Hirdetés
-
PROHARDVER!
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
avl
senior tag
saját pékárú; vékony, de nekem kicsit túl kemény/ropogós a héja. miknek van legnagyobb hatása arra, hogy kicsit puhabb legyen a héja ? pl. hogyan hül, kivétel utan mennyire van letakarva; sütési höfoknak, sütes elötti bekenésnek, ...
többször kelesztve csinalom, hasonloan mint pizzatesztat poolish-sal; poolish 1:1 terfogatarányban viz es lisz, keves elesztö hütöben ~24 orat all; többi liszt es so hozzakeverese, majd ujabb ~24 ora hütöben, formazas elött kicsit kiveszem hütöböl, felvegye a szobahömersekletet; sütes elött ecsettel bekenem vízzel, sütö aljában tepsi all kevés vizzel (sütés közben elfogy) a gözképzödéshez
-
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Kicsit más recept alapján, de elég sokszor készítjük, én rizottóval tálalom, és ha marad szósz, akkor azt tésztával, és reszelt sajttal szoktuk megenni.
-
btraven
őstag
válasz
krizmo_
üzenetére
Én a lidlis sima 1 kilós rizzsel vagyok így. Vettem már A meg B-t is. De lehet rosszul csinálok valamit. 2x megmosom vízben a rizst. Aztán felöntöm úgy dupla vízzel és odateszem a tűzre. Fél percenként kavarom és addig főzöm amíg teljesen eltűnik a víz. Majd 15 percet úgy hagyom fedő alatt és kész.
Na most a rizsnek mindig van ilyen enyhe lefolyó szaga, nem tudom másképp mondani.
Jázmin rizsnél nincs ilyen. -
A hétvégén osso bucco-t csináltam. Nálunk most eléggé felfokozódott a hóhelyzet, a helyi boltban kenyér se mindig van, a 12 km-re lévő hipermarkethez vezető úton pedig vagy odafelé, vagy visszafelé lehet autózni, mindkét irányban mostanában nemigen, így azt főzzük, amit a fagyasztóban találunk

Szóval osso bucco. Kell hozzá szeletekre vágott marhalábszár.

Kell még rengeteg hagyma, némi sárgarépa, zeller, kis paradicsom, fehérbor, liszt meg vaj a sütéshez, krumpli a körethez. Hagymát felaprítjuk, elkezdjük dinsztelni, beleaprítjuk a sárgarépát, zellert.

Nálunk az asszony, meg anyósom már akkor fuldoklik, ha csak meglátják a paradicsom héját, ezért nálunk paradicsom csak hámozottan kerülhet az ételekbe
A forrázás túl időigényes, ezért egy konyhai gázfáklyával szoktam megpörkölni a paradicsomot és lehúzom a héját. Felkockázom, így kerül a hagymához.
A szeletelt marhalábszárat sóval, borssal fűszereztem már előző nap, körbekötöttem őket cukorspárgával, hogy főzés közben ne essenek szét.
(Spoiler: így is szétestek, mert nagyon megpuhul a hús a főzés végére
)A szeleteket lisztbe forgatom és forró vajon jól megpörkölöm.

A megkérgesített húst belerakom a dinsztelt hagymába, öntök rá 2 deci száraz fehérbort, aztán közepes hőfokon főzöm, 30 percenként megfordítom a húst.

3-4 óra főzés után az edényt berakom a sötőbe, ott is sütöm 1-2 órát.

A végére a marhahús teljesen puha lesz, a szaft szinte krémes, a velőt meg kiskanállal ki lehet szedni a csontból.Főtt krumplival ettük, de sima kenyérrel is finom

-
válasz
grizlisandor
üzenetére
Néhány hónapja már nem veszünk saját márkás fagyasztott zöldségeket, mert nagyot csalódtam bennük, többször volt benneük bogár, homok, a zöldségeket nincsenek rendesen feldolgozva stb... Nekem a Bonduelle, Fevita, Iglo vált be mostanában.
-
-
btraven
őstag
Utasítás:
Forraljunk fel egy fazék vizet.
Kívánság szerint adjunk hozzá egy csipet sót a vízhez.
Adjuk hozzá a fagyasztott zöldborsót a forrásban lévő vízhez.
Forraljuk 2-3 percig, amíg a borsó megpuhul.Igen ám, de amikor beleöntöm a fagyasztott borsót a forró vízbe akkor kihűl az egész. Most az újra forrástól számítva 2-3 perc vagy nem?
-
Beni2360
félisten
válasz
lanszelot
üzenetére
Szia , ma jött szembe egy új recept vizes zsemle zsiradék nélkül. RG konyhájától.
Remélem ez már jó lesz.
-
fradi81
veterán
chatgpt:
Ez nem marketing, hanem mikrobiológia:
Felbontás után:
levegő
kanál
nyál, por, spórák
Szobahőn a penész sokkal gyorsabban nő
Hűtőben:
lassul, de nem áll meg teljesen
👉 A „1 hónap” konzervatív, de reális időtartam.
Fontos:
Szobahőn pár hét = gyakorlatilag garantált penész, még ha nem is látványos.
Beraktam a fagyasztóba úgy néz ki tényleg bírja ott, folyékony marad. Így akkor nem is kell porciózni majd maradhat az üvegében. Egyébként nem nyúltam bele semmivel, mindig csak kiöntöttem egy keveset a kupakot visszanyomtam, csak hát a szobahő elég volt neki.
-
válasz
grizlisandor
üzenetére
Vagy belekerült valami, az is elég, ha valaki beleiszik. Nekünk hónapokig eláll a hűtőben, eddig még sosem romlott meg.
-
válasz
Digitalpimp
üzenetére
Csomagolás nem volt csíramentes, mikor beletöltötték.
-
-
fradi81
veterán
Múltkor volt aldiban juharszirup akkor lett véve, most nézem mi van a tetején, pont olyan fehéj színű mint a linken. Ez kuka?
-
válasz
lord_m
üzenetére
Legközelebb én is inkább konfitálok, ott lehet ellenőrizni a hús puhulását. Most 4,5 óra szuvidálás ~70 fokon kevés volt a kacsának, kicsit kemény maradt, jobb lett volna 80 fokon csinálni.
A rápirítás után jó lett, vörösboros dinsztelt lilakáposztával és krumplipürével ettük

-
lord_m
senior tag
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Mi konfitálni szoktuk. Sütőben, alacsony hőfokon.90-100 Celsius. Lehet tepsibe helyezni a combokat, vagy bármibe, ami sütőbe tehető.
Mehet a combok közé feldarabolt vöröshagyma, néhány gerezd fokhagyma, rozmaring, akár narancshéj. Majd az olvasztott zsír, hogy mindent ellepjen .2,5-3 óra alatt omlósra sül. Utána kiszedve egy rácsos tepsire, magasabb hőfokon, grill fokozaton ropogósra sütni a bőrét, akár lekenve valamilyen mézes-narancsos mázzal.
Az aromás zsírt meg le lehet szűrni, semmi gond vele.
-
válasz
Szevam
üzenetére
Szoktam sütőzacskóban sütni a sütőben, ott 160-170 fokon sül a hús a műanyag zacskóban.
Itt most csak ~70 fokos víz van a zacskó körül, ez nem is olyan zacskó, ilyenben szoktuk a fagyasztóba is berakni a dolgokat.
Műanyag mindenhol van, nem gondolnám, hogy zacskóban való sütéskor, főzéskor extra nagy mennyiség kerülni a szervezetbe
-
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Sokat gondolkoztam ezen a zacskós sütésen. Mikroműanyag para itt nincs, vagy nem olyan vészes? Tisztában vagyok azzal, hogy nagyon finom dolgok sülnek ki zacskós elkészítésben
(ez is szuperül néz ki), csak még nem csináltam. -
-
Keef_Lee
őstag
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Mi is ezen gondolkodunk. Alighanem multicookerben lesz szuvidálva legközelebb.
-
mephi666
nagyúr
válasz
Donki Hóte
üzenetére
...én sütőben csináltam már többször, szerintem jobban be lehet lőni a stabil hőfokot
lapos fedős lábas, bele víz meg a fóliázott comb, rá fedő... aztán kb 85-90 fokra kellett tennem, amivel beállt a stabil 70 környéke...sütni meg egészben sütöttem, pataki tálban 2 hónapja... omlott, bőre roppant... vagy 3 napig ettem, mert más nem szereti rajtam kívül

-
Kaptunk pár kacsacombot.
Konfitáljam, vagy szuvidáljam?
Konfitálás szimpatikusabbnak tűnik, de kellene vagy 1,5 liter olvasztott kacsazsír, ami éppen van is itthon, de félek, hogy nagyon koszos lesz a zsír utána.
Szuvidálni is lehetne, van is zacskó meg vákumozó hozzá, talán egyszerűbb a zacskóban fűszerezni a húst.
Sütőben csináljam lapos lábasban, vagy a főzőlapon kis lángon? Hőmérőm van, mennyi legyen a zsír/víz hőmérséklete?
-
Beni2360
félisten
Kis segítséget kérnék.
Kerestem száritott zellert de nem volt.
Vettem egy csomag zeller zöldet, azt szeretném aprítani és szárítani.
Kérdésem, hogy a szárát is apritsam fel?
Azt is lehet szárítani?
A légkeveréses sütőm olyan 60c° körül kezd.
Van egy lapos tepsi aminek az alja tele lyukacsos, abba gondoltam rakni és résnyire nyitott ajtónál a 60c szárítani.
Ki mit ajánl ? -
válasz
jozsi252
üzenetére
Szerintem teljesen jó hozzá az az utántöltő, ami 100% butángázt tartalmaz

Ha mégis ragaszkodnál a vegyes propán-bután gázhoz, akkor itt kapható olyan utántöltő, amiben 15% propán és 85% bután van.
-
Búék!
Első pogácsám, gyermelyi liszből.

-
Beni2360
félisten
-
jozsi252
veterán
Sziasztok
Mivel lehet használni konyhában a következő kütyüt ezért teszek egy próbát hátha tudjátok a kérdésemre a választ.
Vettem LIDL-ben egy ilyen karamellizáló pisztolyt. https://www.lidl.hu/p/silvercrest-karamellizalo-pisztoly/p10090324
A használatiban az van hogy olyan gáz kell hozzá ami 10.5% propánt tartalmaz illetve 89.5% butánt. De az utántöltők amiket találtam kisebb nagyobb méretben azok csak butánt tartalmaznak. Szerintetek azt is lehet használni, vagy be kell tartani amit ráírtak? -
válasz
Beni2360
üzenetére
Nem feltétlenül kell feszesre húzni a tésztát, én is szoktam olyan zsemlét sütni, amikor csak kiborítom a tésztát, majd ujjbeggyel finoman átnyomkodom, mintha focaccia, vagy ciabatta készülne. Amúgy, szerintem ezek nagyon szép zsemlék, ilyen téren nincs velük semmi gond.
-
Beni2360
félisten
válasz
lanszelot
üzenetére
Ilyen zsemlét még nem de ez a liszt+ víz+ élesztő egy hagyományos kenyér recept. A só hiánya okozhat anomáliát de pl a zsemle képen látszik, hogy nincs feszesre kidolgozva a zsemle gombóc. És ha nem szép egységes feszes a felső réteg akkor már a sütésnél kelésnél is gondok lehetnek. Nem véletlen linkeltem Gábor videóját ö részletesen elmagyarázza a folyamatot.
Lépj be a csoportba és kérdezz Gábortól. -
Idén már nem sütök többet, ebből még jövőre is marad

A saláták is a hűtőben vannak már.
-
válasz
Szevam
üzenetére
Allegroról szoktam rendelni, időnként kapok kupont, úgy szemtelenül olcsó. Ill. ha Olaszországban jársz akkor is érdemes feltankolni.
Ezek szerint magasabb a fehérjetartalma. Érződik ízében is a kenyéren?
Igen, és igen.
Nagyon sokféle Caputo liszt van, kenyérsütéshez a Nuvola, Cuoco, Manitoba Oro liszteket kedvelem leginkább, ezeket keverem TK lisztekkel, kamuttal stb... De önmagukban is nagyon jó az ízük és az illatuk is. Amúgy, ezeket a liszteket használom süteményekhez, péktermékekhez is, gyúrt tésztához pedig durum lisztet szoktam, ehhez a fajtához tojás sem kell. Ha összehasonlítasz egy nagyis és egy caputos kenyeret mit tudnál elmondani róluk?
Nem igazán lehet őket összehasonlítani.
A Nagyis liszt nem csak búzát tartlamaz, vannak benne lisztjavító szerek stb... Tehát nem csupán búza. Az íze leginkább semmilyen, állaga sem a legjobb, ellenben a Caputos kenyérrel, ami karakteres, puha, könnyed bélezetű. Bár technika kérdése is, hogy miből mit lehet kihozni...Még nem sütöttem kenyeret, kezdő vagyok

Hajrá, hajrá!
Csak bátorítani tudlak, nagyon megéri.
Még a legalapabb, első és kicsit szerencsétlennek tűnő kenyér is sokkal finomabb, mint amit a legtöbb helyen kapni lehet. -
válasz
lanszelot
üzenetére
Nagyon szívesen!

Liszt: [kép]
A liszttel sincs gond, mert ez nagyon jó minőgű.Liszt a dagasztó gépbe, futtatott élesztő, és kevés meleg víz.
Próbáld ki, hogy autolizálod, a lisztet és a vizet összekevered, így hagyod 1 órát, majd ezt követően adod hozzá az élesztőt. Hideg vízzel dolgozz, ne gyorsítsd a kelés folyamatát.Már elomelegedett a sütő eddigre. 70fok kb.
200 C fokra melegítsd elő a sütőt, és így süsd kb. 10-15 percig. 40 perc nagyon sok idő egy zsemlének.Mikor jó az állaga akkor kigyúrattatom. Látható mikor kigyúrta.
Ilyenkor duplázik a tészta? Azt érdemes megvárni.Ezek új módszerek az eddigiekhez képest, de érdemes kipróbálni. Az öregtésztás verzió sem rossz megoldás, kevesebb élesztőt kell használni, és hütőben kell tartani a tésztát, így lassabban kel meg.
-
lanszelot
addikt
válasz
Beni2360
üzenetére
Köszönöm szépen a választ
3ik sorban írtad: "dütő"
Készítettél már csak és kizárólag azokból az alapanyagokból zsemlét amit írtam?
Mert az elkészítés teljesen megváltozik.
A tesztek összetevők hiányában nem úgy viselkedik.
Formázni lehetetlen mert nagyon lágy.
Ha nem elég lágy több óra alatt se kel meg.
A lágy állag miatt lehetetlen újra gyúrni.
Bele gyúrom a lisztet amire ki lett rakva, és akkor megint nem elég lágy, és nem kel meg.
Ha pedig adok hozzá vizet, akkor az nem újra gyúras.
Minden más.
Pont ezért kérdeztem hogy azokból az alapanyagokból készítve van e valami technika.
Mint látod a képen teljesen jó zsemle vagy cipó készül az általam leírt módon.
Csak van hogy nem sikerül és nem értem miért. -
-
Beni2360
félisten
válasz
lanszelot
üzenetére
Az egész tészta vezetés hibás.
A linkelt videó alatt le van írva lápésről lépésre.
2. Tészta dagasztásaa zsiradék utólagos hozzáadásával
3. Tésztaérés: 45 perc !!¡!!!!!
4. Tészta osztása 10 x 105g súlyra, majd az így kapott tészták gömbölyítése, sütőlemezre helyezésük, letakarásuk.
5. Kelesztés: 50-70 perc
6. Közvetlen a sütés előtt vízzel való lespriccelésük/átkenésük
7. Sütés: 220C°-ra előmelegített gőzzel telített légterű sütőbe kell behelyezni, majd a hőmérsékletet azonnal csökkenteni 200C°-ra és így sütni 18-21 percig légkeveréses sütési módban. A gőzképző eszköz 12 perc után eltávolítandó!
8. Sütés után közvetlen át kell spriccelni vízzel
Mint írtam előre kell a vizet alulra betenni.
Ami gőz kiszökik az 1 perc alatt pótlódik.
Van aki amikor a tepsi bekerül egy marok jégkockát dob a sütőbe.
**********"
Nem tudom milyen"hütőbe" írsz ez hol van?
†*********
Meleg vizet nem szabad dagasztáskor hozzá adni. 28c° -s tészta már meleg nem tesz jót a tésztának, mérni is szokták és jégkockával hűtik.
Van külön csopi a diabetikus pékáruknak.
Keress és olvass mivel ez nem egy egyszerű folyamat. -
lanszelot
addikt
válasz
krizmo_
üzenetére
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat.
Úgy értettem, hogy hiába teszed be a sütőbe a vizet mikor kinyitod az ajtót és beteszed a tepsit a gőz már elillant.
Tehát tepsivel rakom be a vizetA tészta annyira puha, hogy nagyon nehéz vele dolgozni.
Tehát van benne víz rendesen.Liszt: [kép]
Elkészítés: futtatott élesztő: dr oetker por élesztő, viz, nagyon kevés cukor.
Liszt a dagasztó gépbe, futtatott élesztő, és kevés meleg víz.
El kezdem gyúratni és adom hozzá a meleg vizet folyamatosan.
Mikor jó az állaga akkor kigyúrattatom. Látható mikor kigyúrta.
Lisztre kiöntöm, darabolom, sütöpapirozott tepsibe rakom.
Már elomelegedett a sütő eddigre. 70fok kb.
Tepsi és víz be a sütőbe (nem megy a sütő)
Kb 40 perc. Ezalatt meg kel és rá adom a sütést.
Kb 40 perc és kész.Beni2360:
Sót nem használhatok.
A hűtő részt nem értem. Mi megy a hűtőbe? -
Beni2360
félisten
válasz
lanszelot
üzenetére
A só nagy szerepet játszik a pékáru állagában. 2% só minimum kell bele. A zsemle sütésnél az első szakaszban úgy mint a kenyérnél kell S hőzképződés. S dütő aljába teszünk egy kis edénybe vizet és15 P után kivesszük akár lehet rövid szellőztetés is. Ugyan úgy mint a kenyérnél. Egy kis recept leírások az videókat kell tanulmányozni és a saját módozatait abból kialakítani. Sót a fagyasztás 3.harmadában adjuk hozzá mivel gátolja az élesztő munkáját. Egy jó tipp ha összeállt a tészta letakarva 30p pihi és addigra el kezd dolgozni az élesztő és mehet hozzá a só és készre dagasztani. Aztán kelesztő tálban érlelni 30-45p majd deszkák darabolni, gönbölyíteni és letakarva 10p pihi, hogy a sikér szálak tudjanak rendeződni. Majd ha kell formázás és mehet a tepsiben letakarva kelni. Kb 30p Pécs mehet a gőzös felfűtött sütőbe. De jobb egy receptet végig követni ott pontos időpontok vannak.
-
válasz
lanszelot
üzenetére
Nagyon szívesen!

Nem tudom mit értesz hidro alatt.
Hidratációt. A több víz légiesebbé, puhábbá teszi a tésztát.A párat nem tudom elő készíteni mert mikor berakom a zsemlét úgy is kimegy.
Lehet betenni egy kistál vizet.Sikér tartalom : nem receptre készítem hanem állagra.
Nem mindegy milyen liszttel dolgozol, minnél magasabb a fehérjetartalma egy lisztnek, annál jobb lesz a tésztád. Nem lehet ugyanazt az eredmény elérni a Nagyi titka lisztekkel, mint a Caputo lisztekkel.
Miért így: mert nem ehetek semmit. Szó szerint.
Sajnálom, és remélem idővel megoldódik a gondod.
Milyen lisztet használsz? Mi a módszered jelenleg? Talán így könnyebb lesz segíteni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- TCL LCD és LED TV-k
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Hardcore café
- Motorola Edge 50 Ultra - szépen kifaragták
- Battlefield 6
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Nintendo Switch 2
- Bluetooth hangszórók
- Házimozi belépő szinten
- További aktív témák...
- Microsoft Surface Laptop 3 13.5" fekete i5-1035G7 16GB 512GB 1 év garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- REFURBISHED és ÚJ - DELL Thunderbolt Dock WD22TB4 (210-BDTD)
- 192 - Lenovo Legion 5 (15IRX10) - Intel Core i7-14700HX, RTX 5060
- ThinkPad T14s Gen 2 i5-1135G7 16GB 512GB FHD 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Úgy tűnik romlott a minőség.

A forrázás túl időigényes, ezért egy konyhai gázfáklyával szoktam megpörkölni a paradicsomot és lehúzom a héját. Felkockázom, így kerül a hagymához.

Nem lenne szabad. Amiben 50% fölött van cukor, az elvileg eláll az idők végéig. Mint amiben 20% só van.

(ez is szuperül néz ki), csak még nem csináltam.

A Nagyis liszt nem csak búzát tartlamaz, vannak benne lisztjavító szerek stb... Tehát nem csupán búza. Az íze leginkább semmilyen, állaga sem a legjobb, ellenben a Caputos kenyérrel, ami karakteres, puha, könnyed bélezetű. Bár technika kérdése is, hogy miből mit lehet kihozni...

Mr.Csizmás