Új hozzászólás Aktív témák
-
Pit221
csendes tag
Sziasztok
12V ról (autó szivargyújtó) szeretnék egy 9V os wifi routert táplálni. Ellenállásal közbeiktatásával megoldható volna? Ha igen,akkor milyet lenne érdemes keresnem,hogy ne melegedjen?
-
kismokesz
tag
hello érdeklődni szeretnék hogy ez tökéletes lenne-e arra hogy 5v-ból 1,8v-ot csináljon?
bios ic meghajtására kellene ami 1,8v.
az ic iróból kapná az 5 v-ot
https://www.fasttech.com/products/1005/10002934/4798800
https://www.fasttech.com/products/0/10022778/4917600-ch341a-24-25-series-eeprom-flash-bios-usb -
And
veterán
válasz
kismokesz #209 üzenetére
Azt inkább felejtsd el! Ahhoz, hogy tönkremenjen, nagyon rövid idő is elegendő. Ez nem egy ventilátor vagy izzó, aminek esetleg a névleges érték alá lehet csökkenteni a tápját, hanem egy alacsony tápfeszültségű flash, meglehetősen kicsiny tápfesz-tűréssel. A normál működési feszültségtartománya adatlap szerint 1,8 ±0,15V, vagyis 1,65..1,95V. Ez sajnos normális stabilizátort igényel. Még a hagyományos párhuzamos Zener-diódás megoldás sem nagyon jöhet szóba, mivel ilyen alacsony letörési feszültségű Z-dióda típus nincs, és általában azok szórása sem annyira kicsi, amekkorát a feladat megkívánna. Lehetne még kísérletezni hagyományos - az IC tápáramát bőven meghaladó alapáramú - ellenállásosztóval meg Zener helyett több hagyományos Si-diódából álló kapcsolással, de a céleszköz áramfelvétele működési módtól függően elég széles skálán mozog, úgyhogy ezek a módszerek könnyedén a halálához vezethetnek. Egy stabilizátort meg bekötsz, a kimenetén ott a kívánt 1,8V vagy akármennyi, esetleg egy-egy hidegítő kerámiakondenzátor a be- és kimenetére, és meg van oldva. Nem túl drága mutatvány egy ilyen LDO beszerzése, az más kérdés, ha messzire kell érte menni, vagy a postaköltség miatt nem éri meg.
-
kismokesz
tag
Ellenállásal nem lehetne csökkenteni az 5v-ot? Kb 2 perce kellene csak
-
kismokesz
tag
Winbonbd 25Q64FWSIG bios ic-hez kellene nekem 1,8v.
-
And
veterán
válasz
kismokesz #205 üzenetére
Mivel nem közölted, hogy mi lenne vele a cél (vagy legalább azt, hogy mekkora áramterhelhetőségre lenne szükséged), így nem válaszolható meg egyértelműen. Amúgy a lehetőségek, kezdve a hatékonyabb, pontosabb és stabilabb kimeneti feszültséget eredményező tételekkel:
- DC-DC konverter, feszültségcsökkentő / step-down kivitelben,
- LDO, lineáris üzemű feszültségstabilizátor IC változtatható vagy fix (létezik 1,8V-os) kivitel,
- soros zener-dióda (3,3V körüli letörési feszültséggel, relatív kis áramokhoz),
- soros ellenállás (csak állandó áramú terheléshez). -
kismokesz
tag
hello
hogyan csökkenthetek 5v-ot 1,8-ra?
-
Algol
senior tag
Az ellenállások meghatározásához mindkét esetben ismerni kell a fogyasztók áramfelvételét a lecsökkentett feszültségről. A két eset hasonlónak tűnhetne első ránézésre, de mégis lényeges különbség van köztük.
Először kezdjük az egyszerűbbel, a LED-del. Felteszem, hogy ennek a nyitófeszültsége 3 V, ha már egyszer arra akarod csökkenteni a feszültséget. Meg kell tudni, hogy ezen a LED-en folyamatos üzemben, nyitóirányban mekkora a maximálisan megengedett I(max) áram. Ez katalógus adat. Tegyük fel, hogy I(max)=20 mA. Ekkor én
15 mA-nél (75 %-os terhelés) nem terhelném jobban a LED-et. Persze, ha alacsonyabb fényerővel is beéred, akkor ennél kisebb árammal is hajthatod. Most én 15 mA-rel fogok számolni.12 V-os a telepfeszültség, 3 V esik a LED-en, akkor a LED-del sorba kötött R ellenálláson 12 V - 3 V = 9 V feszültség lesz. Az R ellenálláson ugyanaz az áram folyik át, mint a LED-en, 15 mA. Ebből az ellenállás értéke:
R = U/I = 9V/15mA = 600 ohm.
Az E24 5 %-os tűrésű sorban ehhez legközelebb a 620 ohm áll, válasszuk azt. Az ellenálláson disszipálódó teljesítmény pedig:
P = I^2*R = I*I*R = 15mA*15mA*600 ohm = 0,135 watt.
Ide elég lesz egy 0,25 W-os esetleg 0,5 W-os ellenállás. Tehát 620 ohm 0,25 wattos 5 %-os ellenállást fogunk használni.
Láthatjuk, hogy a számított 600 ohm helyett 620 ohmos 5 %-os ellenállást használunk, ami azt jelenti, hogy ellenállásunk tényleges értéke 589 ohm és 651 ohm között bárhol lehet. Ennek megfelelően a LED-en hozzávetőleg 13,8 mA és 15,3 mA közötti áram fog folyni.
Azért számolhattam így, mert a LED-ek nyitóirányú feszültség-áram karakterisztikája exponenciális függvény, ami ebben a munkapontban már eléggé meredek, tehát a LED áramának 1,5 mA-es megváltozása a LED nyitó feszültségének kicsi, mondjuk kisebb mint 0,1 V-os megváltozásával jár. Azt is mondhatjuk, hogy maga a LED stabilizálja a nyitófeszültségét ebben a kapcsolásban.
Mindezt azért írtam le ilyen részletességgel, mert ez rámutat a következő eset, a 4,5 V-os belépésjelző kapcsán felmerülő problémára. Előrebocsátom, mivel nem ismerem az adott belépésjelzőt, ezért feltételezésekre fogok hagyatkozni.
A belépésjelző nyugalmi, várakozó állapotában nem fogyaszt sokat, áramfelvétele ilyenkor kisebb lehet, mint 0,2 mA. Ha esemény van, akkor meg 5 - 10 mA-t is felvehet. Emiatt nem jó a fenti módszerrel kiszámolni egy előtét-ellenállást, hiszen azt a riasztási áramfelvételhez kell méretezni, például (12V-4,5V)/10mA=750 ohm. De ez az ellenállás várakozó állapotban jóval 4,5 V fölé húzná a belépésjelző feszültségét. Ide kis differenciális ellenállású eszköz kell, például z-dióda.
Az 5 %-os tűrésű sorban pont szerepel 7,5 V-os példány, az jó lehet ide. De mindenképpen kísérletileg kell ellenőrizni, hogy mindkét üzemmódjában működik-e így - egy z-dióda előtéttel - a készülék. Esetleg több példányból, a letörési feszültségük mérésével kell kiválasztani a megfelelőt. Ez persze annyira macerás lehet, hogy inkább megéri egy kis teljesítményű szabályozható kimenetű, TO92 tokozású feszültség stabilizátor IC-t, például LM317L-t használni a 4,5 volt előállításához.
-
bando66
csendes tag
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Egy 12V-os elemet szeretnék lecsökkenteni 4,5 és 3 V-ra. Ezt ellenállással szeretném véghezvinni de nem tudom mekkorát vegyek. A 3V-ról egy magasfényű led működne a 4,5V-ról pedig egy belépésjelző. A 12V pedig egy kapucsengő adója működne.
Előre is köszönöm a segítséget! -
x.geo
aktív tag
ha valakit érdekel van ellenállásom, 5w-os 33, és 39Ohm-os
30 ft/db -
Csaba_20_
őstag
Csak figyelmetlenek voltunk.
Nem hiába nem szeretek én 24 óra folyamatos munka után komolyabb munkákat végezni. Egyszerűen nem tudok annyira odakoncentrálni, hogy ne hibázzak. Legutóbb hasonlóan voltam, igaz akkor 35 óra munka után, egymás után 3-szor kötöttem be rosszul egy zener diódát, úgy hogy közben mondogattam, hogy ''záró irány...záró irány''. Szerencsére hiába volt hajnali 3, bekészültünk zenerekből, mert tudtuk, hogy ilyen problémák adódhatnak majd.
-
Csaba_20_
őstag
Végül valóban rossz IC-t adtam meg, ADP3336-ot szerettem volna.
Az LM317 pedig azon IC-k közé tartozik, amire a ''számtalan'' alatt is gondoltam pl. Nekem csupán a potméretes tökölődés szúrta, úgymond a szemem. Az 500mA pedig nem kevés, olvasd el, milyen ventilátort kell vele üzemeltetni:
---Lasali--- írta:
A mostani venti meg 12 centis 0.12A-s és 1600 forog a papír szerint.
Itt 120 mA-ről van szó. -
fap333
aktív tag
válasz
Csaba_20_ #197 üzenetére
Hali!
Bocs, hogy ellentmondok de én nem vagyok meggyőződve arról, hogy ez lenne a legjobb megoldás. Az IC leírásában az áll, hogy 2,6-11V-ig bemenő feszt adni, a géppben meg kapásból 12V van, és szerintem a 500mA is kevésnek tűnik. Hozzá kell tenni, hogy nem ismerem ezt az IC-t, nem tudom mire képes. Én régebben írtam, hogy mit is szeretnék csinálni, az azóta is pöpecül működik, és ezt javasolnám: [link]. Csak én még raktam elé egy hárpmállású kapcsolót, hogy ki is tudjam kapcsolni .
[Szerkesztve] -
Csaba_20_
őstag
válasz
---Lasali--- #196 üzenetére
Ha végképp nem menne, akkor 1 IC, 2 kondi, 1 poti megoldással akár egy ilyen kapcsolást is összedobhatsz: [link] Az IC 700+fa az SMD Kft-nél. Azért ez az IC, mert most épp ez jutott eszembe, de számtalan létezik.
-
And
veterán
válasz
---Lasali--- #194 üzenetére
Pedig azokhoz a ventikhez egy 100..150Ω értékű (huzal)potméter ideálisnak tűnik, ha valóban minimum 1W a terhelhetősége. A valóságban a max. fél W-ot sem tudja meghaladni a potméter által disszipált hő, tehát elvileg - ha csak nem eleve extrém magas hőmérsékletű helyre szereled - nem mehet tönkre.
-
And
veterán
válasz
---Lasali--- #192 üzenetére
Ha az előző, 150Ω -os potmétert megfőzted, akkor két kérdés maradt: mekkora a teljesítménye (vagy a névleges árama) annak a ventilátornak és mekkora terhelhetőségű (hány W-os) volt a potméter? Az 1W feletti potik általában huzalpotméterek, de azokra is igaz, hogy csak a teljes ellenállásukat használva terhelhetők maximálisan.
-
---Lasali---
Közösségépítő
Fú.. köszi.
Aszem jobb lett volna ezeket előbb tudni akkor nem fogyasztok el több kiló pótmétert meg nem huzom a saját időm
''Ezért ha pl. 500 ohm körüli potmétert kötsz a ventivel sorba, akkor csak a teljes ellenálláspálya max. 20%-át (vagy még kisebb hányadát) fogod kihasználni.''< Igen ezeket észre is vettem...
Na most akkor a megoldás ez a huzalpotméter vagy teljesítmény potméter ahogy előtted említették, na most a 150 es az ilyen volt de az meg elmelegedett pár nap alatt most akkor ebből milyet kéne venni? -
And
veterán
válasz
---Lasali--- #187 üzenetére
''Na most pótmétereket használtam eddig... próbáltam 100 ast az azonnal füstévált a 8 centis ventitől is, aztán 150 est na az se birta sokáig de az egyébként valami tekercses volt szal aszondták az strapabiróbb [..]''
Pedig több W-os nagyságrendű ventikhez nem érdemes 100 ohm-nál nagyobb ellenállású potmétert használni (de különben is lehetőleg huzalpotmétert illik betenni, a ''tekercsest'').
Azzal, hogy egyre nagyobb értékű potikat kötöttél be, csak elősegítetted azok gyors elfüstölését, vagy az érintkezők ''berohadását'', ahogy Te nevezted. Hiába több Watt terhelhetőségű ugyanis egy potméter, azt a névleges teljesítményt csakis az egész ellenálláspálya mentén lehet elfűteni, nem pedig annak kis töredékén. Márpedig az említett teljesítményű / áramfelvételű (200mA feletti) ventiknél a leszabályozáshoz nagyságrendileg 100 ohm-nál kisebb ellenállás kell. Ezért ha pl. 500 ohm körüli potmétert kötsz a ventivel sorba, akkor csak a teljes ellenálláspálya max. 20%-át (vagy még kisebb hányadát) fogod kihasználni. Hiába - példának okáért - 1W-os egy ilyen potméter, az említett ellenálláspálya-szakaszon csak a poti névleges teljesítményének hasonló arányú hányadát tudod eldisszipálni, különben a potméter túlmelegszik, besül. -
mísz
csendes tag
válasz
Ha nem akarod szabályozni, hanem elég levinni egy fix fordulatszámra, akkor a teljesítmény-potméternél sokkal olcsóbb a fix ellenállás. Veszel mondjuk 5 darab 470 ohmos ellenállást (minimum 2 wattosat) és sorbakötöd a ventilátorral. Ha nagyon lelassul, akkor az ellenállással párhuzamosan kötsz további 470 ohmos ellenállásokat addig, amíg fel nem gyorsula kívánt fordulatszámra. A 470 ohm csak példa, lehet több is vagy kevesebb, ki kell próbálni.
-
Dare2Live
félisten
válasz
mivel a sima potméterek baromira nem ilyen teljesitményhez vannak méretezve.
Vegyél teljesítmény potmétert azok 2-5Wot is eltudnak diszipálni, igaz nem 50Ftok min egy sima potméter de évek múlva se füstölnek el. -
---Lasali---
Közösségépítő
Hello all!
Remélem valami okos dolgot össze tudtok hozni a problémámmal kapcs, mert én már feladtam...
Lényeg hogy van egy 1500-1600 at forgó 12v os venti, ford szám mérős, na most ezt szeretném leszabályozni ilyen 1000 fordulat környékére, mert a fő zaj forrás a gépben ez, de viszont kiiktatni se lehet mert akkor megszűnik kb mindennek a hűtése...
Na most azt csináltam hogy be van kötve a fekete meg a sárga vezetékecske az alaplapba igy látom a fordulatszámot, na most a pozitiv ág az meg egy molex csatiról lett leszedve, mert az alaplap már nem ad ki azon az ágon semmit... működésközbeni barkácsolások stb megadta neki az uccsó lökést és a két plusz kimenetre kötött ventik megálltak egy kis pattanás hallatán meg egy durva gépfagyás közepette
Na most pótmétereket használtam eddig... próbáltam 100 ast az azonnal füstévált a 8 centis ventitől is, aztán 150 est na az se birta sokáig de az egyébként valami tekercses volt szal aszondták az strapabiróbb, aztán 500 ast használtam a 8 centishez ott be is jött, de mondjuk magába az ellenállás anyagába a kis érintkezők eléggé beletudtak rohadni egy idő után... na most ez kissé a 12 centis venti esetében eldurvult.. ez folyamatosan besüti a pótmétereket... próbáltam 2 és fél kilóomosat de annál még rosszabb volt a helyzet...
Ilyen spéci tranyós áramkörökkel meg nem nagyon akarok foglalkozni... na meg ugye ezzel ki is van lőve a fordulatszámmérés lehetősége... -
And
veterán
Mivel az LM317 egy fesz.-stabilizátor, ezért az azt körülvevő alkatrészek értéke elvileg nem függ a használt ventilátortól (a feszültséghatárok értéke mindenféle terheléssel azonos marad). Azért én javasolnék a 10kΩ -os potméterrel sorban egy kábé 2.7kΩ-os ellenállást (a GND vezeték felé), hogy ne lehessen a vezérlő feszültségét a minimum 1.25V -os szintre állítani, hisz a venti azon már biztosan leáll. A linken leírtaknak megfelelően a stab. IC hűtéséről is gondoskodj, mert akkora ventivel tud melegedni rendesen. Arra számíts, hogy a maximum 12V-ot nem fogod elérni ezzel a módszerrel, csak 1-2V -tal kevesebbet.
Ebben a - sajna már bezárt - topikban anno ki lett tárgyalva az LM317: [link]. -
fap333
aktív tag
Üdv mindenkinek!
Úgy döntöttem, hogy készítek egy venti fordulatszámszabályzót [link]. Ez tűnik a legszimpatikusabnak. Majd egy Adda 12V, 0,5A-es ventit szeretnék vele leszabályozni. Csak még mielőtt elkezdeném, azt szeretném megkérdezni, hogy ezek az ellenállás és kondi paraméterek jók-e ehhez a ventihez, vagy esetleg lehetne jobb is?
Előre is kössz a válaszokat. -
ANT
őstag
Na, összeraktam a művet: a ventivel sorba kötöttem egy 33 Ohmos ellenállást, így a ford.szám kb.kétharmadára csökkent (17xx-ről 1200-re). Ez így nekem nagyon megfelel! (Nincs a ventinek ilyen morgásszerű hangja)
Ráadásul leszabályozás után is működik a Thermal Control (hőmérs. függően változik a fordulat: 1200 a max, de bekapcsoláskor kb. 1050-ről indul.)
-
didyman
őstag
És még ez sem igaz: Sorbakötésnél a venti működési elvéből és egyedi sajátosságaiból adódóan előfordul, hogy az egyébként 4-5V-ról is elinduló ventik nem fognak elindulni, a két venti ''megfogja'' egymást, a (ha úgy tetszik, ellenállás-) görbéik ugyanis induláskor pláne és működés közben sem lineáris, egyenes vonal, hanem egy fűrészes valami. A Sunon Maglev is ilyen. Sorbakötésnél és potméterezésnél is illik a venti kapcsaira egy pártíz mikrós kondit rakni, mert belül ezt sokszor kispórolják, ez az ilyenkor esetlegesen fellépő morgást megszünteti. PWM-es szabályzásnál viszont csak pár mikró legyen, vagy annyi se.
-
bocX
tag
a ventiszabályozáshoz ha javallhatok egyfajta megoldást akkor az a következő lenne (én így csináltam meg a gépembe): fogtam egy 3állású kapcsolót, és arra huzkodtam el az 5Vos és 12Vos tápkábelről a feszt. így tud 5V-on 12V-on és kikapcs állapotban lenni a venti. szvsz ez a legegyszerűbb megoldás, nem kell potival meg ellenállással mokolni.
nekem 2db 12cm, és 1db 8cm-s van gépben, mind1ikhez csináltam egy-egy kapcsolót.
ha azt akarom hogy halk legyen akkor 5V-ra kapcsolom, ha meg melege a gépnek akkor meg ugyis feltekerném a potit, szal akkor meg megkapja a 12V-ot. kikapcs az meg filmnézéshez pl jól jön amikor csendet akarok, vagy mikor éjszakai letöltésre ugyhagyom a gépet (meg nekem van led a ventikben és legalább nem zavar a fénye). -
ANT
őstag
Lehet, hogy kipróbálom az 5V-os megoldást, de sok reményt nem fűzök hozzá. Múltkor sorba kötöttem két ventit, akkor ugye a fesz. feleződik, és 6V-on nem akartak elindulni. (Coolink X8 volt mindkettő, és alaplapra csatlakoztak.) Ez a ledes ventim egy PrimeCooler, ennek a szabályozásával eddig még nem foglalkoztam. Azért köszi a tippet.
-
And
veterán
A PC-s ventilátor nem egy passzív eszköz, hogy csak úgy rámérsz kikapcsolt állapotban, és megtudod az ellenállását. Belül egy kis elektronika vezérli a tekercseket, így kikapcsolva nem releváns a mért R-érték. Az üzemi ellenállása egyébként R=U / I [ohm], ahol U a venti névleges feszültsége V-ban, I pedig az árama A-ben. Az venti ellenállása különben sem lineáris (fele akkora üzemi feszültségnél nem biztos, hogy az árama is feleannyi lesz), de a nagyságrendje valóban néhányszor 10 ohm körül van, minimum Watt-os teljesítményű ventik esetén.
-
ZakRob
senior tag
-
ANT
őstag
No, akkor a köv. kérdés: az említett ventim nem sima, hanem ledes, és kimértem az ellenállását, 27 kOhm
. Én úgy emlékeztem, hogy az ilyen ventiknek n x 10 Ohm körül van az ellenállásuk. Most ilyenkor mi van? A kis értékű ellenállások leszabályozzák ezt a cuccot? Van esetleg konkrét tapasztalatod?
[Szerkesztve] -
ANT
őstag
Üdv! Szitu a következő: a ház oldalán van egy 8 cm-es ventim, amit szeretnék egy kicsit lassítani. Namost, én a sorbakötött ellenállásos figurát csinálnám meg, de egy kérdés felmerült bennem: mi a különbség, ha a plusz, ill.a test vezetékbe kötöm be az ellenállást?Működni fog a dolog mindkét esetben? Előre is köszi a választ!
-
fap333
aktív tag
válasz
Stylewars_kp #167 üzenetére
Ha egy kicsit visszaolvasol, akkor mindent megtalálsz, hogy hogyan lehet leszabályozni egy ventit.
Nem azért mutattam a linket, hogy ott kérdezd meg ugyanazt, hanem azért, hogy ezt már sokan kérdezték, és sok választ is lehet itt találni, és lehet, hogy találsz jobbat is, mint amit én mondanék. -
trassher
addikt
Nekem megy speedfan de mégse. Az egyik ventit szabályozza a másikat nem.
-
fap333
aktív tag
A SpeedFan sajnos nekem sem működik, úgyhogy én is hardveres megoldáshoz nyúltam. A venti a földet és a feszt molex csatiról kapja a tápról (egy kis ellenállás közbeiktatásával), a fordulatszám visszajelzőt meg rákötöttem az alaplapra. Így gyakorlatilag én álítom a feszt, és látom a fordulatszámot is. Nem tudom, hogy ildomos megoldás-e, de már rágóta működik.
-
Balux
tag
sziasztok egy szivattyút akarok leszabályozni ugyhogy
9-et kapjn induláskor aztán 8-at(voltot)
12V on 10-11 W tejjesítménye!
láttam egyszer valahol ilyen kapcsolási rajzot
emlékszem kondokkal volt megoldva valahogy
nem kell feszt állitani utána csak le akarom szabályozni... -
pip
aktív tag
Probaltam de a speedfan nem mukodik nalam
Lepesrol lepesre belallitottam, ahogy azt a help file-ban irja. A ventisebesseg csak a kis ablakban valtozik, a leolvasott ertek tovabbra is ugyanannyi marad. Nem tudtam eldonteni melyik szenzor tartozik a CPU collerhez, igy mindegyiket lehuztam 20%-ra, de semmi valtozas. Ezert gondolkodom hardveres megoldasban
-
And
veterán
''Most már jó lenne kideríteni, valójában hogyan működik az alaplapi ford. érzékelés.''
Erről némi infó: Bővebben: link.
Hogyan kötötted azt a két ventilátort, sorosan vagy párhuzamosan? Nem árt megmérni a tápfeszültségüket sem a ventilátorok fekete és piros (középső) vezetéke között. Ha ez két venti esetén más, mint amikor csak egyet kötöttél be, akkor az rpm-változás oka is egyértelmű. -
virkir
veterán
Most már jó lenne kideríteni, valójában hogyan működik az alaplapi ford. érzékelés.
Mivel ha impulzust számol akkor hogy magyarázod azt ha kettő ventit kötök az alaplapi csatlakozóra, és csak az eggyiket mérem, akkor is megváltozik a ford. értéke ahoz képest ha csak egy venti van csatlakoztatva. -
pip
aktív tag
Kosz, igy mar minden vilagos. Kozben en is kiserleteztem, ''manualisan'' csokkentettem a fordulatszamot (ertsd kezzel fekeztem
) es tovabbra is helyesen mutatta az Everest. Ugy nezem, ha 2500 ala csokkentem az mar alig hallhato, nekem megfelel. A procihomerseklet pedig a fekezesi kiserleteim soran nemhogy felment volna, de lement 27-28 fokra, gondolom azert mert levettem a haz oldalat. Akkor tehat ellenallas lesz belole.
Most mar csak az nem vilagos, hogy miert nem megy jelenleg lennebb a fordulat annal a buvos 3100 -as erteknel. Mondanom sem kell, hogy 28 fokos proci mellett is 3100-on forog , azt hiszem csak azert, hogy bosszantson, mert mas okat nem latom... Valahova be van irva ez az also hatar es az alaplap igy szabalyozza? Vagy egyszeruen nem kepes kisebb feszultseget adni a ventillatornak? Ez utobbi valoszinunek tunik, mert egy A64 2800+ -rol van szo, ami a legkisebb a 64-es rokonok kozott, igy lehet hogy a nagyobb procik nagyobb ventillatorral erkeznek, amelyek lassabban mennek ugyanazzal a fesszel. Vagy hulyeseget mondok?
[Szerkesztve] -
And
veterán
''Ha az alaplap a feszertek alapjan tudja a fordulatszamot, akkor nem lehet megoldas a kozbeiktatott ellenallas?''
Az alaplap nem (egyen)feszültséget kap vissza arról a bizonyos harmadik vezetékről, nem is az ott megjelenő feszültség értéke érdekli. Azon a szálon a venti a fordulatszámtól függő impulzusokat (fordulatonként kettőt) ad vissza, az alaplap ezek időegység alatti számából (frekvenciájából) számítja ki az rpm-értéket. Épp ezért nem számít, hogy a tápfeszt csökkented-e, és ha igen, mivel. Kivétel, ha a venti fordulatszámát pwm-módban szabályozzuk, mert az lényegében gyors ki/be kapcsolgatást jelent, ettől meg az rpm-impulzusszám meg totál meghülyülhet. -
zLegolas
őstag
Háát, sajna elég sok olyasmiot olvastam az utóbbi jópár hozzászólásban, amivel marhára nem tudok azonosulni, mindegyikre meg mégsem reagálhatok. Javallom az elektronika-modding topic olvasgatását, sok kellemetlenségtől kímélhetnétek meg magatokat! A lényegesebbek, amire még emléxem:
- Feszstab IC-k: pucéran kevés, némely tápokkal úgy össze tud veszni, hogy szanaszét vágja mindenféle feszültségét, ergo nem használ a PC-nek.
(A kapcsoló üzemű (PC) tápok nagyfrekvenciás tulajdonságai megkergíthetik, ami furcsa működésekhez vezethet)
- 5V -ról ventit hajtani nem biztonságos, vagy elindul vagy nem. Ha ma igen, akkor a jövő héten még simán állva maradhat. 7-8 V a minimum!
- A motorikus fogyasztóknak igenis induktív tulajdonságuk (is) van. Valaki azt írta, hogy ez csak akkor lenne igaz, ha lenne benne tekercs. Nos, a motorok lényegében nem mások, mint egy(-két) tekercs, valami mágnessel vagy még további tekercsekkel megspékelve!
- Az potméteres megoldás jó, csak a venti leszabályzásakor csúnyán tud melegedni. A kóser érték kb 100 ohm. Egy szép nagy teljesítményű poti (ami már bírja) min. 500 Ft. A hátránya leght az is, hogy le lehet vele állítani a ventit, ha túlzottan ''halkítasz'', ezt pedíg nem biztos, hogy észre veszed, és lehet, hogy nagyon nem is akarod!
Hirtelen ennyi! -
pip
aktív tag
A fordulatszamot pedig jo lenne tudni tovabbra is... A hazventi nem lenyeges, marad a molex csati es az allando fordulatszam, ugyis eleg halkan dolgozik. Ha a prociventit le tudnam halkitani a hazventi szintjere, akkor mar minden rendben lenne. Nem ertem mi a francnak kell ilyen gyorsan forogjon, hisz majdnem mindig 800 MHz-en megy a gepem, stabil 29-30 fokos procihomerseklettel, csak akkor megy fel 1.8 GHz-re, ha szimulaciokat futtatok
Ha az alaplap a feszertek alapjan tudja a fordulatszamot, akkor nem lehet megoldas a kozbeiktatott ellenallas? Igy kisebb fordulaton menne a venti es az alaplap is meg tudna saccolni a fordulatszamot, hisz valamennyi feszultseg csak lenne a harmadik szalon is, vagy nem? -
Egon
nagyúr
1. Lehet hogy nem segítene az ellenállás. Az alaplap a háromeres kábel egyik erén levő fesz-érték alapján tud fordulatszámot. Ajánlom a Coolink fordulatszám-szabályzó potméterét: ez a megoldás a problémádra (a fordulatszámról nem lesz infód).
2. Igazat mondott az eladó: a szimpla molex csatis ventik nem tudnak fordulatszámra vonatkozó adatokat közölni a lappal.. -
pip
aktív tag
Sziasztok, vegigolvastam a topicot es nekem is van egy ventifordulatszammal kapcsolatos kerdesem. A gyari processzorventim nem akar 3100 rpm-nel lassabban dolgozni, ezen szeretnek valtoztatni, ugyanis itt meg rendesen hallatja a hangjat. Az alaplap szabalyozza a fordulatszamat, de ugy tunik 3100 az also hatar, ez ala soha nem megy. Pedig ha csak netezem meg zenet hallgatok a qool&quiet-nek hala a procihomerseklet lejon 30 fok ala, a venti azonban ugyanott stagnal. Kerdes: ha bekotnek egy ellenallast a topicban leirtak szerint, az vajon segitene, vagy az alaplap kompenzalna es tovabbra sem engedne 3100 rpm ala esni a fordulatszamot? Tulajdonkepp honnan tudja az alaplap hogy milyen fordulaton megy a venti?
Masik kerdes: a hazventillatoromat nem tudom rakotni az alaplapra, hogy az is szabalyozva legyen, mert mas a csatlakozoja (sima molex csati van rajta). Lehet ezt valahogy moddolni? Az elado szerint nem eleg egyszeruen a csatlakozot kicserelni, azt mondta, hogy kellene vegyek egy szabalyozhato fordulatszamu ventit, de en nem vagyok 100%-ban meggyozodve, hogy az en erdekeimet tartotta szem elott amikor ezt tanacsolta. mi a velemenyetek errol? -
difit
tag
Megépítettem az áramkört LM317 -te!
működött, aztán egy kis moddolás, hogy a poti a nyákon legyen, és ne dróton.....nem is figyeltem, hogy a két láb összeért!
Eredmény: LM317 kiégve.....plussz egy kis égési sérülés a kezemen!
Lehet tapsolni! -
Hequila
őstag
válasz
greenface #148 üzenetére
De hogyha egyenáram menne rajta keresztül, akkor pedig simán ohmikus elenállása lenne, ugyi? Csak akkor éppen a venti nem forogna, hanem egy helyben állna.
Még egy-két kérdés:
1.A kerámiakondenzátornál (kerek, sárga)honnan tudom meg azt, hogy hány mikrofarádos?
2.A másik fajta kondenzátornál (fekete fólia van rajta, polarizált)pedig jó mondjuk az 50 voltos is, ha 1 mikrofarádos? Tehát ha rá van írva, hogy hány voltos, akkor az a maximum terhelhetőséget adja-e meg, vagy (pl. mint az izzóknál) azt határozza meg, hogy hány volton kell működtetni? -
greenface
aktív tag
A 78xx azért jobb, mint az LM317, mert az előbbinél a minimum fesz 5 v. 6 V, azaz nem tudod véletlenül se annyira letekerni, hogy megálljon a venti, míg LM 317-nél ez előfordulhat.
''Induktív ellenállása pedig akkor lenne a tekercsnek, ha váltakozó áram dolgozna benne.''
Ez biztos...? Na megkérdem vmi gurutól, most már én is nagyon kíváncsi vagyok. Az viszont biztos, hogy nem ohmikus, kapacitív se lehet, ergo maradna az, hogy induktív, de lehet nem jól gondolkodom... -
Szerintem egy 78xx-es valamivel olcsóbb, bár ez nem igazán lényeges. A feladatra mindkettő teljesen alkalmas - szerintem 78xx-szel kicsit egyszerűbb.
Létezik LM317 és LM317T is, sőt HVT, LZ és H is. Ezek tokozásban és áramerősségben térnek el egymástól, pl. az LZ-n csak 0,1 A-t lehet áthajtani, ami ide túl kevés. A HVT pedig 57 V-ig bírja, szemben a többiek 37 V-jával. -
Hequila
őstag
válasz
greenface #141 üzenetére
És az miben különbözik, ha nem simán potival, hanem akármilyen IC-val csinálom?
És mi a különbség a LM317 -es IC-vel és az általad ajánlott feszültségstabilizáló között? És melyik a helyes a két írásmód közül:
LM317 vagy
LM317T ???
Mert már láttam mindkét módszerrel, de szerintem mindenki gugyan arra gondolt. -
greenface
aktív tag
1. Az elektromos teljesítmény és a venti fordulata közt nem lináris a kapcsolat. Pl. ha egy venti 12V-on 5000 RPM, akkor 6V-on kb. 3000 körül tapasztalataim szerint.
Kiszámolni biztosan nem lehet ezt előre, függ a venti kialakításától, felépítésétől, meg mittudomén mitől még. (Pl. a légellenállás negyzetesen nő a sebesség növelésével.)
A másik dolog, hogy a ventire ráírt teljesítmény általában jóval több, mint a valós (valszeg a bekapcsoláskori áramfelvételt adják meg, ami ugye jóval magasabb, mint a 'normál' üzemmód.).
2. Nem vagyok szakember, de tudtommal egy venti ellenállása nem ohm-os (v. ohmikus?). Asszem induktív, de javítson ki aki jobban tudja. A lényeg, hogy nem egyenesen arányos a ráadott fesszel a folyó áram.
Azaz amit te szeretnél, lehetetlen előre kiszámolni....
Viszont lehet becslést adni...: szerintem egy 100 ohm-os potival kb. eléred, amit szeretnél.
3. Hogy egy poti X W-os, az azt jelenti, mekkora elektr. teljesítményt képes 'leadni' (eldisszipálni). Tehát ez a rá eső fesz és a rajta átfolyó áram szorzata. A fentiek miatt ezt sem lehet előre pontosan kiszámolni, de egy 2W-os poti tuti elegendő, valszeg egy 1W-os is, ha jól szellőző helyen van.
Én azt javaslom, hogy ha már ennyire belemélyedtél, ne direktben potival csináld a szabályzást, hanem 7805 v. 7806-os feszstabbal. Ezzel ugye 5 v. 6 V a minimum, ami pont jó. Leírtuk hogyan kell bekötni. -
Hequila
őstag
Ha pedig esetlegesen minden, amit leírtam úgy van jól, ahogy van, akkor abban is erősítsetek már meg, me' most nem tom, hogy mi is van meg mi nincs.
-
Hequila
őstag
Hali!
Én is szeretném csökkente a CPU hűtő fordulátszámát egy potenciálméterrel. Mivel nem nagyon értek én sem az efajta dolgokhoz -viszont számolgattam egy kicsit- a segítségeteket kérném.
A következő számításokra jutottam:
Ventillátor adatai:
RPM: 7500
U: 12V
I: 0,6A
P: 7,2W
R: 20 ohm
Ebből akarnék olyat csinálni, hogy ha a poti teljesen el van tekerve (legnagyobb az ellenállása), akkor kb. olyan 2500 fordulat/perc körül mozogjon a venti. Feltételeztem azt, hogy a teljesítmény és a fordulat között lineáris a kapcsolat, így:
RPM: 2500
I: 0,2A
P: 2,4W
R: 60 ohm
Tehát az összes ellenállásnak 60 ohm-nak kellene lennie!? Ez azt jelenti, hogy a deltaR -nek 40 ohm-nak kellene lennie. Tehát akkor 40 ohmos potit vegyek?
Más.
Olvastam it olyat is, hogy hány wattos a poti. Ez azt jelent, hogy max ellenállásnál hány wattos, tehát mekkora áramerősséget képes átengedni károsodás nélkül?
Mert ha igen, akkor úgy számolom, hogy:
R: 40 ohm
I: 0,3A
tsello
aktív tag
Most láttam egy coolink potit, melyre 100ohm volt ráírva.
Az egész csak egy poti volt és semmi több. Ár: 450+fa
Vett már vki ilyet?
Ebben csak egy poti van vagy van benne vmi más is? -
greenface
aktív tag
Valszeg arra gondolt, hogy potival együtt használnád. Ebben az esetben ui. tényleg nem szabad a házhoz csavarozni (csak szigetelve). De ha 'alapon' használod, akkor a középső láb = 'zászló' = 0 = föld.
(Ha potit teszel rá, akkor a középső láb (meg a zászló) nem 0-n lesz. ) -
greenface
aktív tag
válasz
GeorgeTerror #134 üzenetére
Nem teljesen világos, hogyan néz ki az áramköröd jelenleg. Ha jól értem, 7808-at használsz, egy potival + ellenállással szabályozod a kimenő feszt. De 7808-al 8V-nál kevesebbet sohasem fogsz kapni...
SZVSZ cseréld ki a 7808-at egy 7805/6-ra, ezekkel ugye nem 8, hanem 5 v. 6 V lesz a minimum. Bekötés ua.
Ha vmit nem jól értettem, próbáld érthetőbben leírni. -
GeorgeTerror
senior tag
válasz
greenface #131 üzenetére
hmm széppen működik, bár apró probléma adódott vele, miszerint a 12-es ventit nem lassíccsa le eléggé (hangoska). Mivel nincs itt a tag akivel ácsoltuk (fősikolai docens), ezért választ kérek nagyobb avagy kisebb ellenállást kell sorbakötni a potival, ha alacsonyabbra akarok menni a feszültséggel. Jelenleg 4.7K-s van a potival sorbakötve.
-
bizi990
senior tag
Hello Mindenki!
7808-al van egy kis gondom. Helyi műszerész szerint a hűtésére nem jó, ha a házra csavarozom fel, mert ha van földelés (nincs, de vihetem olyan helyre, ahol lesz), akkor furcsaságokat és bajt csinálhat.
Itt páran írtátok, hogy nyugodtan mehet a házra. Nyugtasson meg vki, mert a tápon belülre akarom rakni és ott nincs hely bordának.
Egyébként 2 venti lesz rajta és az 1A-est (asszem) választottam, nem a ligthosabbat.
bizi -
greenface
aktív tag
válasz
GeorgeTerror #130 üzenetére
Ha feszstab IC-t használsz, akkor sehogyan, mivel ezek mind 'levesznek' 1-1,5V-ot. De a legtöbb esetben ez nem gond, mivel úgyis a fesz-csökkentés a cél.
Ha neked nagyon kéne néha a 12V, akkor azt csak kapcsolóval tudod megcsinálni. De hűtési teljesítményben nincs nagy difi a 12 és a 10,7V közt, szóval szerintem nem érdemes vesződni vele. -
GeorgeTerror
senior tag
Na elkészült a fesszabim, már csak két molexet kell kukáznom valahonnan.
Az eredeti feljebb említett doksin történt egy kis változtatás. Ez azt eredményezte, hogy kb: 7,1-10,7 a szbályzás tartománya, ez egy darab 4,7 K-s ellenállat bekötésével történt. Sorosan van a potival.
Egyébként az áramkör 0-10,7-ig lenne.
Hogyan érhetnék el még egy kis plussz feszt, pl kisfloppy csatlakozó, bekötésével, vagy az öt voltal, vagy hogyan? Ez azért lenne jó, mert akkor ha csúcsrajáratom a cuccot, nemzavar a zaj.Szóval? -
LukE
veterán
válasz
PeliScan #126 üzenetére
ja, ha meg nem földre kötöd(bekötsz oda 1 ellenállatot), akkor átvered a buta ICt, és azthiszi, hogy kevesebb árambácsit kell kazánba hajítania
''1áramkörös 2 állásút ha kérek, akkor annak garantáltan 3 lábikója lesz?
honnanafbóltuggyaménazt? lehet hogy az uccsó szállítmány csernobilból jön, és valami csúnya anomália ugrik ki belőle, és vége az egész XI. kerületnek -
PeliScan
addikt
LukE:
Oh, már kezdem érteni; a föld csak viszonyításhoz köll neki. Hmm, én eddig kb úgy képzeltem el, hogy az okos IC bácsi aszongya minden 6. rajta átmenő áramdarabnak, hogy ''na, te most szépen lemész a földbe'' erre ő lemegy, és így kevesebb megy tovább. Eszerint a 6. árambácsit hővé alakítja az a buta IC?
Jah, meg már a rövidzár is világos, hogy az nem tetszett; bennem fel sem merült.
(szóval Mikronika; és 1áramkörös 2 állásút ha kérek, akkor annak garantáltan 3 lábikója lesz?)
hogyishívnak?:
Köszönöm, akkor ha mégis diódázásra kerülne a sor, akkor már valszeg sikerül bekötni.Mégvalami: a diódának melyik lábát hova..?
-
-
LukE
veterán
válasz
PeliScan #123 üzenetére
mivan? ja nem, az eredeti képen (#111) úgy volt, hogy a 7808 ki és bemenetét zártad volna rövidre, az zavart.
Földelésen? hm, ha minden igaz, az csak arra kell neki, hogy valamihez tudjon viszonyítani, ha megy is rajta áram, minimális, szóval ha nincs terhelve, akkor alapból kussol a sarokban. Vagycsináld 3 áramkörös kapcsolóval, és leválasztod az egész ICt
kezembe akadt 1 zacskó, rajta 1ák2áll felirat, 110 pénz Mikronika -
PeliScan
addikt
Nah, akkor LukE tanácsát követve ellátogatok az alábbi két boltba is, háromlábú kétállású kapcsolókért; oszt ha van, akkor örömünnep, überfullgerappafless.
Ha nincs, nah akkor miféle diódát köll kötnöm hova és micélból?Kissé lassú vagyok mostanában; szóval, nekem az az aggályom az eredeti kapcsolással, hogy nem ''folyik-e'' el némi áram mindenképpen a feszstab földelésén? LukE, neked is ezért nem tetszik a megoldás?
A dióda erre jelentene megoldást? Mármint szépen bekötöm a 7808 földelésébe, és akkor osztán minden áram benn marad, és kussol a sarokban? -
LukE
veterán
na, unatkoztam
ez így jó lenne?
bonustrekk:http://www.fazekas.hu/~luke/sajt.pcx -
LukE
veterán
-
LaBamba
csendes tag
Ölég láma vagyok, meg délalföldi, de a 7V tényleg olyan gázos?
Nekem arról megy egy házventi. Egy fennebb említett háromállású kapcsolómegoldássa 12V, 0, 7V. Utóbbit használom, mert a 12 már hangos. -
LukE
veterán
válasz
PeliScan #113 üzenetére
két állású 1 féle van: ami két felől szedi az ármot, legalábbis én csak ilyet láttam. Adjak 1-et
?
na kapsz 1 csúnya képet:http://www.fazekas.hu/~luke/randakep.jpg így.
Itt lóg 1 ki a gépből éppen, bár az tényleg csak 1/0, mert szétforrasztottam a másik lábát
Egyébként csak a feszstabnál nem tetszik. Lehet akár ez a nemzetközi standard is, de nekem valamiért nem szimpatikus.
-
PeliScan
addikt
Pfff, ez az!! Szerinted viccből nem rakok mindenhova egy 3-4 állású kapcsolót..?
Sehol sem lehet kapni még olyat sem, ami egy bemenő áramot kétfelé kapcsolna. Csak a 3 állású, de annak meg van egy 0-ás része, az meg nem jó... (véletlenül hugi odakapcs, oszt leég minden.)
Szerinted nem fog ez így menni? -
PeliScan
addikt
Sziasztok!
Nah, i'm back.Már megvannak az cuccok, minden kész, hogy megépítsem a világ egyik legbonyolúltabb elektronikai rendszerét, már csak a Ti véleményetekre lennék kiváncsi.
Szóval, így nézne ki:
http://www.nexus.hu/peliscan/aramkor.jpg
Nah, egyrészt, ugye ez így jó? Nincs benne semmi hiba, ha ezt így szépen megcsinálom, akkor lesz egy szép kis főkapcsolóm, ami a ''mögötte'' lévő rendszernek 12V vagy 8V-ot ad, a többi pedig szépen ''levon'' a feszültségből kb 1,5V-ot. Így kaphatok egy ventire nézve pl 12, 9.5, 8, 5,5 voltot. Ugye..?
És a fő kérdés; tehetek én a ''főkapcsolóhoz'' feszstabot, pl 7808-at? Nem lesz azzal baj, ha zárva van a kapcsoló, akkor is ''elmegy'' némi áram a 7808 földelésén keresztül? A másik megoldás, hogy párhuzamosan kötök kb 6*2W 100Ohmos elleállást, osz csá. CSak ez nem annyira elegáns...Hm?
-
beeboy
addikt
Vegyetek Igloo silent breeze coolert. Tényleg semmi hangja nincs. Én ezt ajánlom, tényleg jó. 3500 FT+tréfa.
-
PeliScan
addikt
-
Prérifarkas
csendes tag
mert ugye a kirhóf
-
Prérifarkas
csendes tag
kössé be ellenállástot
-
greenface
aktív tag
válasz
PeliScan #103 üzenetére
Igaza van Luke-nak, az eredmény azonban aligha pontos:
1. Minél kevésbé forog egy venti, ellenállása annál kisebb. Tehát ha 12V-on 62 ohm, 5V-on biztosan kevesebb. Hogy mennyivel, azt már elég nehéz lenne kiszámolni, többek között ez már a venti légellenállásától, típusától stb. is függ. Meg asszem van vmi indukciós ellenállás is - vagy lehet hogy nem indukciós ellenállás, de a lényeg, hogy egy ventit csak bizonyos korlátok közt lehet egy 'sima' ellenállásként felfogni.
2. A venti fogyasztását (2,3W) gondolom a rajta lévő címkéről szedted. Az így megadott adatok túlozni szoktak, szerintem kb. 1,5-1,8W lehet.
Szóval ezt így elméletben szinte lehetetlen kiszámolni pontosan.
Egy multiméter nagyban megegyszerűsítené a dolgokat.
Különben én sem értem, hogy 5V-hoz minek kell még +R. Elindul a venti egyáltalán? Sok ui. már 5V-on sem indul stabilan. -
LukE
veterán
válasz
PeliScan #103 üzenetére
''U=RI
5=(62,6+20)I
I=0,06 <- 5Von ekkora az áramerősség
U=82,6*0,06
U=4,956V <- egyszerűen lehetetlennek tartom, hogy ez helyes érték legyen.''
hm, ha 5-öt elosztod 82.6-tal, aztán megszorzod 82.6-tal, akkor naná, hogy újra 5 jön kiAz áramerősség jó, sorba kapcsolt cuccokon minegyiken ugyan akkora áram megy keresztül.
Ha az érdekel, hogy a ventire mekkora feszültség jut, akkor szerintem inkább 62.6-tal szorozd a 0.06A-t =>3.756V, 0.225W. Elvileg, ettől kissé eltérhet a valóságban. De minek neked 5V elé még ellenállás? -
PeliScan
addikt
Alakulgat már a gépem hűtés-szabályzási áramköre
de most egy kis probléma merült fel, mégpedig:
Van egy ventillátor, annyit tudok róla, hogy 12V, és 2,3W. Ezt én egy 5Vos áramkörben sorbakötöttem egy 20Ohmos ellenállással.
Szeretném tudni, hogy így most menni áramot kap? Hogyan számoljam ki?
Magamtól így indultam el, de szerintem nem jött ki reális eredmény:
P=U*U/R
2.3=144/R
2.3R=144
R=62,6 Ohm. <-ez lenne a venti ellenállása
U=RI
5=(62,6+20)I
I=0,06 <- 5Von ekkora az áramerősség
U=82,6*0,06
U=4,956V <- egyszerűen lehetetlennek tartom, hogy ez helyes érték legyen.
Hol rontottam el? -
WN31RD
addikt
válasz
PeliScan #100 üzenetére
Próbálj meg esetleg fokozatkapcsoló után érdeklődni. Az úgy néz ki kábé, mint egy potméter, és abból van 3 pólusú, 4 állású is. A Conrad katalógusában pl. láttam olyat. Nem reklámozni akarom itt őket, mert sajnos nem érdemlik meg
, de náluk legalább rendelni biztos lehet, még ha raktáron nincs is.
Új hozzászólás Aktív témák
- 12 Részletre BANKMENTES KAMATMENTES ASUS Vivobook 15 X1504ZA-BQ856W laptop további tulajdonsága
- Telefon felváráslás!! Xiaomi Redmi Note 11, Xiaomi Redmi Note 11 Pro, Xiaomi 11 Lite
- AKCIÓ! HP USB C G5 Essential (5TW10AA) dokkoló hibátlan működéssel garanciával
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U758 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest