Új hozzászólás Aktív témák

• greenface

aktív tag

válasz Hequila #139 üzenetére

1. Az elektromos teljesítmény és a venti fordulata közt nem lináris a kapcsolat. Pl. ha egy venti 12V-on 5000 RPM, akkor 6V-on kb. 3000 körül tapasztalataim szerint.
    Kiszámolni biztosan nem lehet ezt előre, függ a venti kialakításától, felépítésétől, meg mittudomén mitől még. (Pl. a légellenállás negyzetesen nő a sebesség növelésével.)
    A másik dolog, hogy a ventire ráírt teljesítmény általában jóval több, mint a valós (valszeg a bekapcsoláskori áramfelvételt adják meg, ami ugye jóval magasabb, mint a 'normál' üzemmód.).

2. Nem vagyok szakember, de tudtommal egy venti ellenállása nem ohm-os (v. ohmikus?). Asszem induktív, de javítson ki aki jobban tudja. A lényeg, hogy nem egyenesen arányos a ráadott fesszel a folyó áram.

Azaz amit te szeretnél, lehetetlen előre kiszámolni.... :(

Viszont lehet becslést adni... :) : szerintem egy 100 ohm-os potival kb. eléred, amit szeretnél.

3. Hogy egy poti X W-os, az azt jelenti, mekkora elektr. teljesítményt képes 'leadni' (eldisszipálni). Tehát ez a rá eső fesz és a rajta átfolyó áram szorzata. A fentiek miatt ezt sem lehet előre pontosan kiszámolni, de egy 2W-os poti tuti elegendő, valszeg egy 1W-os is, ha jól szellőző helyen van.

Én azt javaslom, hogy ha már ennyire belemélyedtél, ne direktben potival csináld a szabályzást, hanem 7805 v. 7806-os feszstabbal. Ezzel ugye 5 v. 6 V a minimum, ami pont jó. Leírtuk hogyan kell bekötni.

Új hozzászólás Aktív témák