- Úgy fest, hogy NVIDIA Blackwellből lesz Galax HOF VGA is
- Kapja az ívet az új Spider-Manben a DirectStorage, pedig csak teszi a dolgát
- Évek óta ígért funkcióval egészíti ki a DirectX 12-t a Microsoft
- Nem támogatja a Reflexet más cég képgenerálójával az NVIDIA
- GeForce RTX 5080 kártyák kvartettje a Manli szájíze szerint
- Gaming notebook topik
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- OLED TV topic
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Azonnali alaplapos kérdések órája
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
AssAssynn
őstag
Az a baj, hogy a ház elejében nincs is nagyon hová tenni az érzékelőt. Mert azért ott kevés esély van, hogy a beszívott levegő 32 fok lenne...
Ha meg mondjuk betuszkolnám a vrm hűtőbordába az érzékelőt, akkor nem tudom mit csinálna... biztos egyenletesen mozogna. ;DSzerk.1.:
Más: szerinted 12cm-be a Revoltec AirGuard a jobb, vagy a sima F12? Egy webboltban nézem az adataikat (ott összegezve van minden), s a hangot aránylag egyformának írják, viszont az F12-re 74CFM-t írnak, míg a másikra 51-t. Mondjuk ezek nem tudom mennyire igazak, mert sok hibás adatot láttam már. Azért utána nézek, de mintha ezt egyszer már megtettem volna.Szerk. 2.:
TaaT: A videokártyámnak csak a GPU-ján lesz vízhűtéses blokk, szóval a vram-okat, feszültségszabályzókat léggel kellene hűtenem. S nem akarom, hogy megsüljenek. (:[ Szerkesztve ]
"Igen nagy hiábavalóság – mondja a Prédikátor –, minden hiábavalóság!" (Préd 12,8)
-
TaaT
nagyúr
válasz AssAssynn #8195 üzenetére
32fok alatt is van rpm változás csak nem akkora mint felette
a sárga csík vmi más fajta thermal control görbéje lehet...
amúgy én egy ilyen beállítást csináltam volna ennek a ventinek, 500-ról indulna, 32foknál 700-ról kezdene hasítani [link]
[ Szerkesztve ]
Give them hell Ukraine!
-
AssAssynn
őstag
válasz fodor0410 #8190 üzenetére
Köszönöm a leírást!
Az a baj, hogy még nincs előttem, ezért nem látom, hogy ez, hogy is néz ki. Viszont egy gyors kérdés ide. Neten találtam a pro verzióról egy KÉPet. A kérdésem, hogy a sima F12 TC-nek is ilyen hosszú kábelen van a hőérzékelője?
S ha igen, akkor nem tudjátok, hogy milyen hőfokokra milyen hőmérsékleti értékeket állít be?Nem tudom így fejből, hogy hogy kell logout-ot írni. (:
TaaT: Azt hittem, hogy a ventilátor belsejében kell valamit forrasztgatni.
"Igen nagy hiábavalóság – mondja a Prédikátor –, minden hiábavalóság!" (Préd 12,8)
-
fodor0410
tag
válasz AssAssynn #8189 üzenetére
egyszerű, levágod a szenzort, a két kábelről, mind a kettőről eltávolítod a külső szigetelés (a feketét) egy jó 1,5-2 centi hosszan, aztán a két vezeték fémszálait vagy összeforrasztod vagy összesodrod, tudod egymásra illeszted őket ilyen 45 fokos szögben és tekered össze, hogy spirál legyen és betekered szigetelő szalaggal
kb. ennyi, én is bekapcsoltam a gépet és kész pörgött maxon!
ha nem érthető, vagy van még kérdés, akkor írj nyugodtan!
am még télleg újonc vagyok, hogy tudok LOGOUT cikket írni?
-
AssAssynn
őstag
válasz fodor0410 #8188 üzenetére
Gratulálok! Nem akarsz egy logout cikket írni, hogy hogy kell? (:
Ha igen, ha nem, egy részletesebb leírást megköszönnék, ha mutatnál, vagy írnál, hogy mit hogyan kell csinálni pontosan."Igen nagy hiábavalóság – mondja a Prédikátor –, minden hiábavalóság!" (Préd 12,8)
-
-
-
Vhiktor
veterán
Hátulra milyen ventit érdemes venni? 8 vagy 12 centiset?
Illetve melyiknek nagyobb a légszállítása?ISF Kalibrátor. Tv, projektor, monitor KALIBRÁLÁS PROFESSZIONÁLIS szinten Film Stúdióknak is. Spectrophotometer + Colorimeter! Bit perfect minta generátorral(YUV, RGB) tokeleteskep.wixsite.com/kalibralas █Profi tesztelés: youtube.com/c/tokeleteskep █ Klein K10A█Jeti Specbos 2501 hires 2nm
-
AssAssynn
őstag
Remek...
Más: Revoltec AirGuard 14cm - ez milyen?
Illetve a sima AC F12-ről valami vélemény?"Igen nagy hiábavalóság – mondja a Prédikátor –, minden hiábavalóság!" (Préd 12,8)
-
AssAssynn
őstag
fodor0410; TaaT: Köszönöm szépen a válaszokat!
A ház elejébe, s aljába mennének amúgy, s mivel a GPU-n vízhűtés van (csak a GPU-n), ezért kellene, hogy nyomassák a levegőt, hogy a ramok-nak jusson belőle friss.
Szabályzóval lehet őket állítani, vagy ez a hőmérsékletszenzor felülbírálja azt?"Igen nagy hiábavalóság – mondja a Prédikátor –, minden hiábavalóság!" (Préd 12,8)
-
AssAssynn
őstag
Üdv!
Az Arctic Cooling F12 TC 12cm-ről van valakinek véleménye? Mit gondoltok róla?
-
fodor0410
tag
Hogy tudom kiszedni/megszüntetni a termosztátot Arctic F9 TC ventiből?
Szeretném, ha nem csak meleg érzékelésénél kezdene hűteni kb. 1800-2000 RPM-en, hanem folyamatosan.
Valaki tudna segíteni? Esetleg valami videó link?
Előre is köszi!
-
dragon1993
őstag
A héten szeretnék venni egy új gépet.
Egy SHARKOON Vaya gépházat akarok venni.
Egy corei7 gyári venti lesz benne.Az alaplapon a következő csatik vannak.
CPU: 3PIN & 4PIN
CHASISS: 3PIN & 4PIN
POWER: 3PINKét plusz ventit akarok venni a házba:
Ezek közül melyikeket vegyem?
http://ipon.hu/webshop/group/arctic_cooling/407/
és melyiket hova kössem?
Köszönöm a segítséget előre is. -
Asbee
veterán
Sziasztok! Brocken cpu hűtőm ventijét kéne cserélnem mert 1000 rpm felett kicsivel elkezd kattogni. 2000 Ft alatt lehet találni olyat amivel helyettesíteni lehet? Ilyen artic vagy coolink hűtők mennyire jók hozzá? Illetve hangosabb azért ne legyen mint nála. Ilyen a hozzá adott.
-
Zoli54213
aktív tag
Ma próbáltam volna szétszedni, de nem sikerül, már meg is repesztettem a közepét...:S
Úgy veszem, ki a képből, hogy a mágnest kiveszi és pattintja. De ez ahelyett hogy lejött volna, megrepedt....:S Ilyen nincs hogy sehogy nem lehet szétszedni...egyéb ötlet?GigaByte X570 Aorus Elite ::|:: 48GB DDR4 3200Mhz ::|:: AMD Ryzen 7 5800X3D + NZXT Kraken Z63 ::|:: RTX 4080 Phantom 16GB ::|:: Samsung 980 Pro 1TB + 860EVO 1+1+2TB ::|:: Acer XV322QK KV 32" 4K 144hz 10bpc ::|:: Logitech Z906 ::|:: Corsair HX850i
-
AndrewTdi
addikt
Sziasztok!
Igazából ez a negyedik fórum ahova írok a problémámmal kapcsolatban, amelyben a ház ventik is szerepelnek. Hátha innen is akad valami használható ötlet.
Szóval most raktam össze az új gépemet. Z77 Asrock lap, 3770K, 6950.
A jelenség: miután kikapcsolom a gépet, leáll (vinyók offolódnak, billentyűzet kialszik. CPU hűtő megáll), de mind a 3 rendszerhűtő ventillátorom (ami az alaplapra van dugva) forog tovább illetve még a VGA-m gyári hűtője is forog tovább. Ha áramtalanítom a tápot, csak akkor áll meg mindegyik.
Erre van esetleg valkainek ötlete?
BIOS cmos reseten már túl vagyok, nem is találtam erre utaló beállítást sem. -
Zoli54213
aktív tag
válasz blasko92 #8159 üzenetére
Hát megpróbálom a legjobb tudásom szerint megcsinálni, minél egyenletesebben Remélem jó lesz...
GigaByte X570 Aorus Elite ::|:: 48GB DDR4 3200Mhz ::|:: AMD Ryzen 7 5800X3D + NZXT Kraken Z63 ::|:: RTX 4080 Phantom 16GB ::|:: Samsung 980 Pro 1TB + 860EVO 1+1+2TB ::|:: Acer XV322QK KV 32" 4K 144hz 10bpc ::|:: Logitech Z906 ::|:: Corsair HX850i
-
Zoli54213
aktív tag
Nagyon szépen köszönöm! Örök hála! Remélem összejön
GigaByte X570 Aorus Elite ::|:: 48GB DDR4 3200Mhz ::|:: AMD Ryzen 7 5800X3D + NZXT Kraken Z63 ::|:: RTX 4080 Phantom 16GB ::|:: Samsung 980 Pro 1TB + 860EVO 1+1+2TB ::|:: Acer XV322QK KV 32" 4K 144hz 10bpc ::|:: Logitech Z906 ::|:: Corsair HX850i
-
Zoli54213
aktív tag
Hali!
Valaki tudna segíteni hogy hogyan szedjem szét ezt a ventilátort?
Szeretném festeni, olyan célból lenne, de fogalmam sincs hogyan jön szét, eltörni nem akarom.
Előre is köszönöm a választ!GigaByte X570 Aorus Elite ::|:: 48GB DDR4 3200Mhz ::|:: AMD Ryzen 7 5800X3D + NZXT Kraken Z63 ::|:: RTX 4080 Phantom 16GB ::|:: Samsung 980 Pro 1TB + 860EVO 1+1+2TB ::|:: Acer XV322QK KV 32" 4K 144hz 10bpc ::|:: Logitech Z906 ::|:: Corsair HX850i
-
Ringman
nagyúr
hello!
létezik-e 18, 20 vagy 22 cm-es venti, ami
- 5v-on indul
- nagyobb légszállítással rendelkezik, mint a thermalright ty-140
- kb ugyanolyan halk (ha halkabb nem baj)
- nem 6-7kled nem kell, sőt jó, ha nincs
3pin vagy pwm mindegya válaszokat előre is köszönöm
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Azak1el
csendes tag
Sziasztok!
A gépem házába szeretnék venni egy oldalsó hűtőt. Eddig egy Arctic F12 Pro PWM-em volt, de sajnos elromlott, ehelyett szeretnék venni egy olyat, ami esetleg tovább bírja (ez kb. fél évig tartott), és viszonylag olcsó (maximum 5000 Ft, de lehetne kevesebbért is). Valaki tudna segíteni?
-
AssAssynn
őstag
Sziasztok!
Az után érdeklődnék, hogy megtudja-e valaki mondani, hogy a Sharkoon Tauron házban milyenek a gyári ventilátorok?
Illetve örülnék neki, ha leírnátok azt is, hogy kb. milyen ventilátorral lehet egy szintben. Csak, hogy tudjam, hogy mennyiért lehetne olyan szintűeket, vagy attól jobbakat venni."Igen nagy hiábavalóság – mondja a Prédikátor –, minden hiábavalóság!" (Préd 12,8)
-
Dzsosy
senior tag
Üdv!
A CM Centurion 5 II házam tetejére szeretnék tenni egy 14 cm-es ventit, hogy a proci hőjét szívja kifele a gépházból, de nem tudom milyet lenne érdemes.
Fontos, hogy ne legyen fix a fordulatszáma, hanem automatán állítsa azt és persze ez mellett ne legyen hangos..
Az alaplapom .
Tudnátok ajánlani párat? Olyan 3-4000-et szánnék rá.. -
potyi23
senior tag
hi.kersek olyan eros ventillatort a gepembe ami nagyon jol hut ,lehetoleg 120X120 as legyen !
noctuákákat lestem ,e johet mas is ha van jobb toluk... -
Bukmop
tag
válasz pumuklipepe #8148 üzenetére
Azért jutott ez eszembe, mert nekem meg a ASRock-on sys_fan1 4pin, sys_fan2 3pin, és az apróbetűben találtam meg, hogy azok össze vannak kötve - igaz nem bíztam a véletlenre, a 4pinesre dugtam valamennyi ventim .
Azt írtad, "nem pwm-es mint utólag megtudtam" ezt honnan vetted?
Amennyiben a Manuált már átnyálaztad, úgy kérklek ne olvasd tovább amit írok, a legrosszabb felhasználóból indulok ki és az egyértelműt veszem elő!
(Amennyiben ezen már túl vagy, elnézésed kérem!)A manuálban az szerepel, hogy intel PWM képes az alaplap,
Átnéztem a tiédnek is a manuálját, és meg kell jegyeznem, nem bővelkedik leírásban ami a venti csatikat érinti - megjegyzem az enyém sem! -:
(51.oldal) Azt írja a 3pines (voltage controllal) és a 4pines (PWM-mel) is szabályozott (igaz konkrét fordulatok beállítását sehol nem említi).
1.) CPU Smart Fan Control -> Manuálra állít (így válik működővé a PWM.) majd
2.) Slope PWM-nél megadod a hőfokot amitől emelni kezdi a fordulatot (gondolom addig a CPU Smart Fan Control-nál beállított Silent fordulaton meneti).
3.) CPU Smart Fan Mode -> PWM (megadod, hogy PWM ventit használsz, bár azt írják, hogy Autón a lap maga dönti, el, hogy milyen mód a csatlakoztatott venti alapján - kérdés, hogy ha pl. 1 ilyen, 1 olyan is csatlakoztatva van, mit tesz a lap.)
A manuál szerint a Voltage módnál is szabályozza a PWM-es ventit - gondolom a 4pines csatin -, de lehet gond, mivel nem egyezik az intel PWM meghatározással, a PWM módban viszont előfordulhat, hogy nem eredményesen szabályozza a ventit...ez azért ilyen "nesze semmi fogd meg jól"-nak hangzik!érdemes lenne megnézni, hogy a fenti beállítások mellett üresjáratban és használva változik-e egyáltalán a fordulat, és ha igen mennyit, mind 3pines ventivel voltage control mellett, mint 4pin ventivel PWM-el, kombinálva ezeket CPU_fan és sys_fan csatikon.
(lehet, hogy csak CPU 3pin és 4pin csatira érvényes a kontrol?!, vagy lehet, hogy a cpu fan control alapján állítja a sys fanokat is?!)
(ha a cpu fan csatik bármelyikén szabályoz és máshol nem, lehet venni olyan ventiket, amik sorba köthetők, hogy egy jel alapján többet is szabályoztathass.)
Nem irigyellek, mire ennek a végére érsz...ha a végére érsz...unni fogod!Próba cseresznye, hátha ér valamit, hogy koptatom a billentyűzetem!
"Doing more than the minimum work is my deffinition of failing!"
-
pumuklipepe
csendes tag
a sys_fan1 egy normál 3pin-es venti csatlakozó. azzal nincs is semmi gond, ha rákötök egy normál ventit akkor pörgeti x fordulattal és kijelzi a bios-ban, hogy mennyi a fordulat.
a bios-ban nem tudom aktívvá illetve passzívvá tenni sem a sys_fan1-es sem a sys_fan2-t mert nem lehet állítani, csak kijelzi, hogy éppen mennyivel pörög.a gondom annyi, hogy a sys_fan2 egy 4pin-es aljzat, és én azt hittem, hogy sima pwm-es.
de nem pwm-es mint utólag megtudtam, csak azt nem tuom, hogy akkor mire való, meg ha szabályozható, akkor mi alapján lehet szabályozni, vagy mi alapján van szabályozva.
azért köszi. -
Bukmop
tag
válasz pumuklipepe #8140 üzenetére
Nem lehet, hogy ha a sys_fan2 aktív a biosban, akkor a sys_fan1 vezérlését kapja, ezért van a reverse szál?
"Doing more than the minimum work is my deffinition of failing!"
-
Bohir
tag
Üdv!
Házamba akarok rakni PWM ventilátort.
Arctic F12 PWM-en gondolkodom.
Van esetleg hasonló árban ennél jobb választás vagy megfelelő lesz?[ Szerkesztve ]
-
Vasinger!
nagyúr
válasz pumuklipepe #8143 üzenetére
Az a baj, hogy ezekbe az új lapokba már valami más fajta vezérlés van, nem sima PWM. Esetleg írd be a lapod topikjába, ebben a topikban inkább ventilátorokban tudunk segíteni.
-
pumuklipepe
csendes tag
akkor senkinek semmi ötlete, hogy mire való a sys_fan2 a Gigabyte alaplapokon?
köszi. -
andrade
senior tag
válasz magedla #8141 üzenetére
Én 120mm Revoltec Airguardot használok az FSP Hexaban csréltem a szabályzója annak 6,5V-on kezd és azon már szépen forog a venti ami 7V kezdésre van írva de az nem jelenti hogy alacsonyabb fordulaton egyáltalán nem megy! A másik meg hogy 4-5V-on mennyi ereje lehet egy 12V-os ventillátornak? Szinte semmi!Erő nélkül meg nincs levegőszállítás!
[ Szerkesztve ]
-
magedla
tag
válasz andrade #8133 üzenetére
Köszönöm a segítséget, azt hiszem, hogy maradok a 3pin-es ventilátoroknál, ha már itt van a jó kis szabályzó a gépemben. Tegnap egyébként beszéltem a PcGear-rel egérpad és venti ügyben, ők azt mondták, hogy sok PWM ventilátornak lett morgó hangja a feszültségvezérléstől. Nos, ezt mindenképpen el szeretném kerülni.
Egyelőre erre hajlok leginkább: Noiseblocker BlackSilent Pro PK2 140mm, de jó lenne meghallgatni egy általad is javasolt költséghatékony Revoltec AirGuard-ot, mert azért jelentős árkülönbség van köztük. A kettő között van érdemi különbség zajban és szabályozhatóságban? (Mintha azt olvastam volna, hogy az AirGuard gyári spec szerint 9-12V között üzemel. Az egyik tesztben mondjuk 7V-ig tudták levinni.)
True victory is victory over oneself
-
pumuklipepe
csendes tag
válasz Vasinger! #8139 üzenetére
GA-P67-DS3-B3
működni működik, csak 600Rpm-mel megy.
BIOS-ban csak jelzi, hogy mennyi a fordulatszáma a sys_fan2-nek, de semmilyen beállítást nem enged. (világos szürke, és nem módosítható)
az alaplap füzetébe le van írva a csatik lábkiosztása, és ennek a sys_fan2-nek más mint a CPU_fan-nak.
a Speed Controll láb helyén itt Reserve szerepel -
Vasinger!
nagyúr
válasz pumuklipepe #8138 üzenetére
Ha 4 pines, akkor PWM-es. Attól, hogy rádugod még nem fog működni, azt be kell kapcsolni a BIOS-ban, hogy vezérelje.
Mi a lapod típusa? -
pumuklipepe
csendes tag
Sziasztok!
Felhomályosítana valaki, hogy a sys_fan2 mire is való?
4 pin-es ventilátor aljzat de nem PWM-es! akkor mire is való?
rákötöttem egy pwm-es ventit és állandó 600 Rmp-vel megy :S
Gigabyte alaplapom van.
Válaszokat előre is köszi.
üdv. -
andrade
senior tag
válasz magedla #8132 üzenetére
Már leírtam a PWM-es szabályzónál a 12V nincs levéve mint a feszültségszabábályozottnál és nem kaphatja meg a PWM vezérlőjelet se ezért teljes fordulaton forog.nem lehet levenni a fordulatot.Nemcsak a vezeték nincs meg de az elektronika se ami a váltakozó jelet adja.
A Revoltec Airguard jó szállítású és halk ventillátor[ Szerkesztve ]
-
magedla
tag
válasz andrade #8130 üzenetére
Ehhez kapcsolódóan megkérdezhetem, hogy akkor mi történik, ha PWM-es ventilátort kötök egy 3pin-es csatlakozókkal rendelkező szabályzóra? (Konkrétan: Lamptron FC5V2 és Thermalright TY-140 esetében) Lenne így lehetőségem a fordulatszám csökkentésére?
A korábban feltett kérdésekre eddig még nem érkezett válasz, így folytattam a kutakodást.
A TY-140-ek 140-es helyre való rögzítésére a következő megoldást találtam:
- A Noctua NF-P14 FLX-hez adnak egy ilyen adaptert, ami éppen a fent vázolt problémát hivatott megoldani, azaz a 120-as ventilátorhelyekkel rendelkező fan-t a 140-es helyekhez lehet rögzíteni. Így néz ki: fém adapter, teljes bundle. Ilyet vajon lehet kapni Noctua-éknál külön?
- Az általam keresett lapos, fémből készült átalakítóra egyetlen példát találtam, a Koolance gyárt ilyet. Azon túl, hogy a 12 dolláros ár elég borsos, ezeket főleg radiátorokhoz javasolják használni. Nem mellesleg nem ehet beszerezni Magyarországon.Ami pedig a TY-140 ventilátor alternatíváit illeti, ezeket találtam teljesítmény és zaj terén megfelelőnek, természetesen LED-ek nélkül:
- Scythe Slip Stream 140 - SM1425SL12H - 2650 Ft: Itt a 120-as rögzítőhelyek sajnos továbbra is gondot jelentenének. Ez a típus 1700 rpm-en üzemel, amiről a tesztek szerint jól lassítható. 1000 rpm-ig halknak mondható, de 800 rpm-en is elegendő levegőt szállít. Van 800 és 1200 rpm-es verziója is ugyanennyiért. A csúszócsapágy és az alacsony, 20000 órás MTBF viszont elbizonytalanított.
- Thermalright X-Silent 140 - ha jól láttam, sajnos már nem elérhető itt Magyarországon, sőt a Newegg-nél is Deactivated - amúgy 10-12 dollár volt: Ez lehetett volna az egyik legjobb választás. Az xbitlabs tesztjének (kicsit outdated - 2009) egyik győztese, csendes és sok levegőt szállít. Folyadékcsapágyas, 50000 óra MTBF. Kapható ez még valahol?
- Prolimatech Vortex 14 Blue - 3100 Ft: Sajnos ez is csúszócsapágyas, az MTBF-re nem találtam adatot. 3pin-es 140-es rögzítőhelyekkel. Többen ajánlották, elgondolkodtató.
- Bitfenix Spectre Pro All Black 140mm - 4000 Ft: 3 pin-es csatlakozó, 140-es rögzítőhelyek, több "fog test" szerint a Silverstone AP121-hez hasonlóan koncentrált légoszlopot képez. Folyadékcsapágyas és elvileg a hangja is elég visszafogott (MTBF-et nem találtam, de az FDB miatt jobban kellene bírnia a csúszócsapágyasnál).
- Be Quiet Shadow Wings T14025-MR-2 - 4100 Ft: 2 év gar és 4700 Ft: 3 év gar: Rifle bearing, ami elvileg = FDB, 200.000 óra MTBF, wow. 3 pin, 140-es rögzítés, no LED. Kevés tesztet találtam, de azokban jó véleménnyel voltak róla. A honlap pedig talán a leginformatívabb, amit mostanában láttam, hands down, Be Quiet!
- Noiseblocker BlackSilent Pro PK2 140mm - 4300 Ft / 6 év garancia!!: Itt nagyjából minden stimmel, 3-pin, 140mm, 1200 rpm-ről jól lassítható. HD bearing, 140.000 óra MTBF. Nagyon gazdag bundle jár hozzá, van itt harisnyázott rövid és hosszú (20 és 50 cm) kábeltől kezdve, gumikereten keresztül a rezgéselnyelő szilikon pöckökig minden.És akkor még ott van a sok, ezeknél is drágább 140 mm-es ventilátor, mint a Noctua NF-P14 FLX (7600 Ft), PHANTEKS PH-F140TS (7000 Ft), NZXT FX-140LB Enthusiast Performance (5500 Ft), Be Quiet! Fan Silent Wings 2 (6500 Ft), de tekintve, hogy hármat szeretnék venni és csak házventilátornak tervezem használni őket, ezek már tényleg kívül esnek a kategórián, amiben kutakodok.
Esetleg az olcsó modellek közül Revoltec AirGuard 140 (1400 Ft)?
Ha valakit egyébként érdekelnek további típusok, itt elég jól összeszedték a 140mm-es kínálatot 2011 vége felé.Az lenne a kérdésem, hogy tudjátok-e javasolni bármelyiket a fent említettek közül vagy van jobb alternatíva a piacon? Esetleg maradjak az eredetileg kinézett TY-140-eknél 1700 Ft-os ár mellett és fabrikáljak magam valamilyen rögzítést?
Egyet a ház elejébe tennék, hogy friss levegőt szívjon be kintről, kettőt pedig felülre, vízszintesen. A háromnak persze nem muszáj azonos típusúnak lennie, a lényeg az lenne, hogy ha lehet, összességében halkabbak legyenek a gyári Lian Li ventilátoroknál és ne világítsanak.Köszi előre is!
-
andrade
senior tag
Van olyan venti ami feszültségállítással szabályoz fordulatot csökkenti a feszt csökken a fordulat.A PWM vezérlésnél a 12V-ot állandóan kapja ezért a nem PWM-es állandó fordulaton forog a beadott fordulatvezérlő jelet meg a nem PWM-es nem tudja használni, mert ahhoz nincs elektronika benne.A 3 pines nem lehet PWM-es!
[ Szerkesztve ]
-
Bohir
tag
Ha az alaplapi PWM-es csatlakozóra (rendszerhűtő) nem PWM-es ventilátort rakok akkor azt nem fogja rendesen vezérelni ugye?
Van rajta egy 3 pines csatlakozóval rendelkező zalman ami állandó fordulaton megy, és nem tudom hogy ez BIOS hiba, vagy azért van mert nem PWM-es a venti.
[ Szerkesztve ]
-
Speeedfire
félisten
Ide írok inkább, itt talán pörgősebb a topic.
Keresek ventit, de elég macerás, minden egyes gyártó oldalát meglesni. Valahol csak annyi van, hogy x cm-es és x dB hangos.
A tápomban akarom kicserélni, de eddig elég kevés ventit találtam ami jó lenne.
4-5V-ról induljon, 12V-on adjon le 88CFM/150m3/h és lehetőleg ne legyen 30dB-nél hangosabb.
12cm a legjobb, de ha van nagyon halk 14cm-es is akkor az is jöhet. Valahogy belerakom a tápba.Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
Boogie33
senior tag
Hali. Erre valaki ?
"Gyerekek,ne legyetek már ilyen közönyösek"
-
TaaT
nagyúr
válasz default. #8123 üzenetére
érdemes használtat venni, a bordán nincs mi elromoljon (rendeltetésszerű használat mellett), a gyári ventiket meg kicsi pénzből le lehet cserélni...
5000ft alatt nem találtam olyan új hűtőt amit nyugodt szívvel tudnék ajánlani...
ellenben 5500 körül van az arctic freezer 7 és a CM TX3 amik tuti jók lennének alap órajelen
Give them hell Ukraine!
-
Vasinger!
nagyúr
válasz default. #8123 üzenetére
Szerintem érdemes, mert igazából magába a bordába nem tud mi elhasználódni igazán, a ventilátorok meg nem szoktak hamar elromlani és az cserélhető is jobbra ha kell. Én Cooler Master Hyper TX3 -at vennék, bár ez kicsit drágább 4-4.5k használtan kb. de megéri, mert tényleg jó.
Esetleg TX2, ha még kapni vagy EKL narancssárga hűtő.
Egyébként erre van külön topik is katt
[ Szerkesztve ]
-
default.
őstag
Sziasztok!
Egyszerű kérdés :Jelenleg egy Athlon II X2 240-em van (3,2 GHz-re húzva) egy Arctic Alpine 64 GT Pro hűtéssel. Szeretném lecserélni a procit egy Athlon II X4 650-re.
Elég lesz neki a jelenlegi hűtésem ?köszi!
[ Szerkesztve ]
-
domesz
aktív tag
Hello!
Adott egy Aerocool Gatewatch 2.
Mindent bekötöttem ahogy kell.
De valamiért mindenképpen AUTO-n szabályozza a ventiket.
Átállítom hogy ne AUTO-n legyen majd beállítom a kívánt RPM-et és azután visszaáll és automatikusan szabályozza továbbÖtlet?
köszi
üdv.: Domeszdomesz felhasználónak 121 pozitív értékelése van a fórumon!
-
magedla
tag
Sziasztok Urak!
Tervezem, hogy lecserélem a Lancool K62-es házamhoz gyárilag kapott Lian Li 140mm-es ventilátorokat (2 db felül, 1 db elöl). Légszállítás terén ugyan tökéletesen megfelelnek nekem és nem is zajonganak vagy rezonálnak, de éjszaka párom nem szívleli a LED-eket.
Nagyon megtetszett a Thermalright TY-140-es ventilátora, sok jót olvastam róla és az ára is elég kedvező. Utánajártam, hogy milyen nehézségekbe ütköznék:
- A méret ugyan nem a szabvány 140*140*25, hanem annál valamivel nagyobb, de szerencsére mindhárom esetében elegendő hely áll majd rendelkezésre.
- Problémás lehet a csatlakozó kérdése, mivel a venti PWM-es, míg a fan controllerem 3-pin-es csatlakozókkal rendelkezik. A Thermalright oldala szerint a csatlakozás megoldható (pirossal szedett rész), de 1300 rpm-en fog majd pörögni a venti. Ez vajon csak az alaplapi, nem szabályozható 3 pin-es CHA/PWR header-ekre vonatkozik, vagy egy ventilátor szabályozó esetében is igaz?
- A rögzítés kérdése a legaggasztóbb. Mivel a TY-140 120mm-es ventilátoroknak megfelelő rögzítőhelyekkel rendelkezik, a házam 140-es kialakítású helyeihez nem fog illeszkedni. Sajnos ott, ahol a 120-as helyek lennének, nincsen lemez/anyag, amibe fabrikálhatnék furatokat a csavaroknak. Gondolkodtam adapterekben is, de azokból sajnos nem találtam lapos kivitelt, a tölcsér formájú pedig nem férne el. Nem tudtok esetleg valamilyen fémből készült, 140*140-es lapos adapterről, amire fel vannak fúrva a 140-es és a 120-as rögzítőhelyek is? Így tudnám használni a gumibakos Lian Li csavarokat, amiket úgy szeretek.
- Mi a véleményetek arról, ha megpróbálnék két darab TY-140-et egy PWM-es elosztóra kötni, majd azt a 3 pin-es csatlakozókkal rendelkező Lamptron FC5V2-esemmel vezérelni? Esetleg ugyanezzel a megoldással kettőt az alaplapi PWN kivezetésre kötni?Ha a fentiekre lenne ötletetek, javaslatotok, azt szívesen venném. Ha pedig tudnátok mondani esetleg olyan nem LED-es140mm-es ventilátort, aminek normál 140mm-es rögzítése, 3 pin-es csatlakozása van és ajánlott vétel (halk és házventilátorként elegendő a légszállítása), azért külön hálás lennék.
[ Szerkesztve ]
-
TaaT
nagyúr
válasz sensejke #8106 üzenetére
Én is először hagytam hogy haver kísérletezzen, 3 vagy 4 tápba rakott Swif2 ventit... mondjuk egyik sem túl erős (max 600W) vagy éppen melegedős (min 80plus) fajta
És mivel azok gond nélkül működnek, így a VX450-ben is kicseréltem a ventit, nem kicsit lett halkabb idle...
Load terhelésnél nem tudom milyen a hangja mert nincs hozzá konfigom
Give them hell Ukraine!
-
Boogie33
senior tag
Hali. Segítsetek légyszi . Kellene nekem a lehető leg halkabb venti egy Noctua NH-U 12P-SE2-re szeretném tenni , lehetőleg PWM-es . 1 DB ventilátort akarok rá tenni úgy hogy valami komoly légszállítás is kellene , most egy Brockenről van rajta a venti de ez hangos a többihez képest .
Köszi-"Gyerekek,ne legyetek már ilyen közönyösek"
-
Drizzt
nagyúr
Téves...
[ Szerkesztve ]
I am having fun staying poor.
-
Drizzt
nagyúr
Nézem ezt a SWIF2-t. Ezt a ház oldalához oda tudom rögzíteni a saját tartozékaival?
Ilyen a ház oldala:
[link]I am having fun staying poor.
-
Drizzt
nagyúr
Látom épp téma volt nemrégiben az Aeroengine 2. Nekem is ilyen házam van, s most szeretnék a levegőáramlásán változtatni eléggé. Az ok eléggé egyszerű: vettem egy videokarit, ami kikapcsolt házventiknél fel tud jelentősen hangosodni, mert nem fújja ki a levegőt a házból. Bekapcsolt házventiket pedig főleg idle-re eléggé erősnek találom. Szeretnék csndes, jól szellőző házat faragni.
Kérdések:
1. Gondolkodok szabályozó vételén, 3 ventit tudna szabályozni. Az elsőt, meg a hátsó szabályoznám vele. Mivel szeretnék csökkenteni a hangszinten, de a levegőáramláson nem, így kellene talán egy oldalsó venti is. Az alsó lehetőségre gondoltam egy 12-est, így pont a kártyától tóldna szívni, vagy rá fújni attól függően, hogy mit érdemesebb.
2. Mit lenne érdemes venni tehát 12 centis oldalsó ventinek? Elsődleges a zaj, másodlagos a levegőszállítás, pénz nem annyira fontos, de azért mondjuk egy ventire 5 ezrest nem adnék ki, legyen tehát kevesebb.
3. Az első venti cserélhető? 14 centis az? A kék led elől a venti része, vagy a házé? Hogyan lehet az első ventit cserélni? A ház elejét lehet kipattintani a 3-3 műanyag pöcökkel, s utána a 3.5-s helyeket kicsavarozva hozzáférhető lesz?Féloff a hozzászólás, de mégiscsak a második pont miatt ide szánom.
Lehet esetleg jobban jövök ki, ha veszek egy új Pc-házat 20K környékén?
[ Szerkesztve ]
I am having fun staying poor.
-
xtevo
őstag
válasz tilinko70 #8103 üzenetére
Meggondolom még párszor, hogy mennyire járnék jól az fix. Az a probléma, hogy a ház igencsak lekorlátoz max 154mm-t enged csak cpu hútőnek. Így a nagybordás hűtők kiesnek, de most lehet találtam egy jó alternatívát: Gelid Tranquillo info ez 153mm magas!
Lehet mégiscsak jobb lenne elöl 2x120mm, mint az 1x140mm ?
Ha 2x Coolink SWIF 2 1200 az tud 60,4 m3/h vagyis durván 120 m3/h (2x 8,5dB)
Ha 1x Thermalright TY-140 az tud 47,4-124 m3 / h (1x 17-21dB)Bocsi nem vagyok könnyű eset!
[ Szerkesztve ]
-
tilinko70
csendes tag
attól függ mekorra bordára gondolsz passzívan.én pl használtam ninja 3-at,ninja 2-őt,mugent-is passzívan i5 2500-on.és elvitte simán jó ház szellőzéssel.cm 690II advanced házban,elöl 14 cm,fölül 14 cm, hatul 12 cm ventivel,amik 800rpm-en jártak.de szerintem a te házadban , ami nem ennyire szellős,lehet hogy nem lenne elég a passzív borda. de meg lehet próbálni,az a lényeg hogy olyan borda kell aminek a lamellái ritkák legyenek,hogy a ház ventikkel létrehozott lassú légáram is át tudjon rajta menni. pl a ninják ilyenek.de ha pl egy ilyesmi bordára ráraksz egy ac f12 tc-t,ami 400rpm-en pörög,ugyan olyan csendes mint a passzív borda .ezeket a zajokat már simán túlveri a táp,vagy a vinyó hangja.
üdv. tilinko70@citromail.hu
Új hozzászólás Aktív témák
- Politika
- Már tudjuk, hogy mikortól lesz elérhető a Detroit Become Human magyar szinkronja
- Gaming notebook topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Okos Otthon / Smart Home
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest