- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen notebookot vegyek?
- Home server / házi szerver építése
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Gaming notebook topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Milyen TV-t vegyek?
-
PROHARDVER!
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Janika-1982
tag
válasz
holozis_HUN #23696 üzenetére
Szia,fényévekkel gyorsabb SATA2-ön is az SSD,mint a vinyó.
-
yanna
addikt
válasz
Tudtam hogy mostanában olvastam, nagy nehezen megtaláltam.
-
mcs
veterán
válasz
Sata 2-n is sokkal gyorsabb lesz a vinyónál.
Amúgy nem tudom, hogy 2 és 3 között van-e érdemi különbség, mert mindig 3at használtam. -
holozis_HUN
addikt
Én azon gondolkozom, hogy veszek egy 64gb-os SSD-t a rendszernek, programoknak, a régebbi 120 gb-os ssd-n pedig lesznek a játékoknak, a HDD pedig adattárolásnak
Sajna csak 1 sata3 van
De gondolom annyira nem fogja vissza a sata2, vagy igen? De gondolom így is gyorsabb, mint egy HDD.
-
mcs
veterán
válasz
Vakegérke #23693 üzenetére
Én pl azért vettem még pluszba a kisebbik Kingstont, hogy ne a rendszernek tartott Samut töltsem tele kapásból. Utóbbi jó lesz akkor, ha 1-2 igazán méretes játékot tennék fel pluszba. A lemezes vinyó pedig annyira gyenge játékra, hogy a több száz éves, moddolt ut2004 is be-be akad rajta, így az tároláson kívül másra nem igazán jó.
-
Vakegérke
félisten
válasz
hegegabi80 #23692 üzenetére
Minek két SSD, ha egy is elég? A HDD pedig jó tárolásra.
-
hegegabi80
addikt
1 ssd mehet os-nek és 1-2 játéknak, vagy inkább külön 1 ssd OS és 1 ssd játékoknak, 1 hdd pedig adatoknak.
-
Apollyon
Korrektor
Intel 530-hoz nemrég megjelent egy újabb firmware. Igazából nincs vele problémám, ajánlott frissíteni, vagy ezesetben nem kell vele foglalkozni? Tapasztalatok?
-
hegegabi80
addikt
180 és 160 gb intel ssd-n mennyi szabad helyet kell hagyni? ezeknél van egy minimális gyárilag elkülönített rész is, vagy nincs?
-
mcs
veterán
Nemrég jobban utánaolvasgattam az ssd-s tudnivalóknak, de nem tudom eldönteni, hogy a Gigabyte Z97X-Gaming 5 alaplapomon milyen sata vezérlők vannak, és a Giga oldalán sincs semmilyen utalás erre.
A 850 Evo a 0 számozású csatlakozón van, a HyperX Fury pedig a 2esen. -
-
smallmer
őstag
Sziasztok,
tudnátok adni egy linket windows 10 uefi telepítés ssd-re? nem találom sehol
köszönöm -
mcs
veterán
Immáron kettő sdd-vel büszkélkedhetek: Most került a meglévő 250 gigás Samsung 850 Evo mellé egy 120as HyperX Fury játék céljából, ami a nem túl helyigényes játékaimhoz bőven alkalmasnak tűnik eddig. Tized annyit tököl a betöltéssel, mint a WD10EZEX, és utóbbinál már a néhai microlaggolások is bosszantottak.
Viszonyításképpen csináltam mindkettővel crystaldisk benchmarkot:
850 Evo:
HyperX Fury:
-
Viktor81
senior tag
Nem tudom, nincsen más konfig az ismeretségemben, amiben lenne mSATA hely. Viszont amennyiben lenne, az sem igazolná teljes bizonyossággal a hibátlanságot, mert az elméletem szerint itt alapvetően a kettő SSD RAID0 módban üzemelése gerjeszti a problémát. Mindkettő melegebb a normálisnál akkor is, ha a gép nem csinál semmit és minden más komponens nyugalmi állapotban ketyeg. Talán a RAID-ben való üzem extra megterhelést jelent a vezérlők számára és nem tudnak alapjáraton működni... Sajnos túl sok szélsőséges helyzet áll fenn egyszerre, amire a jelek szerint Samu bácsi nem volt felkészülve. Nagy kérdés, hogy mekkora hőfokot mennyi ideig képes tartósan tolerálni.
V.
(#23677) sutszi
Nekem van egy 2009-es Intel X25M SSD-m, ami azóta megy és csak arra figyeltem, ne írjon sokat. Az is ~4TB körül jár 98%-os kondicióval. Szerintem, amennyiben jók a körülmények és jó vezérlő, mindegy mennyi idős.Ui.: micsoda véletlen... Éppen egy Intelről van szó. Szerintem a "világból kimegy" !
-
MrSealRD
veterán
Erre tud valaki mondani valami bíztatót?
( Miután átlendültünk a passzív házak témakörén...)
-
Viktor81
senior tag
Szia !
Igen lehetne, de azért építettem ilyen rendszert és vettem zajtalan meghajtót, mert erre van igényem. Bizonyára hűtött környezetben jól működne, csak arról sehol nem volt szó, hogy egy SSD 80 fok is lehet. Abból kell építkeznem, ami van, szóval meg kell oldanom a passziv hőelvezetést a vezérlőről, vagy eladnom és másik 2,5"-os SSD-t szerelnem a házba. A korábban javasolt ház kifúrkálása, ventillátor beépítése, szoba huzatosítása és esetleg a gép hűtőben való elhelyezése nem kivitelezhető, elvárható. Nem hagyom ennyiben, mert ez a konfig nem kevés pénz volt olyasvalamiért, ami nem kellene, hogy ilyen problémás legyen. Ez egy szerencsétlen együttállás, amit a magas elvárások is okozhattak, de szerintem nem megoldhatatlan.
V.
-
VVoid
aktív tag
SanDisk Extreme500 külső SSD használat közben 50 fok fölé is emelkedik, de eddigi pályafutása során 72 fok volt a csúcs, és nem, nem főztem, nem fújtam rá meleg levegőt, egyszerűen csak használtam. Nyilván nem akarom hűteni
, de azért arra számítanék, hogy 10 év garival ki kell bírnia egy kis hőmérsékletingadozást...
-
Bodor
veterán
válasz
xuldar #23665 üzenetére
Az is lehet, hogy nem ebben a topikban találsz erre megoldást, hanem valamilyen hűtéssel foglalkozóban, ahol sok a szaki.
Szerintem is jobb lenne visszatérni a topik témájához ..
Vagy legalább off-ban beszéljétek ki a ház hűtés témáját, még ha érintőlegesen SSD hűtésről is van szó.
-
Viktor81
senior tag
válasz
Doky586 #23670 üzenetére
Pontosan pl. a garancia megőrzése miatt is írtam. 10 napja megy az SSD és én jeleztem a gyártó felé a problémát, így remélem, 60 fokos átlaghőméséklet és 78 fok maximális miatt nem veszik el automatikusan a garancia. Nyilván másnál is vannak kiugró max. értékek, szóval ha ki is olvassák egy esetleges garanciáztatásnál, nem gondolnám, hogy ez probléma lehet.
Nyílván így nem maradhat,, mert a nyári melegben ez az érték tovább nőhet és huzamosabb ideig sem szeretném 60-70 fokon használni.Egyébként ma válaszolt a Samsung, bár még csak annyit, hogy hogy kérdésem átkerült a műszaki részleg egy technikusához, így bízom abban, hogy sikerül "értelmes lénnyel" kapcsolatot teremtenem.
Közben megrendeltem egy nagyobb méretű öntapados hővezetővel ellátott RAM bordát, amit mindenképpen ráteszek. Remélem ez a meleg segít nekem abban, hogy a matrica szépen lejön a vezérlőről. Ismerem az adatmegőrzés-hőmérséklet közötti összefüggésről szóló kutatást, de ez egyrészt messze nem igazolt, másrészt itt a vezérlő hőmérséklete aggasztó, a NAND-ok vélhetően a környezet 50 fok körüli hőmérsékletén mennek. (bár a kutatás szerint talán 25, vagy 35 fok felett minden rossz...)
Azért érdekes, hogy a Samsung ezen vezérlője Thermal Guard-al van felvértezve, mégsem fogja vissza magát, amikor "túlmelegszik" ? Amennyiben nem bírok vele, veszek egy másik PRO-t és valahogyan beszerelem a házba, ez pedig jó vétel lesz a hardveraprón 2/3-ad áron.V.
-
holozis_HUN
addikt
válasz
Viktor81 #23668 üzenetére
Olvasgatom itt a dolgokat. Nem nagyon értek hozzá, de szerintem valamilyen módon hozzáérhet az mSATA a notebook oldalához, ami így vezeti a hőt. Ezért abban tud valahogy hűlni. Valamilyen módon ell kell vezetni az mSATA-ról a hőt. Persze beadhatod garanciába is. Vagy egy másik mSATA-val próbálkozhatsz, így kizárható.
-
válasz
Viktor81 #23668 üzenetére
Megkérdezhetem milyen jellegű választ vársz az SSD gyártójától..?
Szerintem egy nagyon udvarias közgáz végzettségű piáros hölgy előre megfogalmazott sablon válaszára számíts 0 konkrétummal és több idézettel a használati-üzemeltetési feltételekből vagy prospektusból..Nyilván nem fogják azt mondani hogy TE felmentést kapsz a garanciális szabályok alól, és gondolom az is ismert előtted hogy a flash tárolás érzékenyebb a forróságra mint a hdd.. SSD esetén tudtommal 1év az előírt minimális adatmegőrzési idő (a használati feltételeket szigorúan betartva) ami a hőmérséklet emelésével arányosan zuhan lefelé. Ez a ritkán felülíródó oprendszer filejait érinti főképp. Úgyhogy működik amíg működik 70-80° -on a garit pedig már úgyis elvesztetted, legfeljebb sűrűbben kell oprendszert installálnod és adatmentést végezned...
-
Viktor81
senior tag
válasz
xuldar #23665 üzenetére
Szia !
Jelenleg nem tudok, mert dolgozom, de a kolléga jól írja lejjebb, ez egy Akasa Euler S. A ház a CPU-t hivatott hűteni, ahhoz van fogatva egy alumínium tömbön keresztül. A CPU egy i7-4785T, ami 35W max TDP-s, így az is pipa. Alapvetően nem gondolom, hogy én vagyok a hülye azért, mert elvárom egy nem hűtött komponenstől, amit elvileg ilyen közegbe terveztek (hiszen az mSATA az alaplapokon és főleg az ultravékony hordozható eszközökben sincsen hűtve), hogy ne ölje meg magát. Tudom, hogy a levegő a legjobb szigetelő, de a koncepció nem tartalmazza (felelős) az mSATA, mPCI eszközök hűtését. (mint ahogyan más sem). Ezért fordultam a Samsunghoz, mert véleményem szerint valamit elba...ak, hiszen nincsen ember/termék ezen a bolygón, aki hűti az mSATA foglalat tartalmát. Mobilokban lévő komolyabb SoC-ok körül sem cirkulál a levegő, mégsem 80 fokosak...
Üdv.: V.
-
xuldar
addikt
válasz
Viktor81 #23664 üzenetére
Tudsz képet mutatni a te konkrét házad belsejéről? Milyen az elrendezés, a komponenseken milyen szállítóközeg van, ami elvezeti a hőt a házra, hogy az le is tudja adni? Gondolom, nem csak bele van téve, mint egy papírdobozba, mindenféle hőátadó közeg nélkül, és így várod el, hogy a ház leadja a belsejében rekedő hőséget? Ha már fizikánál tartunk, ugye tudod, hogy a levegő az egyik legjobb hőszigetelő?
Értjük, hogy a konkrét SSD-re a matrica miatt nem tudsz bordát tenni, de ettől még az összes többi alkatrész is termeli a hőt a házban és egymást is fűtik.
Az is lehet, hogy nem ebben a topikban találsz erre megoldást, hanem valamilyen hűtéssel foglalkozóban, ahol sok a szaki. -
Viktor81
senior tag
válasz
Doky586 #23662 üzenetére
Ne haragudj, de ezért "kaptam fel a vizet" korábban is...
1. Mi az, hogy nincsenek hűtőbordák ?
Az egész ház egy alumínium tömbből mart hűtőborda.2. Ha tényleg ismered a fizikát (amiből kioktattál), illik belátnod, hogy egy ilyen:
elhelyezés tovább ront a helyzeten, mivel a vízszintes bordázat között megreked a hő és csak egymást fűtik.3. Ez a ház önmagában 32 ezer Ft. Nyilván kifurkálom azért, hogy a vele sehogyan nem érintkező SSD hátha hűl 2 fokot.
Tényleg hálás vagyok a tanácsokért (azért írtam ide), de ezek nagyon nem segítenek.
Biztosan előbb fogom levenni finoman a címkét a vezérlőről, majd rárakni egy pl. RAM hűtő "sünit", mint próbaképpen szétfúrkálni egy gyönyörűen eloxált alumínium házat.
És még egyszer: A PRO hozzá van fogatva ehhez a bordához, ami a CPU-tól veszi el a hőt (45-50 fok) és így volt a maximuma 54 fok. (tehát 4 fokot emelkedett a környezeti hőmérséklethez képest), míg a szintén kb. 50 fokos levegőben az mSATA ugyanolyan controllere 78 fokig melegszik.Üdv.: Viktor
-
altare
tag
Hali, vettem egy Kingston 120GB HyperX Fury SHFS37A/120G SSD meghajtót az alábbi konfigurációhoz:
Alaplap: Asrock 970 Extreme3 R2.0
Processzor: AMD FX-8350
Ram: Kingston 4x8GB DDR3 1866MHz HyperX Fury Black HX318C10FBK2/16 (2x2x8GB-os kitekből van össze rakva a 32GB)
Videókártya: Sapphire R7 260X 2G D5 OC (ebből lesz még egy)
HDD: Toshiba 1000GB-os
Hitachi 500GB-os
WD 500GB-os
(lesz mégy egy 3000GB-os Toshiba lemez majd)Az SSD-t rendszerlemeznek használom, egy Linux Mint 17.3 Mate alatt. A későbbiekben (fél éven belül) szeretnék elkezdeni videókat vágni/készíteni illetve rengeteg képet szerkeszteni itthon. Nem napi szinten csinálnék ilyeneket. Ezek mellett főleg böngészésre használom a gépet illetve torrentezni, de azt az egyik 500GB-os lemezre szoktam. A gép napi szinten 14-16 órát szokott menni.
A kérdésem pedig az, hogy mennyire volt jó választás ebbe a konfigurációba a fentebb említett SSD? Illetve meddig bírhatja előreláthatólag?
-
válasz
Viktor81 #23661 üzenetére
Pl így.. [link]
A tieden nincsenek hűtőbordák, se hőcsövezés.. Ha félsz hogy eldől két egyenes lemezt odacsavarozhatsz az aljára, olyan csavarral ami belekap a 'bordák'-ba. Sőt én fúrnék az aljára-tetejére is többtucat lukat kis fúróval ami befér a 'bordák' közé hogy a végeredmény ne látszódjon, de meglegyen a kéményhatás. -
Viktor81
senior tag
válasz
Doky586 #23660 üzenetére
Szia !
Viszont amennyiben elolvastad azt a hozzászólást, láthatod, válaszoltam is rá...
Komolyan kérlek, segíts, hogyan lehet ezt állítva helyezni:
Igen komoly erősítőket hűtenek ilyen elrendezésű bordák. Titmouse javaslata azért jó, mert észrevette, hogy nem a ház hőmérséklete a gond. Az SSD-t kellene hűteni, hiszen a PRO max 54 fok ugyanolyan vezérlővel...Üdv.: Viktor
-
válasz
Viktor81 #23649 üzenetére
"Igazából csak Titmouse09 kolléga próbálja megérteni, miről van szó"
Ez csak azt bizonyítja hogy az első szóból nem érted meg...én (#23639): "az eszközt függőleges pozícióba állítani"
Titmouse09 másfél órával később (#23642): "Fektetve használod a gépet? Érdemes lenne tényleg állítva kipróbálni"különben is azt mondtad sértődötten: "hogy nem nézel ki belőlem annyit, hogy ismerjem a fizika ezen alaptételei" Ha mindent tudsz akkor könnyű megoldani hogy jóval alacsonyabb legyen a belső hőmérséklet, nyilván ezt neked kell megoldani, mégha a gyártó nem hangsúlyozza is ezt ki (mert nem érdeke, de ad rá lehetőséget). Ha te ezt nem használod ki és egy email-től vársz csodát az már a te hibád..
-
kazikari
újonc
Sziasztok! Barátnőm gépében 250-es HDD van, ami már igen csak kevés neki, így 500 GB-ra váltanánk, amire azt mondtam, hogy csak SSD lehet. Nagyjából 40-50 ezres között van pár kiszemelt SSD, ezt a másik topikban majd még pontosítják melyik is legyen, ide azért jöttem, hogy tanácsot kérjek, hogy jó ötlet-e csak SSD-t tenni a gépbe és száműzni a HDD-t? Nagyjából tisztában vagyok az SSD-kel, nekem is van de csak a rendszer van rajta, meg programok. A barátnőm leginkább csak böngészik a gépen, emellett office-t használja masszívan, valamint zenét tárol és hallgat, meg telefonról gépre és gépről telefonra másolgat. Lehet, hogy mégis jobb ötlet lenne egy 256-os SSD és mellé maradna a 250-es HDD? Vagy ezt a felhasználási módot bírni fogja még az SSD?
-
MrSealRD
veterán
Van egy SSD amiben van kb 800GB írás és 21TB olvasás...Meg kb sokat ment. Az eddigi ismereteim alapján ez vállalható állapot. Jól gondolom?
A jelenlegi SSD-m 10TB íráson van túl meg kb ennyi olvasáson kb 4 év alatt, szóval a fenti nem tűnik soknak. Igazán az a kérdéses számomra, hogy ha a cellák nem kaptak sok írást és még van bennük potenciál, attól még a magas üzemidő lehet veszélyes az élettartamra? -
válasz
wwenigma #23654 üzenetére
A 850 Pro és a 850 EVO SSD-nél is azonos üzemi hőmérséklet tartományt ad meg a Sasmung:
Temperature: Operating : 0 °C to 70 °C
A SMART tárolja az SSD élettartama alatt rögzített legmagasabb hőmérsékletet.
A felhasználó feladata, hogy olyan környezetet biztosítson, hogy az SSD az üzemi hőmérséklet tartományban működhessen. A legtöbb esetben ehhez nem szükséges semmilyen hűtés és alapból biztosított. A legtöbb laptop esetén eleve alacsonyabb magának a laptopnak az üzemi hőmérséklet tartománya, így ott sem terveznek plusz hűtést.Kérdéses, hogy egy esetleges meghibásodás esetén a Samsung mennyire veszi szigorúan ezeket a paramétereket és megtagadja-e a garancia érvényesítését.
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz
Viktor81 #23652 üzenetére
Tehát hőcsapdában van az SSD ami melegebb mint a masik ami a hazra van fogatva igy az atveszi tole a meleget...egyebkent ha alapbol bent 50°C van (környezeti hőmérdéklet), akkor abba a melegbe kell leadnia a keletkező hőt ergo melegebb lesz... husd le normalisan vagy főzd meg havonta és gariztasd.
-
Viktor81
senior tag
Köszönöm !
Jó érzés látni, hogy valaki nem csak olvas, ért is.
Jelen pillanatban is van egy 46 fokos CPU (nyilván a ház bordája ennél hidegebb, mert az adja át a környezetnek) és közben egy 68-70 fokos SSD. Ez engem is arra enged következtetni, hogy az SSD-nél nem stimmel valami mert indokolatlanul meleg. A PRO rá van fogatva a ház belső felületére, így annál normális az 50 fok körüli hőfok. Ja, még valami: a kettő SSD egyforma a vezérlőt használ !V.
-
gery08
csendes tag
Sziasztok,
Egy SSD-vel kapcsolatban kérdném a segítségeteket.
Az alábbi hibát dobálja randomra a gép, egy 120 gb-os hyperx fury ssdvel.
Van, hogy hetekig megy vele, de van, hogy egy nap többször megfagy, és újraindításnál ezt, vagy ehhez hasonló hibaüzeneteket dobál:
Elnézést a rossz minőségű képértMikor telepítettem a windows 7-et, mindent a leírások szerint csináltam, nem volt csatlakoztatva egyéb meghajtó. A gép egy HP DC7900-as irodai gép, valamiféle HP alaplappal. A HDD sentinel beállítva, nem talált hibát.
Köszönöm a segítséget.
Új hozzászólás Aktív témák
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- Hikvision 512GB nvme ssd
- BESZÁMÍTÁS! 500GB Samsung 980 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 1TB WD Black SN750 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 380GB Intel Optane 905P NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- 4TB Seagate HDD / Kingston NV2 1TB SSD
- Kèszen állsz a játèkra? 0% THM rèszletre is!
- Telefon felvásárlás!! Honor 90 Lite/Honor 90/Honor Magic5 Lite/Honor Magic6 Lite/Honor Magic5 Pro
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 4070 Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- XFX AMD Radeon RX6700XT 12GB / Újszerű állapotban / 6 hónap jótállással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest