Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Mutt

senior tag

válasz Flowtation #38663 üzenetére

Szia,

A célod, hogyha a megfelelő paraméterek ki vannak választva, akkor legyen meg a helyes ár az árlista táblázatból.
    A leírásod alapján úgy tűnik, hogy minden méretből van neked festett és eloxált terméked minden árkategóriában, így nincs szükség dinamikusan változó legördülő listára. Ha ezt rosszul értelmezem, akkor pedig jöttek tanácsok.

Az ár kiválasztása viszont INDEX függvénnyel mehet.

Én egy lapra tettem az árlistát és a fő táblázatot, de az alábbi a lényeg:
    1. INDEX($B$3:$I$12; kijelöli a táblázat csak árakat tartalmazó részét.
    2. Az INDEX-nek megmondható, hogy ebből a táblázatból, melyik sort és melyik oszlopot adja vissza. pl 250-es kötéstáv az első sort jelenti, a festett 2-es kategória pedig a második oszlopot.
    A HOL.VAN függvény fog itt segíteni. pl. ha a B16-os cellába beírok egy létező kötéstávot, akkor a HOL.VAN($B16;$A$3:$A$12;0) visszaadja a helyes sor számát.

Az oszlopok számánál keressük meg előbb a kategóriát, amit az F16-os cellába beírtunk: HOL.VAN($F16;$B$2:$I$2;0)
    Ez tökéletesen fog működni a festett felületeknél, de az eloxáltakat "elhibázza", mert a HOL.VAN az első találat eredményét adja vissza és mi csak kategóriára kerestünk még, a festett kategóriák pedig előrébb vannak mint az eloxáltak. Én most a legegyszerűbb trükköt használom, ha eloxált kell akkor 4-et hozzáadok az eredményhez, mivel mindig 4-el jobbra van festett adathoz képest az eloxált adat. Ez a képlet erre: +HA($E16="eloxált";4;0)

3. A majdnem végső képlet ez lesz ezek után: INDEX($B$3:$I$12;HOL.VAN($B16;$A$3:$A$12;0);HOL.VAN($F16;$B$2:$I$2;0)+HA($E16="eloxált";4;0))

4. Utolsó finomítás, hogy ne adjon hibaüzenetet a számítás ha nem adtuk meg az összes választható paramétert. Erre van a HAHIBA függvény.
    A végső képlet a G16-os cellában ez lesz: =HAHIBA(INDEX($B$3:$I$12;HOL.VAN($B16;$A$3:$A$12;0);HOL.VAN($F16;$B$2:$I$2;0)+HA($E16<>"";HA($E16="eloxált";4;0);HIÁNYZIK()));"")

Nem szép, de a célnak megfelel, alapot adhat a saját képletedhez.

üdv

Új hozzászólás Aktív témák