- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- CES 2025: elárasztja a piacot a processzoraival az Intel
- SONY LCD és LED TV-k
- Hisense LCD és LED TV-k
- Otthoni IPTV megvalósítási lehetőségek?
- CES 2025: nagyon csinosra sikerült az új Yoga 9i sorozat
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
-
PROHARDVER!
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Livio
tag
Hello! Volna egy Parkside Lidl-ös rezgősziszolós-fűrészelős-stb multiszerszámom. Ehhez szerintetek milyen gyártó pengéi passzolnak? Vagy a pengék felfogatása az szabványos?
-
Livio
tag
válasz kalozhun100 #42152 üzenetére
Miért sülne be, ha rendesen át van gondolva a szellőzés?
-
Livio
tag
válasz Pete55555 #39600 üzenetére
Ha nem tervezel nagy kábeltengert, meg vinyókat, meg akármit a nagy venti meg a lap közé, akkor szerintem nincs nagy szükség a kiszívó ventikre is. Így gyakorlatilag a bővítőkártyák magassága felett el is vághatod. Max a rácsozást úgy csinálnám meg, hogy 3db 92es ventit be lehessen tenni igény esetén.
Persze ha valami szénnéhúzóversenygépet akarsz összerakni, az más tészta lehet, de másfél fokot nekem nem érne meg. -
Livio
tag
-
Livio
tag
válasz M0ng00se #38647 üzenetére
A hűtőt elnézve csak a hőcsövek végei esnek abba az 5 mm-es különbégbe, szóval a teljesítményét nem hiszem, hogy befolyásolná, ha alakítasz kicsit a ház oldalán. Egy kis izompúp meg biztosan klasszul nézni ki az oldallapon, mint az autókon Akár kalapács, akár flex, akár mindkettő, kérünk ide majd képeket
-
Livio
tag
válasz FatalEror #38082 üzenetére
Tulajdonképp tervezés alatt van egy szgépházikó, és azt szeretném felmérni, hogy megérheti-e kivágatni 1-2 lemezt hozzá, vagy inkább máshogy alakítsam a designt. Gondoltam, hátha van itt valakinek tapasztalata ilyen téren.
Egyébként végülis CNC-vel is elképzelhető a dolog, ha az nem eszterga, hanem valami marógép vagy ahhoz hasonló. (CNC alatt sokan sokfélét érthetnek, elvileg egy lézervágó is lehet számítógépvezérelt) -
Livio
tag
Van itt valakinek tapasztalata víz és/vagy lézervágással?
Hol érdemes ilyet csináltatni, mennyibe szokott fájni, egyéb tapasztalatok? -
Livio
tag
Azért vicces, hogy mennyit tudtok offolni arról, hogy hogyan offoltok.
-
-
Livio
tag
válasz Satyricon #36441 üzenetére
Ha barkácsolni akarsz akkor egy téglalap alakú lemez közepéből kivágod a blokk alakját, majd még 8 furat rá (4 az intelhez 4 az amd lyukosztáshoz). Ezután a lemezt csavarozhatod a blokkhoz. Jóval merevebb lehet, mint az általad mutatott megoldás. Esztétikussághoz a festéket javaslom
-
-
Livio
tag
válasz szab.tam #35939 üzenetére
Na ja, ezt láttam már én is, de drágállom őket, ill jobban tetszene ha jobban sugár irányba állnának a foglalatok. Létezik még 1 a 2-be elosztó, az is jobbnak tűnt, abból pl 3 db-ot összecsavarva lesz 4 ága.
De a barkácsolós megoldástól sem riadnék vissza feltétlenül, és emiatt írtam, nem pedig azért, mert lusta lettem volna guglizni.szerk: a lámpa szépen ki tud szellőzni, lyukacsos
[ Szerkesztve ]
-
Livio
tag
Volna egy ilyen 40 cm átmérőjű lámpánk: Cotton Candy
Az a gondom, hogy elvileg max 60W-tal terhelhető, de igazából a benne lévő jelenlegi 100W-os is épp csak határeset fényerő szempontjából. 1 db foglalat van benne csak.
Beleraknék szívesen 3-5 db ledes izzót, de hogyan? Létezik valami ilyesmi E27-es izzófoglalat elosztó / adapter?
Ha csinálni szeretnék ilyen adaptert, kell-e bármi hozzá néhány anya meg egy apa foglalaton kívül?
(túl méretes persze nem lehet a cucc, hiszen be kell férnie a gömb felső nyílásán, amit pillanatnyilag nem tudok mekkora, nem akartam még leműteni) -
Livio
tag
válasz tajcsi #35617 üzenetére
Akkor mégegyszer: ha jól értem, egy átalakító kártyát akarsz pcie slotba tenni, hogy pl pci cuccot is tudj használni, ámde ez magasabbra emeli a kártyát, ami így nem fog passzolni gyári helyére.
Ha így, akkor a következőt javasoltam:
Az adott kártya hátuljáról a hajlított fém lemezt le kell csavarozni, majd egy olyan lemezt készíteni amivel már a szépen a helyére megy. Ha szerencséd van, elég az eredeti lemezt módosítani, nem kell újat készíteni. -
Livio
tag
válasz tajcsi #35607 üzenetére
Ha low profile kártyákat akarsz bepakolni, akkor csak a kártyák hátsó fém lemez részét kell átszabni. Általában egyszerűen lecsavarozható szokott lenni, akkor új hajlítást adsz neki, és mehet be a helyére. Vagy inkább teljesen új lemezt készítesz, akkor az alaplaptálca mellé beillesztkedő része is beilleszthető lenne továbbra is.
-
Livio
tag
válasz AirBundy1 #35289 üzenetére
Tetszik a dizájn, egyedi megjelenése van. Amíg nem olvastam végig a hozzászólást, nekem a régi rádiókon használt szövet jellegű bevonat jutott eszembe a nagy kocka borításaként, akkor ugyanúgy a teljes felületen szellőzne.
Kiváncsi leszek a végeredményre, de nyugodtan dobhatsz fel közbünső fázisokról is képes jelentéseket. -
Livio
tag
válasz AirBundy1 #34335 üzenetére
A fém belső azt szvsz javasolt is, hogy megmaradjon a megfelelő árnyékoltsága a házikónak.
Ha tényleg szép, fából készült minőségi munka a cél, az talán tetszeni fog azoknak akiknek már van egy fából készült igényes bútoruk, és megtehetik, hogy ahhoz paszoló PC-t vesznek. Ergo mindenféleképp az igényszerinti gyártást javasolnám. Esetleg fekvő házat is felvennék a repertoárba.
Az más kérdés, hogy hogyan lehet elérni a fizetőképes célközönséget, mert valószínűnek tűnik, hogy nem innen a fórumról jönnek majd a megrendelések. (főleg nem ebből a topicból ) Meg szvsz egy jól összerakott honlap is elkél a sikerhez.
Kiváncsian várjuk a terveket, ha készülnek. -
Livio
tag
válasz [CS]Blade2 #33813 üzenetére
Esetleg próbáld meg megoldani radiális ventivel - mint ami egyes vga-kon is található - akkor alacsonyabb lesz az egész aláépítmény, de persze nagyobb alapterületű.
-
Livio
tag
válasz ViiiiktorOC #33080 üzenetére
Jó lesz az, de tényleg kár az elhúzásért a precíz vágás után.
Szabad tudni, hogy hol vágattad, és hogy mennyibe fáj az ilyesmi úgy viszonyítás képpen? -
Livio
tag
válasz mrterminator #32736 üzenetére
Nekem is tetszik a végeredmény, gratula.
-
Livio
tag
-
Livio
tag
válasz GrooveHero #32023 üzenetére
Jól sejted. Komolyan hülyét kapok ezektől az egyáltalán nem hatékony de a hétvégét elb@szó munkaszombatoktól
-
Livio
tag
válasz macko20 #31932 üzenetére
A linkeden az oszlopos fúró jó ötletnek tűnik, akár abba is be lehetne fogatni a tüskét, úgy biztosan függőlegesen fog mozogni. Esetleg a felső szerszámfélre egy csövet hegeszteni/illeszteni központosan ami megvezethetné a tüskét. Az alkatrész pozícionálását valamilyen beállított ötküztető céldarabbal oldanám meg.
@KillHates: helyt kell hogy adjak a felvetésnek, viszont ha nem fogom össze a lemezt, akkor nem akar majd hullámosodni/deformálódni a kihúzás során? Mondjuk ha véletlen igen, akkor azt lehetne korrigálni az utólagos összeszorítással.
szerk: és meg is előztél[ Szerkesztve ]
-
Livio
tag
válasz szab.tam #31928 üzenetére
Azért csak elkészült, hogyanis képzelném el a perforálót:
magyarázat: a zöld és a sárga téglalapok közé helyezed be a lemezedet amit előre kifúrtál; a két csap illeszti egymáshoz pontosan a két téglalapot; középen mind a két téglalapon van 1-1 furat- az alsó 6,95 a felső 5,95 (furathoz és 0,5 lemezvastagsághoz igazítva); egyedül a tüskét kellene forgácsolni amit átdugsz a furatokon.
használat: összeszorítod a lemezt a két téglatest között majd kézzel áttolod a tüskét.Én legalábbis igy képzeltem el a berendezést, nem valami bonyolult.
Gondolom igencsak túlmagyaráztam, de hát biztos ami biztos. -
Livio
tag
válasz szab.tam #31916 üzenetére
Látom csak eljutottál te is végül a lamellázáshoz a sok hűtőborda után Én is tervezgettem valami hasonló szerszámot de egyenlőre csak fejben. Szóval ha elkészítésre kerülne egy ilyen szerszám, mondjuk 0,5-ös, vagy esetleg változtatható lemezvastagságra, akkor szerintem én is jelentkeznék egyre. (így a hatalmas széria miatt már biztosan járna kedvezmény is )
Ha lesz rá időm és még nem lesz out of date a dolog csinálok valami összeállítást az elképzelésről, nem túl bonyolult berendezés.A perforálás peremének gondolom csak maximális hossza van, rövidebb hengerpalástot biztosan lehet készíteni, ha nagyobbra fúrod elő. Ugyanakkor szerintem olyan hosszú palástot nem enged az anyag, ami kellene egy passzív hűtőborda lamellaközének.
-
Livio
tag
Nem teljesen értem miért kell minden alkalommal megjegyeznie valakinek, ha véletlen egy igényesen kivitelezett cuccot mutatnak be itt a topicban. A cím nem csak a gányolást tartalmazza, viszont a barkácsolás meg elég tágan értelmezhető és persze a megdöbbentő gép is mindenkinek máshol kezdődik. Szóval részemről szívesen látom itt azokat is, akik színvonalasabb produktumokkal állnak itt elő.
@ Cool13: Klassz lesz a házikó! Miből lesz a teteje? Festeni fogod?
-
Livio
tag
válasz imibogyo #31337 üzenetére
Ha megfordítanád a koncepciódat, akkor egyenlőre elférne a lakásban. Magyarán, ha most csak egy olyan keretet/benchmark padot készítesz, aminek a tetejére ha később úgy alakul, akkor rápakolhatod a kívánt radiátorokat. Esetleg azokat tényleg csinálhatnád lehajtható szárnyakként, h néha vízszintesen is állhassanak.
-
Livio
tag
válasz imibogyo #30541 üzenetére
Nekem kifejezetten tetszik a táp elhelyezkedése, maximum annyit változtatnék rajta, h az előlapról szíjja az oxigént, ne pedig bentről. A háttértárakat -akárhány lesz is-, én is inkább valahol lentebb helyeznem el, és akkor klasszul elférne felül a radiátor.
Gondolom 90 fokos tápkábelt akarsz majd használni.sz: itt meg hülye vok, úgy is áll a táp, ahogy mondom
[ Szerkesztve ]
-
Livio
tag
válasz Ricsmex #29944 üzenetére
Valósyínűleg a két 90 fokos irányváltás akkor ellenállást fog jelenteni a levegőnek, hogy jelentősen csökkenni fog a légszállítás. Amennyiben ezt kompenzálni akarod erősebb ventivel, akkor meg ugye majd jön az előbb is említett zaj.
A két doboz magassága egyébként ugye 8cm, szvsz jobban jársz egy vagy kettő 8cm-es ventivel az előlapon hagyományosan beszerelve.Persze a teszt kedvéértnyugodtan készítsd el, kiváncsi vagyok a valós eredményekre is
-
Livio
tag
válasz macko20 #29177 üzenetére
Ezeket láttam, és nem is rossz ötletek. Valamint már én is továbbkombináltam fejben közvetlenül a vapor térbe lógó hp-kal. Gondom csak annyi, h ezeknél erősen limitált a hűtő dönthetősége (értsd: csak függőleges lehet)
És itt jönnek képbe a gyári vapor chamberek, amiknek megfelelő a belső kialakításuk a tetszőleges felhelyezéshez. Illetve amit nem tudom, hogyan lehetne megvalósítani házilag.szerk: itt gratulálok az eddig erőfeszítéseidért a témában, sok hasznos információ/tapasztalat származik belőle
[ Szerkesztve ]
-
Livio
tag
válasz Gyíkac #29156 üzenetére
Erről jut eszembe, vapor chambert nem probalt még gyártani senki? Manapsag ugye az az igazán uptudate cucc. Ahhoz kapcsolodna a tetszoleges számú hp. Mint a Sapphire, vagy a legutóbbi Cooler Master cikkben. Esetleg egy vapor chamber-es hűtést passzívra alakítani/módosítani? (csak némi ötletroham volt gondolatébresztőnek)
-
Livio
tag
válasz TESCO-Zsömle #29060 üzenetére
Így igaz, nekem csak a levegő áramoltatása miatt jutott eszembe ez a remek kis táp. A konstrukció eléggé kikopott manapság a kínálatból.
szerk: (a hasznalhatóbb gyártók kínálatából)
[ Szerkesztve ]
-
Livio
tag
válasz Davidof92 #27782 üzenetére
Azért az én tapasztalataim alapján ha nagyon kell, kideríthető az adott cső típusa. Alaposan át kell bogarászni az elérhető adatlapokat, esetleg a gyártó oldalát is megnézni. A Farnellnél is lehet kapni egyébként.
-
Livio
tag
válasz BullZeye #25829 üzenetére
Sajnos nincs esélyed a 2.0 kábel egyszerű 3.0-ra cserélésére, hiszen a 3.0 szabvány szerint 9 vagy 10 vezeték van, jóval több a 2.0-nal. Továbbá a színén túl a csatlakozó az érintkezők számában is eltér (a vezetékek számának megfelelően). A 3.0 az érintkezők megfelelő kialakításának köszönhetően képes fogadni a 2.0 eszközöket. Továbbá asszem vagy 2x-es áramot tud a 3.0 (900mA?). Javítsatok ki ha valami hülyeség!
-
Livio
tag
És még egy pici részletinfo: a multkor összeszámoltam, 104 db csavar van a házban, plusz a hardverhez szükséges néhány.
-
Livio
tag
Köszönöm a pozitív hozzászólásokat
Néhány válasz
-A versenyt azt kizártnak tartom
-Hát az egyik vinyó az valóban ide-s, a lowcost jegyében született
-A műszer a rendszernyomást mutatja
szerk.
-Igen, rézháló. Ne kérdezd honnan lehet szerezni, csak találtam a garázsban.[ Szerkesztve ]
-
Livio
tag
Sikerült végre befejeznem Scrap-build projectemet. Had osszam meg veletek az eredményt. A stílusa steampunk lett volna. Tudom, hogy sok részletet jobban is ki lehetett volna dolgozni, de szempont volt a minimális anyagi keret is.
Voila![ Szerkesztve ]
-
Livio
tag
válasz szab.tam #25687 üzenetére
Csak egy ötlet (bár nem tudni ugye pontosan, hogy mire is lesznek ezek az alátétek, de ha úgy ahogy gondolom, akkor én így csinálnám):
Előre összeragasztanám a lamellákat és a hézagoló alátéteket szépen sorba pontosan. Vagy esetleg forrasztanám. Majd ezután fúrnám ki szépen pontosan méretre az egészet egyben. Végül ha valószínűleg nem kell soha leszedni a lamellát a hőcsőről, akkor azokat is összeforrasztanám a minél jobb hőátadás érdekében.
...ha úgy van ahogy gondolom -
Livio
tag
válasz blasko92 #24638 üzenetére
Tök jó, hogy valaki említ olyan szerszámot ami nekem is van (Basetech)
De azért én nem vagyok tőle nagyon elájulva. Nem tudom ugyan, hogy mekkor különbségek lehetnek a drágább termékek felé, de ennek kicsit halvány a teljesítménye. Mondjuk nyilván én se vagyok egy profi user. -
Livio
tag
válasz szab.tam #24495 üzenetére
szab.tam olvastam korábbi problémakörödet a 6-os furatról. Esetleg megfontolhatónak tartanám a blokk felmelegítését kb. 100 fokra, neadjisten a hőcső lehűtését is, így biztosabb, szorosabb és jobb hőátadó illeszkedést érhetsz el. Az átfedéseknek persze célszerű volna utánaszámolni.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest