Hivatalosan is elérhetők az Intel 8-as szériás vezérlőhídjai

Az Intel a Haswell startjával párhuzamosan a vállalat a termékhez készült vezérlőhidakat is bemutatta. A hétféle megoldás ugyanarra a lapkára épül, de más-más funkciók kerültek letiltásra az egyes modellekben. A 8-as szériás vezérlőhidak mellé LGA1150-es foglalat kerülhet, továbbá mindegyik lapka DMI 2.0-s interfészen kommunikál az adott processzorral, míg az IGP az FDI buszt használja az alaplapra kötött kijelzők meghajtására. A független megjelenítők száma három lehet, amennyiben az alaplapon lesz elég kimenet. Az órajel emelése szempontjából fontos, hogy a szorzó állítására csak a Z-s vezérlők adnak lehetőséget, vagyis a többi termék korlátozott tuninglehetőségekkel rendelkezik a K-s processzorok használata mellett.

A mobil vezérlőlapkák főbb különbségeit az alábbi táblázatok részletezik:

Intel 8-as szériás vezérlőhidak
Típus Z87 H87 H81
PCI Express 2.0-s portok száma 8 8 6
USB 2.0-s / 3.0-s portok száma
14 / 6 14 / 6 10 / 2
3 / 6 Gbps-os SATA portok száma - / 6 - / 6 4 / 2
RAID 0/1/5/10 támogatás van van nincs
Lake Tiny támogatás van nincs nincs
Smart Response technológia van van nincs
Small Business Advantage nincs van nincs

Zömében ismert funkciók köszönnek vissza, de újdonságnak a Lake Tiny támogatás. Ez a rendszer a gyorsítótárként használt SSD-k esetében hasznos, mivel növelheti a teljesítményt és csökkentheti a fogyasztást.

Intel 8-as szériás vezérlőhidak üzleti felhasználásra
Típus Q87 Q85 B85
PCI Express 2.0-s portok száma 8 8 8
USB 2.0-s / 3.0-s portok száma
14 / 6 14 / 6 12 / 4
3 / 6 Gbps-os SATA portok száma - / 6 2 / 4 2 / 4
vPro támogatás
van nincs nincs
Small Business Advantage van van van
Identity Protection Technology van van van

Az üzleti vonalra szánt vezérlőhidak szempontjából szintén nincs túl sok újdonság, de meglepetésre senki sem számított.

Mindegyik termék esetében ki kell emelni, hogy a PCI portok natív támogatása ezúttal sem megoldott. Az Intel ehhez most is emulációt használ, ami a régi termékek jó részénél működik, de természetesen előfordulhatnak kompatibilitási problémák.

Az alaplapgyártók az első körben mindegyik vezérlőhídból a C1-es verziót szállítják, ami egy komolyabb hibát is tartalmaz. Konkrétan arról van szó, hogy ha a platform USB 3.0-s interfészére egy USB 3.0-s adattároló kerül, majd arról valamilyen fájlt megnyit a felhasználó, akkor az alvó módból (S3 státusz) való visszatérés nem lesz zökkenőmentes. Ez azt jelenti, hogy ha az USB 3.0-s eszközről nyitott marad egy dokumentum, vagy arról megy a zene, illetve a videolejátszás, akkor a gépet ilyen formában nem érdemes alvó módba kapcsolni, mivel felébresztés után azok a programok nem válaszolnak többé, amelyek az USB 3.0-s tárolóról szerezték az adatot. Ilyen esetben a feladatkezelő megnyitásával ki kell keresni a lefagyott folyamatot, majd azt kényszerítve be kell zárni. Ezután az adott fájlt újra megnyitható, így folytatódhat a munka.

A probléma forrása az Intel saját fejlesztésű USB 3.0-s vezérlője, így készül a javítás is, és a nyár folyamán az aktuális C1-es lapkaverziókat felváltja a javított C2-es.

A vásárlás során erre oda kell figyelni, mivel az alapalapgyártóknak kötelező tájékoztatni a vevőt erről a problémáról. Gyakorlatilag minden alaplap vagy termék dobozán fel kell majd tüntetni a gyártópartnereknek, hogy a kiszemelt eszköz az előbbi hibával küszködik. Amennyiben ez megfelel a potenciális vásárlónak, akkor természetesen megveheti a terméket, de a később érkező javított hardverre nem lesz lehetőség kicserélni a garancia keretein belül. Ez vonatkozik a 8-as szériás vezérlők mobil verzióira is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés