Hirdetés
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Kivizsgálja az Arc meghajtó magasabb többletterhelésének az okát az Intel
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- OLED monitor topic
- Apple asztali gépek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Hobby elektronika
- Melyik tápegységet vegyem?
Új hozzászólás Aktív témák
-
vodkaboy22
addikt
Amennyiben nem repedtek meg a foglalatok és megfelelően stabilan állnak a csövek benne igen. Én is rengeteg régi foglalatot használok. Ha kicsit kontakt hibás lenne egy foglalattól függő méretű 1-es 2-es HSS-G fúrófejet bele kell nyomni és meg kell kicsit mozgatni ezzel le lehet vakarni a régi oxidréteget és koszt.
-
vodkaboy22
addikt
A parafeed ahogy a képen is látszik egy másfajta bekötés. Ebben az esetben a kimenő trafón nem folyik DC áram. Nagy előny mivel a mély hangok új világát lehet így megismerni és kisebb trafóból nagyobb erő sajtolható ki.
Hogyan is csináld ezt meg PCL86-al olcsón. Fogj egy 50W--100W hálózati 230V-os trafót. Ezt kösd be a normál kimenő trafós elrendezésben a kimenő trafó helyére (230V-os oldalt vagyis a primert). A képen látható módon kell pár kondi is. A kondikat ugye az anódra kapcsolod és a kimenő trafóra. A kondik 4db 4.7uF-os vagy 6.8uF-os kondik legyenek MKS fólia min 250 de inkább 400V-os kondik. (MIndenképp 4db párhuzamosan mivel kakaó fog rajtuk átmenni). Így egy nagyon bravuros kis 2-3W-os erősítő kapható.
(Csináltam ilyet anno)De lehet normálisan bekötve is a kimenő trafó és sima SE is kapható. Csak kb 150Hz alatt ne várj semmit és 8-10kHz felett is csak cincogás lesz vagy még az se.
-
vodkaboy22
addikt
Az a kérdés mit szeretnél? Jó csövek én is csináltam már velük erősítőt csak jó trafó kell.
OTL fejhallgató erősítőnek se rossz csak kell egy kb 100Ohm feletti fejhallgató. (OTL-nél a pentódát triódába kell kötni és kell egy kis negatív feedback).
Ha 2-3W-os SE-t akarsz akkor én nagyon erősen parafeed-et ajánlanám inkább. Csodás kis hangja lehet megfelelő trafóval, fojtóval és kondival. (Kondinak 4*4,7uF MKS fólia párhuzamosan).
P-s csöveket én sose kötöttem még tényleg sorosan, mivel jól meg kell nézni hogy a fűtés-katód potenciált mennyit bírnak!: Sajnos előfordulhat hogy koruk miatt és nem feltétlen jól épített kapcsolás miatt átütnek. Na akkor van gikszer... Inkább Saját tápot nekik egy-egy kiszámolt soros ellenállással belőve.
Pl. PCC189 (7.9V fütés- ~300mA)-hez egy 9V-os szekunderű kis trafó sorosan egy kb 4Ohm-al. (4Ohm-on 0.250mW elfog menni a levesbe nagyügy). VIszont remek dolog hogy a fűtőszál hideg állapotban nem fog nagy áramot rántani ez jelentősen növeli az életét a drágának és a katódbetegség eljövetelét)!
Pl: PCL86-hoz én egy 14V-os trafót használtam hasonlóan ellenállással sorosan kötve. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Irigyellek!
Van hozzá kipróbált kapcsolásom SE kiépítésre, vonali szintre Eagle alatt, nyákkal. Ha érdekel, előszedem a rajzot. Pár jó tanács:
A cső teljesen brumm mentes működést tud AC fűtéssel csinálni, de a fűtés vezetékeket amennyire csak lehet, meg kell csavarni, valamint az egyik eret rá kell kötni a sasszira. Kiközepezés vagy ilyesmi nem szükséges, csak a lekötés.
Az anódtáp szűrésére pedig jó megoldás a CLC szűrés, benne tekercsnek hagyományos fénycső fojtót használva, az minden szakinál akad pár darab.
Egyébként őszintén szólva az általam hallott erősítők közül ez a hót egyszerű SE kapcsolás produkálta a legtermészetesebb hangzást. Van itthon saját építésű JLH 75W erősítőm is ami rohadt jól szól, de mégsem hozza azt az "élettel teli" hangzást, amit a csövek produkáltak, mikor a lelküket is beleadták egy jobb Johnny Cash számba.
-
törölt tag
A csövesek ma már jellemzően bizonyos árszint fölött kezdődnek, phonóban is, akkor is, ha magad rakod össze, és persze a használatuk is macerásabb. A nagyiparilag könnyebben, termelékenyebben gyártható tranzisztorosok esetleg összességében jobb ár-érték arányt mutatnak fel a belépő kategóriában mint a csövesek, de sosem fognak úgy (olyan "csövesen") szólni mint egy csöves. A csöves hang pedig... hát az csöves hang, azt nem tudod tranzisztorral utánozni. Amilyen hegedűhangot egy jó csöves tud, azt a tranzisztoros sose - na jó, nagyon ritka kivétellel.
-
vodkaboy22
addikt
Én kezdetnek ha nincs nagy igényed akkor egy sima OPA-s phono fokozatot csinálnék MM hangszedőhöz. Amit viszont kammerer-től biztos megfogadnék:
- Egy jó MM hangszedő beszerzése nagyon nagyon nagy előrelépés... Egy már hallgatható Audio-Technika 5000ft körül van... Ezzel ugyan a trabiból nem varázsolsz Mercit, de már egy korrekt kis OpelAstra-t kapsz ami hűséges társad lehet. -
vodkaboy22
addikt
Csöves Phono-k nagyon nagyon jók. De nem kis móka őket Jól megcsinálni. Egy egyszerű végfok újgyakorlat egy középszerű csöves phonohoz képest no meg aztán egy jó phono?!
Nekem Eddig bevallom nem sikerült jót összerakni. 4db 6DJ8-al csináltam már ugyan hallgathatót, de sajnos itt ott hiányzott pár dolog aminek nem örültem és parkoló pályára került a projekt, mert míg azzal bajlódtam csinálhattam volna 3 normális csöves végfokot...
-
törölt tag
Mondjuk ez itt off, itt ne is vitassuk meg, de kicsi a valószínűsége, hogy az az Akai egy "normális" lemezjátszó. Nem nagyon szoktak ők normális lemezjátszót. A Tesla valószínűleg jobb (lásd pl. szíjhajtás) - bár persze típusnevek híján ez csak "felelőtlen" feltételezés részemről, ugyanígy a hangszedő esetében.
-
törölt tag
Elvileg és gyakorlatilag is lehetséges a csöves megoldás a tranzisztoros mellé, illetve függetlenül attól hogy mi van mögötte, nyugodtan lehet csöves az elő-előfok, sőt, nagyon szépen tud az szólni.
Nem tértél ki rá, de a szavaidból talán az a sejthetőbb, hogy MM hangszedőd van, de ha kisjelű MC, akkor ugyebár jól be szokott válni az, hogy egy minőségi MM erősítőfokozat után az MC fokozat egy trafó - bár ezzel nyilván nem mondtam újat. -
vodkaboy22
addikt
Kis végfok. A probléma ott kezdődik, hogy legalább két kimenő trafó kell. Amit 1 radioból nem tudsz begyűjteni. Mennyi Wrms-re lenne szükséged? (Mielőtt válaszolnál tanács: nézz utána pontosan Wrms, Wsinus-zenei, Wpmpo stb dolgoknak, mivel a kommersz bolti eszközök nem rms-t adnak meg hanem csoda kamu PMPO-ot meg hasonlót... ezeket legalább 3-4-el kell osztani hogy értelmes adatot adjanak.)
Összehasonlításnak:
4Wrms stereo az egy 86dB/W hangfallal egy asztali hangfalnak PC mellé bőven sok.Egy kis 3x4méteres szobába kényelmes esti filmnézéshez.
Én kezdetnek egy EL84 vagy ha van EBL21-es SE végfokot építenék. Ehhez trafót lehet használtan is találni, de lomex.hu 7200ft egy db jó kimenő trafó a célra. Ehhez kell még pár apróság, de ha kérsz holnap este feltöltök egy jó kapcsolást is.
-
vodkaboy22
addikt
Én is hasonlóan kezdtem aztán VIK végére már 2-3 eladott csöves erősítőm volt. Egy biztos a csöves technika építésénél nagyon óvatosnak kell lenni a nagy fesz DC-vel, mert ez tényleg ŐL!
Viszont ha szeretnél neki vágni a projektnek és van egy kis műhelynek valód pár szerszámmal szerintem szívesen tudunk segíteni elindulni.
Én kezdetnek egy kis EL84-ECC88 végfokot választanék kezdő projektnek vagy fejhallgatóhoz egy 3 ECC88-asból egy MorganJones OTL-t. Aztán lehet ezeket cifrázni EM84-essel stb.
Az ECC85-el nem egyszerű jót de használható az ECL84 kíváló ha a pentóda részét triódaként kötöd be egy steroiddal felhízlalt tuning ECC88-as karakterisztikáját és kis torzítását produkálja. Építhető vele tuning MorganJones. 4db ECL84. Első fokozat SRPP második fokozat 2db Pentódával white-féle katódkövető. Tervezek egy ilyet csinálni van is vagy 20 ilyen csövem és már több is sorba van állítva mert lemértem a karakterisztikájukat.ECL84
SRPP
White-féle katódkövető
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kivizsgálja az Arc meghajtó magasabb többletterhelésének az okát az Intel
- Nők, nőügyek (18+)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- AliExpress tapasztalatok
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- NOTEBOOK / NETBOOK / Mac beárazás
- További aktív témák...
- XPS 15 9520 15.6" 4K+ IPS érintő i7-12700H RTX 3050 Ti 32GB 1TB NVMe ujjlolv IR kam gar
- ThinkPad T495 27% 14" FHD IPS Ryzen 7 PRO 3700U 16GB 512GB NVMe ujjlolv új akku gar
- Latitude 7450 14" FHD+ IPS érintő Intel Ultra 5 135U 16GB 256GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Eladó a saját tesztemben szereplő PVY Z20 Pro Evo elektromos kerékpár kiváló állapotban, házhozszá
- Samsung QMRT 55 & Intel NUC Skull Canyon kioszk
- Telefon felvásárlás!! Honor 90 Lite/Honor 90/Honor Magic5 Lite/Honor Magic6 Lite/Honor Magic5 Pro
- REFURBISHED és ÚJ - 40AS Lenovo ThinkPad USB-C dokkoló (akár 3x4K felbontás)
- BESZÁMÍTÁS! HP USB C G5 Essential (5TW10AA) dokkoló hibátlan működéssel garanciával
- LG 48C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- Samsung Galaxy S23 Ultra 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest