Hirdetés
- Szénszál és réz találkozik az Inno3D egyslotos RTX VGA-in
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Cserélhető filtereket biztosít az Elgato legfrissebb, 4K-s webkamerája
- A YouTube-ot is betiltják a gyereknél az ausztrálok
- Gyilkosságban és öncsonkításban akart segíteni a ChatGPT
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- RAM topik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Házimozi belépő szinten
- Milyen digitális videókamerát?
- TCL LCD és LED TV-k
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Üdv a Fűnyíró topikban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
gyulank
addikt
Na, most akkor milyen olcsóbb elektromos fűkaszával lehet levágni kb. 800m2 csöcsig érő vegyes lágyszárú gazt?
Ágaprítóval kapcsolatban pl. azt javasolták, hogy olyat nézzek, aminek van Magyarországon szervize, mint pl. Al-Ko, hogy lehessen cserélni benne a dolgokat.
Itt meg arról is azt írják, hogy nem kapni hozzá.
Paraméterekben meg ha összehasonlítom a benzinmotorosokkal, bőven jónak kéne lennie pl. az AL-KO BC 1000 E-nek is.
-
eddie1978
senior tag
runner 125:
Majdnem beleugrottam egy Praktikeres Alko-ba. Még jó hogy megnéztem a többi tömegét. Nagyjából 5-6kg között szórnak, míg ezek 8-9kg körül. Szívem szerint vennék valami vadállat Stihl-t, de a pénztárca mást mond.Archer:
A 300nm-t saccoltam. Lehet csak 150. Nem tudom. Harmadánál biztosan nincsen több. Igazából nem időrekordot készülök dönteni, hanem könnyíteni akarom a saját dolgomat a nehezen elérhető helyeken.
Köszi a Hitachi tippet! Esetleg 4-ütemű HITACHI CG25EUS?Lökettérfogatban mit érdemes megcélozni?
-
Archer
őstag
válasz
eddie1978 #494 üzenetére
Kaszával csak akkor leszel gyorsabb mint fűnyíróval ha valami combosabb gépet veszel, a kicsi zümmicsékkel megőszülsz mire lekaszálsz 300nm nagyobb füvet. Sparta 25 még mindig jobb mint ezek az Alco csodák, alkatrészt is kapni hozzá talán még a gari lejárta után is. Esetleg Hitachi CG22EAS-SP amit így hirtelen találtam hasonló árban. Vagy ugye a már sokat emlegetett Stihl vagy Husi.
-
runner 125
nagyúr
válasz
eddie1978 #494 üzenetére
Husqvarna ajánlott, persze a spúr megoldások már elérték őket is, de az ipari cuccaihoz meg vastag tárca kell.
Vétel előtt tudom javasolni, h próbálj ki párat, milyen a fogásuk és a legfontosabb h mennyire nehezek. Rokonom is büszke volt annó, h mekkora vételt csinált a Praktiker-ben, féláron vett valamilyen Einhell kaszát és h mennyire robosztus, masszív. Jah, csak volt vagy 10kg, folyamatos munkára alkalmatlan volt, így 2x-i vágás után eladta fél áron. -
xrvman
őstag
AL-KO ból minimum AL-KO Comfort 34 E szabad megvenni, mert az még hagyományos rendszerű, Kés a motor tengelyén van még. Illetve ezeket mondták.
AL-KO Classic 3.8 E Plus
AL-KO Comfort 40 EA kisebbeket mind visszavitték, hibával.
-
eddie1978
senior tag
Üdv,
Fűkaszát keresek tologatós benzines (B&S 4Le) mellé kiegésztésnek 1000nm területre. A tologatóssal ~105perc alatt végzek, de akkor megyek mint az állat + a hajam kihullik a fák alatt. A fűkaszával ~300nm-t vágnék, ahol a benzinessel kínlódás menni. Illetve van egy utcafront, ami ~50nm de őserdő lesz egy hónap alatt. Esetleg bírja ki az egészet több részletben ha úgy adódik, mint idén tavasszal. Kellett kölcsönkérnem egy kicsi praktikeres Einhel-t. Bírta, de csak két részletben. Sokkal lassabb voltam vele mint a tologatóssal.
Alko-ról vegyes véleményeket olvasok. Boltban erre a legkisebbet ajánlották, McCulloch vagy Husqvarna. Olvastam Sparta 25-ről is. Az sem mindegy hogy 6 vagy 9kg-t cipel az ember.
-
Archer
őstag
A McCulloch-on elvileg korszerűbb motor van, OHV-s (ami még mindig kőkorszaki technika de legalább működik), minőségre ki tudja... Cub Cadet szerintük nehezebb valamennyivel, abban talán több anyag van, vastagabb a fűnyíró ház, talán... Az 51 cm-es vágásszélességhez szerintem édeskevés ez a motor nagyobb fűben, talán amiatt is előnyösebb a Cub Cadet.
-
z00li
senior tag
Ezekről mi a véleményetek?
Cub Cadet 46 MB
McCulloch M51-125M -
z00li
senior tag
Jelenleg az udvar szebbik felén gyűjtöm, az elhanyagolt részen nem. De szeretném valahogy egységessé tenni a füvet, szóval a későbbiekben jól jöhet a gyűjtős. Bár valahol láttam oldalkidobós mulcsozós fűnyírót. Megpróbálom ismét megkeresni, aztán belinkelem véleményezésre.
-
-
Archer
őstag
Pedig nem jó neki ha tarra vágod, sokan a legalább 5cm-re esküsznek még ha van rendes öntözőrendszer is (meg szerintem nem is szép még ha zöldell úgy is). Öntözés, megfelelő tápanyag utánpótlás, szellőztetés, rendszeres fűnyírás (inkább keveset levágni róla de gyakrabban) meg ha szükséges, gyomirtás. Kb. ez kell egy pázsithoz, persze nem mondom, hogy ez így olcsó móka.
z00li: Szerintem kerüld el messziről. Eleve az 1,9 kW önmagában is elég vérszegény de hogy ez még az önjárót is hajtsa... Vagy ne ennyiben gondolkodj vagy felejtsd el ez önjárót (bár még úgy is igen az alja a benzineseknek ez az ár) vagy keress valamit használtan.
-
Ed Parker
nagyúr
Próbáld meg levenni a szöghajtást es fogjál rá a tengelyre egy vízpumpafogóval óvatosan, a fogó közé papír vagy valami ronggyal és húzz egy pici gázt, ha megtudod fogni akkor fent lesz a baj, ha viszont elforog akkor a szöghajtás lesz a bűnös.
Láthatólag a videón, ugyan felpörög a fej,de elég könnyen meg is áll. -
z00li
senior tag
Sziasztok!
Szerintetek ez a fűnyíró jó vétel lehet? LINK
Kb. 300-350nm-re kellene, jó lenne ha gyorsabban végeznék a fűnyírással mint a jelenlegi 1000W-os 30cm vágószélességű fűnyíróval. Esetleg javasolhattok is pár típust, ha ez nem jó. Elektromos, benzines is lehet.Segítségetek előre is köszi!
Z
-
Archer
őstag
Elég rossz minőségű a videó de én a problémát abban az éktelen daráló hangban vélem felfedezni. Szétment csapágynak szokott ilyen hangja lenni. Mivel amikor áll a fej, nincs az a hang, nem a motorból jön a zörgés hanem valahonnan a hajtás részből. Ez így nem f@sza az tuti.
-
VGYke
addikt
Sziasztok! Nos "dokumentáltam" a Husqvarna 135R fűkasza problémám, amiről fentebb470 és 473-ban esett szó.
Szeretném kikérni a hozzáértők véleményét, mi miért lehet.
1.) Damil túlzott adagolása, ami lehet egyszerű rúgó probléma és összefüggésben van a fej fordulat lecsökkenésével (nem tudja levágni a damil felesleget), majd a fej fordulat növekedésével (levágja a damil felesleget). Vágás után, ilyen lemetszett damilokat találok (referencia a 8cm-es öngyújtó):2.) Damilfej fordulatának csökkenéséről készítettem egy videót. A lényeg: "gáz" kézzel nyomva kb. elvárt üzemi motor fordulatra. Ha a fej terhelést nem kap, normálisnak tűnik a fordulata. Ha a fűbe nyomom a fej forgása lassul. Ha enyhén a földhöz nyomom, meg is áll....
A video letölthető / megnézhető innen.Szerintetek mi lehet a hiba? A motor utáni kuplung vagy a fej előtti szöghajtásban ment szét valami és a szöghajtás már csak dörzshajtás?
Garanciális ugyan, de meg van az okom arra, hogy ha eljön az idő, felkészülten vigyem vissza a vásárlás helyére....
Minden segítséget nagyon megköszönök!
-
Snoop27
őstag
Sziasztok. Elektromos funyirot szeretnek venni, kb. 200-250 nm-es sik teruletre, eleinte a Rotak 32 tunt megfelellonek, de gondoltam talan eggyel nagyobb nem artana, igy most 2 tipus tunik jonak, Rotak 34, illetve a Black & Decker GR3800, szerintetek melyikkel jarnek jobban? Nagyjabol egy arban vannak.
Eloreis koszonom a segitseget. -
xrvman
őstag
Sziasztok!
AL-KO 34 E COMFORT Elektromos fűnyírót szándékozok venni,
szabad ilyet venni? A régi MTD most adta meg magát, csak búg, de nem forog, forgattam a kést, de nehezen fordul el. Valszeg csapágyas lett.
Kis területre kell, azért kellene a központi magasságállítás, mert bent a kertben közepes magasságon nyírnám a füvet, kint az utcán meg mehet laposan, ahogy csak kifér, ott nem sajnálom.
Azt mondták fűnek jobb ha nem tövig van levágva. -
Ruszki
senior tag
Még pontosan nem tudom!
Egy ismerős forgalmaz Nagymaroson ilyen márkát(egyben szerviz is).
Nem tudom mennyire lehet alternatíva!De megkérdezem majd az ismerőst,mennyire lehet kapni hozzá alkatrészt!Azt én is halottam,hogy német!De hátha van akinek volt már "kapcsolata" a márkával!Köszönöm!
-
Archer
őstag
válasz
runner 125 #476 üzenetére
Egy jó kaszával nem téma
Solo: Megbízható német márka, régóta a piacon van. Annyira nem vagyok vele képben alkatrészügyileg de ha megoldott az alkatrészellátás, szerintem nyugodtan veheted. Bár nem írtad, konkrétan milyen gépről van szó.
-
Ruszki
senior tag
Uraim!
Solo márkáról valakinek vélemény,tapasztalat!?
-
VGYke
addikt
válasz
runner 125 #476 üzenetére
Szokott ilyen fű is lenni (lakhelytől 10km-re, és csak hétvégén van idő kimenni, ha nem esik az eső):
Meg eléggé meredek és lépcsős a telek:
Bizonyos részét lehetne tologatóssal gyalulni (ha a vakondtúrás, hangyaboly és talaj egyenetlenség nem számít a szerkezetnek), de akkor is kellene "gitár" (fűkasza) a lépcsők stb. miatt.
Tologatóst, meg gitárt egyszerre luxus lenne tartani... -
VGYke
addikt
Köszönöm a válaszaitokat!
Még hétvégén, ha nem esik az eső lenyírom a maradékot (amit a kép mutat, az az ötöd része...):
és viszem vissza a vásárlás helyére. De akkor tuti nem én vagyok a hülye, hanem jogosan reklamálok, igaz?A vásárlás kicsit bonyolultabb volt, mert nem garázs cégnél vettem (hivatalos Husqvarna értékesítőnél), viszont a céggel barteleztem egyet....
-
Archer
őstag
Miért hol vetted? Meg úgy általában ti hol veszitek ezeket a gépeket? (az előző lomfúvós témára gondolok) Nem hivatalos viszonteladónál akik szervizeléssel is foglalkoznak? Vagy valami ezermester boltban ahol árulnak a porszívótól a fűnyíróig mindent? Csak azért kérdezem, mert ha az előbbi, vissza kell vinni és kifejezni nemtetszésedet, hogy ez bizony így nem ok. Egy 100k+-os gép működjön már normálisan, ha sz@rt akarsz venni, bemész valamelyik multiba aztán ott adnak 20-25k-ért, el kell nekik mondani. Ha megfelelő olajjal használtad meg látszik rajta, hogy nincs barmolva, nincs félnivalód.
Nem kellene forognia a fejnek, kopott kuplungra vagy magas alapjáratra utal, az előbb talán kizárható egy új gépnél, az utóbbit meg illene beállítani beüzemeléskor ami az eladó feladata. Van egy régi FS350-esem, már a második dugattyú van benne de meg sem mozdul rajta a fej alapjáraton.
-
VGYke
addikt
Köszönöm válaszod!
Az a bajom, hogy a hiba ugye csak fűnyírásnál jelentkezik, ha beviszem a vásárlás helyére, ahonnan elküldik valahová, nem tudom bemutatni, mert beindítjuk, forog, oszt jónapot!
Komolyan mondom, pár fűnyíró tank penzinnél több nem fogyott el benne, ennyit használtam.
Kuplung: azt észrevettem, hogy ha hidegen indítom, alapjáraton forog a fej, de ha kis gázt húzok majd elengedem, megáll alapjáraton a fej forgása... Lehet hogy ez normális?Lehet ki kellene próbálni: damil ki, vastag bőrkesztyű, meg mindenféle tenyérvédő, aztán kézzel megfogni a fejet, gázt adni és ha kézzel megfogva nem forog, akkor baj van?
-
Ed Parker
nagyúr
Nekem autocut C 5-2 fejjel van az fs50, ez az újabb felcsévélős, szét sem kell szedni és rendesen oda kell csapni a földhöz,nem szórja a damilt.
Nem tudom ettől a drágább fejek mit tudnak,de 4mm-ig ebbe is belemegy a damil, az más kérdés hogy érdemes e, mert ott már tuti hogy durván rázna. -
Archer
őstag
Damilfej problémával már én is találkoztam céges gépeknél, gyenge az a rugó ami bent van, esetleg próbálj rajta nyújtani satuba befogva vagy valahogy, az valamennyit segít. Ezek az olcsóbb Husqvarna fejek szerintem elég gagyi konstrukciók, Stihl Autocat (legalább is a 40-2, 40-4) ezerszer jobbak.
A másik probléma érdekes, ilyenről még nem hallottam. Tényleg kuplung problémának tűnik, ezekben röpsúlyos kuplung van, talán arra tudnék gondolni, hogy a kuplungpofákon lévő kopóréteg (ha egyáltalán van rajta külön) "elfogyott" és nagyobb terhelésnél nem tudnak már akkora erőt átvinni. Persze ez egy új gépnél kizárható. Olyan szokott lenni, hogy a visszahúzó rugók kinyúlnak, elfáradnak aztán forog a fej ha kell, ha nem, de az is inkább már sokat nyektetett gépeknél meg fakezű, gázt állandóan "pumpálós" felhasználóknál szokott jelentkezni.
Ha garanciás a gép, vidd vissza aztán keressék meg a hiba okát, ennek nem így kéne működnie. -
VGYke
addikt
válasz
runner 125 #468 üzenetére
Szerintem jól van feltekerve, de ha már damil és fej: Szerintem az is hibás egy kicsit, mert a "damiladagoló nyomókát" (elnézést, nem tudom a hivatalos nevét) a rúgó ellenében nagyon "könnyű" benyomni. Ezzel nem kell "koppintani" hogy adagolja a damilt, jön ki belőle mint a szél. Van amikor 2 cm-es damilvágóval lemetszett darabokat találok. Egy damil töltet (kb. 2*3,5m) el is fogy 1-2 fűnyíró benzintank alatt, fű méretétől függetlenül. Néztem már, a rúgóerőn nem lehet állítani csavarral mint a régi szerkezetemen, kompakt az egész, max. alátétet tudnék tenni a rúgó alá.
De hogy az eredeti problémára visszatérjek: a Husqvarnámnak már 15-20cm-es is nagy fű, ebben is lecsökken a fej fordulata, viszont a motor fordulat nem. Ha nagyobb szálú fűbe tolom és a fűszálak a forgó fej és álló ház közé tekerednek, egyszerűen megáll a fej forgása, viszont a motor fordulata alig esik vissza. Ilyenkor hiába húzom a gázt, a motor pörög mint az állat, a damilfej áll.
Szerintetek mi lehet a baj? Kifogtam egy duplán selejtes cuccot?
A damil adagolási problémától eltekintve mi lehet ez a forgás lassulási, leállási probléma? -
runner 125
nagyúr
A damil jól van feletekerve a dobra?
Vajon mi neked a nagy fű? Nem véletlenül vannak késes kaszák, hiszen a damilnak megvannak a korlátai.
Baromi nagy fűbe kell beletolni, h egyszerűen ne vágjon a damil és rásimuljon a dobra. Nekem még nem sikerült ezt elérni, pedig van, h 30-40cm magas, gazos füvet vágok töltésen 4-500 méter hosszan. -
VGYke
addikt
Sziasztok! Örülök hogy ráakadtam erre a fórumra! Remélem kérdésemmel jó helyen tapisgálok. Nem tudom hogy itt mi az off és mi az idevágó kérdés, így belevágok:
Hobby hétvégi telkemen nem most kezdtem a fűkasza szakmai ipart, de tavaly végképp megadta magát az Elektrolux-Partner márkanevű fűkasza cucc (ilyet soha senkinek!!!). 8év alatti 8-10 alkalom/év és kb.6 komoly (gyűrűcsere, bovdencsere a letört bovdenvég miatt, stb.,stb) javítás után úgy döntöttem beszerzek egy másik fűkaszát, és Husqvarna 135R lett belőle...
Viszont ezzel is van bajom szinte 0 kilométeresen (1 tank benzin után) és erre szeretnék rákérdezni:
Normális az, ha üzemi fordulaton belenyomom a fejet a fűbe és lecsökken a fej fordulata annyira, hogy a damil már nem feszül ki, hanem rásimul a fejre? Nem a motor fordulat esik le, hanem a damilfej fordulata. Mint ha "csúszna a kuplung".
Szerintetek mi lehet a baj egy szinte zsír új szerkezettel?
Azért kérem tanácsotokat, hogy ha elviszem garis javításba, ne tudjanak átcseszni.
Minden segítséget nagyon köszönök! És elnézést ha ez OFF volt! -
DuplaZso
aktív tag
válasz
sarkanyolo2 #417 üzenetére
Én.
-
Ed Parker
nagyúr
Azt nem tudja bebizonyítani hogy mivel, csak azt hogy nem az övével használtad.
Gondolom vannak náluk is labor tesztek, van is fent kép hogy a dugó 500 óra után fém tiszta az ultra használatával.
Hogy ez bullshit e? Azt nem tudom megmondani, a stihl oldalán van fent.Autónál en a szakszervizre bízom az olajcserét, egyrészt mivel még garis es kötelező, másrészt meg a szerviz könyvet tölteni kell.
Az enyembe nem tudom mit raknak,melyik gyártóét, csak azt hogy jó tőle az auto es ennyi elég.
Egyébként tök igazad van,biztos hogy van benne bullshit is,de az emberek nagy része ugy sem tudna mit kezdeni a szabványokkal, hiába is tüntetnék fel. -
Archer
őstag
válasz
Ed Parker #463 üzenetére
Mi alapján bizonyítja be, hogy én milyen olajjal használtam?
Ez a baj, hogy a gyártó nem ír elő semmit, annyit mond, hogy vedd meg az ő olaját mert az a tuti.
Autóknál, motoroknál a normálisabb gyártók legalább megadják részletesen, hogy mit öntsél bele.
Autónál is pl. nem az a jó olaj, amelyik Castrol vagy Mobil vagy ki melyik gyártót favorizálja hanem amelyik megfelel a gyártó által meghatározott kritériumoknak. Van egy viszkozitás érték (10W-40 pl.) aztán sokaknál itt ki is merül a történet, mondjuk Castrol meg 10W-40 akkor az már tuti jó mert Castrol, azt már olvasták sok helyen. Pedig ott van még egy API besorolási lépcső, egy ACEA besorolás meg egyes gyártók saját jóváhagyásokat "követelnek" még meg az olajoktól. Ha egy olaj ezeket mind teljesíti, onnantól kezdve tök mindegy, hogy azt most ki gyártja, az jó az adott motorba. Az autódhoz előírja a gyártó, hogy pl. Shell XY olajat ajánl bele de attól még 20 másik gyártóé is jó lehet ha megfelel a megadott kritériumoknak.
Tudtommal sem a Husqvarna sem a Stihl nem ad meg semmi ilyet, vedd az övét aztán jónapot mert az a jó. Husqvarna legalább ráírja az olajára, hogy API TC, JASO FD, ISO EGD vagy nem emlékszem már melyiket de ráírja. Stihl még azt sem csak van a marketing szöveg.
Egyébként vicces az is, hogy Husqvarnánál az LS magasabb besorolással rendelkezik mint a XP, ugye az utóbbi szerintük az extra teljesítményű olaj. És ezt még fel is tüntetik a dobozokon, csak senki sem nézni. -
Ed Parker
nagyúr
Sajna én tableten nézem es nekem nem megy a link.
A kérdés mindig csak az hogy valóban ugyanaz e?
Amerikai fórumokon olvastam hogy a stihl megduplázza a garit, ha hp ultrát használsz.
Gondolom azért egy napi 8-10-12órát nyúzott gépnél, ami kapja az áldást rendesen, minden számít.
Félre ne érts, nem istenítem a stihl olajat, hogy az a mindenható, egyszerűen csak arról van szó, hogy azt használom amit a gyártó előír, mint az autóban, mint a kisgépekben.
Nekem az olaj csak egy kis költség, az én szintemen akár a legdrágább olajat is megengedhetném, mégsem azt vettem.
Nyilván ha valaki egy bevált jó minőségű olajat használ es a gépek mennek jól, nem kell a gyarira váltani.
De mint írtam a kérdés csak mindig az,bemered e vállalni, egy 2-300k-s gépnél,durva terhelésnél, hogy 1-2ezer forinton szarakodsz, ha megég a motor, aminek a javítása ennek több tízszerese?
Csak abból vontam le ezt a konzekvenciát,hogy aki drága gépeket vesz, szinte 95%-ban a gyártó által megadott üzem es kenoanyagokat használja.
Ezt írjak az emberek a fórumon. -
Ruszki
senior tag
Jah,hogy arra!Értem csak nem tudtam feldolgozni,hogy most mi van!
STIHL HP Ultra kétütemű motorolaj
Teljesen szintetikus olaj kiemelkedő kenési tulajdonságokkal. A hamumentes adalékoknak köszönhetően az égés rendkívül alacsony szintű káros anyag kibocsátással jár. Alkalmas tartós üzemű, maximális igénybevételű géphasználatra. -
Archer
őstag
Írtam, hogy nyomni kell rá egy entert felül.
Ed Parker: nem mondtam sehol, hogy rossz de ha egy szezonban elhasználsz mondjuk 4-5 flakonnal, ott már nem mindegy az ár. Egyedül azt kérdőjelezem meg, hogy minek fizessen az ember x Ft-ot valamiért, ha ugyanazt megkapja jóval olcsóbban is? Amikor én néztem, valami 5 vagy 6k volt a HP Ultra, jó minőségű szintetikus 2T olajakat 2-3k-ért már lehet kapni, akkor azon mi kerül a duplájába? 6k-ért már a Castrol ricinusos versenyolaját is megkapni ami ugyan nem való ezekbe a gépekbe de más kategória kicsit.
-
Ruszki
senior tag
válasz
runner 125 #457 üzenetére
Nézegettem ebből a HP Ultra-ból 5l kiszerelésben de nem nagyon találtam sehol eddig még!?Mert ugye a nagyobb majdnem mindig olcsóbb!Majd átfutom Archer által belinkelt tesztet is!Igen ha jól emlékszem akkor ásványi a piros igen. Én ha veszek új 2T-s eszközt akkor az Ultrát fogom kipróbálni!
Nem jó a link!
Jó lenne egy ilyen teszt az biztos!Górcső alá venni mindent(dugó,gyűrű,henger) és levonni a következtetést! -
Ed Parker
nagyúr
Nem jó a link.
Közben megnéztem ma, nekem is a hp super es nem ultra van.
Mikor vettem azt hittem mindkettő ultra, csak a drágább az bio, ami meg nekem van super,az nem.
Mindenesetre en nem vagyok akkora power júzer, így nekem a super bőven elég lesz a két gépbe.
Meg majd ősszel lesz egy levél fújó, de nem 125bvxBiztos hogy van benne marketing is,de a konkrétan erről akkor lehetne nyilatkozni, ha két gépet nullpercesen beuzemelsz, az egyikben stihl a másikban egy másik gyártmány es 500 üzemóra után megnézni a dugót, hogy mi a helyzet.
Viszont ha egy gyártó ezt az olajat ajánlja es nem is olcsó, nem biztos hogy rossz. -
Archer
őstag
válasz
Ed Parker #456 üzenetére
Azért ez is érdekes, mert az oldal szerint pl. teljesítményileg a HP Super a legjobb a három közül, az Ultrát hiába bio anyagokból löttyölik össze, gondolom az nem tud olyan kenést biztosítani mint egy ásványi (eredetű) olaj.
Mod: nyomni kell rá egy entert
Amúgy igen, olajon nem szabad spórolni de nem biztos, hogy amit aranyáron adnak, az a legjobb.
-
runner 125
nagyúr
Tudomásom szerint a piros Stihl olaj még csak nem is félszintetikus, hanem ásványi, mindemellett persze qrva drága is és köze nincs a Stihl-hez. Valahonnan összevásárolt olaj, Stihl matricával, ami 3x-ozza az árát.
Index-en kérdeztem annó, van lácfűrészes, meg kerti gépes topik, mindenki egyhangúan írta, h ha lehet olyan olajat ne használjon senki.
Érdemes kicsit utánajárni az olajnak. Motorba is évek óta a Repsol Competicion 2T olajat használom, kb 2200-2400ft/l, de ez 100%-ban szintetikus olaj, kifejezetten magas fordulató 2T motorokhoz fejlesztve. Tökéletes a végnyomás (kompresszió) a mai napig, de mint írtam ezzel megy a Husqvarna 136-os fűrészem és a kis 122C szegélyvágó is.
Végszóként persze nem arról van szó, h a piros Stihl-től megszorul 2x-i használat után, csak szimplán, ha az ember hosszú távra tervez és kicsit utánajár, közel azonos áron, sokkal minőségibb olajra is szert tehet, ami biztosan jobb kenést - hosszabb élettartamot - fog biztosítani.
-
Ed Parker
nagyúr
A stihl-nek 3 olaja van, a hp, hp super, es a hp ultra.
A piros hp a legrégebbi, katalógus szerint a leggyengébb a 3 közül.
A újabbak jobb tulajdonságokkal rendelkeznek.
Nyilván nem fog a pirostól sem beállni, én új gépbe nem vennék, annyival nem drágább a super meg az ultra.
Nem az olajon kell spórolni. -
Ruszki
senior tag
válasz
runner 125 #453 üzenetére
Üdvözlet!
Ezt ki tudnád/ki tudnátok fejteni bővebben.
Érdekelne a dolog mivel faterék ezzel használják a gépeket évek óta mind a fűrészeket és mind a fűkaszákat. Tudtommal még nem állt be egy motor sem. Én szoktam venni 5l kiszerelésben kb olyan 10-12k között.
Érdekelne az a másik, hogy pontosan mit is tud és milyen áron van.
Ilyen zöld színűt a Makitanal láttam.Ruszki!
-
Ed Parker
nagyúr
válasz
runner 125 #453 üzenetére
Ezt a piros olajat kb 15 éve láttam utoljára az egyik cimbim apja vette a stihl gépekbe, ilyen decis drága kiszerelésben.
Nem láttál? Ilyen a husqvarna olaja is.
-
Ed Parker
nagyúr
Ilyen olajat hasznalok
Piros stihl nincs is nálunk csak ez az ultra es a drágább bio. -
Archer
őstag
Csak azt mondom, hogy a Stihl, Husqvarna meg társaik nem gyártanak olajat csak címkézik valamelyik nagy olajcégét, az olajcégnek is van rajta haszna meg nekik is, azért kerülnek annyiba amennyibe. Ha megveszed egy ismert cég 2T olaját ami léghűtéses motorhoz való és megvan a szükséges teljesítmény besorolása, bekevered 40 körülire, szerintem attól sem lesz semmi baja a motornak.
-
Ruszki
senior tag
Olajon ne spóroljatok azt meghálálja a gép az biztos!
De természetesen van kisebb kiszerelésben is.ui.:még nem vettem fűkaszát sajnos
-
Archer
őstag
válasz
Ed Parker #446 üzenetére
Ennél a Stihl HP olajnál gyak. minden jobb ár/érték arányban, akkor már vegyél legalább HP Super olajat, drágább de ahogy kiveszem az írásodból, neked 100 évig elég lesz egy flakon. A piros Stihl sima ásványi olaj, anno jó volt az Arol 2T förmedvény helyett de ezekbe a mai anyagspórolós gépekbe érdemes legalább egy részszintetikus olajat keverni.
-
Ed Parker
nagyúr
Ma probaltam, f@sza könnyű kis gép, halkabb es teszi a dolgát.
Ami fura,ezen már egy újabb autocut fej van,picivel magasabb így pár fokkal előre kell dönteni a jobb eredményért.
Egyelőre amíg van husqvarna Aspen 2-es üzemanyagot használok, aztán stihl hp olajat.
Nézegettem a nagyobb gépeket is, de ahogy ma is körbe mentem, alig volt fél óra.
Ennyi melóra szvsz felesleges a nagyobb kasza. -
Ruszki
senior tag
válasz
runner 125 #441 üzenetére
Nagyon úgy néz ki, hogy a Husqvarna 135R lesz a nyerő.
De majd ránézek egy 128R-re is!
Sajnos a Sthil az kicsit drágábbnak tűnik.
Igaz faterék azzal nyomják erdőn.
Motorosfűrészben nekem nagyon bejött a Husqvarna. -
runner 125
nagyúr
válasz
sarkanyolo2 #421 üzenetére
-
Archer
őstag
válasz
Ed Parker #438 üzenetére
Akkor sorry, azt hittem ezen legalább nem spórolnak de tényleg úgy van, 1-2 olcsóbb gépben lehet bovden. Viszont amihez adnak vagy tartozékként ajánlanak kést, abban szerintem tuti tengely van, a kés hamar gallyra vágná a spirált, pláne ha beleütközik valamibe és hirtelen megáll, el lehet képzelni.
-
Ruszki
senior tag
Köszönöm Srácok!!
-
-
Archer
őstag
Egyszerű, ami nincs meghajlítva, abban "merev" tengely van, a hajlított a bovdenes. Bár lehet a kínai szutykokban az egyenesszárúban is bovden van
Ránézésre korrekt gép, nem hiszem, hogy nagy gond lenne vele. Mondjuk, hogy miért erőltetik a nagyobb gépeiken ezt a szórásvédőt, az rejtély, a másik ami van nekik az sokkal jobb (a Stihl is átvette ezt az elcseszett formát az újabb ipari gépeiken). De ez ne tántorítson el, érdemes élőben is megnézni, hevederrel felpróbálni ha lehet.
-
Ruszki
senior tag
Valakinek van Husqvarna 135R-ről valami tapasztalata!!??
Igazából az érdekelne,hogy a csőben spirál van vagy merev tengely!
Az tiszta sor,hogy szöghajtásos!Előre is köszönöm!
-
n000rbi
senior tag
Valaki erre?
-
Archer
őstag
-
Ed Parker
nagyúr
Konkrétan más gépeket nem néztem,ez az első husqvarna gépem, havernak van egy 240-es fűrésze, ő dicsérte a márkát, ezért próbáltam ezt a bvx-et.
Egyébként én sem hiszem hogy hülyék lennének ott a mérnökök, csak fura,hogy van akinek megy es tök jól működik, van akinek meg totál szar.
Csak arra tudok gondolni,hogy volt egy jó széria, es történt valami változás az alkatrészekben, mert ott a kommentben konkrétan leírja a júzer, hogy 6honap után szétmállott az üzemanyag cső.A hitachi-val csak annyi bajom van, hogy szinte ugyanannyiba kerül mint a két nagy brand.
De még mindig a stihl a legdrágább sajnos.
Most a husi 336fr tetszik. -
Archer
őstag
válasz
Ed Parker #424 üzenetére
Nem gondolom, hogy ennyire sügér mérnökök dolgoznának a Husqvarnanál, meg azért tesztelik is ezeket a gépeket, valami más lehet ott szerintem. Ha viszont tényleg ez a piti hiba, akkor elég szégyen, mondjuk már ez a cég sem a régi de régebben tényleg nagyon jó gépeket gyártottak. Nézd utána pl. ennek: Husqvarna 165 RX. A legbrutálisabb bozótvágó amit valaha gyártottak.
Kaszáknál esetleg megnézheted az Oleo-Mac, Hitachi márkákat is, előbbit sokan dicsérik, utóbbival van nekem is pozitív tapasztalatom.
-
Ed Parker
nagyúr
válasz
Synthwave #427 üzenetére
Én egy ilyen gépet vettem a nagyobb területre,a maradékot meg jelenleg egy stihl fs36-al oldom meg.
Ennek az utódját keresem valami korszerűbb erősebb formában. -
n000rbi
senior tag
Szerintetek egy ilyet használhat az ember kisebb területen fűnyírásra is? A ház körül tényleg csak szegélyvágásra kellene, viszont van egy kis telek még, ahol alkalomadtán végigszaladnék vele.
-
Ed Parker
nagyúr
válasz
Én kaszáltam eleget, de egy ipari géppel kár is összemérni.
Egyrészt jo teknikát igényel, egy kezdő pikk pakk el tudja törni a kaszát, vagy elvághatja a lábát.
Aztán a kaszát meg is kell verni meg fenni is tudni kell, ez szintén egy kezdőnek gondokat okozhat.
Nembeszélve szintén a balesetveszélyről, hogy szanaszét szabdalhatja a kezét.
Másrészt ha a talaj egyenetlen es durvább növényzet van szintén szopo.
Félre ne érts, nem nézem le a kaszát, de mindketten tudjuk, hogy a fent leírt dolgok, egy kezdőt eltántoríthat a vásárlástól, plussz ugye ahogy Te is írtad, ehhez kondi is kell
Ez egy klasszik módja a fűnyírásnak, de ennél már vannak sokkal hatékonyabb es praktikusabb megoldások. -
Ed Parker
nagyúr
A probléma abbol fakad miután fel kutattam, a vékony benzin csövek nem tudnak elegendő üzemanyagot szállítani, ezért megy csak szívatóval. Ezt persze nem állítom, hanem a kommentekből ezt szűrtem le.
Lehet hogy a karbival van baj.
Na de egy nullperces gépnél ráadásul az egyiket én csomagoltam ki, mindkettőnél ugyanez a jelenség.
A stihl-re kettőt húzok a gázon es ketyeg szépen.
A 125 bvx meg 20perc után is lefullad. Mondom olyan a jelenség mikor kifogy a benzin.
Az üzemanyag husqvarna piros kannás kis gép benzin.
Mégcsak nem is en kevertem be.
Az fs250-et elvitték, szóval marad a keresés.Igen en is erre gondoltam mert főnököm gépen is husi matrica volt az oldalán.
-
Archer
őstag
válasz
Ed Parker #416 üzenetére
Passz, lehet a pénteki műszak rakta őket össze vagy nem tudom. Egyébként sokszor az eladóknak fingjuk nincs az egészről, nem hiszem, hogy egy új gépen nagyon csavargatni kéne a karbin de ki tudja, amit leírtál, karburátor problémára utal vagy fals levegőt szív valahol de ezt a szerelőnek (ha az, nem csak egy betanított eladó) tudni kéne kideríteni. Egy új gépen nagy valószínűséggel a kompresszió hiány kizárható, gyújtást is könnyen lehet ellenőrizni, marad az üzemanyag. Dugulás is nagy valószínűséggel kizárható mivel még nagyon benzin nem volt benne (ha csak nem valami szutykos benzint öntött/öntöttél bele, de egyébként van a tankban szűrő). Karburátor beállítás, esetleg a membrán van kiszakadva?, ilyesmikre gondolnék.
McCulloch amerika cég volt csak megvette a Husqvarna.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
válasz
...
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Csuszli.
Érdekelne a vélményetek, hogy milyen fűkaszát lenne érdemes venni 30ezerig. Benzines, akksis, elektromos egyre megy. A lényeg, hogy értelmes eszköz legyen. Konkrét típusok kellenének.
Elsődleges cél nagy gaz lenyírása 2-300 négyzetméteren.
A fűnyírás szükséges (nem lenne az..) rossz, nem akarok a géppel hálni
, de annak örülnék, ha pár évig nem kéne másikat venni.
-
-Mike-
addikt
válasz
sarkanyolo2 #417 üzenetére
A lúzerek.
-
sarkanyolo2
őstag
Mivel fél óra múlva megyek le kaszálni a telekre, nem motorossal ám, mondom aktuálissá vált, hogy megkérdezzem, ki szokott még kézzel, rendes kaszával füvet vágni?
-
Ed Parker
nagyúr
Egy szóval nem állítottam hogy a husqvarna vacak lenne, sajnálom ha igy értetted.
A vacakot a kommersz gépekre értettem, ahogy Te is leírtad.Megnézem azt a 323-ast ha lesz ill akkor olyan gépet keresek ami egyenes szárú.
Láthatod, nálam kapásból kettővel is ugyanaz a baj volt.
A júzer error is ki van zárva, az eladónak is ugyanezt csinálta.
De ha megnézed az amazon kommentekbe 50% meg pozitívan nyilatkozik róla, ki érti ezt.A mcculloch nem a husqvarna gyermeke?
-
Archer
őstag
válasz
Ed Parker #414 üzenetére
Azért az túlzás, hogy a Husqvarna vacak lenne. Vacak amit az obiban, teszkóban meg hasonló helyeken kapsz 25k-ért fűkasza címszó alatt. A 323-as Husqvarnát azért mertem ajánlani mert van vele személyes tapasztalatom, ami elég pozitív. Kicsit valóban ráz de ezek szerintem mind ilyenek, eleve a 2 ütemű motor nem a sima járásáról híres. Ami neked van fűrész, valószínűleg a fogantyú a végein vastag rugókkal van rögzítve így az csillapít a rezgéseken. A Stihl az ilyesmikben jobb általában, ergonómia, kényelem náluk nagyobb szerepet játszik (persze meg is kérik a felárát). Ezeket a kisebb Stihl kaszákat nem ismerem, lehet, hogy jók, nem tudom. Stihl damilfejeket én jobban preferálom de mindkettőhöz lehet kapni külön mindent, nem kell cserélni az egészet ha valami elkopott.
125BVx: Én rosszat nem tudok róluk mondani, van a környezetemben három is, nagy baja egyiknek sem volt pedig mentek nem kevés órát. Dolgoztam Stihl kézi fúvóval is, nagy különbség szerintem nincs köztük, a Stihl kicsivel könnyebb viszont egy hajszálnyival gyengébben fúj. A McCulloch viszont egyértelműen gagyi volt mindkettőhöz képest (igaz az ára sem annyi). -
Ed Parker
nagyúr
Nyilván ezért sem a legolcsóbb kategóriában nézelődök.
Most egy fs250 jött képbe,kb ugyanannyiért mint egy fs50 újonnan.
80-90e körül megkapnám, csillag fejjel es damillal.A lombfuvó pont az volt, mivel kellett a szívó funkció is, de sajna csalódás volt.
Amúgy a lombfuvó szögre ugyanez, csak a bvx-nek ugye kinyitható az ajtaja,amin az aprítókések vannak,plussz a zsák es extra csövek.
Itt van pár user review a remek gépről.Nem is ugy akartam összehasonlítani, csak a mondanivalóm az lett volna,hogy hasonló megoldást keresek, mint a fűrész, ahol ez jól meg van oldva.
Hozzáteszem a belépő fűrészek szintúgy ráznak.Na pont ezért kérdezek inkább itt,mivel most költöztem kertes házba es most kezdem el beszerezni azokat a gépeket, amikre a panelban soha nem volt szükségem.
Túl lőni nem akarok a célon, mivel ezek nem napi szinten vannak/lesznek használva,de a vacak gépeket kerülném. -
Archer
őstag
válasz
Ed Parker #412 üzenetére
Valódi rezgéscsillapítást csak a komolyabb gépeknél kapsz mindkét oldalon de az már a 200k kategória.
Mi volt a lombfúvó pontos típusa? 125BVx-nél kezdődik náluk a normális lombfúvó. Hozzáteszem én mindig komolyabb felhasználásra értem amiket írok, lehet hogy egy otthoni kertbe ezek az olcsóbb gépek is bőven jók. Dolgoztam egy pár órát egyszer egy McCulloch lombfúvóval de az elég gagyi volt, nem is fújt, lassan is pörgött fel, olcsó sorjás műanyagok, ugye az is Husqvarna.
Fűkaszát fűrésszel összehasonlítani nem fair dolog.
Összességében egyébként régebben mindkét márka minőséget gyártott mindegyik szegmensben, ma már ezt igazából csak a középkategóriától felfelé kapod meg. Az alsó kategóriás gépeiken már mindegyik gyártó spórol.
-
Ed Parker
nagyúr
Na ez az, a hengerbe nem biztos hogy tök jó, ha az első bejáródásból adódó vagy gyártás során bentmaradt apró fém forgács kerül,de mondom ez az eladó tanácsa es hozzá már hoztak vissza emiatt gépet, igy mindenkinek elmondja, hogy erre oda kellene figyelni.
Igaz ez kimaradt, a fűnyírás után kb 1oras munka az olyan helyeken ahol nem tudom vagy akarom eltolni a makitát.
Ez nagyjából 100-150nm kb.
Ami jelenleg van fs36 működik tökéletesen, erős is, csak már kicsit csörög a motorja, na meg vágás után a rezgéstől picit sajog a kezem, ami pl egy stihl ms241c-m után semmit szinte.
Annak valahogy a rezgéselnyelése jobban megvan oldva.
Az ár kb 50-100e körül.
Nem is annyira árérzékeny a dolog, sokkal inkább arra gondoltam hogy késes kaszáért felesleges többet fizetnem, mivel én csakis damillal tudom használni, a hely miatt.
A stihl fs50-et nézegettem vagy még talán az fs70, de ott már árban nagyobb az ugrás.A husqvarna-tól picit tartok, vettem múlt hónapban egy lombfújót, vadi uj, az eladó 5 perc pörgetés után lefullasztotta, csak szívatóval ment, kaptam egy másikat dobozból, az dettó ilyen volt, azt elolvastam az amazon kommenteket, kb 50 hasonló ember irt hasonló jelenséget, a spagetti vastagságú benzin cső ami fél év után szétmálik a tankban. A vicc hogy szívató nélkül azonnal megáll. Husqvarna benzinnel használtam.
A YouTube tele van ilyen videókkal, hogy javítsd meg magad az ilyet, de egy nullperces gépnél nem ezt várnám. Szóval ezért tartok picit a husqvarnatol, amit Amerikában szereltek.
Ezzel nem írom le a márkát teljesen, csak egy 100e körüli gépnél egy ilyen nagy névnél ez megengedhetetlen. -
Archer
őstag
válasz
Ed Parker #410 üzenetére
Primitív motorok ezek, a hajtórúd szétszórja az olajat a forgattyúházban, ennyi a kenés, sem furatok az olajnak, sem szivattyú, nem hiszem, hogy nagy kárt lehetne tenni ha fejre állítod, max belefolyik az olaj a hengerbe. Nyilván így nem kell megpróbálni beindítani, kiveszed a gyertyát, előre döntöd (amíg nincs bent az új olaj) aztán párszor megpörgeted. Ami meg bent marad, az elég indítás után (szép kis füstje lesz).
Kaszára: én ilyen hajlított szárút soha nem vennék, nincs benne rendes acél tengely csak egy bowden, komolyabb munkára alkalmatlan (igaz nem írtad mire kell meg mennyiért). Amit tudok ajánlani ilyen kis fűkaszában, az a Husqvarna 323R. Nagyon strapabíró, masszív, megbízható gép. Nekem a szétszedhetős szárú változata van de még nádat is vágtam vele amikor a szükség úgy hozta. Volt munkahelyemen is használtak ilyet ipari szinten! és nagyon sokáig bírta. Most már 323R-II van a boltokban de talán nagyon azt sem butították le.
Stihlnél ahogy néztem, ezek a kis kaszák mind 4-MIX motorosak, műanyag alkatrészek a motorban, nekem nem kéne, mondom ezt úgy, hogy szerintem a régebbi Stihl nagykaszák (FS 350,400,450, 550) brutál jó gépek és iszonyat mit kibírnak. -
Ed Parker
nagyúr
Igen, a vicc az hogy mikor vettem a makitát a srác elmondta hogy a felfordításból eredő károkért a makita semmilyen felelősséget nem vállal, vagyis ha igy seggreteszed az uj gépet, akkor az bukó.
Azert mondta el az elején, mert az első olaj csere 5 üzemóra után esedékes.
Aztán mikor cimbimnek meséltem hogy mit vettem, neki pont ilyen van és elmondta hogy ebben bizony van egy le eresztő csavar, igy nem kell semerre se borítani a gépet.
Viszont pénteken javítottam főnököm mcculloch gépét es a gyertyák mellé vettem egy ilyen készletet is, igy most már ilyenem is van.
A régi benzin leszívásánál is hasznos volt.Uj fűkaszára valami tipp?
-
Ed Parker
nagyúr
válasz
csabi84bana #400 üzenetére
Semmiképp se fordítsd fel, mert az eladó szerint olyan helyre is kerül olaj meg retek ami az olajban van, ahova nem kéne mennie, ezért ha van az alján le eresztő csavar akkor azzal, nekem a makita PLM 4610-en van, az újabbakon már nincs, akkor egy ilyen, direkt erre való pumpával gyorsan le lehet szívni.
Más.
Van egy stihl fs36-os már már koros fükaszám, leszeretném cserélni egy korszerűbbre, erre várnék valami ötletet, tippeket. -
Archer
őstag
válasz
Van az alján leeresztő csavar, jobb úgy szerintem, jobban kifolyik belőle a retek ha valami került az olajba. Ha jól emlékszem, a 3/8-os dugókulcs toldó pont belemegy.
-
csabi84bana
csendes tag
válasz
t52042405ug #402 üzenetére
köszi a segítséget, asszem beszerzek egy ilyen készletet.
-
t52042405ug
csendes tag
válasz
Szívd ki az olajat belőle. Én szereztem 100 ml-es fecskendőt, azzal csinálom, természetesen egy műanyagcső segítsége kell hozzá.
De van ilyen is. -
cafat
aktív tag
Sziasztok! Valakinek van tapasztalata a Bosch ART 2600 Combitrim fűszegélynyíróval?
Most a MOL-os akcióba csak 11990Ft. Ennyiért megéri megvenni? Máshol 19ezer körül van.
Csak kerítés menti fűnyírásra kellene.
Új hozzászólás Aktív témák
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- A One Ui 8.5 és a Snapdragon 8 Elite 2 már biztos
- Yettel topik
- Elite: Dangerous
- Viccrovat
- Futás, futópályák
- Automata kávégépek
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Shakes&Fidget Online Szerepjáték
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Asus B450 R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB Rampage SHIVA Thermaltake 500W
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 6, Samsung Galaxy Watch 7, Samsung Galaxy Watch Ultra
- 14" Dell Latitude laptopok: 5400, 5480, 5490, 7480, E7440, E7450 / SZÁMLA + GARANCIA
- Ritkaság! Hibátlan! Intel Core I9 13900KS Processzor!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T460 - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!