- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- OLED TV topic
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Gaming notebook topik
- Házimozi haladó szinten
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- Fujifilm X
- 500 Hz-re képes, kvantumpontos OLED monitor érkezik a Samsung névjegyével
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ka Bala
csendes tag
válasz
Eduardo89 #291 üzenetére
Igazából van itt helyben az egyik srácnak egy hasonló konfigja.
/ilyen lap, és ilyen proci/ Egy sima Coller Master Hyper T4 kis léghűtő van rajt,
és 4.7Ghz-en megy a gépe 24/10 -ben. Mondjuk igaz, hogy terhelve 82-83
fokos procihőmérséklet mellett. Ja és semmi fesz emelés, csak 47-es szorzó.Kicsit le is esett az állam. Hogy ezek a procik, vagy csak ez a lap ennyire jó,
vagy ezt bármelyik lap tudhatja? -
Eduardo89
aktív tag
Óóóóó vagy úúgy, már értem
Valóban leleményesebb megoldás ott a gomb, én alapból nem nagyon nyúlkálok be a gépbe ha áram alatt van.
Volt már rázós élményem... elég gáz 1 napig zsibbadó kézzel létezniFesznézegetésben meg az a jó, hogy a különböző terhelés alatt szoktam fogyelgetni az értékeket puszta kíváncsiságból
De egyébként jogosak az érveid -
HSM
félisten
válasz
Eduardo89 #293 üzenetére
Persze, van az UD4H-n is, csak az égvilágon semmi értelme. Nekem édesmindegy, hogy a jumperre/csavarhúzóval kell bemászni a gépbe és egy pillanatra rövidre zárni a megfelelő két eret, vagy csak egy gombnyomással megcsinálni ugyanezt.
Az X58-UD5-ön az volt az okosság, hogy a hátlapon volt ott a gomb, így tuningnál ha elrontottad, nem kellett a gépbe turkálni, vakon ki lehetett egy másodperc alatt tapintani a gombot.
A fesznézegetésben elképzelni nem tudom, mi a jó.. Ugyanazt látod monndjuk eg HWiNFO szenzor ablakában...
Ha meg tényleg érdekel a feszültség, akkor egyik se ér sokat egy multiméterhez képest.
A debug display tényleg nagyon hasznos lehet, ha döglődik valami a gépben, de ennyi pénzért?Szerintem ennyit nem ér. A fontosabb hibaüziket úgyis lesípolja neked a speaker.
-
HSM
félisten
válasz
Eduardo89 #286 üzenetére
Volt anno egy EVGA X58 3X SLI lapom, alaplapi gombokkal, debug leddel, soha nem használtam.
Volt Giga X58-UD5 lapom is, hátlapon egy CLR-CMOS gombbal, na az zseniálisan jól jött tuningnál, az bezzeg nincs rajta az X87-UD4H-n.
Ennyi pénzt szerintem nem érnek ezek a vackok.(#287) Ka Bala: Nagyon durván meg kell cibálni szvsz ahhoz, hogy kijöjjön az UD4 több fázisának bármi előnye. Ha nincs brutál megtuningolva, ugyanolyan stabil, minőségi cucc a D3H is. Azért 8 hűtött, digitális IR gyártmányú fázis sem gyenge.
Ami a béta BIOS-okat illeti... A Giga ilyen, az első BIOS-ok általában nem makulátlanok, de az első 1-2 frissítés mindig megoldotta. Amúgy a végleges BIOS-ok között mindig szokott lenni 4-5 béta verzió, amikben javítanak, fejlesztenek ezt-azt, de meghagyják őket bétának, hogy azért ne frissítsen az ember állandóan, és sokáig is tesztelik, mielőtt kiadják belőle a véglegest.
Nekem most az F8d BIOS van fenn, és jól működik, beton stabil vele a gép.
Innen lett letöltve: [link] -
Eduardo89
aktív tag
-
szasanyi
félisten
Én javaslom az általam használt típust is. NEM a lap, vagy a tápellátás a tuning korlátja elsősorban, éppen ezért egy jó minőségű középkategóriás lap (mint az enyém, ami 4 digitális fázissal bír) ami egyébként költségben is jobb (már ha számít, mert volt már aki tanácsot kért, de az csak utólag derült ki, hogy ő mindenképpen el akar költeni közel 50k-t lapra
). A melegedés a fő probléma és az igazi korlát, így inkább a jobb hűtésre kell többet fordítani.
Ha extrlém tuning lesz (i7 4770@5Ghz szvsz már jócskán az) akkor drága lap, drága hűtés kell de még akkor sem lehet biztos a végeredményben. És ott már nem biztos, hogy a vízhűtés elég.
-
Ka Bala
csendes tag
Szemezgettem a kisebbekkel is ,de egy i7 4770K tervezek bele, és talán stabilabb volna a több fázisú tápellátás miatt. Ezért gondoltam az UD4H-t.
Jó tudni hogy a Bios -okkal van némi gebasz! Kellemetlen tud lenni ha dobálja a kékhalált!
És azt mondod, hogy egy béta Bios -al meg hibátlan.?Hm.. érdekes.
Köszi az infót.
-
HSM
félisten
válasz
Eduardo89 #284 üzenetére
Bár még nem tuningoltam a 4670K-mat, de alapórajeles teszteredmények alapján szerintem sokkal előbb fog elfogyni a hűtés vagy a proci, minthogy kevés legyen egy D3H lap tápköre.
Ugyanúgy, ahogy az IB procikon is. Persze, ha valaki moddolja a procit, és mondjuk a gyári cucc helyet folyékony fémet ken rá, úgy lehet változik a helyzet.
-
HSM
félisten
-
Ka Bala
csendes tag
Sziasztok!
Alaplap vásárláson töröm a fejem.
Kinéztem magamnak a GIGA Z87X-UD4H deszkát.
Lehet tudni valamit a lap hibáiról, vagy van neki egyel talán?
Esetleg másik Gigabyte 1150 -es lapot ajánlanátok?
Előre is köszi! -
123ricsi321
csendes tag
Sziasztok!
Nekem az volna a kérdésem, hogy pontossan,hogy is kell felhúzni a processzort??
Intel I5 4670K procim van és egy Gigabyte GA-Z87X-D3H.(Cooler Master Hyper 212 EVO) Halottam,hogy a szorzot kell feljebb tenni,de akkor nekem a ram is feljebb megy és az ugy nem okés...
Valaki leirná a pontos beállitasokat meg leirná, hogy hogy kell ezt megcsinálni???
Vagy akinek ilyen lapja van, és ehez hasonló procija annak megköszönném,ha elküldené a beállitásait.(Ha képen küldi az sem baj)Előre köszönöm!!
-
adamka16
őstag
Sziasztok!
Valaki meg tudná mondani, hogy hol kell egy Giga H87M-D3H lapon bekapcsolni a wake on lan opciót? Az istenért se találom meg, a használati ErP-nek írja, de azt bekapcsolva nem működik.
-
Darknight
csendes tag
Sziasztok!
Van egy GA-H87-D3H alaplapom. Az alaplap az 1600Mhz-es CL9-es memóriát CL11-nek ismeri fel auto módban.
Hogy kell átállítani a biosban, mert amit eddig próbáltam az nem működött?
-
maathe
senior tag
Van egy Gigabyte GA-H87-HD3-mas lapom amibe van egy Kingston KHX1600C10D3/8GX RAM. Észrevettem, hogy csak 1333 MHz-en megy az 1600 helyett. Az alaplap nem lehet gond, sőt a CPU (i5-4670) is támogatja mindkét frekvenciát.
BIOS-ban átírtam a szorzót 16-ra, de még így is csak 1333 MHz-en ír.
Mi lehet a gond?
-
zolee0307
őstag
Sziasztok! Van egy ga-h87-hd3 alaplapom, és win 8.1 op rendszer akarok feltelepíteni. A biosban mit étdemes, kell beállítani?
A csm support-ot always-re kell-e állítani (enables uefi csm)? Valamint a boot mode selection-nél az uefi and legacy allows (default érték), vagy az uefi onlyt kell beállítani? A storage boot option controlnál legacy, vagy uefit kell beállítani?
Vagy ne nyúljak a bioshoz, maradjanak a gyári beállítások?
Előre is kösz!
-
Arena87
aktív tag
Sziasztok!
Lenne egy nagy gondom, kb. 5napja vettem ga z87p-d3 lapomat, 64-es win7 van rajta, nincs hang. Legfrissebb audio realtek 8series drivert raktam fel, kipróbáltam win7 32bit -es változatát. Sehogy sem akar hangot kiadni magából. Pedig minden stimm. Hangsávra kattintva látszik, hogy zöld csík ugrál les-föl. Gondolkodom hogy visszavigyem már szervízbe...
Lehet egy utolsó mentsvágyként felrakom win 8(.1)-et.
Kösz segítséget.
-
miresz
veterán
válasz
retriszotyi #271 üzenetére
Tökéletes választás.
-
retriszotyi
csendes tag
Gigabyte GA-B85-HD3 alaplapról milyen tapasztalatok vannak? jó lap?
Ezeket tenném még bele:
i5 4670
CORSAIR Vengeance DDR-3 8GB/1600 KIT Black
GIGABYTE GTX 760 2GB GDDR5 OC (GV-N760OC-2GD rev 2.0) -
HSM
félisten
válasz
DoItYourself #269 üzenetére
Hahaha...
Igen, sajnos többször nekem se működik, mint ahányszor igen....
-
DoItYourself
addikt
-
HSM
félisten
válasz
DoItYourself #267 üzenetére
Nem, nálam sosem alszik.
SSD-ről úgyis pillanatok alatt feláll a rendszer, napközben meg megy, míg itthon vagyok, nem vagyok a ki-be kapcsolgatás híve.
-
NFree
addikt
Sziasztok, most rendeltem egy z87 ud5h lapot . szeretném megkérdezni a prociba integralt vga-t majd hol lehet kikapcsolni? mert olyat hallottam ,hogy gigánál sajnos ki kell.
Estleg pár ötlet mire kell majd figyeljek az első beröfentéskor. -
DoItYourself
addikt
válasz
retriszotyi #264 üzenetére
Az alaplapon 2 RAM slot van. Ha nem akarod bővíteni a gépet később, akkor ez is elég.
A többi cucc szerintem jó, vinyóból én 2TB-ost vennék, pl. WD Green szériából vmelyiket, jobb az ár-érték aránya.
A hétvégén raktam össze egy hasonló gépet, N200 házba. Amire figyelj: a táp vezetékei ne legyenek rövidek, 30-35cm-nél már gondok lehetnek, pl. a CPU P4 csatival. Ezt mindenképp ellenőrizd.
A házban 2db 12-es venti van, én csak az egyiket kötöttem be - így a gép csendes, szellőzik is rendesen. VGA kártya nekem még nincs benne.
Nem biztos, hogy kell a +2 venti, próbáld ki anélkül.
Ja, és a tápot hatlapfejűvel rögzítsd, ahogy az N200 manual is mutatja.
-
retriszotyi
csendes tag
Sziasztok.
Nagy gép vásárlás előtt állok, a többi topikban már érdeklődtem alkatrészenként hogy milyet mekkorát
A következő konfigot állítottam össze és mielött hülyeséget veszek szeretném ha áldást adnátok rá
Intel Core i5-4670 3.4GHz BOX (s1150) *(BX80646i54670) (42 500 Ft)
db 42 500 Ft (bruttó:53 975) FtGigabyte GA-B85M-HD3 (mATX) *(Intel s1150) (14 100 Ft)
db 14 100 Ft (bruttó:17 907) FtGIGABYTE GTX 760 2GB GDDR5 OC *(GV-N760OC-2GD rev 2.0) (54 000 Ft)
db 54 000 Ft (bruttó:68 580) FtKingston 120GB SSD HyperX 3K Series*(SH103S3/120G) (20 100 Ft)
db 20 100 Ft (bruttó:25 527) FtWD 1.0TB SATA-III Caviar Blue *(WD10EZEX) (11 900 Ft)
db 11 900 Ft (bruttó:15 113) FtCORSAIR Vengeance DDR-3 8GB/1600 KIT LP *(CML8GX3M2A1600C9) (17 200 Ft)
db 17 200 Ft (bruttó:21 844) FtXFX 550W Pro Series *(P1-550S-XXB9) (13 500 Ft)
db 13 500 Ft (bruttó:17 145) FtCooler Master N200 *(NSE-200-KKN1) (8 600 Ft)
db 8 600 Ft (bruttó:10 922) FtMivel egy olvasott teszt alapján a ház hűtése nem a legjobb, ezért raknék bele két extra hűtőt.
Rendszerhűtő Be Quiet! Silent Wings PURE 12cm *(BL043) (2 300 Ft)
db 4 600 Ft (bruttó:5 842) Ftösszesen: 186 500 Ft
bruttó: 236 855 FBármilyen tanácsot észrevételet szivesen fogadok, pl proci ram alaplap ösze paszol -e vagy össze szerelés után esetleg biosban kell -e majd valamit buherálni.
-
HSM
félisten
válasz
DoItYourself #262 üzenetére
Én a 3-tűsre szoktam, a két szélső tüskére, de elvileg mindegy.
-
DoItYourself
addikt
válasz
DoItYourself #259 üzenetére
GA-B85M-HD3 lett a vége.
Egy kérdés: a front panel header-en kétféle power led csatlakozó is van.
2,4-es láb: PLED+/-
15,17,19-es láb: PWR_LED +/-/-A házamon powerled+/- vezeték van. Mindegy melyikre kötöm az alaplapon?
kép -
Leavemealone
tag
Sziasztok!
Most vettem egy gépet, GA Z87M-D3H alaplap, 4670 i5 intel prockó, CORSAIR 8GB Vengeance DDR3 1600MHz CL9 KIT CML8GX3M2A1600C9B memória. Ha összeraktuk a gépet, milyen beállításokat kell eszközölnöm a BIOS-ban? Köszi a segítséget
Szép napot -
HSM
félisten
válasz
DoItYourself #259 üzenetére
Szerintem még simán C1-esek mennek... Még csak most kezdtek felbukkani C2.es támogatású BIOS-ok... Nekem a Z87 még tuti az.
-
DoItYourself
addikt
Sziasztok,
gépcserén gondolkodok, ami lenne benne: Pentium G3420, 2×4GB RAM, Radeon HD5750, 3 SATA meghajtóval. A memóriát tovább bővíteni nem tervezem, esetleg egy újabb VGA jöhet még szóba később. Tuning, SLI, CF nem érdekel, méretből viszont csak mATX jó.
B85 chipset-es alaplapra gondoltam, pl. GA-B85M-D3H vagy GA-B85M-HD3. Utóbbi jobban tetszik a PCI / PCIe slotok számát és elosztását tekintve, viszont csak két bővítőhely van a memóriának. Mi a véleményetek?
Ill. még egy kérdés: előfordulhatnak még C1 revíziós vezérlőhidas lapok mostanság? -
Malibutomi
nagyúr
Az mitől lehet srácok, hogy az easytune-ban az quickboost fül alatt az advanced szürke/inaktív?
-
HSM
félisten
válasz
szasanyi #256 üzenetére
Linkelhetsz teszteket....
Én csak a korábbi tapasztalataimból indultam ki, kb. hány W-ot bír egy ilyen tápkör kényelmesen.
Ugyanez a modern digi cucc van a nagyobb lapokon is, csak 4 helyett 8 fázissal.
Valóban, nem szükséges feltétlen, nem is írtam másként. De azért én úgy gondolom, ha cél a tuning, azért jelentős előny a 8 fázis. Elsősorban a kisebb melegedés, és a stabilabb feszültségellátás okán.
Abban viszont egyetértünk, hogy 8-nál több fázis már egyértelműen pénzkidobás. -
szasanyi
félisten
Nem kevés az, nézz teszteket (van jó sok, különböző) ott részletezik az okokat és tuning-eredményeket egyaránt. Aztán meg ami pölö az én lapomon van az egy új fejlesztése a Gigának ami teljesen digitális, és nem mellesleg takarékos is.
Nem tudom miket néztél, de léghűtés mellett, viszonylag alacsony fesszel és melegedéssel a 4.4Ghz teljesen jó érték, afölött már szerencse is kell. A nem árt és a kell nem ugyanaz, ami ez esetben (átlagos, léghűtéses tuning) fölöslegesen kerül többe és 4.5Ghz alatti tuning esetén gyakorlatilag fölösleges is, mivel leginkább a CPU-n múlik nem a lapon.
Persze akinek cél a minél több pénz elköltése - számomra érthetetlen módon sokan vannak - vagy a 4.5Ghz fölötti CPU órajel, csak annak jobb egyértelműn a drágább, 8-12 fázisú lap. Azért még1x megjegyezném, hogy ez nagyon CPU függő, amit a 12 fázisú, 80k-s lap sem garantál egyértelműen. -
HSM
félisten
válasz
Eduardo89 #254 üzenetére
Amúgy ha ki van számolva a pénzed, azért less rá az én lapomra is, mert én semmi lényeges előnyét nem láttam az UD verziónak, viszont 10 rugóval drágább.... Talán a komolyabb integrált hang szól az UD mellett, de ennyi felárért már rendes hangkarit kapni, ami földbe döngöli mindkettőt... Konkrétan egy ezer éves Audigy 2 ZS porba alázza, amit fillérekért (3-4000 forint aprón) megkapni, de biztos vannak még olcsón jó vételek ha frankó hangzás a cél....
Én az alaplapi bigyókat se találom nélkülözhetetlennek, amik még vannak az UD-n, jó ha van debug led, meg reset gomb, meg táp a VGA-nak, de felárat nem fizetnék értük ennyit, teljesen nélkülözhetőek a mindennapokban. -
HSM
félisten
válasz
Eduardo89 #251 üzenetére
Persze, abszolút igényes, minőségi lapnak tűnik nekem.
Rosszul látod, mert nekem az egyszerűbb verziója van, a D3H, de az is ugyanúgy 8 fázis.
Amúgy szerintem ilyen magasságokban már kár ezen gondolkozni, ha jól látom az árakat, az UD3H 44ezres, az UD4H pedig 50. Akkor már nyugodtan veheted a 4-eset, minimális a difi árban. Én 36 000-ért vettem a sima D3H-t, még így is kicsit húztam a szám az ára miatt, de még belefért, ennél drágább lapot nem szívesen veszek, mert szerintem lehúzás, nem lehet jól kihasználni a többlettudást. Amúgy szerintem nem a K-s procitól és a tuningtól lesz dupla a szavatossága a gépednek, ez a tapasztalatom. Ahol gyárilag ki fog nyúlni a 4670k 3600-on, ott 4500Mhz-re tuningolva se fog sokkal nagyobb élményt adni.
Tuningban pedig végképp nem azon fog múlni a dolog, hogyha mondjuk a 8 fázisos tud 4400-at, a 12 fázisos meg duplaakkora CPU-hűtő esetén 4600-at...Tiszta pénzkidobás...
(#252) szasany: A 4 fázis azért elég kevés. Tuti, elbír egy kisebb tuningot, mondjuk 4000-et rábíznék precízen belőtt fesszel, de 80-100W fölé már kevés szerintem, nagyon melegszik is úgy, ami az élettartamnak se tesz jót. Azért ha valaki kifejezetten tuningolni szeretne, 6-8 fázis nem árt, ha megvan.
-
szasanyi
félisten
Ha nem a proci megerőszakolása a cél, untig elég lesz egy minőségi 8 fázisú lap. - ez sem kell, egy jó 4 fázisú ugyanazt tudja. Mint már mondtam, a tesztek ezt igazolják: normál, léghűtéses tuningnál szinte semmi különbség nincs egy középkategóriás 4 fázisú, és csúcskategóriás 12 fázisú lapban elért CPU órajelben (természetesen ugyanannál az CPU-nál), ti. nem a lap, hanem a CPU lesz a korlátozó tényező.
-
Eduardo89
aktív tag
"Ha nem a proci megerőszakolása a cél, untig elég lesz egy minőségi 8 fázisú lap "
Az UD3H bele esik a minőségibb lapok körébe ? Jól látom a kép alapján, hogy neked is ilyen van ?
Megmondm őszintén, hogy én is vacilálok a tápellátás miatt az UD3H és az UD4H között.
Nem akarom én sem szénné OCzni a procit, csupán azért veszek K-s verziót (i5 4670K) mert nem 1-2 évre akarok gépet venni hanem legalább 4-5. Tehát kell az az erőtartalék amit a tuningolhatóság ad a késöbbiekre.
Sokan mondták, hogy elég az UD3H sokan pedig azt, hogy ha tuning akkor minimum UD4H... azóta sem tudtam dönteni
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- Suzuki topik
- Lords of the Fallen
- Politika
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Amatőr csillagászat
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- További aktív témák...
- ÚJ- Hp Elitebook 840 G8 i5 11. gen 14" Magyar laptop / notebook- Win11
- 118 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 - UK billentyűzet
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A56 5G 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest