- Projektor topic
- DUNE médialejátszók topicja
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Milyen egeret válasszak?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Gaming notebook topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Attila0
őstag
válasz
amator1985 #2397 üzenetére
Ahogy nézem neked a hangszóró mellé egy RCA-RCA, tehát mindkét végén piros-fehér dugójú kábel fog kelleni.
-
amator1985
újonc
Ezek a be- és kimenetek vannak a TV-n.
-
Attila0
őstag
válasz
amator1985 #2392 üzenetére
"A TV-n viszont jobb és bal kimenet is van, ez nem jelent gondot, ha csak 1 csatlakozós a hangszóró?"
Tudnál feltenni képet a tévéd hátuljáról, hogy lássuk miről is van szó?
-
Primary92
senior tag
válasz
amator1985 #2385 üzenetére
Genius sp-hf 1250
Nem tudom, hogy lehet-e kapni, de régen olcsóért elég jó volt. -
amator1985
újonc
Pl. erről mi a véleményetek? Tudom ez USB-s, de elvileg meg tudom majd oldani, hogy egy TV-n kívüli USB-be csatlakoztassam. https://www.bestmarkt.hu/media-tech-soundbar-mt3173-20-hangfal-p721553?utm_source=arukereso.hu&utm_medium=shopping-campaign&utm_campaign=arukereso_shopping-click
A TV-n viszont jobb és bal kimenet is van, ez nem jelent gondot, ha csak 1 csatlakozós a hangszóró?
-
Attila0
őstag
válasz
.
-
válasz
Az egyik nyaralónkban egy ehhez hasonló kis szett van rákötve a régebbi típusú TV-re, amin van analóg 3.5 jack kimenet.
GENIUS SW-2.1 300X 2.1 HANGSZÓRÓ FEKETE -
válasz
amator1985 #2383 üzenetére
Régi TV-ken általában van 3.5-ös jack kimenet, oda mehet bármi, akár erősítő + hangsugárzók, de akár egy PC speaker is.
-
amator1985
újonc
Üdv!
Valaki tudna abban segíteni, hogy egy 2007-es plazma TV-hez, amin nincs USB foglalat, milyen hangszórót lehetne csatlakoztatni? Sajnos a beépített hangszórók már nagyon recsegnek, viszont a TV még működőképes. Egy átlagos TV-s hangzást szeretnék elérni, nincs szükség semmi extra nagy hangerőre.
Ha valaki tudna ebben segíteni, akkor azt előre is köszönöm. -
tylerddd
veterán
Üdv! Adott egy egyszerű mobil hangfal, két mikrofonnal, beépített zenelejátszóval, ilyen-olyan bemenetekkel. Létezik-e, hogy ezekhez a mikrofonokhoz vevőegységet szerezzek be, amit keverőhöz tudnék kötni? Alap egyszerű rendezvényhangosításhoz, rövid beszédhez/műsorhoz, ahol a vezetékes mikrofon macerás. Köszönöm!
-
gxyb
aktív tag
Sziasztok!
ALTO MISTRAL 600 Végfokhoz milyen fullrange hangfalpár illene? Otthoni zenehallgstásra néha házibulira lenne használva. Mélyláda nem lesz később sem így gondolom legalább 30-as mélysugárzóval szereltek között kellene nézelődni.
Leginkább használt termék érdekelne mivel a végfokot is használtan vettem.
Köszönöm -
Primary92
senior tag
Sziasztok!
A Biamp Nexia processzorok házimozis/otthoni zenehallgatós célokat megugranak? Elvileg 24bit 48 kHz-es feldolgozást tud.
-
wolfman
veterán
Sziasztok!
Kollégának behalt alaplapon a hangkártyája és kellene helyette valami bármi más hangkeltő alkalmatosság.1.: ha az a jelenség, hogy minden rendben települ a kártyához, hibát sem ír ki a windows, nincsdriver hiba, egyszerűen csak hang nincs, az meghibásodás lehet, vagy lehetséges "csak" windows hiba?
2.: Helyette mit ajánlotok, ha már nem jó? 15eFt a limit. Ezeket néztem ki, de elfogadok más ajánlatokat is. Sztereo erősítőre lenne kötve.
1: Eladó ASUS Xonar U5 - HardverApró (hardverapro.hu)
2: Creative SB X-Fi SB1095 5.1 külső hangkártya USB - HardverApró (hardverapro.hu)
3: Sharkoon Gaming DAC Pro S V2 (garanciás, ingyen posta) - HardverApró (hardverapro.hu)
4: Usb dac eladó - Kincsesbánya, Fejér (jofogas.hu) -
válasz
Flowtation #2374 üzenetére
Aktív hangsugárzók, és PA rendszerek esetén ez normális jelenség.
-
Flowtation
őstag
Utána néztem, valóban ez a hissing jelenség van, viszont erősítéstől független, jelforrás nélkül is jelen van, viszont nem változik a potméterek állításakor sem. Most kipróbáltuk szünetmentes konnektorból is, ugyanúgy jelen van, sőt, amikor a két hangfal össze volt kötve (csak link) akkor némi búgást véltem felfedezni. Viszont ezzel egy időben ment az erősítő ventilátora is, szóval lehet, hogy attól volt?
Engem nem zavar a dolog, szerintem ennek bele kellene férnie (ilyen árban gondolom), de pont annak nem fog tetszeni aki az egészet rendeltette/fizette. -
válasz
Flowtation #2372 üzenetére
PA rendszerekre általánosságban ez a jellemző, amennyiben alapzaj alatt erősítéstől függő "súgást" (hiss) értünk, sok gyártó a paraméterek között meg is adja ennek normál mértékét, ehhez hasonló formában: Self-generated noise - ≤5 dB SPL.
Ha búgást értesz alapzaj alatt, akkor annak érdemes utánajárni, jelszintű bemenet nélkül hálózati földhurok okozhatja.
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Ma érkezett meg a céghez két db DB technologies kl-12 aktiv hangfal. Azt szeretném kérdezni, hogy ezeknél (mint Db tech és aktiv hangfal) normális az alapzaj? Már akkor jelentkezik ha bekapcsolom és semmilyen kábeles összeköttetés nincs.
Céges rendezvényre, teremben, illetve valszeg kint is lesz/lenne használva.
De ha nem normális jelenség, akkor inkább visszaküldenénk.
Köszi előre is! -
TurboGamer
csendes tag
Szia!
Attól függ, milyen setupot szeretne ismerősöd.
Valaki az aktív, valaki a passzív rendszert részesíti előnyben.
Ugye az aktív rendszer lényege az, hogy a végfok és az előfok be van építve a hangfalba, tehát nem kell pluszba venni ezeket. Ezeknek az ára elég borsos, ami jól is szól. Erre a területre sokkal jobban ajánlom az aktív rendszert a hordozhatóság, a kényelem, az egyszerűség miatt.
Aktív rendszer:
Amit tudok ajánlani, mint aktív hangfal, az az RCF ART 912-A, vagy az RCF ART 915-A. Elég dinamikus és szép hangjuk van (hála a DSP-nek), megállják a helyüket önmagukban is szub nélkül, persze az általad említett felhasználási területre (a 915-ös dinamikusabb).
Esetleg még az Electro Voice ELX112P vagy ELX115P, dB Technologies OPERA 12 vagy OPERA 15. Még mindig középkategóriáról beszélünk.
Akad olyan is, mikor a zenész kér egy kicsit több "dinamikát", ezt csak mélynyomóval lehet elérni. Ha már RCF-nél tartunk, akkor szóba jöhet a SUB 702-AS II, SUB 705-AS II, vagy éppen a SUB 905-AS II, de ez már elég nagy dög, és az ára is elég félelmetes. Ugyanígy szét lehet nézni pl. az EV, dB, Dynacord termékpalettáján.
Topokból érdemes párban venni, hogy meglegyen a sztereóhangzás. Szub ízlés kérdése, az úgyis mono.
Monitor hangfalból szerintem bőven elég 1 db is. Én azt ajánlom, hogy ha a fentiek közül választ (kivéve a dB-t), akkor erre a területre is ugyanazt a darabot válassza, mert ezek az aktív ládák dönthetőek, tehát "monitor hangfalat tudsz belőlük csinálni".
Szintik terén sokat nem ismerek, csak a Korgokat valamennyire, ajánlom a PA 50-et, PA 500-at, PA 600-at, PA 800-at. De a Yamahák közt is szét lehet nézni.
Ugye ehhez illene egy keverő is. Ajánlott márkák: Soundcraft, Dynacord, Yamaha, Midas, Roland, Tascam, stb. És persze nem árt olyan deszkát venni, ami tud kezelni monitor hangfalat.
És ámbár kábel nélkül nincs élet, kelleni fognak azok is, amivel összekötöd a keverőt és a hangfalakat (XLR-XLR), valamint a keverőt és a szintit (6,3 Jack - 6,3 Jack).
Ezeken alul én nem vennék semmit, bár lehet én vagyok "vájtfülű", de szerintem ilyen területre elég fontos, hogy szép, tiszta hang jöjjön ki a hangszórókból, már amennyire lehetséges.
-
tylerddd
veterán
Üdv! XLR kábel és mikrofon esetén mi az "egészséges" kábelhossz? Épülethangosításban használatos 100V-os erősítőhöz kellene. Esetleg hasonló kategóriás wireless megoldással érdemes-e próbálkozni? A távolság ca. 20-25m lenne, elvileg akadálymentes "rálátás" egy folyosón. Köszönöm!
-
Petyás
tag
válasz
MineFox54 #2366 üzenetére
Digit pultot én is ajánlom, nekem egy ősrégi van, de akkor is előnyösebb, mint egy analóg.
De: az analóg pultot az is érti, aki csak ránéz, mert minden ott van szem előtt és fel is van iratozva, a digithez szerintem kell egy alap ismeret, hogy mi az, amit megtalálhatsz benne és mire lehet szükséged. Ha kicsit is értő személyzet fogja használni, akkor digitális pult. -
MineFox54
őstag
-
Petyás
tag
válasz
hawrlantb #2364 üzenetére
Én annyira nem vagyok képben, de azért szerintem ezen az árszinten tényleg csak kicsit kell lejjebb adni a minőségből - ahogy írtad - és nem lesz hatalmas minőségromlás - ahogy írtad.
Ami segítség lehet a tapasztaltabbak számára, hogy mekkora helyen kell ezt megszólaltatni, mennyi embernek.
Ha gyakran kell cipelni, akkor a súly sem elhanyagolható paraméter.
Ha még lesz rajta fejlesztve, akkor azt is jó tudni, hogy mi várható még. -
hawrlantb
tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni a hozzáértőktől egy alap hangrendszer összeállításában.
Úgy néz ki a sztori, hogy egy komplex, rendezvényekre (esküvő, kis zenekarok, rendezvények, bulik stb.) megfelelő hangrendszert szeretnénk összerakni. Ez az első kör még nem terjed ki minden részre (monitorállás, profi mikrofonok stb.) Mivel pályázathoz kapcsolódik vannak bizonyos megkötések is, ezeket lentebb részletezem. Volt egy eredeti koncepció kb. 1-1,5 évvel ezelőtt de az árak alakulása miatt kicsit lentebb kell adnunk a minőségből sajnos.Szóval a most beszerzendő komponensek specifikációval a következők:
2 db aktív hangsugárzó (min. 800W/db)
2 db tok a hangsugárzóhoz
2 db mélysugárzó (min. 1200W/db)
2 db tok a hangsugárzóhoz
1 db keverőpult (min. 6 csatorna)
4 db 10 m hosszú XLR
2 db szatellit cső
1 db mikrofonszett
Eredetileg így nézett ki az összeállítás:
2 db QSC KW122 + tok
2 db QSC KS118 + tok
1 db Yamaha MG16 XU
1 db Sennheiser XSV 1-835 Dual-A
+ kábelek, szatellit csövekA keret amibe bele kéne férni: kb. bruttó 2,5 - 2,8 MFt
Kérlek, hogy segítsetek mivel tudnám a fenti eszközöket kiváltani úgy, hogy hatalmas minőségromláshoz ne vezessen. Ha már abban segítetek, hogy milyen márka (Yamaha, EV, HK, RCF .... ?) irányába mozduljak el, az is nagy segítség lenne.
Előre is köszönöm mindenkinek!(Ha véletlen offtopic akkor légyszi irányítsatok a megfelelő helyre)
-
conexke
tag
Sziasztok egyik ismerosomnek kell keresnem usb hosszabitot dj pulthoz enne van valai elvárása vagy egy mezei hosszabito is jó?
Közönöm a helpet
-
AIex
tag
Sziasztok !
Remélem a jó topikba írok....
Ismerősnek szeretnék segíteni,
Élő zenéhez (inkább zenei alapra való éneklés) keresne felszerelést,
Amiket keres :
Hangszóró
Szintetizátor (szerintem workstation-t, mivel erről szeretné a zenei alapot lejátszani)
Stage monitorNagyjából középkategória lenne az elvárás,
Mikrofonja, állványa van, Shure márka, ha esetleg pontos típus számít, megtudom kérdezni.
A helység, ahol zenélne, zárt, 120m2, 3M-es belmagasság, 60-70 fő befogadó képesség.
Előre is köszönöm, ha valaki tudna segíteni !
-
tylerddd
veterán
Érdekes, hogy 70V-on van és oda van egy műanyag lapocska csavarozva, így át sem kapcsolható 100V-ra. Ugyanakkor az általad linekelt oldalon megtaláltam a bel- és kültéri hangszórókat, valóban 100V-os rendszerbe írják.
Elvileg annyit csináltak az eredeti felálláshoz képest, hogy a falon futó hangfalkábelt kicserélték újabbra és behúzták kábelvezetőbe. Ezért nem értem, most akkor miért nem szól ugyanúgy bekötve. A villanyszerelőt kell majd lehet elérnem
-
Petyás
tag
válasz
tylerddd #2358 üzenetére
A képek, leírások alapján ez mégis csak 100V-os rendszer, ami az erősítőn 70V-ra van kapcsolva. (Tehát a Figure 6 szerint kellene őket bekötni.)
Leírások:
http://archiv.hangaruhaz.hu/mi-az-a-100v-os-rendszer-kezdoknek
http://webshop.giantsound.hu/100_voltos_rendszerek_epulethangositas_87
http://public-address-info.co.uk/Advantages%20of%20100v%20PA.html
Szerintem ezek alapján érdemes tovább nézelődni, hibát keresni. -
tylerddd
veterán
válasz
tylerddd #2357 üzenetére
Közben találtam egy leírást a bekötés módjáról, a Figure 4 elnevezésű volt nálunk. Ennek tükrében esetleg ötlet, hogy miért nem szólhat a hangfalak fele? Elrendezést tekintve van egy hosszú folyosó, ahol mindegyik hangfal szól, de a folyosóról nyíló helyiségekben egyikben sem.
-
tylerddd
veterán
-
tylerddd
veterán
Üdv! Adott egy erősítő és legalább 8-10 hangfal, amik egy épület több helyiségében vannak szétszórva kábellel. Az erősítőbe ilyen módon vannak csatlakoztatva. Milyen logika alapján vannak ezek bekötve? Tehát miért a 4ohm és a com feliratúba? Köszönöm!
-
Kelta
tag
Üdv!
Egy Behringer U-Phoria UMC1820 vásárlását tervezem,a cél dobfelvétel lenne 7-8 mikivel, sévonként (cubase7).
Kérdés: a Behringer XENYX2222USB keverőjével tudnék ugyanúgy sávonként rögzíteni?
Köszi! -
tylerddd
veterán
Üdv! Ilyenekre lenne szükségem 8-10 darabra, de eléggé húzós áron találtam. Honnan lehetne ilyeneket beszerezni óccsójé', tehát max. pár száz forintért?!
Vagy az felejtős?! Köszönöm!
-
MineFox54
őstag
válasz
Flowtation #2343 üzenetére
Szia!
Ettől sokkal-sokkal jobb minőségű eszközöket is lehet ennyi pénzből vásárolni.
Pult
URH miki (2 szett)
Hangrendszer (2 szett)1301 euró. És összehasonlíthatatlan azokkal az Omni cuccokkal amit küldtél.
Kicsit olcsóbban / másféle megoldásként ebben is gondolkozhatsz:
[link]Bármelyik megoldás sokkal jobb a Stagepastól, és a Roadbuddytól is.
-
Flowtation
őstag
Szia!
Mobil kellene azért, hogy ha van egy céges összejövetel, mondjuk valahol kint akkor oda is ki tudjuk vinni, nem kellene naponta szétszedni-összerakni. Beszéd a fő csapásirány (és vezeték nélküli miki kellene, gondolom az még drágább), de az ilyen összejöveteleken szokott zene is szólni, ezért gondoltam a ládára is. Viszont ha jól néztem az amit linkeltem talán nem is menne a láda nélkül?
Megnézem a linkeket, köszönöm! -
Petyás
tag
válasz
Flowtation #2343 üzenetére
Szia!
A mobil az mennyire jelent mobilt?
Mert az általad írtat mire naponta összerakod, szétszeded...
Én ilyesmiket nézegetnék:
https://www.hangszerdiszkont.hu/ld-systems-roadbuddy-10-hhd-2-b5-akkus-mobil-hangfal-2-mikrofonnal-3-24281
Illetve ha beszéd a fő felhasználás, akkor biztos, hogy nincs szükség olyan rendszerre, amiben mélyláda is van.
Egy jól használható vezetékes mikrofon pedig biztos, hogy többe kerül, mint amit kinéztél.
Ha nem akarsz annyira egybe cuccot, akkor ezt tudnám ajánlani:
https://www.thomann.de/hu/yamaha_stagepas_600bt.htm -
Flowtation
őstag
Sziasztok!
A munkahelyemre keresek mobil hangosítást. Komplett rendszert kellene összeraknom, azaz aktív hangrendszer, vezeték nélküli mikrofon, illetve egy keverő 2, max 3 mikrofonhoz, meg 2 vonal bemenet.
Én néztem egy pár felszerelést, de nem nagyon vagyok ebben otthon, ezért kérnék tőletek ajánlásokat. Kint és bent is lenne használva, előbbi a fontosabb. Kb. 1000-1300 euro amit rászánnak. Én ezeket néztem, fogalmam sincs a minőségről:
mikrofon
keverő
hangrendszer
Ebből az első kettő még képlékeny, azért a harmadik is, de abból ilyesmire gondoltam.
Előre is köszönöm a segítséget! -
Petyás
tag
Szia!
Én Audacity-t használtam, van topikja is:
PH - Audacity -
Zin
őstag
Üdv!WAV hangfelvételeket mivel tudom a legkönnyebben a zajt kiszűrni van ilyen program?
Beszéd a lényeg, s ezért fontos hogy hallani lehessen mindent.Idegesít a háttér zaj. -
Petyás
tag
válasz
T_Stark #2336 üzenetére
Szia!
Én nem szoktam javasolni, de ha kintre kell, akkor a JBL és más gyártók akkumulátoros eszközei mennyire játszanak?
Ezek mind BT-osak. (pl.: JBL Boombox)
Illetve lehet, hogy nem hangfalpárban, hanem szóló hangfalban gondolkodnék.
Mindenképpen aktívat javasolnék, mert kevesebb kábel kell hozzá, főleg ha kint és bent is használnád és mindig pakolgatod.
Ha nincs BT egy hangfalban, akkor azt egy vevővel vagy kábellel meg lehet oldani. -
T_Stark
őstag
Sziasztok!
Keresnék valami házibulizós, kerti partis hangrendszert itthonra.
Elsőre aktív hangfalpárban gondolkodom, az egyszerűsége miatt.
Bluetooth előny.A keret olyan 110-120K, nem sok, de nem is profi felhasználásra kell nekem.
Esetleg gondolkodtam még végfok + 2 passzív hangfalban is, nem tudom, melyik verzió lenne a jobb nekem.Aktív hangfalból nézegettem Caston CPSA-15C, Omnitronic XFM-212AP, Behringer PK112A+PK112 (bár ezt alig kapni) féléket, de nem ismerem őket. Esetleg Alto, de ott már csak a kisebbek férnek bele.
Passzívból is csak valami alap végfok férne bele, (T.Amp E400, Master Audio MQA3100, Omnitronic XPA-350, Behringer KM-750) meg mellé valami 30K/db körüli hangfalpár, Lewitz, Castone, Behringer stb...
Nem tudom ezekből mire érdemes pénzt adni, vagy esetleg más javaslat?
-
cacasz02
aktív tag
Bocsánat ha már volt itt téma, de nem tudom végigbogarászni az összes hozzászólást. Umc 202 hd-m van és zajos de nagyon. Digitáli zörej meg ilyesmi. Próbáltam már játszani a földelésekkel monitorok (display) ki-be kapcsolásával forrásokkal stb. Azt tervezem hogy váltok m-audiora, de azokról is hasonlókat olvastam. Kérdés hogy itt mi a tapasztalat vagy ötlet. Előre is köszi!
-
Teasüti
nagyúr
Jogos. Végül fix csillapító kábel helyett egy hangváltó mellett döntöttem. Ezen analóg hangerő van legalább, remélhetőleg kellőképpen le tudja majd szabályozni a "legforróbb" kimenetet is mikrofon szintig. H1n-en ugyan szabályozható az előerősítés, de nagyon szűk határok között. Csillapítani meg nem is tud, csak erősíteni. Illetve digitálisan tud az ADC után, de az a torzításon nem segít.
#2330Jorus
Köszi!
Meglepett, hogy mennyivel fölé tud menni a szabványnak nem csak a szimmetrikus kimeneteken, de még az aszimmetrikus RCA-n is aminek -10 dBV körül lenne a helye (Record).
Ezen a mixeren a kijelző szerinti 0 dB-nél áll be a kimenet a sztenderd +4 dBu-ra?
Használati szerint az a névleges megcélozandó hangosság, amire törekedni kell. Ezek szerint zenénél nincs -12 dBFS ökölszabály, mint hangröngzítésnél. (?) -
Petyás
tag
válasz
Teasüti #2329 üzenetére
Szia!
Én a régi H1-et használtam, ott lehet állítani a bemeneti érzékenységet.
Gondolom ebben is lehet, és ahogy látom, van rajta kivezérlésjelző is.
Ha ott élesben kipróbálod, az sokkal többet ér, mintha megkérdezed, hogy X mennyire vezérli ki M eszközének A kimenetét és Y mennyire vezérli ki N eszközének B kimenetét.
És inkább utólag kelljen kicsit erősíteni a felvett jelen, mint hogy torz legyen. -
válasz
Teasüti #2329 üzenetére
Én Xone:92-t használok, ez egy elég standard club/Dj mixer, itt találod a kimeneti értékeit. Hogy esküvőkön általánosságban miket használnak, nem tudom, általában egyszerűbb, zenekari keverőket, filléres DJ mixereket, comp DJ eszközöket láttam lakzikban.
-
Teasüti
nagyúr
Üdv!
Keresnék egy hangászt vagy DJ-t, aki tudna válaszolni egy-egy kérdésemre.Esküvő videóra készülök és belépő kategóriás hangcuccot vásárolok. Viszont ha tudnék jelet vételezni vhonnét, akkor azt előnyben részesíteném mondjuk egy PA hangszóró bemikrofonozásához képest (csupán a beszédek rögzítésére van szükségem).
Egy kis pici Zoom H1n hangrögzítőt veszek, amin 1/8 TRS jack mikrofonszintű sztereó bemenet van.
Ezt szeretném illeszteni egy vonali kimenethez, amit kapok...
Az elektronikai része úgy nagyjából letisztázódott már, viszont fogalmam sincs a bevett szokásokról, hogy mit művel egy DJ egy ilyen rendezvényen.
Szóval mikor a hangot keveri, akkor a vonalkimeneten ők is -12 dBFS-re állítják a hangosságot, mint én felvételnél? Vagy ott vmi más a norma?
Nekem ez azért lenne fontos, mert ennek tudatában méretezném a jelcsillapítást.A keverőpultokon amiket ilyen rendezvényeken használnak a zenészek/DJ, ezeken a földelt vonalszint -10 dBV? A szimmetrikus meg +4dBu?
Köszönöm!
-
MineFox54
őstag
Szia!
Légyszi ne bántásként értelmezd:Hogy került hozzád ez a meló, illetve miért te lettél megbízva? Az eszközök jók amiket kiválasztottál, de a DAW-ban még sok minden történhet
Ahogy láttam itt a végén, néhány alapfogalom hiányzik.
Amúgy petyás: pont az lenne a lényeg ezekben a sokmikrofonos kondis felvételekben, hogy a teremakusztika (ami itt feltételezhető hogy pozitív hatással van a hangra, gondolom vmi. koncertteremben vagy ilyesmi helyen lenne a felvétel) is bekerüljön a hangba. Tehát a mesterséges reverb nem feltétlen lesz indokolt.
-
Petyás
tag
Panoráma alias balansz: a mono jelet a sztereó csatorna bal és jobb csatornájának megoszlására használhatod.(pl.: az éneket kicsit jobbra állítod, a zongorát kicsit balra, így máris "sztereóbb")
Zengető: (reverb) visszhangot képez a "száraz" hangból (ez egy effekt)
A legtöbb esetben szükség van reverbre, hogy természetesebb hangképet kapj. (mind élő mind felvétel esetén) -
-
nolika
senior tag
Na most eleve felmerül:
2 mikrofonra gondolsz mint 2x2 (2db illesztett pár)?
Fura, hogy a mikrofon alap esetben "mono", tehát ha valódi térhangzást szeretnék, eleve 2db-ban kell gondolkozni.
Mivel nem 1db felvételt kell készítenem, és időben elnyúlhat, ezért érdemes rászánni az összeget. -
Petyás
tag
Szerintem 2 mikrofonnal is megoldható.
1 az énekesnek 1 a zongorához.
Zongorát még sose vettem fel/hangosítottam, de emlékeim szerint több mikrofont szoktak használni. TIPP
Énekhez én mindenképpen nagy membrános mikrofont használnék.OFF
Amúgy az nem rossz, ha egy projekthez máris így be tudsz vásárolni. -
nolika
senior tag
Sziasztok,
Hangfelvételt szeretnék készíteni egy operaénekes és egy zongoristáról.
A felállás hasonló mint ez:
[link]
A terem azért jóval kisebb lesz, de szeretnék rá jól felkészülni.
Kinéztem egy illesztett pár mikrofont ( [link] ) , és egy jobb hangkártyát ( [link] ). VIszont a fenntebb felvételen sokkal több mikrofon van, szükség-e van ennyire? -
tylerddd
veterán
Üdv! Meggyűlt a bajom ezzel a Tempo mikrofonállvánnyal. Nyilván 6k-ért nem vár sokat az ember, de a következő csatlakozási pontokkal van problémám: mikrofon, "nyak". Ezeket a részeket nem tudom úgy meghúzni, hogy idő elteltével ne tágulna fel. Komolyabb állványokkal soha nem jártam így. Sőt, ahogy elkezdi a használó pl. forgatni jobbra/balra az állványt, feltágul a nyakánál a rögzítés, ugyanez van a mikrofonnál is. Tehát ha forgatni akarja, akkor az egész állványt maga körül el kell forgatni. Ha jobban fellazítom, akkor meg ugye nyagda lesz az egész. Én nem csinálok valamit jól, vagy ez ilyen?! Azt az ezüst színű rögzítőt ha leveszem, akkor valamivel jobb a helyzet.
Köszönöm!
-
Necronom
senior tag
Tenyleg koszonom a segiteni akarast, azt tudom, hogy mi kell hozza, nem az a gond
A gondom tovabbra is a "tudas" amit szeretnek magameva tenni
Szoval ha bedugom a mikrofon bemenetbe akkor a Skype, de foleg a Discord miert mukodik vele normalisan, amig semmi mas nem....miert nem tudom elerni, hogy a tobbi program is mukodjon vele, mert ugye elmeletben nincsen bajom a jelszintekkel, hiszen van 2 progi ami mukodik, amig mas nem -
Petyás
tag
válasz
Necronom #2317 üzenetére
Hát a dinamikus lehet, hogy faék, de sajnos nem az.
wiki
Azt továbbra sem értem, hogy néhány programban miért megy.
Én javaslom, hogy próbáld meg visszacserélni és kérj egy USB-set, mert az menni fog. Vagy maradni kell a PC mikrofon vonalon.
Vagy kell egy előfok/hangkártya. -
-
Necronom
senior tag
Skacok!
Helpeljetek mar nekem, mert addig is ugy erzem tokre hulye vagyok
Gondoltam lecserelem a szamgepes mikimet (gagyi 800 ft-os kis talpas ize) egy kozepkategorias valamire
mert erre fussa es hat kellene is
Vettem egy AKG P5i egyszeru mikit
Dugom ra a masinara kussol...nezem ezt meg azt, gondoltam esetleg XLR>jack bekotese nem stimmt....
de jol van csinalva, egyebkent onnan vettem, ahol a mikit, direkte rakerdezve, hogy jo lesz-e nekem szamgephez
Ettol fuggetlen kussol.....barmint is probalok....igen, megvoltak a winfosos lehetosegek, az mikrofon erosites a maxon, de feleslehes, mert csak a zajt hozza....
Erdekessegkepp a Skype es a Discord jol mukodik vele, de a Zoom mar nem....pedig persze, hogy pont ahhoz kellene...persze simag a google-hoz dumalva sem tesz semmit sem, Audacityben meg sem nyekken
Mi a fene kulonbseg van miki es miki kozott? Mitol szolt a regi es mitol nem szol ez?
MIndketto egyszeru dinamikus miki...hat de naaa
Termeszetesen egy keverovel es az aktiv ladakkal tokeletes, sot tokre jol szol vegre..
De a szamgephez vettem -
Köszi szépen, megnéztem ezeket is, de az en.gazd. funkcióknál ezt már korábban beállítottam, a BIOS-ban pedig csak olyan opció van, hogy S5 stateben lekapcsolja az USB-t, ezt mindenesetre disabled-re tettem.
Azt még kipróbálom, hogy visszavonom a tegnapi windows frissítéseket, mert tegnap este még játszottam, és nem volt ilyen gyalázat, azóta pedig csak a windows frissítések mentek fel - ez csak most jutott eszembe. -
Még annyi kiegészítés, hogy játékok alatt teljesen használhatatlan lett a hangkártya, egyfolytában ciripel és torzít. Korábban ugyanez a kártya ugyanezekkel a játékokkal kifogástalanul működött Win7 alatt. Kipróbáltam egy másik külső USB-s kártyát, egy kis Presonust, annak nincs ilyen problémája, tehát az alaplapi USB-kkel nagy gond nem lehet. Mit érdemes megpróbálni? Régebbi drivert esetleg?
-
Sziasztok, Focusrite Scarlett 18i20 gen3 hangkártyát használok a PC-n, eddig nem volt vele semmi gondom a régi konfigon Win7-tel. Most lecseréltem a gépet és ezen már Win10 fut. A hibajelenség az, hogy adott idő elteltével a hang meg-meg reccen, elkezd betorzítani, rezegni lejátszás közben időnként, néha pedig teljesen torz hang hallatszik, amit csak az old meg, ha ki- majd bekapcsolom a hangkártyát. A Focusrite oldalán olvasott infók alapján próbáltam nagyobb buffermérettel is, de 512 és 1024 beállításon is előjön néha a hiba. A hangkártya a gyári USB-C kábelével kapcsolódik a PC hátlapi USB3 portjához, nem USB hubon van. Olvastam még, hogy latency probléma is okozhat hasonlót, de a DPC értékek láthatóan rendben vannak.
Próbáltam másik USB portban is, de ugyanez a helyzet. Win10 frissítve van folyamatosan, a hangkártyán is a legfrissebb driver van. A hiba minden médialejátszásnál előáll, tehát akár a Native Instrumnents cuccokkat használom, akár Youtubeon hallgatok/nézek vmit, akár a Foobart használom. Szerintetek hol érdemes elkezdeni (folytatni) a hibakeresést?
-
Vesa
veterán
válasz
#92251648 #2303 üzenetére
Összerakás = VST-kkel megcsinálom a dalt a DAW-ban (nulláról, tehát nem meglévőt inzertálok)
Mixelés = A sávonként WAV-ba kiírt anyag keverése konyhakészrePetyás
Otthon szoktam mixelni is, de csúszik az új kártyám kiszállítása februárig, így kénytelen vagyok stúdióba vinni most. Az alaplapi vagy egyéb vackokon nem lehet keverni, a gyatra minőség miatt. Átmeneti hangkátya azért kellene, mert a VST-kkel se tudok dolgozni low latency képesség hiányában.Tehát akkor jól gondolom, hogy ha nem otthon keverem le ezt az anyagot, és veszek egy akármit ami ASIO-val tud egy vállalható latency-t, akkor a kártya audio minősége nem számít a sávok Wav-ba mentéséig?
-
Petyás
tag
Szia Vesa!
Egyetértek fapaci-val.
De ha csak VST, akkor minek a stúdió? Ha meg vannak a sávok, akkor azt össze tudja rakni a te szoftvered is. Vagy akarsz bele olyan effektet, amit "vas" csinál?
Digitális marad a jeled mindvégig, és gondolom a kész anyag sem szalagon kell.
De a lehallgatás miatt számít a hangkártya, ez értendő az egyes sávokra is, meg a teljes mixre is.
Ebből a szempontból értem a stúdiót. -
törölt tag
Nem teljesen tiszta, mit is értesz "összerakás" és "mixelés" alatt, de ha korábban/máshol felvett anyagokat inzertálsz, keversz, effektezel egy PC-s szoftverben, akkor az interface a hangszóróhoz hasonlóan csak monitor funkciót lát el, a kész anyag hangminősége közvetlen módon független ezektől az eszközöktől. Persze mikor a megszólalási arányokat hallás alapján állítod be, nem lényegtelen, milyen minőségi kontroll rendszeren hallgatod az anyagot.
-
Vesa
veterán
Üdv,
Átmenetileg kéne egy akármilyen hangkártya SOS, mert a régi Focusrite-ot eladtam és késik az új 8i6, viszont le kell adjak valamit. A kérdés: ha DAW-ban összerakom a track-et egy akármin, majd kiírom WAV-ba, és egy rendes stúdióban mixelem le, akkor számít milyen az audio interface amin összeraktam? Felvétel nincs, csupa VST megy ki.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Projektor topic
- DUNE médialejátszók topicja
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Napelem
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- További aktív témák...
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Dell Latitude 5310, 5410, 5420, 5430, 7210 2-in-1
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 4 Slim / PS4 Pro felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T15 G1 - i5-10GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U757 - i3-7GEN I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest