- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kompakt vízhűtés
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Apple MacBook
- Akciókamerák
- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
- Milyen processzort vegyek?
- Melyik tápegységet vegyem?
Új hozzászólás Aktív témák
-
kezu
tag
Vasarlas elott ezt feltetlenul olvasd el:
[link]
[Szerkesztve] -
Imy
veterán
És még egy kérdés ami eszembe jutott, milyen laptartozékok vannak a géphez az alapcsomagban (Pl.: szíj, kábelek, stb)?
-
drkbl
őstag
Klasszikus, talán Hofi
:
Ember körülnéz, egyik eladónál 50 fillér a tojás, a másiknál 2 forint. Odamegy a 2 forintoshoz: ''Ember! Hogy adhatja ilyen drágán a tojást? Ott csak 50 fillér!''
''Igen, de nálam kapható is!'' -
Pilács
senior tag
Hi!
Lehet állítani a vaku fényerejét? Vagy jöhet a paíros módszer? A leírásban nem találtam erre utalást... szal gondolom akkor nincs... -
kezu
tag
válasz
Hydra SR #790 üzenetére
Jah a 5600is, mar parszor jol jott volna, ha az idozitot is megjegyzi, igaz belefer, h megnyomjak 2 gombot
Bar az is kar, h ha idozitovel lovok sorozatot, akkor csak 3-at keszit, legalabbis igy vettem eszre (bar csak manualban probaltam, itt meg azthiszem, hogy csak 3-at lehet tolni valamiert, de lehet, h tevedek)
-
Hydra SR
addikt
Szerintem ez kifutó ár, tavaszra már lehet, hogy elfogy. Még mindig ez az ''XD kártya drágább, mint az SD''-fóbia van, szerintem ez százszoros túllihegése a problémának, ez nem lehet döntő érv egy gép mellett vagy ellen. Kártyát egyszer, vagy maximum bővítésnek mégegyszer veszel. AKKORA különbség nincs azért az árban, hogy ez döntő szempont legyen.
-
Imy
veterán
Sziasztok!
Most jelen pillanatban ez a fényképező gép 55800Ft az Extreme Digitalnál...
Szerintetek ez az ár megy még lejebb? Mert október körül 65e Ft volt... Vagy mire várható az ujabb modell megjelenése, ami ezt a gépet váltja?Mert jó lenne elötte egy ilyet beszerezni. Nekem ráérne tavaszig (áprilisig), hiszen ebbe az időben nagyon keveset fényképezek. Meg tavaszig remélhetőleg az XD kártyák ára is lejebb esik....
Várom a véleményeket! -
drkbl
őstag
Leginkább auto, esetleg napfény, ha semmiképp nem szeretnék vakuzni. Vaku szerintem elmegy, figyelembe kell venni, hogy van minimum és maximum távolság. Családi fényképnézegetéskor még soha nem érkezett panasz zajra, színhűség sosem kapott erős kritikát (a Canon Ixus v bolondult a pirosért), maximum a tényleg jó képek kaptak dícséretet. Ezek a képek emlékfelidézésre valók, nem ezen fórumon szakértők elé vetésre
Most itthon vagyok, az egérpadban egy fénykép van anyukámról, egy kismacskával, kb. 10 évet fiatalodva. Nem hiszem, hogy vaku és auto mód nélkül esélyem lett volna lekapni; az olyan ''apróságokat'', hogy smink nélkül csillan a bőr, hogy tükröződik a vaku a szekrényajtóról, hogy nagy a fényesség-különbség az előtér és háttér között - soha egyetlen családtag se tette szóvá. Ellenben kinyomtatták a képet, fotopapírra, és berakták az egérpadba.
-
kezu
tag
Oke koszi, amugy belteri mondjuk csaladi fotozashoz milyen beallitasokat hasznaltok? Nekem az a gondom, h a blendet total kinyitom, hogy nagyjabol kisebb zaridovel dolgozhassak (a bemozdulasok ellen), de igy is azert alig iskerul csak minden 2-3. kep, mert bemozdulas van. De ha csokkentem a zaridot, akkor mar alulexponalt lesz a kep, blendet mar nem tudom jobban kinyitni. Vakut be sem szoktam kapcsolni, mert semmit nem er, meg a szineknek sem tesz jot szerintem... ISO-t mondjuk 64-en tolom, bar azt felvihetnem 200-ig siman, bar nemtudom, hogy azzal mennyit nyernek zaridohoz a norm. exponalt kephez...
ui: a bemozdulast nem az en kezem altal okozott bemozdulasra ertem (alvanyrol tolom), hanem a fenykepezettek mozognak
Szval tapasztalat? -
kezu
tag
manualis feheregyensuly allitasanal magatol allitja a fe-t? Tehat kivalasztom ezt a modot, raviszem egy pl. feher lapra, es megtartja azt ''leOKozas'' utan?
-
Pilács
senior tag
a zoom kézből 4 az jó
-
Pilács
senior tag
Helló!
Valaki dobhatna fel képeket, hogy mit lehet kihozni ebből a masinából
Köszi -
kezu
tag
na beszereztem
cx 560-as volt csak, ami annyiban mas, h ez csak 150cm a magassaga, de ez is eleg (meg csak ez volt
), de viszont csak masfel kilo
thx 4 the info
-
asysoft
aktív tag
-
Hydra SR
addikt
Az első (RG-50) ránézésre stabilnak tűnik de a min. 64cm,max 152 cm nekem nem tűnik túl jónak. A legalacsonyabb állása túl magas, a legmagasabb meg túl alacsony. 2,1kg az nem is túl könnyű, lehet hogy nem lesz kedved mindig magaddal vinni gyalog, akkor meg minek. Mondjuk a súly a stabilitásnak meg jót tesz de azért ebben a kategóriában nem érdemes betonstabil állványra számítani. Végülis nem rossz de én nem adnék érte 14400-at.
A Velbon CX-660 jobbnak tűnik minden szempontból amit felsoroltam.
A Hama Gamma látszik a legrosszabb vételnek, és annyival még csak nem is olcsóbb. Nehezebb de nem annyival, hogy kifejezetten stabilnak lehessen mondani, nem elég magas, nem eléggé állítható és a Hama állványokról nekem az a tapasztalatom, hogy a rögzítőcsavarjai elég gagyik szoktak lenni. Fröcssöntési hibásak, gyengék, nem szorulnak meg rendesen.
A három közül én a Velbont venném.
[Szerkesztve] -
Hydra SR
addikt
Nekem a Soligor VT-453-as jött be, mert:
-olcsó (6k)
-könnyű
-adnak hozzá válltáskát
-kicsire összecsukható
-relatíve stabil, jól rögzíthetők a csavarjai
Hátrányai:
-érdemes időzítővel fotózni mert expo gomb lenyomása után egy picit remeg
-nem túl magas (azt hiszem, 155 cm)
-erősen orrnehéz gép alatt nyetlik (nekem sikerült egyszer annyi szűrőt rátekerni, hogy jó erősen kellett ráhúzni a rögzítést mert erősen bólogatni támadt kedve de ez kb 8 szűrő után kezdődött. Normális esetben nem tekersz fel ennyit csak kényszerből, extrém helyzetben)
A VT-466-os magasabb, érdemes azt is megnézni.
Egyébként ez a 15000 pont az a kategória ahol szinte nincs semmi, max néhány helyen ennyiért adják azt amit máshol megkapsz 10-ért is. A profibb cuccok 20-nál indulnak, az olcsóbbak meg 10-11-nél befejeződnek.
Én amondó vagyok, hogy egy VT-453 vagy egy VT-456 jó vétel mert továbblépéshez ugyan nyilvánvalóan kevés de olcsón tudod kitapasztalni, mit kell elvárni egy állványtól. Addig meg amatőr fotózáshoz ehhez a géphez korrekt. 15-ért se kapsz olyat amit egy masszívabb dslr-hez is használhatsz majd. -
kezu
tag
Eljott a alvany vasarlas ideje, milyet ajanlotok a gephez? En ugy 15 ezer forint kornyeken szeretnek ra aldozni, tobbet nem igazan, kinek mi jott be?
-
Pityesz78
tag
Sziasztok
Lécci mondjátok meg, hogy a high speed xd kártya a Pc és a gép között gyorsabb, vagy többet lehet rá fotózni mondjuk vaku nélkül egy adott idő alatt? Vagy mind2? Szóval miért is jobb? És ez a 3D, olajfestmény, művészi rajz, és vízfestmény funkciói mire jó és hogy kell használni ha egyáltalán érdemes a használatra.
off: Csak mondom, hogy a Birdpc-től telefonon foglaltam le egy H1gb xD-t, mondtam, hogy egy ismerősöm megy érte és a köcsögök persze M-eset adtak a H-s áráért. Szóltam nekik, hogy enye-benye,, de persze a H-s már elfogyott és csak januárba lesz, vagy visszaadják a különbözetet. Szóval ha nincs nagy különbség a fotózáskor akkor inkább használom a különbözetet meg leverem rajtuk.
üdv
[Szerkesztve] -
Hydra SR
addikt
Igen, ez a gép nem a leg zajszegényebb masina sajnos, de adok egy-két tippet a zaj csökkentésére:
Először is az ISO-t jóformán csak 64-en vagy 100-on érdemes használni (remélem jól tudom, hogy az 5600-ban is van ISO64). Nem mindig ISO64-en a zajszegényebb, van úgy hogy 100-on jobb lesz. ISO64-en néha megjelenik a színzaj ami rosszabb, mint a kontrasztzaj mert nehezebb eltávolítani meg szerintem csúnyább is.
A másik: ISO100-on rövidebb záridővel tudsz dolgozni, ez csökkenti a hot pixelek esélyét. Ezt a blendenyitással is tudod befolyásolni, nem érdemes jobban szűkíteni a blendét annál amennyi feltétlenül szükséges. Persze végállásban sem feltétlenül jó dolgozni mert az objektív rajzolata meg a középérték környékén a legszebb, szóval a teljesen nyitott blende csak végszükség esetén jó. Sajna rossz fényviszonyok között elég gyakran kell.
A blendenyitásra már említette valaki de én is ide írom azért, hogy az befolyásolja a mélységélességet is (DOF). Ezen a gépen általában nem kell nagyon megharcolni a mélységélességért de teljesen nyitott blendénél azért már lehetnek gondok, ha nagy mélységátfogás kellene. Sötétben nagy mélységélességgel fotózni elég nehéz, tutira zajos lesz a kép. Illetve az S5600-nál megjelent egy új dolog ami az élességet befolyásolja: a zajelmosás. Bár nem teszteltem de szerintem záridő- és ISO-függő, hogy mennyire erőteljesen mossa a zajt, ez sajnos a részletgazdagság, az élesség rovására megy. Szóval végülis nem sokat tudsz operálni a zajjal, mert bármelyik hibaforrást csökkented egy másik beállítással, valami mást meg erősítesz. Ha lejjebb veszed az ISO-t, növeled a záridőt és a hot pixel esélyét. Ha följebb viszed, növeled a zajelmosást. Ha a blendét nyitod, csökken a mélységélesség és egy idő után romlik a rajzolat is. Ha meg szűkíted, akkor megintcsak növeled a záridőt. Azt hiszem, a legjobb ha olyan képet csinálsz amin a rajzolat, a részletgazdagság szép és a zaj pedig utómunkával eltávolítható. -
-
Feda16
csendes tag
Hi,
Tegnap vettem S5600-t csak sajna, mint ahogy a fórum topik elején egy páratok esetében nekem sincs mellékelve magyar nyelvű használati utasítás. Aki rendelkezik esetleg ilyennel valamilyen számítógépes formátumban, nagy segítséget adna azzal, ha elküldené e-mail címemre: gyukerif@gmail.com
Remélem tud vki segíteni, és jah minden kedves fórumozónak kellemes ünnepeket kívánok és jó portrait alanyokat a következő évre!
FEDA -
-
Gázspré
csendes tag
Sziasztok Fórumozók!
Én életemben először fórumozok...
De rájöttem, hogy itt többet okosodhatok mint bárhol.
A S5600-zal kapcsolatban kérdeznélek benneteket.
Miért lehet az, hogy szinte majdnem mndengyik beállításnál kicsit zajosak a képek. Hiába állítom az ISO értéket alacsonyra, akkor is.
Lehet, hogy kevés a fény? (Általában ez a szobámra jellemző este 6 kor, amikor ezeket probáltam)
Ha vkinek van egy jó ötlete különböző bellításokra azokat várom.
Még vmi!
Sokszor tök jó éles a kép de csak közép tájékon.
Hogy lehet azt elérni, hogy az egész kép éles legyen???
Köszönöm segítségeteket!
Üdv. -
sycorax182
tag
up a topicnak! 24-étöl boldog tulaja leszek egy s5600nak
ez lesz az első komolyabb gépem. remélem nem csalódok benne, nagyon jókat hallottam róla.
-
drkbl
őstag
ISO 1600 azért jó, mert a zajos kép még mindig jobb, mint az elmosódott.
Zajszűrés: képminőségnél állítható a körvonal-érzékenység: hard, normal, soft.
Vaku-szabályozás: valami biztosan van, mert:
- más a hatótávolság a látószög függvényében
- gondolom a zárt vaku miatt a szükségességéről az dönt, hogy milyen expoziciót tud kikeverni az érzékelő adataiból
Anti-blur módban is szeret vakuzni, de ha nem engedem, akkor belehúz -
asysoft
aktív tag
válasz
Hydra SR #752 üzenetére
''Én nem azt mondtam, hogy 1000000-ból 1-2 esetben nem lesz vörösszem, hanem hogy 1000000-ból 1-2 esetben lesz látható különbség ultrakompakthoz képest''
Értem én. Én csak azt mondtam, hogy nálam az arányok jobbak, HP-nál 10-képből 2-3 vörösszemes volt (20-30%), míg S5600-nál 50-ből 1 (2%). Azthiszem ez magáért beszél, akármi is okozza. -
Hydra SR
addikt
Én nem azt mondtam, hogy 1000000-ból 1-2 esetben nem lesz vörösszem, hanem hogy 1000000-ból 1-2 esetben lesz látható különbség ultrakompakthoz képest
A vörösszemet igazán csak a BEE fórumtárs által említett vörösszem csökkentő vakumóddal lehet kiküszöbölni beépített vakuval.
Megnéztem, tényleg van ISO1600 az S5600-on is...de minek?
Beletettek egy erőteljesebb zajelmosást, ez szerintem rossz ötlet volt. Ez tűnt fel nekem is nemrég valaki által linkelt képen ezen a topicban. Szerintem rájött a Fuji, hogy túl használhatót alkotott elérhető áron, gyorsan valamit tenni kellet, elrontottak rajta pár dolgot különben senki nem venné a 6500FD-t és a 9600-at(na jó, azért a 9600-nak ez nem konkurencia)
BEE: kösz a kisegítésért, a derítést ezek szerint nem teljesen jól mondtam
(mondjuk nem véletlenül volt ott ez az arcocska a végén:)
[Szerkesztve] -
BEE
addikt
válasz
Hydra SR #748 üzenetére
Vakus derítés: amikor a témát erősen süti a Nap és ezzel
nagyon mély árnyékok keletkeznek amiket csökkent a villantás.
A világos részeken szinte hatástalan, de az árnyékokat csökkenti.
Szokásos beállítása -2Fé a helyes expo alá.
A vörösszem csökkentése akkor hatásos, ha a vaku több mint
8cm-el magasabban van mint az optikai tengely.
Ezért olyan nagyok a külső vakuk, hogy ez bőven meglegyen.
De ez a magasítás is csak közelről hatásos, mert messzebbről már
ugyanúgy tul kis szögben éri a szemet a fény.
( Igazából a beesési szög a döntő, minél messzebb vagy, annál kisebb a szög. )
Ezért van pár elővillantás, hogy a pupilla bezáruljon a fotózás előtt.
BEE -
asysoft
aktív tag
válasz
Hydra SR #748 üzenetére
Nálam speciel jobbak az arányok: míg a HP-val 10 képből úgy 2-3-on volt vörösszem, itt az eddig elkészült 50-ből (ezeken van ember/állat) egyetlen egy képen van vörös szeme egy tengerimalacnak, az is sötétben készült.
Ezt a távolság-dolgot amúgy nem tesztben olvastam, hanem -emlékeim szerint- valami kezdőknek szóló cikkben, de hogy melyikben, arra sajnos nem emlékszem. Aztán megnéztem a képeket, és tényleg: nem volt vörösszem. Ennek ellenére lehet, hogy csak szerencsém volt, vagy a HP-val volt ezen a téren is valami gond
Egyébként S5600-on is van ISO1600, de ott már az LCD-n látni, hogy nem stimmel valami... Mintha festmény lenne -
Hydra SR
addikt
Ha gondolod, számold ki, hogy ha valakit másfél méterről fotózol akkor mekkora szögkülönbséget jelent az az 5 centi amennyivel följebb van a vaku mint az ultrakompaktokon
Ugyanúgy vörösszemesek lesznek a képek, én semmi különbséget nem látok. Lehet, hogy 1000000 esetből 1-2 alkalommal látható lenne a különbség de ennél többet nem jelent, hogy följebb van a vaku. Minél közelebb van a téma, annál többet számít az az 5 centi de minél közelebbről vakuzol, annál borzalmasabb lesz a végeredmény. Nem hiszem, hogy ezért teszik följebb a vakut. Illetve lehet, hogy azért, hogy lehessen írni róla a tesztekben, hogy ez a gép jobb mert följebb van a vakuja. Végülis te vagy az egyik példa aki elhitte, tehát bejön
Félre ne érts, nem szivatlak, nem a te hibád hogy a teszteknek hiszel. Csak jeleztem, hogy mértékkel hinni nekik mert elég komoly kereskedelmi mozgatóerő van mögöttük és hajlamosak úgy leírni az igazságot, hogy egész más következtetéseket vonj le belőle laikusként, mint egy rutinos fotós. Ugyanúgy ahogy köztudott tényként kezeltük sokáig, hogy egy digitális gépen a maximális fényérzékenységen készül használhatatlanul zajos kép, az eggyel alatta levőn már használható de még zajos, és a kettővel alatta levőig lehet viszonylag zajmentes képeket csinálni. Erre kihoznak olyan modelleket amibe beletesznek indokolatlanul nagy ISO állítási lehetőséget pl ISO1600 egy ultrakompaktba, hogy elhitessék a vevővel, hogy akkor ez már ISO800-on használható és ISO400-on meg tökéletes. A fenét. ISO400-on is használhatatlan, sőt, még 200-on is határeset. Jobban teszed, ha nem viszed 100 fölé az ISO-t. Csakúgy mint az S5600-on csak azon nem is lehet ISO1600-at állítani. Ez olyan, mintha tennél még egy 5., egy 6. és egy 7. sebességet a kétütemű Trabiba és aki meglátja, azt hiszi állva hagyja a Bugatti EB 16.4-et mert az csak 6 sebességes.
-
asysoft
aktív tag
válasz
Hydra SR #741 üzenetére
Ugyanolyan béna? Mintha úgy olvastam volna, hogy annál kevesebb a vörösszem-effektus kialakulásának esélye, minnél messzebb van a vaku az optikától. És tényleg, ezzel a géppel eddig még egy képen sem lett vörösszemű a fotóalany, míg HP 635-el ez elég gyakran megesett
Persze lehet, hogy másban nem különbözik, de ez számomra már egy nagy előny
-
drkbl
őstag
válasz
Hydra SR #739 üzenetére
A lassú szinkron igazából lassú zárral szinkron vaku, effekteken túl éjszakai képeknél hasznos, a zár elég sokáig van nyitva, hogy a háttér is valamelyest kirajzolódjon + 1 vakuvillanás, hogy az előtérben álló személy tökéletesen kirajzolódjon. Az elővillanásos az a vörösszem-előfordulást csökkentő módszer, ahol pupillazárási célból villant egyet a gép.
A többivel nagyjából egyetértek, megjegyezve, hogy így lakáson belül, fénycsövek (''energiatakarékos izzók'') mellett 1-3 méter távolságban jót tesz a saját vaku a fehéregyensúlynak.
[Szerkesztve] -
Hydra SR
addikt
Az is valami módon egyenletesebbé próbálja tenni a megvilágítást, csak őszintén szólva fingom sincs, hogy akarja ezt elérni direkt vakuzással. Külső vakuval úgy szoktak deríteni, hogy a plafonra irányítják, így szórt fényt kap a helyiség. A beépített vakut csak akkor tudod a plafon felé fordítani ha a plafont fotózod
Szerintem derítés módban csak gyengét villan a vaku (
).
-
Procera
csendes tag
Értem
Na és akkor tényleg egy utolsó kérdés: a derítés vakumód az mire jó? -
Procera
csendes tag
Az ultrakompaktok beépített vakujára gondolok, annál jobb-e ez, vagy ugyanolyan béna?
-
Hydra SR
addikt
A lassú szinkronnál a vakunak van egy kisebb elővillanása, hogy az előtér és a háttér is megfelelően ki legyen exponálva (remélem jól mondom mert vakuzáshoz nem nagyon értek).
Mit értesz ''sima'' vaku alatt? Ami az ultrakompaktok beépített vakuja, vagy a külső vaku?
A vaku gondolom azért lecsukható mert nyitva nagyon kilógna a gépből, ha meg eleve lejjebb teszik akkor belelógna az objektív a fény útjába és árnyékot vetne arra amit fotózol. (Ez így is megtörténhet, ha közeli dolgot fotózol de inkább csak makrónál.)
Egyébként ezen a gépen lehetőség szerint kerülöm a vakuzást, nagyon éles fénye van közelre, távolra meg nem elég erős. Ez a pici vaku csak kényszerhelyzetben jó valamire, egyébként a külső vakuk az igazán jók. Csak ennek a gépnek nincs vakucsatlakozója. -
Procera
csendes tag
Na akkor jóra gondoltam...
Még valami: a lassú szinkron vakumód mit is jelent?
Ez a felnyílós vaku egyébként többet tud, mint a síma, vagy csak jobban néz ki? -
Hydra SR
addikt
Hogyismondjam, szóval amire a lencsevédőt teszed, vagy adott esetben a szűrőket csavarod
Ez veszi körül az objektívet és egy kicsit túl is lóg rajta, ezáltal az oldalról jövő erős fények okozta becsillanás esélyét is csökkenti.
S5500-nál így néz ki:
[link]
S5600-on kicsit változott a külseje, és nem lehet leszedni a gépről.
Szerk: drkbl: hát én is ezt mondtam
[Szerkesztve] -
Procera
csendes tag
Totál amatőr vagyok, úgyhogy fogalmam nincs mi az az adaptertubus
-
Hydra SR
addikt
Ja, még egy apróság: a linkelt képemen remekül látszik az adaptertubus árnyéka. S5500-ról ezt simán lecsavarhattam volna csak semmi jelentősége nem volt mert csak egy hirdetéshez kellett a kép. S5600-nál meg ugye rögzített az adaptertubus tehát ilyen árnyékot fog vetni vakuzáskor. De hát makrót vakuzni beépített vakuval....már rég rossz
-
Procera
csendes tag
Na, ez egész jól néz ki.
Köszönöm a válaszokat, ha valami kérdésem van még jövök -
Hydra SR
addikt
Valószínűleg némileg könnyebben talál az autófókusz éles pontot mostohább fényviszonyok mellett is ha 5 centiről is tud makrózni. De ha élettelen dolgokat akarsz fotózni amik nem szaladnak/repülnek el mint például a méhek vagy a bogarak akkor ráérsz újra próbálkozni ha elsőre félrefókuszált. Az S5500 még viszonylag gyakran csinált ilyet de pont ezen a téren fejlődött az S5600 az elődjéhez képest. Manuális beállításokban ennyi pénzért jelenleg nem találsz jobbat, bár ezen a téren meg picit romlott az S5500-hoz képest de azért nem sokat. A jobb minőségű és nagyobb LCD-n már jobb esélyed van akár a manuális fókuszálásra is és a keresője is lényegesen jobb képet produkál elődjénél. Szerintem néhány centis dolgok makrózására már tökéletesen alkalmas előtétlencse nélkül is az S5600, a makrólencse csak szupermakróhoz fontos, ha mondjuk nyáklapokat akarsz olyan nagyításban fotózni hogy akár a galvanizálási hibák is tisztán kivehetők legyenek. De már S5500-zal is lehetett ilyen képet készíteni makrólencse nélkül, 4 megapixelen (ez egy notebook ram ami kb fele akkora, mint az asztali gépbe valók):
[link]
A képen zajszűrés van ami kicsit csökkentett az élességen, sajnos az eredetit letöröltem.
Az S5600 ennél csak jobb lett (makrózás terén).
[Szerkesztve] -
drkbl
őstag
Hát a ''jobb kép'' még mindig ködös
, de ha arra gondolsz, hogy jobban kitölti-e a képet a tárgy, akkor szvsz. igen. A megadott közelpontok legnagyobb látószögre vonatkoznak, távolabbról még zoomolhatsz is, kisebb látószög, jobb kitöltés.
A ''makró'' szó eredeti jelentésében azt jelentené, hogy a fényképezett tárgy a képen 1:1 arányban, vagy nagyítva jelenik meg, itt nemigazán jellemző. -
Procera
csendes tag
Meg gondolom a manuális beállítási lehetőségek is ezen gép javára hatják a malmot, nem akarok totál automatikus gépet venni. Visszatérve az előzőre: nekem 10 centiről kéne majd fotóznom a bizonyos 1x2 centis dolgaimat. Namost, ha veszek egy olyan gépet, ami mondjuk tud 5 centiről is makrózni előtét nélkül, de avval is 10 centiről fotóznék, vajon jobb képet adna-e, mint ez 10 centiről?
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
Hydra SR
addikt
Természetesen minél közelebb van az ún. közelpontja, annál közelebbről tudsz fotózni és minél közelebbről tudsz fotózni, annál nagyobb lesz a téma a képen, jobban kitölti.
Különösebben a Panasonicok sem jeleskednek makró terén ahogy hallottam, ott maximum a képstabilizátor lehet némi előny. De ahogy a DMC LZ3 paramétereit elnézem, a Panasonicra mostanában oly jellemző parasztvakítás uralkodik rajta, vagyis: a számszerű paraméterek javítása mindenáron, hogy az átlag hülye azt higgye: fú de jó gép. A fő paraméternek kikiáltott értékeket szeretik olyan egyéb paraméterek rovására javítani, hogy többet veszítünk mint nyerünk de ez csak megvétel után derül ki, sőt, ha nem hasonlítgatod más gépekhez akkor még vétel után sem veszed észre hogy vehettél volna jobbat. Például: el sem merem képzelni, hogy mi a fészkes fenét produkál képzaj terén egy 5 megapixeles 1/2,5''-os CCD ISO 1600-on LOLValószínűleg arra jó, hogy ott is tudsz vele hangyasereget fotózni ahol nincs is
. Valamint a kijelzője valamivel nagyobb az S5600-asénál de kevesebb pixelből áll tehát ez is parasztvakítás, átverés (S5600: 1,8'', 115000 képpont; LZ3: 2'', 80000 képpont -> ehhez kár volt ekkora LCD-t csinálni). És a nagyobb LCD-t csak 2 ceruzaelem táplálja, míg az S5600-at 4db. Azt a két cerkaelemet keresztbe lenyeli egy 2''-os kijelző, aligha tudsz vele 400 képet készíteni töltés nélkül mint az S5600-zal. Tovább nem is sorolom, nekem komolytalannak tűnik az LZ3 még látatlanban is, csak a paramétereit nézve. Ennél még ultrakompaktban is van jobb. Egyetlen igazán jó tulajdonsága a képstabilizátor lehet ami általános turistafotózásra hasznos dolog, meg néha hobbifotozásnál is jól jön de nem szabad túlbecsülni, lehet képstabi nélkül élni.
-
Procera
csendes tag
Először is köszönöm a válaszokat
Gondolkoztam közben kicsit, a 10 centi az nekem tökéletes. Már csak az a kérdés, hogy egy közelebbről is makrózni képes gép vajon 10 centiről mekkora képet készít? Józan ésszel gondolom ugyanakkorára nagyít, mint ez....
Más:
Egyszerűbb kompakt gépeknél (pl. Panasonic DMC LZ3) mennyivel tud többet ez a gép? -
Hydra SR
addikt
Nagylátó állásban 12-15 centiről tudtam az esetek többségében fókuszba fogni a témát, jó fényviszonyok mellett néha 8-10cm-ről is. Ez tényleg átlag alatti. Az előtétlencse ezen lényegesen javít. A Soligort pont nem próbáltam de egy 4 dioptriás Hamával már úgy 5 centiről lehet makrózni, a Raynox DCR-250-essel is kb 4-5 centiről csak ott még bele is kell zoomolni hogy ne takarjon ki a keret, szóval ott a 4-5 centis tárgytávolsággal nagyobb nagyítást lehet elérni. 1*2cm-es dolgok fotózásához biztosan elég a Soligor is, pláne 5 megapixelen mikor még vághatsz is belőle jócskán.
-
Procera
csendes tag
Hát van egy kis különbség a kettő között....Ez a Soligor egész szimpatikus, és ahogy nézem az ára se vészes (6k, ha jól nézem).
És mekkora a legkisebb távolság, ahonnan még be bír fókuszálni (mármint előtét nélkül)?
Más hasonló kategóriás gép tud ennél lényegesen jobbat előtét nélkül? -
drkbl
őstag
''jó kép'' alatt mit értesz? Teljes képet betöltő felvételt nem fog róla csinálni, még Soligor előtét-lencsékkel sem. Nagyobb probléma, hogy az apróságaidat jól meg kell világítani, elég ''fényéhes'' jószág...
Ez volt kb. 25cm-ről saját képesség: [link]
Ez pedig Soligor előtét-lencsékkel felturbózva: [link]
Persze, ez egy beállítás kevés fényben, második próbálkozásra... -
Procera
csendes tag
Üdv!
A gép makró képességeivel kapcsolatban lenne kérdésem, a pixinfo.hu tesztjében átlag alattinak mondják.
A gép felépítése/tudása/ára nagyon tetszik, ezért szeretném beszerezni, de néha makró módot is használnom kéne, kb. 2cm*1cm-es dolgokról kéne jó képet csinálni vele. Ha ezt a nagyságot visszaadja nekem kb. 1024x768-ban akkor már jó lenne. Szerintetek képes erre a gép?
/Ja és makro előtét nélkül gondolom/
[Szerkesztve] -
Pilács
senior tag
[link]
Sikerült hátteret mosnomYeah, köszi...
Semmi utómunka nincs csak kicsinyítés, és félhomályban jaja ott a zaj de hát kicsi péz és csak ilyen gép... de nekem bejön
csak sikerül már betenni a képet
[Szerkesztve] -
aXXXe
csendes tag
Hi!
Ki milyen tokot ajánl ehhez a géphez max 4e forintig? -
Hydra SR
addikt
Ja még egy: a vaku távolságmérése is az objektíven keresztül történik (legalábbis én így tudom). Így már lehet egy fehér lappal diffúzort szerkeszteni a vaku elé. S5500-náál a vaku alján volt egy távolságmérő, így ha elé tettél egy fehér lapot akkor alig villant a vaku, mondván hogy közel van a téma.
Összességében kb annyit változott előnyére, amennyit hátrányára. Kicsit ''felhasználóbarátabb'' lett, ami kezdőknek előny, haladóknak hátrány. Hatalmas változás egyetlen paraméterében sem történt, kivéve talán a rögzített adaptertubust de az is csak makrónál rossz ha vakuzni akarsz.
Az S5500-nál bekapcsolt vakunál felülbírálta a fehéregyensúlyt, kivéve manuális fehéregyensúly beállításnál. Nem tudom, hogy ezt az 5600 is csinálja-e. Idegesítő. De RAW-ban ki lehet küszöbölni. Tanulógépnek szerintem az 5500 egy picivel jobb, ha tényleg szeretnél megtanulni fotózni.
[Szerkesztve] -
Hydra SR
addikt
No akkor egy kis összehasonlítás S5500-S5600 között
Az S5600 a következőkben változott az 5500-hoz képest:
- nagyobb az LCD-je ami jó dolog de még mindig nem elég nagy ahhoz, hogy a manuális fókuszt rendesen használni lehessen. Ellenben többet fogyaszt.
- 4 helyett 5 megapixeles lett. Hát nem tudom, hogy ez mennyire előny. 4 megapixel is sokkal nagyobb mint a monitor felbontása és A/3-as méretben már jó minőségben lehet nyomtatni belőle. 5 megapixelen nagyobb file-okat csinál, hamarabb telik meg a kártya.
- Digit II processzor: ez jó dolog, elvileg gyorsabban dolgozza fel a sorozatlövést meg ilyesmik. Kérdés, hogy ki mennyire használja ezt ki, de hátránya nincs.
- nagyobb CCD -> kisebb fényerő és mélységélesség. Az utóbbi nem gáz, még így is maradt bőven DOF de a fényerő csökkenés nem túl jó, főleg képstabi nélkül.
- TTL autófókusz -> valamivel gyorsabb és pontosabb fókuszálás, ez nem egy hátrány
- automatikusan nyíló vaku rossz fényviszonyok esetén. Én a második kinyílása után belerúgnék a gépbe, vagy leragasztanám celluxszal a vakut. Nehogymár ő mondja meg, mikor akarok vakuzni. Majd azt én tudom.
- rögzített adaptertubus -> egyértelmű hátrány. Nem lehet annyira összecsukni a gépet, és a tubus árnyéka makrónál belelóg a témába ha vakuzol, márpedig a gép mindenképp vakuzni akar ha kevés a fény. Persze be lehet csukni a vakut de akkor is idegesítő.
- képzaj maradt a régi, csak némileg megpróbálja elmosni több-kevesebb sikerrel. Inkább kevesebb mint több. -
kezu
tag
Esti fenykepezeshez milyen beallitasokat ajanlotok? Kezbol megy valakinek egyaltalan az esti fotozas, bemozdulas nelkul?
Amugy megvettem a gepet, astorianal 56k-ert, aqua-ban 10500-ert 1024 olympus memot (gyors verzio, nem az alap, szval nagyon jo vetel, mashol ezt mar lattam 16ert is)
Az alvany meg varat magara...
Amugy eddig nagyon tetszik a gep, ejjel nappal ezt nyuvom, sajnos a zh-k rovasara
Itt van 1-2 kep, amiket az elso nap lottem, bar mindegyik utomunkas, tehat a tenyleges kepekbol nem sok latszik...
[link]
[link]
[link]
[link]
[link]
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
Raptus
tag
Sajnos ezek a gépek nem túl erősek félhomályban
-
Kerio
őstag
Sziasztok!
melyik gépet érdemes megvenni: S5500 vagy S5600-t? -
Hydra SR
addikt
Zajos volt az S5500 is, nem arról beszélek. Hanem hogy megpróbálja a gép szoftveresen leszedni a zajt és elkeni. Nem vagyok meggyőződve róla, hogy ez szebb mint a zaj. Csak a tesztekben lehet mutogatni, hogy nem olyan zajos mint az elődje
A tiszta kontrasztzajt viszonylag jól el lehet távolítani PS-ben anélkül, hogy a kép részletességét durván csökkentenénk. De ha már el van kenve akkor nincs mit tenni. Az elveszett információt nem rajzolja vissza semmilyen grafikai program magától. De szerintem a zajelmosás mértékét lehet állítani valahol (legalábbis remélem). Ha más nincs, akkor RAW-ban lehet fotózni csak ahhoz meg érteni kell. (és egyelőre én se értek hozzá túlságosan)
Szerk: az zavar igazán, hogy a 6500FD-nek még durvább a zajelmosása, kezdek attól tartani hogy ez tendencia. A Fuji eddig nem csinálta ezt.
[Szerkesztve] -
Raptus
tag
Az én képeim is hasonlóan zajosak, úgyhogy szerintem nem a masinával van a gond, hanem a felhasználókkal. Én sem ismertem még meg túlzottan a gépem.
Mod: vagy ez pont azt jelentené, hogy a masina a problémás??
[Szerkesztve] -
Hydra SR
addikt
Az eddigi Fujikhoz képest durva ez a zajelmosás. Más márkák mondjuk még mindig lekörözik de azért nem jó előjel ez a romlás. Nem tudom, lehet-e állítani a zajelmosást ezen a gépen. Ha találsz ilyet rajta, szerintem kapcsold ki, és ha zajt szeretnél szűrni azt inkább manuálisan csináld meg számítógépen. Végülis a zaj nagy részét a leméretezés is finomítja, de ha a gép elmossa a részleteket és vízfestményt csinál a képből azt már nem lehet visszahozni. Azért ilyen mértékben még nem nagyon gáz csak nem értem, miért rosszabb az elődjénél.
[Szerkesztve] -
Hydra SR
addikt
Ebbe a zászlós képbe belenyúltál utólag valamivel? Nagyon durva a zajelmosás, remélem nem a gép csinálta ilyenre.
Szerk: épp ma vettem a fotósbörzén használtan egy 1 dioptriás makró lencsét. Nem sokat javít a gyújtóponton közelre, viszont sokat ''ront'' messzire. Azért írtam idézőjelben mert épp azért jó, mert elmossa a hátteret. Portréhoz kiváló, és még a sima makrón is javít egy picit. 1000Ft-ot megért58mm-es de van átalakítóm hozzá.
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
- LG 48C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- Csere-Beszámítás! Playstation 4 Gold Edition! Olvass!
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest