Ribi
nagyúr
-
-
attiss66
senior tag
válasz
bkercso #27307 üzenetére
Erre én is kíváncsi lennék, mert szeretek kísérletezni.
A kondit mindegy hogy forrasztom fel, vagy van iránya?
Kiváncsi vagyok a ferritmágneskörös dómra amit shalafi még ajánlott, de még nem linklet be/a Vifa-t és az SB-t belinkelte, azok azok a méretek, mint a valdus magasai-é. A ferritesnek nagyobb lyukat kéne vágni a dobozon, viszont, ha hangzásban megérné átalakítanám úgy, hogy oké legyen.
-
válasz
2,2uF, de ilyen kicsi feszültségben amúgy sem gyártják, szóval nem kell aggódni.
Próbáld ki, jobb lesz-e vagy sem! Kíváncsi vagyok! A te füled dönt.A többihez nem tudok hozzászólni.
Mivel semmit nem tudunk a hangszórókról (te és én biztosan nem), ezért új váltót sem tudunk tervezni. Módosíthatod a sajátod, vagy terveztetsz egyet valakivel, miután megmérte a hangszórókat.Én csak annyit mondtam, hogy ha az enyém lenne, meghallgatnám fóliakondival is az adott váltót; ehhez nem kell semmi tudás.
Az fog jelentkezni a fóliakondenzátor cserével?
Igen, az a kérdés, hallod-e majd.
A mikrofon a mechanikai rezgést alakítja elektromos jellé. -
attiss66
senior tag
A WIMA MKP10 nek 2.2 uF-osnak és 50 voltosnak kell lenni, mint az elkónak?
Viszont hangbeli eltérés várható. shalafi szerint rossz irányban lesz az eltérés.
De, ha javítana is, csak kis mértékben, vagy ahogy írod, más hangot kapunk, amit nem tudunk, hogy milyen lesz.
Amit binetone linkelt be, a jobb oldali hangváltó már profi, látszanak is az alkatrészeken, hogy nem olyan egyszerű, mint a gyári. Kérdés, hogy érdemes e vele kísérletezni, kis hangjavulás érdekében/és el is szúrhatok valamit, ha nem jól forrasztok, utána, ha nem jó a hang vissza kel forrasztgatni mindent, ez is meggondolandó.Mi az az ESR érték?
-
válasz
attiss66 #27301 üzenetére
A volt lehet nagyobb is. A uF egyezzen.
A fehér az egy tekercs.Biztos a mikrofóniára gondol. Teheted külön ki dobozba is a hangváltót, azt szokás és én is így készítettem az enyémet még régen.
Ribi: Soros kondinál nem nagyon számít az ESR. Aluláteresztőnél csökkenti a szűrő Q-ját, így az nem rezonál úgy.
-
attiss66
senior tag
válasz
bkercso #27300 üzenetére
Ehhez mit szólsz amúgy, ezt olvastad? shalafi írta a kondiról:
"Ki kell, hogy ábrándítsalak, ez sem így működik. Adott esetben a fóliakondenzátor beépítése, a nem polarizált elkó helyére rosszabb eredményt hozna. Én meg tudom magyarázni miért, de inkább kivárom, amíg az ötletadó rájön."
"...rosszabb eredményt hozna..." miért hozna rosszabb eredményt?/gondolom arra gondolt, mint ami most van benne eredetileg, ahhoz képest/
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple Watch Nike S6 44mm Space Gray LTE, ajándék új szíjakkal, üvegfóliával és ütésálló tokkal!
- BenQ MW523 3D DLP Projektor, 3000 ANSI lumen, 143 óra üzemidő + 2db 3D szemüveg + Ingyen posta
- 16" macbook pro m1pro.
- (új, bontatlan) Kingston 8GB DDR4 3200Mhz CL22 (Foxpost:+1400Ft)
- Új állapotú ASUS TUF Gaming A15 FA507NU - Ryzen 5 7535HS, 15.6FULL HD 144Hz, 1TB SSD, 32GB
- Csere-Beszámítás! AMD Számítógép PC Játékra! R5 5600X / RX 7800XT 16GB / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Csere-Beszámítás! Kezdő Gamer számítógép. I5 6400 / GTX 1060 3GB / 16GB DDR4 / 250SSD + 1TB HDD
- Android 4K TV okosítók / új állapotban / 12 hónap garanciával
- QNAP TS-870U-RP 8 lemezes Rack NAS
- AKCIÓ! HP USB C G5 Essential (5TW10AA) dokkoló hibátlan működéssel garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest